Μενού

Κεφάλαιο. Φαρμακευτικά μανιτάρια
b00 Medicinal Mushrooms-cover

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από το βιβλίο: “Medicinal Mushrooms – A clinical guide (2010)” 2nd Edition https://cannalib.eu/medicinal-mushrooms-a-clinical-guide-2010/

by Martin Powell)

Φαρμακευτικά μανιτάρια

Μέχρι σήμερα έχουν περιγραφεί περίπου 14.000 είδη μανιταριών, αν και πιστεύεται ότι ο πραγματικός αριθμός είναι δέκα φορές μεγαλύτερος. Από αυτά εκτιμάται ότι το 5% μπορεί να είναι θεραπευτικά χρήσιμα.

Οποιαδήποτε επιλογή φαρμακευτικών μανιταριών θα είναι επομένως αναπόφευκτα μόνο μερική, αλλά προσπάθησα να συμπεριλάβω εκείνα τα μανιτάρια με σημαντικό θεραπευτικό δυναμικό που υποστηρίζεται από την παραδοσιακή χρήση και την κλινική έρευνα.

Κεφάλαιο. Φαρμακευτικά μανιτάρια

Agaricus subrufescens (Agaricus blazei/Agaricus brasiliensis)

Ονομασίες: Αγαρικό του Μπλαζέι, Himematsutake, Ji Song Rong, Cogumela del Sol, Royal/Sun Agaric

Παρόλο που είναι γνωστό ως A. blazei murrill (ABM), μετά από ένα μανιτάρι που ανακαλύφθηκε το 1945 από τον μυκητολόγο William A. Murrill να αναπτύσσεται στο γκαζόν του φίλου του R.W. Blaze στη Φλόριντα, το μανιτάρι που χρησιμοποιείται θεραπευτικά μπορεί να ανιχνευθεί σε σπόρια και δείγματα που είχαν αποσταλεί στην Ιαπωνία από την περιοχή Piedade της Βραζιλίας από έναν αγρότη ιαπωνικής καταγωγής το 1965. Τώρα πιστεύεται ότι αυτά τα δύο είναι στην πραγματικότητα διαφορετικά είδη με το όνομα Agaricus brasiliensis να προτείνεται για το βραζιλιάνικο μανιτάρι[1]. Πρόσφατη ανάλυση, ωστόσο, δείχνει ότι αυτά είναι το ίδιο μανιτάρι που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά από τον Charles Horton Peck το 1893 και το είχε ονομάσει A. subrufescens και ότι αυτό το όνομα θα έπρεπε επομένως να έχει προτεραιότητα[2,3].

Αν και είναι ένα από τα νεότερα φαρμακευτικά μανιτάρια, το A. subrufescens γίνεται γρήγορα ένα από τα πιο δημοφιλή. Αναφέρθηκε σε μια πρόσφατη έρευνα ότι λαμβάνεται από το 31% των ασθενών με ουρολογικό καρκίνο στην Ιαπωνία[4], με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πωλήσεις στην Αμερική από οποιουδήποτε άλλο φαρμακευτικό μανιτάρι[5] και ένα από τα τρία πιο δημοφιλή φαρμακευτικά μανιτάρια στην Ταϊβάν, αυτός ο συγγενής του κοινού μανιταριού button mushroom, του Α. bisporus, παρουσιάζει ευρεία κλινική δραστηριότητα[6].

Οι πολυσακχαρίτες του περιλαμβάνουν αρκετά ανοσολογικά δραστικά κλάσματα χαμηλού μοριακού βάρους, ενώ ένα σύμπλοκο α-1,6 και α-1,4, διάφορα σύμπλοκα πολυσακχαρίτη-πρωτεΐνης, γλυκομαννάνη με κύρια αλυσίδα βήτα 1,2 συνδεδεμένων υπολειμμάτων μαννοτοπυρανίου και ετεροπολύνου που αποτελείται κυρίως από γλυκόζη, αραβινόζη και μαννόζη, όλα δείχνουν να έχουν δραστηριότητα κατά του όγκου[7-18]. Είναι ενδιαφέρον ότι υπάρχει αύξηση της δομικής ποικιλομορφίας των πολυσακχαριτών του με την ωρίμανση του καρπικού σώματος[19].

Το A. subrufescens περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα λιπιδίων, συμπεριλαμβανομένου του λινολεϊκού οξέος, του ελαϊκού οξέος, του στεατικού οξέος και της εργοστερόλης (ergosterol)[20].

Καρκίνος – Τα εκχυλίσματα πολυσακχαρίτη του A. subrufescens παρουσιάζουν ισχυρή in vitro και in vivo δραστικότητα έναντι μιας σειράς καρκινικών κυτταρικών γραμμών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου των πνευμόνων και των ωοθηκών, ενώ οι μελέτες in vivo δείχνουν θετικά αποτελέσματα για τον καρκίνο του ασκίτη Ehrlich, για το σάρκωμα 180, στις κυτταρικές σειρές του καρκίνου των ωοθηκών, καθώς και συνεργατικά οφέλη με τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία[21].

Σε ένα μοντέλο καχεξίας αρουραίου τα εκχυλίσματα A. subrufescens, καθώς και σε κονιοποιημένο καρπικό σώμα, μείωσε σημαντικά το μέγεθος του όγκου και προήγαγε κέρδος στο σωματικό βάρος με μείωση των επιπέδων AST και αυξημένη γλυκαιμία[22], ενώ σε μια in vivo μελέτη που χρησιμοποίησε σοβαρά ανοσοανεπαρκή ποντίκια, ανέστειλε άμεσα την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη μέσω μιας αποπτωτικής οδού και κατέστειλε την ανάπτυξη του όγκου του προστάτη μέσω αντι-πολλαπλασιαστικών και αντι-αγγειογονικών μηχανισμών με τη μεγαλύτερη δραστικότητα που βρέθηκε σε κλάσμα του ζωμού (ενώσεις που εξάγονται από το μέσο ανάπτυξης σε υγρό μέσα στο οποίο μεγάλωνε το μυκήλιο) και όχι το ίδιο το μανιτάρι[23].

Μια μελέτη του 2008 ανέφερε σημαντικές αυξήσεις στη δράση των κυττάρων ΝΚ σε ανθρώπινους εθελοντές που έλαβαν εκχύλισμα πολυσακχαρίτη Α. subrufescens σε δόση 3gr/ημέρα σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο[24], ενώ οι αναφορές AHH έδειξαν αυξημένη δραστηριότητα ΝΚ-κυττάρων και μειωμένες παρενέργειες που σχετίζονται με τη χημειοθεραπεία (απώλεια όρεξης, αλωπεκία, συναισθηματική σταθερότητα και γενική αδυναμία) από το εκχύλισμα πολυσακχαρίτη A. subrufescens σε εκατό ασθενείς με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, των ωοθηκών και του ενδομητρίου που έλαβαν θεραπεία είτε με καρβοπλατίνη συν VP16 (ετοποσίδη) ή με καρβοπλατίνη συν ταξόλη[25].

Σε δύο μικρές κινεζικές κλινικές μελέτες, μια δόση 20gr A. subrufescens καρπικό σώμα, που ελήφθη δύο φορές την ημέρα ως τσάι, αναφέρθηκε ότι βελτιώνει τις αιματοποιητικές παραμέτρους και τα αποτελέσματα θεραπείας σε ασθενείς που έλαβαν χημειοθεραπεία για οξεία μη λευκοκυτταρική λευχαιμία σε μία μελέτη και βελτίωση της κατάστασης του ανοσοποιητικού, αιματοποιητικές παραμέτρους και μέτρα ποιότητας ζωής σε όγκους διατροφικής οδού τελευταίου σταδίου σε άλλο[26,27].

Ο στενά συνδεδεμένος A. bisporus δείχνει in vitro δραστικότητα αντι-αρωματάσης, με συζευγμένο λινολεϊκό οξύ που αναγνωρίζεται ως το κύριο ενεργό συστατικό και το Mizuno αναφέρει θετικά κλινικά αποτελέσματα με A. subrufescens σε διάφορους ασθενείς με καρκίνο του μαστού αλλά σε απροσδιόριστη δοσολογία[28-30].

Παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιευμένης έρευνας υποστηρίζει έντονα τη χρήση του A. subrufescens στη θεραπεία του καρκίνου, δύο μελέτες που εξετάζουν τις προστατευτικές ιδιότητες του A. subrufescens έχουν δημοσιευθεί με αρνητικά αποτελέσματα (στην μια δόθηκε A. subrufescens στο 5% της διατροφής και δεν είχε κατασταλτική επίδραση στο καρκίνο του παχέος εντέρου σε αρουραίους που εκτέθηκαν σε διμεθυλυδραζίνη, σε μια άλλη ένα υδατικό εκχύλισμα δεν επηρέασε την ανάπτυξη του καρκίνου του ήπατος που επάγεται από τη διαιθυλενοσαμίνη). Σε μια τρίτη μελέτη, η συμπλήρωση με A. subrufescens απέτυχε να προκαλέσει σημαντική μεταβολή των επιπέδων TNF-α, IFN-γ ή IL-10 σε ανοσοκατασταλμένα ποντίκια και φαίνεται ότι μπορεί να υπάρξει σημαντική διακύμανση της δραστηριότητας μεταξύ διαφορετικών εκχυλισμάτων, καθώς και μεταξύ διαφορετικών ποικιλιών[31 -35].

Διαβήτης – Μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευθεί ελάχιστα κλινικά δεδομένα, παρόλο που μια μελέτη το 2008 ανέφερε μειώσεις στα επίπεδα χοληστερόλης και γλυκόζης μαζί με αυξημένη δραστικότητα φυσικών κυττάρων φονείς σε δόση εκχυλίσματος πολυσακχαρίτη 3gr/ημέρα.

Αλλεργίες – ως ισχυροί ανοσοτροποποιητές οι πολυσακχαρίτες μανιταριών μπορούν να μειώσουν το επίπεδο των αλλεργικών αντιδράσεων με τη μεσολάβηση Th2 και το Α. subrufescens δεν αποτελεί εξαίρεση με το Andosan, έναν ιδιόκτητο σκεύασμα συνδυασμού εκχυλισμάτων πολυσακχαριτών από Α. subrufescens (82%), H. erinaceus (15%) και G. frondosa (3%), προκαλώντας μετατόπιση προς ένα προφίλ κυτοκίνης Th1 με επακόλουθο μειωμένο κίνδυνο αλλεργιών και in vitro αναστολή απελευθέρωσης ισταμίνης από κύτταρα μαστοκυττάρων[36,37].

Ηπατοπροστασία – Υπάρχουν ενδείξεις από μια σειρά από μικρές κλινικές μελέτες που υποδεικνύουν πιθανή εφαρμογή του A. subrufescens στη θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας. Σε μία μελέτη, 1500mg εκχυλίσματος πολυσακχαρίτη παρήγαγε σημαντικές μειώσεις στα ηπατικά ένζυμα σε μικρό αριθμό ασθενών με ηπατίτιδα Β σε περίοδο 12 μηνών (το AST μειώθηκε από 246 σε 61 και το ALT από 151 σε 46)[38]. Ένα άλλο εκχύλισμα A. subrufescens μείωσε το GTP σε 80% των 20 ασθενών με ηπατίτιδα C[39]. Οι Wang et al ανέφεραν επίσης ευρύτατα οφέλη σε ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα Β σε δόση 20gr καρπικό σώμα δύο φορές την ημέρα σε περίοδο 3 μηνών, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της κοιλιακής διάτασης, της κόπωσης και της ηπατίτιδας, μαζί με την αυξημένη ανάληψη του ήπατος και του σπλήνα[40].

Μία in vivo μελέτη υποδεικνύει επίσης θεραπευτικό δυναμικό του εκχυλίσματος πολυσακχαρίτη Α. subrufescens για αλκοολική ηπατική βλάβη με 100mg/kg σωματικού βάρους να παράγουν βελτιώσεις στα ηπατικά ένζυμα καθώς και στην ιστολογία του ήπατος και στο δυναμικό της μιτοχονδριακής μεμβράνης[41].

Κλινική περίληψη

Κύρια θεραπευτική εφαρμογή – Καρκίνος.

Βασικό στοιχείο – Πολυσακχαρίτες.

Δόση – Το εκχύλισμα πολυσακχαρίτη με 3gr/ημέρα έχει χρησιμοποιηθεί σε κλινικές δοκιμές, αλλά η υψηλή δραστηριότητα του ζωμού καλλιέργειας υποστηρίζει επίσης τη χρήση μυκηλιακής βιομάζας ή μυκηλιακών συνδυασμών εκχυλίσματος βιομάζας/ πολυσακχαριτών.

Ασφάλεια – Αν και το Α. subrufescens (όπως το κοινό μανιτάρι button mushroom A. bisporus) περιέχει αγαριτίνη, μια μυκητοτοξίνη που προέρχεται από υδραζίνη και καρκινογόνο της ομάδας 3, αυτό το ταχέως οξείδιο στην έκθεση στον αέρα και κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος με πολλαπλές μελέτες που επιβεβαιώνουν την ασφάλεια του A. subrufescens ως ένα λειτουργικό φαγητό (functional food)[42-45].

Μία μελέτη σε ζώα έδειξε ότι το Α. subrufescens ενίσχυσε την τοπική και συστηματική φλεγμονή με πιθανές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης, αν και μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή σε ηλικιωμένες γυναίκες δεν έδειξε αλλαγές στα επίπεδα κυτοκίνης[46,47].

Μια άλλη έκθεση πρότεινε μια πιθανή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ενός εκχυλίσματος A. subrufescens και τριών περιπτώσεων ηπατικής δυσλειτουργίας σε ασθενείς με καρκίνο, αν και οι συγγραφείς δηλώνουν ότι αρκετοί άλλοι αιτιολογικοί παράγοντες δεν μπορούν να αποκλειστούν πλήρως[48]. Γωνιακή χειλίτιδα λόγω εκχυλίσματος A. subrufescens έχει επίσης αναφερθεί[49].

Βιβλιογραφικές αναφορές

 • 1. Is a Widely Cultivated Culinary-Medicinal Royal Sun Agaricus (the Himematsutake Mushroom) Indeed Agaricus blazei Murrill? Ferreira da Eira A., Didukh MY, Stamets PE, Wasser SP, Angela L. de Amazonas M. Int J Med Mushr. 2002;4(4): 507-511
 • 2. Agaricus subrufescens, a cultivated edible and medicinal mushroom, and its synonyms. Kerrigan RW. Mycologia. 2005;97(1):12-24.
 • 3. Agaricus subrufescens: A review. Wisitrassameewong K, et al. Saudi J Biol Sci. 2012 Apr;19(2):131-46.
 • 4. Use of complementary and alternative medicine by patients with urologic cancer: a prospective study at a single Japanese institution. Yoshinura W, Ueda N, Ichioka K, Matsui Y, Terai A, Arai Y. Support Care Cancer. 2005;13:685-90.
 • 5. Uncloaking the mysteries of medicinal mushrooms: the U.S. medicinal mushroom market continues to grow and evolve rapidly but its size still pales in comparison to the rest of the world. Adams C. Nutraceuticals World. October 01, 2008.
 • 6. The medicinal mushroom Agaricus blazei Murrill: Review of literature and Pharmaco-toxicological problems. Firenzuoli F, Gori L, Lombardo G. Evid Based Complement Alternat Med. 2008;5(1):3-15.
 • 7. Characterization of chemical composition of Agaricus brasiliensis polysaccharides and its effect on myocardial SOD activity, MDA and caspase-3 level in ischemia-reperfusion rats. Zhang S, He B, Ge J, Zhai C, Liu X, Liu P. Int J Biol Macromol.2010;46(3):363-6.
 • 8. Structural characterization of a water-soluble β-d-glucan from fruiting bodies of Agaricus blazei Murrill. Dong Q, Yao J, Yang X.T and Fang J.N. Carbohyd. Res. 2007;337:1417–1421.
 • 9. Antitumour beta-glucan from the cultured fruit body of Agaricus blazei. Ohno N, Furukawa N, and Miura N. Biol Pharm Bull. 2004;24:820–828.
 • 10. Tumour-specific cytocidal and immunopotentiating effects of relatively low molecular weight products derived from the basidiomycete Agaricus blazei Murrill. Fujimiya Y, Suzuki Y, Katakura R, and Ebina T. Anticancer Res. 1999;19:113–118.
 • 11. Immunostimulatory activities of a low molecular weight antitumoural polysaccharide isolated from Agaricus blazei Murill (LMPAB) in Sarcoma 180 ascitic tumour-bearing mice. Niu YC, Liu J.C, Zhao XM, Su F.Q, Cui HX. Pharmazie. 2009;64(7):472-6.
 • 12. Isolation and characterization of polysaccharides from Agaricus blazei Murrill. Gonzaga MLC, Ricardo N.M.P.S, Heatley F, and Soares SA. Carbohyd. Polym. 2005;60:43–49.
 • 13. Antitumour effect of a peptide-glucan preparation extracted from Agaricus blazei in a double-grafted tumour system in mice. Ebina T, and Fujimiya Y. Biotherapy. 1998;11:259–265.
 • 14. Fractionation and antitumour activity of the water-insoluble residue of Agaricus blazei fruiting bodies. Kawagishi H, Inagaki R, Kanao T, Mizuno T, Shimura K, Ito H, Hagiwar T, and NakamuraT. Carbohyd. Res. 1989;186:267–273.
 • 15. Oral administration of Agaricus brasiliensis S. Wasser et al. (Agaricomycetideae) extract downregulates serum immuno-globulin E levels by enhancing Th1 response. Morimoto T, Michihiro TM, Masashi MM. Int J Med Mushr 2008;10(1):30.
 • 16. An extract based on the medicinal mushroom Agaricus blazei Murill stimulates monocyte-derived dendritic cells to cytokine and chemokine production in vitro. Førland DT, Johnson E, Tryggestad AM, Lyberg T, Hetland G. Cytokine. 2010 Mar;49 (3):245-50.
 • 17. Effect of an extract based on the medicinal mushroom Agaricus blazei murill on release of cytokines, chemokines and leukocyte growth factors in human blood ex-vivo and in vivo. Johnson E, Førland DT, Saetre L, Bernardshaw SV, Lyberg T, Hetland G, Scand J. Immunol. 2009;69(3):242-50.
 • 18. Peroral effect on tumour progression of soluble beta 1-6 glucans prepared by acid treatment from Agaricus blazei Murr. Fujiyama Y, Yamomoto H, Noji M, Suzuki I. Int J Med Mush 2000;2:43-4912.
 • 19. Structural characterization of beta-glucans of Agaricus brasiliensis in different stages of fruiting body maturity and their use in nutraceutical products. Camelini CM, Maraschin M, de Mendonça MM, Zucco C, Ferreira AG, Tavares LA. Biotechnol Lett. 2005;27(17):1295-9.
 • 20. Isolation of an antitumour compound (Ergosterol) from Agaricus blazei Murill and its mechanism of action. Takaku T, Kimura Y, Okuda HJ. Nutr. 2001;131:1409–1413.
 • 21. Suppressing effects of daily oral supplementation of beta-glucan extracted from Agaricus blazei Murill on spontaneous and peritoneal disseminated metastasis in mouse model. Kobayashi H, Yoshida R, Kanada Y, Fukuda Y, Yagyu T, Inagaki K, Kondo T, Kurita N, Suzuki M, Kanayama N, Terao T. J Cancer Res Clin Oncol. 2005;131(8):527-38.
 • 22. Effects of Agaricus brasiliensis mushroom in Walker-256 tumourbearing rats. Jumes FM, Lugarini D, Pereira AL, de Oliveira A, Christoff Ade O, Linde GA, do Valle JS, Colauto NB, Acco A. Can J Physiol Pharmacol. 2010;88(1):21-7.
 • 23. Inhibitory mechanisms of Agaricus blazei Murill on the growth of prostate cancer in vitro and in vivo. Yu CH, Kan SF, Shu CH, Lu TJ, Sun-Hwang L, Wang PS. J Nutr Biochem. 2009;20(10):753-64
 • 24. Immunomodulating activity of Agaricus brasiliensis KA21 in mice and in human volunteers. Liu Y et al. Evid Based Complement Alternat Med. 2008;5(2):205-219
 • 25. Natural killer cell activity and quality of life were improved by consumption of a mushroom extract, Agaricus blazei Murill Kyowa, in gynecological cancer patients undergoing chemotherapy. Ahn WS, et al. Int J Gynecol Cancer 2004;14(4):589-594.
 • 26. Clinical observation on treatment of acute non lymphocytic leukaemia with Agaricus blazei. X. Tian, Z. Lun and H. Ito. J. Lanzhou Med. Coll. 20 (1994), pp. 169–171.
 • 27. Observation on treatment effect of Agaricus blazei against alimentary tract tumour. Wang J, Mou XM and Cheng RZ Gansu Med J. 1994;13:5–7.
 • 28. White button mushroom phytochemicals inhibit aromatase activity and breast cancer cell proliferation. Grube BJ, Eng ET, Kao YC, Kwon A, Chen S. J Nutr. 2001;131(12):3288-93.
 • 29. Anti-aromatase activity of phytochemicals in white button mushrooms (Agaricus bisporus). Chen S et al. Cancer Res. 2006;66(24):12026-34.
 • 30. Medicinal properties and clinical effects of culinary-medicinal mushroom Agaricus blazei Murrill (Agaricomycetideae) (Review). Mizuno T. Int J Med Mushr 2002;4:299–312.
 • 31. Agaricus blazei (Himematsutake) does not alter the development of rat diethylnitrosamine-initiated hepatic preneoplastic foci. Barbisan L.F, Spinardi-Barbisan A.L, Moreira E.L, Salvadori D.M, Ribeiro L.R, da Eira A.F, de Camargo J.L. Cancer Sci. 2003;94(2):188-92.
 • 32. Screening for in vitro and in vivo antitumour activities of the mushroom Agaricus blazei. Ziliotto L, Pinheiro F, Barbisan LF, Rodrigues MA. Nutr Cancer. 2009;61(2):245-50.
 • 33. Aqueous Extract of Culinary-Medicinal Royal Sun Mushroom, Agaricus brasiliensis S. Wasser et al. (Agaricomycetideae) Effects on Immunodepression in Mice. Fantuzzi E. et al. Int J Med Mushr. 2010;12(3):227-234.
 • 34. Variation of the antimutagenicity effects of water extracts of Agaricus blazei Murrill in vitro. Guterrez ZR, Mantovani MS, Eira AF, Ribeiro LR, Jordão BQ. Toxicol in vitro. 2004;18(3):301-9.
 • 35. Effects of the medicinal mushroom Agaricus blazei Murill on immunity, infection and cancer. Hetland G, Johnson E, Lyberg T, Bernardshaw S, Tryggestad A.M, Grinde B. Scand J Immunol. 2008;68(4):363-70.
 • 36. Oral Treatment with Extract of Agaricus blazei Murill Enhanced Th1 Response through Intestinal Epithelial Cells and Suppressed OVASensitized Allergy in Mice. Bouike G et al. Evid Based Complement Alternat Med. Epub 2010 Sep 26.
 • 37. An extract of the medicinal mushroom Agaricus blazei Murill can protect against allergy. Ellertsen LK, Hetland G. Clin Mol Allergy. 2009:5;7-6.
 • 38. The mushroom Agaricus blazei Murill extract normalizes liver function in patients with chronic hepatitis B. Hsu CH, Hwang KC, Chiang YH, Chou P.J Altern Complement Med. 2008;14(3):299-301.
 • 39. Clinical utility of ABCL (Agaricus Mushroom Extract) treatment for C-type hepatitis. Jpn Pharmacol Ther. 2002;30: 103-7.
 • 40. Observation on the treatment effect of Agaricus blazei to the liver function of chronic hepatitis patients. Wang L. and Ma H. J Lanzhou Med Coll. 2004;20:24–26.
 • 41. Effects of polysaccharide from fruiting bodies of Agaricus bisporus, Agaricus brasiliensis, and Phellinus linteus on alcoholic liver injury. Uyanoglu M et al. Int J Food Sci Nutr. 2014 Jun;65(4):482-8.
 • 42. Medical mushrooms used for biochemical failure after radical treatment for prostate cancer: an open-label study. Yoshimura K et al. Int J Urol. 2010 Jun;17(6):548-54.
 • 43. Phase I Clinical Study of the Dietary Supplement, Agaricus blazei Murill, in Cancer Patients in Remission. Ohno S, Sumiyoshi Y, Hashine K, Shirato A, Kyo S, Inoue M. Evid Based Complement Alternat Med. Epub 2011 Apr 18.
 • 44. Safety study of culinary-medicinal Royal Sun Agaricus, Agaricus brasiliensis S. Wasser et al. KA21 (higher Basidiomycetes) assessed by prokaryotic as well as eukaryotic systems. Motoi M, Ohno N. Int J Med Mushrooms. 2012;14(2):135-48.
 • 45. Royal sun medicinal mushroom, Agaricus brasiliensis Ka21 (higher Basidiomycetes), as a functional food in humans. Yamanaka D, Liu Y, Motoi M, Ohno N. Int J Med Mushr. 2013;15(4):335-43.
 • 46. Pro-inflammatory effects of the mushroom Agaricus blazei and its consequences on atherosclerosis development. Gonçalves JL et al. Eur J Nutr. 2012 Dec;51(8):927-37.
 • 47. Agaricus blazei Murrill and inflammatory mediators in elderly women: a randomized clinical trial. Lima CU1, Souza VC, Morita MC, Chiarello MD, Karnikowski MG. Scand J Immunol. 2012 Mar;75(3):336-41.
 • 48. An alternative medicine, Agaricus blazei, may have induced severe hepatic dysfunction in cancer patients. Mukai H, Watanabe T, Ando M, Katsumata N. Jpn J Clin Oncol. 2006 Dec;36(12):808-10.
 • 49. Cheilitis due to Agaricus blazei Murill mushroom extract. Suehiro M, Katoh N, Kishimoto S. Contact Dermatitis. May 2007;56(5): 293-294.

Κεφάλαιο. Φαρμακευτικά μανιτάρια

Antrodia camporata (Antrodia cinnamomea)

Ονομασίες: Αντρόδια, Niu Chang Chih

Αυτό το φυσικό μανιτάρι της Ταϊβάν αρχίζει να προσελκύει ενδιαφέρον εξαιτίας της εξαιρετικά υψηλής συγκέντρωσης των τριτερπενοειδών ενώσεων και της δομικής τους ποικιλομορφίας. Άλλες σημαντικές βιοδραστικές ενώσεις περιλαμβάνουν πολυσακχαρίτες, παράγωγα μηλεϊνικού / ηλεκτρικού οξέος, βενζενοειδή και παράγωγα βενζοκινόνης[1-4].

Το άγριο A. camphorata αναπτύσσεται αποκλειστικά στο δέντρο Cinnamomum kanehirai, ένα είδος δένδρου κανέλας που αναπτύσσεται σε υψόμετρα μεταξύ 450 και 2.000 μέτρων στα βουνά της Ταϊβάν. Καθώς το καρπικό σώμα αναπτύσσεται πλήρως όταν το δέντρο είναι νεκρό, στο παρελθόν πολλά δέντρα κόπηκαν επί τόπου για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση για αυτό το μοναδικό και εξαιρετικά προσοδοφόρο μανιτάρι (το άγριο συλλεγμένο A. camphorata, φτάνει μέχρι τα 15.000 δολάρια το κιλό) και αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός η ξυλεία από το δένδρο C. kanehirai επιλέγεται ιδιαίτερα για την κατασκευή επίπλων, έχει οδηγήσει σε υπερβολική εκμετάλλευση, με αποτέλεσμα να προστατεύεται τώρα το C. kanehirai από την κυβέρνηση της Ταϊβάν[5].

Για την αντικατάσταση του άγριου συλλογικού υλικού, η εμπορική καλλιέργεια του A. camporata έχει αναπτυχθεί χρησιμοποιώντας μια ποικιλία τεχνικών για την παραγωγή είτε καλλιεργούμενου καρπικού σώματος, καθαρού μυκήλιο (που αναπτύσσεται με υγρή ζύμωση) είτε μυκηλιακής βιομάζας (μυκήλιο και υπολειμματικό υπόστρωμα). Τα επίπεδα των τριτερπενίων είναι υψηλότερα στα προϊόντα από καρπικό σώμα του μανιταριού, τα οποία είναι επίσης τα πιο ακριβά και χαμηλότερα στα προϊόντα μυκηλιακής βιομάζας, με τα μυκηλιακά προϊόντα υγρής ζύμωσης να προσφέρουν μια οικονομικά αποδοτική ενδιάμεση επιλογή.

Το A. camphorata έχει ένα ευρύ φάσμα παραδοσιακών ενδείξεων, συμπεριλαμβανομένης της δηλητηρίασης από το αλκοόλ, του καρκίνου, της υπέρτασης, της κόπωσης, της ιογενούς μόλυνσης και της ηπατικής νόσου[1].

Ηπατοπροστατευτικό – Η χρήση του A. camphorata από τους Ταϊβανέζους ντόπιους για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ αναφέρθηκε για πρώτη φορά από έναν παραδοσιακό γιατρό κινεζικής ιατρικής, Wu-Sha το 1773. Στα πειράματα σε ζώα τόσο το καρπικό σώμα όσο και το μυκήλιο έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν από την ηπατίτιδα που προκαλείται από το αλκοόλ και την ηπατική στεάτωση (λιπώδες ήπαρ), καθώς και από την CCL4 και την κυτοκίνη που προκαλείται από ηπατική βλάβη, βελτιώνουν τις αυξήσεις των επιπέδων AST, ALT και ALP και ιστοπαθολογικές μεταβολές με τρόπο εξαρτώμενο από τη δόση χωρίς παρατηρούμενες βλάβες[5-9].

Τα καρποφόρα σώματα Α. camporata ανέστειλαν επίσης τις αυξήσεις που προκαλούνται από το αλκοόλ στη χοληστερόλη, τα ηπατικά λιπίδια και τα ηπατικά ένζυμα σε αρουραίους με μέτρια επίδραση σε δόση 0,025gr/kg και αυξημένη αποτελεσματικότητα σε δόση 0,1gr/kg[10-12].

Ξεχωριστά έχει αποδειχθεί ότι το Α. camphorata διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δραστηριότητα και έχει προταθεί ότι αυτό συμβάλλει σημαντικά στις ηπατοπροστατευτικές ιδιότητες του[13,14]. Η αντιοξειδωτική του δραστικότητα συσχετίζεται με την παρουσία ολικών πολυφαινολών, ακατέργαστων τριτερπενοειδών και της αναλογίας πρωτεΐνης/ πολυσακχαρίτη του εκχυλίσματος πολυσακχαρίτη[15].

Οι πολυσακχαρίτες Α. camphorata δείχνουν επίσης ηπατοπροστατευτική ιδιότητα και δράση κατά της ηπατίτιδας Β[16,17], ενώ ορισμένα παράγωγα μηλεϊνικού / ηλεκτρικού οξέος έδειξαν ισχυρή ανασταλτική δραστικότητα έναντι πρωτεάσης ηπατίτιδας C μέσω ανταγωνιστικής αναστολής[18].

Επιπλέον, το Α. camporata έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλει το επεμβατικό δυναμικό των καρκινικών κυττάρων του ήπατος μέσω της αναστολής του NF-kappab[19] και προκαλεί απόπτωση σε ανθρώπινα κύτταρα ηπατώματος[20-23].

Καρκίνος – επιδράσεις και στον καρκίνο του ήπατος, πολλαπλές in vitro και in vivo μελέτες δείχνουν αναστολή της ανάπτυξης και της μετανάστευσης των καρκινικών κυττάρων, μαζί με την αύξηση της απόπτωσης, σε διάφορες καρκινικές κυτταρικές σειρές, συμπεριλαμβανομένου του μαστού, του προστάτη, του ήπατος, της ουροδόχου κύστης, του τραχήλου της μήτρας και του στοματικού καρκινώματος[1,24-29].

Άσθμα – οι ανοσοποιητικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις του A. camhorata προσφέρουν δυναμικό σε θεραπεία για άσθμα με πειράματα σε ζώα που δείχνουν ότι οι πολυσακχαρίτες του Α. camhorata αναστέλλουν την ανάπτυξη της υπερεκστρωτικότητας των αεραγωγών, της ηωσινοφιλίας των αεραγωγών και της ανοσοποιητικής κατάστασης[30].

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ) – ένα μυκηλιακό εκχύλισμα του Α. camhorata μείωσε τα επίπεδα της πρωτεΐνης ούρων και της κρεατινίνης και καταστέλλει τις μεταβολές στη μεμβράνη του σπειραματικού βασικού νεφρού (ιστολογική σφραγίδα του ΣΕΛ) σε δόση 400mg/kg σε μοντέλο ποντικού ΣΕΛ, υποδηλώνοντας την ικανότητα προστασίας του νεφρού από αυτοάνοση ασθένεια[31,32].

Καρδιαγγειακές παθήσεις – το A. camporata έχει παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μιας ποικιλίας καρδιακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης και της αθηροσκλήρωσης και των εκχυλισμάτων Α. camhorata έχουν αναφερθεί ότι αναστέλλουν την πάχυνση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων και την προώθηση της αγγειοδιαστολής[33,34].

Κλινική περίληψη

Κύρια θεραπευτική εφαρμογή – Ηπατική νόσος.

Βασικά στοιχεία – Τριτερπένια, πολυσακχαρίτες.

Δόση – Ενώ το πιο ακριβό καρπικό σώμα περιέχει το υψηλότερο επίπεδο τριτερπενίων και προτιμάται στην Ταϊβάν για θεραπεία σε καρκίνο, το μυκήλιο που παράγεται με υγρή ζύμωση είναι όλο και πιο διαθέσιμο και έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει μια οικονομικά αποδοτική εναλλακτική λύση για τη θεραπεία των συνθηκών του ήπατος, με μια συνιστώμενη δόση στα 1-3gr/ημέρα.

ΠΡΟΣΟΧΗ – Ασθενείς με αγωγή με αντιθρομβωτικά φάρμακα.

Βιβλιογραφικές αναφορές

 • 1. Review of pharmacological effects of Antrodia camphorata and its bioactive compounds. Geethangili M, Tzeng YM. Evid Based Complement Alternat Med. Epub 2011 Jan 3.
 • 2. Analysis of Taiwan patents for the medicinal mushroom ‘Niu-Chang-Chih’. Chen YF, Lu WL, Wu MD, Yuan GF. Recent Pat Food Nutr Agric. 2013 Apr;5(1):62-9.
 • 3. Immunomodulatory Effect of Polysaccharides Extracted from the Medicinal Mushroom Antrodia camphorata (Higher Basidiomycetes) in Specific Pathogen-Free Chickens. Ai-Rong Song, Dan Qin, Chen Zhao, Xiao-Le Sun, Fang Huang, Chao Kong, Song Yang. Int J Med Mushr. 2014;16(1):95-103.
 • 4. New Anti-Inflammatory Aromatic Components from Antrodia camphorata. Chen YC, Chiu HL, Chao CY, Lin WH, Chao LK, Huang GJ, Kuo YH. Int J Mol Sci. 2013 Feb 26;14(3):4629-39.
 • 5. Niuchangchih (Antrodia camphorata) and its potential in treating liver diseases. Ao ZH, Xu ZH, Lu ZM, Xu HY, Zhang XM, Dou WF. J Ethnopharmacol. 2009;121(2):194-212.
 • 6. Further studies on the hepatoprotective effect of Antrodia camphorata in submerged culture on ethanol-induced acute liver injury in rats. Lu ZM, Tao WY, Xu HY, Ao ZH, Zhang XM, Xu ZH. Nat Prod Res. 2010 Jul 9:1-12.
 • 7. Protective effects of Antrodia cinnamomea against liver injury. Liu YW, Lu KH, Ho CT, Sheen LY. J Tradit Complement Med. 2012 Oct;2(4):284-94.
 • 8. Current evidence for the hepatoprotective activities of the medicinal mushroom Antrodia cinnamomea. Yue PY, Wong YY, Wong KY, Tsoi YK, Leung KS. Chin Med. 2013 Nov 1;8(1):21.
 • 9. Hepatoprotective effects of eburicoic acid and dehydroeburicoic acid from Antrodia camphorata in a mouse model of acute hepatic injury. Huang GJ et al. Food Chem. 2013 Dec 1;141(3):3020-7.
 • 10. Fruiting body of Niuchangchih (Antrodia camphorata) protects livers against chronic alcohol consumption damage. Huang CH, Chang YY, Liu CW, Kang WY, Lin YL, Chang HC, Chen YC. J Agric Food Chem. 2010;58(6):3859-66.
 • 11. Effects of Antrodia camphorata on alcohol clearance and antifibrosis in livers of rats continuously fed alcohol. Wu MT, Tzang BS, Chang YY, Chiu CH, Kang WY, Huang CH, Chen YC. J Agric Food Chem. 2011 Apr 27;59(8):4248-54.
 • 12. Further studies on the hepatoprotective effect of Antrodia camphorata in submerged culture on ethanol-induced acute liver injury in rats. Lu ZM, Tao WY, Xu HY, Ao ZH, Zhang XM, Xu ZH. Nat Prod Res. 2011 Apr;25(7):684-95.
 • 13. Antioxidative and hepatoprotective effects of Antrodia camphorata extract. Hsiao G, Shen MY, Lin KH, Lan MH, Wu LY, Chou DS, Lin CH, Su CH, Sheu JR. J Agric Food Chem. 2003; 51(11):3302-8.
 • 14. Protection of oxidative damage by aqueous extract from Antrodia camphorate mycelia in normal human erythrocytes. Hseu YC, et al. Life Sci.2002;71(4):469-482.
 • 15. Antioxidant properties of Antrodia camphorata in submerged culture. Song TY, Yen GC. J Agric Food Chem. 2002;50(11): 3322-7.
 • 16. Protective effects of a neutral polysaccharide isolated from the mycelium of Antrodia cinnamomea on Propionibacterium acnes and lipopolysaccharide induced hepatic injury in mice. Han HF, Nakamura N, Zuo F, Hirakawa A, Yokozawa T, Hattori M. Chem Pharm Bull (Tokyo). 2006;54(4):496-500.
 • 17. Antrodia camporata polysaccharides exhibit anti-hepatitus B virus effects. Lee, IH, Huang RL, Chen CT, Chen HC, Hsu WC & Lu MK. FEMS Microbiol. Lett. 2002;209(1):63-67.
 • 18. Inhibitory effects of antrodins A-E from Antrodia cinnamomea and their metabolites on hepatitis C virus protease. Phuong do T, Ma CM, Hattori M, Jin J.S. Phytother Res. 2009;23(4):582-4.
 • 19. Antrodia cinnamomea fruiting bodies extract suppresses the invasive potential of human liver cancer cell line PLC/PRF/5 through inhibition of nuclear factor kappaB pathway. Hsu YL et al. Food Chem Toxicol. 2007;45(7):1249-57.
 • 20. Induction of apoptosis in human hepatoma cells by mycelia of Antrodia camphorata in submerged culture. Song TY, Hsu SL, Yen GC. J Ethnopharmacol. 2005;100(1-2):158-67.
 • 21. Mycelia from Antrodia camphorata in submerged culture induce apoptosis of human hepatoma HepG2 cells possibly through regulation of Fas pathway. Song TY, Hsu SL, Yeh CT, Yen GC. J Agric Food Chem. 2005;53(14):5559-64.
 • 22. Methyl antcinate A from Antrodia camphorata induces apoptosis in human liver cancer cells through oxidant-mediated cofilin and Bax-triggered mitochondrial pathway. Hsieh YC, Rao YK, Wu CC, Huang CY, Geethangili M, Hsu SL, Tzeng YM. Chem Res Toxicol. 2010 Jul 19;23(7):1256-67.
 • 23. Medicinal Fungus Antrodia cinnamomea Inhibits Growth and Cancer Stem Cell Characteristics of Hepatocellular Carcinoma. Liu YM, Liu YK, Lan KL, Lee YW, Tsai TH, Chen YJ. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:569737.
 • 24. Antrodia camphorata extract induces replicative senescence in superficial TCC, and inhibits the absolute migration capability in invasive bladder carcinoma cells. Peng CC, Chen KC, Peng RY, Chyau CC, Su CH, Hsieh-Li HM. J Ethnopharmacol. 2007;109(1):93-103.
 • 25. Inhibition of cyclooxygenase-2 and induction of apoptosis in estrogen-nonresponsive breast cancer cells by Antrodia camphorata. Hseu YC, et al. Food and Chemical Toxicology. 2006;45:1107-1115.
 • 26. Unique Formosan mushroom Antrodia camphorata differentially inhibits androgen-responsive LNCaP and independent PC-3 prostate cancer cell. Chen, Kuan-Chou et al. Nutrition and Cancer 2007; 57(1):111-121.
 • 27. Anti-metastatic activities of Antrodia camphorata against human breast cancer cells mediated through suppression of the MAPK signaling pathway. Yang HL et al. Food Chem Toxicol. 2011 Jan;49(1):290-8.
 • 28. Cytotoxic effect and induction of apoptosis in human cervical cancer cells by Antrodia camphorata. Yang PY, Hu DN, Liu FS. Am J Chin Med. 2013;41(5):1169-80.
 • 29. Anticancer effects of eleven triterpenoids derived from Antrodia camphorata. Lee YP et al. Anticancer Res. 2012 Jul;32(7):2727-34.
 • 30. Administration of polysaccharides from Antrodia camphorata modulates dendritic cell function and alleviates allergen-induced T helper type 2 responses in a mouse model of asthma. Liu KJ, Leu SJ, Su CH, Chiang BL, Chen YL, Lee YL. Immunology. 2010; 129(3):351-62.
 • 31. An extract of Antrodia camphorata mycelia attenuates the progression of nephritis in systemic lupus Erythematosus-prone NZB/W F1 mice. Chang JM, Lee YR, Hung LM, Liu SY, Kuo MT, Wen WC, Chen P. Evid Based Complement Alternat Med. Epub 2008 Sep 2.
 • 32. Review of biological and pharmacological activities of the endemic Taiwanese bitter medicinal mushroom, Antrodia camphorata (M. Zang et CH. Su) Sh. H. Wu et al. (higher Basidiomycetes). Yue PY, Wong YY, Chan TY, Law CK, Tsoi YK, Leung KS. Int J Med Mushr. 2012;14(3):241-56.
 • 33. A novel inhibitory effect of Antrodia camphorata extract on vascular smooth muscle cell migration and neointima formation in mice. Li YH, Chung HC, Liu SL, Chao TH, Chen JC. Int Heart J. 2009;50(2):207-20.
 • 34. The vasorelaxation of Antrodia camphorata mycelia: involvement of endothelial Ca(2+)-NO-cGMP pathway. Wang GJ, Tseng HW, Chou CJ, Tsai TH, Chen CT, Lu MK. Life Sci. 2003;73(21): 2769-83.

Κεφάλαιο. Φαρμακευτικά μανιτάρια

Armillaria mellea

Ονομασίες: Αρμιλλάρια η μελιτόχρωμη, Naratake, Mi Huan Jun, Honey Mushroom

Το A. mellea είναι ένας κοινός μύκητας που παράγει βρώσιμα καρπικά σώματα (δηλ. τα γνωστά μας μανιτάρια) με ένα ξεχωριστό χρυσό χρώμα. Ένα μόνο δείγμα μπορεί να αναπτυχθεί για να καλύψει μια τεράστια περιοχή και αναφέρεται ότι ο μεγαλύτερος ζωντανός οργανισμός στον κόσμο είναι ένα σχετικό είδος μανιταριού honey fungus που καλύπτει έκταση 2400 στρεμμάτων στο Όρεγκον των ΗΠΑ, με τις εκτιμήσεις της ηλικίας του να κυμαίνονται από τα 1900 έως τα 8650 χρόνια[1].

Παρόλο που είναι υπεύθυνο για το θάνατο πολλών δέντρων και θάμνων κήπου, το A. mellea είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη άλλων φυτών, συμπεριλαμβανομένου του σημαντικού κινεζικού βοτάνου Gastrodia elata (Tian Ma) που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση καταστάσεων που περιλαμβάνουν τον ίλιγγο, την ζάλη, τους πονοκεφάλους, του εγκεφαλικού και των σπασμών και που το μανιτάρι A. mellea αντιμετωπίζει επίσης. Πράγματι, το Α. mellea θεωρείται το πιο ισχυρό από τα δύο με την αποτελεσματική δοσολογία του να βρίσκεται στο μισό του Tian Ma[2,3].

Οι πρώτες αναφορές έδειξαν ότι τα A. mellea και G. elata μοιράζονται τα ίδια ενεργά συστατικά, αλλά είναι πλέον γνωστό ότι διαφέρουν στους ενεργούς μεταβολίτες τους.

Εκτός από το γεγονός ότι είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του G. elata, έχει αποδειχθεί ότι τα είδη Armillaria εμπλέκονται στον σχηματισμό σκληρώτιου στο Polyporus umbellatus.

Το μυκήλιο του A. mellea περιέχει υψηλά επίπεδα πολυσακχαριτών με δραστικότητα κατά της γήρανσης, ανοσο-διαμόρφωση και κατά του ιλίγγου[4,5]. Επιπλέον, τα ανάλογα νουκλεοσιδίων παίζουν κάποιο ρόλο σε ορισμένες από τις λειτουργίες του Α. melea και έχουν απομονωθεί ορισμένες ενώσεις ινδολλών, συμπεριλαμβανομένης της τρυπταμίνης, της L-τρυπτοφάνης και της σεροτονίνης, με τα καρπικά σώματα του A. melea να περιέχουν 2,207mg σεροτονίνη ανά 100gr ξηρό βάρος[6,7].

Αρκετά αντιβιοτικά, κυρίως αρυλοστέτες σισκιτερπενίου, έχουν απομονωθεί από το Α. melea και παρουσιάζουν ισχυρή δράση κατά των θετικών κατά Gram βακτηρίων (Staphylococcus, Streptococcus, Enterococcus κλπ.), καθώς και ζυμομύκητες και άλλοι μύκητες[8-10].

Νευρολογικά – χάπια που παρασκευάζονται από το μυκήλιο του Α. melea συνταγογραφούνται στην Κίνα για τη θεραπεία ποικίλων νευρολογικών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του Συνδρόμου Meniere, του ιλίγγου, του πονοκεφάλου, της αϋπνίας, της επιληψίας, της νευρασθένειας και της υπέρτασης[2,3,11-14].

Το εκχύλισμα ζύμωσης του Α. melea έδειξε ιδιότητες κατά των σπασμών, αυξάνοντας το όριο έναρξης κρίσεων σπασμών σε επαγόμενες από PTZ επιληπτικές κρίσεις σε ποντίκια[15], ενώ ένα παράγωγο αδενοσίνης από το μυκήλιο κατάργησε τις νευρικές αποκρίσεις σε συσπάσεις που προκλήθηκαν από ηλεκτρική διέγερση πεδίου με προ- και μετα- συναπτική κατάθλιψη και βρέθηκε ότι είναι 1.000 φορές ισχυρότερο σε δραστικότητα από την αδενοσίνη στην εγκεφαλική προστασία[5]. Επιπλέον, το εκχύλισμα πολυσακχαρίτη του Α. melea αποδείχθηκε ότι ωφελεί στην αντιμετώπιση του ιλίγγου που προκαλείται από μηχανήματα περιστροφής[16].

Κλινική περίληψη

Κύρια θεραπευτική εφαρμογή – Σύνδρομο Meniere, ίλιγγος, επιληψία.

Βασικά συστατικά – Πολυσακχαρίτες, παράγωγα νουκλεοσιδίων και αρυλεστέρες σισκτεριπεπίου.

Δόση – Δισκία που παρασκευάζονται από μυκήλιο χρησιμοποιούνται στην Κίνα με 3-4gr/ημέρα.

Βιβλιογραφικές αναφορές

 • 1. Coarse-scale population structure of pathogenic Armillaria species in a mixed-conifer forest in the Blue Mountains of northeast Oregon. BA Ferguson, TA Dreisbach, CG Parks, GM Filip, CL Schmitt. Canadian Journal of Forest Research, 2003;33(4):612-623.
 • 2. Modernizing chinese medicine -the case of armillaria as gastrodia substitute. Dharmananda S. www.itmonline.org/arts/gastrodia.htm.
 • 3. Tian ma, an ancient Chinese herb, offers new options for the treatment of epilepsy and other conditions. Ojemann LM, Nelson WL, Shin DS, Rowe AO, Buchanan RA. Epilepsy & Behavior. 2006;8(2):376-383.
 • 4. The cultivation, bioactive components and pharmacological effects of Armillaria mellea. Gao LW, Li WY, Zhao YL and Wang JW. Afr J Biotech. 2009;8(25):7383-7390.
 • 5. A polysaccharide from Armillaria mellea exhibits strong in vitro anticancer activity via apoptosis-involved mechanisms. Wu J, Zhou J, Lang Y, Yao L, Xu H, Shi H, Xu S. Int J Biol Macromol. 2012 Nov;51(4):663-7.
 • 6. A novel N6-substituted adenosine isolated from mi huan jun (Armillaria mellea) as a cerebral-protecting compound. Watanabe N, Obuchi T, Tamai M, Araki H, Omura S, Yang JS, Yu D.Q, Liang X.T, Huan J.H. Planta Med. 1990;56(1):48-52.
 • 7. Analysis of indole compounds in Armillaria mellea fruiting bodies. Muszynska B, Maslanka A, Ekiert H, Sulkowska-Ziaja K. Acta Pol Pharm. 2011 Jan-Feb;68(1):93-7.
 • 8. Armillaric acid, a new antibiotic produced by Armillaria mellea. Obuchi T, Kondoh H, Watanabe N, Tamai M, Omura S, Yang J.S, Liang X.T. Planta Med. 1990;56(2):198-201.
 • 9. Antimicrobial and antioxidant activities of mycelia of 10 wild mushroom species. Kalyoncu F, Oskay M, Saglam H, Erdogan TF, Tamer A.U. J Med Food. 2010;13(2):415-94.
 • 10. Antibacterial sesquiterpene aryl esters from Armillaria mellea. Donnelly DM, Abe F, Coveney D, Fukuda N, O’Reilly J, Polonsky J, Prange T J Nat Prod. 1985;48(1):10-6.
 • 11. To use Armillaria fungus tablet to replace gastrodia tuber in treating 45 cases with syndrome of deficiency of yin and flourishing yang, Chinese Journal of Medicine, 1977;8:473-474.
 • 12. Observation on curative effects of Armillaria mellea fungus tablet in treating 100 cases of neurasthenia and hypertension, etc. Zhou Linshen. Journal of New Medicine, 1978;10:13.
 • 13. Curative effects of gastrodia tuber Armellaria fungus tablet in treating some diseases of the nervous system. Jiangsu Journal of TCM. 1980;1:35-37.
 • 14. Antioxidant and Antiedema Properties of Solid-State Cultured Honey Mushroom, Armillaria mellea (Higher Basidiomycetes), Extracts and their Polysaccharide and Polyphenol Contents. Lai MN, Ng LT. Int J Med Mushr, 2013;15(1):1-8.
 • 15. Pharmacological actions of gastrodia watery preparation and fermentation liquid of Armellaria mellea on nervous system. Chinese Journal of Medicine. 1977;8:470-472.
 • 16. Study on the anti-vertigo function of polysaccharides of Gastrodia elata and polysaccharides of Armillaria mellea. Yu L. Shen YS, Miao HC. Chin J Information, TCM. 2006;13:29-36.

Κεφάλαιο. Φαρμακευτικά μανιτάρια

Auricularia auricula/Auricularia polytricha

Ονομασίες: Αυτί του Ιούδα, Kikurage, Mu Er / Wood Ear, Jews Ear / Judas’ Ear

Το μανιτάρι Α. auricula αναπτύσσεται σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ και αποτιμάται ιδιαίτερα στην ασιατική μαγειρική για την τραγανή, ελαστική υφή του. Είναι ένα τύπος jelly fungus και παράγει καρπικά σώματα που είναι ημιδιαφανή, καφέ σε χρώμα και μοιάζουν σαν “αυτιά”, εξ ου και το κινεζικό του όνομα “Wood Ear” (ξύλινο αυτί). Τόσο το A. auricula όσο και το A. polytricha (Mao mu er “Hairy Wood Ear” ή Yun Er “Cloud Ear”) θεωρούνται ως είδη της κινεζικής ιατρικής και σήμερα χρησιμοποιούνται εναλλακτικά μεταξύ τους[1].

Κοινό και σε άλλους jelly fungi μύκητες, τα καρπικά σώματα A. auricula περιέχουν υψηλά επίπεδα πολυσακχαριτών και αυτά είναι το κύριο βιοδραστικό συστατικό, αν και οι φαινόλες έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη συνολική αντιοξειδωτική και υπερχοληστερολαιμική δραστηριότητα[2,3].

Το A. auricula παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως λειτουργικό φαγητό για τους ηλικιωμένους, με εκχυλίσματα πολυσακχαρίτη που δείχνουν σημαντική υπόσχεση και με το Auricularia polytricha σε επεξεργασμένη και μη επεξεργασμένη μορφή που παρουσιάζει ανασταλτική δραστικότητα έναντι ενός από τα βασικά ένζυμα που εμπλέκονται στη Νόσο του Alzheimer[4,5].

Αντιφλεγμονώδες – οι πολυσακχαρίτες του A. auricula έχουν αντιφλεγμονώδη δραστικότητα, η οποία συσχετίζεται με την παραδοσιακή χρήση του Α. auricula για καταπραϋντική επίδραση σε ερεθισμένες ή φλεγμονώδεις βλεννώδεις μεμβράνες[6].

Αντιοξειδωτικό – τα εκχυλίσματα A. auricula παρουσιάζουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες με θετική συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων των φαινολών και της αντιοξειδωτικής ικανότητας[7-9].

Αντι-θρομβωτικό – τα εκχυλίσματα πολυσακχαριτών του Α. auricula αναστέλλουν τη συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων και αυξάνουν τους χρόνους πήξης in vitro και in vivo. Η αντι-θρομβωτική δραστικότητα του οφείλεται στην κατάλυση της αναστολής της θρομβίνης από την αντιθρομβίνη αλλά όχι από τον συμπαράγοντα ηπαρίνης II[10,11].

Κατά της χοληστερόλης – οι πολυσακχαρίτες και οι πολυφαινόλες του A, auricula έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα της συνολικής χοληστερόλης του αίματος (TC), των τριγλυκεριδίων και της LDL και ενισχύουν το επίπεδο της HDL του αίματος, καθώς και των αναλογιών HDL/TC και HDL/LDL με διατροφή αρουραίων που πάσχουν από υπερλιπιδαιμία, κατά το 5% του συνόλου της διατροφής τους[3,12-14].

Καρδιοπροστατευτικό – μεταξύ των γενικών αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του Α. auricula, οι πολυσακχαρίτες Α. auricula παρουσιάζουν ισχυρή καρδιο-προστατευτική δράση, ειδικά σε ηλικιωμένους ποντικούς, ενισχύοντας τη δραστηριότητα του υπεροξειδίου δισμουτάσης και μειώνοντας την υπεροξείδωση των λιπιδίων[15,16].

Κλινική περίληψη

Κύρια θεραπευτική εφαρμογή – Καρδιοαγγειακή υποστήριξη.

Βασικό συστατικό – Πολυσακχαρίτες.

Δόση – 2-3g/ημέρα εκχύλισμα πολυσακχαρίτη.

ΠΡΟΣΟΧΗ – Ασθενείς σε αγωγή με αντι-θρομβωτικά φάρμακα. Λόγω των πιθανών επιδράσεων κατά της γονιμότητας συνιστάται να μην λαμβάνεται το A. auricula από έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες ή από όσες σχεδιάζουν να συλλάβουν[17].

Βιβλιογραφικές αναφορές

 • 1. Hobbs C. Medicinal Mushrooms – An Exploration of Tradition, Healing and Culture. 1986. Botanica Press, Williams, Oregon.
 • 2. Research progress in Auricularia auricula polysaccharide. Huang XG, Quan YL, Guan B, Hu Y. Science and Technology of Cereals, Oils and Foods. 2010-01.
 • 3. Hypocholesterolemic effects of Auricularia auricula ethanol extract in ICR mice fed a cholesterol-enriched diet. Chen G, Luo YC, Ji BP, Li B, Su W, Xiao ZL, Zhang GZ. J Food Sci Technol. 2011 Dec;48(6):692-8.
 • 4. Evaluation of antioxidant property and quality of breads containing Auricularia auricula polysaccharide flour. Fan L, Zhang S, Yu L. Li Ma Food Chemistry, 2007.
 • 5. Heat-Stable Components of Wood Ear Mushroom, Auricularia polytricha (Higher Basidiomycetes), Inhibit In Vitro Activity of Beta Secretase (BACE1). Bennett L, Sheean P, Zabaras D, Head R. Int J Med Mushr. 2013;15(3):233-249.
 • 6. Polysaccharides in fungi. XIV. Anti-inflammatory effect of the polysaccharides from the fruit bodies of several fungi. Ukai S, Kiho T, Hara C, Kuruma I, Tanaka Y. J Pharmacobiodyn. 1983;6(12):983-90.
 • 7. Antioxidant capacity of fresh and processed fruit bodies and mycelium of Auricularia auricula-judae (Fr.) Quel. Kho Y.S, Vikineswary S, Abdullah N, Kuppusamy U.R, Oh H.I. J Med Food. 2009;12(1):167-74.
 • 8. Antioxidant and nitric oxide synthase activation properties of Auricularia auricula. Acharya K, Samui K, Rai M, Dutta B.B, Acharya R. Indian J Exp Biol. 2004;42(5):538-40.
 • 9. Antioxidant activity of submerged cultured mycelium extracts of higher Basidiomycetes mushrooms. Asatiani M et al. Int J Med Mush. 2007;9(2):151-158.
 • 10. The nontoxic mushroom Auricularia auricula contains a polysaccharide with anticoagulant activity mediated by antithrombin. Yoon SJ, Yu MA, Pyun YR, Hwang JK, Chu DC, Juneja LR, Mourao P.A. Thromb Res. 2003;112(3):151-18.
 • 11. Inhibition of human and rat platelet aggregation by extracts of Mu-er (Auricularia auricula). Thromb Haemost. Agarwal K.C, Russo F.X, Parks R.E Jr. 1982;48(2):162-5.
 • 12. Effect of polysaccharide from Auricularia auricula on blood lipid metabolism and lipoprotein lipase activity of ICR mice fed a cholesterol-enriched diet. Chen G et al. J Food Sci. 2008 Aug;73(6):H103-8.
 • 13. The hypocholester olemic effect of two edible mushrooms: Auricularia auricula (tree-ear) and Tremella fuciformis (white jelly-leaf) in hypercholesterolemic rats. Kaneda T and Tokuda S. Nutrition Research. 1996;1699(10):1721-1725.
 • 14. Isolation and purification of polysaccharides from wood ear (Auricularia auricular) and their hypoglycemic, hypolipidemic and antioxidant activities. Yi M.A, Tang J, Han C. 2005 IFT Annual Meeting. ift.confex.com 18B-13.
 • 15. Chemical characterization of Auricularia auricula polysaccharides and its pharmacological effect on heart antioxidant enzyme activities and left ventricular function in aged mice. Wu Q, Tan Z, Liu H, Gao L, Wu S, Luo J, Zhang W, Zhao T, Yu J, Xu X. Int J Biol Macromol. 2010 Apr 1;46(3):284-8.
 • 16. Auricularia auricular polysaccharide protects myocardium against ischemia/reperfusion injury. Ye TM, Qian LB, Cui J, Wang HP, Ye ZG, Xia Q. Zhongguo Ying Yong Sheng Li Xue Za Zhi. 2010 May;26(2):154-8.
 • 17. Anti-fertility action of Auricularia auricula polysaccharide. He B. Chen Q. Zhongguo Yaoke Daxue Xuebao. 1991;22:48-49.

Κεφάλαιο. Φαρμακευτικά μανιτάρια

Coprinus comatus
Ονομασίες: Κοπρομανίτης, Sasakure Hitoyotake, Ji Tui Mo / Mao Tougui San, Shaggy Inkcap / Lawyers Wig

Ένα νόστιμο μαγειρικό μανιτάρι, ειδικά όταν είναι νεαρό, το C. comatus βρίσκεται συνήθως στο δάσος και τα πεδία στη βόρεια εύκρατη ζώνη. Παίρνει το όνομα του από τα σπόρια ωρίμανσης, τα οποία ενεργοποιούν την αποκοπή που προκαλούν τα βράγχια να αποσυντεθούν σε μια μαύρη πλούσια σε σπόρια μάζα[1].

Περιέχει έως και 25% πρωτεΐνη όταν είναι νεαρό, είναι επίσης πλούσιο σε τριγλυκερίδια από τα οποία το λινολεϊκό οξύ είναι με την μεγαλύτερη παρουσία[2].

Παραδοσιακά χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική για τη θεραπεία αιμορροΐδων και για τη βελτίωση της πέψης[3].

Καρκίνος – καθώς κατέχει ευρεία ανοσο-τροποποιητική δραστικότητα από πολυσακχαρίτες, τα οργανικά εκχυλίσματα του C. comatus έχει αποδειχθεί ότι διαθέτουν αντι-ανδρογενική δραστικότητα και αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του καρκίνου του προστάτη μέσω πολλαπλών μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένης της αναφερόμενης μεσολαβούμενης δραστηριότητας αναστολής του υποδοχέα ανδρογόνου (AR), της μείωσης των επιπέδων AR και της μεταγραφής του ειδικού αντιγόνου του προστάτη (PSA) και της αναστολής της μεσολαβούμενης από AKT AR φωσφορυλίωσης και της δέσμευσης του AR στην περιοχή ενισχυτή PSA[4-6].

Ηπατοπροστατευτικό – το C. comatus έχει αποδειχθεί σε μελέτες σε ζώα για να έχει έντονη ηπατοπροστατευτική επίδραση με ημερήσια χορήγηση 50 mg/kg εκχυλίσματος C. comatus πολυσακχαρίτη που παράγει σημαντική μείωση των αρνητικών επιδράσεων της αλκοόλης στη δομή του ήπατος και τη λειτουργία[10,11].

Διαβήτης – μελέτες που έχουν εξετάσει τη δράση του C. comatus σε διαβήτη με C. comatus που καλλιεργείται σε μέσα εμπλουτισμένα με βανάδιο, να δείχνει σημαντική υπογλυκαιμική δραστηριότητα[12-17]. Ωστόσο, η αξιολόγηση του περιεχομένου των ιχνοστοιχείων του C. comatus από διαφορετικές τοποθεσίες στην Κίνα δεν βρήκε καθόλου βανάδιο σε κανένα από τα συλλεγμένα άγρια δείγματα και παραμένει να προσδιοριστεί εάν ο C. comatus που καλλιεργείται σε μη εμπλουτισμένο υπόστρωμα θα είχε οποιοδήποτε όφελος σε περιπτώσεις διαβήτη, περισσότερο από άλλα μανιτάρια[18].

Κλινική περίληψη

Κύρια θεραπευτική εφαρμογή – Καρκίνος του προστάτη, προκαλούμενη από αλκοόλη βλάβη του ήπατος.

Βασικό συστατικό – Πολυσακχαρίτες, τριγλυκερίδια.

Δόση – 3gr/ημέρα πολυσακχαρίτη ή/και αιθανολικό εκχύλισμα.

Βιβλιογραφικές αναφορές

 • 1. The Fungal Pharmacy. Rogers R. NorthAtlantic Books. 2011:110-114.
 • 2. Isolation and biological activity of triglycerides of the fermented mushroom of Coprinus Comatus. Ren J, Shi JL, Han CC, Liu ZQ, Guo JY. BMC Complement Altern Med. 2012 Apr 24;12:52.
 • 3. Icons of Medicinal Fungi from China. Ying J. Science Press 1987.
 • 4. Coprinus comatus and Ganoderma lucidum interfere with androgen receptor function in LNCaP prostate cancer cells. Zaidman BZ, Wasser SP, Nevo E, Mahajna J. Mol Biol Rep. 2008 Jun;35(2): 107-17.
 • 5. The Culinary-Medicinal Mushroom Coprinus comatus as a Natural Antiandrogenic Modulator. Dotan N, Wasser SP, Mahajna J. Integr Cancer Ther. 2011 Jun;10(2):148-59.
 • 6. Inhibition of the androgen receptor activity by Coprinus comatus substances. Dotan N, Wasser SP, Mahajna J. Nutr Cancer. 2011 Nov;63(8):1316-27.
 • 7. The Shaggy Ink Cap Medicinal Mushroom, Coprinus comatus (O.F.Mull.: Fr.) Pers. (Agaricomycetideae) Substances Interfere with H2O2 Induction of the NF-κB Pathway through Inhibition of IκBα Phosphorylation in MCF7 Breast Cancer Cells. Asatiani MD et al. Int J Med Mushr. 2011;13(1):19-25.
 • 8. Inhibitory Effect of Ethyl Acetate Extract of the Shaggy Ink Cap Medicinal Mushroom, Coprinus comatus (Higher Basidiomycetes) Fruit Bodies on Cell Growth of Human Ovarian Cancer. Amal Rouhana-Toubi, Solomon P. Wasser, Abed Agbarya, Fuad Fares. Int J Med Mushr. 2013;15(5):457-470.
 • 9. In vitro effects on proliferation, apoptosis and colony inhibition in ER-dependent and ER-independent human breast cancer cells by selected mushroom species. Gu YH, Leonard J. Oncol Rep. 2006 Feb;15(2):417-23.
 • 10. Curative effect of crude exopolysaccharides of some macrofungi on alcohol-induced liver damage. Uyanoglu M et al. Ultrastruct Pathol. 2013 May;37(3):218-26.
 • 11. Consumption of Coprinus comatus polysaccharide extract causes recovery of alcoholic liver damage in rats. Ozalp FO et al. Pharm Biol. 2014 Aug;52(8):994-1002.
 • 12. Hypoglycemic activity of fermented mushroom of Coprinus comatus rich in vanadium. Han C, Yuan J, Wang Y, Li L. J Trace Elem Med Biol. 2006;20(3):191-6.
 • 13. The co-effect of vanadium and fermented mushroom of Coprinuscomatus on glycaemic metabolism. Zhou G, Han C. Biol Trace Elem Res. 2008 Jul;124(1):20-7.
 • 14. Vanadium uptake by biomass of Coprinus comatus and their effect on hyperglycemic mice. Han C, Cui B, Wang Y. Biol Trace Elem Res. 2008 Jul;124(1):35-9.
 • 15. A Comparison of Hypoglycemic Activity of Three Species of Basidiomycetes Rich in Vanadium. Han C, Liu T. Biol Trace Elem Res. 2009 Feb;127(2):177-82.
 • 16. Comparison of Vanadium-Rich Activity of Three Species Fungi of Basidiomycetes. Han C, Cui B, Qu J. Biol Trace Elem Res. 2009 Mar;127(3):278-83.
 • 17. Comparison of hypoglycemic activity of trace elements absorbed in fermented mushroom of Coprinus comatus. Lu Y, Han L, Yuan C, Guo J. Biol Trace Elem Res. 2009 Nov;131(2):177-85.
 • 18. Determination of trace elements in three mushroom samples of basidiomycetes from Shandong, China. Wang C, Hou Y. Biol Trace Elem Res. 2011 Sep;142(3):843-7.

Κεφάλαιο. Φαρμακευτικά μανιτάρια

Cordyceps species/Ophiocordyceps sinensis (Cordyceps sinesis)

Ονομασίες: Κόρντισεπς, Tochukas, Dong Chong Xia Cao, Caterpillar Fungus

Τα είδη Cordyceps είναι μοναδικά μεταξύ των φαρμακευτικών μανιταριών καθώς αναπτύσσονται ως ξενιστές σε έντομα και όχι ως ξενιστές σε φυτά. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί πάνω από 700 είδη Cordyceps παγκοσμίως, στις περισσότερες περιπτώσεις αυξάνονται παρασιτικά ως ξενιστές σε έντομα. Ωστόσο, έχει επίσης προταθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει συμβιωτική σχέση με την οποία ως ξενιστής εντόμων αποκτά ένα επιλεκτικό πλεονέκτημα από το μυκητιακό anamorph (η ασεξουαλική μορφή του μύκητα), ειδικά σε οριακά περιβάλλοντα όπου η ενεργειακή απόδοση είναι εξαιρετική, όπως το υψηλό θιβετιανό οροπέδιο άνω των 3.000 μέτρων όπου τα κύρια είδη χρησιμοποιούνται παραδοσιακά, τα Ophiocordyceps sinensis, εμφανίζεται φυσικά (αν και προηγουμένως μέρος του γένους του Cordyceps, η μοριακή φυλογενετική ανάλυση έχει οδηγήσει τώρα στην τοποθέτηση του σε ένα ξεχωριστό γένος, το Ophiocordycipitaceae)[1,2].

Παρόλο που παραδοσιακά συγκομιδή Cordyceps εξακολουθεί να είναι διαθέσιμη, η συντριπτική πλειονότητα των Cordyceps στην αγορά σήμερα καλλιεργείται σε κοινά υποστρώματα με βάση τα δημητριακά που οδηγούν σε βελτιωμένο ποιοτικό έλεγχο και οικονομική προσιτότητα. Παρά τα εμπορικά καλλιεργημένα Cordyceps που αναπτύσσονται σε διαφορετικό υπόστρωμα από άγρια συλλεγμένα Cordyceps, η ανάλυση HPLC δείχνει ταυτόσημα χημικά προφίλ και τα δύο θεωρούνται εναλλάξιμα κλινικά[3].

Όπως και οι πολυσακχαρίτες και τα λιπίδια, τα είδη Cordyceps περιέχουν μεγάλο αριθμό ανάλογων νουκλεοσιδίων, εμφανή μεταξύ των οποίων είναι η κορντισεπίνη (cordycepin), η 3-δεοξυαδενοσίνη, η οποία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στο Cordyceps militaris και που διαφέρει από την αδενοζίνη στην απουσία οξυγόνου στην 3 θέση του Ribose Part[4-7]. Λόγω της στενής ομοιότητας του με την αδενοσίνη, ορισμένα ένζυμα δεν μπορούν να διακρίνουν μεταξύ των δύο και είναι σε θέση να συμμετέχουν σε ορισμένες βιοχημικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσης RNA/DNA, όπου η ενσωμάτωση του οδηγεί στον τερματισμό του μορίου RNA/DNA, δεν υπάρχει δεσμός οξυγόνου με το επόμενο νουκλεοτίδιο[8-11].

Αυτή η ικανότητα διακοπής της σύνθεσης RNA/DNA οδήγησε στη χρήση τέτοιων ανάλογων νουκλεοσιδίων, που ονομάζεται αναστολείς αντίστροφης μεταγραφάσης, στη θεραπεία των ιογενών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της HIV και της ηπατίτιδας καθώς και του καρκίνου, υπό φαρμακευτικά ονόματα, συμπεριλαμβανομένων των AZT (retrovir), Videx και epivir. Σε φυσιολογικά υγιή κύτταρα, τέτοιοι αναστολείς αντίστροφης μεταγραφάσης ανταγωνίζονται από το αντίστοιχο νουκλεοσίδιο, αλλά στην ταχεία διαίρεση καρκινικών κυττάρων και σε με ιό μολυσμένα κύτταρα είναι ικανοί να ασκήσουν αποτελεσματική αναστολή της αντιγραφής.

Η αδενοσίνη με τη μορφή μονοφωσφορικής αδενοσίνης και τριφωσφορικής αδενοσίνης διαδραματίζει επίσης κεντρικό ρόλο στον ενεργειακό μεταβολισμό και τα κυκλικά νουκλεοτίδια, συμπεριλαμβανομένου του CAMP, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μεταγωγή σήματος και τη ρύθμιση της παραγωγής ορμονών, οι ενέργειες που συσχετίζονται καλά με την παρατηρούμενη δραστικότητα των κορδονιών σε αυτές τις περιοχές.

Καθώς και ο O. sinensis και το Cordyceps militaris, έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλος αριθμός δοκιμών ένα μυκητιακό στέλεχος που απομονώθηκε από τα άγρια δείγματα O. sinensis από την Ακαδημία Επιστημών της Κίνας και επιλέγονται για ευκολία καλλιέργειας με τεχνολογία υγρής ζύμωσης μεγάλης κλίμακας. Ονομάζεται CS-4, αυτό αναγνωρίζεται επί του παρόντος ως Paecilomyces hepiali και εξακολουθεί να είναι ένα από τα κύρια είδη που σχετίζονται με το Cordyceps που χρησιμοποιούνται στην Κίνα.

Μια in vitro μελέτη, ωστόσο, έδειξε ότι το CS-4 έχει ανοσοποιητική δραστικότητα και η ανοσο-κατασταλτική κυκλοσπορίνη Α έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει σε άλλές μυκητιακές ποικιλίες που απομονώνονται από τα άγρια δείγματα O. sinensis[12-14].

Κατά της γήρανσης – το O. sinensis έχει παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα για τους ηλικιωμένους και εκείνους που ανακάμπτουν από μακρά ασθένεια. Μελέτες με CS4 σε υγιή ηλικιωμένα άτομα έδειξαν σημαντικές αυξήσεις στην πρόσληψη οξυγόνου, την αερόβια ικανότητα και την αντοχή στην κόπωση.

Τα πειραματικά στοιχεία που βασίζονται σε εκχυλίσματα πολυσακχαρίτη υποδεικνύουν ότι το O. sinensis είναι επίσης σε θέση να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και την αντιοξειδωτική ενζυμική δραστικότητα (δισμουτάση υπεροξειδίου, υπεροξειδάση γλουταθειόνης και καταλάση) ηλικιωμένος[15].

Αθλητική απόδοση – η χρήση του O. sinensis, μαζί με άλλα συμπληρώματα, από τους Κινέζους αθλητές που έσπαγαν τα ρεκόρ στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, έχει προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον για τη δυνατότητα να ενισχύσει τις αθλητικές επιδόσεις.

Μια μελέτη του 1996 για τους δρομείς μεγάλων αποστάσεων ανέφερε σημαντική βελτίωση στο 71% των συμμετεχόντων και από το O. sinensis και το C. militaris καθώς και των Cordyceps anamorphs, τα CS-4 και CS-HK1, έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν την αντοχή σε ζωικά μοντέλα. Μελέτες για τους καθιστικούς ανθρώπους δείχνουν επίσης σημαντική αύξηση της ενέργειας ενέργειας και της ικανότητας οξυγόνου[16-20]. Ωστόσο, τρεις μελέτες απέτυχαν να αποδείξουν οποιαδήποτε επίδραση στην απόδοση σε ανταγωνιστικούς ποδηλάτες ή σε άλλους επαγγελματίες αθλητές και έχει προταθεί ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι αυτοί οι αθλητές λειτουργούν ήδη ή κοντά στη μέγιστη αερόβια ικανότητα τους[21,22].

Σεξουαλική λειτουργία – το O. sinensis παράγει σαφή οφέλη για την ανδρική σεξουαλική υπο-λειτουργία όταν λαμβάνεται για μια χρονική περίοδο. Τα ανεκδοτικά στοιχεία και οι αναφορές από την Κίνα δείχνουν επίσης πιθανά οφέλη και για τη γυναικεία λίμπιντο.

Με βάση τις μελέτες σε ζώα, τα O. sinensis και C. militaris έχουν σαφή επίδραση στα αυξανόμενα επίπεδα αρσενικών σεξουαλικών ορμονών, βελτιώνοντας τη μορφολογία των όρχεων, την ποσότητα και την ποιότητα των σπερματοζωαρίων. Η έρευνα in vitro δείχνει ότι τα Cordyceps επηρεάζουν την οδό μεταγωγής σήματος της στεροειδογένεσης μετά τον σχηματισμό του CAMP[23-27].

Γονιμότητα – το O. sinensis χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από κορυφαίους ειδικούς στον τομέα της στειρότητας και των κλινικών στοιχείων υποδηλώνει ότι το Cordyceps έχει ευεργετικό αντίκτυπο στη γυναικεία γονιμότητα και την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Εν μέρει αυτό μπορεί να οφείλεται στην ικανότητα της να διεγείρει την παραγωγή 17β-οιστραδιόλης (ένα οιστρογόνο), μέσω αυξημένης StAR (στεροειδογόνου οξείας ρυθμιστικής πρωτεΐνης) και έκφρασης αρωματάσης[28]. Όπως και με άλλα μανιτάρια, η ικανότητα του Cordyceps να ρυθμίζει την ανοσολογική λειτουργία και ιδιαίτερα τη δραστηριότητα των κυττάρων ΝΚ μπορεί επίσης να διαδραματίσει ένα ρόλο.

Η ικανότητα του O. sinensis να αυξάνει την παραγωγή οιστρογόνων έχει επίσης δυνατότητες για τη διαχείριση της μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης[29].

Διαβήτης – οι πειραματικές ενδείξεις δείχνουν ότι ο O. sinensis είναι σε θέση να:

* Ενεργοποιήσει την απελευθέρωση ινσουλίνης

* Αυξήσει την ηπατική γλυκοκινάση

* Αυξήσει την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη

Σε μία τυχαιοποιημένη δοκιμή, το 95% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με 3gr/ημέρα μυκηλιακής βιομάζας O. sinensis, είδε βελτιώσεις στο προφίλ του σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με το 54% που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με άλλες μεθόδους. Επιπλέον, έχει αναφερθεί ότι η κατανάλωση 4,5gr/ημέρα μυκηλιακής βιομάζας O. Sinensis από ασθενείς με διαβήτη που προκαλείται από αλκοόλ, παρήγαγε επίσης μειωμένη επιθυμία για αλκοόλ[3,30-34].

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η κορντισεπίνη και τα σχετικά παράγωγα νουκλεοσιδίων διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην αντι-διαβητική δράση του O. sinensis και ότι το C. militaris, τα οποία έχουν υψηλά επίπεδα κορντισεπίνης και έχουν επίσης σημαντική υπογλυκαιμική δραστηριότητα[35,36].

Ηπατοπροστασία – οι μελέτες έχουν δείξει την ικανότητα τόσο του O. sinensis όσο και του C. militaris να αναστέλλουν την ηπατική ίνωση και να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της λειτουργίας του ήπατος[37-39]. Μία κλινική μελέτη που χρησιμοποιεί 3gr/ημέρα μυκηλιακή βιομάζα O. sinensis για τη θεραπεία της ηπατικής στεάτωσης που προκαλείται από το αλκοόλ σε 14 ασθενείς έδειξε μειώσεις κατά 70% σε επίπεδα AST, 63% σε επίπεδα ALT και 64% σε επίπεδα GGT σε περίοδο 90 ημερών[40].

Νεφρική υγεία – το O. sinensis έχει παραδοσιακά θεωρηθεί ότι υποστηρίζει τους νεφρούς και 3,5gr/ημέρα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών σε ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και ανάκτηση ταχύτητας σε ασθενείς με βλάβη νεφρού που προκαλείται από γενταμυκίνη[3].

Αναπνευστική νόσος – παραδοσιακά το O. sinensis έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των αναπνευστικών παθήσεων και αναφέρεται ότι είναι επωφελές για το άσθμα και την ΧΑΠ[3].

Αντιιικό – όπως αναφέρονται παραπάνω, τα ανάλογα νουκλεοσιδίων που υπάρχουν σε είδη Cordyceps είναι ικανά να αναστέλλουν την αντιγραφή του ιού. Ταυτόχρονα, οι πολυσακχαρίτες στα Cordyceps ρυθμίζουν την ανοσοαπόκριση σε ιογενείς λοιμώξεις. Αυτός ο συνδυασμός ΕΗ ανοσοαπόκρισης και διακοπής του ιικού αναδιπλασιασμού κάνουν το Cordyceps, ειδικά το C. militaris, ένα από τα πιο αποτελεσματικά μανιτάρια για την αντιμετώπιση χρόνιων ιογενών λοιμώξεων[9,10].

Καρκίνος – λόγω του συνδυασμού των πολυσακχαριτών και των παραγώγων ανοσο-διαμόρφωσης και των παραγώγων νουκλεοσιδίου, πολλοί επαγγελματίες θεωρούν ότι τα Cordyceps είναι ένα από τα πιο χρήσιμα μανιτάρια για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της θεραπείας στον καρκίνο, με την κορντισεπίνη να αναφέρεται ότι προκαλεί απόπτωση (θάνατος) σε πολλαπλές γραμμές καρκινικών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων: του στοματικού καρκίνου, του καρκίνου του παχέος εντέρου, της ουροδόχου κύστης, της λευχαιμίας, του μελανώματος, του πολλαπλού μυελώματος, του καρκίνου του μαστού και του προστάτη[41-51].

Κλινική περίληψη

Κύριες θεραπευτικές εφαρμογές – Γονιμότητα και σεξουαλική λειτουργία, ενέργεια, διαβήτης, λειτουργία των πνευμόνων, υποστήριξη νεφρών, ηπατικές διαταραχές.

Βασικό συστατικό – Παράγωγα νουκλεσιδίου.

Δόση – οι μοναδικές ιδιότητες του Cordyceps είναι κυρίως αυτές των παραγώγων νουκλεοσιδίων και καθώς αυτά εμφανίζονται σε μεγάλο βαθμό (η έρευνα για το C. militaris δείχνει ότι το 98% της κορντισεπίνης παράγεται σε μέσο ανάπτυξης[52]) στα προϊόντα μυκηλιακής βιομάζας, προσφέρουν τη φυσική μορφή δοσολογίας για τα Cordyceps με τα 2-3gr/ημέρα μυκηλιακή βιομάζα να χρησιμοποιείται στις περισσότερες περιπτώσεις, ενώ υψηλότερα επίπεδα έχουν αναφερθεί ότι δίνουν καλά αποτελέσματα σε πολλούς καρκίνους[2].

Ορισμένοι επαγγελματίες προτιμούν να χρησιμοποιούν C. militaris για τον καρκίνο και τις ιογενείς λοιμώξεις λόγω των υψηλότερων επιπέδων κορντισεπίνης[53,54].

Προειδοποίηση – Οι καρκίνοι που εξαρτώνται από ορμόνη (προστάτης και μαστού) λόγω των αυξημένων επιπέδων οιστρογόνου και τεστοστερόνης.

Βιβλιογραφικές αναφορές

 • 1. Cordyceps fungi: natural products, pharmacological functions and developmental products. Zhou X, Gong Z, Su Y, Lin J, Tang K. J Pharm Pharmacol. 2009;61(3):279-91.
 • 2. What is the Chinese caterpillar fungus Ophiocordyceps sinensis (Ophiocordycipitaceae)?. Shrestha B, Weimin Z, Yongjie Z & Xingzhong L. Mycology, 2010; 1(4):228-236.
 • 3. Medicinal value of the caterpillar fungi species of the genus Cordyceps (Fr.) Link (Ascomycetes). A Review. Holliday J, Cleaver M. Int J Med Mushr, 2008;10(3):219–234.
 • 4. Analysis of the main nucleosides in Cordyceps sinensis by LC/ESI-MS. Xie JW, Huang LF, Hu W, He YB, Wong KP. Molecules. 2010;15(1):305-14.
 • 5. Measurement of cordycepin and adenosine in stroma of Cordyceps sp. by capillary zone electrophoresis (CZE). Ling YJ, Sun YJ, Zhang LP, Zhang CK. J Biosci Bioeng 2002;94:371–74.
 • 6. Chemical Screening and Identification of High Cordycepin Containing Cultured Isolate(s) of Medicinal Chinese Caterpillar Mushroom, Ophiocordyceps sinensis (Berk.) GH Sung et al. Varshney VK, Pandey A, Kumar A, Rathod D, Kannojia P. Int J Med Mushr. 2011; 13(4):327-333.
 • 7. Chemical composition and nutritional and medicinal value of fruit bodies and submerged cultured mycelia of culinary-medicinal higher Basidiomycetes mushrooms. Cohen N et al. Int J Med Mushrooms. 2014;16(3):273-91.
 • 8. Some biologically active substances from a mycelial biomass of medicinal ‘Caterpillar fungus’ Cordyceps sinensis (Berk.) Sacc. (Ascomycetes). Smirnov DA, Babitskaya VG, Puchkova TA, Shcherba VV, Bisko NA, Poyedinok NL. Int J Med Mushr. 2009;11(1):80.
 • 9. Effect of Cordycepin Triphosphate on in vitro RNA synthesis by plant viral replicases. White JL, Dawson WO. J Virol. 1979;29(2): 811-814.
 • 10. Cordycepin interferes with 3’end formation in yeast independently of its potential to terminate RNA chain elongation. RNA. 2009; 15(5): 837-49.
 • 11. Cordycepin inhibits (collagen induced) human platelet platelet aggregation in a cAMP-and cGMP-dependent manner. Eur J Pharmacol. 2007;558:43-51.
 • 12. Immunosuppressive effect of Cordyceps CS-4 on human monocyte derived dendritic cells in vitro. Tang J, Tian D, Liu G. Am J Chin Med. 2010;38(5):961-72.
 • 13. Mycelium cultivation, chemical composition and antitumour activity of a Tolypocladium sp. fungus isolated from wild Cordyceps sinensis. Leung PH1, Zhang QX, Wu JY. J Appl Microbiol. 2006 Aug;101(2):275-83.
 • 14. Botanical Medicines: The Desk Reference for Major Herbal Supplements, Second Edition. Mckenna DJ, Jones K, Hughes K, Tyler VM. Pub. Routledge, 2012. p. 170.
 • 15. Antiaging effect of Cordyceps sinensis extract. Ji DB, Ye J, Li CL, Wang YH, Zhao J, Cai SQ. Phytother Res. 2009;23(1):116-22.
 • 16. Increased aerobic capacity in healthy elderly humans given a fermentation product of Cordyceps CS-4. Xiao Y, Huang XZ, Chen G, Wang, MB, Zhu, JS, Cooper CB. FACSM Medicine & Science in Sports & Exercise: May 1999; 31(5):174.
 • 17. Randomized double-blind placebo-controlled clinical trial and assessment of fermentation product of Cordyceps sinensis (Cs-4) in enhancing aerobic capacity and respiratory function of the healthy elderly volunteers. Xiao Y, Huang XZ and Zhu JS. Chinese Journal of Integrative Medicine. 2004;10,3:187-192.
 • 18. Effect of medicinal plant extracts on forced swimming capacity in mice. Jung K, Kim IH, Han D. J Ethnopharmacol. 2004 Jul; 93(1):75-81.
 • 19. CordyMax enhances aerobic capability, endurance performance, and exercise metabolism in healthy, mid-age to elderly sedentary humans. JS Zhu, JM Rippe -Gerontology, 2001.
 • 20. Effect of Cs-4 (Cordyceps sinensis) on exercise performance in healthy older subjects: a double-blind, placebo-controlled trial. Chen S, Li Z, Krochmal R, Abrazado M, Kim W, Cooper CB. J Altern Complement Med. 2010 May;16(5):585-90.
 • 21. Cordyceps Sinensis Supplementation Does Not Improve Endurance Performance in Competitive Cyclists. Parcell AC, Smith JM, Schulthies SS, Myrer JW, Fellingham G. Medicine & Science in Sports & Exercise: 2002;34(5):231.
 • 22. Does Cordyceps sinensis Ingestion Aid Athletic Performance? TB Walker. Strength and Conditioning Journal, 2006
 • 23. Effect of Cordyceps militaris supplementation on sperm production, sperm motility and hormones in Sprague-Dawley rats. Am J Chin Med. 2008;36(5):849-59.
 • 24. In vivo and in vitro stimulatory effects of Cordyceps sinensis on testosterone production in mouse Leydig cells. Life Sci. 2003 Sep 5;73(16):2127-36.
 • 25. Influence of Cordyceps Sinensis on Reproduction and Testis Morphology in Mice. Shenzhen Journal of Integrated Chinese and Western Medicine. 2005-6.
 • 26. Improvement of sperm production in subfertile boars by Cordyceps militaris supplement. Am J Chin Med. 2007;35(4): 631-41.
 • 27. Estrogenic Substances from the Mycelia of Medicinal Fungus Cordyceps ophioglossoides (Ehrh.) Fr. (Ascomycetes). Hirokazu Kawagishi, Kentaro Okamura, Fumio Kobayashi, Noriko Kinjo. Int J Med Mushr.2004;6(3):
 • 28. Upregulation of Steroidogenic Enzymes and Ovarian 17β-Estradiol in Human Granulosa-Lutein Cells by Cordyceps sinensis Mycelium. Biology of Reproduction May 1, 2004 vol. 70 no. 5 1358-1364.
 • 29. The Co-effect of Cordyceps sinensis and Strontium on Osteoporosis in Ovariectomized Osteopenic Rats. Qi W, Yan YB, Wang PJ, Lei W. Biol Trace Elem Res. 2010 May 5.
 • 30. Hypoglycemic Activity of a Polysaccharide (CS-F30) from the Cultural Mycelium of Cordyceps sinensis and Its Effect on Glucose Metabolism in Mouse Liver. Kiho T, et al. Biol Pharm Bull. Feb 1996;19(2):294-96.
 • 31. Structural Features and Hypoglycemic Activity of a Polysaccharide (CS-F10) from the Cultured Mycelium of Cordyceps sinensis. Kiho T, Ookubo K, Usui S, et al. Biol Pharm Bull. Sep 1999;22(9):966-70.
 • 32. Anti-hyperglycemic activity of natural and fermented in rats with diabetes induced by nicotinamide and streptozotocin. Lo HC, Hsu TH, Tu ST, Lin KC. Am J Chin Med. 2006;34(5):819-32.
 • 33. Hypoglycemic activity of polysaccharide, with antioxidation, isolated from cultured Cordyceps mycelia. Li SP, Zhang GH, Zeng Q, Huang ZG, Wang YT, Dong TT, Tsim KW. Phytomedicine. 2006 Jun;13(6):428-33.
 • 34. Cordycepin Suppresses Expression of Diabetes Regulating Genes by Inhibition of Lipopolysaccharide-induced Inflammation in Macrophages. Shin S, Lee S, Kwon J, Moon S, Lee S, Lee CK, Cho K, Ha NJ, Kim K. Immune Netw. 2009 Jun;9(3):98-105.
 • 35. Aqueous Extracts of Cordyceps militaris (Ascomycetes) Lower the Levels of Plasma Glucose by Activating the Cholinergic Nerve in Streptozotocin-Induced Diabetic Rats. Cheng YW. Int J Med Mushr. 2013;15(3):277-286.
 • 36. Studies on the antidiabetic activities of Cordyceps militaris extract in diet-streptozotocin-induced diabetic Sprague-Dawley rats. Dong Y et al. Biomed Res Int. Published online 2014 March 11.
 • 37. Inhibitive Effect of Cordyceps sinensis on Experimental Hepatic Fibrosis and its Possible Mechanism-Liu YK, Shen W. Department of Gastrointerology, the Second Affiliated Hosptial, Chongqing University of Medicial Sciences, Chongqing 400010, Chinga World J Gastroenterol. 2003. 2003 Mar;9(3): 529-33.
 • 38. Dynamical Influence of Cordyceps sinensis on the Activity of Hepatic Insulinase of Experimental Liver Cirrhosis-Zhang X, Liu YK, Shen W, Shen DM. Hepatobiliary Pancreat Dis Int. 2004 Beb;3(1):99-101.
 • 39. Cordyceps militaris alleviates non-alcoholic fatty liver disease in ob/ob mice. Choi HN, Jang YH, Kim MJ, Seo MJ, Kang BW, Jeong YK, Kim JI. Nutr Res Pract. 2014 Apr;8(2):172-6.
 • 40. Cordyceps sinensis Supplementation as Immunonutrition in Alcohol Induced Liver Steatosis-II. Santos C. Mycology News, 2004;1(9):2-3.
 • 41. RNA-directed agent, cordycepin, induces cell death in multiple myeloma cells. Chen LS, Stellrecht CM, Gandhi V. Br J Haematol. 2008 Mar;140(6):682-391. 30. Antitumour activity of Cordycepin in mice. Clin Exp Pharmacol Physiol. 31, S51-S53. 2004.
 • 42. Cordycepin inhibits protein synthesis and cell adhesion through effects on signal transduction. J Biol Chem. 2010 Jan 22;285(4): 2610-21.
 • 43. Effect of cordycepin on interleukin-10 production of human peripheral blood mononuclear cells. European Journal of Pharmacology, volume 453, Issues 2-3, 25 October 2002, Pages 309-317.
 • 44. Cordycepin suppresses TNF-alpha-induced invasion, migration and matrix metalloproteinase-9 expression in human bladder cancer cells. Lee EJ, Kim WJ, Moon SK. Phytother Res. 2010 Jun 17.
 • 45. Role of Cordycepin and Adenosine on the Phenotypic Switch of Macrophages via Induced Anti-inflammatory Cytokines. Shin S, Moon S, Park Y, Kwon J, Lee S, Lee CK, Cho K, Ha NJ, Kim K.Immune Netw. 2009 Dec;9(6):255-64.
 • 46. Involvement of autophagy in cordycepin-induced apoptosis in human prostate carcinoma LNCaP cells. Lee HH et al. Environ Toxicol Pharmacol. 2014 Jul;38(1):239-50.
 • 47. Cordycepin: a bioactive metabolite with therapeutic potential. Tuli HS, Sharma AK, Sandhu SS, Kashyap D. Life Sci. 2013 Nov 26;93(23):863-9.
 • 48. Anti-cancer effect and apoptosis induction of cordycepin through DR3 pathway in the human colonic cancer cell HT-29. Lee SY, Debnath T, Kim SK, Lim BO. Food Chem Toxicol. 2013 Oct;60:439-47.
 • 49. Medicinal uses of the mushroom Cordyceps militaris: current state and prospects. Das SK, Masuda M, Sakurai A, Sakakibara M. Fitoterapia. 2010 Dec;81(8):961-8.
 • 50. Advances on Cordyceps militaris constituents and pharmacological effect. Fan HT, Lin HS. Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. 2013 Aug;38(15):2549-52.
 • 51. Extract of Cordyceps militaris inhibits angiogenesis and suppresses tumor growth of human malignant melanoma cells. Ruma IM et al. Int J Oncol. 2014 Jul;45(1):209-18.
 • 52. Production of cordycepin by surface culture using the medicinal mushroom Cordyceps militaris. Masuda M, Urabe E, Akihiko Sakurai A, Sakakibara M. Enzyme and Microbial Technology 2006;39(4):641-646.
 • 53. Cultivation of Medicinal Caterpillar Fungus, Cordyceps militaris (Ascomycetes), and Production of Cordycepin Using the Spent Medium from Levan Fermentation. Wu FC, Chen YL, Chang SM, Shih IL. Int J Med Mushr. 2013;15(4):393-405.
 • 54. Determination of nucleosides and nucleobases in different species of Cordyceps by capillary electrophoresis-mass spectrometry. Yang FQ, Ge L, Yong JW, Tan SN, Li SP. J Pharm Biomed Anal. 2009 Oct 15;50(3):307-14.

Κεφάλαιο. Φαρμακευτικά μανιτάρια

Flammulina velutipes
Ονομασίες: Φλαμμουλίνα η βελουδόποδη / Ενόκι, Enokitake, Jin Zhen Gu/Dong Gu, Velvet Foot / Winter Mushroom / Golden Needle Mushroom

Ένα κοινό μαγειρικό μανιτάρι, το F. velutipes είναι ένα από τα μανιτάρια που έχουν καλλιεργηθεί από πολύ νωρίς, το δεύτερο στην σειρά (η καλλιέργεια ξεκίνησε γύρω στο 800 μ.Χ., μετά από το Auricularia auricula το 600 μ.Χ. και πριν από το Lentinula edodes το 1000 μ.Χ.).

Δείχνει σημαντική κλινική υπόσχεση, ειδικά για πρωτόκολλα πρόληψης του καρκίνου.

Μια μελέτη σε 174.505 κατοίκους της περιοχής Nagano της Ιαπωνίας συνέκρινε τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο μεταξύ των αγροτών καλλιεργητών F. velutipes με ποσοστά στο γενικό πληθυσμό για μια περίοδο 15 ετών (1972-1986) και διαπίστωσαν ότι οι αγρότες καλλιεργητές του F. velutipes είχαν πολύ χαμηλότερο ποσοστό θανάτων 97,1 ανά 100.000, σε σύγκριση με 160,1 ανά 100.000 στον γενικό πληθυσμό, με την πρόταση ότι αυτό οφείλεται στην αυξημένη κατανάλωση του μανιταριού F. velutipes[1].

Μετά από τα παραπάνω, μια μελέτη ελέγχου περίπτωσης διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της μείωσης του κινδύνου για καρκίνο του στομάχου και της πρόσληψης βρώσιμων μανιταριών στον ίδιο νομό από το 1998 έως το 2002. Ενώ ο λόγος πιθανότητας (OR) των ατόμων που δεν έτρωγαν σχεδόν καθόλου μανιτάρια ή έτρωγαν μανιτάρια λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα ήταν 1,00, η κατανάλωση F. velutipes περισσότερο από τρεις φορές την εβδομάδα προκάλεσε μείωση σε 0,66 (ή από εκείνων που κατανάλωναν L. edodes περισσότερο από τρεις φορές την εβδομάδα που ήταν 0,95)[2].

Εκτός από τους ανοσοδιαμορφωτικούς πολυσακχαρίτες[3,5], το F. velutipes είναι αξιοσημείωτο για την υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (31,2%), η οποία περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό πλούσιων σε πρωτεΐνες συστατικά με ισχυρή ανοσορυθμιστική και αντικαρκινική δραστηριότητα[6-11].

Τα εκχυλίσματα F. velutipes καταδεικνύουν επίσης ισχυρή αναστολή τυροσινάσης[12].

Καρκίνος – τα εκχυλίσματα F. velutipes δείχνουν εξαιρετικά υψηλή αντικαρκινική δραστηριότητα in vitro. Σε μια μελέτη εκχυλισμάτων από 38 μανιτάρια που πραγματοποιήθηκαν από το Bastyr University, το F. velutipes είχε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα ανασταλτικής δράσης έναντι δύο εξαρτώμενων από οιστρογόνο και μίας ανεξάρτητης από οιστρογόνο κυτταρικών γραμμών καρκίνου του μαστού[13]. Σε μια ξεχωριστή μελέτη υδατικών εκχυλισμάτων από 20 μανιτάρια και τρεις πολυσακχαρίτες μανιταριών, το υδατικό εκχύλισμα από το F. velutipes, μαζί με εκείνο από το Pleurotus ostreatus, έδειξαν το υψηλότερο επίπεδο κυτταροτοξικής δράσης έναντι των κυττάρων καρκίνου του προστάτη ανεξάρτητου προστάτη.

In vivo, το EA6, ένας πολυσακχαρίτης συνδεδεμένου με πρωτεΐνη που απομονώθηκε από το καρπικό σώμα των F. velutipes, αυξήθηκε η χυμική ανοσία, η κυτταρική ανοσία και η παραγωγή IL-2 σε ποντίκια που φέρουν ινοσάρκωμα Meth-A σε 10mg/kg και χορήγηση μετά από χειρουργική επέμβαση αναστέλλει σημαντικά την ανάπτυξη του επαναφορτιζόμενου συμπαγούς όγκου Meth-A, ενώ η proflammin (90% πρωτεΐνη, 10% πολυσακχαρίτης) που απομονώθηκε από το μυκήλιο των F. velutipes κατάργησε καταστολή της ανοσολογικής ικανότητας μετά από κρυοχειρουργική στα 10 mg/kg/ημέρα[15].

Μια άλλη πρωτεΐνη από το F. velutipes, η FVE, προστάτευσε ποντικούς κατά του καρκίνου του ήπατος μέσω ενεργοποίησης τόσο των έμφυτων όσο και των προσαρμοστικών ανοσοαποκρίσεων όταν χορηγήθηκε από του στόματος σε δόση 10mg/kg[16].

Σε κλινικές μελέτες, ένας συνδυασμός εκχυλισμάτων από F. velutipes και Hypsizygus marmoreus, αποκάλυψε ανώτερα αποτελέσματα σε MPA (μεθυλ-ακετοξυ-προπεστερόνη) στην καχεξία των προχωρημένων καρκινοπαθών ασθενών με καλύτερη κλινική απόκριση, κατάσταση απόδοσης (PS) και ποιότητα της ποιότητας της ζωής (QOL). Η συμπλήρωση EEM σε συνδυασμό με αντικαρκινικά φάρμακα βελτίωσε το ποσοστό κλινικής ανταπόκρισης, η PS και η QOL των προχωρημένων ασθενών με καρκίνο σε σύγκριση με τους ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία με αντικαρκινικά φάρμακα μόνο. Η συμπλήρωση του EEM μείωσε επίσης τις προκαρκινικές βλάβες στο οισοφαγικό βλεννογόνο[2].

Αντιιικό – η συγχορήγηση του FVE, μια πρωτεΐνη από το F. velutipes, με ανοσοποίηση έναντι HPV-16 οδήγησε στο 60% των ποντικών που παραμένουν χωρίς όγκο 167 ημέρες μετά την πρόκληση με κύτταρα όγκου σε σύγκριση με το 20% αυτών που έλαβαν μόνο ανοσοποίηση. Τα συν-ανοσοποιημένα ποντίκια έδειξαν ενισχυμένη παραγωγή αντισωμάτων ειδικών ογκοπρωτεΐνών για HPV-16 E7, καθώς και επέκταση της HPV-16 Ε7-ειδικής ιντερφερόνης (IFN)-Gamma-παραγόμενών CD4 (+) και CD8 (+) Τ κυττάρων HPV-16 E7 μόνο[17].

Οι πρωτεΐνες από το F. velutipes παρουσιάζουν επίσης άμεση αντιιική δραστικότητα, συμπεριλαμβανομένης της δραστικότητας αδρανοποίησης ριβοσώματος και αναστολής της αντίστροφης μεταγραφάσης HIV-1, της βήτα-γλυκοιδάσης και της βήτα-γλυκουρονιδάσης[18].

Τροφικές αλλεργίες – ποντίκια στα οποία χορηγούνται από του στόματος πέντε ημερήσιες δόσεις πρωτεΐνης 200μg από F. velutipes πριν και μετά από κάθε μία από τις δύο ενδοπεριτοναϊκές ενέσεις οβαλβουμίνης μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα της αναφυλαξίας και των επιπέδων ισταμίνης πλάσματος σε επακόλουθη από του στόματος πρόκληση με οβαλβουμίνη και επιδεικνύεται μια αμφισβητούμενη OVA-ειδική απόκριση IgE με προφίλ κυτοκίνης Th1-προφίλ[19]. Άλλες έρευνες έχουν αποδείξει την ικανότητα της πρωτεΐνης F. velutipes να ενισχύσει την απόπτωση ηωσινοφίλων, με θεραπευτικές επιπτώσεις στην αλλεργική φλεγμονή που σχετίζεται με την ηωσινοφίλλο και ενός εκχυλίσματος αιθανόλης για την καταστολή της υπερευαίσθητης ανοσοαπόκρισης[20-22].

Κλινική περίληψη

Κύρια θεραπευτική εφαρμογή – Συμπλήρωση διανομής σε ασθενείς που κινδυνεύουν από καρκίνο ή με χρόνιες ιογενείς καταστάσεις.

Βασικά συστατικά – Πρωτεΐνες και πολυσακχαρίτες.

Δόση – το καρπικό σώμα του F. velutipes περιέχει υψηλά επίπεδα των θεραπευτικά δραστικών πρωτεϊνών με λογικό κόστος και είναι η προτιμώμενη μορφή δοσολογίας στις περισσότερες περιπτώσεις με 3-5gr αποξηραμένου καρπικού σώματος που εξισώνεται με 30-50gr φρέσκα μανιτάρια.

Ασφάλεια – η φλεγμονοτοξίνη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο F. velutipes που είναι κυτταρολυτική και καρδιοτοξική ενώ η εκχύλιση έχει αποδειχθεί ότι είναι μη τοξική όταν απορροφάται από του στόματος[23].

Βιβλιογραφικές αναφορές

 • 1. Beneficial effects of edible and medicinal mushrooms on health care. Ikekawa T -Int J Med Mushr. 2001;3(4):8-12.
 • 2. Cancer Risk Reduction by Intake of Mushrooms and Clinical Studies on EEM. Ikekawa T. Int J Med Mush. 2005;7(3):347.
 • 3. Inhibitory activity of polysaccharide extracts from three kinds of edible fungi on proliferation of human hepatoma SMMC-7721 cell and mouse implanted S180 tumour. Jiang SM, Xiao ZM, Xu ZH. World J Gastroenterol. 1999;5(5):404-407.
 • 4. Investigation of immunomodulating activity of the medicinal mushroom Flammulina velutipes (Curt.: Fr.) P. Karst. in vitro. Cytokine induction by fruiting body extract Badalyan S, Hambardzumyan L.A. Int J Med Mush. 2001;3(2-3):110-111.
 • 5. Purification, characterization and immunomodulating properties of polysaccharides isolated from Flammulina velutipes mycelium. Yin H, Wang Y, Wang Y, Chen T, Tang H, Wang M. Am J Chin Med. 2010;38(1):191-204.
 • 6. Effect of Flammulina velutipes polysaccharides on production of cytokines by murine immunocytes and serum levels of cytokines in tumour-bearing mice. Chang HL, Lei LS, Yu CL, Zhu ZG, Chen NN, Wu SG. Zhong Yao Cai. 2009;32(4):561-3.
 • 7. FIP-fve stimulates interferon-gamma production via modulation of calcium release and PKC-alpha activation. Ou CC, Hsiao YM, Wu WJ, Tasy GJ, Ko JL, Lin MY. J Agric Food Chem. 2009;57(22):11008-13.
 • 8. Fungal immunomodulatory protein from Flammulina velutipes induces interferon-gamma production through p38 mitogen-activated protein kinase signaling pathway. Wang PH, Hsu CI, Tang SC, Huang YL, Lin JY, Ko JL. J Agric Food Chem. 2004;52(9):2721-5.
 • 9. Flammulin: a novel ribosome-inactivating protein from fruiting bodies of the winter mushroom Flammulina velutipes. Wang HX, Ng TB. Biochem Cell Biol. 2000;78(6):699-702.
 • 10. High processing tolerances of immunomodulatory proteins in Enoki and Reishi mushrooms. Tong MH, Chien PJ, Chang HH, Tsai MJ, Sheu F. J Agric Food Chem. 2008;56(9):3160-6.
 • 11. Interruption of lung cancer cell migration and proliferation by fungal immunomodulatory protein FIP-fve from Flammulina velutipes. Chang YC, Hsiao YM, Wu MF, Ou CC, Lin YW, Lue KH, Ko JL. J Agric Food Chem. 2013 Dec 11;61(49):12044-52.
 • 12. Isolation of 1’, 3’-dilinolenoyl’-2’-linoleoylglycerol with tyrosinase inhibitory activity from Flammulina velutipes. Jang SG, Jeon KS, Lee EH, Kong WS, Cho JY. J Microbiol Biotechnol. 2009;19(7):681-4.
 • 13. In vitro effects on proliferation, apoptosis and colony inhibition in E-dependent and ER-independent human breast cancer cells by selected mushroom species. Gu YH, Leonard J. Oncology Reports. 2006;15:417-423.
 • 14. Cytotoxic effect of oyster mushroom Pleurotus ostreatus on human Androgen-independent prostate cancer PC-3 Cells. Gu YH, Sivam G. J Med Food. 2006;9(2):196-204.
 • 15. Immunomodulation and antitumour activity of a mushroom product, Proflamin, isolated from Flammulina velutipes (W. Curt.: Fr.) Singer (Agaricomycetideae). Maruyama H, Ikekawa T. Int J Med Mushr. 2007;9(2):20.
 • 16. Oral administration of an Enoki mushroom protein FVE activates innate and adaptive immunity and induces anti-tumour activity against murine hepatocellular carcinoma. Chang HH, Hsieh KY, Yeh CH, Tu YP, Sheu F. Int Immunopharmacol. 2010;10(2):239-46.
 • 17. Coadministration of the fungal immunomodulatory protein FIP-Fve and a tumour-associated antigen enhanced antitumour immunity. Ding Y, Seow SV, Huang CH, Liew LM, Lim YC, Kuo IC, Chua KY. Immunology. 2009;128(1Sup):881-94.
 • 18. Isolation and characterization of velutin, a novel low-molecular-weight ribosome-inactivating protein from winter mushroom (Flammulina velutipes) fruiting bodies. Wang H, Ng TB. Life Sci. 2001;68(18):2151-8.
 • 19. Oral administration of an edible-mushroom-derived protein inhibits the development of food-allergic reactions in mice. Hsieh KY, Hsu C, Lin JY, Tsai CC, Lin RH. Clin Exp Allergy. 2003;33(11):1595-602.
 • 20. The modulatory effect of FIP-fve on eosinophil apoptosis in vitro indicates that it may have some therapeutic effect on eosinophil­related allergic inflammation in vivo. J Formos Med Assoc. 2007; 106(1):36-43.
 • 21. Eosinophil apoptosis induced by fungal immunomodulatory peptide­fve via reducing IL-5alpha receptor. Hsieh CW, Lan JL, Meng Q, Cheng YW, Huang HM, Tsai JJ. J Formos Med Assoc. 2007;106(1):36-43.
 • 22. Inhibitory effects of edible higher Basidiomycetes mushroom extracts on mouse type IV allergy. Sano M, Yoshino K, Matsuzawa T, Ikekawa T. Int J Med Mushr. 2002;4(1):37-41.
 • 23. Handbook of Mushroom Poisoning: Diagnosis and Treatment. Rumack BH, Spoerke DG. CRC Press 1994, p.394.

Κεφάλαιο. Φαρμακευτικά μανιτάρια

Ganoderma lucidum

Ονομασίες: Γανόδερμα, Reishi ή Mannetake (10000 year mushroom / mushroom of immortality), Ling Zhi (spirit mushroom – mushroom of spritual potency)

Το πιο διάσημο από όλα τα φαρμακευτικά μανιτάρια με ετήσιες πωλήσεις άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα ευρύτατα οφέλη για την υγεία του G. lucidum οφείλονται στον συνδυασμό υψηλής περιεκτικότητας σε πολυσακχαρίτες (αναφέρεται ότι το καρπικό σώμα περιέχει 41% betaglucan) και τις ενώσεις των τριτερπενοειδών[1-4]. Πάνω από 130 από αυτά έχουν εντοπιστεί, που ανήκουν κυρίως σε δύο οικογένειες: Ganoderic (Γανοδερικά) και Lucidenic (Λουσιδενικά) οξέα με λειτουργίες, όπως:

* Αναστολής απελευθέρωσης ισταμίνης

* Ηπατοπροστασίας

* Αντι-υπερτασική (αναστολή ACE)

* Αναστολής της σύνθεσης χοληστερόλης

* Αντιφλεγμονώδης

* Πρόκλησης απόπτωσης

* Αναστολής της επαγωγής του ιού

* Αντιοξειδωτική

* Καταστολής του ΚΝΣ

* Αντιμικροβιακή

* Ανοσοδιαμόρφωσης

Τα επίπεδα των τριτερπενίων είναι ιδιαίτερα υψηλά σε σπόρια G. lucidum, συνήθως >2,0% σε σκόνη σπορίων και >30% στο έλαιο σπορίων και πρόσφατες μελέτες που υπόσχονται για τα σπόρια και το έλαιο σπορίων ως έναν αντικαρκινικό και νευροπροστατευτικό παράγοντα[5-8].

Το G. lucidum παρουσιάζει εξαιρετικά υψηλή αναστολή τυροσινάσης με την υψηλότερη δραστικότητα στο υδατικό εκχύλισμα. Αυτό έχει οδηγήσει στην ένταξή του σε πολλά εμπορικά προϊόντα λεύκανσης του δέρματος και έχει ιατρικές επιπτώσεις, ειδικά σε σχέση με τη Νόσο του Parkinson[9-11].

Ένας αριθμός σχετικών ειδών έχουν επίσης διερευνηθεί με πολυσακχαρίτες και τριτερπένια τόσο από το Ganoderma tsugae όσο και από το Ganoderma applanatum που παρουσιάζουν παρόμοια κατά του όγκου, αντιφλεγμονώδη, ανοσο-τροποποιητική και ηπατοπροστατευτική δράση σε εκείνη από το G. lucidum και το Ganoderma Japonicum που παρουσιάζουν νευροπροστατευτικές ιδιότητες[12-21].

Καρκίνος – το G. lucidum έχει μακρά ιστορία παραδοσιακής χρήσης στη θεραπεία του καρκίνου και πιστώνεται με πολλές περιπτώσεις αυθόρμητης ύφεσης[22,23]. Εκτός από την ανοσολογική διαμόρφωση της υψηλής περιεκτικότητας σε πολυσακχαρίτη, τα τριτερπένια του δείχνουν σημαντική κυτταροτοξική δράση έναντι διαφορετικών κυτταρικών σειρών καρκίνου, καθώς και ανασταλτικές επιδράσεις έναντι του Epstein-Barr, που είναι γνωστό ότι σχετίζεται με ορισμένους καρκίνους[24-35]. Επιπλέον, τα τριτερπένια από το G. lucidum δείχνουν αναστολή του παράγοντα πυρηνικής μεταγραφής, NF-kappaB (NF-KB), ο οποίος υπερεκφράζεται σε διάφορες καρκινικές κυτταρικές σειρές, καθώς και στην οδό σηματοδότησης AP-1[36].

Η αναστολή του NF-KB έχει ιδιαίτερη σημασία στη δραστηριότητα του G. lucidum κατά των καρκίνων του μαστού και του προστάτη, καθώς θεωρείται ότι παίζει ουσιαστικό ρόλο στην ανεξάρτητη αύξηση της ορμόνης και την εξάπλωση αυτών των καρκίνων[37,38]. Επιπλέον, τα τριτερπένια του G. lucidum έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει τον υποδοχέα ανδρογόνων στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη, υποστηρίζοντας τη χρήση του G. lucidum στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.

Οι κλινικές μελέτες με το εκχύλισμα πολυσακχαρίτη G. lucidum επιβεβαιώνουν την ικανότητα του να ενισχύει την ανοσολογική κατάσταση σε ασθενείς με καρκίνο με αυξήσεις της δραστικότητας των κυττάρων ΝΚ και των επιπέδων κυτοκίνης Th1 και μειώνεται σε επίπεδα κυτοκίνης Th2 σε προχωρημένους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και μείωση των παρενεργειών όταν δίνεται παράλληλα με τη χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία[39-41].

Οι μελέτες in vitro και in vivo υποδεικνύουν επίσης σημαντική αντικαρκινική δραστηριότητα για την πλούσια σε τριτερπένια της σκόνη σπορίων του G. lucidum και του ελαίου σπορίων[42-47]. Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή 48 ασθενών με καρκίνο του μαστού ανέφερε μειώσεις σε κόπωση, άγχος και κατάθλιψη στην ομάδα θεραπείας (3gr/ημέρα G. lucidum σκόνη σπορίων), μαζί με βελτιώσεις στις ανοσολογικές παραμέτρους[48].

Αλλεργίες – καθώς και η ανοσο-διαμορφωτική δράση, το G. lucidum επιδεικνύει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση με καταστολή του παράγοντα νέκρωσης όγκου-άλφα (TNF-alpha), ιντερλευκίνης-6 (IL-6) και η προσταγλανδίνη Ε2, που διαμεσολαβείται μέσω της αναστολής των οδών σηματοδότησης NF-KB και ΑΡ-1. Αυτός ο συνδυασμός ανοσοδιαμορφωτικής και αντιφλεγμονώδους δραστηριότητας συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα του στη θεραπεία των αλλεργιών και άλλων φλεγμονωδών συνθηκών[49-52].

Το G. lucidum είναι ένα συστατικό του FAHF-2, μιας κινεζικής φυτικής φόρμουλας που έχει αναφερθεί ότι εμποδίζει εντελώς τις αναφυλακτικές αντιδράσεις σε ένα μοντέλο ποντικού αλλεργίας στα φιστίκια[53].

Ηπατική νόσος – το καρπικό σώμα του G. lucidum είναι από καιρό μια δημοφιλής παραδοσιακή θεραπεία για ασθένειες του ήπατος και επιδεικνύει ευρείες ηπατοπροστατευτικές ιδιότητες[54-60]. Φαίνεται ότι τουλάχιστον ένα μέρος της δράσης του από αυτή την άποψη μπορεί να είναι μέσω της ικανότητας των τριτερπενίων του G. lucidum να εμποδίζουν τον βήτα υποδοχέα αυξητικού παράγοντα που προέρχεται από αιμοπετάλια (PDGFBetar), αναστέλλοντας έτσι την ενεργοποίηση και τον πολλαπλασιασμό των ηπατικών κυττάρων Stellate, ένα βασικό συμβάν στην ηπατική ίνωση[61].

Το G. lucidum χρησιμοποιείται επίσης παραδοσιακά στη θεραπεία της ηπατίτιδας και σε κλινική μελέτη 355 περιπτώσεων ηπατίτιδας Β που υποβλήθηκαν σε αγωγή με χάπι Wulingdan, εκ των οποίων το G. lucidum είναι το κύριο συστατικό, το 92,4% των ασθενών αναφέρθηκε ότι έχουν θετικά αποτελέσματα[62]. Και πάλι, φαίνεται ότι τα τριτερπένια είναι τα βασικά συστατικά[63,64].

Υπέρταση – το G. lucidum έχει ένα ευρύ φάσμα δράσης για την καρδιαγγειακή υγεία. Οι πολυσακχαρίτες και τα τριτερπένια που απομονώθηκαν από το G. lucidum έχουν δείξει υπερλιπιδαιμικά, υποτασικά και αντι-θρομβωτικά αποτελέσματα, ενώ ένα παρασκεύασμα πολυσακχαρίτη (Ganopoly) οδήγησε σε βελτιωμένο ΗΚΓ και μειωμένο πόνο στο στήθος, των παλμών και της δύσπνοιας σε μια διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη, πολυ-κεντρική μελέτη[65]. Η ήπια δραστηριότητα αναστολής ACE έχει επίσης αποδειχθεί για μερικές από τις τριτερπενοειδείς ενώσεις του G. lucidum[66,67].

Αϋπνία/Άγχος – το παραδοσιακό του όνομα “spirit mushroom” (μανιτάρι πνεύμα) δείχνει την ηρεμιστική δράση των τριτερπενοειδών συστατικών και πολλοί βοτανολόγοι εκτιμούν τα οφέλη τους σε περιπτώσεις αϋπνίας. Ο Christopher Hobbs συνιστά το G. lucidum για τις περιπτώσεις αϋπνίας, ενώ ο Mizuno το συνιστά για την “mental stabilisation” (ψυχική σταθεροποίηση)[68-71].

Ρευματοειδής αρθρίτιδαο συνδυασμός ανοσοποιητικής και αντιφλεγμονώδους δράσης του G. lucidum υποδηλώνει πιθανή εφαρμογή στη θεραπεία αυτοάνοσων καταστάσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και το κλάσμα της πρωτεογλυκάνης από το G. lucidum έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την in vitro παραγωγή αρθρικών ινοβλαστών ρευματοειδούς αρθρίτιδας, εν μέρει μέσω αναστολής της οδού μεταγραφής NF-KB[72].

Νευροπροστασία – παραδοσιακά θεωρείται ότι προάγει τη μακροζωία, το εκχύλισμα G. lucidum έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει τη συναπτική τοξικότητα του βήτα-αμυλοειδούς με πιθανά οφέλη στη Νόσο του Alzheimer[73]. Τόσο οι πολυσακχαρίτες όσο και τα τριτερπένια από το G. lucidum παρουσιάζουν νευροπροστατευτικά και αντισπασμωδικά αποτελέσματα σε επίπεδα 10-80 mg/kg, ενώ τα σπόρια G. lucidum έχουν δείξει ικανότητα να προστατεύουν τους νευρώνες από την απόπτωση και να βελτιώνουν τη γνωστική δυσλειτουργία in vivo[74-78].

Κατά της γήρανσης – παραδοσιακά γνωστό ως το “mushroom of immortality” (μανιτάρι της αθανασίας), το ευρύ φάσμα των καρδιαγγειακών, νευρολογικών και ανοσολογικών οφελών του G. lucidum, μαζί με την υποστήριξη του για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και της χοληστερίνης[79-82], συμβάλλουν στις αντι-γηραντικές του ιδιότητες.

Κλινική περίληψη

Κύριες θεραπευτικές εφαρμογές – Αλλεργίες, υποστήριξη ήπατος, καρκίνος (ειδικά του μαστού και του προστάτη), η υπέρταση, το άγχος/αϋπνία.

Μαζί με το Cordyceps sinensis, το G. lucidum έχει το πιο εκτεταμένο φάσμα ενδείξεων και συνδυάζεται καλά με αυτό στη θεραπεία των πνευμόνων και των ηπατικών συνθηκών, καθώς και για την παροχή πλήρους προσαρμογής υποστήριξης.

Βασικά συστατικά – Τριτερπένια και πολυσακχαρίτες.

Δόση – Το παραδοσιακό κείμενο, η Materia Medica, συστήνει ένα εύρος δόσης για το ακατέργαστο G. lucidum από τα 3-15gr/ημέρα σε διάφορες αναφορές ή 1,5-3gr ως σκόνη ή σε χάπια ενώ έχουν αναφερθεί και δόσεις μέχρι 30gr/ημέρα. Ενώ σε εκχύλισμα πολυσακχαρίτη 5,4gr/ημέρα και σκόνη σπορίων 3,0gr/ημέρα του G. lucidum έχουν χρησιμοποιηθεί σε κλινικές δοκιμές[23,48,83-85].

Η περιοχή δόσης για τα προϊόντα διπλής εκχύλισης που συνδυάζουν πλούσια σε πολυσακχαρίτες ζεστού νερού και πλούσια σε τριτερπενικά αιθανολικά (αλκοόλης) εκχυλίσματα είναι τυπικά με 1-3gr/ημέρα, ενώ τα 500-1000mg/ημέρα είναι φυσιολογικό για τα προϊόντα ελαίου G. lucidum.

ΠΡΟΣΟΧΗ – Οι ασθενείς με τα αντι-θρομβωτικά φάρμακα θα πρέπει να παρακολουθούνται λόγω των ενεργειών του G. lucidum σε αυτόν τον τομέα, αν και μια μελέτη της συμπλήρωσης G. lucidum (1,5gr/ημέρα) σε υγιείς εθελοντές δεν έδειξε καμία επίδραση στην αιμοστατική λειτουργία[86,87].

Βιβλιογραφικές αναφορές

 • 1. Reishi mushroom: herb of spiritual potency and medical wonder. Willard T. 1990. Pub. Sylvan Press, Issaquah.
 • 2. Global marketing of medicinal ling zhi mushroom Ganoderma lucidum (W.Curt.:Fr.) Lloyd (Aphyllophoromycetideae) Products and Safety Concerns. Lai T, Gao Y, Zhou S. Int J Med Mushr. 2004;6(2):100.
 • 3. Ganoderma lucidum and its pharmaceutically active compounds. Boh B, Berovic M, Zhang J, Zhi-Bin L. Biotechnol Annu Rev. 2007;13:265-301.
 • 4. Ganoderma -a therapeutic fungal biofactory. Paterson R.R. Phytochemistry. 2006;67(18):1985-2001.
 • 5. Antitumour activity of the sporoderm-broken germinating spores of Ganoderma lucidum. Liu X, Yuan JP, Chung CK, Chen XJ. Cancer Lett. 2002;182(2):155-61.
 • 6. Sterols and triterpenoids from the spores of Ganoderma lucidum. Zhang CR, Yang SP, Yue JM. Nat Prod Res. 2008;22(13):1137-42.
 • 7. Chemical constituents of the spores of Ganoderma lucidum. Zhang XQ, Pang GL, Cheng Y, Wang Y, Ye WC. Zhong Yao Cai. 2008;31(1):41-4.
 • 8. Comparative studies on the immunomodulatory and antitumour activities of the different parts of fruiting body of Ganoderma lucidum and Ganoderma spores. Yue GG, Fung KP, Leung PC, Lau CB. Phytother Res. 2008;22(10):1282-91.
 • 9. Inhibition of tyrosinase from Ganoderma lucidum. Chu HL, Wu HC, Yen-Chin Chen YC, Kuo JM. 12th World Food Congress. 2003;166(2):117-20.
 • 10. Effects on tyrosinase activity by the extracts of Ganoderma lucidum and related mushrooms. Chien CC, Tsai ML, Chen CC, Chang SJ, Tseng CH. Mycopathologia. 2008;166(2):117-20.
 • 11. Dopamine-or L-DOPA-induced neurotoxicity: the role of dopamine quinone formation and tyrosinase in a model of Parkinson’s disease. Asanuma M, Miyazaki I, Ogawa N. Neurotox Res. 2003;5(3): 165-76.
 • 12. Effect of polysaccharides from Ganoderma applanatum on immune responses. I. Enhancing effect on the induction of delayed hypersensitivity in mice. Nakashima S, Umeda Y, Kanada T. Microbiol Immunol. 1979;23(6):501-13.
 • 13. Antitumor active protein-containing glycans from the Chinese mushroom songshan lingzhi, Ganoderma tsugae mycelium. Zhang J et al. Biosci Biotechnol Biochem. 1994 Jul;58(7):1202-5.
 • 14. Effect of Ganoderma tsugae on chronically carbon tetrachloride-intoxicated rats. Wu YW, Chen KD, Lin WC. Am J Chin Med. 2004;32(6):841-50.
 • 15. Effects of triterpenoid-rich extracts of Ganoderma tsugae on airway hyperreactivity and Th2 responses in vivo. Chen ML, Lin BF. Int Arch Allergy Immunol. 2007;143(1):21-30.
 • 16. A comparison study on the physical/chemical properties and immunomodulatory activities of mycelial polysaccharide extracts from five Ganoderma species. Chen CF, Yang XT, Li XQ, Mi K, Yang QY. Wei Sheng Wu Xue Bao. 2007 Aug;47(4):628-33.
 • 17. Antiinflammatory triterpenoids and steroids from Ganoderma lucidum and G. tsugae. Ko HH, Hung CF, Wang JP, Lin CN. Phytochemistry. 2008 Jan;69(1):234-9
 • 18. Ganoderma applanatum: a promising mushroom for antitumor and immunomodulating activity. Jeong YT, Yang BK, Jeong SC, Kim SM, Song CH. Phytother Res. 2008 May;22(5):614-9.
 • 19. Ganoderma tsugae extracts inhibit colorectal cancer cell growth via G(2)/M cell cycle arrest. Hsu SC et al. J Ethnopharmacol. 2008 Dec 8;120(3):394-401.
 • 20. Ganoderma applanatum terpenes protect mouse liver against benzo(α)pyrene-induced oxidative stress and inflammation. Ma JQ, Liu CM, Qin ZH, Jiang JH, Sun YZ. Environ Toxicol Pharmacol. 2011 May;31(3):460-8.
 • 21. Ganoderma tsugae Extract Inhibits Growth of HER2-Overexpressing Cancer Cells via Modulation of HER2/PI3K/Akt Signaling Pathway. Kuo HP et al. Evid Based Complement Alternat Med. Epub 2013 Apr 7.
 • 22. Anticancer effects of Ganoderma lucidum: a review of scientific evidence. Yuen JW, Gohel MD. Nutr Cancer. 2005; 53(1):11-7.
 • 23. Regression of gastric large B-Cell lymphoma accompanied by a florid lymphoma-like T-cell reaction: immunomodulatory effect of Ganoderma lucidum (Lingzhi) Cheuk W, Chan JK, Nuovo G, Chan MK, Fok M. Int J Surg Pathol. 2007;15(2):180-6.
 • 24. Potential of a novel polysaccharide preparation (GLPP) from Anhui-grown Ganoderma lucidum in tumour treatment and immuno-stimulation. Pang X, Chen Z, Gao X, Liu W, Slavin M, Yao W, Yu L.L. J Food Sci. 2007;72(6):S435-42.
 • 25. Cytotoxic triterpenoids from Ganoderma lucidum. Cheng CR, Yue QX, Wu ZY, Song XY, Tao SJ, Wu XH, Xu PP, Liu X, Guan SH, Guo DA. Phytochemistry. 2010;71(13):1579-1585.
 • 26. Triterpenes from Ganoderma lucidum induce autophagy in colon cancer through the inhibition of p38 mitogen-activated kinase (p38 MAPK). Thyagarajan A, Jedinak A, Nguyen H, Terry C, Baldridge L.A, Jiang J, Sliva D. Nutr Cancer. 2010;62(5):630-40.
 • 27. Ganoderic acid T inhibits tumour invasion in vitro and in vivo through inhibition of MMP expression. Chen NH, Liu JW, Zhong JJ. Pharmacol Rep. 2010;62(1):150-63.
 • 28. Inhibitory effects of Ganoderma lucidum on tumourigenesis and metastasis of human hepatoma cells in cells and animal models. Weng CJ, Chau CF, Yen GC, Liao JW, Chen DH, Chen KD. J Agric Food Chem. 2009;57(11):5049-57.
 • 29. Cytotoxic lanostanoid triterpenes from Ganoderma lucidum. Guan SH, Xia JM, Yang M, Wang XM, Liu X, Guo DA. J Asian Nat Prod Res. 2008;10(7-8):705-10.
 • 30. The anti-invasive effect of lucidenic acids isolated from a new Ganoderma lucidum strain. Weng CJ, Chau CF, Chen KD, Chen DH, Yen GC. Mol Nutr Food Res. 2007;51(12):1472-7.
 • 31. Lucidenic acids P and Q, methyl lucidenate P, and other triterpenoids from the fungus Ganoderma lucidum and their inhibitory effects on Epstein-Barr virus activation. Iwatsuki K et al. J Nat Prod. 2003 Dec;66(12):1582-5.
 • 32. Ganoderma lucidum polysaccharides: immunomodulation and potential anti-tumor activities. Xu Z, Chen X, Zhong Z, Chen L, Wang Y. Am J Chin Med. 2011;39(1):15-27.
 • 33. Antitumor and anti-inflammatory activities of polysaccharides isolated from Ganoderma lucidum. Joseph S, Sabulal B, George V, Antony KR, Janardhanan KK.Acta Pharm. 2011 Sep 1;61(3):335-42.
 • 34. Anti-cancer properties of triterpenoids isolated from Ganoderma lucidum -a review. Wu GS, Guo JJ, Bao JL, Li XW, Chen XP, Lu JJ, Wang YT. Expert Opin Investig Drugs. 2013 Aug;22(8): 981-92.
 • 35. Triterpenoids from Ganoderma lucidum and their cytotoxic activities. Li P, Deng YP, Wei XX, Xu JH. Nat Prod Res. 2013;27(1):17-22.
 • 36. Suppression of the inflammatory response by triterpenes isolated from the mushroom Ganoderma lucidum. Dudhgaonkar S, Thyagarajan A, Sliva D.Int Immunopharmacol. 2009;9(11): 1272-80.
 • 37. Ganoderma lucidum suppresses motility of highly invasive breast and prostate cancer cells. Sliva D, Labarrere C, Slivova V, Sedlak M, Lloyd F.P Jr, Ho N.W. Biochem Biophys Res Commun. 2002;298(4):603-12.
 • 38. Ganoderma lucidum suppresses growth of breast cancer cells through the inhibition of Akt/NF-kappaB signaling. Jiang J, Slivova V, Harvey K, Valachovicova T, Sliva D. Nutr Cancer. 2004;49(2):209-16.
 • 39. Effects of ganopoly (a Ganoderma lucidum polysaccharide extract) on the immune functions in advanced-stage cancer patients. Gao Y, Zhou S, Jiang W, Huang M, Dai X. Immunol Invest. 2003;32(3): 201-15.
 • 40. Effects of water-soluble Ganoderma lucidum polysaccharides on the immune functions of patients with advanced lung cancer. Gao Y et al. J Med Food. 2005;8(2):159-68.
 • 41. Ganoderma lucidum (Reishi mushroom) for cancer treatment. Jin X, Ruiz Beguerie J, Sze DM, Chan GC. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Jun 13.
 • 42. Antitumor activity of the sporoderm-broken germinating spores of Ganoderma lucidum. Liu X, Yuan JP, Chung CK, Chen XJ. Cancer Lett. 2002 Aug 28;182(2):155-61.
 • 43. Glossy ganoderma spore oil promotes apoptosis of human lung adenocarcinoma SPC-A1 through downregulation of miR-21. Zhao G, Guo W, Zhao X, Wang Y, Hou Y. Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. 2011 May;36(9):1231-4.
 • 44. Inhibitory effects of sporoderm-broken Ganoderma lucidum spores on growth of lymphoma implanted in nude mouse. Chen J, Yu YH. Zhongguo Shi Yan Xue Ye Xue Za Zhi. 2012 Apr; 20(2):310-4.
 • 45. Extract of sporoderm-broken germinating spores of Ganoderma lucidum activates human polymorphonuclear neutrophils via the P38 mitogen-activated protein kinase pathway. Hsu PY, Chern JL, Chen HY, Yang SH. Chang Gung Med J. 2012 Mar-Apr; 35(2):140-7.
 • 46. Study the rudimentary immunoregulatory mechanisms of Ganoderma Spore oil on immunocompromized mice. Yi Y, Hu S, Xiong X, Liu D, Zhong Y. Wei Sheng Yan Jiu. 2012 Sep; 41(5):833-9.
 • 47. Ganoderma spore induced increased CA72-4 in three gastroenteric tumor patients and literature analysis. Yan B, He ZH, Qin ZF. Zhongguo Zhong Xi Yi Jie He Za Zhi. 2012 Oct; 32(10):1426-7.
 • 48. Spore Powder of Ganoderma lucidum Improves Cancer-Related Fatigue in Breast Cancer Patients Undergoing Endocrine Therapy: A Pilot Clinical Trial. Zhao H, Zhang Q, Zhao L, Huang X, Wang J, Kang X. Evid Based Complement Alt Med. Epub 2011 Dec 10.
 • 49. Anti-allergic constituents in the culture medium of Ganoderma lucidum. (I). Inhibitory effect of oleic acid on histamine release. Tasaka K, Akagi M, Miyoshi K, Mio M, Makino T. Inflammation Research. 1988;23(3-4):153-6.
 • 50. Anti-allergic constituents in the culture medium of Ganoderma lucidum. (II). The inhibitory effect of cyclooctasulfur on histamine release. Tasaka K, Mio M, Izushi K, Akagi M, Makino T. Inflammation Research. 1988;23(3-4):157-60.
 • 51. Effectiveness of Dp2 nasal therapy for Dp2-induced airway inflammation in mice: using oral Ganoderma lucidum as an immunomodulator. Liu Y.H, Tsai C.F, Kao M.C, Lai Y.L, Tsai J.J. J Microbiol Immunol Infect. 2003;36(4):236-428.
 • 52. The use of Ganoderma lucidum (Reishi) in the management of Histamine-mediated allergic responses. Powell M. Nutritional Practitioner Magazine. October 2004.
 • 53. The Chinese herbal medicine formula FAHF-2 completely blocks anaphylactic reactions in murine model of peanut allergy. Srivastava KD et al. J Allergy Clin Immunol. 2005;115(1):171-8.
 • 54. Antimutagenic activity of methanolic extract of Ganoderma lucidum and its effect on hepatic damage caused by benzo[a]pyrene. Lakshmi B, Ajith T.A, Jose N, Janardhanan K.K. J Ethnopharmacol. 2006;107(2):297-303.
 • 55. Effects of Ganoderma lucidum polysaccharide on CYP2E1, CYP1A2 and CYP3A activities in BCG-immune hepatic injury in rats. Wang X, Zhao X, Li D, Lou Y.Q, Lin Z.B, Zhang G.L. Biol Pharm Bull. 2007;30(9):1702-6.
 • 56. Post-treatment of Ganoderma lucidum reduced liver fibrosis induced by thioacetamide in mice. Wu Y.W, Fang H.L, Lin W.C. Phytother Res. 2010;24(4):494-9.
 • 57. In vitro and in vivo protective effects of proteoglycan isolated from mycelia of Ganoderma lucidum on carbon tetrachloride-induced liver injury. Yang XJ, Liu J, Ye LB, Yang F, Ye L, Gao JR, Wu ZH. World J Gastroenterol. 2006;12(9):1379-85.
 • 58. Antifibrotic effects of a polysaccharide extracted from Ganoderma lucidum, glycyrrhizin, and pentoxifylline in rats with cirrhosis induced by biliary obstruction. Park EJ, Ko G, Kim J, Sohn DH. Biol Pharm Bull. 1997;20(4):417-20.
 • 59. Hepatoprotective effects of mushrooms. Soares AA, de Sa-Nakanishi AB, Bracht A, da Costa SM, Koehnlein EA, de Souza CG, Peralta RM. Molecules. 2013 Jul 1;18(7):7609-30.
 • 60. Hepatoprotective Effects of Aqueous Extract from Lingzhi or Reishi Medicinal Mushroom Ganoderma lucidum (Higher Basidiomycetes) on α-Amanitin.Induced Liver Injury in Mice. Wu X, Zeng J, Hu JS, Liao Q, Zhou R, Zhang P, Chen ZH. Int J Med Mushr. 2013;15(4):383-391.
 • 61. Ganoderma lucidum extract attenuates the proliferation of hepatic stellate cells by blocking the PDGF receptor. Wang GJ, Huang YJ, Chen DH, Lin YL. Phytother Res. 2009;23(6):833-9.
 • 62. Treatment of chronic hepatitis B with Wulingdan Pill. Journal of the fourth Military Medical College. 8:380-383. From Abstracts of Chinese Medicines 2:188.
 • 63. Effects of total Triterpenoids extract from Ganoderma lucidum (Curt.: Fr.) P. Karst. (Reishi Mushroom) on experimental liver injury models induced by Carbon Tetrachloride or D-Galactosamine in mice. Lin ZB, Wang MY, Liu Q, Che QM. Int J Med Mushr. 2002;4(1):37-41.
 • 64. Anti-hepatitis B activities of ganoderic acid from Ganoderma lucidum. Li YQ, Wang SF. Biotechnol Lett. 2006;28(11):837-41.
 • 65. A phase I/II study of ling zhi mushroom Ganoderma lucidum (W.Curt.:Fr.) Lloyd (Aphyllophoromycetideae) extract in patients with coronary heart disease. Gao Y, Chen G, Dai X, Ye J, Zhou S. Int J Med Mushr. 2004;6(4):30.
 • 66. Effect of Ganoderma lucidum on the quality and functionality of Korean traditional rice wine, yakju. Kim JH, Lee DH, Lee SH, Choi SY, Lee JS. J Biosci Bioeng. 2004;97(1):24-8.
 • 67. Anti-angiotensin converting enzyme (ACE) proteins from mycelia of Ganoderma lucidum (Curtis) P. Karst. Mohamad Ansor N, Abdullah N, Aminudin N. BMC Complement Altern Med. 2013 Oct 4;13:256.
 • 68. A preliminary study on the sleep-improvement function of the effective ingredients of Ganoderma lucidum fruitbody. Jia W, Wu M, Zhang JS, Liu YF. Acta Edulis Fungi. 2005;12(3):43-47.
 • 69. Sleep-promoting effects of Ganoderma extracts in rats: comparison between long-term and acute administrations. Honda K, Komoda Y, Inoue S. Tokyo Ika Shika Daigaku Iyo Kizai Kenkyusho Hokoku. 1988;22:77-82.
 • 70. Extract of Ganoderma lucidum potentiates pentobarbital-induced sleep via a GABAergic mechanism. Chu QP, Wang LE, Cui XY, Fu HZ, Lin ZB, Lin SQ, Zhang YH. Pharmacology Biochemistry and Behavior 2007;86(4):693-698.
 • 71. Extract of Ganoderma lucidum prolongs sleep time in rats. Cui XY et al. J Ethnopharmacol. 2012 Feb 15;139(3):796-800.
 • 72. Ganoderma lucidum polysaccharide peptide reduced the production of proinflammatory cytokines in activated rheumatoid synovial fibroblast. Ho YW et al. Mol Cell Biochem. 2007; 301(1-2):173-9.
 • 73. Antagonizing beta-amyloid peptide neurotoxicity of the anti-aging fungus Ganoderma lucidum. Lai CS, Yu MS, Yuen WH, So KF, Zee SY, Chang RC. Brain Res. 2008;1190:215-24.
 • 74. Neuroprotective effects of water-soluble Ganoderma lucidum polysaccharides on cerebral ischemic injury in rats. Zhou ZY et al.J Ethnopharmacol. 2010 Aug 19;131(1):154-64.
 • 75. Ganoderma lucidum reduces kainic acid-induced hippocampal neuronal damage via inflammatory cytokines and glial fibrillary acid protein expression. Aguirre MAC, Campos PV, Villeda HJ, Leon RI, Montiel AE. Proc West Pharmacol Soc. 2011;54:78-9.
 • 76. Triterpenoids with neurotrophic activity from Ganoderma lucidum. Zhang XQ et al. Nat Prod Res. 2011 Oct;25(17):1607-13.
 • 77. Anticonvulsant and Neuroprotective Effects of Oligosaccharides from Lingzhi or Reishi Medicinal Mushroom, Ganoderma lucidum (Higher Basidiomycetes). Aguirre-Moreno A et al. Int J Med Mushr. 2013;15(6):555-568.
 • 78. Neuroprotective effect of preadministration with Ganoderma lucidum spore on rat hippocampus. Zhou Y et al. Exp Toxicol Pathol. 2012 Nov;64(7-8):673-80.
 • 79. Novel hypoglycemic effects of Ganoderma lucidum water-extract in obese/diabetic (+db/+db) mice. Seto SW, Lam TY, Tam HL, Au AL, Chan SW, Wu JH, Yu PH, Leung GP, Ngai SM, Yeung JH, Leung PS, Lee SM, Kwan YW. Phytomedicine. 2009; 16(5):426-36.
 • 80. Cholesterol-lowering properties of Ganoderma lucidum in vitro, ex-vivo, and in hamsters and minipigs. Berger A et al. Lipids Health Dis. 2004;3:2.
 • 81. Ganoderic acid and its derivatives as cholesterol synthesis inhibitors. Komoda Y, Shimizu M, Sonoda Y, Sato Y. Chem Pharm Bull (Tokyo). 1989;37(2):531-3.
 • 82. Anti-atherosclerotic properties of higher mushrooms (a clinico-experimental investigation). Li KR, Vasil’ev AV, Orekhov AN, Tertov VV, Tutel’ian VA. Vopr Pitan. 1989;(1):16-9.
 • 83. Effective dose of ganoderma in humans. Chang. In Proceedings of the 5th Int Mycol Congr, Vanvouver. 1994;117-121.
 • 84. Chinese Medical Herbology and Pharmacology. Chen JK, Chen TT. 2004 Art of Medicine Press, City of Industry. p.770.
 • 85. Materia Medica. Bensky D, Cavey S, Stoger E. Eastland Press, Seattle. 3rd edition 2004. p.933.
 • 86. Experimental and clinical studies on inhibitory effect of Ganoderma lucidum on platelet aggregation. Tao J, Feng KY. J Tongji Med Univ. 1990;10(4):240-3.
 • 87. A prospective, randomized, double-blind, placebo-controlled study of the platelet and global hemostatic effects of Ganoderma lucidum (Ling-Zhi) in healthy volunteers. Kwok Y, Ng KF, Li CC, Lam CC, Man RY. Anesth Analg. 2005 Aug;101(2):423-6.

Κεφάλαιο. Φαρμακευτικά μανιτάρια

Grifola frondosa

Ονομασίες: Κασταμανίτης, Maitake, Hui Shu Hua, Hen of the Woods

Ένα δημοφιλές μανιτάρι γκουρμέ, το G. frondosa είναι επίσης και ένα εξαιρετικά θεωρημένο κλινικά, ειδικά στη θεραπεία του καρκίνου.

Όπως και με άλλα υπέροχα αντικαρκινικά μανιτάρια όπως το Lentinula edodes (Shiitake) και το Trametes versicolor (Coriolus), έχουν αποδειχθεί ότι είναι τα κύρια ενεργά συστατικά του G. frondosa και αρκετών ενώσεων βήτα-γλυκάνης, ετεροπολυσακχαρίτη και πρωτεογλυκανών έχουν απομονωθεί επιδεικνύοντας ισχυρή ανοσοδιαμορφωτική δράση, συμπεριλαμβανομένου του D-fraction και του MD-fraction[1-5].

Το μεγαλύτερο μέρος της κλινικής έρευνας διεξήχθη από μία ομάδα ερευνητών στην Ιαπωνία, αρχικά χρησιμοποιώντας το D-fraction μαζί με το κονιοποιημένο καρπικό σώμα, μεταβάλλοντας αργότερα το πιο βιοδραστικό MD-fraction, και πάλι σε συνδυασμό με σκόνη ολόκληρου του καρπικού σώματος.

Καρκίνος – Το 1997 μια μελέτη του Nanba ανέφερε οφέλη από το D-fraction που λαμβάνεται μαζί με ολόκληρο το καρπικό σώμα σε μια σειρά καρκίνων σταδίου III-IV με το G. frondosa να αυξάνει το όφελος της χημειοθεραπείας κατά 12-28%[6]. Το έγγραφο αναφέρει περαιτέρω συνεργατικά οφέλη από το συνδυασμό του D-fraction και της μιτομυκίνης C (MMC) σε ένα μοντέλο όγκου σε ζώα, με το D-fraction (1mg/ημέρα) να παρουσιάζει ανώτερη αναστολή του όγκου από ότι η MMC (0,5 mg/ημέρα) από μόνη της.

Ένα επόμενο έγγραφο από τους Nanba et al. ανέφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα για το MD-fraction και σκόνης από ολόκληρο το καρπικό σώμα του G. frondosa σε ασθενείς με καρκίνο που είχαν διακόψει τη χημειοθεραπεία λόγω παρενεργειών με βελτίωση σε 7 από 12 ασθενείς με καρκίνο του ήπατος, 11 από τους 16 ασθενείς με καρκίνο του μαστού και 5 από 8 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, μαζί με αυξήσεις στην IL-2 (σημαντική κυτοκίνη TH1) και CD4+7.

Περαιτέρω μελέτες επιβεβαίωσαν την ανακούφιση των παρενεργειών από τη χημειοθεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας της όρεξης, του εμετού, της ναυτίας, της απώλειας μαλλιών και της λευκοπενίας, καθώς και της συνέργειας μεταξύ D-fraction και της βιταμίνης C[2,7].

Διαβήτης – διάσημες μελέτες σε ζώα δείχνουν όφελος από το G. frondosa σε μοντέλα διαβήτη αλλά σε υψηλές δόσεις, σε μία περίπτωση η χορήγηση 1gr/ημέρα σκόνης G. frondosa σε γενετικά διαβητικούς ποντικούς και σε μια άλλη περίπτωση η χορήγηση μιας καθαρισμένης άλφα-γλυκάνης σε δόση 150-450mg/kg[8,9].

Σε κλινικές μελέτες μικρής κλίμακας το εκχύλισμα πολυσακχαρίτη G. frondosa (άγνωστη δόση) αναφέρθηκε ότι ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε έναν ασθενή και παράγει μείωση κατά 30% στα επίπεδα σακχάρου και στους 4 από τους 4 συνολικά ασθενείς, ενώ η ένταξη των βήτα-γλυκανών G. frondosa (150mg/ημέρα) στο γιαούρτι παρήγαγε σημαντική βελτίωση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε 20 ασθενείς διαβήτη τύπου II[3,10].

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) – στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το PCOS σχετίζεται με κάποιο επίπεδο αντίστασης στην ινσουλίνη και τα εκχυλίσματα πολυσακχαρίτη του G. frondosa δείχνουν επίσης υπόσχεση ως παράγοντες για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης[11].

Σε μία ιαπωνική μελέτη παρατηρήθηκε σε 20 από τις 26 γυναίκες που έδωσαν εκχύλισμα πολυσακχαρίτη G. frondosa και 6 από τις 8 γυναίκες που απέτυχαν να έχουν ωορρηξία μετά την αγωγή του με κιτρικό κλομιφαίνιο, το έκαναν μετά από χορήγηση εκχυλίσματος πολυσακχαριτών. Επιπλέον, και οι 3 γυναίκες που εξέφρασαν ενδιαφέρον να μείνουν έγκυες ήταν σε θέση να συλλάβουν[12].

Χοληστερόλη – εμπλοκή του G. frondosa στη διατροφή των πειραματόζωων στο 5-20% της ζωοτροφής τους, παράγει μειώσεις στη χοληστερόλη σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν σε άλλα μανιτάρια[13].

Υπέρταση – ένας αριθμός μελετών αναφέρει βραχύβια υποτασική δράση για το G. frondosa που περιλαμβάνεται στη διατροφή των υπερτασικών ζώων (συνήθως 5% της ζωοτροφής)[14-16].

Κλινική περίληψη

Κύρια θεραπευτική εφαρμογή – Καρκίνος, PCOS.

Βασικό συστατικό – Πολυσακχαρίτες.

Δόση – Η βέλτιστη δόση D-fraction/MDfraction σε μελέτες σε ζώα αναφέρεται ότι είναι 1mg/kg i.p. Σε δοκιμές σε ανθρώπους χρησιμοποιώντας D-fraction / MD-fraction σε δόσεις από του στόματος 35-150mg/ημέρα σε συνδυασμό με 4-6gr/ημέρα καρπικού σώματος G. frondosa.

Βιβλιογραφικές αναφορές

 • 1. A polysaccharide extracted from Grifola frondosa enhances the anti-tumour activity of bone marrow-derived dendritic cell-based immunotherapy against murine colon cancer. Masuda Y, Ito K, Konishi M, Nanba H. Cancer Immunol Immunother. 2010.
 • 2. Maitake extracts and their therapeutic potential -A review. Mayell M. Alt Med Rev, 2001;6(1).
 • 3. Grifola frondosa (Dicks.: Fr.) S.F. Gray (Maitake Mushroom): medicinal properties, active compounds, and biotechnological cultivation. Boh B, Berovic M.M. Int J Med Mushr. 2007;9(2):10.
 • 4. Anti tumour activity of orally administered d-fraction from Maitake (Grifola frondosa). Nanba H. J Naturopathic Medicine. 1993;1:10-15.
 • 5. Oral administration of soluble β-glucans extracted from Grifolafrondosa induces systemic antitumor immune response and decreases immunosuppression in tumor-bearing mice. Masuda Y, Inoue H, Ohta H, Miyake A, Konishi M, Nanba H. Int J Cancer. 2013 Jul;133(1):108-19.
 • 6. Maitake D-fraction: healing and preventive potential for cancer. Nanba H. J Orthomolecular Med. 1997;12:43-49.
 • 7. Can Maitake MD-fraction aid cancer patients? Kodama N, Komuta K, Nanba H. Alt Med Rev. 2002;(7)3:236-9.
 • 8. Anti-diabetic activity present in the fruit body of Grifola frondosa (Maitake). Kubo K, Aoki H, Nanba H. Biol Pharm Bull. 1994;17:1106-1110.
 • 9. Anti-diabetic effect of an alpha-glucan from fruit body of maitake (Grifola frondosa) on KK-Ay mice. Hong L, Xun M, Wutong W. J Pharm Pharmacol. 2007;59(4):575-82.
 • 10. Anti-cancer and hypoglycemic effects of Polysaccharides in edible and medicinal Maitake mushroom [Grifola frondosa(Dicks.: Fr.) S. F. Gray] Konno S et al. Int J Med Mushr 4(3).
 • 11. Polycystic ovary syndrome: a complex condition with psychological, reproductive and metabolic manifestations that impacts on health across the lifespan. Teede H, Deeks A and Moran L. BMC Medicine, 2010;8:41.
 • 12. Maitake Mushroom (Grifola frondosa) Extract Induces Ovulation in Patients with Polycystic Ovary Syndrome: A Possible Monotherapy and a Combination Therapy After Failure with First-Line Clomiphene Citrate. Chen J et al. J Alt Comp Med, 2010;16(12):1295-1299.
 • 13. Anti-hyperliposis effect of Maitake fruit body (Grifola frondosa) Kubo K, Nanba H. Biol Pharm Bull. 1997;20:781-785
 • 14. Blood pressure lowering activity present in the fruit body of Grifola frondosa (maitake). Adachi K, Nanba H, Otsuka M, Kuroda H. Chen Pharm Bull. 1988;36:1000-1006.
 • 15. Effect of shiitake (Lentinus edodes) and maitake (Grifolafrondosa) mushrooms on blood pressure and plasma lipids in spontaneously hypertensive rats. Kabir Y, Yamaguchi M, Kimua S. J Nutr Sci Vitaminol. 1987;33:341-346.
 • 16. Dietary mushrooms reduce blood pressure in spontaneously hypertensive rats (SHR). Kabir Y, Kimura S. J Nutr Sci Vitaminol. 1989;35:91-94.

Κεφάλαιο. Φαρμακευτικά μανιτάρια

Hericium erinaceus

Ονομασίες: Χαίτη του Λιονταριού, Yamabushitake, Hou Tou Gu (Monkey Head Mushroom), Lion’s Mane Mushroom / Hedgehog Mushroom

Αυτό το νόστιμο μανιτάρι έχει αναφερθεί ότι έχει τα “θρεπτικά συστατικά της φύσης για τους νευρώνες” λόγω της ικανότητάς του να διεγείρει την παραγωγή του παράγοντα ανάπτυξης νεύρων (NGF)[1,2].

Ο NGF διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη διαφοροποίηση και την επιβίωση πολλών κυτταρικών πληθυσμών στο κεντρικό και περιφερειακό νευρικό σύστημα και χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα του NGF έχουν συνδεθεί με τα πρώτα στάδια τόσο της Νόσου του Alzheimer όσο και της άνοιας[3-8].

Παρόλο που το θεραπευτικό ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στη σημασία του για τη νευρολογική λειτουργία, ο NGF διαδραματίζει πολύ ευρύτερο ρόλο στη διατήρηση της ομοιόστασης στο σώμα[9,10]. Είναι γνωστό ότι έχει ινσουλινοτροπικές, αγγειογόνες και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ότι τα μειωμένα επίπεδα πλάσματος του NGF έχουν συσχετιστεί με καρδιαγγειακές παθήσεις και μεταβολικά σύνδρομα, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2[11,12]. Έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνει την επούλωση των πληγών και υπάρχουν ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι χρήσιμο στη θεραπεία των ελκών του δέρματος και του κερατοειδούς[13]. Οι μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι ο NGF έχει βαθιά επίδραση στη φλεγμονή των αεραγωγών και τα συμπτώματα που σχετίζονται με το άσθμα με τα αυξημένα επίπεδα NGF να παρατηρούνται σε υγρό πλύσης βρογχοκυψελιδικής πλύσης και σε ορό από ασθενείς με άσθμα[14].

Ο NGF έχει επίσης μια δυναμική σχέση με το ανοσοποιητικό σύστημα. Η παραγωγή του NGF αυξάνεται μετά από εγκεφαλική βλάβη, εν μέρει λόγω των κυτοκινών που παράγονται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Ταυτόχρονα, τα ανοσοκύτταρα εκφράζουν υποδοχείς για τον NGF, οι οποίοι εμπλέκονται στην ανοσολογική διαμόρφωση[15].

Δύο οικογένειες ενώσεων από το Η. erinaceus έχουν αναγνωριστεί ως ενεργά στην διέγερση της παραγωγής NGF: οι αρωματικές ερισενόνες (απομονωμένες από το καρπικό σώμα) και οι διτερπενοειδείς ερινακίνες (απομονωμένες από το μυκήλιο). Κριτικά αυτά τα μόρια είναι αρκετά μικρά για να περάσουν από τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι μπορούν να αυξήσουν την μυελίνωση[16-18].

Στην Κίνα το μυκήλιο χρησιμοποιείται για να παρασκευαστούν χάπια H. erinaceus για τη θεραπεία γαστρικών και δωδεκαδακτυλικών ελκών, χρόνιας γαστρίτιδας, γαστρικού και οισοφαγικού καρκίνου.

Άνοια – σε ελεγχόμενες μελέτες η συμπλήρωση με H. erinaceus έδειξε ευεργετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με ήπια άνοια. Σε μια μελέτη έξι στους επτά ασθενείς έδειξαν βελτίωση της λειτουργικής ικανότητας (κατανόηση, επικοινωνία, μνήμη κλπ.) Ενώ οι επτά έδειξαν βελτιωμένες βαθμολογίες στην κλίμακα Functional Independence Scores (λήψη τροφής, ντύσιμο, περπάτημα κλπ.) μετά την κατανάλωση 5gr καρπικού σώματος H. erinaceus σε σούπα για έξι μήνες[1].

Σε άλλη μελέτη, 30 ασθενείς ηλικίας 50-80 ετών με ήπια άνοια τυχαιοποιήθηκαν σε ομάδες θεραπείας και ελέγχου. Το Η. erinaceus δόθηκε ως δισκία σε 3gr/ημέρα για 16 εβδομάδες και παρήγαγε σημαντικές αυξήσεις στη γνωστική λειτουργία στην ομάδα θεραπείας. Ωστόσο, τέσσερις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της δοκιμής, οι βαθμολογίες της γνωστικής λειτουργίας μειώθηκαν υποδεικνύοντας την ανάγκη για συνεχή συμπλήρωση[17].

Πολλαπλή σκλήρυνση (ΣΚΠ) – το εκχύλισμα από το καρπικό σώμα του H. erinaceus έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη διαδικασία μυελίνωσης σε ώριμες μυελινικές ίνες με πιθανά οφέλη για τους ασθενείς με ΣΚΠ[18,19]. Ο NGF έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει προστατευτική επίδραση στους νευράξονες και τη μυελίνη καταστέλλοντας τις ανοσοποιητικές φλεγμονώδεις διεργασίες που είναι υπεύθυνες για τη χρόνια καταστροφή του εγκεφάλου σε νευροεκφυλιστικές διαταραχές όπως η ΣΚΠ, μεταβάλλοντας την κατασταλτικού τρόπου αντιφλεγμονώδη ανοσοαπόκριση σε ένα ειδικό για τον εγκέφαλο περιβάλλον[13].

Νευροπάθεια – ο NGF παίζει ρόλο στην ευαισθησία του πόνου και τα χαμηλά επίπεδα NGF έχουν συνδεθεί με την αισθητηριακή νευροπάθεια τόσο σε in vivo όσο και in vitro μελέτες[10]. Η ενισχυμένη παραγωγή NGF έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει την αισθητηριακή λειτουργία σε διαβητικούς αρουραίους και η μείωση του NGF έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί καρδιακή αισθητηριακή νευροπάθεια[21,22].

Οι κλινικές μελέτες με ανασυνδυασμένο ανθρώπινο NGF δείχνουν όφελος σε ασθενείς με διαβητική πολυνευροπάθεια[23] και ο NGF έχει επίσης αναφερθεί ότι μειώνει τον πόνο σε ασθενείς με αισθητήρια νευροπάθεια[24,25]. Ωστόσο, η ικανότητα προώθησης της αναγέννησης των αισθητήριων νευρώνων δεν έχει ακόμη αποδειχθεί[26,27].

Νευρικές βλάβες – υδατικό εκχύλισμα καρπικού σώματος H. erinaceus δόθηκε σε ποντίκια τα οποία έδειξαν ταχύτερη ανάκαμψη από βλάβη νεύρου, υποδηλώνοντας δυνατότητες εφαρμογής του H. erinaceus στα αρχικά στάδια της αναγέννησης των νεύρων[28-31].

Άγχος / κατάθλιψη – μια μελέτη αναφέρει τη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης από την κατανάλωση 2gr/ημέρα (που λαμβάνονται σε μπισκότα) και οι ασθενείς συχνά ανάφεραν αυξημένα συναισθήματα ευημερίας όταν λαμβάνουν H. erinaceus, πιθανώς λόγω της δραστηριότητας αγωνιστή υποδοχέα οπιοειδών των ερινασινών[32,33].

Εμμηνοπαυσιακό σύνδρομο – πολλοί ασθενείς αναφέρουν μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση και την περιεμμηνοπάθεια, συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής του ύπνου, του άγχους και των εξάψεων (αναλαμπές αυξημένης θερμοκρασίας) από την κατανάλωση του H. erinaceus 3-5gr/ημέρα d.w. αν και αυτό δεν υποστηρίζεται από κλινική έρευνα.

MRSA – εκχυλίσεις τόσο του καρπικού σώματος όσο και του μυκηλίου παρουσιάζουν δραστικότητα αντι-MRSA με ερινασίνες που αναγνωρίζονται ως δραστικές ενώσεις. Σε κλινικές δοκιμές στην Ιαπωνία, το MRSA αναφέρεται ότι έχει εκκαθαριστεί σε αρκετούς ασθενείς των οποίων η διατροφή συμπληρώθηκε με το Η. erinaceus[34].

Γαστρικά έλκη – κάποια από τις παραδοσιακές ενδείξεις για τον Η. erinaceus, φαίνεται πιθανό ότι η αντιβακτηριακή δράση των ερινασινών και των ερισενόνων συμβάλλει στο συνολικό όφελος του από αυτή την άποψη, με τον Helicobacter pylori που είναι γνωστό ότι είναι μια κύρια αιτία γαστρικών ελκών και χρόνιας γαστρίτιδας[35-37].

Μια μελέτη σε αρουραίους σχετικά με τις επιδράσεις του υδατικού εκχυλίσματος H. erinaceus σε ελκίδια που προκαλούνται από οινόπνευμα έδειξαν σημαντική μείωση της περιοχής έλκους, καθώς και προστασία από τον τραυματισμό του γαστρικού βλεννογόνου, ενώ μια in vitro μελέτη διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα H. erinaceus ήταν ενεργό έναντι εννέα κλινικών στελεχών του Η. Pylori με συγκέντρωση 0,02% με 50% βακτηριοκτόνο δραστικότητα[38,39].

Κλινική περίληψη

Κύρια θεραπευτική εφαρμογή – Άνοια, Νόσος του Alzheimer, ΣΚΠ, νευρική βλάβη, εμμηνοπαυσιακή συνδρομή.

Βασικό στοιχείο – Ερισενόνες και ερινασίνες.

Δόση – κλινικές δοκιμές υποστηρίζουν τη χρήση του αποξηραμένου καρπικού σώματος σε δόση 3-5gr/ημέρα για την αύξηση της παραγωγής NGF, ενώ οι μελέτες σε ζώα σχετικά με τη χρήση του H. erinaceus για γαστρικά έλκη παρήγαγαν τα καλύτερα αποτελέσματα με ημερήσια πρόσληψη 500mg/kg, η οποία ισοδυναμεί με τη δοσολογία που συνταγογραφείται στην Κινεζική Φαρμακοποιία να είναι στα 25-50gr/ημέρα[40]. Είναι πιθανό ότι θα απαιτούνται παρόμοιες δόσεις σε περιπτώσεις MRSA.

Η υψηλή δραστηριότητα προαγωγής των μυκηλιακών εκχυλισμάτων in vitro NGF και ο ζωμός ζύμωσης υποδεικνύει επίσης δυνατότητες για τη χρήση προϊόντων μυκηλιακής βιομάζας[41,42].

ΠΡΟΣΟΧΗ – Άσθμα και άλλες αλλεργικές συνθήκες. Η ερινασίνη Ε είναι ένας ισχυρός αγωνιστής του υποδοχέα οπιοειδών Kappa με πιθανές παραισθησιογόνες ιδιότητες[33].

Βιβλιογραφικές αναφορές

 • 1. The anti-Dementia effect of Lion’s Mane mushroom and its clinical application. Kawagishi H, Zhuang C, Shnidman E. Townsend Letter for Doctors and Patients, 2004.
 • 2. Erinacines E, F, and G, stimulators of nerve growth factor (NGF)-synthesis, from the mycelia of Hericium erinaceum. Kawagishi H et al. Tetra Lett. 1996 37(41):7399-402.
 • 3. Erinacine A increases catecholamine and nerve growth factor content in the central nervous system of rats. M. Shimbo M, Kawagishi H, Yokogoshi H. Nutrition Research. 25(6):617-623.
 • 4. NGF and BDNF: from nerves to adipose tissue, from neurokines to metabokines. Chaldakov G.N, Tonchev A.B, Aloe L. Riv Psichiatr. 2009;44(2):79-87.
 • 5. Development of a non invasive NGF-based therapy for Alzheimer’s disease. Covaceuszach S, Capsoni S, Ugolini G, Spirito F, Vignone D, Cattaneo A. Curr Alzheimer Res. 2009;6(2):158-70.
 • 6. Neurotrophins: from pathophysiology to treatment in Alzheimer’s disease. Schulte-Herbruggen O, Jockers-Scherubl MC, Hellweg R. Curr Alzheimer Res. 2008;5(1):38-44.
 • 7. One hundred years after the discovery of Alzheimer’s disease. A turning point for therapy? Giacobini E, Becker RE. J Alzheimers Dis. 2007;12(1):37-52.
 • 8. Neurotrophic factors—a tool for therapeutic strategies in neurological, neuropsychiatric and neuroimmunological diseases? Schulte-Herbruggen O, Braun A, Rochlitzer S, Jockers-Scherubl MC, Hellweg R. Curr Med Chem. 2007;14(22):2318-29.
 • 9. The nerve growth factor and the neuroscience chess board. Levi-Montalcini R. Prog. Brain Res. 2004, 146: 525–7.
 • 10. Neurotrophin presence in human coronary atherosclerosis and metabolic syndrome: a role for NGF and BDNF in cardiovascular disease? Chaldakov GN et al. Prog Brain Res.2004;146:279–89.
 • 11. Reduced plasma levels of NGF and BDNF in patients with acute coronary syndromes. Int J Cardiol. Manni L, Nikolova V, Vyagova D, Chaldakov GN, Aloe L. 2005;102(1):169–71.
 • 12. Homo obesus: a metabotrophin-deficient species. Pharmacology and nutrition insight. Curr Pharm Des. Chaldakov GN, Fiore M, Tonchev AB, Dimitrov D, Pancheva R, Rancic G, Aloe L. 2007; 13(21):2176–9.
 • 13. Nerve growth factor and wound healing. Prog Brain Res. Kawamoto K, Matsuda H. 2004;146:369–84.
 • 14. Expression of nerve growth factor in the airways and its possible role in asthma. Freund V, Frossard N. Prog Brain Res. 2004;146: 335–46.
 • 15. Role of nerve growth factor and other trophic factors in brain inflammation. Villoslada P, Genain CP. Prog Brain Res. 2004; 146:403–14.
 • 16. Nerve growth factor-inducing activity of Hericium erinaceus in 1321N1 human astrocytoma cells. Mori K, Obara Y, Hirota M, Azumi Y, Kinugasa S, Inatomi S, Nakahata N. Biol Pharm Bull. 2008;31(9):1727-32.
 • 17. Improving effects of the mushroom Yamabushitake (Hericium erinaceus) on mild cognitive impairment: a double-blind placebo-controlled clinical trial. Mori K, Inatomi S, Ouchi K, Azumi Y, Tuchida T. Phytother Res. 2009;23(3):367-72.
 • 18. The influence of Hericium erinaceus extract on myelination process in vitro. Kolotushkina EV, Moldavan MG, Voronin KY, Skibo GG. Fiziol ZH. 2003;49(1):38-45.
 • 19. Hericium erinaceus (Bull.: Fr.) Pers. extract effect on nerve cells. Grygansky AP, Moldavan MG, Kolotushkina OV, Skibo GG. Int J Med Mushr. 2001;3(2-3):152.
 • 20. Haploinsufficiency of the nerve growth factor beta gene in a 1p13 deleted female child with an insensitivity to pain. Fitzgibbon GJ, Kingston H, Needham M, Gaunt L. Dev Med Child Neurol. 2009;51(10):833-7.
 • 21. Protection of sensory function in diabetic rats by Neotrofin. Calcutt NA, Freshwater JD, Hauptmann N, Taylor EM, Mizisin AP. Eur J Pharmacol. 2006;534(1-3):187-93.
 • 22. Nerve growth factor is critical for cardiac sensory innervation and rescues neuropathy in diabetic hearts. Ieda M, Kanazawa H, Ieda Y, Kimura K, Matsumura K, Tomita Y, Yagi T, Onizuka T, Shimoji K, Ogawa S, Makino S, Sano M, Fukuda K. Circulation. 2006;114(22): 2351-63.
 • 23. Recombinant human nerve growth factor in the treatment of diabetic polyneuropathy. SC. Apfel et al. Neurology. 1998;51:695-702.
 • 24. Long-term treatment with recombinant nerve growth factor for HIV-associated sensory neuropathy. G. Schifitto et al. Neurology. 2001; 57:1313-1316.
 • 25. A phase II trial of nerve growth factor for sensory neuropathy associated with HIV infection. J. C. McArthur et al. Neurology. 2000;54: 1080-1088.
 • 26. Regeneration of primary sensory neurons. Donnerer J. Pharmacology. 2003;67(4):169-81.
 • 27. Nerve growth factor and diabetic neuropathy. Pittenger G, Vinik A. Exp Diabesity Res. 2003;4(4):271-85.
 • 28. Functional recovery enhancement following injury to rodent peroneal nerve by Lion’s Mane mushroom, Hericium erinaceus (Bull.: Fr.) Pers. (Aphyllophoromycetideae). Wong KH, Naidu M, David RP, Abdulla MA, Abdullah N, Kuppusamy UR, Sabaratnam V. Int J Med Mushr.11(3):20.
 • 29. Potential activity of aqueous extract of culinary-medicinal Lion’s Mane mushroom, Hericium erinaceus (Bull.: Fr.) Pers. (Aphyllophoromycetideae) in accelerating wound healing in rats. Abdulla MA, Fard AA, Sabaratnam V, Wong KH, Kuppusamy UR, Abdullah N, Ismail S. Int J Med Mushr. 2011;13(1):33-9.
 • 30. Neuroregenerative Potential of Lion’s Mane Mushroom, Hericium erinaceus (Bull. Fr.) Pers. (Higher Basidiomycetes), in the Treatment of Peripheral Nerve Injury (Review). Wong KH, Naidu M, David RP, Bakar R, Sabaratnam V. Int J Med Mushr, 2012; 14(5):427-446.
 • 31. Neurotrophic Properties of the Lion’s Mane Medicinal Mushroom, Hericium erinaceus (Higher Basidiomycetes) from Malaysia. Lai PL et al. Int J Med Mushr. 2013;15(6):539-554
 • 32. Reduction of depression and anxiety by 4 weeks Hericium erinaceus intake. Nagano M, Shimizu K, Kondo R, Hayashi C, Sato D, Kitagawa K, Ohnuki K. Biomed Res. 2010 Aug;31(4):231-7.
 • 33. Erinacine E as a kappa opioid receptor agonist and its new analogs from a basidiomycete, Hericium ramosum. Saito T et al. J Antibiot (Tokyo). 1998 Nov;51(11):983-90.
 • 34. Anti-MRSA compounds of Hericium erinaceus. Kawagishi H et al. Int J Med Mushr. 2005;7(3):350.
 • 35. A double-blind study of effectiveness of Hericium erinaceus pers therapy on chronic atrophic gastritis. A preliminary report. Xu CP, Liu WW, Liu FX, Chen SS, Liao FQ, Xu Z, Jiang LG, Wang CA, Lu XH. Chin Med J (Engl). 1985;98(6):455-6.
 • 36. Cytoprotective effects of Hericium erinaceus on gastric mucosa in rats. Yu CG, Xu ZM, Zhu QK et al. Chinese J Gastrent. 1999-02.
 • 37. Effect of culinary-medicinal Lion’s Mane mushroom, Hericium erinaceus (Bull.: Fr.) Pers. (Aphyllophoromycetideae), on Ethanol-induced gastric ulcers in rats. Abdulla MA, Noor S, Sabaratnam V, Abdullah N, Wong KH, Ali H.M. Int J Med Mush. 2008;10(4):325-330.
 • 38. Gastroprotective effects of Lion’s Mane mushroom Hericium erinaceus (Bull.:Fr.) Pers. (Aphyllophoromycetideae) extract against ethanol-induced ulcer in rats. JY Wong et al. Evid Based Complement Alternat Med. Epub 2013 Nov 5.
 • 39. In Vitro Anti-Helicobacter pylori Effects of Medicinal Mushroom Extracts, with Special Emphasis on the Lion’s Mane Mushroom, Hericium erinaceus (Higher Basidiomycetes). Shang X, Tan Q, Liu R, Yu K, Li P, Zhao GP. Int J Med Mushr. 2013;15(2):165-174.
 • 40. Chinese Pharmacopoeia, 2010. Beijing: Chinese Medicine Science and Technology Publishing House
 • 41. Activity of aqueous extracts of Lion’s Mane mushroom Hericium erinaceus (Bull.: Fr.) Pers. (Aphyllophoromycetideae) on the neural cell line NG108-15. Wong KH, Vikineswary S, Abdullah N, Naidu M, Keynes R. Int J Med Mushr. 2007;9(1): 57-65.
 • 42. Neurotropic and trophic action of Lion’s Mane mushroom Hericium erinaceus (Bull.: Fr.) Pers. (Aphyllophoromycetideae) extracts on nerve cells in vitro. Moldavan MG, Grygansky AP, Kolotushkina OV, Kirchhoff B, Skibo GG, Pedarzani P. Int J Med Mush. 2007;9(1).

Κεφάλαιο. Φαρμακευτικά μανιτάρια

Inonotus obliquus

Ονομασίες: Τσάγκα, Kabanoanatake, Bai Hua Rong / Hua Jie Kong Jun, Chaga

Το I. obliquus αναπτύσσεται ευρέως στα δάση της Ανατολικής Ευρώπης και της Ρωσίας σε διάφορα δέντρα, συμπεριλαμβανομένης της σημύδας, του άλνου και της ερυθρελάτης, όπου εμφανίζεται ως εξωτερική ανάπτυξη ή conk στον κορμό του δέντρου. Το καρποφόρο σώμα αναφέρεται ότι βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο στη φύση.

Παραδοσιακά, μόνο το I. robiquus που αναπτύσσεται σε δέντρα σημύδας χρησιμοποιήθηκε ως τσάι στη θεραπεία καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του μη λειτουργικού καρκίνου του μαστού, του ισχίου, του γαστρικού, του παρωτιδικού, του πνευμονικού, του στομάχου, του δέρματος, του ορθού και του λεμφώματος Hodgkin και το I. obliquus καταγράφεται ως θαυματουργή θεραπεία για τον καρκίνο στο ημι-αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Solzhenitsyn το 1967, το “Cancer Ward[1].

Η σοφία της χρήσης του I. obliquus που φύεται σε δένδρα σημύδας υποστηρίζεται από το εύρημα ότι μερικά από τα βασικά συστατικά της είναι τα τριτερπενοειδή βετουλίνη και το βετουλινικό οξύ, που εμφανίζονται φυσικά σε πολλά φυτά, αλλά κυρίως στο φλοιό της λευκής σημύδας (το Betula pubescens που θεωρείται ως το δέντρο της ζωής και γονιμότητας σε πολλούς μύθους της Ανατολικής Ευρώπης και της Σιβηρίας) από τους οποίους παίρνει το όνομα του. Αν και έχει υποτεθεί ότι το I. robiquus προέρχεται αποκλειστικά από τον ξενιστή στο φλοιό των σημύδων, μια πρόσφατη μελέτη ανέφερε μια μικρή ποσότητα βετουλίνης (0,12%) στην μυκηλιακή βιομάζα του I. obliquus που καλλιεργείται σε ρύζι που δείχνει ότι κάποιοι μπορεί επίσης να δημιουργηθούν από το ίδιο το μανιτάρι[2].

Το βετουλινικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι επάγει μιτοχονδριακή απόπτωση σε διαφορετικές κυτταρικές σειρές καρκίνου και αναστέλλει το ένζυμο τοποϊσομεράση[3], η οποία είναι απαραίτητη για την εκκαθάριση και την περιέλιξη των κλώνων DΝΑ στην αντιγραφή των κυττάρων. Επιπλέον, διαθέτει αντιρετροϊκές, αντι-παρασιτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες[4]. Αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται ως αντικαρκινικός παράγοντας μέσω της ταχείας πρόσβασης στο πρόγραμμα ανάπτυξης παρέμβασης του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ και είναι επίσης ένας σημαντικός συνεισφέρων στην αντικαρκινική δράση του mistletoe (ιξός)[5].

Άλλα σημαντικά συστατικά του I. obliquus περιλαμβάνουν τους πολυσακχαρίτες και τις στερόλες. Το υψηλό φαινολικό περιεχόμενο του δίνει εξαιρετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ένα σύμπλοκο μελανίνης έχει επίσης αναγνωριστεί πως έχει σημαντικές αντιοξειδωτικές και γονιδιοπροστατευτικές ιδιότητες[6-8].

Καρκίνος – χρησιμοποιείται στην Πολωνία και τη Ρωσία ως λαϊκή θεραπεία κατά του καρκίνου[9], το I. robiquus προσελκύει τώρα αυξανόμενο ενδιαφέρον μεταξύ των επαγγελματιών με τον συνδυασμό των πολυσακχαριτών ως ανοσοποιητικά υποστηρικτικά και των τριτερπενοειδών συστατικών με άμεση αντικαρκινική δραστηριότητα, ειδικά τα παράγωγα του βετουλινικού οξέος[10-14].

Οι in vitro μελέτες σχετικά με το βετουλινικό οξύ έχουν δείξει ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό έναντι μιας ευρείας ποικιλίας καρκινικών κυττάρων, όπως: ανθρώπινο μελάνωμα, νευροεκτοδερμικό (νευροβλαστώμα, μυελοβλάστωμα, σάρκωμα του Ewing) και κακοήθεις όγκους του εγκεφάλου, καρκίνος των ωοθηκών, ανθρώπινη λευχαιμία HL-60 και κακοήθη καρκίνο κεφαλής και καρκίνο των πλακωδών κυττάρων του λαιμού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από ανθεκτικούς στη θεραπεία και δυσάγωγους όγκους[15,17]. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι δεν έχει καμία επίδραση στους επιθηλιακούς όγκους, όπως ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος των μικρών κυττάρων και ο καρκίνος των νεφρικών κυττάρων καθώς και στα κύτταρα λευχαιμίας Τ-κυττάρων. Η δραστικότητα κατά του όγκου σχετίζεται με τις άμεσες επιδράσεις του στα μιτοχόνδρια και την επαγωγή της απόπτωσης, ανεξάρτητα από την κατάσταση των κυττάρων p53[18].

Και τα δύο, το βετουλινικό οξύ και οι πολυσακχαρίτες από το Ι. obiquus έχουν σημαντική in vitro δραστικότητα έναντι κυττάρων καρκίνου του εγκεφάλου με μία μελέτη που δείχνει ότι το βητουλινικό οξύ ασκούσε κυτταροτοξική δράση έναντι καλλιεργειών κυττάρων πρωτογενούς όγκου από ασθενείς σε 4 από 4 δείγματα medulloblastoma-tumour που εξετάστηκαν και σε 20 από 24 δείγματα όγκου γλοιοβλαστωμάτων[19,20]. Δείχνει επίσης μεγάλη υπόσχεση σε συνδυασμό με ακτινοθεραπεία, παρουσιάζοντας έναν αυστηρά πρόσθετο τρόπο αναστολής ανάπτυξης σε συνδυασμό με ακτινοβολία σε κύτταρα ανθρώπινου μελανώματος σε μία μελέτη και ενεργεί ως ραδιοευαισθητοποιητής σε καρκίνους πλακωδών κυττάρων κεφαλής και λαιμού[21,22].

Οι in vivo μελέτες επιβεβαιώνουν την αντικαρκινική δράση της καθώς και την πλήρη απουσία συστηματικής τοξικότητας στα τρωκτικά[8].

Πεπτικές διαταραχές – τα σύμπλοκα γλυκάνης έχουν ευρεία αντιμικροβιακή δράση και το I. robiquus έχει παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί ως εσωτερικός καθαριστής με befungin, ένα εκχύλισμα αλκοόλης του I. obliquus, που έχει άδεια στη Ρωσία για τη θεραπεία διαταραχών του στομάχου και των εντέρων[9,23].

Ψωρίαση – οι ανασταλτικές αναφορές υποδεικνύουν όφελος του I. obliquus για την ψωρίαση και αυτό υποστηρίζεται από μια ρωσική μελέτη σε 50 ασθενείς με ψωρίαση, οι οποίοι ανέφεραν ποσοστό θεραπείας 76%, με βελτίωση σε επιπλέον 16% των περιπτώσεων. Η ίδια μελέτη ανέφερε ότι συνήθως χρειάστηκαν 9-12 εβδομάδες για να γίνει η βελτίωση εμφανής[24].

Αντιιικό – το I. robiquus έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τη θεραπεία ενός αριθμού ιογενών καταστάσεων και τα υδατικά εκχυλίσματα του I. robiquus εμπόδισαν την είσοδο του απλού έρπητα μέσω της αναστολής της επαγόμενης από ιογενούς σύντηξης μεμβράνης με ανασταλτική συγκέντρωση 5,82μg/ml[25]. Τα ανάλογα βητουλινικού οξέος έχουν επίσης αποδειχθεί ότι διαταράσσουν τη συναρμολόγηση και την εκτόξευση του ιού HIV-1 και της ιικής σύντηξης στη κυτταρική μεμβράνη.

Κλινική περίληψη

Κύριες θεραπευτικές εφαρμογές – Κατά του καρκίνου, αντιιικό, αντιοξειδωτικό.

Βασικά συστατικά – Πολυσακχαρίτες, παράγωγα βητουλίνης και βητουλινικού οξέος.

Δόση – Αναφέρεται ότι μόνο υδατικά εκχυλίσματα που παρασκευάζονται με βρασμό, όπως γίνεται παραδοσιακά, δείχνουν δραστηριότητα κατά του όγκου[26]. Ωστόσο, το επίπεδο των τριτερπενίων σε καθαρά υδατικά εκχυλίσματα είναι χαμηλό και πολλοί επαγγελματίες προτιμούν να συνδυάζουν υδατικά και αιθανολικά εκχυλίσματα. Η μέση δοσολογία για υδατικά εκχυλίσματα ως σκόνη είναι 1-3gr/ημέρα.

Ασφάλεια – Το I. robiquus περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις οξαλικού και υπάρχει μία αναφορά μιας γυναίκας στην Ιαπωνία ηλικίας 72 ετών που διαγνώστηκε με καρκίνο του ήπατος, ανέπτυξε νεφροπάθεια λόγω οξαλικού μετά την κατανάλωση δόσης 4-5 κουταλιών του γλυκού την ημέρα από το σκόνη I. obliquus για 6 μήνες[27].

Βιβλιογραφικές αναφορές

 • 1. Plants used against cancer. Hartwell JL. 1982. Quartermain Pubs: Lawrence, Mass. p.694.
 • 2. Quality characteristics of rice inoculated with Inonotus obliquus mycelia and incubated under different cultivating conditions. Afr J Biotech. 2013;12(33):5131-5139.
 • 3. Betulinic acid, a potent inhibitor of eukaryotic topoisomerase I: identification of the inhibitory step, the major functional group responsible and development of more potent derivatives. Chowdhury AR, Mandal S, Mittra B, Sharma S, Mukhopadhyay S, Majumder HK. Medical Science Monitor. 2002;8(7):254–65
 • 4. Antimalarial activity of betulinic acid and derivatives in vitro against Plasmodium falciparum and in vivo in P. berghei-infected mice. de Sa MS, Costa JF, Krettli AU, Zalis MG, Maia GL, Sette IM, Camara Cde A, Filho JM, Giulietti-Harley AM, Ribeiro Dos Santos R, Soares MB. Parasitol Res. 2009;105(1): 275-9
 • 5. Solubility studies of oleanolic acid and betulinic acid in aqueous solutions and plant extracts of Viscum album L. Jager S, Winkler K, Pfuller U, Scheffler A. Planta Med. 2007;73(2):157-62.
 • 6. Antioxidant small phenolic ingredients in Inonotus obliquus (persoon) Pilat (Chaga). Nakajima Y, Sato Y, Konishi T. Chem Pharm Bull (Tokyo). 2007;55(8):1222-6.
 • 7. Melanin complex from medicinal mushroom Inonotus obliquus (Pers.: Fr.) Pilat (Chaga) (Aphyllophoromycetideae). Bisko NA, Mitropolskaya NY, Ikonnikova NV. Int J Med Mushr. 2002;4(2):139-145.
 • 8. Anti-inflammatory and anticancer activities of extracts and compounds from the mushroom Inonotus obliquus. Ma L, Chen H, Dong P, Lu X. Food Chem. 2013 Aug 15;139(1-4):503-8.
 • 9. The Chaga Storey. Spinosa R. 2006. The Mycophile, 47:1.
 • 10. In vitro antitumor activity and structure characterization of ethanol extracts from wild and cultivated Chaga medicinal mushroom, Inonotus obliquus (Pers.:Fr.) Pilat (Aphyllophoro-mycetideae). Sun Y, Yin T, Chen XH, Zhang G, Curtis RB, Lu ZH, Jiang JH. Int J Med Mushr. 2011;13(2):121-30.
 • 11. Immunostimulating activity by polysaccharides isolated from fruiting body of Inonotus obliquus. Won DP, Lee JS, Kwon DS, Lee KE, Shin WC, Hong EK. Mol Cells. 2011 Feb;31(2):165-73.
 • 12. Anticancer Effects of Fraction Isolated from Fruiting Bodies of Chaga Medicinal Mushroom, Inonotus obliquus (Pers.:Fr.) Pilat (Aphyllophoromycetideae): In Vitro Studies. Lemieszek MK, Langner E, Kaczor J, Kandefer-Szerszen M, Sanecka B, Mazurkiewicz W, Rzeski W. Int J Med Mushr. 2011;13(2):131-143
 • 13. Antitumor and immunomodulatory activity of water-soluble polysaccharide from Inonotus obliquus. Fan L, Ding S, Ai L, Deng K. Carbohydr Polym. 2012 Oct 1;90(2):870-4.
 • 14. Progress on understanding the anticancer mechanisms of medicinal mushroom: Inonotus obliquus. Song FQ, Liu Y, Kong XS, Chang W, Song G. Asian Pac J Cancer Prev. 2013;14(3): 1571-8.
 • 15. Betulinic acid, a natural compound with potent anticancer effects. Mullauer FB, Kessler JH, Medema JP. Anticancer Drugs. 2010;21(3):215-27. 2010;24(1):90-114.
 • 16. Betulinic Acid as a potent and complex antitumor phytochemical: a minireview. Gheorgheosu D, Duicu O, Dehelean C, Soica C, Muntean D. Anticancer Agents Med Chem. 2014;14(7):936-45.
 • 17. Betulinic acid induces apoptosis in human neuroblastoma cell lines. Schmidt ML, Kuzmanoff KL, Ling-Indeck L, Pezzuto JM. European Journal of Cancer. 1997;33(12):2007–10.
 • 18. Chemistry, biological activity, and chemotherapeutic potential of betulinic acid for the prevention and treatment of cancer and HIV infection. Cichewicz RH, Kouzi SA. Med Res Rev. 2004; 24(1):90-114.
 • 19. Betulinic acid: a new cytotoxic agent against malignant brain-tumour cells. Fulda S, Jeremias I, Steiner HH, Pietsch T, Debatin KM. Int J Cancer. 1999;82(3):435-41.
 • 20. Inhibitory Effects of a Polysaccharide Extract from the Chaga Medicinal Mushroom, Inonotus obliquus (Higher Basidiomycetes), on the Proliferation of Human Neurogliocytoma Cells. Ning XB, Qi Luo Q, Li C, Ding ZY, Pang J, Zhao C. Int J Med Mushr. 2014;16(1):29-36.
 • 21. Effects of betulinic acid alone and in combination with irradiation in human melanoma cells. Selzer E, Pimentel E, Wacheck V, et al. The Journal of Investigative Dermatology. 2000;114(5):935–40.
 • 22. Betulinic acid -a radiosensitizer in head and neck Squamous cell carcinoma cell lines. Eder-Czembirek C, Erovic BM, Czembirek C, Brunner M, Selzer E, Potter R, Thurnher D. Strahlenther Onkol. 2010.
 • 23. Medicinal plants of the Russian Pharmacopoeia; their history and applications. Shikov AN, Pozharitskaya ON, Makarov VG, Wagner H, Verpoorte R, Heinrich M. J Ethnopharmacol. 2014 Jul 3;154(3):481-536.
 • 24. Treatment of Psoriasis with Using Chaga Mushroom Preparations. Dosychev EA, Bystrova VN. 1973. Vestn Dermatol Venerol. May;47(5):79-83.
 • 25. Aqueous extract from a Chaga medicinal mushroom, Inonotus obliquus (higher Basidiomycetes), prevents herpes simplex virus entry through inhibition of viral-induced membrane fusion. Pan HH et al. Int J Med Mushr. 2013;15(1):29-38.
 • 26. Medicinal Mushrooms. An exploration of tradition, healing and culture. Hobbs C. 1986. Pub Botanica Press, Williams.
 • 27. Chaga mushroom-induced oxalate nephropathy. Kikuchi Y, Seta K, Ogawa Y, Takayama T, Nagata M, Taguchi T, Yahata K. Clin Nephrol. 2014 Jun;81(6):440-4.

Κεφάλαιο. Φαρμακευτικά μανιτάρια

Lentinula edodes (Lentinus edodes)
Ονομασίες: Σιτάκε, Shiitake, Xiang Gu (Fragrant Mushroom)

Το L. edodes είναι ένα σημαντικό συστατικό στην ασιατική κουζίνα και η ετήσια παραγωγή του (2 εκατομμύρια τόνοι) είναι η δεύτερη μόνο πίσω από το κοινό μανιτάρι button mushroom (Agaricus bisporus). Εκτός από το γεγονός ότι είναι νόστιμο, έχει ένα εξαιρετικό θρεπτικό προφίλ με υψηλά επίπεδα βιταμινών Β και προ-βιταμίνης D2 (εργοστερόλη)[1].

Η λεντινάνη (lentinan), ένας πολύ καθαρισμένος πολυσακχαρίτης από το L. edodes, έχει άδεια στην Ιαπωνία για τη θεραπεία του γαστρικού καρκίνου και το L. edodes είναι επίσης ένα από τα κύρια είδη από το οποίο το δημοφιλές εκχύλισμα α -γλυκάνης AHCC (ουσία που σχετίζεται με ενεργή εξόζη, γίνετε το δεύτερο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο συμπλήρωμα από ασθενείς με καρκίνο στην Ιαπωνία, μετά το εκχύλισμα του Agaricus subrufescens[2]). Το L. edodes είναι επίσης η πηγή του LEM, ενός ακατέργαστου μυκητιακού εκχυλίσματος που περιέχει γλυκοπρωτεΐνες, παράγωγα νουκλεϊνικού οξέος, ενώσεις βιταμίνης Β και εργοστερόλη με αποδεδειγμένες ανοσοποιητικές ιδιότητες.

Άλλες βιοδραστικές ενώσεις από το L. edodes περιλαμβάνουν την εριταδενίνη (eritadenine), η οποία δείχνει υπόσχεση για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και της λεντίνης (Lentin), μιας αντιμυκητιασικής πρωτεΐνης, η οποία αναστέλλει επίσης τη δραστικότητα της αντίστροφης μεταγραφάσης HIV-1 και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων της λευχαιμίας[3].

Καρκίνος – Ανάλυση 5 κλινικών δοκιμών με συνολικά 650 συμμετέχοντες δείχνει ότι η προσθήκη λεντινανίνης 2mg/εβδομάδα σε πρότυπη χημειοθεραπεία προσφέρει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι της χημειοθεραπείας που εφαρμόζεται μόνη της, όσον αφορά την επιβίωση για ασθενείς με προχωρημένο γαστρικό καρκίνο, ασθενείς με μεταστάσεις λεμφαδένων έχουν ελαφρώς καλύτερα αποτελέσματα από τους ασθενείς χωρίς μεταστάσεις[4].

Οι πρόσθετες δοκιμές επιβεβαιώνουν την αυξημένη επιβίωση, τις μειωμένες παρενέργειες από τη χημειοθεραπεία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου, ηπατοκυτταρικό καρκίνο, οισοφαγικό καρκίνο, καρκίνο του μαστού και μεταστατικού καρκίνου του προστάτη[5,6]. Σε μια δοκιμή με 69 μεταστατικούς ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, η χρονική επιμήκυνση επιβίωσης στο 50% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία και η ομάδα έλεγχου ήταν 48 και 35 μήνες αντίστοιχα, ενώ ο δείκτης πενταετής επιβίωσης των ασθενών στην ομάδα θεραπείας ήταν 43% έναντι 29% στην ομάδα ελέγχου[7].

Παρόλο που συνήθως παραδίδεται με ένεση, η λεντινανίνη είναι επίσης βιοδιαθέσιμη από του στόματος, αν και η κλινική δοσολογία είναι πιθανό να είναι σημαντικά υψηλότερη[8,9].

Οι κλινικές δοκιμές που χρησιμοποιούν το AHCC, ένα εκχύλισμα πολυσακχαρίτη από πολλαπλά είδη μανιταριών, συμπεριλαμβανομένων των L. edodes, έχουν δείξει θετικές επιδράσεις σε διάφορους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του καρκίνου του προστάτη και του ήπατος με μείωση των παρενεργειών από τη συμβατική θεραπεία και τη βελτίωση των αιμοποιητικών παραμέτρων και των δεικτών καρκίνου σε δόση 3gr/ημέρα[10-16].

Έλεγχος της χοληστερόλης – η εριταδενίνη έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας ισχυρός αναστολέας της S-υδρολάση αδενοσυλοομοκυστεΐνης και για την επιτάχυνση της απέκκρισης της απορροφημένης χοληστερόλης και της μεταβολικής της αποσύνθεσης. Όταν προστέθηκε στη διατροφή των αρουραίων (0,005%), η εριταδενίνη προκάλεσε μείωση κατά 25% στη συνολική χοληστερόλη σε μία εβδομάδα[1].

Οι πρώτες μελέτες έδειξαν ότι τα επίπεδα που βρέθηκαν σε ολόκληρα μανιτάρια Shiitake ήταν πολύ μικρά για να έχουν σημαντικό αποτέλεσμα, αλλά πρόσφατες έρευνες έδειξαν την παρουσία εριταδενίνης σε επίπεδα 10 φορές υψηλότερα από ότι αρχικά σκέψη, υποδεικνύοντας θεραπευτικές δυνατότητες για το μανιτάρι Shiitake, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου οι ασθενείς έχουν δείξει δυσανεξία σε στανίνη[17,18].

Σε κλινικές δοκιμές αποξηραμένα L. edodes (9gr/ημέρα) μείωσαν τη χοληστερόλη ορού 7-10% σε ασθενείς που πάσχουν από υπερχοληστερολαιμία και 90gr/ημέρα φρέσκων L. edodes (ισοδύναμο με 9gr/ημέρα αποξηραμένου μανιταριού) οδήγησαν σε μείωση της συνολικής χοληστερόλης κατά 9 -12% και τριγλυκεριδίων κατά 6-7%[1].

Ηπατίτιδα Β – τα εκχυλίσματα από το L. edodes έχουν αποδειχθεί ότι έχουν ευρείες αντιιικές και ηπατοπροστατευτικές ιδιότητες[19]. Σε μια μελέτη 40 ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα Β, η LEM στα 6gr/ημέρα για 4 μήνες οδήγησε σε βελτιωμένη ηπατική λειτουργία και οδήγησε σε 17 ασθενείς να γίνουν οροαρνητικοί για το αντιγόνο HBE (HBEAG)[20].

HIV – η LEM αύξησε τον αριθμό Τ-κυττάρων σε ασθενείς με HIV με συμπτώματα AIDS από 1250/mm3 έως 2550/mm3 μετά από 60 ημέρες[1].

Candida – in vitro μελέτες δείχνουν ότι το L. edodes έχει σταθερά υψηλά επίπεδα αντι-μικροβιακής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένης της υψηλότερης κατά της candida δράσης μεταξύ αρκετών ειδών μανιταριών.

Κλινική περίληψη

Κύρια θεραπευτική εφαρμογή – Καρκίνος, έλεγχος της χοληστερόλης, ειδικά ως συμπλήρωμα των στατίνων.

Βασικά συστατικά – πολυσακχαρίτες και εριταδενίνης.

Δόση – 2-6gr/ημέρα εκχύλισμα πολυσακχαρίτη για ανοσολογική υποστήριξη. 9gr/ημέρα αποξηραμένα καρπικά σώματα για έλεγχο της χοληστερόλης.

Επειδή η δράση μείωσης της χοληστερόλης της εριταδενίνης διαφέρει από εκείνη των συνταγογραφούμενων στατίνων ή φυσικών πηγών στατίνων όπως το Pleurotus ostreatus ή το Monascus purpureus, μπορεί να συνδυαστεί με αυτά σε πρωτόκολλα ελέγχου της χοληστερόλης.

Ασφάλεια – Αν και υπήρξαν αρκετές αναφορές δερματίτιδας (την λεγόμενη δερματίτιδα Shiitake) που αναπτύσσονται μετά από κατανάλωση L. edodes, αυτές σχετίζονται με την κατανάλωση του ωμού μανιταριού και δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις για τη χρήση του L. edodes σε μορφή συμπληρώματος[21- 26].

Βιβλιογραφικές αναφορές

 • 1. Shiitake (Lentinus edodes) Wasser SP. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2005.
 • 2. Nationwide survey on complementary and alternative medicine in cancer patients in Japan. Hyodo I, Amano N, Eguchi K. Journal of Clinical Oncology 23(12): 2645–54.
 • 3. Lentin, a novel and potent antifungal protein from shitake mushroom with inhibitory effects on activity of human immuno-deficiency virus-1 reverse transcriptase and proliferation of leukaemia cells. Ngai P.H, Ng T.B. Life Sci. 2003;73(26):3363-74.
 • 4. Individual patient based meta-analysis of lentinan for unresectable / recurrent gastric cancer. Oba K, Kobayashi M, Matsui T, Kodera Y, Sakamoto J. Anticancer Res. 2009;29(7):2739-45.
 • 5. Effects of lentinan in advanced or recurrent cases of gastric, colorectal, and breast cancer. Taguchi T. Gan To Kagaku Ryoho. 1983;10(2 Pt 2): 387-93.
 • 6. Combination therapy with lentinan improves outcomes in patients with esophageal carcinoma. Wang JL, Bi Z, Zou JW, Gu XM. Mol Med Rep. 2012 Mar;5(3):745-8.
 • 7. Effect of lentinan for advanced prostate carcinoma. Tari K, Satake I, Nakagomi K, Ozawa K, Oowada F, Higashi Y, Negishi T, Yamada T, Saito H, Yoshida K. Hinyokika Kiyo. 1994;40(2):119-23.
 • 8. Inhibition of human colon carcinoma development by lentinan from shiitake mushrooms (Lentinus edodes). Ng ML, Yap AT. J Altern Complement Med. 2002;8(5):581-9.
 • 9. The medicinal benefits of Lentinan (.-1, 3-D glucan) from Lentinus edodes (Berk.) singer (Shiitake Mushroom) through oral administration. Yap AT, Ng MH. Int J Med Mushr. 2005;7(12):170.
 • 10. Immunomodulatory and Anticancer Effects of Active Hemicellulose Compound (AHCC). Ghoneum M. Wimbley M, Salem F. McKlain A, Atallah N, Gill G. Int J Immunotherapy, 1995;11(1):23-28
 • 11. Prognostic improvement of patients with advanced liver cancer after active hexose correlated compound (AHCC) treatment. Cowawintaweewat S, Manoromana S, Sriplung H, Khuhaprema T, Tongtawe P, Tapchaisri P, Chaicumpa W. Asian Pac J Allergy Immunol. 2006 Mar;24(1):33-45.
 • 12. Active hexose correlated compound enhances tumor surveillance through regulating both innate and adaptive immune responses. Gao Y, Zhang D, Sun B, Fujii H, Kosuna K, Yin Z. Cancer Immunol Immunother. 2006 Oct;55(10):1258-66.
 • 13. Dramatic prostate-specific antigen response with activated hemicellulose compound in metastatic castration-resistant prostate cancer. Turner J, Chaudhary U. Anticancer Drugs. 2009 Mar;20(3):215-6.
 • 14. An evidence-based review of a Lentinula edodes mushroom extract as complementary therapy in the surgical oncology patient. Shah SK, Walker PA, Moore-Olufemi SD, Sundaresan A, Kulkarni AD, Andrassy RJ. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2011 Jul;35(4):449-58.
 • 15. Effect of active hexose-correlated compound in women receiving adjuvant chemotherapy for breast cancer: a retrospective study. Hangai S et al. J Altern Complement Med. 2013 Nov;19(11):905-10.
 • 16. Reduction of adverse effects by a mushroom product, active hexose correlated compound (AHCC) in patients with advanced cancer during chemotherapy -the significance of the levels of HHV-6 DNA in saliva as a surrogate biomarker during chemotherapy. Ito T et al. Nutr Cancer. 2014;66(3):377-82.
 • 17. Production of the bioactive compound eritadenine by submerged cultivation of shiitake (Lentinus edodes) mycelia. Enman J, Hodge D, Berglund KA, Rova U.J Agric Food Chem. 2008;56(8):2609-12.
 • 18. Quantification of the bioactive compound eritadenine in selected strains of shiitake mushroom (Lentinus edodes). Enman J, Rova U, Berglund KA. J Agric Food Chem. 2007;55(4):1177-80.
 • 19. Polysaccharide and extracts from Lentinula edodes: structural features and antiviral activity. Rincao VP, Yamamoto KA, Ricardo NM, Soares SA, Meirelles LD, Nozawa C, Linhares RE. Virol J. 2012 Feb 15;9:37.
 • 20. Shiitake, Lentinus edodes: Functional properties for medicinal and food purposes Mizuno T. Food Reviews International, 1995;1(1): 109-128.
 • 21. Shiitake dermatitis: flagellate dermatitis after eating mushrooms. Hautarzt. Haas N, Vogt R, Sterry W. 2001;52(2):132-5.
 • 22. Systemic allergic contact dermatitis due to consumption of raw shiitake mushroom. Kopp T, Mastan P, Mothes N, Tzaneva S, Stingl G, Tanew A. Clin Exp Dermatol. 2009 Dec;34(8):e910-3.
 • 23. Shiitake dermatitis now occurs in France. Herault M, Waton J, Bursztejn AC, Schmutz JL, Barbaud A. Ann Dermatol Venereol. 2010;137(4): 290-3.
 • 24. Shiitake dermatitis: a report of 3 cases and review of the literature. Chu EY, Anand D, Dawn A, Elenitsas R, Adler DJ. Cutis. 2013 Jun;91(6): 287-90.
 • 25. Shiitake Dermatitis -Now Also in Poland. Baran W, Batycka-Baran A, Maj J, Szepietowski JC. Acta Derm Venereol. 2014 Apr 7.
 • 26. Shiitake dermatitis: toxic or allergic reaction? Corazza M, Zauli S, Ricci M, Borghi A, Pedriali M, Mantovani L, Virgili A. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2014 Apr 8.

Κεφάλαιο. Φαρμακευτικά μανιτάρια

Phellinus linteus

Ονομασίες: Φέλλινος, Meshimakobu, Sang Huang (Mulberry Yellow)

Το P. linteus είναι ένας μύκητας Basidiomycete, δημοφιλής στην Κίνα, την Κορέα και την Ιαπωνία και αναφέρεται ότι αποτελεί ένα “φαρμακευτικό θαύμα”, παρατείνοντας τη μακροζωία. Αναγνωρίστηκε από τον Ikekawa ότι έχει υψηλότερη κατά του όγκου δραστικότητα από ότι τα Hymenomycetes[1] (μια μυκητιακή ομάδα που περιέχει τα μεγάλα φαρμακευτικά μανιτάρια) και από τον Stamets ότι έχει τη μεγαλύτερη ενεργοποίηση μακροφάγων από τα 7 είδη που ερευνήθηκαν[2], έχει ερευνηθεί έντονα την τελευταία δεκαετία, ειδικά στην Κορέα, παρουσιάζοντας ευρεία ανοσοδιεγερτική δραστηριότητα, ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες και ικανότητα ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων χημειοθεραπευτικών φαρμάκων[3].

Μοναδικά μεταξύ των φαρμακευτικών μανιταριών, η κινεζική φαρμακοποιία περιγράφει την ενέργεια του P. linteus ως Gold και του αποδίδει ένα εκτεταμένο φάσμα ενδείξεων, όπως: καρκίνο, διαβήτη, HIV, στηθάγχη, λευκόρροια, διάρροια και επιταχυνόμενη επούλωση πληγών.

Η έρευνα έχει επικεντρωθεί στα συστατικά του πολυσακχαρίτη του P. linteus, αν και περιέχει επίσης μια σειρά χρωστικών πολυφαινόλης τύπου φλαβονοειδούς με αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη, κυτταροτοξικά και αντιιικά αποτελέσματα[4].

Καρκίνος – το ενδιαφέρον στο δυναμικό του P. linteus στη θεραπεία για τον καρκίνο έχει διεγερθεί από πρόσφατες αναφορές αξιοσημείωτων επιδράσεων σε αρκετούς καρκινοπαθείς που το έλαβαν. Μία περίπτωση ανέφερε δραματική ύφεση σε ορμονοανθεκτικό καρκίνο του προστάτη με ταχέως προοδευτική οστική μετάσταση[5], ενώ σε μια δεύτερη περίπτωση ένας άνδρας 65 ετών με μεγάλο ηπατοκυτταρικό καρκίνο και μετάσταση στο κρανίο, το στέρνο και τα πλευρά, ο οποίος αρνήθηκε κάθε θεραπεία εκτός από την ακτινοβολία για τον επώδυνο μετωπικό οστικό όγκο υπέρ του P. linteus, παρουσίασε αυθόρμητη υποχώρηση των όγκων[6]. Σε μια τρίτη περίπτωση η αυθόρμητη παλινδρόμηση του ηπατοκυτταρικού καρκίνου με πολλαπλή μετάσταση των πνευμόνων συνδέθηκε με την κατανάλωση μυκηλίου από το P. linteus (χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί κάποια συμβατική θεραπεία)[7].

Οι μελέτες in vitro δείχνουν ότι χαμηλά επίπεδα πολυσακχαριτών του Ρ. linteus προκαλούν διακοπή του κυτταρικού κύκλου σε κύτταρα καρκίνου του πνεύμονα[8] και παρουσιάζουν συνεργατική δράση με χημειοθεραπευτικά φάρμακα όπως δοξορουβικίνη, προκαλώντας απόπτωση σε υπο-θεραπευτική δόση σε κύτταρα καρκίνου του προστάτη και πνεύμονα, ενώ σε υψηλές δόσεις προκαλεί ενεργοποίηση απόπτωσης σε κύτταρα καρκίνου του πνεύμονα[9], ευαίσθητα σε ορμόνες και, σε μικρότερο βαθμό, ανθεκτικά καρκινικά κύτταρα του προστάτη, καθώς και καταστολή της ανάπτυξης, της αγγειογένεσης και της επεμβατικής συμπεριφοράς των καρκινικών κυττάρων του μαστού[10,11]. Οι τρόποι προσδιορισμού της δράσης περιλαμβάνουν την αναστολή της Akt σηματοδότησης και επαγωγή κασπάσης.

Οι in vitro μελέτες δείχνουν επίσης σημαντική αναστολή της ανάπτυξης των κυττάρων καρκίνου της ουροδόχου κύστης με αυξημένη κυτταροτοξική δράση σε συνδυασμό με βιταμίνη C[12].

Οι in vivo μελέτες δείχνουν σημαντικά παρατεταμένη επιβίωση, μειωμένη ανάπτυξη όγκου και μειωμένη συχνότητα μετάστασης των πνευμόνων σε ποντίκια που μεταμοσχεύονται με κύτταρα μελανώματος μετά από χορήγηση εκχυλίσματος πολυσακχαρίτη[13,14].

Ρευματοειδής αρθρίτιδα – σε μοντέλο ρευματοειδούς αρθρίτιδας ποντικών ένα εκχύλισμα πολυσακχαρίτη από τα καρπικά σώματα του Ρ. linteus μείωσε την έκφραση των προ-φλεγμονωδών κυτοκινών Th2 (όπως ο ΤΝΡ-α και η ΙΡΝ-γ) και η αυξημένη έκφραση των αντιφλεγμονώδεις κυτοκινών Th1, συμπεριλαμβανομένης της IL-10, και TGF, με αποτέλεσμα την καθίζηση της αυτοάνοσης απόκρισης στις αρθρώσεις των ποντικών. Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν με πολυσακχαρίτες από το σχετικό είδος Phellinus rimosus[15,16].

Οι πολυσακχαρίτες του Ρ. linteus έχουν επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν την έκφραση του TNF-α και της κύριας έκφρασης του συμπλέγματος ιστοσυμβατότητας II σε σηπτικό σοκ που προκάλεσε λιποπολυσακχαρίτης, υποστηρίζοντας τη χρήση τους ως αντιφλεγμονώδεις παράγοντες[17].

Αλλεργίες – μελέτες δείχνουν ισχυρή επίδραση των πολυσακχαριτών P. linteus στην καταστολή της παραγωγής των κυττάρων Th2 και την προαγωγή της έκκρισης των κυτοκινών Th1, αντιμετωπίζοντας έτσι την ανοσολογική ανισορροπία που εμπλέκεται στις αλλεργικές αποκρίσεις[18-20]. Ταυτόχρονα, αναφέρεται ότι το υδατικό εκχύλισμα του σώματος του Ρ. linteus απέτρεψε την απελευθέρωση ισταμίνης σε απόκριση σε αλλεργιογόνα ερεθίσματα και αναστέλλει τις αντιδράσεις που μοιάζουν με αναφυλαξία που προκαλούνται από τα ιστιοφόρα[21].

Άλλες ατοπικές συνθήκες έχουν επίσης δείξει ότι επωφελούνται από το P. linteus σε ζωικά μοντέλα, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος και της δερματίτιδας[22,23].

Υπογονιμότητα – το P. linteus δείχνει σημαντική υπόσχεση σε περιπτώσεις όπου η υπογονιμότητα συνδέεται με αυξημένα επίπεδα κυτοκίνης και ΝΚ κυττάρων, με 23 από τις 26 γυναίκες σε μία μελέτη να δείχνει βελτίωση των ανοσοποιητικών παραμέτρων από τη συμπλήρωση με μυκηλιακή βιομάζα με 3gr/ημέρα[24].

Κλινική περίληψη

Θεραπευτική εφαρμογή – Καρκίνος, ρευματοειδής αρθρίτιδα, αλλεργίες.

Βασικό συστατικό – Πολυσακχαρίτες.

Δόση – η κινεζική φαρμακοποιία συνταγογραφεί ημερήσια δόση στα 10-30gr για το αποξηραμένο μανιτάρι, ενώ για το εκχύλισμα πολυσακχαρίτη τα 2-3gr/ημέρα είναι συνηθισμένο[25].

Βιβλιογραφικές αναφορές

 • 1. Antitumour activity of some basidiomycetes, especially Phellinus linteus. Ikekawa et al. Jpn J Cancer Res. 1968;59:155-157.
 • 2. Potentiation of cell-mediated host defense using fruitbodies and mycelia of medicinal mushrooms. Stamets P. Int J Med Mushr. 2003;5:179-191.
 • 3. A medicinal mushroom: Phellinus linteus. Zhu T, Kim SH, Chen CY. Curr Med Chem. 2008;15(13):1330-5.
 • 4. Styrylpyrone-class compounds from medicinal fungi Phellinus and Inonotus spp., and their medicinal importance. Lee IK, Yun BS. J Antibiot (Tokyo). 2011 May;64(5):349-59.
 • 5. Dramatic remission of hormone refractory prostate cancer achieved with extract of the mushroom, Phellinus linteus. Shibata Y, Kurita S, Okugi H, Yamanaka H. Urol Int. 2004;73(2):188-90.
 • 6. Spontaneous regression of a large hepatocellular carcinoma with skull metastasis. Nam SW et al. J Gastroenterol Hepatol. 2005; 20(3):488­92.
 • 7. A case of spontaneous regression of hepatocellular carcinoma with multiple lung metastases. Kojima H, Tanigawa N, Kariya S, Komemushi A, Shomura Y, Sawada S, Arai E, Yokota Y. Radiat Med. 2006;24(2):139-42.
 • 8. Modulation of lung cancer growth arrest and apoptosis by Phellinus Linteus. Guo J, Zhu T, Collins L, Xiao ZX, Kim SH, Chen CY. Mol Carcinog. 2007;46(2):144-54.
 • 9. Phellinus linteus sensitises apoptosis induced by doxorubicin in prostate cancer. Collins L, Zhu T, Guo J, Xiao ZJ, Chen CY. Br J Cancer. 2006;95(3):282-8.
 • 10. Phellinus linteus activates different pathways to induce apoptosis in prostate cancer cells. Zhu T, Guo J, Collins L, Kelly J, Xiao ZJ, Kim SH, Chen CY. Br J Cancer. 2007;96(4):583-90.
 • 11. Phellinus linteus suppresses growth, angiogenesis and invasive behaviour of breast cancer cells through the inhibition of AKT signalling. Sliva D, Jedinak A, Kawasaki J, Harvey K, Slivova V. Br J Cancer. 2008;98(8):1348-56.
 • 12. Effect of various natural products on growth of bladder cancer cells: two promising mushroom extracts. Konno S, Alt Med Rev. 2007;12(1):63-68.
 • 13. Acidic polysaccharide from Phellinus linteus inhibits melanoma cell metastasis by blocking cell adhesion and invasion. Han SB, Lee CW, Kang JS, Yoon YD, Lee KH, Lee K, Park SK, Kim HM. Int Immunopharmacol. 2006;6(4):697-702.
 • 14. The inhibitory effect of polysaccharide isolated from Phellinus linteus on tumour growth and metastasis. Han B, Lee CW, Jeon YJ, Hong ND, Yoo ID, Yang KH, Kim HM. Immuno-pharmacology. 1999;41:157-164.
 • 15. Oral administration of proteoglycan isolated from Phellinus linteus in the prevention and treatment of collagen-induced arthritis in mice. Kim GY, Kim SH, Hwang SY, Kim HY, Park YM, Park SK, Lee MK, Lee SH, Lee TH, Lee JD. Biol Pharm Bull. 2003;26(6):823-31.
 • 16. Antiarthritic activity of a Polysaccharide-protein complex isolated from Phellinus rimosus (Berk.) Pilat (Aphyllo-phoromycetideae) in Freund’s complete adjuvant–induced arthritic rats. Meera CR, Smina TP, Nitha B, Mathew J, Janardhanan KK. Int J Med Mushr. 2009;11(1):21-28.
 • 17. Alleviation of experimental septic shock in mice by acidic polysaccharide isolated from the medicinal mushroom Phellinus linteus. Kim GY, Roh SI, Park SK, Ahn SC, Oh YH, Lee JD, Park YM. Biol Pharm Bull. 2003;26(10):1418-23.
 • 18. Stimulation of humoral and cell mediated immunity by polysaccharide from mushroom Phellinus linteus. Kim HM, Han SB, Oh GT, Kim YH, Hong DH, Hong ND, Yoo ID. Int J Immunopharmac. 1996;18(5):295-303.
 • 19. Phellinus linteus extract augments the immune response in Mitomycin C-induced immunodeficient mice. Matsuba S, Matsuno H, Sakuma M, Komatsu Y. Evid Based Complement Alternat Med. 2008;5(1):85-90.
 • 20. Phellinus linteus grown on germinated brown rice suppresses IgE production by the modulation of Th1/Th2 balance in murine mesenteric lymph node lymphocytes. Lim BO, Jeon TI, Hwang SG, Moon JH, Park K. Biotechnol Lett. 2005;27(9):613-7.
 • 21. Inhibition of anaphylaxis-like reaction and mast cell activation by water extract from the fruiting body of Phellinus linteus. Choi YH et al. Biol Pharm Bull. 2006;29(7):1360-5.
 • 22. Immunomodulatory effect of water soluble extract separated from mycelium of Phellinus linteus on experimental atopic dermatitis. Hwang JS, Kwon HK, Kim JE, Rho J, Im SH. BMC Complement Altern Med. 2012 Sep 18;12:159.
 • 23. Phellinus linteus Extract Exerts Anti-asthmatic Effects by Suppressing NF-κB and p38 MAPK Activity in an OVA-induced Mouse Model of Asthma. Yan GH, Choi YH. Immune Netw. 2014 Apr;14(2):107-15.
 • 24. Immune Related Female Infertility. Wing T. TCM Kongress Rothenburg 2012.
 • 25. Chinese Pharmacopoeia, 2010. Beijing: Chinese Medicine Science and Technology Publishing House.

Κεφάλαιο. Φαρμακευτικά μανιτάρια

Pleurotus ostreatus

Ονομασίες: Πλευρώτους οστρεώδης, Hiratake, Oyster Mushroom, Ping Gu

Ένα από τα κύρια μαγειρικά μανιτάρια, τα καρποφόρα σώματα P. ostreatus περιέχουν λοβαστατίνη σε συγκεντρώσεις που κυμαίνονται από 0,7 έως 2,8% σε αποξηραμένο βάρος ανάλογα με την ποικιλία.

Το P. ostreatus είναι πηγή εκχυλισμάτων πολυσακχαριτών για ανοσολογική υποστήριξη που διατίθενται στο εμπόριο και δείχνει υπόσχεση για γενική συντήρηση της υγείας[1,2].

Τα σχετικά είδη που περιλαμβάνουν τον Pleurotus eryngii, τον Pleurotus tuberregium και τον Pleurotus citronopileatus παρουσιάζουν παρόμοια δραστικότητα διαμόρφωσης του ανοσοποιητικού και μείωσης της χοληστερόλης[3-7].

Έλεγχος της χοληστερόλης – αποξηραμένο P. ostreatus που τροφοδοτείται σε χάμστερ στο 2% μιας δίαιτας υψηλής σε λίπος για έξι μήνες αναφέρεται ότι έχει μειώσει την VLDL κατά 65-80% και τα συνολικά επίπεδα λιπιδίων ορού κατά 40% και να αναιρεί πλήρως τις αυξήσεις των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης του ήπατος και τα επίπεδα ήπατος που σχετίζονται με τη χρόνια πρόσληψη αλκοόλ[8-10]. Πολλαπλές μελέτες σε ζώα δείχνουν το P. ostreatus για την παραγωγή βελτιώσεων στα επίπεδα λιπιδίων του αίματος στο 5% της δίαιτας[11-17]. Η πρόσληψη άνω του 5% θεωρήθηκε ότι καταστέλλει την όρεξη[18].

Οι Bobek et al. ανέφεραν μειώσεις στη χοληστερόλη σε ανθρώπους από την πρόσληψη 15-20gr/ημέρα[11] και οι Khatun et al. ανέφεραν ότι το P. ostreatus για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης σε διαβητικούς ασθενείς[19]. Ωστόσο, σε μια μικρή κλινική μελέτη για ασθενείς με HIV με αυξημένη χοληστερόλη μη HDL (> 160mg/dL) που έλαβαν αναστολείς πρωτεάσης δεν παρατηρήθηκε σημαντική αλλαγή από τη συμπλήρωση με 15gr/ημέρα παγωμένο-αποξηραμένο P. ostreatus για 8 εβδομάδες (οι ανωμαλίες στον μεταβολισμό των λιπιδίων είναι μια κοινή παρενέργεια της αντιρετροϊκής θεραπείας)[20,21].

Κατά της γήρανσης – έχοντας παρόμοιες ανοσο-διαμορφωτικές, αντικαρκινικές και ηπατοπροστατευτικές ιδιότητες με εκείνες από άλλα μανιτάρια, οι πολυσακχαρίτες από το P. ostreatus έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν τη δραστικότητα της καταλάσης, της υπεροξειδικής δισμουτάσης και της υπεροξειδάσης γλουταθειόνης, σε επίπεδα βιταμινών C και E[22-27].

Κλινική περίληψη

Θεραπευτική εφαρμογή – Γενική συντήρηση της υγείας, ειδικά στους ηλικιωμένους. Μπορεί να συνταγογραφηθεί για τον έλεγχο της χοληστερόλης, αν και τα προϊόντα Monascus purpureus (Hong Qu Mi, ζύμη κόκκινου ρυζιού) δίνουν συνήθως μια πιο ελεγχόμενη δόση λοβαστατίνης.

Βασικά συστατικά – Λοβαστατίνη, πολυσακχαρίτες.

Δόση – 1-2gr/ημέρα εκχύλισμα πολυσακχαρίτη ή 2-3gr/ημέρα μυκηλιακή βιομάζα για γενική συντήρηση της υγείας. 10-15gr/ημέρα αποξηραμένα καρπικά σώματα για έλεγχο της χοληστερόλης.

ΠΡΟΣΟΧΗ – Οι ασθενείς που λαμβάνουν αναστολείς πρωτεάσης όπως η ριτοναβίρη, η ινδινναβίρη κλπ., τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα στατίνης μέσω της κοινής χρήσης του ενζυμικού συστήματος CYP3A[4].

Βιβλιογραφικές αναφορές

 • 1. Immunomodulatory effect of pleuran (β-glucan from Pleurotus ostreatus) in children with recurrent respiratory tract infections. Jesenak M, Majtan J, Rennerova Z, Kyselovic J, Banovcin P, Hrubisko M. Int Immunopharmacol. 2013 Feb;15(2):395-9.
 • 2. Anti-allergic effect of Pleuran (β-glucan from Pleurotus ostreatus) in children with recurrent respiratory tract infections. Jesenak M, Hrubisko M, Majtan J, Rennerova Z, Banovcin P. Phytother Res. 2014 Mar;28(3):471-4.
 • 3. Evaluation of mushroom dietary fiber (nonstarch polysaccharides) from sclerotia of Pleurotustuber-regium (Fries) singer as a potential antitumor agent. Zhang M, Cheung PC, Zhang LJ Agric Food Chem. 2001 Oct;49(10):5059-62.
 • 4. Optimization for the production of water-soluble polysaccharide from Pleurotus citrinopileatus in submerged culture and its antitumor effect. Wang JC, Hu SH, Liang ZC, Yeh CJ. Appl Microbiol Biotechnol. 2005 Jun;67(6):759-66.
 • 5. Hypolipidemic effect of Pleurotus eryngii extract in fat-loaded mice. Mizutani T, Inatomi S, Inazu A, Kawahara E. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2010;56(1):48-53.
 • 6. Dietary effect of Pleurotus eryngii on biochemical function and histology in hypercholesterolemic rats. Alam N, Yoon KN, Lee JS, Cho HJ, Shim MJ, Lee TS. Saudi J Biol Sci. 2011 Oct;18(4):403-9.
 • 7. Antitumor activity of a polysaccharide from Pleurotus eryngii on mice bearing renal cancer. Yang Z, Xu J, Fu Q, Fu X, Shu T, Bi Y, Song B. Carbohydr Polym. 2013 Jun 20;95(2):615-20.
 • 8. Effect of mushroom Pleurotus ostreatus and isolated fungal polysaccharide on serum and liver lipids in Syrian hamsters with hyperlipoproteinemia. Bobek P, Ginter E, Kuniak L, Babala J, Jurcovicova M, Ozdin L, Cerven J. Nutrition. 1991;7(2):105-8.
 • 9. Cholesterol-lowering effect of the mushroom Pleurotus ostreatus in hereditary hypercholesterolemic rats. Bobek P, Ginter E, Jurcovicova M, Kuniak L. Ann Nutr Metab. 1991;35(4):191-5.
 • 10. Effect of oyster fungus (Pleurotus ostreatus) on serum and liver lipids of Syrian hamsters with a chronic alcohol intake. Bobek P, Ginter E, Jurcovicova M, Ozdin L, Mekinova D. Physiol Res. 1991;40(3):327-32.
 • 11. Dose-dependent hypocholesterolaemic effect of oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) in rats. Bobek P, Ozdin L, Kajaba I. Physiol Res. 1997;46(4):327-9.
 • 12. Dose-and time-dependent hypocholesterolemic effect of oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) in rats. Bobek P, Ozdin L, Galbavy S. Nutrition. 1998;14(3):282-6.
 • 13. Hypocholesterolemic activity of the genus Pleurotus (Jacq.: Fr.) P. Kumm. (Agaricales s. I., Basidiomycetes). Gunde-Cimerman N et al, Int J Med Mushr 2001;3(4).
 • 14. Evidence for the anti-hyperlipidaemic activity of the edible fungus Pleurotus ostreatus. Opletal L, Jahodar L, Chobot V, Zdansky P, Lukes J, Bratova M, Solichova D, Blunden G, Dacke CG, Patel AV. Br J Biomed Sci. 1997;54(4):240-3.
 • 15. Dietary mushroom (Pleurotus ostreatus) ameliorates atherogenic lipid in hypercholesterolaemic rats. Hossain S, Hashimoto M, Choudhury EK, Alam N, Hussain S, Hasan M, Choudhury SK, Mahmud I. Clin Exp Pharmacol Physiol. 2003;30(7):470-5.
 • 16. Role of oyster mushroom (Pleurotus florida) as hypo-cholesterolemic/ antiatherogenic agent. Bajaj M, Vadhera S, Brar AP, Soni G.L. Indian J Exp Biol. 1997;35(10):1070-5.
 • 17. Cholesterol-lowering effect of Pleurotus species (Agarico-mycetideae) (Abstracts of papers published in 1991-1999) Bobek P. Int J Med Mushr. 1999;1(4):371-380.
 • 18. A lectin from the edible and medicinal mushroom Pleurotus ostreatus (Jacq.: Fr.) Kumm. as a food intake suppressing substance. Yokoyama S, Nakamura H, Tokuyama S. Int J Med Mush. 2001;3(2-3).
 • 19. Oyster mushroom reduced blood glucose and cholesterol in diabetic subjects. Khatun K, et al Mymensingh Med J. 2007;16(1):94-9.
 • 20. Antihyperlipidemic effect of Pleurotus ostreatus in HIV: results of a pilot proof-of-principle clinical trial. Abrams DI, Couey P, Shade SB, Kelly ME, Kamanu-Elias N, Stamets PE. Int J Med Mushr. 2007;9(3):204.
 • 21. Antihyperlipidemic effects of Pleurotus ostreatus (oyster mushrooms) in HIV-infected individuals taking antiretroviral therapy. Abrams DI, Couey P, Shade SB, Kelly ME, Kamanu-Elias N, Stamets P. BMC Complement Altern Med. 2011 Aug 10;11:60.
 • 22. Effect of oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) on pathological changes in dimethylhydrazine-induced rat colon cancer. Bobek P, Galbavy S, Ozdin L. Oncol Rep. 1998;5(3):727-30.
 • 23. Cytotoxic effect of oyster mushroom Pleurotus ostreatus on human Androgen-independent prostate cancer PC-3 cell. Gu YH, Sivam G. J Med Food. 2006;9(2):196-204.
 • 24. Effects of Lentinus edodes, Grifola frondosa and Pleurotus ostreatus administration on cancer outbreak and activities of macrophages and lymphocytes in mice treated with a carcinogen N-butyl-N-butnolnitrosamine. Kurashige S, Aleusawa Y, Endo F. Immunopharm. Immunodetox. 1997;19:175-183.
 • 25. Antioxidant activity of the oyster mushroom, Pleurotus ostreatus, on CCl(4)-induced liver injury in rats. Jayakumar T, Ramesh E, Geraldine P. Food Chem Toxicol. 2006;44(12):1989-96.
 • 26. Protective effect of an extract of the oyster mushroom, Pleurotus ostreatus, on antioxidants of major organs of aged rats. Jayakumar T et al. Exp Gerontol. 2007;42(3):183-91.
 • 27. An extract of the oyster mushroom, Pleurotus ostreatus, increases catalase gene expression and reduces protein oxidation during aging in rats. Thanasekaran J, Aloysius P.T, Mathivanan I, Pitchairaj GJ. Chin Int Med. 2010;8(8):774-780.

Κεφάλαιο. Φαρμακευτικά μανιτάρια

Polyporus umbellatus (Grifola umbellata)
Ονομασίες: Πολύπορος, Zhu Ling (σκληρώτιο), Chorei Maitake (καρπικό σώμα)

Ένας στενός συγγενής του Grifola frondosa (Maitake), το P. umbellatus διαφέρει από τα περισσότερα φαρμακευτικά μανιτάρια καθώς παραδοσιακά έχει συλλεχθεί ως υφική μάζα ή σκληρώτιο, το οποίο σχηματίζεται μόνο όταν το Ρ. umbellatus συνδέεται συμβιωτικά με είδη Armillaria[1,2].

Ο Li Shi Zhen, στην ολοκληρωμένη του materia medica, το Ben Cao Gang Mu (1578), λέει για τις ενέργειες αυτού του μανιταριού, αναφερόμενος στο προηγούμενο Shen nong Ben Cao, “διαλύει τους φαύλους παράγοντες και διευκολύνονει την ούρηση. Η μακροπρόθεσμη χρήση κάνει κάποιον να αισθάνεται ευτυχισμένος και δυναμικός και να φαίνεται νεότερος[3].

Εκτός από την παραδοσιακή του χρήση ως διουρητικό, εκχυλίσματα πολυσακχαρίτη του P. umbellatus δείχνουν υπόσχεση ως μια ανοσοενισχυτική διατροφή παράλληλα με τη χημειοθεραπεία και διαθέτουν άδεια στην Κίνα για χρήση στην θεραπεία του καρκίνου[4]. Ορισμένα στεροειδή με κυτταροτοξική δράση έναντι καρκινικών κυττάρων έχουν επίσης απομονωθεί από το καρπικό του σώμα[5-7].

Διούρηση – το P. umbellatus είναι ένα συστατικό της κλασσικής διουρητικής φυτικής φόρμουλας Wu Ling San και αρκετές ενώσεις έχουν αναγνωριστεί ότι συμβάλλουν στη διουρητική του δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των τριτερπενίων, της εργοστερόλης και της D-μαννιτόλης]8-11].

Η σύγκριση με άλλα διουρητικά, συμπεριλαμβανομένου του Poria cocos και της καφεΐνης, δείχνει ότι το P. umbellatus έχει ισχυρότερη δράση με από του στόματος χορήγηση υδατικού σκευάσματος με 8gr που οδηγεί σε αύξηση κατά 62% σε 6ωρη παραγωγή ούρων και αύξηση κατά 54,5% στην απέκκριση χλωριούχου[4].

Καρκίνος – η συγχορήγηση των εκχυλισμάτων πολυσακχαρίτη P. umbellatus με χημειοθεραπεία αναφέρεται ότι βελτιώνει τα αποτελέσματα της θεραπείας και τους δείκτες ποιότητας ζωής σε ασθενείς με έναν αριθμό καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων αυτού των πνευμόνων, του ήπατος, της λευχαιμίας, της μύτης και του λαιμού[12-14].

Οι in vivo μελέτες επιβεβαιώνουν την αύξηση της επιβίωσης όταν χορηγούνται με χημειοθεραπεία (119,9% σε σύγκριση με 70,1% για τη μιτομυκίνη C από μόνη της στον πειραματικό καρκίνο του ήπατος[12]) και οι in vitro και in vivo μελέτες παρουσιάζουν ευρεία επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της ενεργοποίησης μακροφάγων TLR4 και αυξημένη παραγωγή αντισωμάτων[12,15-17].

Το υδατικό εκχύλισμα P. umbellatus αναστέλλει σημαντικά την ανάπτυξη καρκίνου της ουροδόχου κύστης σε αρουραίους που εκτέθηκαν σε Ν-βουτυλ-Ν-(4 υδροξυβουτυλο) νιτροζαμίνη, με το 61,1% των ζώων στην ομάδα θεραπείας να αναπτύσσουν καρκίνο σε σύγκριση με 100% στην ομάδα ελέγχου και αναφέρθηκε επίσης ότι είναι αποτελεσματική στη μείωση της υποτροπής σε 22 ασθενείς με υποτροπιάζουσα καρκίνο της ουροδόχου κύστης[18-20].

Επιπλέον, οι πολυσακχαρίτες του Ρ. umbellatus εμπόδισαν την ανάπτυξη της τοξοορμόνης-L (μια ένωση που παράγεται από καρκινικά κύτταρα) που προκάλεσε καχεξία (απώλεια βάρους, μυϊκή ατροφία, κόπωση) σε αρουραίους[21], ενώ ένας αριθμός στεροειδών από το P. umbellatus δείχνει υπόσχεση ως παράγοντας προώθησης της αναγέννησης των μαλλιών με χαμηλές δόσεις εκχυλίσματος (1,28 και 6,4 μg/ml) βρέθηκε να ενισχύει σημαντικά την ανάπτυξη των μαλλιών και να επιμηκύνει την περίοδο ανάπτυξης των μαλλιών όταν εφαρμόζεται τοπικά[22].

Κλινική περίληψη

Θεραπευτική εφαρμογή – Καρκίνος, κατακράτηση υγρών.

Βασικό συστατικό – Πολυσακχαρίτες.

Δόση – ενώ το σκληρώτιο έχει συνταγογραφηθεί παραδοσιακά ως διουρητικό σε φόρμουλες με δόση τα 6-15grG/ημέρα, τα εκχυλίσματα πολυσακχαρίτη προτιμώνται για την αντιμετώπιση του καρκίνου με 3-6gr/ημέρα.

ΠΡΟΣΟΧΗ – Στους ασθενείς που βρίσκονται σε αγωγή με συνταγογραφούμενα διουρητικά.

Βιβλιογραφικές αναφορές

 • 1. Involvement of Ca2+ Channel Signalling in Sclerotial Formation of Polyporus umbellatus. Liu YY, Guo SX. Mycopathologia. 2009;169(2):139-150.
 • 2. Identification of Armillaria species associated with Polyporus umbellatus using ITS sequences of nuclear ribosomal DNA. Gen Kikuchi and Hiroki Yamaji. Mycoscience. 2010;51(5):366-372.
 • 3. Compendium of Materia Medica (Ben Cao Gang Mu). Li Shi Zhen. Tran. Luo Xiwen. 2003. Beijing: Foreign Languages Press.
 • 4. Pharmacology and Applications of Chinese Materia Medica. Chang HM, But PPH. 1986. Singapore: World Scientific.
 • 5. Studies on constituents of fruit body of Polyporus umbellatus and their cytotoxic activity. Ohsawa T, Yukawa M, Takao C, Murayama M, Bando H. Chem Pharm Bull (Tokyo). 1992;40(1): 143-7.
 • 6. Cytotoxic steroids from Polyporus umbellatus. Zhao YY, Chao X, Zhang Y, Lin RC, Sun WJ. Planta Med. 2010.
 • 7. Simultaneous determination of eight major steroids from Polyporus umbellatus by high-performance liquid chromatography coupled with mass spectrometry detections. Zhao YY, Cheng XL, Zhang Y, Zhao Y, Lin R.C, Sun WJ. Biomed Chromatogr. 2010;24(2):222-30.
 • 8. Bioactivity-directed isolation, identification of diuretic compounds from Polyporus umbellatus. Zhao YY, Xie RM, Chao X, Zhang Y, Lin RC, Sun W.J. J Ethnopharmacol. 2009;126(1):184-7.
 • 9. An anti-aldosteronic diuretic component (drain dampness) in Polyporus sclerotium. Yuan D, et al. Biol Pharm Bull. 2004;27(6): 867-70.
 • 10. Diuretic activity and kidney medulla AQP1, AQP2, AQP3, V(2)R expression of the aqueous extract of sclerotia of Polyporus umbellatus FRIES in normal rats. Zhang G, Zeng X, Han L, Wei JA, Huang H. J Ethnopharmacol. 2010.
 • 11. Traditional uses, phytochemistry, pharmacology, pharmacokinetics and quality control of Polyporus umbellatus (Pers.) Fries: a review. Zhao YY. J Ethnopharmacol. 2013 Aug 26;149(1):35-48.
 • 12. Recent advances on the active components in Chinese medicine. Zhu D. Abstracts of Chinese Medicines. 1987;1:251-286
 • 13. Review on the studies of antineoplastic fungal polysaccharides. Li M. Jiangxi Zhongyiyao. 1985;63:59-61.
 • 14. Chinese Medical Herbology and Pharmacology. Chen JK, Chen TT. Pub. Art of Medicine Press, City of Industry2001:386.
 • 15. Combined effects of chuling (Polyporus umbellatus) extract and mitomycin C on experimental liver cancer. You JS, Hau DM, Chen K.T, Huang HF. Am J Chin Med. 1994;22(1):19-28.
 • 16. TLR4-mediated activation of macrophages by the polysaccharide fraction from Polyporus umbellatus (pers.) Fries. Li X, Xu W. J Ethnopharmacol. 2010.
 • 17. Polysaccharide purified from Polyporus umbellatus (Per) Fr induces the activation and maturation of murine bone-derived dendritic cells via toll-like receptor 4. Li X, Xu W, Chen J. Cell Immunol. 2010;265(1):50-6.
 • 18. Inhibitory effect of Chinese herb medicine zhuling on urinary bladder cancer. An experimental and clinical study. Yang D.A. Zhonghua Wai Ke Za Zhi. 1991;29(6):393-5,399.
 • 19. Prevention of postoperative recurrence of bladder cancer: a clinical study. Yang D, Li S, Wang H, Li X, Liu S, Han W, Hao J, Zhang H. Zhonghua Wai Ke Za Zhi. 1999;37(8):464-5.
 • 20. Inhibition of urinary bladder carcinogenesis by aqueous extract of sclerotia of Polyporusumbellatus fries and polyporus polysaccharide. Zhang G, Zeng X, Li C, Li J, Huang Y, Han L, Wei JA, Huang H. Am J Chin Med. 2011;39(1):135-44.
 • 21. Inhibitive effect of umbellatus polyporus polysaccharide on cachexic manifestation induced by toxohormone-L in rats. Wu GS, Zhang L.Y, Okuda H. Zhongguo Zhong Xi Yi Jie He Za Zhi. 1997;17(4):232-3.
 • 22. Studies of the active substances in herbs used for hair treatment. II. Isolation of hair regrowth substances, acetosyringone and polyporusterone A and B, from Polyporus umbellatus Fries. Ishida H, Inaoka Y, Shibatani J, Fukushima M, Tsuji K. Biol Pharm Bull. 1999;22(11):1189-92.

Κεφάλαιο. Φαρμακευτικά μανιτάρια

Poria cocos

Ονομασίες: Πόρια η κόκος, Hoelen, Fu Ling, Bukuryo

Το P. cocos είναι ένα συστατικό σε πολλές παραδοσιακές κινεζικές φυτικές φόρμουλες και συνταγές, με λειτουργίες που περιγράφονται ως διουρητικό, τονωτικό και ηρεμιστικό, αλλά σχεδόν ποτέ δεν χρησιμοποιούνται μεμονωμένα. Καθώς το καρπικό σώμα σπάνια φαίνεται, το P. cocos, όπως και το Polyporus umbellatus, παραδοσιακά συλλέγεται ως το σκληρώτιο από τις ρίζες των πεύκων στα οποία μεγαλώνει.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε δύο κλάσματα του: τους πολυσακχαρίτες και τα τριτερπένια, με τα τριτερπένια να δείχνουν ευρύτερη δραστηριότητα. Αν και η πλειοψηφία του σκληρώτιου (91-98%) αποτελείται από πολυσακχαρίτες, η συντριπτική πλειοψηφία είναι αδιάλυτα και τα περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν ότι, σε αντίθεση με τα μανιτάρια όπως το P. umbellatus και το Grifola frondosa, οι διαλυτοί πολυσακχαρίτες έχουν χαμηλή ανοσολογική δράση.

Παραδοσιακά τέσσερα μέρη του P. cocos αναγνωρίζονται στην κινεζική ιατρική: το Fu Ling, το κύριο σώμα του σκληρώτιου, Fu Shen, το κεντρικό τμήμα που θεωρείται είναι ήπια ηρεμιστικό, Fu Ling Pi το εξωτερικό δέρμα με την ισχυρότερη διουρητική δράση και το Chi Fu Ling, το κοκκινωπό τμήμα ακριβώς κάτω από το δέρμα με θερμική εκκαθάριση έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες[1].

Διουρητικό – τα τριτερπένια είναι τα βασικά συστατικά της διουρητικής δράσης του P. cocos και σύμφωνα με την παραδοσιακή χρήση βρίσκονται κυρίως στο εξωτερικό στρώμα του σκληρώτιου (Fu Ling Pi) με πλούσια σε τριτερπενένια εκχυλίσματα που δείχνουν σημαντικές αυξήσεις στην παραγωγή ούρων σε αρουραίους σε δόσεις στα 25 και 50mg/kg[2,3].

Καρκίνος – τα τριτερπένια και οι ετεροπολυσακχαρίτες από το Ρ. cocos παρουσιάζουν κατά του όγκου δραστικότητα συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των όγκων του δέρματος σε ποντίκια από τα τριτερπένια που απομονώνονται από το σκληρώτιο[4-9].

Αντιφλεγμονώδες – τα κλάσματα τριτερπενίων από το P. cocos παρουσιάζουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση σε ζωικά μοντέλα δερματίτιδας, καταστέλλοντας τα οξέα οιδήματα καραγενάνης, αραχιδονικού οξέος, οξικής τετραδεκανοϋλοφορβόλης (TPA) και την χρόνια φλεγμονή TPA και την καθυστερημένη υπερ-ευαισθητότητα οξαζολόνης σε ποντίκια. Το γεγονός ότι τα τριτερπένια βρίσκονται κυρίως στο εξωτερικό τμήμα του P. cocos υποστηρίζει την παραδοσιακή χρήση αυτού του τμήματος για τη θεραπεία των φλεγμονωδών συνθηκών[10-13].

Κλινική περίληψη

Κύρια θεραπευτική εφαρμογή – Χρησιμοποιείται κυρίως σε κινεζικές φυτικές φόρμουλες για να ενισχύσει/ να εξισορροπήσει τις επιδράσεις άλλων βοτάνων.

Βασικά συστατικά – Τριτερπένια, πολυσακχαρίτες.

Δόση – 9-15gr/ημέρα αποξηραμένο βότανο χρησιμοποιείται παραδοσιακά σε υδατικά παρασκευάσματα. Ωστόσο, για χρήση μόνο του προτιμάται το βάμμα προκειμένου να ενισχυθεί η περιεκτικότητα σε τριτερπένια από την εκχύλιση.

Βιβλιογραφικές αναφορές

 • 1. Contents of Some Metabolites in the Peel and Flesh of the Medicinal Mushroom Wolfiporia cocos (F.A. Wolf) Ryvarden et Gilb. (Higher Basidiomycetes). Yuanzhong Wang, Tao Li, Yanli Zhao, Ji Zhang, Honggao Liu. Int J Med Mushr. 2012;14(1):79-83
 • 2. Diuretic activity of some fractions of the epidermis of Poria cocos. Feng YL, Lei P, Tian T, Yin L, Chen DQ, Chen H, Mei Q, Zhao YY, Lin RC. J Ethnopharmacol. 2013 Dec 12;150(3):1114-8.
 • 3. Diuretic activity of the ethanol and aqueous extracts of the surface layer of Poria cocos in rat. Zhao YY, Feng YL, Du X, Xi ZH, Cheng XL, Wei F. J Ethnopharmacol. 2012 Dec 18;144(3):775-8.
 • 4. Antitumour activities of heteropolysaccharides of Poria cocos mycelia from different strains. Jin Y, Zhang L, Zhang M, Chen L, Keung PC, Cheung, Oi VEC, Lin Y. Carbohydrate Research. 2003;338(14):1517-1521.
 • 5. Biological activities and potential health benefits of polysaccharides from Poria cocos and their derivatives. Sun Y. Int J Biol Macromol. 2014 Jul;68:131-4. 6. Chemical constituents and pharmacological properties of Poria cocos. Rios JL. Planta Med. 2011 May;77(7):681-91.
 • 7. Triterpene acids from Poria cocos and their anti-tumour-promoting effects. Akihisa T, et al J Nat Prod. 2007;70(6):948-53.
 • 8. Anti-tumour-promoting effects of 25-methoxyporicoic acid A and other triterpene acids from Poria cocos. Akihisa T, Uchiyama E, Kikuchi T, Tokuda H, Suzuki T, Kimura Y. J Nat Prod. 2009;72(10):1786-92.
 • 9. Inhibition of tumour-promoting effects by poricoic acids G and H and other lanostane-type triterpenes and cytotoxic activity of poricoic acids A and G from Poria cocos. Ukiya M, Akihisa T, Tokuda H, Hirano M, Oshikubo M, Nobukuni Y, Kimura Y, Tai T, Kondo S, Nishino H. J Nat Prod. 2002;65(4):462-5.
 • 10. Isosation of inhibitors of TPA-induced mouse ear edema from Hoelen, Poria cocos. Nukaya H, Yamashiro H, Fukazawa H, Ishida H, Tsuji K. Chem Pharm Bull (Tokyo). 1996;44(4):847-9.
 • 11. Effect of the basidiomycete Poria cocos on experimental dermatitis and other inflammatory conditions. Cuellar MJ, Giner RM, Recio MC, Just M.J, Manez S, Rios J.L.Chem Pharm Bull (Tokyo). 1997;45(3):492-4.
 • 12. 3β-p-Hydroxybenzoyldehydrotumulosic acid from Poria cocos, and its anti-inflammatory effect. Yasukawa K, Kaminaga T, Kitanaka S, Tai T, Nunoura Y, Natori A, Takido M. Phyto-chemistry. 1998;48(8):1357-1360.
 • 13. Antioxidant activity of anti-inflammatory plant extracts. Schinella GR, Tournier HA, Prieto JM, Mordujovich de Buschiazzo P, Rios JL. Life Sciences. 2002;70(9):1023-1033.

Κεφάλαιο. Φαρμακευτικά μανιτάρια

Sparassis crispa

Ονομασίες: Σπάραξη η Σγουρή, Hanabiratake, Xiu Qiu Jun, Cauliflower Mushroom

Το S. crispa είναι ένα δημοφιλές μαγειρικό μανιτάρι σε όλη την περιοχή της στη βόρεια εύκρατη ζώνη όπου αναπτύσσεται κυρίως σε κωνοφόρα, ειδικά σε πεύκα[1].

Έχει αποκτήσει πρόσφατα τη δημοτικότητα ως φαρμακευτικό μανιτάρι λόγω της εξαιρετικής περιεκτικότητας του σε βήτα-γλυκάνη, η οποία έχει αναφερθεί ότι ανέρχεται σε στο 43%[2]. Επιπλέον, περιέχει πολλαπλούς αντι-μικροβιακούς παράγοντες καθώς και δραστικές τερπενοειδείς ενώσεις και φθαλίδες (phthalides) που έχουν εμπλακεί στην αντικαρκινική δραστικότητα του[3-6].

Καρκίνος – σε in-vitro και in-vivo δοκιμές έχουν δείξει υψηλό επίπεδο ανοσοδιαμορφωτικής και κατά του όγκου δραστικότητας τόσο με τους υποδοχείς Dectin-1 και TLR-4 όσο και με NF-KB και μονοπάτια σηματοδότησης MAPK που οδήγησαν σε σημαντικές αυξήσεις της IFN-γ, TNF-A και IL-12, καθώς και ενίσχυση της αιματοποιητικής απόκρισης, των μακροφάγων και της ενεργοποίησης των δενδριτικών κυττάρων μαζί με την αναστολή της αγγειογένεσης και της μετάστασης[6-12].

Σε μία μελέτη σε ανθρώπους, οι υγιείς άνδρες που έλαβαν 300mg S. crispa σκόνη ανά ημέρα για 8 εβδομάδες έδειξαν σημαντικά ενισχυμένη κυτταροτοξικότητα των κυττάρων ΝΚ σε σύγκριση με την προ-διαχείριση και σε μια άλλη μελέτη, ίδια δόση παρήγαγε αυξημένη βαθμολογία ποιότητας ζωής σε μια μικρή ομάδα από καρκινοπαθείς (με καρκίνο του πνεύμονα, του στομάχου, στο κόλον, του μαστού, στις ωοθήκες, στην μήτρα, στον προστάτη, στο πάγκρεας και στο ήπαρ) σε εκτεταμένη παρακολούθηση (μέσος όρος: 15 μήνες) όταν χορηγείται μετά από μία πορεία ανοσοθεραπείας μεταφοράς λεμφοκυττάρων[13,14].

Αντι-μικροβιακό – μια από τις πρώτες αναφορές του διαχωρισμού και της απομόνωσης ενός μικροβιακού αντιβιοτικού ήταν το Sparassol από το S. crispa το 1923 και πιο πρόσφατες μελέτες επιβεβαίωσαν την προβολή πολλαπλών αντι-βακτηριακών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με αναστολή έναντι MRSA, καθώς και αντιμυκητιακούς παράγοντες[5,15,16]. Ένα εκχύλισμα ζεστού νερού του S. crispa έδειξε επίσης υψηλό επίπεδο δραστικότητας αντίστροφης μεταγραφάσης HIV-1 με αναστολή 70,3% σε συγκέντρωση 1 mg/mL[17].

Επιδιόρθωση του δέρματος – η συμπλήρωση ημερησίως με 70mg/kg σκόνης από S. crispa αύξησε σημαντικά το επίπεδο του νεοεμφανιζόμενου κολλαγόνου στο δέρμα των αρουραίων που τράφηκαν με μια δίαιτα με έλλειψη πρωτεΐνης και το S. crispa έχει επίσης αναφερθεί ότι ενισχύει την επούλωση τραυμάτων σε διαβητικούς αρουραίους σε 1gr/kg[18,19].

Σε μια ελεγχόμενη μελέτη σε ανθρώπους η ημερήσια κατανάλωση 320mg/ημέρα καρπικού σώματος S. crispa από υγιείς εθελοντές σε μια περίοδο 28 ημερών μείωσε δραματικά την απώλεια του νερού στην ομάδα θεραπείας χωρίς αλλαγή στην ομάδα ελέγχου που υποδεικνύει την ενισχυμένη ακεραιότητα του δέρματος[20].

Η συμπλήρωση από του στόματος S. crispa μείωσε επίσης τη φλεγμονή, το επίπεδο IgE του αίματος και του δείκτη ξυσίματος σε ένα μοντέλο δερματίτιδας ποντικού, ενώ οι αντι-μικροβιακές ενώσεις από το S. crispa βρέθηκαν να αναστέλλουν τη σύνθεση της μελανίνης σε σημαντικά χαμηλότερες συγκεντρώσεις από την αρβουτίνη, έναν συνήθως χρησιμοποιούμενο παράγοντα λεύκανσης του δέρματος[16,21].

Πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου – σε επιρρεπή σε εγκεφαλικό επεισόδιο αυθόρμητα υπερτασικούς αρουραίους διατροφής με 1,5% S. crispa σε ζωοτροφές προέκυψε καθυστερημένη συχνότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου με σημαντικά μειωμένη αρτηριακή πίεση και βελτίωση της εγκεφαλοαγγειακής ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας[22].

Κλινική περίληψη

Κύρια θεραπευτική εφαρμογή – επιδιόρθωση του δέρματος, ανοσολογική υποστήριξη, πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου.

Βασικά συστατικά – Πολυσακχαρίτες.

Δόση – ενώ το όφελος παρατηρήθηκε τόσο για ανοσολογικά όσο και για την υγεία του δέρματος από τη συμπλήρωση με τη συγκριτικά χαμηλή δόση 0,3gr/ημέρα καρπικού σώματος S. cispa, πιο οξείες περιπτώσεις θα επωφεληθούν από υψηλότερα επίπεδα συμπλήρωσης (3-5gr/ημέρα).

Βιβλιογραφικές αναφορές

 • 1. Properties and Potential Applications of the Culinary-Medicinal Cauliflower Mushroom, Sparassis crispa Wulf.:Fr. (Aphyllophoro-mycetideae): A Review. Gayathri Chandrasekaran, Deuk-Sil Oh, Hyun-Jae Shin. Int J Med Mushr. 2011;13(2):177-183.
 • 2. IFN-gamma induction by SCG, 1,3-beta-D-glucan from Sparassi scrispa, in DBA/2 mice in vitro. Harada T et al. J Interferon Cytokine Res. 2002 Dec;22(12):1227-39.
 • 3. New sesquiterpenoid from the mushroom Sparassis crispa. Kodani S et al. Biosci Biotechnol Biochem. 2009 Jan;73(1):228-9.
 • 4. Novel phthalide compounds from Sparassis crispa (Hanabiratake), Hanabiratakelide A-C, exhibiting anti-cancer related activity. Yoshikawa K, Kokudo N, Hashimoto T, Yamamoto K, Inose T, Kimura T. Biol Pharm Bull. 2010;33(8): 1355-9.
 • 5. Natural products and biological activity of the pharmacologically active cauliflower mushroom Sparassis crispa. Kimura T. Biomed Res Int. Epub 2013 Mar 18.
 • 6. Antitumor 1,3-beta-glucan from cultured fruit body of Sparassis crispa. Ohno N, Miura NN, Nakajima M, Yadomae T. Biol Pharm Bull. 2000 Jul;23(7):866-72.
 • 7. Effect of SCG, 1,3-beta-D-glucan from Sparassis crispa on the hematopoietic response in cyclophosphamide induced leukopenic mice. Harada T, Miura N, Adachi Y, Nakajima M, Yadomae T, Ohn N. Biol Pharm Bull. 2002 Jul;25(7):931-9.
 • 8. Enhanced cytokine synthesis of leukocytes by a beta-glucan preparation, SCG, extracted from a medicinal mushroom, Sparassis crispa. Nameda S, Harada T, Miura NN, Adachi Y, Yadomae T, Nakajima M, Ohno N. Immunopharmacol Immunotoxicol. 2003 Aug;25(3):321-35.
 • 9. Anti-angiogenic and anti-metastatic effects of beta-1,3-D-glucan purified from Hanabiratake, Sparassis crispa. Yamamoto K, Kimura T, Sugitachi A, Matsuura N. Biol Pharm Bull. 2009 Feb;32(2):259-63.
 • 10. Induction of dendritic cell maturation by β-glucan isolated from Sparassis crispa. Kim HS. Int Immunopharmacol. 2010 Oct;10(10): 1284-94.
 • 11. Mitogen activated protein kinases are prime signalling enzymes in nitric oxide production induced by soluble β-glucan from Sparassis crispa. Lee SY et al. Arch Pharm Res. 2010 Nov;33(11): 1753-60.
 • 12. Oral Administration of Soluble β-Glucan Preparation from the Cauliflower Mushroom, Sparassis crispa (Higher Basidiomycetes) Modulated Cytokine Production in Mice. Hida TH et al. Int J Med Mushr. 2013;15(6):525-538
 • 13. Sparassis crispa as biological response modifier. Hasegawa A et al. Gan To Kagaku Ryoho. 2004 Oct;31(11):1761-3.
 • 14. Immunomodulating Activity of a b-Glucan Preparation, SCG, Extracted from a Culinary–Medicinal Mushroom, Sparassis crispa Wulf.:Fr. (Aphyllophoromycetideae), and Application to Cancer Patients. Ohno N et al. Int J Med Mushr. 2003;5(4):
 • 15. Two New Antifungal Metabolites produced by Sparassis crispa in culture and in decayed trees. Woodward S, Sultan HY, Barrett DK, Pearce RB. J. Gen. Microbiol. 1993;139(1):153-159.
 • 16. Novel bioactive compound from the Sparassis crispa mushroom. Kawagishi H et al. Biosci Biotechnol Biochem. 2007 Jul;71(7): 1804-6.
 • 17. A peptide with HIV-1 reverse transcriptase inhibitory activity from the medicinal mushroom Russula paludosa. Wang J, Wang HX, Ng TB. Peptides. 2007 Mar;28(3):560-5.
 • 18. Effects of medicinal mushroom (Sparassis crispa) on wound healing in streptozotocin-induced diabetic rats. Kwon AH, Qiu Z, Hashimoto M, Yamamoto K, Kimura T. Am J Surg. 2009 Apr;197(4):503-9.
 • 19. Orally and topically administered Sparassis crispa (Hanabiratake) improved healing of skin wounds in mice with streptozotocin-induced diabetes. Yamamoto K, Kimura T. Biosci Biotechnol Biochem. 2013;77(6):1303-5.
 • 20. Sparassis crispa (Hanabiratake) ameliorates skin conditions in rats and humans. Kimura T, Hashimoto M, Yamada M, Nishikawa Y. Biosci Biotechnol Biochem. 2013;77(9):1961-3.
 • 21. Sparassis crispa suppresses mast cell-mediated allergic inflammation: Role of calcium, mitogen-activated protein kinase and nuclear factorkB. Kim HH, Lee S, Singh TS, Choi JK, Shin TY, Kim SH. Int J Mol Med. 2012 Aug;30(2):344-50.
 • 22. Beneficial effect of Sparassis crispa on stroke through activation of Akt/eNOS pathway in brain of SHRSP. Yoshitomi H, Iwaoka E, Kubo M, Shibata M, Gao M. J Nat Med. 2011 Jan;65(1):135-41.

Κεφάλαιο. Φαρμακευτικά μανιτάρια

Trametes versicolor (Coriolus versicolor)

Ονομασίες: Ουρά Γαλοπούλας, Kawaratake, Yun Zhi, Turkey Tail

Το T. versicolor είναι το πιο εκτεταμένα ερευνημένο από όλα τα φαρμακευτικά μανιτάρια με κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας στα εκχυλίσματα PSK (“κρεστίνη”) και PSP που δείχνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα σε διάφορους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων των γαστρικών καρκίνων, του καρκίνου του οισοφάγου, του καρκίνου των πνευμόνων, του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του παχέος εντέρου[1-8].

Το PSK και το PSP είναι και τα δύο σύμπλοκα πολυσακχαρίτη-πρωτεΐνης που είναι διαλυτά σε νερό αλλά αδιάλυτα σε αιθανόλη[9]. Το PSK περιέχει 34-35% πολυσακχαρίτη (~92% γλυκάνη) και 28-35% πρωτεΐνη[10].

Το PSK έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την παραγωγή ανοσοποιητικών κυττάρων, βελτιώνει την χημειοθεραπεία και τις ακτινοθεραπευτικές παρενέργειες, ενισχύει την ανοσολογική κατάσταση και τη διήθηση του όγκου από τα δενδριτικά και κυτταροτοξικά κύτταρα και επεκτείνει σημαντικά την επιβίωση σε καρκίνους του στομάχου, στο κόλον-πρωκτό, του οισοφάγου, του ρινοφαρυγγικού, της μήτρας και του πνεύμονα (μη μικροκυτταρικοί τύποι καρκίνου), και σε ένα HLA B40-θετικό υποσύνολο καρκίνου του μαστού σε συνδυασμό με συμβατική θεραπεία[1]. Εκτός από τις ανοσοποιητικές επιδράσεις του, το PSK έχει δείξει την ικανότητα ενίσχυσης της δισμουτάσης υπεροξειδίου και της δραστικότητας υπεροξειδάσης γλουταθειόνης[11,12].

Το PSP έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει σημαντικά την ανοσολογική κατάσταση στο 70-97% των ασθενών με καρκίνο του στομάχου, του οισοφάγου, του πνεύμονα, των ωοθηκών και του τραχήλου της μήτρας[8].

Παρόλο που οι περισσότερες κλινικές δοκιμές έχουν διεξαχθεί με τα παραπάνω εκχυλίσματα πρωτεογλυκάνης, υπάρχουν επίσης ενδείξεις ανοσοδιαμορφωτικής δράσης για τη μυκηλιακή βιομάζα T. versicolor, με βελτιώσεις ανοσολογικής κατάστασης σε ασθενείς με χρόνιο σύνδρομο κόπωσης και ενισχυμένη κάθαρση στις πλακώδεις ενδοεπιθηλιακές βλάβες (LSIL) από τον τράχηλο.

Καρκίνος – η χρήση των εκχυλισμάτων T. versicolor στη θεραπεία του καρκίνου υποστηρίζεται από σημαντικό αριθμό κλινικών δοκιμών[8,13,14].

 • Καρκίνος του στομάχου – κλινικές δοκιμές του PSK που δίδεται παράλληλα με τη χειρουργική επέμβαση και τη χημειοθεραπεία με 3-6gr/ημέρα επεκτείνει σημαντικά τους χρόνους επιβίωσης στον καρκίνο του στομάχου σε όλα τα στάδια. Ακόμη και σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του στομάχου με μετάσταση, το PSK διπλασίασε 2ετή και 5ετή επιβίωση και επέκτεινε την επιβίωση 15ετείας[15-20].
 • Καρκίνος στο κόλον – σε διαφορετικές κλινικές δοκιμές το PSK επέκτεινε την 5ετή και 8ετή επιβίωση μετά από χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία και μετά από χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία[21-23].
 • Καρκίνος του πνεύμονα (NSCLC) σταδίων I-III – το PSK επέκτεινε την επιβίωση 5ετείας, 2-4x για όλα τα στάδια του καρκίνου με ασθενείς με καρκίνο του σταδίου III που λαμβάνουν PSK έχουν καλύτερη πρόγνωση από τους ασθενείς στο στάδιο ΙΙ χωρίς PSK[24].
 • Καρκίνος του οισοφάγου – το PSK επέκτεινε την 5ετή επιβίωση μετά από χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία, ενώ σε διπλά τυφλές δοκιμές το PSP επέκτεινε σημαντικά την 5ετή επιβίωση στον καρκίνο του οισοφάγου, καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, παρέχοντας σημαντική ανακούφιση από τον πόνο και ενίσχυση της ανοσολογικής κατάστασης στο 70-97% των ασθενών με καρκίνο του στομάχου, του οισοφάγου, του πνεύμονα, των ωοθηκών και του τραχήλου της μήτρας σε δόση 3gr/ημέρα[25].
 • Ρινοφαρυγγικός καρκίνος – το PSK επέκτεινε την 5ετή επιβίωση μετά από ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία (28% έναντι, 15%)[26].
 • Καρκίνος του μαστού – τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές (όπου έγινε χορήγηση παράλληλα με τη χημειοθεραπεία) είναι ανάμεικτα. Σε μία δοκιμή του PSK αποδείχθηκε ότι επεκτείνει την επιβίωση σε ασθενείς με αρνητικό υποδοχέα οιστρογόνων, μη μεταστατικό, καρκίνο σταδίου ΙΙ, αλλά κανένα όφελος δεν παρουσιάστηκε σε άλλο. Σε μια τρίτη δοκιμή παρατηρήθηκε σημαντικό όφελος σε ασθενείς θετικούς για το HLA B40 με 100% επιβίωση μετά από 10 χρόνια [27-29].
 • Καρκίνος της μήτρας / του τραχήλου της μήτρας – σε συνδυασμό με ακτινοθεραπεία το PSK (3-6gr/ημέρα) που δόθηκε σε ασθενείς με καρκίνο της μήτρας και τραχήλου της μήτρας σταδίου III, επέκτεινε την επιβίωση και αύξησε την ευαισθησία των καρκίνων στην ακτινοθεραπεία[30]. Σε μια άλλη δοκιμή ασθενείς με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που δόθηκε η ίδια δόση μαζί με την ακτινοθεραπεία, έδειξε κάθαρση καρκινικών κυττάρων σε 36% των ασθενών έναντι 11% των ελέγχων και βελτιωμένη επιβίωση 5 ετών από 48% σε 79%[9]. Σε μια πρόσφατη μελέτη με τη χρήση της βιομάζας T. versicolor, η συμπλήρωση με 3gr/ημέρα παρήγαγε ποσοστό παλινδρόμησης 72,5% σε βλάβες LSIL, σε σύγκριση με 47,5% χωρίς συμπλήρωμα και επίσης αύξησε την κάθαρση των στελεχών HPV υψηλού κινδύνου από 8,5% σε 91,5%[31-33].

HIV – σε αρκετά in vitro πειράματα το PSK βρέθηκε ότι παρουσιάζει αντι-HIV Δραστηριότητα μέσω πολλαπλών δρομολογίων[34-35]:

* Αναστολή της αντίστροφης μεταγραφάσης HIV

* Αναστολή της δέσμευσης ιού στα λεμφοκύτταρα

* Αναστολή της λοίμωξης κυττάρου προς κύτταρο του HIV-1 και HIV-2

Η χρήση της συμπλήρωσης T. versicolor (3,0gr/ημέρα T. versicolor βιομάζα) έχει αναφερθεί ότι βελτιώνει την ανοσολογική κατάσταση των ασθενών με τον ιό HIV και παράγει βελτίωση στο σάρκωμα Kaposi που σχετίζεται με τον HIV.[36,37].

Έρπης – κλινικά η συμπλήρωση με T. versicolor φαίνεται ότι μειώνει τη συχνότητα των εξάρσεων του ιού του Herpes simplex (HSV) και έχει επίσης αποδειχθεί ότι απενεργοποιεί τον HSV σε έναν εξαρτώμενο από τη δόση τρόπο[38].

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (ΣΧΚ) – η βιομάζα Τ. versicolor έχει δείξει υπόσχεση στη θεραπεία του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης με ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και αυξημένη δραστικότητα κυττάρων ΝΚ να αναφέρθηκε σε ασθενείς σε 1,5gr/ημέρα (3,0gr/ημέρα για τις πρώτες 2 εβδομάδες) σε μια περίοδο 2 μηνών.

Ηπατοπροστασία – τα εκχυλίσματα πολυσακχαρίτη T. versicolor καταδεικνύουν ιδιότητες προστασίας του ήπατος[40,41].

Κλινική περίληψη

Κύρια θεραπευτική εφαρμογή – Καρκίνος.

Βασικό συστατικό – Πολυσακχαρίτες.

Δόση – Τα εμπορικά εκχυλίσματα πολυσακχαρίτη συνήθως συνταγογραφούνται σε 3gr/ημέρα και για μακροπρόθεσμη χρήση μπορούν να δοθούν σε κύκλους δύο εβδομάδων δόσης και δύο εβδομάδες χωρίς. Η δοσολογία για τα ακατέργαστα εκχυλίσματα πολυσακχαρίτη είναι τυπικά 3-6gr/ημέρα για καρκίνο και 1-2gr/ημέρα για ανοσολογική υποστήριξη. Για χρόνιες συνθήκες ανοσοποιητικής ανεπάρκειας, η βιομάζα δείχνει επίσης υπόσχεση στα 3gr/ημέρα.

Βιβλιογραφικές αναφορές

 • 1. Krestin (PSK). Tsukagoshi S, Hashimoto Y, Fujii G, Kobayashi H, Nomoto K, Orita K. Cancer Treat Rev. 1984;11(2):131-55.
 • 2. Anticancer effects and mechanisms of polysaccharide-K (PSK): Implications of cancer immunotherapy. Fisher M, Yang LX. Anticancer Res. 2002;22:1737-1754.
 • 3. A review of research on the protein-bound polysaccharide (polysaccharopeptide, PSP) from the mushroom Coriolus versicolor (Basidiomycetes: Polyporaceae). Ng TB. Gen Pharmacol. 1998; 30(1):1-4.
 • 4. Polysaccharopeptides of Coriolus versicolor: physiological activity, uses, and production. Cui J, Chisti Y. Biotechnol Adv. 2003;21(2):109-22.
 • 5. Effects of PSK on T and dendritic cells differentiation in gastric or colorectal cancer patients. Kanazawa M, Yoshihara K, Abe H, Iwadate M, Watanabe K, Suzuki S, Endoh Y, Takita K, Sekikawa K, Takenoshita S, Ogata T, Ohto H. Anticancer Res. 2005;25(1B):443-9.
 • 6. The immunomodulator PSK induces in vitro cytotoxic activity in tumour cell lines via arrest of cell cycle and induction of apoptosis. Jimenez-Medina E, Berruguilla E, Romero I, Algarra I, Collado A, Garrido F, Garcia-Lora A. BMC Cancer. 2008;8:78.
 • 7. Trametes versicolor mushroom immune therapy in breast cancer. Standish LJ, Wenner CA, Sweet ES, Bridge C, Nelson A, Martzen M, Novack J, Torkelson C. J Soc Integr Oncol. 2008; 6(3):122-8.
 • 8. The use of mushroom glucans and proteoglycans in cancer treatment. Parris K. Alternative Medicine Rev. 2000:5(1).
 • 9. Medicinal value of turkey tail fungus Trametes versicolor (L.:Fr.) Pilat (Aphyllophoromycetideae). A Literature Review. Christopher Hobbs. Int J Med Mushr 2004;6(3).
 • 10. Method of producing nitrogen-containing polysaccharides. Ueno S, Yoshikumi C, Hirose F, Omura Y, Wada T, Fujii T et al. 1980. US Patent 4,202,969.
 • 11. Polysaccharide Krestin enhances manganese superoxide dismutase activity and mRNA expression in mouse peritoneal macrophages. Pang ZJ, Chen Y, Zhou M. Am J Chin Med. 2000;28:331-341.
 • 12. Effect of polysaccharide krestin on glutathione peroxidase gene expression in mouse peritoneal macrophages. Pang Z.J, Chen Y, Zhou M. Brit J Biomed. 2000;57:130-16.
 • 13. Efficacy of Yun Zhi (Coriolus versicolor) on survival in cancer patients: systematic review and meta-analysis. Eliza WL, Fai CK, Chung LP. Recent Pat Inflamm Allergy Drug Discov. 2012 Jan;6(1):78-87.
 • 14. PSP in clinical cancer therapy – a review. In: Yang Q, ed. Advanced Research in PSP, 1999. Liu T. Hong Kong: Hong Kong Association for Health Care Ltd; 1999:68-75.
 • 15. Postoperative long-term chemotherapy for advanced gastric cancer. Kaibara N, Soejima K, Nakamura T, et al. Jpn J Surg. 1976;6:54-59.
 • 16. Combined effect of prophylactic lymphadenectomy and long-term combination chemotherapy for curatively resected carcinoma of the stomach. Kodama Y, Kano T, Tamada R, et al. Jpn J Surg. 1982;12:244-248.
 • 17. Clinical study of PSK as an adjuvant immunochemotherapeutic agent against gastric cancer. Mitomi T, Ogoshi K. Jpn J Cancer Chemother. 1986;13:2532-2537.
 • 18. Postoperative adjuvant immunochemotherapy with mitomycin C, futraful and PSK for gastric cancer. An analysis of data on 579 patients followed for five years. Niimoto M, Hattori T, Tamada R, et al. Jpn J Surg. 1988;18:681-686.
 • 19. Efficacy of immunochemotherapy as adjuvant treatment after curative resection of gastric cancer. Nakazato H, Koike A, Saji S, et al. Lancet 1994;343:1122-1126.
 • 20. Immunotherapy as adjuvant treatment after curative resection of gastric cancer. Kondo M. Lancet 1994;344:274.
 • 21. Significant prolongation of disease-free period gained by oral polysaccharide K (PSK) administration after curative surgical operation of colorectal cancer. Torisu M, Hayashi Y, Ishimitsu T, et al.Cancer Immunol Immunother. 1990;31:261-268.
 • 22. Randomized, controlled study on adjuvant immunochemo-therapy with PSK in curatively resected colorectal cancer. Mitomi T, Tsuchiya S, Iijima N, et al. Dis Colon Rectum 1992;35:123-130.
 • 23. Adjuvant immunochemotherapy with oral Tegafur/Uracil plus PSK in patients with stage II or III colorectal cancer: a randomised controlled study. Ohwada S et al. Br J Cancer. 2004 Mar 8;90(5): 1003-10.
 • 24. Effect of Krestin (PSK) as adjuvant treatment on the prognosis after radiotherapy in patients with non-small cell lung cancer. Hayakawa K, Mitsuhashi N, Saito Y, et al. Anticancer Res 1993;13:1815-1820.
 • 25. Postoperative long-term immunochemotherapy for esophageal carcinoma. Okudaira Y, Sugimachi K, Inokuchi K, et al. Jpn J Surg. 1982;12:249-256.
 • 26. Adjuvant PSK immunotherapy in patients with carcinoma of the nasopharynx. Go P, Chung CH. J Int Med Res. 1989;17:141-149.
 • 27. Randomized adjuvant trial to evaluate the addition of tamoxifen and PSK to chemotherapy in patients with primary breast cancer. Toi M, Hattori T, Akagi M, et al. Cancer 1992;70:2475-2483.
 • 28. Immunochemotherapies versus chemotherapy as adjuvant treatment after curative resection of operable breast cancer. Iino Y, Yokoe T, Maemura M, et al .Anticancer Res 1995;15:2907-2912.
 • 29. Yokoe T, Iino Y, Takei H, et al. HLA antigen as predictive index for the outcome of breast cancer patients with adjuvant immuno-chemotherapy with PSK. Anticancer Res. 1997;17:2815-2818.
 • 30. Enhancing effect of irradiation on carcinoma of the uterine cervix by administering the protein-bound polysaccharide kureha (PSK)-quantitative nuclear DNA analysis following irradiation. Hayashi Y. Nihon Sanka Fujinka Gakkai Zasshi. 1988 Feb;40(2):179-86.
 • 31. Coriolus versicolor -innovation in prevention of oncogyneco-logical diseases, especially HPV. Bogdanova J. Akush Ginekol (Sofia). 2008;47 Suppl 3:51-3.
 • 32. Coriolus versicolor supplementation in HPV patients. Couto S., da Silva D.P. 20th European Congress of Obstetrics and Gynaecology, 2008.
 • 33. Coriolus – Assessment of the effect on patients infected with low and high-risk types of HPV. Borisov S. 2012. Clin J Mycol. Vol.3, Ed.2, 2-3.
 • 34. A biological response modifier, PSK, inhibits reverse transcriptase in vitro. Hirose K, Hakozaki M, Kakuchi J, Matsunaga K, Yoshikumi C, Takahashi M, Tochikura T.S, Yamamoto N. Biochem Biophys Res Commun. 1987;149(2): 562-7.
 • 35. Polysaccharopeptide from the turkey tail fungus Trametes versicolor (L.:Fr.) Pilat inhibits human immunodeficiency virus type 1 reverse Transciptase and Protease. Ng TB, Wang H, Wan DCC. Int J Med Mushr. 2006;8(1):39-43.
 • 36. The clinical use of Coriolus versicolor supplementation in HIV+ patients and the impact on CD4 count and viral load. Pfeiffer M. 3rd International Symposium on Mushroom Nutrition, 2001.
 • 37. The effectiveness of Coriolus versicolor supplementation in the treatment of Kaposi sarcoma in HIV+Patients. Tindall J, Clegg E. 10th International Congress of Mucosal Immunology, 1999.
 • 38. In vitro inactivation of herpes simplex virus by a biological response modifier, PSK. Monma Y, Kawana T, Shimizu F. Antiviral Res. 1997;35:131-138.
 • 39. Coriolus. Jean Munroe. J Integrative Medicine. 2004;8:101-108.
 • 40. Effects of a hot water extract of Trametes versicolor on the recovery of rat liver function. Kim BK et al. Int J Med Mushr. 2000;2(1):35-42.
 • 41. Pharmacological studies on certain mushrooms from china. Ooi VEC. Int J Med Mushr. 2001;3(4):341-354.

Κεφάλαιο. Φαρμακευτικά μανιτάρια

Tremella fuciformis

Ονομασίες: Αργυρό αφτί, Snow Fungus, Shirokikurage / Hakumokuji, Bai Mu Er / Yin Er

Εκτός από το ότι είναι ένα δημοφιλές μαγειρικό μανιτάρι στην ανατολίτικη κουζίνα, ο T. fuciformis έχει μακρά ιστορία φαρμακευτικής χρήσης και ήταν ένα από τα μανιτάρια που περιλαμβάνονται στο Shen nong Ben Cao (περίπου 200μ.Χ.). Οι παραδοσιακές του ενδείξεις περιλαμβάνουν την εκκαθάριση της θερμότητας και της ξηρότητας, τη θρέψη του εγκεφάλου και την ενίσχυση της ομορφιάς.

Όπως και άλλοι μύκητες jelly fungi, το Τ. fuciformis είναι πλούσιο σε πολυσακχαρίτες και αυτοί είναι το κύριο βιοδραστικό συστατικό[1]. Ο κύριος πολυσακχαρίτης είναι μια γλυκοροξυλομανάνη με γραμμικό κορμό 1,3 συνδεδεμένων υπολειμμάτων α-D-μαννάνης με πλευρικές αλυσίδες που αποτελούνται κυρίως από ξυλόζη και γλυκορονικό οξύ[2,3]. Οι πλευρικές αλυσίδες των γλυκουρονικών οξέων στο Auricularia auricula έχουν βρεθεί ότι είναι απαραίτητες για την αντι-θρομβωτική δράση του και είναι πιθανό να συμβάλουν στη δράση του T. fuciformis από αυτή την άποψη.

Η έρευνα στην Κίνα έχει επικεντρωθεί στη χρήση του για την ανακούφιση των παρενεργειών της ακτινοθεραπείας και ως συμπλήρωμα κατά της γήρανσης με πάνω από 40 κινεζικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας που το αναφέρουν μόνο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘90[4,5].

Ακτινοθεραπεία – καθώς και η επίδειξη ευρείας ανοσορυθμιστικής δραστικότητας και in vitro αντικαρκινικής δραστικότητας[6-8], οι πολυσακχαρίτες T. fuciformis έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν από τις συνέπειες της οξείας έκθεσης ακτινοβολίας, αποκαθιστώντας τον μηχανισμό παραγωγής αίματος του μυελού των οστών. Όταν χορηγείται σε δόση 54mg/kg i.p. για 3 ημέρες πριν από τη γ-ακτινοβολία οδήγησαν σε επιβίωση 50% 30 ημερών σε ποντίκια που εκτέθηκαν σε θανάσιμο σε ολόκληρο το σώμα γ-ακτινοβολία σε σύγκριση με 100% θνησιμότητα χωρίς και όταν χορηγείται σε δόση 200mg/kg για 3-5 ημέρες πριν από τη γ-ακτινοβολία ασκούσαν προστατευτική επίδραση στον μυελό των οστών με τα μυελοειδή κοκκιοκύτταρα να μειώθηκαν στο 60% του φυσιολογικού σε σύγκριση με το 20% του φυσιολογικού χωρίς[10]. Επίσης, αύξησαν σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης των 30 ημερών σε ποντίκια, σκυλιά και πιθήκους που εκτέθηκαν σε γ-ακτινοβολία[11].

Διαταραχές κυκλοφορίας – οι πολυσακχαρίτες T. fuciformis έχουν αποδειχθεί ότι διεγείρουν τη σύνθεση του DNA σε αγγειακά ενδοθηλιακά κύτταρα, η δυσλειτουργία των οποίων αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην παθογένεση της αθηροσκλήρωσης, της υπέρτασης και της θρομβοφλεβίτιδας, με θεραπευτικές επιπτώσεις για αυτές τις συνθήκες. Έχουν επίσης αποδειχθεί ότι προστατεύουν τα κύτταρα ενδοθηλίου από βλάβη στην ισταμίνη, αυξάνουν το χρόνο πήξης, μειώνουν την προσκόλληση των αιμοπεταλίων και το ιξώδες του αίματος[9].

Νευρολογική βλάβη – το υδατικό εκχύλισμα του Τ. fuciformis (0,01-1 microg/ml) προήγαγε την ανάπτυξη νευριτών των κυττάρων PC12 κατά τρόπο εξαρτώμενο από τη δόση, υποδεικνύοντας το δυναμικό εφαρμογής των πολυσακχαριτών Τ. fuciformis στη θεραπεία της νευρολογικής βλάβης[12].

Τα πειράματα με ποντίκια έδειξαν επίσης την ικανότητα των πολυσακχαριτών του Τ. fuciformis να ασκούν επιδράσεις κατά της γήρανσης με την αύξηση της δραστικότητας δισμουτάσης υπεροξειδίου του εγκεφάλου και του ήπατος[9].

Εξασθένηση της μνήμης – παραδοσιακά θεωρείται ότι τρέφει τον εγκέφαλο, η συμπλήρωση με το εκχύλισμα πολυσακχαρίτη T. fuciformis (100 ή 400 mg/kg) για 14 ημέρες, αντιστρέφει σημαντικά το έλλειμμα που προκαλείται από τη σκολαμίνη στην εκμάθηση και τη μνήμη σε αρουραίους και την ανακούφιση της μείωσης της χολινεργικής ανοσο-αντιδραστικότητας που προκαλούνται από τη σκοπολαμίνη στο μεσαίο διάφραγμα και τον ιππόκαμπο[13,14].

Καλλυντική εφαρμογή – το Τ. fuciformis έχει παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί για να ωφελήσει το δέρμα και να “ενισχύσει την ομορφιά” και τους πολυσακχαρίτες T. fuciformis για χρήση σε καλλυντικά λόγω της εξαιρετικής τους διατήρησης της υγρασίας του δέρματος, της προστασίας του δέρματος, της ευελιξίας και των επιπτώσεων στην ισοπέδωση, αντι-αλλεργικές ιδιότητες. Η ικανότητα τους να αποτρέπουν τον γεροντικό εκφυλισμό των μικρο-βιβλιών βοηθούν στη διατήρηση της αιμάτωσης του αίματος στο δέρμα και έχουν επίσης αποδειχθεί ότι προάγουν την επούλωση των πληγών[15,16].

Κλινική περίληψη

Κύρια θεραπευτική εφαρμογή – Υποστήριξη του ανοσοποιητικού, κατά της γήρανσης, ακτινοθεραπεία.

Βασικό συστατικό – Πολυσακχαρίτες.

Δόση – 1-3gr/ημέρα εκχύλισμα πολυσακχαρίτη για συντήρηση της υγείας, 3-6gr/ημέρα για υποστήριξη κατά την ακτινοθεραπεία.

Οι πολυσακχαρίτες T. fuciformis είναι ευεργετικοί για την εξουδετέρωση των βλαβερών επιδράσεων της ακτινοθεραπείας και διαθέτουν επίσης εξαιρετική δραστικότητα κατά της γήρανσης με συνδυασμό νευρολογικών, κυκλοφορικών και ανοσοδιαμορφωτικών οφελών. Επιπλέον, είναι ένα ιδανικό συμπλήρωμα για όσους καπνίζουν λόγω των ιδιοτήτων ενυδάτωσης και θρέψης τους, καθώς και τις ευεργετικές επιδράσεις στο δέρμα και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ασφάλεια Αν και ένα ευρέως καταναλωμένο μαγειρικό μανιτάρι χωρίς αναφερόμενες παρενέργειες, η ήπια αντι-θρομβωτική δραστικότητα του T. fuciformis υποδεικνύει την ανάγκη για προσοχή όταν χρησιμοποιείται παράλληλα με κάποιο αντι-θρομβωτικό φάρμακο.

Βιβλιογραφικές αναφορές

 • 1. Research advances in primary biological effects of Tremella polysaccharides. Chen FF, Cai DL. Zhong Xi Yi Jie He Xue Bao. 2008;6(8):862-6.
 • 2. Characterisation of acidic heteroglycans from Tremella fuciformis Berk with cytokine stimulating activity. Gao Q, Seljelid R, Chen H, Jiang R. Carbohydrate Research. 1996;288:135-142.
 • 3. Antioxidation activities of polysaccharides extracted from Tremella fuciformis Berk. Liu P, Gao X, Xu W, Zhou Z, Shen X. Chinese Journal of Biochemical Pharmaceutics. 2005;03.
 • 4. Effect of polysaccharides from Auricularia auricula underw, Tremella fuciformis Berk and spores of Tremella fuciformis Berk on aging. Chen Yi-jun et al. Chinese Journal of Modern Applied Pharmacy. 1989-02.
 • 5. Effect of Tremella polysaccharides on the immune function of experimental aging model mice. La Y, Liu X, Pei S, Shi Y, Cai D. Chinese Journal of Clinical Nutrition. 2005-04.
 • 6. Effect of Tremella polysaccharide on IL-2 production by mouse splenocytes. Ma L, Lin ZB. Yao Xue Xue Bao. 1992;27(1):1-4.
 • 7. Effects of Tremella polysaccharides on immune function in mice. Xia D, Lin ZB. Zhongguo Yao Li Xue Bao. 1989;10(5): 453-7.
 • 8. Antitumour activity on sarcoma 180 of the polysaccharides from Tremella fuciformis Berk. Ukai S, Hirose K, Kiho T, Hara C, Irikura T. Chem Pharm Bull (Tokyo). 1972;20(10):2293-4.
 • 9. Medicinal value of the genus Tremella Pers. (Hetero-basidiomycetes) (Review). Reshetnikov SV, Wasser SP, Duckman I, and Tsukor K. 2000. Int J Med Mushr. 2000;2:345-367.
 • 10. Effect of nourishing Yin and antitoxic capsule II on oxidative injury by X-ray irradiation in rats. Chen R, Shi HJ, Hou Y. Journal of Hebei Medical University. 2006-05.
 • 11. Effect of Tremella fuciformis Berk on acute radiation sickness in dogs. Zhao TF et al. Zhongguo Yi Xue Ke Xue Yuan Xue Bao. 1982;4(1):20-3.
 • 12. Long-Term Regeneration and Functional Recovery of a 15mm Critical Nerve Gap Bridged by Tremella fuciformis Polysaccharide-Immobilized Polylactide Conduits. Hsu SH, Chan SH, Weng CT, Yang SH, Jiang CF. Evid Based Complement Alternat Med. Epub 2013 Aug 21.
 • 13. Effect of Tremella fuciformis on the neurite outgrowth of PC12h cells and the improvement of memory in rats. Kim JH, Ha HC, Lee MS, Kang JI, Kim HS, Lee SY, Pyun KH, Shim I. Biol Pharm Bull. 2007;30(4):708-14.
 • 14. Tremella fuciformis enhances the neurite outgrowth of PC12 cells and restores trimethyltin-induced impairment of memory in rats via activation of CREB transcription and cholinergic systems. Park HJ et al. Behav Brain Res. 2012 Apr 1;229(1):82-90.
 • 15. Tremella fuciformis (Shirokikurage) polysaccharide. Ahashi Y, Yamamoto Y. Fragrance Journal. 2005;33,3:45-50.
 • 16. Skin Wound Healing Promoting Effect of Polysaccharides Extracts from Tremella fuciformis and Auricularia auricula on the ex-vivo Porcine Skin Wound Healing Model. 2012 4th International Conference on Chemical, Biological and Environmental Engineering, vol.43. IACSIT Press, Singapore.