Μενού

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης και η Σχιζοφρένεια
b01 marijuana-and-schizophrenia

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Medical Marijuana and Schizophrenia” https://marijuanadoctors.com/conditions/schizophrenia/)

Αν και η σχιζοφρένεια δεν έχει θεραπεία, τα συμπτώματα είναι διαχειρίσιμα με υποστηρικτικές υπηρεσίες και φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, τα αντιψυχωσικά φάρμακα που συνταγογραφούνται σήμερα για τη θεραπεία της πάθησης συνοδεύονται από μια ολόκληρη σειρά παρενεργειών, από έντονους παλμούς της καρδιάς, μειωμένο έλεγχο των μυών και τικ του προσώπου έως διαταραχές όπως η κατάθλιψη και ο θυμός.

Παρενέργειες όπως αυτές περιορίζουν τη συμμόρφωση του ασθενούς, καθώς πολλοί προτιμούν τα συμπτώματα της διαταραχής από τις θεραπείες. Έτσι, περισσότεροι ασθενείς στρέφονται στην ιατρική χρήση της κάνναβης για να αντιμετωπίσουν την σχιζοφρένεια και για να διαχειριστούν την κατάσταση τους χωρίς να χρειάζεται να αντιμετωπίσουν τις ανεπιθύμητες παρενέργειες των αντιψυχωσικών φαρμάκων.

Τι είναι η σχιζοφρένεια;

Η σχιζοφρένεια είναι μια σοβαρή διαταραχή που επηρεάζει τον εγκέφαλο μας. Εκείνοι με την πάθηση μπορεί να πιστεύουν ότι οι άνθρωποι τους καταδιώκουν. Γνωστές ως ακουστικές παραισθήσεις, μπορεί να ακούσουν φωνές που δεν υπάρχουν. Όταν τα άτομα με σχιζοφρένεια μιλούν, μερικές φορές δεν έχουν νόημα αυτά που λένε. Εξαιτίας αυτού, είναι δύσκολο για αυτούς να φροντίσουν τον εαυτό τους ή να διατηρήσουν μια δουλειά.

Τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας συνήθως ξεκινούν μεταξύ 16 και 30 ετών και οι άνδρες τείνουν να βλέπουν σημάδια νωρίτερα από τις γυναίκες. Πολύ συχνά δεν εμφανίζεται η πάθηση πριν τα 45 έτη. Η σχιζοφρένεια έχει τρεις κύριους τύπους συμπτωμάτων:

* Ψυχωτικά: Αυτά τα συμπτώματα επηρεάζουν τη σκέψη. Μπορεί να περιλαμβάνουν αυταπάτες, παραισθήσεις, περίεργες κινήσεις και δυσκολία στην οργάνωση των σκέψεων.

* Αρνητικά: Αυτά τα συμπτώματα δυσκολεύουν το άτομο να λειτουργήσει κανονικά ή να δείξει συναισθήματα. Μπορεί να φαίνεται αποτραβηγμένος ή καταθλιπτικός.

* Γνωστικά: Αυτά τα συμπτώματα επηρεάζουν τη διαδικασία της σκέψης. Μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία στη λήψη αποφάσεων, στη χρήση πληροφοριών και στην απόδοση προσοχής.

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης και η Σχιζοφρένεια

Δεν υπάρχει γνωστή αιτία για την σχιζοφρένεια. Το περιβάλλον, η χημεία του εγκεφάλου και τα γονίδια μπορεί να είναι παράγοντες.

Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο πολλών συμπτωμάτων της σχιζοφρένειας. Ίσως χρειαστεί ο ασθενής να δοκιμάσει διάφορα φάρμακα για να βρεθούν τα καλύτερα για την περίπτωση του. Ο γιατρός θα τα συνταγογραφήσει για μια καθορισμένη περίοδο. Μπορεί επίσης να προτείνει άλλες θεραπείες για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης στην καθημερινότητα, τέτοιες θεραπείες μπορεί να είναι αποκατάσταση, ψυχοθεραπεία, εκπαίδευση δεξιοτήτων και οικογενειακή εκπαίδευση.

Ιστορία της σχιζοφρένειας

Ο Paul Eugen Bleuler, ένας Ελβετός ψυχίατρος, επινόησε τον όρο “σχιζοφρένεια” (schizophrenia) το 1910. Ο όρος προέρχεται από δύο ελληνικές λέξεις: το “σχίζειν”, που σημαίνει διχασμός και “φρένα”, που σημαίνει μυαλό. Ο Bleuler περιέγραψε τον όρο ότι σημαίνει χαλάρωση ή διάσπαση των συναισθημάτων και της σκέψης και είπε ότι ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της πάθησης.

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης και η Σχιζοφρένεια

Γραπτά έγγραφα που προσδιορίζουν την πάθηση μπορούν να εντοπιστούν στη δεύτερη χιλιετία πριν από τον Χριστό και στην παλιά Φαραωνική Αίγυπτο. Μια μελέτη στην αρχαία ρωμαϊκή και ελληνική λογοτεχνία διαπίστωσε ότι αν και οι άνθρωποι πιθανότατα γνώριζαν ψυχωσικές διαταραχές, σε αυτές τις κοινωνίες, δεν υπήρχε καμία ασθένεια που να πληροί τα σύγχρονα διαγνωστικά κριτήρια της σχιζοφρένειας. Τα τελευταία 20 χρόνια, υπήρξε ταχεία καταγραφή των κριτηρίων, η σχιζοφρένεια είναι μια βιολογικά βασισμένη ασθένεια του εγκεφάλου.

Τύποι σχιζοφρένειας

Διάφοροι υποτύποι σχιζοφρένειας που εντοπίστηκαν σε παλαιότερες εποχές περιλάμβαναν:

* Την ηβεφρενική ή αποδιοργανωμένη σχιζοφρένεια

* Την παρανοϊκή σχιζοφρένεια

* Την σχιζοσυναισθηματική διαταραχή

* την παιδική σχιζοφρένεια

* Την κατατονική σχιζοφρένεια

Ωστόσο, η μέθοδος ταξινόμησης άλλαξε το 2013 για το διαγνωστικό εγχειρίδιο Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5th edition (DSM-V), συνδυάζοντας όλους αυτούς τους υποτύπους κάτω από την ομπρέλα της σχιζοφρένειας.

Συμπτώματα της σχιζοφρένειας

Μια σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια εμπίπτουν στη συμπεριφορά, τη γνωστική σκέψη και τα συναισθήματα. Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν αλλά συνήθως περιλαμβάνουν:

* Παραληρητικές ιδέες: Οι αυταπάτες είναι ψευδείς πεποιθήσεις που δεν βασίζονται στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να νομίζει ότι συγκεκριμένα σχόλια ή χειρονομίες απευθύνονται σε αυτόν, ότι τον παρενοχλούν ή τον βλάπτουν, ότι κάποιο άλλο άτομο τον αγαπά, ότι έχει εξαιρετική φήμη ή ικανότητα ή ότι επίκειται μια τεράστια καταστροφή. Οι περισσότεροι άνθρωποι με σχιζοφρένεια έχουν αυταπάτες.

* Ψευδαισθήσεις: Οι ψευδαισθήσεις συνήθως περιλαμβάνουν το να ακούς ή να βλέπεις πράγματα που δεν υπάρχουν. Αλλά, για τους σχιζοφρενείς, έχουν πλήρη επίδραση ή δύναμη μιας κανονικής ύπαρξης. Ενώ το να ακούς φωνές είναι η τυπική ψευδαίσθηση, κάποιος μπορεί να τις βιώσει με οποιαδήποτε από τις αισθήσεις του.

* Αποδιοργανωμένη σκέψη και λόγος: Κάποιος μπορεί να έχει προβλήματα επικοινωνίας και οι απαντήσεις του σε ερωτήσεις μπορεί να είναι εντελώς ή εν μέρει άσχετες. Σε σπάνιες περιπτώσεις ή σε προχωρημένη σχιζοφρένεια, μπορεί να συνδυάζει λέξεις χωρίς νόημα και ακατάληπτες σε αυτό που είναι γνωστό ως “λεκτική σαλάτα” (word salad).

* Διάθεση: Πολλά συναισθήματα εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, όπως άγχος, θυμός, γενική δυσαρέσκεια, αίσθημα απομάκρυνσης από τον εαυτό, απώλεια ευχαρίστησης ή ενδιαφέροντος για δραστηριότητες, ακατάλληλη συναισθηματική απόκριση ή αυξημένη διάθεση.

* Μη φυσιολογική κινητική συμπεριφορά ή εξαιρετικά αποδιοργανωμένη: Κάποιος μπορεί να δείξει μια τέτοια συμπεριφορά με πολλούς τρόπους, από απρόβλεπτη ταραχή έως παιδική βλακεία. Μπορεί να δυσκολεύεται να κάνει εργασίες αφού η συμπεριφορά δεν εστιάζεται στο στόχο. Η συμπεριφορά του μπορεί να περιλαμβάνει περίεργες ή ακατάλληλες στάσεις, αντίσταση στις οδηγίες, υπερβολικές και άχρηστες κινήσεις ή παντελή έλλειψη ανταπόκρισης.

* Αρνητικά συμπτώματα: Αυτό αναφέρεται σε έλλειψη ή μειωμένη ικανότητα κάποιου να λειτουργεί σωστά. Μπορεί να φαίνεται ότι του λείπει το συναίσθημα, δεν αλλάζει τις εκφράσεις του προσώπου του, δεν έχει οπτική επαφή ή μιλάει με μονότονη φωνή ή μπορεί να παραμελεί την προσωπική του υγιεινή. Μπορεί να αποσυρθεί κοινωνικά, να χάσει το ενδιαφέρον του για τις καθημερινές του δραστηριότητες ή να μην αισθάνεται ευχαρίστηση.

Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν σε σοβαρότητα και τύπο με την πάροδο του χρόνου με ύφεση και περιόδους επιδείνωσης. Ο ασθενής μπορεί επίσης να αντιμετωπίζει κάποια συμπτώματα όλη την ώρα.

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της σχιζοφρένειας

Εάν η σχιζοφρένεια αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα που επηρεάζουν κάθε τομέα της ζωής του ασθενή. Ορισμένες επιπλοκές που σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια μπορεί να περιλαμβάνουν:

* Τον αυτοτραυματισμό

* Τις σκέψεις αυτοκτονίας, τις απόπειρες αυτοκτονίας ή ακόμη και την αυτοκτονία

* Την κατάθλιψη

* Την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΔΨ) και τις αγχώδεις διαταραχές

* Την κοινωνική απομόνωση

* Την αδυναμία παρακολούθησης σχολείου ή εργασίας

* Την κατάχρηση ουσιών, όπως ναρκωτικά ή αλκοόλ

* Την θυματοποίηση

* Τα ιατρικά προβλήματα υγείας

* Το να μείνει κάποιος άστεγος και να έχει οικονομικά και νομικά προβλήματα

* Την επιθετική συμπεριφορά, αν και κάτι τέτοιο είναι σπάνιο

Αν και δεν μπορείς να αποτρέψεις τη σχιζοφρένεια, η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να ελέγξει τα συμπτώματα προτού αναπτύξεις σοβαρές επιπλοκές. Η θεραπεία μπορεί επίσης να βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη πρόγνωση.

Στατιστικά για την σχιζοφρένεια

Ο επιπολασμός της σχιζοφρένειας συχνά παρεξηγείται. Σύμφωνα με την Schizophrenia and Related Disorders Alliance of America (SARDAA):

* Περίπου το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από σχιζοφρένεια, ανεξάρτητα από εθνικό, φυλετικό ή οικονομικό υπόβαθρο.

* Περίπου 3,5 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν διαγνωστεί με σχιζοφρένεια.

* Η σχιζοφρένεια είναι μια από τις κοινές αιτίες αναπηρίας.

* Περίπου το 25% των ατόμων με σχιζοφρένεια αναρρώνουν πλήρως, το 50% βελτιώνονται σε 10 χρόνια και το 25% δεν βελτιώνονται με τον καιρό.

* Περίπου το 75% των ατόμων με σχιζοφρένεια αναπτύσσουν την πάθηση μεταξύ 16 και 25 ετών.

Τρέχουσες θεραπείες που είναι διαθέσιμες για τη σχιζοφρένεια και οι παρενέργειες τους

Ο στόχος της θεραπείας είναι η εξάλειψη των συμπτωμάτων της σχιζοφρένειας καθώς η αιτία για την πάθηση είναι ακόμα άγνωστη. Ακολουθούν ορισμένες θεραπευτικές επιλογές που χρησιμοποιούνται συνήθως.

Αντιψυχωσικά

Ο γιατρός συνταγογραφεί αντιψυχωσικά φάρμακα είτε σε χάπι είτε σε υγρή μορφή. Μπορούν να χορηγήσει ενέσεις με αντιψυχωτικά φάρμακα μία ή δύο φορές το μήνα. Όταν κάποιος ξεκινά τα αντιψυχωσικά, μπορεί να εμφανίσει ανεπιθύμητες ενέργειες, αλλά αυτές είναι συνήθως προσωρινές και υποχωρούν μετά από αρκετές ημέρες.

Τα αντιψυχωσικά πρώτης γενιάς περιλαμβάνουν:

* Αλοπεριδόλη

* Χλωροπρομαζίνη

* Περφαιναζίνη

* Φλουφαιναζίνη

Αυτή η κατηγορία αντιψυχωσικών είναι λιγότερο ακριβή από τα αντιψυχωσικά δεύτερης γενιάς, ιδιαίτερα στις γενόσημες μορφές τους. Μπορεί να χρειαστεί να εξετάσεις αυτήν την κατηγορία εάν χρειάζεσαι μακροχρόνια θεραπεία.

Τα αντιψυχωσικά δεύτερης γενιάς περιλαμβάνουν:

* Μπρεξπιπραζόλη

* Αριπιπραζόλη

* Ιλοπεριδόνη

* Ασεναπίνη

* Κλοζαπίνη

* Καριπραζίνη

Με τα αντιψυχωσικά πρώτης γενιάς, είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσεις κινητικές διαταραχές, όπως η όψιμη δυσκινησία, μια ενοχλητική κατάσταση όπου ο εγκέφαλος σου αστοχεί, προκαλώντας μη ελεγχόμενα, τυχαία τικ ή μυϊκές κινήσεις. Τα αντιψυχωσικά δεύτερης γενιάς μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους με αποτέλεσμα προβλήματα υγείας όπως το μεταβολικό σύνδρομο.

Ψυχοκοινωνικές θεραπείες

Οι ψυχοκοινωνικές θεραπείες είναι χρήσιμες αφού ο γιατρός καθορίσει και εφαρμόσει αγωγή με φάρμακα. Αυτές οι θεραπείες βοηθούν να επιδιώξεις τους στόχους της ζωής σου, όπως η εργασία ή το σχολείο, διδάσκοντας σε πώς να χρησιμοποιείς δεξιότητες αντιμετώπισης για να αντιμετωπίζεις τις καθημερινές προκλήσεις της κατάστασης σου. Όταν συμμετέχεις σε ψυχοκοινωνική θεραπεία τακτικά, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσεις υποτροπή ή να χρειαστεί να νοσηλευτείς.

Οι διάφορες ψυχοκοινωνικές θεραπείες περιλαμβάνουν:

* Οικογενειακή θεραπεία

* Ατομική θεραπεία

* Επαγγελματική αποκατάσταση και υποστηριζόμενη απασχόληση

* Εκπαίδευση κοινωνικών δεξιοτήτων

Όταν ζεις με σχιζοφρένεια, πιθανότατα θα χρειαστείς καθημερινή υποστήριξη. Υπάρχουν διαθέσιμα προγράμματα για να σε βοηθήσουν με θέματα όπως στέγαση, θέση εργασίας, καταστάσεις κρίσης και την συμμετοχή σε ομάδες αυτοβοήθειας. Ένα μέλος της θεραπευτικής σου ομάδας ή ο υπεύθυνος της περίπτωσης σου, θα σε βοηθήσει να βρεις πόρους. Συνολικά, με όλα αυτά, θα μπορέσεις να διαχειριστείς τη σχιζοφρένεια σου με την κατάλληλη θεραπεία και ψυχοθεραπεία.

Ηλεκτροσπασμοθεραπεία

Εάν δεν ανταποκριθείς στη φαρμακευτική θεραπεία, ο γιατρός μπορεί να προτείνει ηλεκτροσπασμοθεραπεία (electroconvulsive therapy, ECT), η οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη εάν έχεις επίσης και κατάθλιψη. Παρόλο που η ECT είναι συνήθως ασφαλής, μπορεί να αντιμετωπίσεις παρενέργειες όπως σύγχυση και απώλεια μνήμης.

Συνήθως, αυτή η απώλεια μνήμης βελτιώνεται μετά τη λήξη της θεραπείας μέσα σε μερικούς μήνες. Μπορεί να εμφανίσεις συμπτώματα τις ημέρες της θεραπείας με ECT, όπως μυϊκούς πόνους, πονοκεφάλους, ναυτία ή πόνο στη γνάθο. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη θεραπεία αυτών των συμπτωμάτων με φάρμακα.

Νοσηλεία σε ίδρυμα

Όταν τα συμπτώματα σου είναι σοβαρά ή εάν αντιμετωπίζεις κρίση, μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτείς για να διασφαλίσεις την ασφάλεια, τον επαρκή ύπνο, τη σωστή διατροφή και τη βασική υγιεινή.

Πώς και γιατί η κάνναβη μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τη σχιζοφρένεια

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα από τα κύρια ενεργά συστατικά της κάνναβης, η κανναβιδιόλη (CBD), προσφέρει αντιψυχωσικά αποτελέσματα, καθώς ενεργοποιεί τους υποδοχείς CB2 του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος. Σύμφωνα με μελέτες[1], οι ψυχωτικές διαταραχές συνδέονται με αλλοιώσεις του ανοσοποιητικού συστήματος που εμπλέκονται στη ρύθμιση του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος στον οργανισμό μας. Καθώς η CBD ενεργοποιεί τους υποδοχείς CB2, βοηθά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και ως εκ τούτου, μειώνει τα ψυχωσικά συμπτώματα.

[1] Miquel Bioque, Bibiana Cabrera, Borja García-Bueno, Karina S Mac-Dowell, Carla Torrent, Pilar A Saiz, Mara Parellada, Ana González-Pinto, Antonio Lobo, Juan C Leza, Miguel Bernardo, FLAMM-PEPs Study – Centro de Investigación Biomédica en Red de Salud Mental “Dysregulated peripheral endocannabinoid system signaling is associated with cognitive deficits in first-episode psychosis” (Η μη ρυθμισμένη σηματοδότηση του περιφερειακού ενδοκανναβινοειδούς συστήματος σχετίζεται με γνωστικά ελλείμματα στην ψύχωση πρώτου επεισοδίου) J Psychiatr Res. 2016 Apr:75:14-21.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26783729/

Περίληψη

Μεταξύ αιτιολογικών εξηγήσεων για την ψύχωση, έχουν προταθεί αρκετές υποθέσεις που αφορούν αλλοιώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην φλεγμονή. Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα (ΕΚΣ) είναι ένα ενδογενές νευροπροστατευτικό, αντιφλεγμονώδες σύστημα που ρυθμίζει τις γνωστικές διαδικασίες. Η αλλοιωμένη έκφραση του έχει συσχετιστεί με ψυχωσικές διαταραχές. 73 ασθενείς με ένα πρώτο επεισόδιο ψυχώσεων (first episode of psychoses, FEP) και 67 υγιείς μάρτυρες επιστρατεύτηκαν σε 5 πανεπιστημιακά κέντρα στην Ισπανία. Η έκφραση πρωτεΐνης των κύριων περιφερικών συστατικών του ΕΚΣ προσδιορίστηκε σε μονοπύρηνα κύτταρα περιφερικού αίματος. Η συνάρτηση γνώσης αξιολογήθηκε μετά τη συναίνεση MATRICS. Μετά τον έλεγχο για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες, η μνήμη εργασίας συσχετίστηκε στατιστικά με την έκφραση της περιφερικής φωσφολιπάσης της Ν-ακυλο φωσφατιδυλαιθανολαμίνης (p = 0,039). Η βραχυπρόθεσμη λεκτική μνήμη συσχετίστηκε με την έκφραση της λιπάσης διακυλογλυκερόλης (p = 0,043) και της υδρολάσης αμιδίου λιπαρού οξέος (p = 0,026). Τέλος, τα μέτρα προσοχής συσχετίστηκαν με την έκφραση της λιπάσης της μονοακυλογλυκερόλης, μέσω των βαθμολογιών CPT-II (p = 0,036) και ανιχνευσιμότητας (p = 0,026). Το ΕΚΣ μπορεί να ρυθμίζει την ενεργοποίηση βασικών μεσολαβητών σε ανοσολογικές και φλεγμονώδεις αποκρίσεις που μπορεί να εμπλέκονται στο πρωταρχικό φαινόμενο νευρωνικού στρες που εμφανίζεται από την έναρξη της ψυχωτικής νόσου. Αυτή η μελέτη επισημαίνει μια σχέση μεταξύ του ΕΚΣ και της γνωστικής λειτουργίας στην πρώιμη ψύχωση και προτείνει τη χρήση ορισμένων από τα στοιχεία ΕΚΣ ως βιοδείκτες ή/και φαρμακολογικούς στόχους για το FEP”.

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης και η Σχιζοφρένεια

Πιο πρόσφατες μελέτες[2] δείχνουν ότι η CBD προσφέρει ανακούφιση από τη σχιζοφρένεια μειώνοντας τα γνωστικά συμπτώματα της πάθησης. Οι μελέτες διαπίστωσαν ότι η τακτική χορήγηση CBD μετριάζει την κοινωνική απόσυρση και τα γνωστικά ελλείμματα των ατόμων με σχιζοφρένεια.

[2] Ashleigh L Osborne, Nadia Solowij, Ilijana Babic, Xu-Feng Huang, Katrina Weston-Green “Improved Social Interaction, Recognition and Working Memory with Cannabidiol Treatment in a Prenatal Infection (poly I:C) Rat Model” (Βελτιωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση, αναγνώριση και μνήμη εργασίας με θεραπεία κανναβιδιόλης σε μοντέλο προγεννητικής λοίμωξης (poly I:C) αρουραίων) Neuropsychopharmacology. 2017 Jun;42(7):1447–1457.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5436124/

Περίληψη

Οι νευροψυχιατρικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια σχετίζονται με γνωστικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων των ελλειμμάτων μάθησης, μνήμης και προσοχής. Τα αντιψυχωσικά φάρμακα είναι περιορισμένα στην αποτελεσματικότητα τους για τη βελτίωση της γνωστικής ικανότητας. Επομένως, απαιτούνται νέοι θεραπευτικοί παράγοντες. Η κανναβιδιόλη (CBD), το μη μεθυστικό συστατικό της κάνναβης, έχει αντιφλεγμονώδεις, νευροπροστατευτικές και αντιψυχωτικές ιδιότητες. Ωστόσο, η ικανότητα της να βελτιώνει τα γνωστικά ελλείμματα της σχιζοφρένειας παραμένει ασαφής. Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο προγεννητικής μόλυνσης, εξετάσαμε την επίδραση της χρόνιας θεραπείας με CBD στη γνωστική λειτουργία και την κοινωνική αλληλεπίδραση. Σε έγκυους αρουραίους Sprague-Dawley που ζευγαρώθηκαν στο χρόνο (n=16) χορηγήθηκε πολυϊνοσινικό-πολυκυτιδιλικό οξύ (poly I:C) (POLY, 4mg/kg) ή φυσιολογικός ορός (CONT) την ημέρα κύησης. Έγινε ένεση σε αρσενικούς απογόνους (PN56) δύο φορές την ημέρα με 10mg/kg CBD (CONT+CBD, POLY+CBD, n=12 ανά ομάδα) ή όχημα (VEH; CONT+VEH, POLY+VEH, n=12 ανά ομάδα) για 3 εβδομάδες. Το σωματικό βάρος, η πρόσληψη τροφής και νερού μετρούνταν εβδομαδιαία. Τα τεστ Αναγνώρισης καινοτόμου Αντικειμένου και Εναλλαγής Τ-λαβυρίνθου με Aνταμοιβή αξιολόγησαν την αναγνώριση και τη μνήμη εργασίας, αντίστοιχα, και το τεστ κοινωνικής αλληλεπίδρασης αξιολόγησαν την κοινωνικότητα. Οι απόγονοι POLY+VEH εμφάνισαν μειωμένη αναγνώριση και μνήμη εργασίας και μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση σε σύγκριση με τους απογόνους CONT+VEH (p<0,01). Η θεραπεία με CBD βελτίωσε σημαντικά την αναγνώριση, τη μνήμη εργασίας και τα ελλείμματα κοινωνικής αλληλεπίδρασης στο μοντέλο poly I:C (p<0,01 έναντι POLY+VEH), δεν επηρέασε τη συνολική αύξηση σωματικού βάρους, την πρόσληψη τροφής ή νερού και δεν είχε καμία επίδραση στα ζώα ελέγχου (όλα p>0,05). Συμπερασματικά, η χρόνια χορήγηση CBD μπορεί να μετριάσει την κοινωνική αλληλεπίδραση και τα γνωστικά ελλείμματα που προκαλούνται από την προγεννητική λοίμωξη από poly I:C. Αυτά τα νέα ευρήματα παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες επιπτώσεις για πιθανή χρήση της CBD στη θεραπεία των γνωστικών ελλειμμάτων και της κοινωνικής απόσυρσης της σχιζοφρένειας”.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι η CBD βοηθά στην αποκατάσταση της μνήμης εργασίας και της αναγνώρισης και της κοινωνικής συμπεριφοράς σε φυσιολογικά επίπεδα. Το ενδιαφέρον μέρος σε αυτό είναι ότι άλλα φάρμακα δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν ορισμένα συμπτώματα που μπορεί να να αντιμετωπίσει η CBD. Επίσης, η CBD δεν αλλάζει την πρόσληψη τροφής ή το σωματικό βάρος, που είναι δύο κοινές παρενέργειες των παραδοσιακών αντιψυχωσικών.

Έρευνα για την ιατρική χρήση της κάνναβης ως θεραπεία για τη σχιζοφρένεια

Επειδή η κάνναβη έχει κακώς διαφημιστεί ως αιτία σχιζοφρένειας, η έρευνα για την αποτελεσματικότητα της ιατρικής χρήσης της ως μια θεραπεία για τη διαταραχή είναι σπάνια. Τα ψυχιατρικά φάρμακα έχουν κι αυτά μια διφορούμενη αποτελεσματικότητα, καθώς μπορούν να βοηθήσουν ορισμένους και να κάνουν τα πράγματα χειρότερα για άλλους. Αλλά υπάρχει ένα στίγμα γύρω από τη κάνναβη και αυτό δεν επηρεάζει αρνητικά τη συνταγογράφηση αυτών των άλλων φαρμάκων.

Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές αγνόησαν αυτό το στίγμα και διεξήγαγαν έρευνα, γνωρίζοντας ότι μια λύση για τη σχιζοφρένεια είναι απελπιστικά απαραίτητη. Αυτές οι μελέτες δεν περιλαμβάνουν δοκιμές σε ανθρώπους, αλλά είναι μάλλον παρατηρήσεις των χημικών αλλαγών που προκαλούνται από την ιατρική χρήση της κάνναβης.

Η έρευνα δείχνει ότι τα φυσικά επίπεδα ενδοκανναβινοειδών είναι μειωμένα σε ασθενείς με σχιζοφρένεια. Εάν αυτή η διαφορά στη λειτουργία των ενδοκανναβινοειδών διαφέρει μεταξύ των ατόμων με σχιζοφρένεια, μπορεί να εξηγηθεί γιατί ορισμένοι αντιδρούν καλά στην χρήση της κάνναβης και κάποιοι άλλοι δεν αντιδρούν καλά.

Η αύξηση των ενδοκανναβινοειδών σε ένα άτομο που πάσχει από αυξημένα κανναβινοειδή στο σώμα θα μπορούσε να επιδεινώσει τα προβλήματα που προκαλούνται. Το αντίθετο θα ίσχυε εάν το άτομο πάσχει από μειωμένη λειτουργία κανναβινοειδών.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι το κόλπο είναι να εντοπίσουμε τα χρήσιμα συστατικά της κάνναβης για χρήση σχετικά με τη σχιζοφρένεια και να αφήσουμε εκτός εκείνα που δεν είναι χρήσιμα. Με αυτόν τον τρόπο, οι γιατροί μπορούν να αναπτύξουν ένα φάρμακο που δεν θα προκαλεί ψυχωτικά συμπτώματα στους σχιζοφρενείς. Εάν αυτός είναι ο λόγος που κάποια άτομα βοηθούνται από την κάνναβη και κάποια όχι, τότε θα μπορούσε να έχει να κάνει με την ποικιλία της κάνναβης και την σύνθεση του χημικού προφίλ που έχει αυτή σχετικά με τις περιεκτικότητες σε διαφορετικές ενώσεις που υπάρχουν στο κάθε φυτό.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η χρήση της κάνναβης μπορεί να εντείνει τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας. Ωστόσο, έχει πολλά οφέλη ως φάρμακο που δεν έχουν τα περισσότερα άλλα αντιψυχωσικά, αντικαταθλιπτικά και αντι-αγχολυτικά φάρμακα.

Σύμφωνα με μια μελέτη, το 90% των ανθρώπων που κάνουν χρήση κάνναβης δεν εθίζονται. Επιπλέον, δεν υπάρχει γνωστή δόση κάνναβης που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Είναι πιθανό να πάρει κάποιος μια υπερβολική δόση στα περισσότερα φάρμακα που δίνονται σε άτομα με σχιζοφρένεια. Καθώς ο κίνδυνος αυτοκτονίας είναι σχετικά υψηλός μεταξύ των ατόμων με σχιζοφρένεια, το να τους δίνουμε φάρμακα για να τους βοηθήσουν και να είναι ασφαλή είναι τόσο υπεύθυνο όσο και συμπονετικό.

Υπάρχει μια σειρά από φάρμακα διαθέσιμα για τους σχιζοφρενείς. Ωστόσο, χρειάζεται επιμελής προσπάθεια από την πλευρά του πάσχοντος και του θεράποντα γιατρού για να βρεθεί το σωστό φάρμακο ή μείγμα φαρμάκων για τον κάθε ασθενή. Οι σχιζοφρενείς παρουσιάζουν διαφορετικά συμπτώματα και έχουν διαφορετική ανοχή σε διαφορετικά φάρμακα.

Είναι σύνηθες για τα άτομα με σχιζοφρένεια να χάνουν τα ραντεβού τους λόγω των συμπτωμάτων τους, να παύουν να παίρνουν τα φάρμακά τους και να είναι πεπεισμένα ότι δεν είναι άρρωστα. Αυτό δυσκολεύει τη θεραπεία. Τα άτομα με σχιζοφρένεια χρειάζονται ομάδες υποστήριξης κατανόησης και συμπονετικούς παρόχους υγειονομικής περίθαλψης που φροντίζουν να συνταγογραφούν τα φάρμακα που λειτουργούν για τον ασθενή.

Ποιες παρενέργειες/συμπτώματα της σχιζοφρένειας μπορεί να θεραπεύσει η ιατρική χρήση της κάνναβης;

Όπως διαβάζεις, η σχιζοφρένεια μπορεί να προκαλέσει πολλές διαθέσεις, ψυχολογικά και συμπεριφορικά συμπτώματα όπως:

* Γενική δυσαρέσκεια

* Θυμός ή ανεβασμένη διάθεση

* Απώλεια ευχαρίστησης ή ενδιαφέροντος

* Κατάθλιψη και άγχος

* Μη φυσιολογική κινητική συμπεριφορά, απρόβλεπτη ταραχή, παιδαριώδη συμπεριφορά κλπ.

* Κατάχρηση ουσιών, όπως ναρκωτικά ή αλκοόλ

* Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΔΨ)

* Κατατονία

* Ακατάλληλη συναισθηματική αντίδραση

* Κοινωνική απόσυρση

Χρησιμοποιώντας κάνναβη για την αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας, οι ασθενείς μπορούν να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα συμπτώματα.

Η CBD δεν είναι μόνο εξίσου αποτελεσματική με τα παραδοσιακά αντιψυχωσικά φάρμακα, αλλά είναι απαλλαγμένη από τις κοινές παρενέργειες που παράγουν τα αντιψυχωσικά. Τα αντιψυχωσικά μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν κινητικές διαταραχές που είναι περιστασιακά μόνιμες και επίσης μειώνουν την ευχαρίστηση και το κίνητρο του ασθενούς. Τα νεότερα φάρμακα συχνά οδηγούν σε αύξηση του διαβήτη και αύξηση βάρους. Αυτό δεν συμβαίνει με την CBD[3].

[3] “Marijuana Compound Treats Schizophrenia with Few Side Effects: Clinical Trial(Η ένωση της κάνναβης που αντιμετωπίζει τη σχιζοφρένεια με λίγες παρενέργειες: Κλινική δοκιμή) https://healthland.time.com/2012/05/30/marijuana-compound-treats-schizophrenia-with-few-side-effects-clinical-trial/

Καθώς η CBD ανακούφισε τα συμπτώματα των ασθενών κατά τη διάρκεια μιας μελέτης, αύξησε επίσης τα επίπεδα του ανανδαμιδίου (ένα ενδοκανναβινοειδές που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός). Το ανανδαμίδιο είναι μια ένωση που μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε το στρες. Όχι μόνο μειώνει το άγχος, αλλά ανακουφίζει και από το άγχος. Εμπλέκεται με την αναλγησία που προκαλείται από το στρες, ώστε να μην αισθανόμαστε πια πόνο κατά την αντίδραση “fight or flight” (μάχη ή φυγή)[4].

[4] F M Leweke, D Piomelli, F Pahlisch, D Muhl, C W Gerth, C Hoyer, J Klosterkötter, M Hellmich, D Koethe “Cannabidiol enhances anandamide signaling and alleviates psychotic symptoms of schizophrenia” (Η κανναβιδιόλη ενισχύει τη σηματοδότηση του ανανδαμιδίου και ανακουφίζει τα ψυχωτικά συμπτώματα της σχιζοφρένειας) Transl Psychiatry. 2012 Mar;2(3):e94.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3316151/

Περίληψη

Η κανναβιδιόλη είναι ένα συστατικό της κάνναβης που δεν ενεργοποιεί άμεσα τους κανναβινοειδείς υποδοχείς, αλλά αναστέλλει μέτρια την αποικοδόμηση του ενδοκανναβινοειδούς ανανδαμίδιο. Αναφέραμε προηγουμένως ότι μια αύξηση των επιπέδων ανανδαμιδίου στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό συσχετίστηκε αντιστρόφως με τα ψυχωσικά συμπτώματα. Επιπλέον, η ενισχυμένη σηματοδότηση ανανδαμιδίου οδήγησε σε χαμηλότερο ρυθμό μετάβασης από τις αρχικές πρόδρομες καταστάσεις σε ειλικρινή ψύχωση καθώς και σε αναβολή της μετάβασης. Στη μεταφραστική μας προσέγγιση, πραγματοποιήσαμε μια διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή κανναβιδιόλης έναντι αμισουλπρίδης, ενός ισχυρού αντιψυχωσικού, στην οξεία σχιζοφρένεια για να αξιολογήσουμε την κλινική συνάφεια των αρχικών μας ευρημάτων. Και οι δύο θεραπείες ήταν ασφαλείς και οδήγησαν σε σημαντική κλινική βελτίωση, αλλά η κανναβιδιόλη εμφάνισε αξιοσημείωτα ανώτερο προφίλ παρενεργειών. Επιπλέον, η θεραπεία με κανναβιδιόλη συνοδεύτηκε από σημαντική αύξηση των επιπέδων ανανδαμιδίου στον ορό, η οποία συσχετίστηκε σημαντικά με κλινική βελτίωση. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η αναστολή της απενεργοποίησης του ανανδαμιδίου μπορεί να συμβάλει στις αντιψυχωτικές επιδράσεις της κανναβιδιόλης, που δυνητικά αντιπροσωπεύει έναν εντελώς νέο μηχανισμό στη θεραπεία της σχιζοφρένειας”.

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης και η Σχιζοφρένεια

Οι καλύτερες ποικιλίες κάνναβης για χρήση για τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας και τις παρενέργειες από τις θεραπείες

Ενώ οι σχιζοφρενείς ασθενείς μπορεί να θέλουν να μείνουν μακριά από ορισμένους τύπους του φυτού της κάνναβης, όπως η THC, που θα διεγείρει ένα ήδη ενθουσιασμένο μυαλό, ενώ από την άλλη η μη ψυχοδραστική ένωση CBD είναι ένα ισχυρό αντιψυχωσικό. Η CBD εξουδετερώνει σε μεγάλο βαθμό επίσης και τις επιπτώσεις της THC. Γνωρίζοντας αυτό, κάποιος θα προτιμήσει να βρει ποικιλίες με χαμηλή περιεκτικότητα σε THC και υψηλή περιεκτικότητα σε CBD.

Οι ποικιλίες που έχουν λιγότερο από 1% περιεκτικότητα σε THC και μεταξύ 15 έως 20% περιεκτικότητα σε CBD είναι αυτές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια.

Εάν σκοπεύεις να πειραματιστείς με ποικιλίες κάνναβης για την αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε CBD, φρόντισε να αναζητήσεις προϊόντα που έχουν υποβληθεί σε εργαστηριακή ανάλυση. Έτσι θα μπορείς να γνωρίζεις τι υπάρχει μέσα στο προϊόν, ώστε να αποφύγεις την περίπτωση να περιέχεται υπερβολική ποσότητα THC. Παρακάτω είναι μερικές ποικιλίες για να δοκιμάσεις:

* Avidekel (υβρίδιο): Μια ευεργετική ποικιλία σχεδιασμένη έτσι ώστε να σε αφήνει με τη χρήση της χαλαρό, χαρούμενο και κοινωνικό, κάτι που βοηθά με την κατάθλιψη, το άγχος, την κούραση και το στρες

* Charlotte’s Web (sativa): Δημιουργεί ένα χαρούμενο, αναζωογονητικό και χαλαρωτικό αποτέλεσμα ενώ βοηθά με το άγχος, την κατάθλιψη, τον πόνο, το στρες και την κούραση

* ACDC (υβρίδιο): Έχει αντιψυχωσικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες που κάνουν τον χρήστη να αισθάνεται κοινωνικός, χαλαρός και με καλή διάθεση ενώ αντιμετωπίζει το στρες και το άγχος

* Remedy (υβρίδιο με κυρίαρχα τα χαρακτηριστικά του υποείδους indica): Αντιμετωπίζει το άγχος, τον πόνο και την αϋπνία, ενώ δημιουργεί ένα απαλό, χαρούμενο και χαλαρωτικό συναίσθημα

* Brainstorm Haze (υβρίδιο με κυρίαρχα τα χαρακτηριστικά του υποείδους sativa): Κάνει τον χρήστη να αισθάνεται χαρούμενος και κοινωνικός ενώ αντιμετωπίζει άγχος, κατάθλιψη, κόπωση, πόνο και πολλά άλλα

Μέθοδοι λήψης κάνναβης για την αντιμετώπιση των παρενεργειών και των συμπτωμάτων της σχιζοφρένειας

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν τη κάνναβη με το κάπνισμα, υπάρχουν πολλοί τρόποι λήψης για να αποκομίσεις τα οφέλη αυτού του φαρμάκου. Ένας από τους καλύτερους τρόπους χρήσης της κάνναβης για την αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας είναι με έλαιο CBD. Δεν έχει καμία φυσιολογική επίπτωση ή ψυχολογική επίδραση που να σε κάνει να νιώθει ευφορικότητα και συνήθως περιέχει ελάχιστη ή καθόλου THC. Το έλαιο είναι πιο ισχυρό με συμπυκνωμένα προφίλ από πολλά κανναβινοειδή, αλλά κυρίως περιέχει CBD.

Δεδομένου ότι μπορείς να απολαύσεις τα οφέλη του ελαίου CBD χωρίς να χρειάζεται να καπνίζεις κάτι, πολλοί αναζητούν τη φυσική θεραπεία για τα παιδιά τους με σοβαρές ασθένειες. Αν πάλι χρειάζεσαι τα ιδιαίτερα οφέλη και επιδράσεις της εισπνεόμενης κάνναβης μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη μέθοδο της ατμοποίησης με έναν ατμοποιητή ξηρού βοτάνου για να καταναλώσεις αποξεραμένα μπουμπούκια ή εκχύλισμα κάνναβης.

Υπάρχουν πολλά σκευάσματα CBD, όπως:

* Για χρήση σε ατμοποιητές

* Βάμματα

* Πόσιμα έλαια

* Βρώσιμα

* Κάψουλες

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης για την Σχιζοσυναισθηματική Διαταραχή

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης και η Σχιζοφρένεια

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Medical Marijuana and Schizoaffective Disorder” https://www.marijuanadoctors.com/conditions/schizoaffective-disorder/)

Η σχιζοσυναισθηματική διαταραχή έχει κοινά συμπτώματα με τη σχιζοφρένεια και τη διπολική διαταραχή. Αυτά περιλαμβάνουν αυξημένες διαθέσεις, θυμό, κόπωση, κατάθλιψη ή άγχος, κοινωνική απόσυρση και άλλα. Ευτυχώς, υπάρχει η κάνναβη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής και η έρευνα έχει ήδη δείξει ότι το βότανο βοηθά με αυτά και άλλα συμπτώματα διαταραχών της διάθεσης.

Τι είναι η Σχιζοσυναισθηματική Διαταραχή;

Η σχιζοσυναισθηματική διαταραχή είναι ένας τύπος διαταραχής ψυχικής υγείας. Είναι χρόνια και χαρακτηρίζεται ως επί το πλείστον από συμπτώματα σχιζοφρένειας όπως αυταπάτες και παραισθήσεις.

Οι γιατροί ταξινομούν την πάθηση με άλλες διαταραχές της διάθεσης, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και της μανίας.

Τα στοιχεία της National Alliance on Mental Health για τη διπολική διαταραχή και τη σχιζοφρένεια προσφέρουν διάφορους πόρους που αλληλοεπικαλύπτονται για τη σχιζοσυναισθηματική διαταραχή. Δεδομένου ότι αυτή η διαταραχή δεν μελετάται τόσο καλά όσο οι άλλες δύο διαταραχές, οι ερευνητές δανείζονται παρεμβάσεις για τη σχιζοσυναισθηματική διαταραχή από τις θεραπευτικές προσεγγίσεις των άλλων δύο διαταραχών.

Πολλά άτομα με σχιζοσυναισθηματική διαταραχή λαμβάνουν συχνά εσφαλμένη διάγνωση στην αρχή για σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή, καθώς έχει παρόμοια συμπτώματα με αυτές και άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας.

Περίπου το 0,3% του πληθυσμού έχει σχιζοσυναισθηματική διαταραχή. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες εμφανίζουν την πάθηση με τον ίδιο ρυθμό, αλλά οι άνδρες τείνουν να εμφανίσουν την πάθηση σε μικρότερη ηλικία. Η φαρμακευτική αγωγή και η θεραπεία μπορούν να βοηθήσουν στην αποτελεσματική διαχείριση της διαταραχής. Οι συνυπάρχουσες διαταραχές χρήσης ουσιών απαιτούν ολοκληρωμένη θεραπεία.

Συμπτώματα της Σχιζοσυναισθηματικής Διαταραχής

Τα συμπτώματα της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των ασθενών. Η πορεία της πάθησης συχνά περιλαμβάνει κύκλους σοβαρών συμπτωμάτων που ακολουθούνται από κάποια βελτίωση για μια περίοδο με λιγότερο σοβαρά συμπτώματα.

Τα συμπτώματα και τα σημάδια της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής εξαρτώνται επίσης από τον τύπο που κάποιος έχει, είτε είναι διπολικού, είτε καταθλιπτικού τύπου. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

* Ψευδαισθήσεις: Το να βλέπει κανείς πράγματα ή να ακούει φωνές που δεν υπάρχουν.

* Παραισθήσεις: Το να έχει κάποιος σταθερές, ψευδείς πεποιθήσεις παρά τα αντίθετα στοιχεία.

* Διαταραχή επικοινωνίας: Το να απαντά κάποιος μόνο εν μέρει σε ερωτήσεις ή να δίνει απαντήσεις που δεν σχετίζονται καθόλου.

* Συμπτώματα κατάθλιψης: Το να έχεις αίσθημα λύπης, κενότητας ή να νομίζεις πως είναι άχρηστος.

* Διαταραχή της ακαδημαϊκής, επαγγελματικής και κοινωνικής λειτουργικότητας: Μια επίδραση στην καθημερινή ζωή.

* Περίοδοι ξαφνικής αύξησης της ενέργειας ή της μανιακής διάθεσης: Αυτές είναι συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα κάποιου.

* Προβλήματα με τη διαχείριση της προσωπικής φροντίδας: Η σωματική εμφάνιση ή η καθαριότητα δεν βρίσκονται και στην καλύτερη κατάσταση.

Αιτίες της Σχιζοσυναισθηματικής Διαταραχής

Δεν υπάρχουν πολλά γνωστά για τη γενετική της διαταραχής. Ορισμένες έρευνες προτείνουν παραλλαγές σε συγκεκριμένα γονίδια, όλα με μικρό αποτέλεσμα, αναμεμειγμένα για να αυξήσουν τον κίνδυνο να αναπτύξει ένα άτομο τη διαταραχή. Θα μπορούσαν επίσης να υπάρχουν γενετικές παραλλαγές με πιο εμφανή αποτελέσματα σε ορισμένα προσβεβλημένα άτομα ή οικογένειες, ωστόσο, στον γενικό πληθυσμό, αυτές οι παραλλαγές είναι σπάνιες και δεν είναι σαφές ποια ακριβώς γονίδια εμπλέκονται.

Τα γονίδια που ερευνήθηκαν ως πιθανοί συνεισφέροντες στη σχιζοσυναισθηματική διαταραχή έχουν διαφορετικές λειτουργίες στον εγκέφαλο. Περιλαμβάνουν μερικά που ρυθμίζουν τους καθημερινούς κιρκάδιους ρυθμούς του σώματος, όπως ο κύκλος ύπνου-εγρήγορσης και άλλα που βοηθούν στον έλεγχο της μετανάστευσης ή της κίνησης των νευρικών κυττάρων κατά την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ωστόσο, άλλα στέλνουν και λαμβάνουν χημικά εγκεφαλικά σήματα.

Πολλά γονίδια που οι ερευνητές έχουν συνδέσει με τον κίνδυνο της διαταραχής δίνουν οδηγίες για τη δημιουργία τμημάτων ενός υποδοχέα για το γάμμα-αμινο βουτυρικό οξύ (GABA), έναν νευροδιαβιβαστή που στέλνει τα σήματα του εγκεφάλου. Ο κεντρικός ρόλος του GABA είναι να εμποδίζει τον εγκέφαλο να υπερφορτωθεί με πάρα πολλά σήματα.

Πολλές από τις γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με τη σχιζοσυναισθηματική διαταραχή φαίνεται επίσης να συνδέονται με τη διπολική διαταραχή ή τη σχιζοφρένεια. Άλλες φαίνονται πιο συγκεκριμένες για τη σχιζοσυναισθηματική διαταραχή. Ωστόσο, είναι δύσκολο να ερευνήσουμε τη γενετική της πάθησης, καθώς έχει τόσο σημαντική επικάλυψη με αυτές τις άλλες δύο διαταραχές ψυχικής υγείας.

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης και η Σχιζοφρένεια

Σε ορισμένες έρευνες, οι ειδικοί μελετούν άτομα με σχιζοσυναισθηματική διαταραχή στην ίδια ομάδα με άλλα με διπολική διαταραχή ή σχιζοφρένεια. Επομένως, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβουμε ποιες γενετικές παραλλαγές επηρεάζουν κάθε μία από αυτές τις διαγνώσεις.

Τύποι της Σχιζοσυναισθηματικής Διαταραχής

Υπάρχουν δύο τύποι αυτής της πάθησης και οι δύο προκαλούν κάποια συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της σχιζοφρένειας. Αυτοί οι δύο τύποι είναι:

* Καταθλιπτικός τύπος: Προκαλεί μόνο μείζονα καταθλιπτικά συμβάντα

* Διπολικός τύπος: Προκαλεί μείζονα καταθλιπτικά και μανιακά συμβάντα

Φυσικές επιδράσεις της Σχιζοσυναισθηματικής Διαταραχής

Οι επιπλοκές για τα άτομα με αυτή την πάθηση είναι παρόμοιες με εκείνες για μείζονες διαταραχές της διάθεσης και τη σχιζοφρένεια. Αυτές είναι:

* Πρόβλημα παραμονής σε πρόγραμμα θεραπείας

* Κατάχρηση ουσιών

* Μανιακές συμπεριφορές όπως ασωτία και ασύδοτες δαπάνες

* Αυτοκτονική συμπεριφορά

Ψυχικές επιδράσεις της Σχιζοσυναισθηματικής Διαταραχής

Υπάρχουν λίγα στοιχεία που υποστηρίζουν τη διαχείριση της κατάθλιψης στον διπολικό τύπο της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής. Μπορεί να είναι μια πολύ δύσκολη εργασία για τους γιατρούς να διαχειριστούν τον διπολικό τύπο, κυρίως τον πόλο της κατάθλιψης. Πολλά άτομα με διπολική διαταραχή περνούν το 80% του χρόνου τους στο καταθλιπτικό στάδιο της πάθησης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nervous and Mental Disease. Σε αντίθεση με την πλήρη μανία, τα άτομα και τα μέλη της οικογένειας συχνά δεν αναγνωρίζουν τη διπολική κατάθλιψη, η οποία μπορεί να επηρεάσει την έγκαιρη διάγνωση της διαταραχής και τη θεραπεία της.

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης και η Σχιζοφρένεια

Η θεραπεία για τη διπολική κατάθλιψη είναι αρκετά δύσκολη, καθώς υπάρχουν μόνο λίγα φάρμακα που έχουν εγκριθεί για την πάθηση. Ορισμένα στοιχεία υποστηρίζουν ότι η σχιζοσυναισθηματική κατάθλιψη έχει χειρότερη έκβαση από τη μη ψυχωτική και την ψυχωτική κατάθλιψη.

Στατιστικά για την Σχιζοσυναισθηματική Διαταραχή

Στατιστικά στοιχεία που αναφέρει το Epocrates δείχνουν ότι:

* Σύμφωνα με περιφερειακές μελέτες, ο επιπολασμός της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής στη διάρκεια της ζωής κυμαίνεται από 0,32 έως 1,1%.

* Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι εισαγωγές σε εσωτερικούς ασθενείς για ψύχωση για σχιζοσυναισθηματική διαταραχή είναι περίπου 10 έως 30%.

* Περίπου το 30% των ατόμων με σχιζοσυναισθηματική διαταραχή αναπτύσσουν την πάθηση σε ηλικία κάτω των 25 ετών, το 30% μεταξύ 25 και 35 ετών και το 30% άνω των 35 ετών.

* Οι ερευνητές εκτιμούν πως η σχιζοσυναισθηματική διαταραχή δεν είναι τόσο συχνή όσο η σχιζοφρένεια.

Ιστορικό της Σχιζοσυναισθηματικής Διαταραχής

Το 1933, ο Jacob Kasanin επινόησε τον όρο “σχιζοσυναισθηματική ψύχωση” (schizoaffective psychosis). Αναγνώρισε σε ορισμένα άτομα μια συνύπαρξη συμπτωμάτων που υποδηλώνουν τόσο διαταραχή της διάθεσης όσο και σχιζοφρένεια.

Ο Kasanin περιέγραψε τα άτομα με σχιζοσυναισθηματική διαταραχή, σε σύγκριση με αυτά με σχιζοφρένεια, ότι αντιμετωπίζουν:

* Αρκετά καλή ψυχοκοινωνική προσαρμογή πριν από την ασθένεια

* Λιγότερη κοινωνική παθητικότητα ή απόσυρση

* Μια απότομη συναισθηματική παρουσίαση

* Σχετικά καλή ανάρρωση

* Συντομότερη πορεία ασθένειας

Σύμφωνα με αυτή τη διατύπωση, η αρχική έκδοση του εγχειριδίου Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) το 1952 και η δεύτερη το 1968 θεωρούσε τη σχιζοσυναισθηματική διαταραχή ως υποτύπο της σχιζοφρένειας.

Τρέχουσες θεραπείες που διατίθενται για την αντιμετώπιση της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής και οι παρενέργειες τους

Οι θεραπείες για αυτή την πάθηση ποικίλλουν. Τα φάρμακα που θα μπορούσαν να συνταγογραφήσουν οι γιατροί περιλαμβάνουν:

1. Αντιψυχωσικά

Μερικές παρενέργειες των αντιψυχωσικών περιλαμβάνουν:

* Υπνηλία

* Θολή όραση

* Αύξηση βάρους

* Ξηροστομία

* Μυϊκοί σπασμοί ή τρόμος

2. Αντικαταθλιπτικά

Μερικές παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών περιλαμβάνουν:

* Ξηροστομία

* Ναυτία

* Αύξηση βάρους και αυξημένη όρεξη

* Θολή όραση

* Απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας

* Άλλα σεξουαλικά ζητήματα όπως μειωμένος οργασμός ή στυτική δυσλειτουργία

* Δυσκοιλιότητα

* Αϋπνία

* Υπνηλία και κόπωση

3. Σταθεροποιητές διάθεσης

Μερικές παρενέργειες των σταθεροποιητών της διάθεσης περιλαμβάνουν:

* Πονοκέφαλο

* Υπνηλία

* Δυσκοιλιότητα

* Αλλαγές διάθεσης

* Καούρα

* Διάρροια

* Καταρροή ή βουλωμένη μύτη ή άλλα συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα

* Ζάλη

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι ωφέλιμη και να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής. Μέσω της ψυχοθεραπείας, θα μάθεις τρόπους βελτίωσης των σχέσεων και επίλυσης προβλημάτων. Όλες οι συνεδρίες θα ισχύουν για πραγματικές συνθήκες. Ίσως μάθεις πώς να διαχειρίζεσαι την κατάσταση διαβίωσης και τα οικονομικά σου ή τις δεξιότητες για να βρεις μια καριέρα και να είσαι επιτυχημένος σε αυτήν.

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης και η Σχιζοφρένεια

Μια άλλη επιλογή για τους ασθενείς είναι η ομαδική θεραπεία. Η ομαδική θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να μάθεις πώς να επικοινωνεί με άλλους ανθρώπους και να αυξήσεις αποτελεσματικά την κοινωνική σου αλληλεπίδραση. Μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να διαχειριστείς τα συμπτώματα σου όταν αυτά δεν μπορούν να επιλυθούν πλήρως μόνο με τα φάρμακα.

Πρόσφατες εξελίξεις στη Σχιζοσυναισθηματική Διαταραχή

Οι γιατροί απέκτησαν πρόσφατα μια ολόκληρη σειρά νέων εργαλείων για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας, από ενέσιμα μακράς δράσης και νέα αντιψυχωσικά πρώτης γραμμής λόγω των αυξανόμενων γνώσεων σχετικά με τη γενετική πίσω από τη σχιζοφρένεια.

Έχουν υπάρξει μερικοί γενετικοί δείκτες που δείχνουν υπόσχεση που φαίνεται ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον ίδιο τύπο εγκεφαλικής βλάβης που συμβαίνει στη σχιζοφρένεια.

Πώς και γιατί η κάνναβη μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τη σχιζοσυναισθηματική διαταραχή

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κανναβιδιόλη (CBD), μια χημική ουσία που προέρχεται από την κάνναβη, μπορεί να προσφέρει ουσιαστική ανακούφιση από τη σχιζοφρένεια, η οποία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το πώς αισθάνεται, σκέφτεται και συμπεριφέρεται κάποιος.

Οι ερευνητές στο University of Wollongong ανακάλυψαν για πρώτη φορά ότι η CBD θα μπορούσε να προσφέρει νέους τύπους ανακούφισης των συμπτωμάτων σε ασθενείς με σχιζοφρένεια, αναλύοντας τι έχει αποκαλύψει η επιστήμη για αυτό το κανναβινοειδές μέχρι στιγμής. Για να κατανοήσουν τον αντίκτυπο που έχει η CBD στη γνωστική λειτουργία που σχετίζεται με τη σχιζοφρένεια, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια διεξοδική ανασκόπηση 27 υπόλοιπων μελετών για το κανναβινοειδές και βρήκαν μερικές αξιοσημείωτες νέες κατανοήσεις σχετικά με την πιθανή θεραπευτική αξία της χημικής ουσίας[1].

[1] “Cannabis Shows Promise In Treating Schizophrenia And Tourette Syndrome(Η κάνναβη δείχνει υπόσχεση στη θεραπεία της σχιζοφρένειας και του συνδρόμου Tourette) https://www.forbes.com/sites/janetwburns/2017/08/28/cannabis-shows-promise-in-treating-schizophrenia-and-tourette-syndrome/?sh=35d744363dee

Ένας από τους ερευνητές σχολίασε σε μια ανακοίνωση ότι η CBD θα μπορούσε να προσφέρει άμεση νευρολογική υποστήριξη για μια ολόκληρη σειρά καταστάσεων που επηρεάζουν τον εγκέφαλο από την άνοια έως τη σχιζοφρένεια. Είπαν ότι βρήκαν πως η CBD δεν βελτιώνει μόνο τη μνήμη και τη μάθηση σε υγιείς εγκεφάλους, αλλά μπορεί να βελτιώσει πτυχές της μνήμης και της μάθησης σε καταστάσεις που συνδέονται με γνωστική εξασθένηση όπως η Νόσος του Alzheimer, καθώς και νευροφλεγμονώδεις και νευρολογικές διαταραχές όπως:

* Μηνιγγίτιδα

* Ηπατική εγκεφαλοπάθεια

* Εγκεφαλική ελονοσία

* Σήψη

Η έρευνα υποδηλώνει ότι η CBD είναι επηρεάζει την επίδραση του κανναβινοειδούς THC πάνω στα νεύρα και αυτό θα μπορούσε να μειώσει τη προσωρινή γνωστική εξασθένηση που συνδέεται με τη λανθασμένη χρήση της THC, του κύριου ψυχοδραστικού συστατικού της κάνναβης.

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης και η Σχιζοφρένεια

Οι ερευνητές διεξήγαγαν ένα τεστ χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο αρουραίου για να δουν τις δυνατότητες που έχει η CBD για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της γνωστικής σχιζοφρένειας. Διαπίστωσαν ότι η τακτική χρήση της CBD φαινόταν να μειώνει την κοινωνική απόσυρση και τα γνωστικά ελλείμματα που τείνουν να ταλαιπωρούν άτομα με σχιζοφρένεια, την οποία οι ερευνητές προσομοίωσαν στους αρουραίους μέσω της χρήσης προγεννητικής λοίμωξης από poly I:C. Βρήκαν ότι η CBD θα μπορούσε να επαναφέρει τη μνήμη εργασίας και την αναγνώριση σε φυσιολογικά επίπεδα καθώς και την κοινωνική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με άλλες έρευνες, η CBD μειώνει επίσης την εγκεφαλική βλάβη που σχετίζεται με ισχαιμικές ή νευροεκφυλιστικές καταστάσεις. Η CBD έχει επίσης θετικά αποτελέσματα στη μείωση των ψυχωτικών, καταθλιπτικών και αγχωδών συμπεριφορών. Επίσης, η CBD διευκολύνει τη νευρογένεση και επηρεάζει τη συναπτική πλαστικότητα[2].

[2] Alline C Campos, Manoela V Fogaça, Andreza B Sonego, Francisco S Guimarães “Cannabidiol, neuroprotection and neuropsychiatric disorders” (Κανναβιδιόλη, νευροπροστασία και νευροψυχιατρικές διαταραχές) Pharmacol Res. 2016 Oct:112:119-127.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26845349/

Περίληψη

Η κανναβιδιόλη (CBD) είναι ένα μη ψυχομιμητικό φυτοκανναβινοειδές που προέρχεται από το φυτό Cannabis sativa. Έχει πιθανά θεραπευτικά αποτελέσματα σε ένα ευρύ φάσμα νευροψυχιατρικών διαταραχών. Η CBD μειώνει την εγκεφαλική βλάβη που σχετίζεται με νευροεκφυλιστικές ή/και ισχαιμικές καταστάσεις. Έχει επίσης θετικά αποτελέσματα στην άμβλυνση των ψυχωτικών, αγχωδών και καταθλιπτικών συμπεριφορών. Επιπλέον, η CBD επηρεάζει τη συναπτική πλαστικότητα και διευκολύνει τη νευρογένεση. Οι μηχανισμοί αυτών των επιδράσεων δεν είναι ακόμη εντελώς σαφείς, αλλά φαίνεται να περιλαμβάνουν πολλαπλούς φαρμακολογικούς στόχους. Στην παρούσα ανασκόπηση, συνοψίσαμε τους κύριους βιοχημικούς και μοριακούς μηχανισμούς που έχουν συσχετιστεί με τα θεραπευτικά αποτελέσματα της CBD, εστιάζοντας στη συνάφεια τους με τη λειτουργία του εγκεφάλου, τη νευροπροστασία και τις νευροψυχιατρικές διαταραχές”.

Ωστόσο, η θεραπεία με τη χρήση κάνναβης (που περιέχει αρκετά μεγάλες ποσότητες THC) μπορεί να προκαλέσει ορισμένες παρενέργειες, όπως:

* Ζάλη

* Κατακόκκινα μάτια

* Ψευδαισθήσεις

* Χαμηλή πίεση αίματος

* Ξηροστομία

* Γρήγορος καρδιακός παλμός

Ποιες παρενέργειες και συμπτώματα της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής μπορεί να θεραπεύσει η ιατρική χρήση της κάνναβης;

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η CBD μειώνει τα γνωστικά συμπτώματα στη σχιζοφρένεια. Οι μελέτες διαπίστωσαν ότι η χρόνια χρήση CBD μειώνει τα γνωστικά ελλείμματα και την κοινωνική απόσυρση σε άτομα με σχιζοφρένεια.

Η σχιζοσυναισθηματική διαταραχή μπορεί να προκαλέσει διάφορες διαθέσεις και συμπεριφορικά και ψυχολογικά συμπτώματα όπως:

* Ανεβασμένη διάθεση ή θυμός

* Γενική δυσαρέσκεια

* Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΔΨ)

* Απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης

* Κούραση

* Άγχος και κατάθλιψη

* Κοινωνική απόσυρση

* Κατάχρηση ουσιών, όπως αλκοόλ ή ναρκωτικών

* Μη φυσιολογική κινητική συμπεριφορά, όπως παιδαριώδης συμπεριφορά ή απρόβλεπτη ταραχή

* Ακατάλληλη συναισθηματική αντίδραση

Χρησιμοποιώντας κάνναβη για την αντιμετώπιση της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής, τα άτομα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων.

Καθώς η CBD μείωσε τα συμπτώματα σε ασθενείς σε μια μελέτη, αύξησε επίσης τα επίπεδα ανανδαμιδίου τους. Αυτή είναι μια ένωση (ένα ενδοκανναβινοειδές) που βοηθά στη μείωση του στρες και στην ανακούφιση του άγχους.

Οι καλύτερες ποικιλίες κάνναβης για χρήση για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής

Τα άτομα με σχιζοσυναισθηματική διαταραχή πιθανότατα θα θέλουν να αποφύγουν ορισμένους τύπους φυτών κάνναβης που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε THC, καθώς αυτή μπορεί να εξιτάρει ένα μυαλό που είναι ήδη ενθουσιασμένο. Η CBD, ωστόσο, είναι μη ψυχοδραστική και είναι και ένα ισχυρό αντιψυχωσικό. Η CBD εξουδετερώνει επίσης σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις της THC. Καλό είναι κάποιος με την διαταραχή να δοκιμάσει ποικιλίες με υψηλή περιεκτικότητα σε CBD και χαμηλή σε THC.

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης και η Σχιζοφρένεια

Μερικές καλές ποικιλίες κάνναβης για την αντιμετώπιση της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής μπορεί να είναι:

* Charlotte’s Web (sativa): Δημιουργεί ένα αναζωογονητικό, χαλαρωτικό και χαρούμενο αποτέλεσμα ενώ βοηθά στην κατάθλιψη, το άγχος, το στρες, τον πόνο και την κούραση.

* Avidekel (υβρίδιο): Βοηθά στην χαλάρωση και και κάνει τον χρήση της κοινωνικό και χαρούμενο. Βοηθά επίσης στο άγχος, την κατάθλιψη, το στρες και την κούραση.

* Remedy (υβρίδιο με κυρίαρχα τα χαρακτηριστικά του υποείδους indica): Βοηθά στον πόνο, το άγχος και την αϋπνία και δημιουργεί ένα χαρούμενο, απαλό και χαλαρωτικό συναίσθημα.

* ACDC (υβρίδιο): Έχει αντικαταθλιπτικές και αντιψυχωσικές ιδιότητες, που σε κάνουν να νιώθεις πιο χαλαρός, φιλικός και ανανεωμένος ενώ αντιμετωπίζει το άγχος και το στρες.

* Brainstorm Haze (υβρίδιο με κυρίαρχα τα χαρακτηριστικά του υποείδους sativa): Σε κάνει να νιώθεις πιο κοινωνικός και χαρούμενος, ενώ αντιμετωπίζει την κατάθλιψη, το άγχος, τον πόνο, την κούραση και πολλά άλλα.

Οι καλύτερες μέθοδοι θεραπείας με κάνναβη για τη θεραπεία των παρενεργειών και των συμπτωμάτων της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής

Η βασική αρχή για τη δοσολογία της κάνναβης είναι ο απλός και βασικός κανόνας του ξεκινώ αργά και με χαμηλές δόσεις και προχωρώ στην αύξηση και στην λήψη περισσότερου μέχρι να πετύχω το αποτέλεσμα που αναζητώ. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουμε άμεσα τα αποτελέσματα του βοτάνου. Το να ξεκινάς χαμηλά και να αυξάνεις αργά, επιτρέπει στο σώμα σου να ανταποκριθεί στις επιδράσεις της κάνναβης και εσύ με τη σειρά σου να αντιληφθείς τις διάφορες εμπειρίες που μπορεί να έχεις από αυτή, ανάλογα πάντα με τη μέθοδο λήψης.

Με αυτά τα λόγια, ορισμένες μέθοδοι χορήγησης της κάνναβης για την αντιμετώπιση της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής περιλαμβάνουν:

1. Εισπνοή

Η εισπνοή επιτρέπει την εύκολη προσαρμογή τη δόση για να έχεις το μέγιστο όφελος, καθώς οι επιδράσεις και άρα και τα αποτελέσματα είναι σχεδόν άμεσα. Η εισπνοή πχ. με ατμοποίηση του βοτάνου ή κάποιου εκχυλίσματος έχει γρήγορη απορρόφηση στην κυκλοφορία του αίματος μέσω των τριχοειδών αγγείων, αλλά και μικρότερη συνολική διάρκεια των επιδράσεων. Επίσης συνίσταται για περιπτώσεις όπου θέλουμε άμεσα αποτελέσματα, πχ. αντιμετώπιση του πόνου αλλά όχι για περιπτώσεις που είναι ποιο μακροχρόνιας αντιμετώπισης, πχ. φλεγμονή και η αντιμετώπιση των αιτιών αυτής.

2. Από του στόματος χορήγηση

Πολλά άτομα προτιμούν την από του στόματος χορήγηση του βοτάνου. Ωστόσο, αυτή η απορρόφηση είναι σχετικά πιο αργή από την μέθοδο της εισπνοής αλλά έχει μεγαλύτερη συνολική διάρκεια η επίδραση, ειδικά αν η λήψη δεν γίνεται υπογλώσσια αλλά με κατάποση καθώς μεσολαβεί η επεξεργασία από την πεπτική οδό.

Παραδείγματα που περιλαμβάνουν την χορήγηση μέσω του στόματος, είναι τα βρώσιμα και τα πόσιμα σκευάσματα καθώς και τα βάμματα και τα έλαια.

3. Σκευάσματα τοπικής εφαρμογής

Σκευάσματα για εφαρμογή τοπικά απευθείας στο δέρμα, από όπου απορροφάται το φάρμακο στο σώμα, όπως αλοιφές, κρέμες, κά. Ειδική κατηγορία τέτοιων σκευασμάτων είναι τα διαδερμικά έμπλαστρα, που αποτελούν ίσως και την καλύτερη μέθοδο για πάρα πολλούς και διαφορετικούς λόγους.

Χρήση της Κανναβιδιόλης (CBD) για τη θεραπεία της Σχιζοφρένειας

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Using Cannabidiol (CBD) to Treat Schizophrenia” https://www.marijuanadoctors.com/conditions/schizophrenia/cbd/)

Η σχιζοφρένεια είναι μια σοβαρή ψυχική διαταραχή που επηρεάζει τον εγκέφαλο δημιουργώντας παραισθήσεις. Αυτή η χρόνια πάθηση μπορεί να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση του να ακούς φωνές, να βλέπεις πράγματα και να έχεις και άλλες αισθητηριακές εμπειρίες που δεν συμβαίνουν όμως πραγματικά. Τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας μπορεί να δυσκολέψουν τον ασθενή να διατηρήσει μια δουλειά ή να κρατήσει ένα πρόγραμμα καθημερινής ρουτίνας, προκαλώντας μεγάλη εξασθένηση στην καθημερινότητα του.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας;

Μερικά από τα κοινά σημεία και συμπτώματα της σχιζοφρένειας περιλαμβάνουν:

* Ψευδαισθήσεις

* Ανακατωμένες σκέψεις και ομιλία

* Δυσκολία ολοκλήρωσης συνηθισμένων δραστηριοτήτων

* Παραισθήσεις

* Συναισθηματική απόσπαση

* Άγχος

Η σοβαρότητα και η εμφάνιση των συμπτωμάτων που αναφέρονται παραπάνω μπορεί να διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Όταν η πάθηση αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκύψουν πολλές επιπλοκές από τη σχιζοφρένεια, όπως:

* Κατάχρηση ουσιών, όπως ναρκωτικά ή αλκοόλ

* Αυτοτραυματισμός

* Σκέψεις ή απόπειρες αυτοκτονίας

Πολλά άτομα με σχιζοφρένεια μπορεί να περάσουν από περιόδους επιδείνωσης των συμπτωμάτων. Μπορεί επίσης να βιώσουν μια φάση όπου δεν εμφανίζονται καθόλου συμπτώματα. Ωστόσο, είναι απαραίτητο κάποιος να αναζητήσει θεραπεία για όλες τις περιπτώσεις για να διατηρήσει υπό έλεγχο τις παρενέργειες αυτής της ψυχικής ασθένειας.

Επειδή η αιτία της σχιζοφρένειας είναι ακόμη άγνωστη, είναι σημαντικό να αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα που εκδηλώνονται για κάθε ασθενή ξεχωριστά. Οι ασθενείς θα πρέπει να αναπτύξουν ένα σχέδιο θεραπείας υπό την επίβλεψη ενός εκπαιδευμένου επαγγελματία υγείας.

Πώς η σχιζοφρένεια επηρεάζει το ενδοκανναβινοειδές σύστημα

Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα (ΕΚΣ) είναι κυρίως υπεύθυνο για τη διατήρηση του σώματος σε ομοιόσταση, μια κατάσταση στην οποία το σώμα μπορεί να αυτορυθμιστεί και φυσιολογικά να ανταποκριθεί τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς παράγοντες. Αυτό το σύστημα είναι ιδιαίτερα απαραίτητο για τη διασφάλιση της σταθεροποίησης του πόνου, της φλεγμονής και της διάθεσης. Σε ασθενείς με σχιζοφρένεια, μπορεί να υπάρξει διαταραχή στις ενώσεις που ρυθμίζουν αυτό το σύστημα, προκαλώντας παραισθήσεις και μια παραμορφωμένη αίσθηση της πραγματικότητας.

Αν και οι γιατροί και οι επιστήμονες μόλις πρόσφατα άρχισαν να εξετάζουν το ρόλο του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος σε σχέση με την σχιζοφρένεια, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αναγνωρίζεται μια διαταραχή σε αυτό το σύστημα.

Οι υποδοχείς CB1 βρίσκονται συνήθως σε υψηλότερες πυκνότητες, προκαλώντας ανισορροπία στη νευροπαθητική λειτουργία. Επειδή οι κανναβινοειδείς υποδοχείς είναι απαραίτητοι για τον έλεγχο των κυτταρικών λειτουργιών, της νευροδιαβίβασης και της ορμονικής ρύθμισης, οποιαδήποτε ανισορροπία σε αυτούς τους υποδοχείς θα μπορούσε να δημιουργήσει ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Πώς η CBD ρυθμίζει το ενδοκανναβινοειδές σύστημα των σχιζοφρενών ασθενών

Η κάνναβη είναι μια μορφή φαρμακευτικής θεραπείας που παράγει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα για τους ασθενείς, οι οποίοι εμφανίζουν μείωση των συμπτωμάτων από την κατάσταση τους. Ένα ευέλικτο φάρμακο, η κάνναβη αποτελείται από πολλά κανναβινοειδή, συμπεριλαμβανομένης της κανναβιδιόλης (CBD). Η CBD δρα για να ενεργοποιήσει το ενδοκανναβινοειδές σύστημα διεγείροντας διαφορετικούς υποδοχείς που είναι απαραίτητοι για την κανονική λειτουργία[1].

[1] Erica Zamberletti, Tiziana Rubino, Daniela Parolaro “The endocannabinoid system and schizophrenia: integration of evidence” (Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα και η σχιζοφρένεια: Ενσωμάτωση αποδεικτικών στοιχείων) Curr Pharm Des. 2012;18(32):4980-90.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22716159/

Περίληψη

Τα παράγωγα κάνναβης παράγουν την επίδρασή τους στο ΚΝΣ μέσω της ενεργοποίησης του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος, ενός πρόσφατα ανακαλυφθέντος συστήματος σηματοδότησης που περιλαμβάνει συγκεκριμένους υποδοχείς, τους εγγενείς λιπιδικούς συνδέτες τους και τον σχετικό ενζυματικό μηχανισμό (μεταφορείς, βιοσυνθετικά και αποικοδομητικά ένζυμα). Αυτή η ανασκόπηση παρέχει τις πιο πρόσφατες προκλινικές και κλινικές ανακαλύψεις σχετικά με τον ρόλο του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος σε ψυχωσικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια. Τα δεδομένα που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής υποδεικνύουν ξεκάθαρα την παρουσία μιας απορρύθμισης στο ενδοκανναβινοειδές σύστημα (τόσο όσον αφορά τους κανναβινοειδείς υποδοχείς όσο και τους ενδοκανναβινοειδείς συνδέτες) σε ζωικά μοντέλα ψύχωσης καθώς και σε σχιζοφρενείς ασθενείς. Με βάση αυτές τις παρατηρήσεις, η φαρμακολογική διαμόρφωση του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος έχει ληφθεί υπόψη ως μια νέα θεραπευτική δυνατότητα για ψυχωσικές διαταραχές. Ωστόσο, οι προκλινικές μελέτες δεν έδωσαν ξεκάθαρα αποτελέσματα, με τους αγωνιστές και τους ανταγωνιστές να παρουσιάζουν θετική, αρνητική ή ακόμη και καθόλου επίδραση. Σε ανθρώπινο επίπεδο, δοκιμάστηκαν μόνο η κανναβιδιόλη, ένα μη ψυχοτρόπο φυτοκανναβινοειδές, και ο ανταγωνιστής/αντίστροφος αγωνιστής rimonabant, ωστόσο απαιτούνται πρόσθετες ελεγχόμενες δοκιμές για να επιβεβαιωθεί η θεραπευτική εκμετάλλευση αυτών των ενώσεων. Μια άλλη σημαντική πτυχή στη μελέτη της σχέσης μεταξύ του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος και της σχιζοφρένειας είναι η επίδραση της κατανάλωσης κάνναβης στις ψυχωσικές διαταραχές, ειδικά όταν αυτό συμβαίνει σε ευάλωτες ηλικίες όπως η εφηβεία. Στην πραγματικότητα, η βιβλιογραφία από ζωικά μοντέλα υποστηρίζει την εφηβεία ως μια ιδιαίτερα ευάλωτη ηλικία για τις συνέπειες της έκθεσης στην κάνναβη σε διαφορετικούς τομείς (όπως η γνωστική λειτουργία και η κοινωνική συμπεριφορά) που μεταβάλλονται στις ψυχωσικές διαταραχές”.

Ωστόσο, η κάνναβη μπορεί να είναι γνωστό ότι παράγει παραισθησιογόνο αποτέλεσμα σε ορισμένους ασθενείς, γι’ αυτό είναι σημαντικό να επιλέγεις προϊόντα CBD. Σε μελέτες που εξέτασαν τις επιπτώσεις της κάνναβης σε σχιζοφρενείς ασθενείς, το κάπνισμα κάνναβης βρέθηκε να επιδεινώνει τα κοινά συμπτώματά τους, προκαλώντας επιδείνωση της επίδρασης[2].

[2] Joëlle Desfossés, Emmanuel Stip, Lahcen Ait Bentaleb, Stéphane Potvin “Endocannabinoids and Schizophrenia” (Ενδοκανναβινοειδή και Σχιζοφρένεια) Pharmaceuticals (Basel). 2010 Oct; 3(10): 3101–3126.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4034083/

Περίληψη

Τα ενδοκανναβινοειδή ανανδαμίδιο και 2-αραχυδονοϋλογλυκερόλη (2-AG) είναι λιπίδια που προέρχονται φυσικά από πρόδρομες μεμβράνες που δεσμεύουν τους κανναβινοειδείς υποδοχείς (CB1, CB2). Αυτό το ενδοκανναβινοειδές σύστημα είναι διαταραγμένο στη σχιζοφρένεια. Πράγματι, φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της σχιζοφρένειας και των πολυμορφισμών του γονιδίου του υποδοχέα CB1. Επιπλέον, οι υποδοχείς CB1 βρίσκονται σε υψηλότερη πυκνότητα στον προμετωπιαίο φλοιό, στον ιππόκαμπο και στα βασικά γάγγλια ασθενών με σχιζοφρένεια. Ομοίως, τα επίπεδα ανανδαμιδίου αυξάνονται στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ΕΝΥ) και στον ορό ασθενών με σχιζοφρένεια, ακόμη και κατά την πρόδρομη κατάσταση, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να διαδραματίσουν προστατευτικό ρόλο στην ομοιόσταση της ψύχωσης. Απαιτούνται μελλοντικές μελέτες για να διερευνηθεί περαιτέρω ο ρόλος του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος στην παθοφυσιολογία της σχιζοφρένειας”.

Εν τω μεταξύ, η CBD δεν παράγει διεγερτική ή ψυχοδραστική απόκριση. Αυτό είναι απαραίτητο για τους σχιζοφρενείς ασθενείς, επειδή μπορεί να έχουν ήδη παραισθήσεις χωρίς καμία φαρμακευτική αγωγή. Η CBD μπορεί να υπερηφανεύεται για πολλά από τα οφέλη της συμβατικής κάνναβης, μόνο που αυτά τα οφέλη είναι χωρίς τις αλλοιωμένες ψυχικές επιδράσεις.

Μορφές CBD για σχιζοφρενείς ασθενείς

Εάν εσύ ή ένα αγαπημένο σου πρόσωπο αντιμετωπίζετε τα ανεπιθύμητα συμπτώματα της σχιζοφρένειας, η CBD μπορεί να σας προσφέρει την ανακούφιση που επιθυμείτε. Αν και οι άνθρωποι συνήθως συνδέουν τη κάνναβη με παραισθησιογόνες επιδράσεις, η CBD έχει πολλά φαρμακευτικά οφέλη χωρίς να προκαλεί ψυχολογικά συμπτώματα.

Οι ασθενείς με σχιζοφρένεια μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα προϊόντα CBD με διάφορους τρόπους, όπως:

* Ατμοποιητές: Οι ατμοποιητές προσφέρουν αποτελέσματα ταχείας απελευθέρωσης, αλλά επιτρέπουν στον ασθενή να αποφύγει μέρος της ενόχλησης στο λαιμό που σχετίζεται με το κάπνισμα.

* Κατάποση: Τα σκεύσματα κατάποσης είναι ιδανικά για κάθε ασθενή που αναζητά παρατεταμένο αποτέλεσμα. Τα προϊόντα CBD που μπορείς να καταναλώσεις έτσι περιλαμβάνουν βρώσιμα, κάψουλες, βάμματα και άλλα.

Τα καλύτερα προϊόντα CBD για ασθενείς με σχιζοφρένεια

Εάν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις την κάνναβη για τη θεραπεία της κατάστασης σου, θα πρέπει πρώτα συμβουλευτείς πρώτα έναν εκπαιδευμένο γιατρό. Υπό την καθοδήγησή του, μπορείς να αναπτύξεις με επιτυχία ένα σχέδιο που ταιριάζει στα μοναδικά σου συμπτώματα. Επειδή η κάνναβη μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς συναισθηματικές επιπτώσεις σε μερικούς, είναι σημαντικό οι ασθενείς με σχιζοφρένεια να συναντώνται τακτικά με το γιατρό τους για να συζητούν τυχόν ζητήματα που προκύπτουν.

Μόλις επιλέξεις ένα σχέδιο θεραπείας, σκέψου να επιλέξεις από τις ακόλουθες ποικιλίες CBD που έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν ορισμένα από τα συμπτώματα που προκαλούνται από τη σχιζοφρένεια:

* Avidekel (υβρίδιο)

* Remedy (υβρίδιο με κυρίαρχα τα χαρακτηριστικά του υποείδους indica)

* Brainstorm Haze (υβρίδιο με κυρίαρχα τα χαρακτηριστικά του υποείδους sativa)

* ACDC (υβρίδιο)

* Charlotte’s Web (sativa)

Έρευνα για τη σχιζοφρένεια και την ιατρική χρήση της κάνναβης

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Schizophrenia & Medical Marijuana Research” https://www.marijuanadoctors.com/resources/medical-marijuana-research-studies/schizophrenia-medical-marijuana-research/)

Η σχιζοφρένεια προκαλεί την εμφάνιση συμπτωμάτων ψύχωσης, όπως ψευδαισθήσεις και αυταπάτες, που καθιστούν δύσκολο να προσδιορίσει ο ασθενής το τι είναι πραγματικό και το τι όχι. Το στίγμα που σχετίζεται με τη σχιζοφρένεια εμποδίζει πολλούς ασθενείς να λάβουν βοήθεια, επίσης. Επιπλέον, οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία συνήθως καταλήγουν να λαμβάνουν φάρμακα που προκαλούν παρενέργειες όπως κινητικές διαταραχές.

Για να αποφύγουν τις παρενέργειες του φαρμάκου για τη σχιζοφρένεια, ορισμένοι ασθενείς επιλέγουν την ιατρική χρήση της κάνναβης. Το φάρμακο κάνναβης ανακουφίζει από συμπτώματα σχιζοφρένειας όπως προβλήματα διάθεσης και κόπωση. Οι πληροφορίες που έχουμε για την φαρμακευτική αξιοποίηση της κάνναβης υποδηλώνουν επίσης ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει και τις αιτίες της σχιζοφρένειας.

Πώς η κάνναβη επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου σε ασθενείς με σχιζοφρένεια;

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κάνναβη μπορεί να μειώσει μια εκτενή λίστα συμπτωμάτων, πολλοί ειδικοί ανησυχούν ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία. Για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με αυτό το θέμα, οι Power et al. διερεύνησαν την επίδραση της χρήσης κάνναβης στη γνωστική λειτουργία σε ασθενείς με σχιζοφρένεια[1].

[1] Brian D Power, Milan Dragovic, Johanna C Badcock, Vera A Morgan, David Castle, Assen Jablensky, Nikos C Stefanis “No additive effect of cannabis on cognition in schizophrenia” (Καμία αθροιστική επίδραση της κάνναβης στη γνωστική λειτουργία στη σχιζοφρένεια) Schizophr Res. 2015 Oct;168(1-2):245-51.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26235754/

Περίληψη

Ιστορικό: Στόχος μας ήταν να εξετάσουμε τη σχέση μεταξύ της χρήσης κάνναβης κατά τη διάρκεια της ζωής και των εκτιμήσεων τόσο της προνοσητικής όσο και της τρέχουσας γνωστικής λειτουργίας σε ψυχωσικές διαταραχές σε μια αυστραλιανή κοόρτη.

Μέθοδοι: Σε μια πολυκεντρική κοόρτη στην Αυστραλία, 1237 συμμετέχοντες με καθιερωμένη διάγνωση ψυχωσικής διαταραχής ICD-10 κατηγοριοποιήθηκαν σύμφωνα με το ιστορικό χρήσης κάνναβης κατά τη διάρκεια της ζωής (μη χρήστες, n=354, χρήστες κάνναβης, n=221, εξάρτηση από κάνναβη, n= 662). Οι ομάδες αναλύθηκαν σύμφωνα με τους διαθέσιμους δείκτες της γνωστικής ικανότητας: το τεστ Digit Symbol Coding Test (DSCT) για την ικανότητα πριν από την έναρξη της ασθένειας και το τεστ Digit Symbol Coding Test (DSCT) για την τρέχουσα ικανότητα. Διεξήχθη αμφίδρομη ανάλυση διακύμανσης χωρίς καμία συμμεταβλητή, ακολουθούμενη από αμφίδρομη ανάλυση συνδιακύμανσης (χρήση ηλικίας, ηλικία έναρξης ψυχιατρικής νόσου, προνοσηρό IQ και δείκτης Socio-Economic Index for Areas (SEIFA)).

Αποτελέσματα: Ενώ φάνηκε να υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ της χρήσης κάνναβης και του μέσου όρου DSCT (υψηλές βαθμολογίες DSCT σε ομάδες που χρησιμοποιούν κάνναβη) F(2,1080)=9,478, p<0,001, n2=0,017), μόλις χρησιμοποιήθηκαν συμμεταβλητές στην ανάλυση δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων στις μέσες βαθμολογίες DSCT (F(2,1011)=0,929, p=0,395, n2=0,002). Ομοίως, δεν υπήρχαν διαφορές μεταξύ των ομάδων στη μέση βαθμολογία NART μία φορά, η ηλικία, η ηλικία έναρξης της νόσου και οι ταξινομήσεις SEIFA χρησιμοποιήθηκαν ως συμμεταβλητές (F(2,1032)=1,617, p=0,199, n2=0,003).

Συμπεράσματα: Οι συγχυτικές μεταβλητές υποστηρίζουν τη σχέση μεταξύ της χρήσης κάνναβης και της γνωστικής λειτουργίας σε ψυχωσικές διαταραχές. Συνολικά, φαίνεται ότι η χρήση ή η εξάρτηση από κάνναβη δεν έχει αθροιστική επίδραση στη γνωστική δυσλειτουργία σε αυτές τις διαταραχές”.

Στη μελέτη συμμετείχε μια μεγάλη ομάδα θεμάτων 1237 ασθενών. Η ομάδα χώρισε τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες: χρήστες κάνναβης, μη χρήστες και χρήστες που εξαρτώνται (καθημερινοί χρήστες) από την κάνναβη. Για να μετρήσουν τις γνωστικές ικανότητες, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεστ που αξιολογούσαν την ανάγνωση και τη συσχέτιση.

Ενώ τα αποτελέσματα αρχικά έδειχναν ότι η κάνναβη μειώνει τις γνωστικές ικανότητες, αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε σύνδεση. Οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη την ηλικία, το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο και το IQ πριν από τη διάγνωση στα αποτελέσματ τους. Όταν το έκαναν, αυτές οι πτυχές είχαν περισσότερο αντίκτυπο από τη χρήση κάνναβης.

Λειτουργεί η κανναβιδιόλη όπως και τα φάρμακα στην αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας;

Οι Leweke et al. εξέτασαν τις επιδράσεις της CBD στα συμπτώματα της σχιζοφρένειας και στα επίπεδα ανανδαμιδίου. Σε μια προηγούμενη μελέτη, η ομάδα ανακάλυψε ότι το ανανδαμίδιο, ένας κανναβινοειδής πομπός που βρίσκεται στο σώμα, θα μπορούσε να μειώσει την ψύχωση. Δεδομένου ότι η CBD επηρεάζει το ανανδαμίδιο, οι ερευνητές ήθελαν να δουν αν θα μπορούσε να λειτουργήσει όπως ένα αντιψυχωσικό φάρμακο.

Οι επιστήμονες στρατολόγησαν συνολικά 42 ασθενείς που νοσηλεύονταν για σχιζοφρένεια. Για τέσσερις εβδομάδες, οι συμμετέχοντες έλαβαν είτε CBD είτε φαρμακευτικό προϊόν. Στο τέλος της περιόδου θεραπείας, η ομάδα αξιολόγησε τα συμπτώματα και τις παρενέργειες της σχιζοφρένειας. Κατά την έναρξη, τη μέση και το τέλος της θεραπείας, εξέτασαν επίσης τα επίπεδα του ανανδαμιδίου στον ορό του αίματος.

Και οι δύο θεραπείες βελτίωσαν τα συμπτώματα σχιζοφρένειας των υποκειμένων. Η CBD λειτούργησε περίπου όπως και η φαρμακευτική αγωγή, και με λιγότερες και ασφαλέστερες παρενέργειες. Οι ασθενείς που έλαβαν CBD είχαν επίσης αυξημένα επίπεδα ανανδαμιδίου στο αίμα τους, δείχνοντας ότι μπορεί να υπάρχει αποτέλεσμα.

Αυξάνει άραγε η χρήση κάνναβης στους εφήβους τον κίνδυνο εμάνισης σχιζοφρένειας;

Οι Proal et al. διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ της χρήσης κάνναβης στους εφήβους και της εμφάνισης της σχιζοφρένειας. Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι η χρήση κάνναβης από εφήβους θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ψύχωσης. Ωστόσο, αυτές οι μελέτες δεν είχαν ομάδες ελέγχου για άτομα που δεν κάνουν χρήση κάνναβης και για άτομα χωρίς ψύχωση. Έτσι, πραγματοποιήθηκε νέα έρευνα με την συμμετοχή και τέτοιων ομάδων[2].

[2] Ashley C Proal, Jerry Fleming, Juan A Galvez-Buccollini, Lynn E DeLisi “A Controlled Family Study of Cannabis Users with and without Psychosis” (Μια ελεγχόμενη οικογενειακή μελέτη χρηστών κάνναβης με και χωρίς ψύχωση) Schizophr Res. 2014 Jan;152(1):283–288.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4319545/

Περίληψη

Ιστορικό: Η κάνναβη είναι μια από τις χαρακτηρισμένες ως παράνομες ουσίες στους πίνακες κατάταξης ουσιών που έχει και τη μεγαλύτερη κατάχρηση στον κόσμο. Αρκετές μελέτες υποδηλώνουν σύνδεση μεταξύ της χρήσης κάνναβης στους εφήβους και της σχιζοφρένειας. Η κατανόηση αυτής της σύνδεσης θα είχε σημαντικές επιπτώσεις για τη νομιμοποίηση της κάνναβης και τη φαρμακευτική της αξία. Η παρούσα μελέτη στοχεύει να καθορίσει εάν ο οικογενειακός νοσηρός κίνδυνος για σχιζοφρένεια είναι ο κρίσιμος παράγοντας που βασίζεται στη συσχέτιση της εφηβείας με τη χρήση κάνναβης για την ανάπτυξη σχιζοφρένειας.

Μέθοδοι: Οι διαδοχικά ληφθείσες προκαθορισμένες ομάδες στρατολογήθηκαν σε τέσσερα δείγματα: δείγμα 1: 87 μη ψυχωτικοί μάρτυρες χωρίς χρήση ουσιών, δείγμα 2: 84 μη ψυχωτικοί έλεγχοι με χρήση κάνναβης, δείγμα 3: 32 ασθενείς με ψύχωση φάσματος σχιζοφρένειας χωρίς χρήση ουσιών, δείγμα 4: 76 ασθενείς με ψύχωση φάσματος σχιζοφρένειας με χρήση κάνναβης. Όλα τα άτομα που έκαναν χρήση κάνναβης χρησιμοποιούσαν αυτή την ουσία κατά την εφηβεία, και καμία άλλη ουσία, με εξαίρεση το αλκοόλ. Χρησιμοποιήθηκαν δομημένες συνεντεύξεις από άτομα που δεν συμμετέχουν και οικογενειακοί πληροφοριοδότες για να ληφθούν διαγνωστικές πληροφορίες σχετικά με τα άτομα και όλους τους γνωστούς συγγενείς τους.

Αποτελέσματα: Υπήρχε αυξημένος νοσογόνος κίνδυνος για σχιζοφρένεια σε συγγενείς των δειγμάτων ασθενών που έκαναν χρήση και μη χρήση κάνναβης σε σύγκριση με τα αντίστοιχα μη ψυχωσικά δείγματα ελέγχου (p= 0,002, p < 0,001 αντίστοιχα). Δεν υπήρξε σημαντική διαφορά στον νοσογόνο κίνδυνο για σχιζοφρένεια μεταξύ των συγγενών των ασθενών που χρησιμοποιούν ή δεν χρησιμοποιούν κάνναβη (p=,43).

Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα της τρέχουσας μελέτης υποδηλώνουν ότι η ύπαρξη αυξημένου οικογενειακού νοσηρού κινδύνου για σχιζοφρένεια μπορεί να είναι η υποκείμενη βάση για τη σχιζοφρένεια σε χρήστες κάνναβης και όχι η χρήση κάνναβης από μόνη της”.

Η ομάδα χώρισε 279 άτομα σε τέσσερις ομάδες:

* Μη χρήστες χωρίς ψύχωση

* Μη χρήστες με ψύχωση

* Χρήστες χωρίς ψύχωση

* Χρήστες με ψύχωση

Μελετώντας αυτές τις ομάδες, οι Proal et al. είδαν ποιοι παράγοντες επηρέασαν ο ένας τον άλλον. Πήραν συνεντεύξεις από τα άτομα και τα μέλη της οικογένειάς τους σχετικά με τις οικογενειακές ασθένειες και τη χρήση κάνναβης. Η χρήση κάνναβης δεν είχε αντίκτυπο στην ανάπτυξη της σχιζοφρένειας, αλλά το οικογενειακό ιστορικό σχιζοφρένειας είχε.

Οι Proal et al. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο οικογενειακός κίνδυνος σχιζοφρένειας θα μπορούσε να προκαλέσει τα συμπτώματα που εντοπίζονται στους χρήστες και όχι η ίδια η κάνναβη.