Μενού

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης και η Αυτόνομη Νευροπάθεια
ze01 marijuana-autonomic-neuropathy

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Medical Marijuana and Autonomic Neuropathy” https://www.marijuanadoctors.com/conditions/autonomic-neuropathy/
Medical content reviewed by Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer, Updated on April 1, 2020)

Η αυτόνομη νευροπάθεια (autonomic neuropathy) δεν είναι μια ασθένεια. Αντ’ αυτού, η αυτόνομη νευροπάθεια περιγράφει μια ομάδα συμπτωμάτων που μπορεί να προκληθούν από μια υποκείμενη κατάσταση.

Επίσης, γνωστή ως αυτόνομη δυσλειτουργία (autonomic dysfunction), η αυτόνομη νευροπάθεια εμφανίζεται ως αποτέλεσμα βλάβης των νεύρων. Τα κατεστραμμένα νεύρα παρεμβαίνουν στα μηνύματα που αποστέλλονται μεταξύ του εγκεφάλου και του αυτόνομου νευρικού συστήματος (autonomic nervous system, ANS), προκαλώντας στο ANS το να μην λειτουργεί. Το ANS ελέγχει τις ακούσιες λειτουργίες του σώματος όπως ο καρδιακός παλμός[1], η πέψη, η αναπνοή, η εφίδρωση, η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και άλλα. Η αυτόνομη νευροπάθεια μπορεί να προκληθεί από μια ασθένεια ή μπορεί να είναι μια παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων. Μερικές φορές, δεν υπάρχει γνωστή αιτία.
[1] “Autonomic Neuropathy or Autonomic Dysfunction (Syncope): Information and Instructions” (Αυτόνομη νευροπάθεια ή αυτόνομη δυσλειτουργία (Syncope): Πληροφορίες και οδηγίες) https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15631-autonomic-neuropathy-or-autonomic-dysfunction-syncope-information-and-instructions

Ο διαβήτης[2] είναι η πιο κοινή αιτία της αυτόνομης νευροπάθειας[3]. Η αυτόνομη διαβητική νευροπάθεια (diabetic autonomic neuropathy, DAN) είναι συχνή για άτομα με διαβήτη τύπου 1[4] και τύπου 2[5]. Σύμφωνα με μια έκθεση του 2017 που κυκλοφόρησε από τα Centers for Disease Control and Prevention (CDC), 30,3 εκατομμύρια Αμερικανοί ή 9,4% του πληθυσμού[6] έχουν διαβήτη.
[2] “Diabetes” (Διαβήτης) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/diabetes/
[3] “Autonomic neuropathy” (Αυτόνομη νευροπάθεια) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/autonomic-neuropathy/symptoms-causes/syc-20369829
[4] “Type 1 Diabetes” (Διαβήτης τύπου 1) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/type-1-diabetes/
[5] “Type 2 Diabetes” (Διαβήτης τύπου 2) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/type-2-diabetes/
[6] “National Diabetes Statistics Report, 2020” (Εθνική Στατιστική Έκθεση για τον Διαβήτη, 2020) https://www.cdc.gov/diabetes/library/features/diabetes-stat-report.html

Πολλές μελέτες υποστηρίζουν την ιατρική χρήση της κάνναβης ως μια αποτελεσματική θεραπεία για ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών που μπορεί να προκαλέσουν αυτόνομη νευροπάθεια. Η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της αυτόνομης νευροπάθειας. Τέλος, η κάνναβη μπορεί να προάγει την αναγέννηση ή την αποκατάσταση των νεύρων. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε την αυτόνομη νευροπάθεια και το πώς η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους στο να αντιμετωπίσουν την ταλαιπωρία και μερικές φορές τα τρομακτικά συμπτώματα που οφείλονται σε νευρική βλάβη.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αυτόνομης νευροπάθειας;
Τα συμπτώματα ποικίλλουν μεταξύ ατόμων με αυτόνομη νευροπάθεια, καθώς εξαρτώνται από το ποια νεύρα επηρεάζονται. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:
* Θέματα λειτουργίας της καρδιάς και θέματα με το αίμα: Άτομα με αυτόνομη νευροπάθεια μπορεί να παρουσιάσουν ζάλη ή λιποθυμία όταν σηκωθούν πολύ γρήγορα λόγω ξαφνικής πτώσης της αρτηριακής πίεσης. Μπορεί επίσης να έχουν γρήγορο καρδιακό παλμό ενώ ξεκουράζονται ή μη αντοχή στην άσκηση, επειδή ο καρδιακός τους ρυθμός μπορεί να μην προσαρμόζεται στις αλλαγές της δραστηριότητας τους.
* Προβλήματα στο ουροποιητικό: Όσοι έχουν αυτόνομη νευροπάθεια μπορεί να έχουν πρόβλημα στο να αδειάσουν την κύστη τους ή μπορεί να αισθανθούν την ανάγκη να αδειάσουν την κύστη τους όταν αυτή δεν είναι γεμάτη. Μπορεί επίσης να μην μπορούν να αισθανθούν ότι η ουροδόχος κύστη τους έχει γεμίσει. Συχνές μολύνσεις της ουροδόχου κύστης ή απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης μπορεί να προκύψουν από αυτά τα ζητήματα.
* Ζητήματα πέψης: Άτομα με αυτόνομη νευροπάθεια μπορεί να παρουσιάσουν καούρα, να αισθανθούν φούσκωμα ή ναυτία μετά το φαγητό ή να αισθάνονται την τροφή σαν να έχει κάτσει στο στομάχι τους μετά τα γεύματα. Μπορεί επίσης να παρουσιάσουν διάρροια, δυσκοιλιότητα ή απώλεια όρεξης.
* Ζητήματα με τα σεξουαλικά όργανα: Οι άνδρες με αυτόνομη νευροπάθεια μπορεί να έχουν πρόβλημα να διατηρήσουν ή να έχουν στύση και οι γυναίκες μπορεί να έχουν δυσκολία στην επίτευξη οργασμών και μπορεί να παρουσιάσουν κολπική ξηρότητα.
* Έλλειψη προειδοποιητικών σημάτων: Άτομα με διαβήτη και αυτόνομη νευροπάθεια μπορεί να μην είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα καθώς δεν έχουν προειδοποιητικά σημάδια όπως τρεμούλιασμα ή νευρικότητα.
* Μη φυσιολογική εφίδρωση: Μερικά άτομα με αυτόνομη νευροπάθεια αντιμετωπίζουν αδυναμία ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματός τους. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να ιδρώνουν πάρα πολύ ή πολύ λίγο. Μπορεί επίσης να ιδρώνουν πολύ τη νύχτα ή κατά τη διάρκεια του φαγητού, να έχουν ξηρό δέρμα στα πόδια τους ή να μην ιδρώνουν όταν ζεσταίνονται.
* Αργή αντίδραση της κόρης του ματιού: Κάποιοι μπορεί να παρουσιάσουν καθυστερημένες αντιδράσεις στις κόρες των ματιών τους που καθιστούν δύσκολη την προσαρμογή τους από το φως στο σκοτάδι
* Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα: Τα άτομα μπορεί να παρουσιάσουν παραισθησία ή μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα χέρια, στις πατούσες, στα πόδια τους ή σε άλλα μέρη του σώματος.

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης και η Αυτόνομη Νευροπάθεια

Τι προκαλεί την Αυτόνομη Νευροπάθεια;
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες για την εμφάνιση της αυτόνομης νευροπάθειας. Η αυτόνομη νευροπάθεια μπορεί να είναι παρενέργεια της θεραπείας για μια ασθένεια ή μπορεί να είναι μια επιπλοκή των ακόλουθων παθήσεων:
* Διαβήτης ή προ-διαβήτης
* Αλκοολισμός[7]
* Αυτοάνοσο νόσημα[8]
* Πολλαπλή σκλήρυνση[9]
* Νόσος του Parkinson[10]
* Φυσικό τραύμα
* Μη φυσιολογική συσσώρευση πρωτεϊνών
* Τοξικότητα
* Μεταδοτικές ασθένειες
* Κληρονομικές νευρικές διαταραχές
* Μερικές ιογενείς ή βακτηριακές ασθένειες
* Διατροφικές ελλείψεις
[7] “Alcoholism” (Αλκοολισμός) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/alcoholism/
[8] “Autoimmune Disease” (Αυτοάνοσο νόσημα) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/autoimmune-disease/
[9] “Multiple Sclerosis” (Πολλαπλή σκλήρυνση) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/multiple-sclerosis-ms/
[10] “Parkinson’s Disease” (Νόσος του Parkinson) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/parkinsons-disease/

Ποιες τρέχουσες θεραπείες είναι διαθέσιμες;
Δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία για την αυτόνομη νευροπάθεια. Αντ’ αυτού, τα άτομα που αντιμετωπίζουν αυτόνομη νευροπάθεια πρέπει να επικεντρωθούν στην διαχείριση των συμπτωμάτων και να αντιμετωπίσουν την υποκείμενη αιτία. Για παράδειγμα, εάν ένας διαβητικός ασθενής έχει συμπτώματα αυτόνομης νευροπάθειας, μπορεί να επικεντρωθεί στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα του. Θεραπεύοντας την υποκείμενη αιτία της αυτόνομης νευροπάθειας, οι ασθενείς μπορεί να είναι σε θέση να επιδιορθώσουν τα νεύρα που έχουν υποστεί ζημιά.

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης και η Αυτόνομη Νευροπάθεια

Ωστόσο, μερικές φορές οι γιατροί δεν μπορούν να εντοπίσουν μια υποκείμενη αιτία για την αυτόνομη νευροπάθεια. Σε κάθε περίπτωση, οι ασθενείς μπορούν να διαχειριστούν τα συμπτώματα και να κάνουν υγιεινές επιλογές στον τρόπο ζωής τους. Η θεραπεία εξαρτάται από τα προσβεβλημένα νεύρα και τις περιοχές του σώματος.

Οι ασθενείς με αυτόνομη νευροπάθεια επικεντρώνονται στη διαχείριση των συμπτωμάτων με τους ακόλουθους τρόπους:
* Χρήση καθαρτικών για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας ή αντιδιαρροϊκή φαρμακευτική αγωγή για την διακοπή της διάρροιας
* Άσκηση για τη βελτίωση της ροής του αίματος
* Λήψη φαρμάκων για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της ουροδόχου κύστης ή εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης ακολουθώντας ένα πρόγραμμα
* Λήψη φαρμάκων για την σεξουαλική δυσλειτουργία
* Συμμετοχή σε δραστηριότητες ανακούφισης από το άγχος, όπως γιόγκα ή διαλογισμός
* Αύξηση της πρόσληψης ινών και υγρών
* Λήψη φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση για την μείωση της ζάλης ή της λιποθυμίας

Ποιες είναι οι παρενέργειες των διαθέσιμων θεραπειών;
Οι παρενέργειες της θεραπείας ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό και εξαρτώνται από την κατάσταση που αντιμετωπίζεται και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της αυτόνομης νευροπάθειας. Ενώ μια υγιεινή διατροφή και η άσκηση ρουτίνας έχουν συνήθως θετικό αντίκτυπο στα περισσότερα άτομα, ορισμένα φάρμακα ενέχουν τον κίνδυνο εμφάνισης παρενεργειών.

Για παράδειγμα, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει φλουδροκορτιζόνη για να βοηθήσει έναν ασθενή να διατηρήσει το αλάτι στον οργανισμό του και να ρυθμιστεί η αρτηριακή πίεση. Ορισμένες παρενέργειες της φλουδροκορτιζόνης[11] μπορεί να περιλαμβάνουν:
* Ναυτία, έμετος ή ερεθισμός στο στομάχι
* Πονοκεφάλους
* Ζάλη
* Άγχος
* Ακμή
* Αϋπνία
* Ανησυχία
* Κατάθλιψη
[11] “Fludrocortisone Acetate” (Οξική φλουδροκορτιζόνη) https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a682549.html#brand-name-1

Εάν ένας ασθενής με αυτόνομη νευροπάθεια πάσχει από δυσκοιλιότητα, μπορεί να χρησιμοποιήσει καθαρτικά για τη θεραπεία των συμπτωμάτων του. Τα καθαρτικά έχουν τις ακόλουθες πιθανές παρενέργειες[12]:
* Κράμπες στην κοιλιά
* Φούσκωμα
* Αφυδάτωση
[12] “Laxatives for constipation: All you need to know” (Καθαρτικά για την δυσκοιλιότητα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις) https://www.medicalnewstoday.com/articles/10279

Με καθαρτικά, οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπάνιες και συνήθως εξαφανίζονται μόλις σταματήσει η λήψη του καθαρτικού. Ωστόσο, αξίζει πάντα να εξετάζουμε τις δυνατότητες μας.

Υπάρχουν πολλές άλλες παρενέργειες θεραπείας ανάλογα με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία υποκείμενων καταστάσεων.

Η ιατρική χρήση της κάνναβης για την θεραπεία της αυτόνομης νευροπάθειας
Η ιατρική χρήση της κάνναβης έχει αποδειχθεί ότι αντιμετωπίζει αποτελεσματικά πολλές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων διαταραχών που προκαλούν αυτόνομη νευροπάθεια. Ομοίως, μελέτες δείχνουν ότι η κάνναβη έχει αναγεννητικές ιδιότητες, βοηθώντας στην αποκατάσταση και επισκευή των κατεστραμμένων νευρικών κυττάρων στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό. Τέλος, η κάνναβη μπορεί να επιβραδύνει τον νευροεκφυλισμό σε νευρικές διαταραχές.

Αν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ακριβής θεραπεία με την ιατρική χρήση της κάνναβης για την αυτόνομη νευροπάθεια, οι επιστήμονες ανοίγουν τις πόρτες στις δυνατότητες θεραπείας, όπως δείχνουν οι ακόλουθες μελέτες. Επίσης, είναι γνωστό ότι η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να ανακουφίσει πολλά συμπτώματα, όπως σε αυτά που έχουν εμπειρία οι ασθενείς με αυτόνομη νευροπάθεια.

1. Η ιατρική χρήση της κάνναβης επηρεάζει θετικά τον νευροπαθητικό πόνο
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 εξέτασε τις επιδράσεις των βοτάνων ως θεραπεία για ασθενείς με νευροπάθεια που προκαλείται από χημειοθεραπεία (chemotherapy-induced neuropathy, CIPN). Η CIPN συνεπάγεται βλάβη στο περιφερικό νευρικό σύστημα[13] και μειώνει δραστικά την ποιότητα ζωής ενός ασθενούς. Είναι μια παρενέργεια πολλών νευροτοξικών χημειοθεραπευτικών φαρμάκων.
[13] Sven Schröder, Kathrin Beckmann, Giovanna Franconi, Gesa Meyer-Hamme, Thomas Friedemann, Henry Johannes Greten, Matthias Rostock, Thomas Efferth “Can Medical Herbs Stimulate Regeneration or Neuroprotection and Treat Neuropathic Pain in Chemotherapy-Induced Peripheral Neuropathy?” (Μπορούν τα βότανα για ιατρική χρήση να διεγείρουν την αναγέννηση ή τη νευροπροστασία και να θεραπεύσουν τον νευροπαθητικό πόνο στην περιφερική νευροπάθεια που προκαλείται από χημειοθεραπεία;) Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:423713.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3747437/
Περίληψη
Η νευροπάθεια που προκαλείται από χημειοθεραπεία (CIPN) έχει σχετικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών. Δεν υπάρχουν θεραπευτικές συμβατικές θεραπείες, επομένως πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω επιλογές. Διενεργήσαμε μια συστηματική ανασκόπηση σε βάσεις δεδομένων αγγλικής και κινεζικής γλώσσας για να φωτίσουμε τον ρόλο των ιατρικής χρήσης βοτάνων. 26 σχετικές μελέτες για 5 μεμονωμένα βότανα, ένα εκχύλισμα, έναν αγωνιστή υποδοχέα και 8 συνδυασμούς βοτάνων εντοπίστηκαν εστιάζοντας στα μεμονωμένα βότανα Acorus calamus rhizoma, Cannabis sativa fructus, Chamomilla matricaria, Ginkgo biloba, Salvia officinalis, Sweet bee venom, Fritillaria cirrhosae bulbus και οι συνδυασμοί βοτάνων Bu Yang Huan Wu, τροποποιημένο Bu Yang Huan Wu συν Liuwei Di Huang, τροποποιημένο Chai Hu Long Gu Mu Li Wan, Geranii herba plus Aconiti lateralis praeparata radix, Niu Che Sen Qi Wan (Goshajinkigan), Gui Zhi Jia Shu Fu Tang (Keishikajutsubuto), Huang Qi Wu Wu Tang (Ogikeishigomotsuto) και Shao Yao Gan Cao Tang (Shakuyakukanzoto). Η γνώση του μηχανισμού δράσης είναι ακόμη περιορισμένη, η ποιότητα των κλινικών δοκιμών χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση και οι μελέτες δεν απέδωσαν αρκετά στοιχεία για να καθιερώσουν μια τυπική πρακτική, αλλά έχουν εντοπιστεί πολλές υποσχόμενες ουσίες. Ενώ η CIPN έχει πολλαπλούς μηχανισμούς εκφυλισμού των νευρώνων, ένας συνδυασμός βοτάνων ή ουσιών μπορεί να αντιμετωπίσει πολλαπλούς στόχους για τον σκοπό της νευροπροστασίας ή της νευροαναγέννησης στην CIPN”.

Σε αυτή τη μελέτη, η κάνναβη sativa δοκιμάστηκε σε μοντέλο αρουραίου. Οι ερευνητές πρότειναν ότι οι υποδοχείς κανναβινοειδών CB2 μπορεί να είναι “σημαντικοί θεραπευτικοί στόχοι για τη θεραπεία της νευροπάθειας που προκαλείται από χημειοθεραπεία”. Αυτή η μελέτη επισημαίνει ότι η κάνναβη είχε θετικές επιδράσεις στον νευροπαθητικό πόνο σε πολλές κλινικές δοκιμές.

2. Η ιατρική χρήση της κάνναβης προάγει την νευρογένεση
Ένα πανεπιστημιακό άρθρο του 2015 προσδιορίζει το κανναβινοειδές σύστημα[14] ως “βασικό παράγοντα” στην νευρογένεση στους ενήλικες. Οι υποδοχείς κανναβινοειδών CB1 και CB2 εκφράζονται σε όλο το κεντρικό νευρικό σύστημα. Σύμφωνα με αυτό το άρθρο, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα κανναβινοειδή μπορούν να ελέγξουν τη γένεση των κυττάρων στον εγκέφαλο των ενηλίκων ανάλογα με την δόση και την διάρκεια της χορήγησης καθώς και το κανναβινοειδές που χρησιμοποιήθηκε. Για παράδειγμα, μια μελέτη που χορήγησε κανναβιδιόλη (CBD)[15] σε ποντικούς διαπίστωσε αύξηση της καθαρής νευρογένεσης.
[14] Jack A Prenderville, Áine M Kelly, Eric J Downer “The role of cannabinoids in adult neurogenesis” (Ο ρόλος των κανναβινοειδών στην νευρογένεση στους ενήλικες) Br J Pharmacol. 2015 Aug;172(16):3950–3963.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4543605/
Περίληψη
Οι διαδικασίες που στηρίζουν την νευρογένεση μετά την ανάπτυξη στον εγκέφαλο των θηλαστικών συνεχίζουν να καθορίζονται. Τέτοιες διεργασίες περιλαμβάνουν τον πολλαπλασιασμό νευρικών βλαστικών κυττάρων και νευρικών προγονικών κυττάρων (neural progenitor cells, NPCs), την νευρωνική μετανάστευση, την διαφοροποίηση και την ενσωμάτωση σε ένα δίκτυο λειτουργικών συνάψεων εντός του εγκεφάλου. Τόσο τα εγγενή μόρια (κυτταρικοί καταρράκτες σηματοδότησης) όσο και τα εξωγενή (νευροτροφίνες, νευροδιαβιβαστές, κυτοκίνες, ορμόνες) συνδέονται στενά με την νευρογένεση στους ενήλικες και υπαγορεύουν σε μεγάλο βαθμό την πολλαπλασιαστική δραστηριότητα και την ικανότητα διαφοροποίησης των νευρικών κυττάρων. Τα κανναβινοειδή είναι μια μοναδική κατηγορία χημικών ενώσεων που περιλαμβάνουν κανναβινοειδή που προέρχονται από φυτά (τα δραστικά συστατικά του Cannabis sativa), τα ενδογενή κανναβινοειδή και τα συνθετικά προσδέματα κανναβινοειδών και αυτές οι ενώσεις γίνονται όλο και περισσότερο αναγνωρισμένες για το ρόλο τους στις νευρικές αναπτυξιακές διαδικασίες. Πράγματι, τα κανναβινοειδή έχουν σαφείς διαμορφωτικούς ρόλους στη νευρογένεση των ενηλίκων, πιθανώς μέσω ενεργοποίησης και των δύο υποδοχέων CB1 και CB2. Τα τελευταία χρόνια, ένα μεγάλο σώμα βιβλιογραφίας αποκρυπτογράφησε τα δίκτυα σηματοδότησης που εμπλέκονται στη ρύθμιση της νευρογένεσης που προκαλείται από κανναβινοειδή. Αυτή η έγκαιρη ανασκόπηση συνοψίζει τα στοιχεία στο ότι το κανναβινοειδές σύστημα συνδέεται περίπλοκα με τη νευρωνική διαφοροποίηση και την ωρίμανση των NPCs και επισημαίνει τους εγγενείς/ εξωγενείς μηχανισμούς σηματοδότησης που είναι στόχοι κανναβινοειδών. Συνολικά, αυτά τα ευρήματα προσδιορίζουν τον κεντρικό ρόλο του κανναβινοειδούς συστήματος στην νευρογένεση των ενηλίκων στον ιππόκαμπο και στις πλευρικές κοιλίες και ως εκ τούτου παρέχουν εικόνα για τις διαδικασίες στις οποίες βασίζεται η νευρογένεση μετά την ανάπτυξη στον εγκέφαλο των θηλαστικών”.
[15] “Cannabidiol (CBD)” (Κανναβιδιόλη) https://www.marijuanadoctors.com/resources/cannabinoids/cannabidiol-cbd/

Παρά τα στοιχεία, πολλά δεν έχουν ακόμη κατανοηθεί για τη διαδικασία της νευρογένεσης. Οι επιστήμονες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να μελετήσουν τις επιδράσεις των κανναβινοειδών στη νευρογένεση, υποδηλώνοντας ότι φάρμακα που στοχεύουν στο ενδοκανναβινοειδές σύστημα μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση σύνθετων συστημάτων.

3. Η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να βοηθήσει στον γλυκαιμικό έλεγχο
Η κάνναβη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματική θεραπεία για διαταραχές που προκαλούν αυτόνομη νευροπάθεια, όπως ο διαβήτης. Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την American Diabetes Association (ADA) εξέτασε την επίδραση της CBD και της τετραϋδροκανναβιβαρίνης (THCV)[16] σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2[17]. Διαπίστωσαν ότι η THCV μείωσε την γλυκόζη αίματος νηστείας ή το σάκχαρο στο αίμα και βελτίωσε την λειτουργία του παγκρέατος. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η THCV θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι ένας νέος θεραπευτικός παράγοντας στον γλυκαιμικό έλεγχο σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.
[16] “Tetrahydrocannabivarin (THCV)” (Τετραϋδροκανναβιβαρίνη) https://www.marijuanadoctors.com/resources/cannabinoids/tetrahydrocannabivarin-thcv/
[17] Khalid A Jadoon, Stuart H Ratcliffe, David A Barrett, E Louise Thomas, Colin Stott, Jimmy D Bell, Saoirse E O’Sullivan, Garry D Tan “Efficacy and Safety of Cannabidiol and Tetrahydrocannabivarin on Glycemic and Lipid Parameters in Patients With Type 2 Diabetes: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Parallel Group Pilot Study” (Αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της κανναβιδιόλης και της τετραϋδροκανναβιβαρίνης σε παραμέτρους γλυκαιμικού και λιπιδίου σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2: Μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, παράλληλη πιλοτική μελέτη ομάδας) Diabetes Care. 2016 Oct;39(10):1777-86.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27573936/
Περίληψη
Στόχος: Η κανναβιδιόλη (CBD) και η Δ(9)-τετραϋδροκανναβιβαρίνη (THCV) είναι μη ψυχοδραστικά φυτοκανναβινοειδή που επηρεάζουν το μεταβολισμό των λιπιδίων και της γλυκόζης σε ζωικά μοντέλα. Αυτή η μελέτη ξεκίνησε να εξετάσει τα αποτελέσματα αυτών των ενώσεων σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.
Σχεδιασμός και μέθοδοι έρευνας: Σε αυτήν την τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη, 62 άτομα με μη ινσουλινοεξαρτόμενο διαβήτη τύπου 2 τυχαιοποιήθηκαν σε πέντε σκέλη θεραπείας: CBD (100mg δύο φορές την ημέρα), THCV (5mg δύο φορές την ημέρα), Αναλογία 1:1 CBD και THCV (5mg/5mg, δύο φορές την ημέρα), αναλογία 20:1 CBD και THCV (100mg/5mg, δύο φορές ημερησίως) ή αντίστοιχο εικονικό φάρμακο για 13 εβδομάδες. Το πρωταρχικό τελικό σημείο ήταν μια αλλαγή στις συγκεντρώσεις HDL-χοληστερόλης από την έναρξη. Τα δευτερεύοντα/ τριτογενή τελικά σημεία περιελάμβαναν αλλαγές στον γλυκαιμικό έλεγχο, το προφίλ των λιπιδίων, την ευαισθησία στην ινσουλίνη, το σωματικό βάρος, την περιεκτικότητα σε τριγλυκερίδια του ήπατος, την κατανομή του λιπώδους ιστού, την όρεξη, τους δείκτες φλεγμονής, τους δείκτες αγγειακής λειτουργίας, τις ορμόνες του εντέρου, τα κυκλοφορούντα ενδοκανναβινοειδή και οι συγκεντρώσεις αδιποκίνης. Η ασφάλεια και η ανοχή και τα τελικά σημεία κινητικότητας επίσης αξιολογήθηκαν.
Αποτελέσματα: Σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, η THCV μείωσε σημαντικά την γλυκόζη πλάσματος νηστείας (εκτιμώμενη διαφορά θεραπείας [ETD] = -1,2 mmol/L, P <0,05) και βελτίωσε την λειτουργία των β-κυττάρων του παγκρέατος (λειτουργία β-κυττάρων HOMA2 [ETD = -44,51 μονάδες, P <0,01]), αδιπονεκτίνη (ETD = -5,9 × 10(6)pg/mL, P <0,01) και απολιποπρωτεΐνη Α (ETD = -6,02μmol/L, P <0,05), αν και η HDL στο πλάσμα δεν επηρεάστηκε. Σε σύγκριση με την αρχική τιμή (αλλά όχι το εικονικό φάρμακο), η CBD μείωσε την αντίσταση (-898pg/ml, P <0,05) και αύξησε το ινσουλινοτροπικό πεπτίδιο που εξαρτάται από τη γλυκόζη (21,9pg/ml, P <0,05). Καμία από τις θεραπείες συνδυασμού δεν είχε σημαντική επίδραση στα τελικά σημεία. Οι CBD και THCV ήταν καλά ανεκτά.
Συμπεράσματα: Η THCV θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει έναν νέο θεραπευτικό παράγοντα στον γλυκαιμικό έλεγχο σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Εγγραφή δοκιμής: ClinicalTrials.gov NCT01217112”.

4. Η κάνναβη μειώνει τον πόνο στην περιφερική διαβητική νευροπάθεια
Μια άλλη μελέτη από το 2015 εξέτασε τις επιπτώσεις της κάνναβης στην επώδυνη διαβητική νευροπάθεια[18]. Στη μελέτη, 16 ασθενείς με περιφερική διαβητική νευροπάθεια εισέπνευσαν κάνναβη και εικονικό φάρμακο σε διάφορες δόσεις. Η μελέτη κατέδειξε μείωση του πόνου της περιφερικής διαβητικής νευροπάθειας σε ασθενείς στους οποίους άλλες θεραπείες δεν λειτουργούσαν.
[18] Mark S Wallace, Thomas D Marcotte, Anya Umlauf, Ben Gouaux, JH Atkinson “Efficacy of Inhaled Cannabis on Painful Diabetic Neuropathy” (Αποτελεσματικότητα της εισπνεόμενης κάνναβης στην επίπονη διαβητική νευροπάθεια) J Pain. 2015 Jul;16(7):616–627.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5152762/
Περίληψη
Μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο διασταυρούμενη μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 16 ασθενείς με επώδυνη διαβητική περιφερική νευροπάθεια για την αξιολόγηση της βραχυπρόθεσμης αποτελεσματικότητας και ανεκτικότητας της εισπνεόμενης κάνναβης. Σε ένα σχέδιο cross-over, κάθε συμμετέχων εκτέθηκε σε μία μόνο δόση εικονικού φαρμάκου, σε χαμηλές (1% τετραϋδροκανναβινόλη, THC), μέσες (4% THC) ή υψηλές (7% THC) δόσεις κάνναβης. Πραγματοποιήθηκε αρχικός αυθόρμητος πόνος, προκλητικός πόνος και γνωστικές δοκιμές. Στη συνέχεια, στα άτομα χορηγήθηκε κάνναβη ή εικονικό φάρμακο αερολυμένης κάνναβης και η το σκορ έντασης του πόνου και υποκειμενικού ύψους μετρήθηκαν στα 5, 15, 30, 45 και 60 λεπτά και στη συνέχεια κάθε 30 λεπτά για επιπλέον 3 ώρες. Η γνωστική δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε 5 και 30 λεπτά και στη συνέχεια κάθε 30 λεπτά για επιπλέον 3 ώρες. Η κύρια ανάλυση συνέκρινε τις διαφορές στον αυθόρμητο πόνο με την πάροδο του χρόνου μεταξύ των δόσεων χρησιμοποιώντας μοντέλα γραμμικών μικτών επιδράσεων. Υπήρξε μια σημαντική διαφορά στις βαθμολογίες αυθόρμητου πόνου μεταξύ των δόσεων (p <0,001). Συγκεκριμένες σημαντικές συγκρίσεις ήταν εικονικό φάρμακο έναντι χαμηλής, μέσης, υψηλής δόσης (p = 0,031, 0,04 και <0,001 αντίστοιχα) και υψηλής δόσης έναντι χαμηλής, μέσης (και οι δύο <0,001). Υπήρξε μια σημαντική επίδραση της υψηλής δόσης στον προκαλούμενο πόνο με foam brush και von Frey (και οι δύο <0,001). Υπήρχε μια σημαντική αρνητική επίδραση (εξασθενημένη απόδοση) της υψηλής δόσης σε δύο από τις τρεις νευροψυχολογικές εξετάσεις (Paced Auditory Serial Addition Test, Trail Making Test B)”.

5. Η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη
Η κάνναβη μπορεί να αποτρέψει τον διαβήτη σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Medicine το 2013. Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι η τρέχουσα χρήση κάνναβης συσχετίστηκε με 16% χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας[19]. Κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι η χρήση κάνναβης σχετίζεται με μικρότερη περιφέρεια μέσης.
[19] Elizabeth A Penner, Hannah Buettner, Murray A Mittleman “The Impact of Marijuana Use on Glucose, Insulin, and Insulin Resistance Among US Adults” (Ο αντίκτυπος της χρήσης κάνναβης στην γλυκόζη, στην ινσουλίνη και στην αντίσταση στην ινσουλίνη μεταξύ των ενηλίκων στις ΗΠΑ) Am J Med. 2013 Jul;126(7):583-9.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23684393/
Περίληψη
Ιστορικό: Υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με τη σχέση μεταξύ κανναβινοειδών και μεταβολικών διεργασιών. Οι επιδημιολογικές μελέτες έχουν βρει χαμηλότερα ποσοστά επιπολασμού παχυσαρκίας και σακχαρώδους διαβήτη σε χρήστες κάνναβης σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ κάνναβη, υποδηλώνοντας μια σχέση μεταξύ κανναβινοειδών και περιφερειακών μεταβολικών διεργασιών. Μέχρι σήμερα, καμία μελέτη δεν έχει διερευνήσει την σχέση μεταξύ της χρήσης κάνναβης και της ινσουλίνης νηστείας, της γλυκόζης και της αντίστασης στην ινσουλίνη.
Μέθοδοι: Περιλάβαμε 4.657 ενήλικες άνδρες και γυναίκες από την έρευνα National Health and Nutrition Examination Survey από το 2005 έως το 2010. Η χρήση κάνναβης αξιολογήθηκε με αυτοαναφορά σε ιδιωτική συνέντευξη. Η ινσουλίνη νηστείας και η γλυκόζη μετρήθηκαν μέσω δειγμάτων αίματος μετά από νηστεία 9 ωρών και υπολογίστηκε το μοντέλο ομοιόστασης της αντίστασης στην ινσουλίνη (homeostasis model assessment of insulin resistance, HOMA-IR) για την αξιολόγηση της αντίστασης στην ινσουλίνη. Οι συσχετίσεις εκτιμήθηκαν χρησιμοποιώντας πολλαπλή γραμμική παλινδρόμηση, λογιστικά για το σχεδιασμό της έρευνας και προσαρμογή για πιθανούς συγχωνευτές.
Αποτελέσματα: Από τους συμμετέχοντες στο δείγμα της μελέτης μας, 579 ήταν τρέχοντες χρήστες κάνναβης και οι 1975 ήταν προηγούμενοι χρήστες. Σε πολυμεταβλητά προσαρμοσμένα μοντέλα, η τρέχουσα χρήση κάνναβης συσχετίστηκε με 16% χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας (διάστημα εμπιστοσύνης 95% [CI], -26, -6) και 17% χαμηλότερο HOMA-IR (95% CI, -27, -6). Βρήκαμε σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της χρήσης κάνναβης και των μικρότερων περιφερειών της μέσης. Μεταξύ των τρεχόντων χρηστών, δεν βρήκαμε σημαντική απόκριση δόσης.
Συμπεράσματα: Διαπιστώσαμε ότι η χρήση κάνναβης συσχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνη νηστείας και HOMA-IR, και μικρότερη περιφέρεια μέσης”.

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης και η Αυτόνομη Νευροπάθεια

6. Η ιατρική χρήση της κάνναβης θεραπεύει πολλές ασθένειες
Σύμφωνα με την Mayo Clinic, μελέτες δείχνουν ότι η ιατρική χρήση της κάνναβης βοηθά[20] στα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης (multiple sclerosis, MS), μια άλλη πιθανή αιτία της αυτόνομης νευροπάθειας. Η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της μυϊκής δυσκαμψίας και των σπασμών, καθώς και του επείγοντος της ουροδόχου κύστης που σχετίζεται με την πολλαπλή σκλήρυνση.
[20] “Cannabis for MS: Can it help treat symptoms?” (Κάνναβη για την πολλαπλή σκλήρυνση: Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των συμπτωμάτων;) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/multiple-sclerosis/expert-answers/cannabis-for-ms-can-it-help-treat-symptoms/faq-20112500

Η κάνναβη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία άλλων παθήσεων όπως:
* HIV ή AIDS[21]
* Αλκοολισμός[22]
* Αυτοάνοσο νόσημα[23]
* Διαβήτης[24]
* Τραυματισμοί νωτιαίου μυελού[25]
* Νόσο του Parkinson[26]
* Παρενέργειες χημειοθεραπείας[27]
* Νόσο του Crohn[28]
[21] “HIV / AIDShttps://www.marijuanadoctors.com/conditions/hiv-aids/
[22] “Alcoholism” (Αλκοολισμός) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/alcoholism/
[23] “Autoimmune Disease” (Αυτοάνοσο νόσημα) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/autoimmune-disease/
[24] “Diabetes” (Διαβήτης) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/diabetes/
[25] “Spinal Cord Injury” (Τραυματισμός σπονδυλικής στήλης) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/spinal-cord-injury/
[26] “Parkinson’s Disease” (Νόσος του Parkinson) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/parkinsons-disease/
[27] “Chemotherapy” (Χημειοθεραπεία) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/chemotherapy/
[28] “Crohn’s Disease” (Νόσος του Crohn) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/crohns-disease/

Ευτυχώς, ερευνητές, επιστήμονες και γιατροί αρχίζουν να παίρνουν πιο σοβαρά την ιατρική χρήση της κάνναβης τώρα που είναι νόμιμη στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ. Η ιατρική χρήση της κάνναβης ως θεραπεία για την αυτόνομη νευροπάθεια θα μπορούσε να καθιερωθεί κάποια στιγμή σύντομα.

Πώς αντιμετωπίζει η ιατρική χρήση της κάνναβης τα συμπτώματα της αυτόνομης νευροπάθειας;
Παρόλο που πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για να ανακαλυφθεί το πώς η κάνναβη μπορεί να θεραπεύσει καταστάσεις στις οποίες βασίζεται η αυτόνομη νευροπάθεια, πολλές πληροφορίες είναι γνωστές για την κάνναβη και την επίδρασή της στο ανθρώπινο σώμα.

Η ιατρική χρήση της κάνναβης βοηθά το φυσικό μας ενδοκανναβινοειδές σύστημα (ΕΚΣ) να ρυθμίζει την φλεγμονή, να ελέγχει τον πόνο και να επηρεάζει άλλα κοινά συμπτώματα που προκύπτουν από μια σειρά διαταραχών. Η κάνναβη μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της αυτόνομης νευροπάθειας με:
* Την μείωση της ναυτίας[29] και του εμέτου[30]
* Την ανακούφιση μυϊκών σπασμών[31]
* Τον έλεγχος του επείγοντος της ουροδόχου κύστης
* Την ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος
* Την μείωση της φλεγμονής[32]
* Την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης[33]
* Την αύξηση της όρεξης
* Την ανακούφιση από τον πόνο των νεύρων
* Την ανακούφιση από το άγχος[34] και την κατάθλιψη[35]
* Την μείωση των συμπτωμάτων στέρησης αλκοόλ
[29] “Nausea” (Ναυτία) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/severe-nausea/
[30] “Vomiting” (Έμετος) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/severe-vomiting/
[31] “Muscle Spasms” (Μυικοί σπασμοί) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/muscle-spasms/
[32] “Inflammation” (Φλεγμονή) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/inflammation/
[33] “High Blood Pressure” (Υψηλή πίεση του αίματος) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/high-blood-pressure/
[34] “Anxiety” (Άγχος) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/anxiety-disorders/
[35] “Depression” (Κατάθλιψη) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/major-depression/

Ποιες είναι οι καλύτερες ποικιλίες κάνναβης για ιατρική χρήση στην αυτόνομη νευροπάθεια;
Το φυτό της κάνναβης έχει δύο βασικούς τύπους ποικιλιών που χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς, τις indica και τις sativa[36]. Νομικά, οι indica και οι sativa είναι το ίδιο. Ιατρικά, εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς καθώς και οι δυο τύποι έχουν μοναδικά αποτελέσματα και θεραπευτικές ιδιότητες.
[36] “Indica vs. Sativa” (Indica εναντίον Sativa) https://www.marijuanadoctors.com/resources/cannabis-indica-vs-sativa/

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης και η Αυτόνομη Νευροπάθεια

Ο τύπος της ποικιλίας που χρησιμοποιούμε για την αυτόνομη δυσλειτουργία εξαρτάται από τα συμπτώματα μας. Ένας πιστοποιημένος γιατρός κάνναβης μπορεί να συστήσει μια ποικιλία sativa εάν ο ασθενής αντιμετωπίζει κατάθλιψη ή έλλειψη όρεξης ως αποτέλεσμα της αυτόνομης νευροπάθειας. Οι ποικιλίες sativa[37] είναι γενικά πιο ενεργητικές από τις ποικιλίες indica[38] και έχουν τα ακόλουθα αποτελέσματα:
* Διεγείρουν την όρεξη
* Ανακουφίζουν από την κατάθλιψη
* Ενεργοποιούν
[37] “Cannabis Sativa” (Κάνναβη Sativa) https://www.marijuanadoctors.com/resources/cannabis-sativa/
[38] “Cannabis Indica” (Κάνναβη Indica) https://www.marijuanadoctors.com/resources/cannabis-indica/

Από την άλλη πλευρά, εάν τα συμπτώματα της αυτόνομης νευροπάθειας περιλαμβάνουν πόνο, άγχος ή ναυτία, ο γιατρός μπορεί να συστήσει μια ποικιλία indica. Οι ποικιλίες Indica συνήθως ηρεμούν και έχουν τα ακόλουθα αποτελέσματα:
* Χαλάρωση
* Μείωση του άγχος
* Μείωση του πόνου
* Ανακούφιση στους μυϊκούς σπασμούς
* Ανακούφιση από την ναυτία

Όπως οι ποικιλίες sativa, έτσι και οι indica μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να αυξήσουν την όρεξη. Μίλησε με έναν πιστοποιημένο γιατρό κάνναβης ή με έναν υπάλληλο σε κάποιο ειδικό κατάστημα διάθεσης κάνναβης για να βρεις την καλύτερη ποικιλία για τα συμπτώματά σου.

Ποιες είναι οι καλύτερες μέθοδοι θεραπείας με κάνναβη;
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι κατάποσης της κάνναβης. Ένας καταρτισμένος γιατρός θα εξετάσει την τρέχουσα κατάσταση της υγείας σου, τα επιθυμητά αποτελέσματα και τον τρόπο ζωής σου για να σε βοηθήσει να επιλέξεις την καλύτερη μέθοδο. Τελικά, εξαρτάται από εσένα και με το να είσαι πιο άνετα.

Οι ασθενείς με την κάνναβη την καταναλώνουν συνήθως χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες μεθόδους[39]:
* Ατμοποίηση: Η ατμοποίηση περιλαμβάνει την εισπνοή παραγόμενων ατμών από κάνναβη. Η ατμοποίηση παρέχει γρήγορη ανακούφιση, αλλά μπορεί να είναι πολύ έντονη για τους άπειρους χρήστες. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν επώδυνα συμπτώματα αυτόνομης νευροπάθειας μπορεί να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν έναν ατμοποιητή για μια γρήγορης χορήγησης θεραπεία.
* Βρώσιμα: Τα βρώσιμα είναι μια μορφή κάνναβης που μπορούμε να φάμε. Η βρώσιμη κάνναβη μπορεί να είναι σε μπισκότα, σε μπράουνις, σε καραμέλες ή σε άλλες λιχουδιές. Η βρώσιμη κάνναβη έχει μεγαλύτερης διάρκειας επιδράσεις από άλλες μεθόδους, αλλά μπορεί να προκαλέσει ισχυρά αποτελέσματα ανάλογα με τη δοσολογία που χρησιμοποιείται. Η βρώσιμη κάνναβη μπορεί να είναι ιδανική για μακροχρόνια ανακούφιση των συμπτωμάτων.
* Βάμματα: Τα βάμματα κάνναβης προσφέρουν μια απλή μέθοδο κατάποσης. Τα βάμματα είναι ένα υγρό που μπορεί να ληφθεί από το στόμα τοποθετώντας μερικές σταγόνες κάτω από τη γλώσσα ή προσθέτοντας το υγρό σε ένα ποτό ή φαγητό. Τα βάμματα δρουν γρηγορότερα από τα βρώσιμα αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο η εισπνοή. Τα βάμματα είναι μια προσιτή, απλή μέθοδος για άτομα που δεν επιθυμούν την χορήγηση με την εισπνοή της κάνναβης.
* Τοπικής εφαρμογής σκευάσματα: Τα τοπικής εφαρμογής σκευάσματα κάνναβης περιλαμβάνουν σκευάσματα όπως λοσιόν, λάδι ή κρέμα για επάλειψη πάνω στο δέρμα. Τα τοπικής χρήσης σκευάσματα κάνναβης παρέχουν γρήγορη ανακούφιση στην περιοχή στην οποία εφαρμόζονται. Αυτή είναι μια καλή επιλογή για ασθενείς που βιώνουν μυϊκούς σπασμούς ως συνέπεια της αυτόνομης νευροπάθειας.
[39] “How to Use Medical Cannabis” (Πώς να χρησιμοποιήσεις την κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς) https://www.marijuanadoctors.com/resources/methods-medicating-cannabis/

Οι ασθενείς μπορούν επίσης να λάβουν κάνναβη σε κάψουλες, υπόθετα ή πόσιμα. Το κάπνισμα είναι η πιο γνωστή μέθοδος κατανάλωσης κάνναβης και δρα γρήγορα για την ανακούφιση της ναυτίας και άλλων συμπτωμάτων. Ωστόσο, το κάπνισμα δεν συνιστάται επειδή μπορεί να ερεθίσει τους πνεύμονες ή τον λαιμό.

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες της ιατρικής χρήσης της κάνναβης;
Όπως κάθε φάρμακο, έτσι και η κάνναβη μπορεί να έχει ορισμένες παρενέργειες και θα επηρεάσει διαφορετικά κάθε άτομο. Ωστόσο, η κάνναβη παράγει συνήθως πιο ήπιες και πιο εύχρηστες παρενέργειες από άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Επίσης, σε αντίθεση με ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα, δεν μπορείς να καταναλώσεις υπερβολική δόση κάνναβης.

Οι πιθανές παρενέργειες της ιατρικής κάνναβης περιλαμβάνουν[40]:
* Ξηροστομία[41]
* Αυξημένη όρεξη[42]
* Κόκκινα μάτια[43]
* Υπνηλία[44]
* Ζάλη
* Γρήγορος καρδιακός παλμός[45]
* Βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης[46]
[40] “Medical Marijuana Side Effects” (Παρενέργειες της ιατρικής χρήσης της κάνναβης) https://www.marijuanadoctors.com/resources/medical-marijuana-side-effects/
[41] “Dry Mouth and Thirst” (Ξηροστομία και Δίψα (παρενέργειες κάνναβης)) https://cannalib.eu/dry_mouth_and_thirst_side_effects/
[42] “Hunger” (Πείνα (παρενέργειες κάνναβης)) https://cannalib.eu/hunger_side_effects/
[43] “Red Eyes” (Κόκκινα μάτια (παρενέργειες κάνναβης)) https://cannalib.eu/red_eyes_side_effects/
[44] “Drowsiness” (Υπνηλία (παρενέργειες κάνναβης)) https://cannalib.eu/drowsiness_side_effects/
[45] “Increased Heart Rate” (Αυξημένος καρδιακός ρυθμός (παρενέργειες κάνναβης)) https://cannalib.eu/increased_heart_rate_side_effects/
[46] “Short-Term Memory Loss” (Βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης (παρενέργειες κάνναβης)) https://cannalib.eu/short_term_memory_loss_side_effects/

Ορισμένα άτομα ενδέχεται να μην εμφανίσουν παρενέργειες. Συνολικά, οι μεμονωμένες αντιδράσεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες όπως η δόση, η ποικιλία, η ώρα της ημέρας που γίνεται η χρήση και η μέθοδος χορήγησης. Θα πρέπει να ακολουθείς πάντα τις συστάσεις του γιατρού.