Μενού

ΜΕΡΟΣ Ε. Πληροφορίες για καθένα ένα από τα 10 θεραπευτικά μανιτάρια
b00 Healing with Medicinal Mushrooms-A practical handbook (2017)

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από το βιβλίο: “Healing with Medicinal Mushrooms – A practical handbook (2017)” (Θεραπείες με θεραπευτικά μανιτάρια – Ένα πρακτικό εγχειρίδιο) https://cannalib.eu/healing-with-medicinal-mushrooms-a-practical-handbook-2017/

by Dr. Walter Ardigò)

Τα 10 μανιτάρια: Agaricus – Auricularia – Coprinus – Cordyceps – Ganoderma – Grifola – Hericium – Lentinus – Pleurotus – Polyporus

Όλα τα θεραπευτικά μανιτάρια έχουν ευεργετικά αποτελέσματα σε διαφορετικά επίπεδα, συμβάλλοντας στη διατήρηση της υγείας του οργανισμού και στην αντιμετώπιση των υπαρχουσών ασθενειών.

Ωστόσο, δεδομένου ότι κάθε μανιτάρι έχει συγκεκριμένες θεραπευτικές δυνάμεις, είναι σημαντικό να τις γνωρίσεις λεπτομερώς, ανακαλύπτοντας τις βασικές λειτουργίες του καθενός από αυτά.

Στις επόμενες σελίδες θα βρεις, λοιπόν, μια λεπτομερή περιγραφή για αυτά τα 10 μανιτάρια: Agaricus, Auricularia, Coprinus, Cordyceps, Ganoderma, Grifola, Hericium, Lentinus, Pleurotus και Polyporus.

Είναι εκπληκτικό πώς το ίδιο μανιτάρι μπορεί να αποκαταστήσει την υγεία σε πολύ διαφορετικά μέρη του σώματος, όπως, για παράδειγμα, το δέρμα, την καρδιά και το συκώτι.

ΜΕΡΟΣ Ε. Πληροφορίες για καθένα ένα από τα 10 θεραπευτικά μανιτάρια

AGARICUS (Agaricus brasiliensis, αγαρικό)

Για να απαλλαγείς από τις αλλεργίες, για να έχεις όμορφο δέρμα, λεπτό σώμα και περισσότερη ενέργεια

Ονομασίες: Almond mushroom, mushroom of the sun, God’s mushroom, mushroom of life, royal sun agaricus, jisongrong ή himematsutake

Συνώνυμα: Agaricus rufotegulis Nauta (1999), Agaricus brasiliensis Wasser, M. Didukh, Amazonas & Stamets (2002) [nom. illegit., non A. brasiliensis Fr. (1830)], Agaricus blazei auct. non Murrill (1945)

Μετά το Ganoderma, αυτό είναι το μανιτάρι που έχει μελετηθεί περισσότερο σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Agaricus brasiliensis έχει εξαιρετικά σημαντικά αποτελέσματα και είναι σε θέση να επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις τόσο στα κύρια όργανα του σώματος όσο και από αισθητική άποψη.

Ιστορικές πληροφορίες

Το Agaricus brasiliensis έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων από τις αρχές της δεκαετίας του ‘60, όταν ο Dr. Cinden και η ομάδα ερευνητών του στο University of Pennsylvania διαπίστωσαν ότι οι κάτοικοι μιας περιοχής της Βραζιλίας ζούσαν πολύ περισσότερο και ήταν λιγότερο επιρρεπείς σε ασθένειες από τους υπόλοιπους πληθυσμός. Οι ειδικοί, ενθουσιασμένοι από τον μεγάλο αριθμό αιωνόβιων στην περιοχή, αποφάσισαν να αναλύσουν τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής των κατοίκων. Ανακάλυψαν ότι το μυστικό για την υγεία τους ήταν το Agaricus, που έχει μια συγκέντρωση από πολύ ενδιαφέροντα ενεργά συστατικά χρήσιμα για τη διατήρηση της άριστης υγείας μέχρι τα βαθιά γεράματα, καθώς και για την παροχή υψηλής ενέργειας και για πολύ όμορφο δέρμα, παρά τη γήρανση που προκαλεί ο χρόνος και ο ήλιος. Ακόμα και σήμερα η παραδοσιακή ιατρική της περιοχής θεραπεύει λοιμώξεις, δερματίτιδα, αλλεργίες, διαβήτη, ηπατίτιδα, ψυχολογικές διαταραχές κοκ. χάρη στο Agaricus. Για το λόγο αυτό ονομάζεται και ως “το μανιτάρι του θεού” (cogumelo de Deus στα πορτογαλικά) (Halpern, 2007).

Στην Ιαπωνία, όπου η έρευνα και ο πολιτισμός σχετικά με τη μακροζωία και την πρόληψη των εκφυλιστικών ασθενειών έχουν επηρεάσει βαθιά τον τρόπο ζωής, μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει αρχίσει να παίρνει αυτό το φάρμακο σε καθημερινή βάση, σε μόλις τρεις δεκαετίες έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή φάρμακα στα ιαπωνικά νησιά. Μετά το Ganoderma είναι πλέον το πιο μελετημένο μανιτάρι σε πανεπιστήμια παγκοσμίως.

Δυνατά σημεία

Σήμερα, το Agaricus brasiliensis είναι δημοφιλές και εκτιμάται παγκοσμίως για την ικανότητα του να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο γίνεται σχεδόν ανίκητο για τα παθογόνα, με τρόπο συγκρίσιμο με το “Σινικό Τείχος της Κίνας”. Οι άμυνες του ανοσοποιητικού γίνονται πολύ αποτελεσματικές ειδικά έναντι των βακτηρίων του ουροποιητικού και του αναπνευστικού συστήματος (Bernardshaw et al., 2005), αλλά και έναντι των αλλεργιών, τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία (Ellertsen & Hetland, 2009). Αυτό επιβεβαιώνεται από δύο μελέτες που έγιναν στο University of Oslo. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι βοηθά στον έλεγχο της όρεξης όταν προσπαθείς να χάσεις βάρος και μειώνει το υψηλό σάκχαρο στο διαβήτη. Επιπλέον, το Agaricus κάνει το δέρμα πολύ όμορφο, αυξάνει σημαντικά την πνευματική και σωματική ενέργεια και υποστηρίζει το νευρικό σύστημα και το μυαλό σε περίπτωση ασθένειας.

Ενεργά συστατικά

Το Agaricus brasiliensis έχει τόσο μεγάλη ποσότητα ενεργών συστατικών που είναι θεμελιώδες για χρήση σε πολλές διαφορετικές καταστάσεις. Εδώ είναι τα κύρια ενεργά συστατικά του:

 • βήτα-γλυκάνες (beta-glucans), ισχυροί ανοσοδιεγέρτες, ενεργοί ενάντια στα βακτήρια, τους ιούς και την επίφοβη Candida. Είναι το μανιτάρι με την υψηλότερη ποσότητα αυτών των εντυπωσιακών ουσιών
 • τερπένια (terpenes), αιθέρια έλαια που του δίνουν ένα ευχάριστο άρωμα που θυμίζει αμύγδαλο και τα οποία έχουν σημαντική αντιφλεγμονώδη και αντιβιοτική δράση. Ο καθηγητής Bernardshaw του University of Oslo, αφού διεξήγαγε μια μελέτη για τη σηψαιμία (Bernardshaw et al., 2005), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Agaricus μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμη εναλλακτική λύση στα αντιβιοτικά
 • 13 ZE-LOH (13-hydroxy cis-9, trans-11-octadecadienoic acid / 13-υδροξυ cis-9, trans-11-οκταδεκαδιενοϊκό οξύ), ένα βακτηριοκτόνο (Osaki et al., 1994)
 • ένζυμα ενίσχυσης για το κυτόχρωμα P-450, το οποίο είναι το σύνολο εργαλείων που χρησιμοποιεί το συκώτι και επομένως ο κύριος λειτουργικός του πόρος.
 • πεπτικά ένζυμα, όπως η αμυλάση (amylase), η οποία βοηθά στην πέψη των αμύλων, η λιπάση (lipase), η οποία διευκολύνει την πέψη των λιπών, η τρυψίνη ή θρυψίνη (trypsin) και άλλες πρωτεάσες (proteases) που εμπλέκονται στην πέψη του κρέατος και των πρωτεϊνών (Halpern, 2007)
 • ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν το δέρμα, τα όργανα και τους ιστούς, όπως το συκώτι, την καρδιά και τον εγκέφαλο, από τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται από διάφορες πηγές, κυρίως τις ακτίνες UVA, τα σπορ, τις υψηλές μεταβολικές απαιτήσεις, το στρες, το τσιγάρο, τις τοξίνες και την αιθαλομίχλη
 • τυροσινάση (tyrosinase), ένα ένζυμο που μειώνει την περίσσεια μελανίνης (τη χρωστική ουσία που δίνει χρώμα στο δέρμα), χρήσιμο για τη λεύκανση των σκουρόχρωμων σημαδιών του δέρματος. Αυτό το ένζυμο είναι επίσης ανεκτίμητο στον εγκέφαλο, όπου αυξάνει τους εγκεφαλικούς μεσολαβητές ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη, που απαιτούνται για πολλές λειτουργίες (Chien et al., 2008)

Ένα μανιτάρι γεμάτο υγεία

Παρά το γεγονός ότι είναι ένα ενιαίο συμπλήρωμα, το Agaricus brasiliensis θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα σύνολο διαφορετικών συμπληρωμάτων, επειδή βελτιώνει πολλές λειτουργίες του σώματος. Ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει το υπερβολικό βάρος, κάνει το δέρμα όμορφο και ενισχύει τον ψυχισμό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσει ολόκληρο το σώμα, γιατί έχει και τις τέσσερις δυνάμεις.

1η δύναμη: Ασθένειες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα και τις φλεγμονές

Ασθένειες από παθογόνα

Αυτό το μανιτάρι είναι χρήσιμο σε όλες τις ασθένειες, τα σύνδρομα και τα προβλήματα που χαρακτηρίζονται από ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα έναντι των παθογόνων: χάρη στις βήτα-γλυκάνες του, στην πραγματικότητα, ενισχύει ολόκληρο το αμυντικό σύστημα (μακροφάγα, λεμφοκύτταρα), ώστε να γίνεται “ανίκητο” ενάντια σε ιούς, βακτήρια και Candida. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως πρόληψη όσο και ως θεραπεία. Για παράδειγμα, για τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους, που συχνά αρρωσταίνουν από ιούς της γρίπης, παρέχει σχεδόν απόλυτη προστασία. Το Agaricus έχει ισχυρή αντιβιοτική δράση (Bernardshaw et al., 2006), επίσης χάρη στη βακτηριοκτόνο ουσία 13ZE-LOH (Osaki et al., 1994) και καλή αντιιική δράση (De Sousa Cardozo et al., 2011).

Αλλεργική νόσος και αυτοάνοσο νόσημα

Επιπλέον, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξασθενημένο, όπως σε αλλεργικές ασθένειες και αυτοάνοσα νοσήματα, το μανιτάρι Agaricus είναι σχεδόν πάντα η πρώτη επιλογή. Οι ερευνητές έχουν διευκρινίσει ότι η βάση της αλλεργικής νόσου είναι μια αλλοίωση του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο βρίσκεται σε κατάσταση απόκρισης Th2 και ως εκ τούτου παράγει παθολογικά IgE αντισώματα κατά της γύρης, στο νικέλιο, στην σκόνη ή σε άλλες ουσίες που προκαλούν την αλλεργική αντίδραση. Ωστόσο, το Agaricus επαναφέρει το ανοσοποιητικό σύστημα στον τρόπο απόκρισης Th1, στον οποίο η άμυνα είναι κυτταρική (Takimoto et al., 2008). Στην απόκριση Th1, τα αλλεργικά αντισώματα IgE δεν παράγονται πλέον και οι αλλεργικές ασθένειες σταδιακά επουλώνονται (Ellertsen & Hetland, 2009). Οι κοινές αλλεργίες περιλαμβάνουν το άσθμα και την ατοπική δερματίτιδα (Morimoto et al., 2008). Ο μηχανισμός είναι παρομοίως εξασθενημένος και σε αυτοάνοσα νοσήματα, και κατά συνέπεια το Agaricus δρα με τον ίδιο τρόπο. Πυροδοτεί την έναρξη της επούλωσης με εξίσου θετικά αποτελέσματα. Τα αυτο-αντισώματα που ευθύνονται για τη νόσο σταδιακά δεν παράγονται πλέον.

* Αναλυτικά είναι αποτελεσματικό κατά:

 • Ασθένειες από παθογόνα
  • γρίπη (Bernardshaw et al., 2005)
  • γριπώδη σύνδρομα (ό.π.)
  • πονόλαιμος (φαρυγγίτιδα) (ό.π.)
  • βρογχίτιδα (ό.π.)
  • πνευμονία (ό.π.)
  • κυστίτιδα και υποτροπιάζουσα κυστίτιδα (ό.π.)
  • κολπική Candida
  • επιχείλιες πληγές (De Souza Cardozo et al., 2011)
  • έρπης γεννητικών οργάνων
 • Αλλεργική νόσος
  • αλλεργική ρινίτιδα (Ellertsen & Hetland, 2009)
  • κνίδωση (ό.π.)
  • ατοπική δερματίτιδα (Morimoto et al., 2008)
  • άσθμα (Takimoto et al., 2008)
 • Αυτοάνοσο νόσημα
  • Θυρεοειδίτιδα Hashimoto
  • Νόσος του Graves
  • Σύνδρομο Sjögren
  • άλλα αυτοάνοσα νοσήματα

Άλλα μανιτάρια που μπορούν να προστεθούν για βελτίωση των αποτελεσμάτων: Ganoderma και Lentinus.

2η δύναμη: Ασθένειες που σχετίζονται με την πέψη, το βάρος και τον μεταβολισμό

Μεταβολικά νοσήματα: υπέρβαρο και διαβήτης

Το Agaricus brasiliensis είναι εξαιρετικά χρήσιμο για το υπερβολικό βάρος για τρεις λόγους. Πρώτον, διεγείρει την αδιπονεκτίνη, μια ορμόνη του λιπώδους ιστού που καίει το συσσωρευμένο λίπος. Δεύτερον, δρα ευνοϊκά στο μεταβολισμό των υδατανθράκων. Τέλος, διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυτό είναι σημαντικός παράγοντας γιατί όσο αυτή η παράμετρος παραμένει σταθερή, τόσο μειώνει την όρεξη.

Έχει αποδειχθεί ότι είναι χρήσιμο στον διαβήτη. Σε μια μελέτη, μείωσε την αντίσταση στην ινσουλίνη κατά 25%, τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) κατά 2,1% και το βάρος επίσης, αυξάνοντας τα επίπεδα της αδιπονεκτίνης κατά 20%, όλα σε τρεις μήνες (Hsu et al., 2008a). Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι δείκτης αναφοράς για το σάκχαρο του αίματος. Είναι μια αξιόπιστη ένδειξη του επιπέδου σακχάρου στο αίμα και ως εκ τούτου ιδανικό για την παρακολούθηση του διαβήτη. Είναι σταθερό και επομένως δεν παρουσιάζει διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας όπως το ίδιο το σάκχαρο στο αίμα (Vitak et al., 2015, Yurkiv et al., 2015).

* Εν συντομία, είναι πολύτιμο για:

 • Μεταβολική νόσος
  • υπέρβαρο (Hsu et al., 2008a)
  • πρόληψη του διαβήτη (Hsu et al., 2008a, Vitak et al., 2015, Yurkiv et al., 2015)
  • διαβήτης (Hsu, 2008a, Vitak et al., 2015, Yurkiv et al., 2015)

Άλλα μανιτάρια που μπορούν να προστεθούν για βελτίωση των αποτελεσμάτων: Grifola και Coprinus.

3η δύναμη: Ασθένειες που σχετίζονται με το συκώτι, το δέρμα, τα νεφρά και την άμυνα κατά των ελεύθερων ριζών

Ηπατική νόσος

Αυτό το μανιτάρι ανανεώνει και ενισχύει το σύνολο των εργαλείων (κυτόχρωμα P-450 και αντιοξειδωτικά ένζυμα) με τα οποία τα ηπατικά κύτταρα ενεργοποιούνται και μεταμορφώνουν, μέσω βιοχημικών διεργασιών, όλες τις ουσίες που λαμβάνουν και επίσης καθαρίζουν το σώμα από τοξίνες και επιβλαβείς χημικές ουσίες, όπως το αλκοόλ. Για το λόγο αυτό προάγει τη λειτουργία και την υγεία του ήπατος.

Όταν το ήπαρ αρχίζει να αναπτύσσει τοξικότητα ή στεάτωση (μεγέθυνση του ήπατος) και τα επίπεδα τρανσαμινασών αρχίζουν να αυξάνονται, το Agaricus μειώνει αυτά τα επίπεδα και αποκαθιστά την υγεία στο ήπαρ. Ακόμη και στην ηπατίτιδα Α, Β και C, το Agaricus καταπολεμά τον ιό και ενισχύει το εξασθενημένο ήπαρ. Σε μια μελέτη 20 ασθενών με ηπατίτιδα C, το Agaricus έδειξε την αποτελεσματικότητά του μειώνοντας τη γ-GT (γ-γλουταμυλ τρανσφεράση), τον πιο σημαντικό δείκτη της ηπατίτιδας C, στο 80% των περιπτώσεων (Inuzuka & Yoshida, 2002). Σε μια μελέτη τεσσάρων ασθενών με ηπατίτιδα Β, το Agaricus επανέφερε τα επίπεδα τρανσαμινάσης AST 246 (φυσιολογική ασπαρτική τρανσαμινάση 8-48 U/l) και ALT 151 (φυσιολογική 10-55 U/l), τα οποία ήταν πολύ υψηλά, πίσω σε φυσιολογικά επίπεδα, επιδεικνύοντας την αποτελεσματικότητά του στην ομαλοποίηση της ηπατικής λειτουργίας (Hsu et al., 2008b).

Δερματικά προβλήματα και ασθένειες

Είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος ομορφιάς, προλαμβάνει και μειώνει τις ρυτίδες, γιατί αυξάνει την αντιοξειδωτική ικανότητα του δέρματος, εξαλείφοντας τις ελεύθερες ρίζες που επιτίθενται στο κολλαγόνο (το ικρίωμα του δέρματος) (Hyde et al., 2010). Δεύτερον, προστατεύει το δέρμα από τις ακτίνες UVA, επιβλαβή στοιχεία που αυξάνουν περαιτέρω την παραγωγή ελεύθερων ριζών (Halpern, 2007). Χάρη στην περιεκτικότητα του σε τυροσινάση (ένζυμο) κάνει το δέρμα φωτεινό και εξισορροπεί τη μελανίνη, φωτίζοντας τις κηλίδες γήρανσης (Chien et al., 2008). Επιπλέον, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτό το φάρμακο έχουν αναφέρει ότι το μαύρισμα γίνεται πιο ομοιογενές, τόσο στον κορμό όσο και στα πόδια, χωρίς το πρόβλημα του ηλιακού εγκαύματος.

Είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό σε δερματικές παθήσεις, ιδιαίτερα στη θεραπεία της ακμής, της φλεγμονώδους δερματίτιδας, της αλλεργικής δερματίτιδας, του εκζέματος. Επαναφέρει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος στη λειτουργία απόκρισης Th1. εξαλείφει τους υποκείμενους παράγοντες αδυναμίας ή εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος, επιλύοντας τις φλεγμονές του δέρματος (χρόνια δερματίτιδα) καθώς και το έκζεμα επαφής (βλαβερές ουσίες, καλλυντικά κλπ.), την κνίδωση και την αλλεργική δερματίτιδα (Morimoto et al., 2008).

Άμυνα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες

Το Agaricus έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει τη δράση του βενζοπυρενίου, μιας καρκινογόνου ουσίας που σχηματίζεται στον καπνό του τσιγάρου, στα καυσαέρια από οχήματα και βιομηχανία και στο καμένο κρέας (Osaki et al., 1994). Η αντιοξειδωτική δράση μειώνει την καρκινογένεση του βενζοπυρενίου, μέσω της σημαντικής αύξησης των ελεύθερων ριζών (Angeli et al., 2009).

* Αναλυτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για:

 • Ηπατική νόσο
  • υψηλή τρανσαμινάση (Hsu et al., 2008b)
  • ηπατίτιδα Α και Β (ό.π.)
  • ηπατίτιδα C (Inuzuka & Yoshida, 2002, Grinde et al., 2006)
  • ηπατική τοξικότητα
  • ηπατίτιδα (πχ. λόγω φαρμακευτικών προϊόντων, αλκοόλ και δίαιτας)
 • Δερματικά προβλήματα και ασθένειες
  • ομοιογενές μαύρισμα (Chien et al., 2008)
  • προστατεύει το δέρμα από τις ηλιακές και τεχνητές ακτίνες UVA (Halpern, 2007)
  • ακμή
  • ατοπική δερματίτιδα (Morimoto et al., 2008)
  • αλλεργική δερματίτιδα (ό.π.)
  • φλεγμονώδης δερματίτιδα
  • έκζεμα (ό.π.)
  • αντιδράσεις στα καλλυντικά (Hyde et al., 2010)
  • δερματικές κηλίδες (Chien et al., 2008)
  • ρυτίδες (Hyde et al., 2010)
 • Άμυνα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες
  • προστατεύει από το βενζοπυρένιο (Osaki et al., 1994)

Άλλα μανιτάρια που μπορούν να προστεθούν για βελτίωση των αποτελεσμάτων: Ganoderma και Lentinus.

4η δύναμη: Ασθένειες που σχετίζονται με την ενέργεια (μύες, εγκέφαλος, καρδιά, σεξουαλικά όργανα, οστά και αρθρώσεις)

Σωματική και πνευματική ενέργεια: άθληση, εργασία και ανάρρωση.

Το Agaricus brasiliensis, χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε τυροσινάση, προάγει τη σύνθεση της λεβοντόπα (L-Dopa), η οποία είναι πρόδρομος σημαντικών νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη (Halpern, 2007), χρήσιμη για την αύξηση τόσο της σωματικής όσο και της πνευματικής ενέργειας. Για το λόγο αυτό είναι ανεκτίμητη στον αθλητισμό, στην έντονη εργασία και σε περιόδους ανάρρωσης.

Κατάθλιψη

Είναι επίσης χρήσιμο στην κατάθλιψη, γιατί αυξάνει τη ντοπαμίνη και τη νορεπινεφρίνη, δύο νευροδιαβιβαστές που είναι ανεπαρκείς στην κατάθλιψη και που προκαλούν κακή διάθεση και έλλειψη ενέργειας. Αυτό το μανιτάρι επομένως βελτιώνει τη διάθεση, την ορμή και την επιθυμία να κάνουμε πράγματα (Zhang et al., 2015).

* Εν συντομία, είναι χρήσιμο σε αυτές τις περιπτώσεις:

 • Σωματική και πνευματική ενέργεια
  • Αθλητισμός
   • έντονη δουλειά
   • έντονη μελέτη
   • ανάρρωση
  • Κατάθλιψη
   • κατάθλιψη (Zhang et al., 2015)

Άλλα μανιτάρια που μπορούν να προστεθούν για βελτίωση των αποτελεσμάτων: Auricularia και Ganoderma.

ΜΕΡΟΣ Ε. Πληροφορίες για καθένα ένα από τα 10 θεραπευτικά μανιτάρια

AURICULARIA (Auricularia auriculae-judae, αφτί του Ιούδα)

Για την προστασία του μυαλού, της καρδιάς, των εντέρων και των αρθρώσεων

Ονομασίες: jelly ear, Judas’s ear ή Jew’s ear

Συνώνυμα: –

Η άφθονη περιεκτικότητα του σε αδενοσίνη (adenosine) καθιστά το Auricularia ιδιαίτερα χρήσιμο σε παθήσεις του νευρικού και του καρδιαγγειακού συστήματος, τόσο ως πρόληψη όσο και για τη μείωση των υπαρχόντων συμπτωμάτων. Είναι μια εξαιρετική θεραπεία για το άγχος, βελτιώνοντας την ηρεμία και την ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, από τη μια πλευρά, και την ανάπαυση τη νύχτα από την άλλη. Επιπλέον, είναι ένας αποτελεσματικός αντιφλεγμονώδης παράγοντας. Είναι μια εκπληκτική θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα, που λύνει ακόμη και τις πιο επίμονες περιπτώσεις, αποκαθιστώντας τη φυσιολογική φυσιολογική κίνηση του εντέρου χωρίς να χάνονται πολύτιμα υγρά και μέταλλα.

Ιστορικές πληροφορίες

Το Auricularia έχει χρησιμοποιηθεί για πάνω από χίλια χρόνια στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Έχει την ενδιαφέρουσα διάκριση ότι είναι το πρώτο μανιτάρι που καλλιεργήθηκε στην αρχαιότητα. Οι ειδικοί με μεγάλη δεξιοτεχνία κατάφεραν να το καλλιεργήσουν ήδη από τον έβδομο αιώνα μ.Χ., δείχνοντας το ενδιαφέρον που αυτό προσέλκυσε εκείνη την εποχή, ένα ενδιαφέρον που παρέμεινε εξίσου ισχυρό μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Κάποτε χρησιμοποιήθηκε κυρίως για τη θεραπεία αιμορροΐδων, για να σταματήσει η υπερβολική αιμορραγία της μήτρας, να ενυδατώσει το δέρμα και τους βλεννογόνους, να καταπολεμήσει την ξηροφθαλμία και να θεραπεύσει τον ξηρό βήχα. Στις μέρες μας η επιστημονική γνώση έχει αποκαλύψει τους μηχανισμούς δράσης μέσω των οποίων προστατεύει την καρδιά, υποστηρίζει το μυαλό και θεραπεύει τις φλεγμονές.

Οι δυνάμεις του σε τέσσερα μέρη του σώματος, έντερα, αρθρώσεις, καρδιά και μυαλό, το καθιστούν ένα πολύ χρήσιμο μανιτάρι για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Χάρη σε αυτή τη συνειδητοποίηση, η σκόνη Auricularia προστίθεται στο αλεύρι για ψωμί στην Ταϊβάν. Στόχος είναι να προσεγγιστεί ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων με τον απλούστερο δυνατό τρόπο, βελτιώνοντας έτσι την υγεία ακόμη και όσων ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Αυτό το ψωμί έχει ευχάριστη γεύση, είναι εξαιρετικά υγιεινό και χωρίς παρενέργειες (Fan et al., 2006).

Δυνατά σημεία

Αυτό το μανιτάρι έχει μια σειρά από ευεργετικά αποτελέσματα, χρήσιμα σε πολλά επίπεδα. Πρώτον, η αποτελεσματικότητα του στην πρόληψη και τη θεραπεία της υπέρτασης και των καρδιακών παθήσεων το καθιστά βασικό φάρμακο για την ανθρωπότητα στις μέρες μας, η τακτική χρήση του συνιστάται για τη μείωση του κινδύνου αυτών των ασθενειών. Ένας από τους μηχανισμούς που συμβάλλει σε αυτό το αποτέλεσμα είναι η αγγειοδιαστολή, η οποία προάγει την κυκλοφορία του αίματος σε όλα τα όργανα, ξεκινώντας από ζωτικά όργανα όπως η καρδιά και ο εγκέφαλος. Ένα άλλο είναι το γεγονός ότι ενισχύει τη μικροκυκλοφορία και τις φλέβες (καθιστώντας το την ιδανική λύση για σπασμένα τριχοειδή αγγεία και κιρσούς).

Όμως το “έργο” του δεν περιορίζεται στο καρδιαγγειακό σύστημα. Το Auricularia είναι επίσης ανεκτίμητο για την αγχολυτική του δράση, η οποία βοηθάει πολύ στο άγχος, την αϋπνία και σε ασθένειες που χαρακτηρίζονται από ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως η γαστρίτιδα. Αυτό το αποτέλεσμα είναι επίσης χρήσιμο για τους συσπασμένους μύες, καθώς εξαλείφει την ένταση και τους χαλαρώνει. Γι’ αυτό ανακουφίζει από πόνους στον αυχένα, την πλάτη και τους ώμους. Είναι επίσης χρήσιμο για άλλους πόνους ελαφρώς διαφορετικού είδους αλλά πάντα με μυϊκή ένταση όπως πονοκέφαλο, εμβοές (επειδή χαλαρώνει το μυϊκό τοίχωμα των αρτηριών) και τον πόνο της περιόδου.

Το Auricularia, τέλος, ξεχωρίζει για την αντιφλεγμονώδη δράση του, ανεκτίμητη για όλο τον οργανισμό, γιατί η φλεγμονή είναι πολύ συχνό σύμπτωμα. Η αντιφλεγμονώδης αποτελεσματικότητά του είναι ίσης έκτασης με αυτή της μεθοτρεξάτης, ενός ισχυρού αντιφλεγμονώδους φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη Νόσο του Crohn και επίσης για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Αξίζει να θυμηθούμε ότι ακόμη και σε ψυχοσωματικές ασθένειες υπάρχει συχνά ένα φλεγμονώδες συστατικό, επομένως το Auricularia, το οποίο έχει εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις και αγχολυτικές ιδιότητες, παρέχει διπλό όφελος.

Ενεργά συστατικά

Έχει το πλεονέκτημα ότι είναι το πιο πλούσιο μανιτάρι σε αδενοσίνη, στοιχείο που βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα κύτταρα του σώματος, γιατί έχει πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η αδενοσίνη είναι ένας ισχυρός φυσικός αντιφλεγμονώδης παράγοντας που περιέχεται σε κάθε κύτταρο του σώματος μας και χρησιμοποιείται για την πρόληψη και την επίλυση της φλεγμονής. Όταν τα κύτταρα μας έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αδενοσίνη, αναπτύσσουμε φλεγμονώδεις ασθένειες. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ χρήσιμο να τροφοδοτούνται τα κύτταρα με αδενοσίνη, έτσι ώστε να αποκαθίστανται οι αντιφλεγμονώδεις άμυνες.

Τα καρδιακά συμπτώματα είναι πιο πιθανό να αναπτυχθούν όταν τα κύτταρα της καρδιάς έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αδενοσίνη. Η αναπλήρωση των κυτταρικών αποθεμάτων αδενοσίνης με τη χορήγηση του Auricularia, λόγω των πολύ αποτελεσματικών καρδιοτονωτικών ιδιοτήτων του, είναι επομένως μια εξαιρετική προληπτική και θεραπευτική στρατηγική στις καρδιακές παθήσεις. Αυξάνει τη δύναμη της καρδιάς, προλαμβάνει και μειώνει την ταχυκαρδία και τις εξωσυστολίες (μη φυσιολογικός καρδιακός παλμός), αραιώνει το αίμα και αυξάνει την αγγειοδιαστολή. Επιπλέον, μειώνει την αρτηριακή πίεση μόνο όταν είναι υψηλή, όχι όταν είναι φυσιολογική.

Βασικά, η αδενοσίνη είναι ένα είδος συστήματος που συντονίζει και διαχειρίζεται πολλές βασικές φυσιολογικές διεργασίες στην καρδιά, τον εγκέφαλο και σε όλο το σώμα σε αγγειακό επίπεδο. Ρυθμίζει και κανονίζει συνεχώς την κυκλοφορία του αίματος, τη δραστηριότητα της καρδιάς, τους φλεγμονώδεις και ανοσοποιητικούς μηχανισμούς και το νευρικό σύστημα. Επιπλέον, μέσω των νευρικών οδών και των νεύρων προσαρμόζει και ρυθμίζει τη λειτουργία της καρδιάς, της κυκλοφορίας του αίματος, των μυών, της φλεγμονής και της νευρικής δραστηριότητας με τον πιο ευνοϊκό τρόπο. Το σύστημα αδενοσίνης επιλύει τη νόσο, αλλά λειτουργεί και ως δείκτης. Μάλιστα, σε φυσιολογικές συνθήκες έχει τιμή 0,1-0,3 μM, η οποία αυξάνεται κατά τη διάρκεια της ασθένειας (Akkari et al., 2006). Για παράδειγμα, εάν ο ιστός έχει φλεγμονή, η συγκέντρωση της αυξάνεται έως και πέντε φορές, 0,5-0,6 μΜ. εάν υπάρχει έλλειψη Ο2, αυξάνεται έως και 10 φορές, 4-10 μM, (Bours et al., 2006).

Μεταξύ των άλλων ενεργών συστατικών που περιέχονται στο μανιτάρι Auricularia, αξίζει να θυμάσαι τα παρακάτω:

 • β-γλυκάνες (βήτα-γλυκάνες / beta-glucans), οι οποίες έχουν, συγκεκριμένα, αντιφλεγμονώδη δράση (Ukai et al., 1983)
 • πολυσακχαρίτες AAPs (Auricularia auricula polysaccharides), οι οποίοι έχουν διαφορετικές λειτουργίες και είναι: αντιπηκτικοί (Yoon et al., 2003), καρδιοτονωτικοί (Wu et al., 2010), υποχοληστερινικοί (Chen et al., 2008), ανοσοδιεγερτικοί (Zuo et al., 2008), χηλικοποιητικοί (Mau et al., 2001) και αντιοξειδωτικοί:
  • αντιπηκτικοί πολυσακχαρίτες (anticoagulant polysaccharides), οι οποίοι αραιώνουν το αίμα για να αποφευχθεί ο σχηματισμός θρόμβων, διατηρώντας παράλληλα τη φυσιολογική διαδικασία πήξης. Με αυτόν τον τρόπο, δεν υπάρχει κίνδυνος μη φυσιολογικής αιμορραγίας, αφού σε περίπτωση ανάγκης, για παράδειγμα παρουσία τραυμάτων, σχηματίζεται θρόμβος (Yoon et al., 2003)
  • καρδιοτονικοί πολυσακχαρίτες (cardiotonic polysaccharides), οι οποίοι βελτιώνουν τη δύναμη της αριστερής κοιλίας της καρδιάς, η οποία αντλεί μεγαλύτερη ποσότητα αίματος. Επιπλέον, μια μελέτη διαπίστωσε ότι έχουν αντιοξειδωτική δράση που μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία της καρδιάς σε ηλικιωμένα ποντίκια (Wu et al., 2010)
  • χηλικοί πολυσακχαρίτες (chelating polysaccharides) που δεσμεύουν και εξαλείφουν τοξικά μέταλλα λόγω των αντιοξειδωτικών τους ιδιοτήτων (Mau et al., 2001)
  • θειωμένοι όξινοι πολυσακχαρίτες (sulphated acidic polysaccharides, SAAAP) και θειικοί ουδέτεροι πολυσακχαρίτες (sulphated neutral polysaccharides, SNAAP), οι οποίοι έχουν σημαντικές αντιοξειδωτικές επιδράσεις
 • τερπένια (terpenes), τα οποία έχουν ισχυρά αναλγητικά αποτελέσματα, καθιστώντας το μανιτάρι κατάλληλο για πόνο περιόδου, κοιλιακούς κολικούς, δυσκοιλιότητα ιδιαίτερα σπαστική, μυϊκές συσπάσεις, πόνους στον τράχηλο, οσφυαλγία και μυϊκή ένταση λόγω στρες ή δυσκαμψίας γενικότερα
 • διάφορα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία

Σημαντικές πληροφορίες

Σύμφωνα με ορισμένους συγγραφείς, αλλά όχι όλους, το Auricularia μπορεί να εμποδίσει την εγκυμοσύνη. Ως εκ τούτου, προληπτικά, είναι προτιμότερο να μην το χρησιμοποιούν οι έγκυες ή όσες θέλουν να μείνουν έγκυες. Ο λόγος δεν είναι ξεκάθαρος, ίσως το μανιτάρι χαλαρώνει τον μυϊκό τόνο της μήτρας, που είναι απαραίτητος για την εγκυμοσύνη.

Μια άλλη προφύλαξη, που είναι κάπως αμφισβητήσιμη, είναι η υποτιθέμενη ασυμβατότητα μεταξύ του Auricularia και των συνθετικών αντιπηκτικών φαρμάκων. Το Auricularia διατηρεί την αναλογία μεταξύ θρομβίνης και αντιθρομβίνης σε φυσιολογικό επίπεδο, αποτρέποντας τόσο την αιμορραγία όσο και τους παθολογικούς θρόμβους. Η εξαιρετική του δράση αραίωσης του αίματος σίγουρα δεν είναι επίφοβη, αλλά αντίθετα εκτιμάται στην Ταϊβάν, όπου ένα πολύ υψηλό ποσοστό (έως 9%) σκόνης Auricularia προστίθεται στο αλεύρι με το οποίο οι αρτοποιοί ετοιμάζουν ψωμί για τον πληθυσμό. Είναι πιθανό, λοιπόν, στην περίπτωση αυτή να υπάρχουν άτομα που χρησιμοποιούν συνθετικά αντιπηκτικά μαζί με το Auricularia που υπάρχει στο ψωμί ή σε άλλα τρόφιμα αρτοποιίας, χωρίς να εμφανίζουν προβλήματα συμβατότητας. Ωστόσο, όσοι εξακολουθούν να προτιμούν να μην προσθέτουν το αποτέλεσμα των δύο θεραπειών μπορούν να επιλέξουν την μια από τις δυο.

1η δύναμη: Ασθένειες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα και τις φλεγμονές

Ασθένειες από παθογόνα

(Zuo et al., 2008)

Χάρη στις ευεργετικές ουσίες που περιέχει (β-γλυκάνες και AAPs), το Auricularia είναι ένας καλός αντιφλεγμονώδης παράγοντας. Έχει επίσης ανοσοδιεγερτική δράση στα λευκά αιμοσφαίρια που προστατεύουν τον οργανισμό από παθογόνα.

Φλεγμονώδης νόσος

(Ukai et al., 1983)

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις ασθένειες, ειδικά των οστών και των αρθρώσεων, όπως η αρθρίτιδα και η τενοντίτιδα, ανταποκρίνονται καλά σε αυτό το μανιτάρι. Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητα του σε αδενοσίνη, η οποία μειώνει τα συμπτώματα της φλεγμονής και κατά συνέπεια τον πόνο. Η φλεγμονή του στομάχου, του λεπτού εντέρου, του παχέος εντέρου και της αναπνευστικής οδού ανταποκρίνονται εξίσου καλά. Οι βήτα-γλυκάνες έχουν επίσης μια χρήσιμη ανοσοδιεγερτική και αντιβακτηριακή συμβολή, για παράδειγμα στη βρογχίτιδα, τη φαρυγγίτιδα, τη ρινίτιδα, την ιγμορίτιδα, την επιπεφυκίτιδα, στις οποίες η φλεγμονή προκαλείται από παθογόνα μικρόβια. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, το Auricularia λειτουργεί τόσο ως πρόληψη όσο και ως θεραπεία, μειώνοντας τα συμπτώματα όταν υπάρχουν ασθένειες.

Αυτοάνοση νόσος: Ρευματοειδής αρθρίτιδα και Σύνδρομο Sjögren

Το Auricularia χρησιμοποιείται επίσης στο Σύνδρομο Sjögren, μια χρόνια φλεγμονώδη αυτοάνοση νόσο. Μάλιστα, εκτός του ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση, βελτιώνει μια άλλη πτυχή της νόσου: την ξηρότητα που προκαλείται από την απόφραξη των σιελογόνων και των δακρυϊκών αδένων. Η αδενοσίνη αυξάνει την αγγειοδιαστολή και, ως εκ τούτου, την παροχή υγρού στους ιστούς, έτσι αυξάνει το σάλιο και τα δάκρυα. Ανακουφίζει επίσης τον ξηρό βήχα και το ξηρό δέρμα, δύο άλλα χαρακτηριστικά της νόσου. Το Auricularia είναι επίσης χρήσιμο στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, ειδικά λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης του.

* Αναλυτικά είναι αποτελεσματικό για:

 • Φλεγμονώδες συστατικό σε ασθένειες που προκαλούνται από παθογόνα (Ukai et al., 1983)
  • βακτηριακές ασθένειες (όπως γρίπη και πονόλαιμος)
  • βρογχίτιδα
  • φαρυγγίτιδα
  • ρινίτιδα
  • ιγμορίτιδα
  • επιπεφυκίτιδα
 • Φλεγμονώδη νόσος (Ukai et al., 1983)
  • φλεγμονώδεις ασθένειες γενικά
  • αρθρίτιδα
  • τενοντίτιδα
  • πόνος στην πλάτη
 • Αυτοάνοσο νόσημα
  • ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Σύνδρομο Sjögren

Άλλα μανιτάρια που μπορούν να προστεθούν για να βελτιώσουν τα αποτελέσματα: Ganoderma, Agaricus και Lentinus.

2η δύναμη: Ασθένειες που σχετίζονται με την πέψη, το βάρος και τον μεταβολισμό

Ασθένεια του πεπτικού συστήματος

Το Auricularia απελευθερώνει ακόμη και τα πιο δυσκοίλια έντερα. Χάρη στην περιεκτικότητά του σε αδενοσίνη, μάλιστα, καταπολεμά τις φλεγμονές του εντέρου και αποκαθιστά την περισταλτικότητα, την κίνηση που είναι απαραίτητη για τη σωστή αφόδευση. Επιπλέον, η αδενοσίνη δρα και σε ψυχολογικό επίπεδο, εξαλείφοντας και τα δύο, το εμφανές άγχος, το οποίο γνωρίζουμε, αλλά και κρυφό άγχος, το οποίο δεν γνωρίζουμε και το οποίο σωματοποιείται στο έντερο.

Τα ψυχολογικά συμπτώματα είναι τρομακτικοί εχθροί της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος και συχνά ευθύνονται για ασθένειες όπως η δυσκοιλιότητα και η κολίτιδα. Η αδενοσίνη ρυθμίζει τα νεύρα που φτάνουν στο έντερο από τα κέντρα ελέγχου των συναισθηματικών λειτουργιών, προστατεύοντας την εντερική λειτουργία από δυσμενή ερεθίσματα. Δεν δρα, λοιπόν, όπως η πλειονότητα των καθαρτικών που προσελκύουν μεγάλες ποσότητες υγρών και μεταλλικών αλάτων στο παχύ έντερο για να ολοκληρωθεί η αφόδευση, αφαιρώντας τα από το υπόλοιπο πεπτικό σύστημα που αφυδατώνεται. Αυτή η απώλεια εντερικών υγρών επιδεινώνει τη δυσκοιλιότητα επειδή κάνει τα εντερικά περιεχόμενα που βρίσκονται πιο πάνω στο έντερο εξαιρετικά ξηρά και δύσκολο να μετακινηθούν. Η εντερική διέλευση επιβραδύνεται και ακόμη και όταν φτάσει στο τέλος του παχέος εντέρου, τα περιεχόμενα του παχέος εντέρου θα είναι ξηρά και σκληρά και δύσκολα αποβάλλονται. Ως εκ τούτου, θα απαιτηθεί ένα άλλο καθαρτικό και εάν είναι χημικό ή φυσικό έχει μικρή διαφορά εάν χαθούν υγρά και μεταλλικά άλατα, η συνέπεια θα είναι μια συνήθεια της χρόνιας χρήσης καθαρτικού.

Το Auricularia, λοιπόν, είναι χρήσιμο και για την αντιφλεγμονώδη δράση του στο σύνδρομο του διαρρέοντος εντέρου, το οποίο χαρακτηρίζεται από οίδημα και φλεγμονή του λεπτού εντέρου. Η χρήση του είναι εξίσου ευεργετική στην κολίτιδα, αφού αυτή η διαταραχή συνίσταται σε φλεγμονή του βλεννογόνου του παχέος εντέρου. Αντίθετα, ο εντερικός κολικός (κοιλιακός) προκαλεί έντονο μυϊκό πόνο με φούσκωμα του εντέρου. Σε αυτή την περίπτωση το Auricularia έχει αναλγητικό αποτέλεσμα παρόμοιο με το συμβατικό φάρμακο Buscopan, το οποίο χαλαρώνει τους μύες και ένα αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα που καταπολεμά τη σπλαχνική φλεγμονή.

Η εκκολπωματίτιδα είναι μια άλλη ασθένεια που οφείλεται στο φούσκωμα που σχετίζεται με το σύνδρομο του διαρρέοντος εντέρου που ωφελείται πολύ από τη χρήση του Auricularia. Το φούσκωμα του εντέρου, με την πάροδο του χρόνου, αποδυναμώνει το τοίχωμα του παχέος εντέρου και σχηματίζονται σακουλάκια που ονομάζονται εκκολπώματα. Η φλεγμονή αναπτύσσεται εάν τα υπολείμματα ή τα παθογόνα βακτήρια μείνουν στάσιμα στα εκκολπώματα.

Αυτό το μανιτάρι μπορεί επίσης να επιλύσει τις αιμορροΐδες, τις κιρσώδεις φλέβες στον σφιγκτήρα του πρωκτού, που προκαλούνται από τη συμπίεση που ασκείται στο τοίχωμα του εντέρου που εμποδίζει τις φλέβες. Το Auricularia μειώνει την πίεση στις φλέβες με δύο τρόπους: διευκολύνει την αφόδευση, εξαλείφοντας τα κόπρανα που συσσωρεύονται στο έντερο καθώς και το φούσκωμα και χαλαρώνει το συσπασμένο εντερικό τοίχωμα. Ενισχύει τη δομή του τοιχώματος της φλέβας από ελαστικές ίνες (ελαστίνη) και κολλαγόνο.

Συμπερασματικά, το Auricularia είναι χρήσιμο για τη διατήρηση της υγείας του παχέος εντέρου και του ορθού και για την καταπολέμηση ασθενειών σε αυτό το μέρος του σώματος χάρη στα αντιφλεγμονώδη (Ukai et al., 1983) και αντισπασμωδικά του αποτελέσματα, τα οποία ενθαρρύνουν την αφόδευση. Αυτές οι δύο ιδιότητες το καθιστούν επίσης το ιδανικό φάρμακο για τη Νόσο του Crohn, για την ελκώδη κολίτιδα και τους κολικούς των χοληφόρων. Στην τελευταία περίπτωση είναι επίσης ανεκτίμητο γιατί τα αποτελέσματα του είναι παρόμοια με εκείνα του συμβατικού φαρμάκου Buscopan, χαλαρώνοντας τους μύες της χοληδόχου κύστης και της χοληφόρου οδού και μειώνοντας τον πόνο. Μερικές φορές βοηθάει ακόμη και μια μπλοκαρισμένη πέτρα στη χολή να περάσει στο έντερο, επιλύοντας το πρόβλημα.

Μεταβολική νόσος

Το άγχος βρίσκεται επίσης στη ρίζα του συναισθηματικού φαγητού, το οποίο μας οδηγεί στο να φάμε όχι επειδή έχουμε πραγματική όρεξη αλλά για να αντισταθμίσουμε μια αρνητική συναισθηματική κατάσταση. Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα δεν λύνεται αλλά μάλλον πολλαπλασιάζεται γιατί το συναισθηματικό φαγητό προκαλεί και αύξηση βάρους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Auricularia είναι ένα τέλειο κατασταλτικό της όρεξης. Τέλος, χάρη στην αντιοξειδωτική δράση πολυσακχαρίτη (AAP), αναστέλλει την οξείδωση της “κακής” LDL χοληστερόλης, η οποία σχηματίζει πλάκες χοληστερόλης (Chen et al., 2008).

* Εν συντομία, είναι χρήσιμο για:

 • Παθήσεις του πεπτικού συστήματος (Ukai et al., 1983):
  • χρόνια δυσκοιλιότητα
  • χρόνια χρήση καθαρτικών
  • κολίτιδα
  • σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου
  • εντερικός κολικός (κοιλιακός)
  • εκκολπώματα και εκκολπωματίτιδα
  • αιμορροΐδες
  • Νόσο του Crohn
  • ελκώδης κολίτιδα
 • Μεταβολική νόσο (Chen et al., 2008):
  • συναισθηματική διατροφή
  • υψηλή χοληστερόλη
  • αθηρωματικές πλάκες

Άλλα μανιτάρια που μπορούν να προστεθούν για βελτίωση των αποτελεσμάτων: Lentinus, Grifola, Hericium, Pleurotus και Coprinus.

3η δύναμη: Ασθένειες που σχετίζονται με το συκώτι, το δέρμα, τα νεφρά και την άμυνα κατά των ελεύθερων ριζών

Νεφρική Νόσος

Η αδενοσίνη είναι ένα εξαιρετικό αγγειοδιασταλτικό, το οποίο αυξάνει την ποσότητα του αίματος που φιλτράρεται από τα νεφρά (GFR) και προστατεύει τα τοιχώματα των νεφρικών αρτηριών, διευκολύνοντας τις λειτουργίες αυτών των σημαντικών οργάνων. Για το λόγο αυτό το Auricularia είναι χρήσιμο στην πρόληψη της νεφρικής νόσου, αλλά και στη θεραπεία χρόνιων νεφρικών παθήσεων, όπως η εστιακή τμηματική σπειραματοσκλήρωση (focal segmental glomerulosclerosis, FSGS) και η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια: βοηθά, στην πραγματικότητα, στην ανάκτηση μέρους της λειτουργικότητας που χάθηκε με την πάροδο του χρόνου. Η αδενοσίνη βοηθά πολύ στον κολικό των νεφρών, που χαρακτηρίζεται από έναν εξαιρετικά οξύ μυϊκό πόνο λόγω σπασμού του ουρητήρα, του σωλήνα που εκτείνεται από το νεφρό στην ουροδόχο κύστη. Το αναλγητικό αποτέλεσμα παρόμοιο με το Buscopan χαλαρώνει τους μύες του ουρητήρα και μερικές φορές επιτρέπει στον λίθο να περάσει στην ουροδόχο κύστη και να αποβληθεί, λύνοντας το πρόβλημα.

Δέρμα

Η εξαιρετική αγγειοδιασταλτική δράση αυτού του μανιταριού ενυδατώνει επίσης το ξηρό δέρμα, ένα ευεργετικό αποτέλεσμα που παραδοσιακά αναγνωρίζεται από καιρό (Halpern, 2007).

Χηλίωση βαρέων μετάλλων

Η περιεκτικότητα σε πολυσακχαρίτες (AAPs), επιπλέον, καθιστά αυτό το μανιτάρι χρήσιμο για τη χηλοποίηση των βαρέων μετάλλων που υπάρχουν στον οργανισμό. Η αιθαλομίχλη, τα τρόφιμα και το μολυσμένο νερό, ο υδράργυρος που απελευθερώνεται κατά την αφαίρεση των σφραγισμάτων των δοντιών και άλλες προσμείξεις δηλητηριάζουν το ήπαρ, το αίμα και όλους τους ιστούς του σώματος όπου διέρχονται ή εναποτίθενται.

* Αναλυτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για:

 • Νεφρική Νόσος
  • εστιακή τμηματική σπειραματοσκλήρωση (FSGS)
  • χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
  • νεφρικός κολικός
 • Δερματικά προβλήματα
  • ξηρό δέρμα (Halpern, 2007)
 • Χηλίωση βαρέων μετάλλων
  • αφαίρεση υδραργύρου στα οδοντικά αμαλγάματα.
  • ερεθισμός των αεραγωγών λόγω αιθαλομίχλης (μόλυβδος, υδρογονάνθρακες και σωματίδια)

Άλλα μανιτάρια που μπορούν να προστεθούν για βελτίωση των αποτελεσμάτων: Ganoderma, Cordyceps και Polyporus.

4η δύναμη: Ασθένειες που σχετίζονται με την ενέργεια (μύες, εγκέφαλος, καρδιά, σεξουαλικά όργανα, οστά και αρθρώσεις)

Χάρη στην περιεκτικότητα του σε καρδιοτονικούς πολυσακχαρίτες και αδενοσίνη, το Auricularia είναι ίσως ο καλύτερος σύμμαχος για μια υγιή καρδιά και καρδιαγγειακό σύστημα. Η αδενοσίνη είναι ανεκτίμητη για την υγεία ολόκληρου του νευρικού συστήματος, καθώς παίζει καθοριστικό ρόλο στην προαγωγή της ευημερίας τόσο των νευρολογικών όσο και των ψυχολογικών λειτουργιών.

Στεφανιαία νόσος

(Wu et al., 2010, Berne, 1980, Toda et al., 1982, Pelleg & Porter, 1990)

Το Auricularia είναι χρήσιμο στην πρόληψη και θεραπεία κυκλοφορικών παθήσεων επειδή η αδενοσίνη, διαστέλλοντας τα αγγεία, εξασφαλίζει άφθονη παροχή αίματος, οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στους ιστούς και μια συνεχή “καθαριστική δράση”, επιταχύνοντας την αποβολή των μεταβολικών αποβλήτων (όπως CO2, άζωτο, LDL “κακή” χοληστερόλη και κατεστραμμένα μόρια). Αυτή η δράση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την καρδιά: η αγγειοδιαστολή των στεφανιαίων αρτηριών, στην πραγματικότητα, εξασφαλίζει συνεχή παροχή οξυγόνου στον καρδιακό μυ, έτσι ώστε να προστατεύεται καλά από την υποξία (έλλειψη οξυγόνου), που είναι η αιτία πολλών καρδιακών ασθενειών ακόμα και για καρδιακές προσβολές.

Το Auricularia έχει επίσης αντιπηκτική δράση και διατηρεί τη σωστή ισορροπία μεταξύ της πήξης και της αναστολής της: μπλοκάρει τα αιμοπετάλια και αποτρέπει το σχηματισμό θρόμβων αίματος, αραιώνει το αίμα όταν χρειάζεται και προλαμβάνει τη θρόμβωση. Σε σύγκριση με τα αντιπηκτικά φάρμακα είναι πιο αργό, αλλά εξίσου αποτελεσματικό στην προώθηση της ροής του αίματος (Yoon et al., 2003). Τέλος, είναι επίσης ενδιαφέρον να τονίσουμε ότι μειώνει το έργο της καρδιάς. Στην πράξη, ο καρδιακός μυς πρέπει να εργάζεται λιγότερο για να αντλεί λεπτότερο αίμα στα αιμοφόρα αγγεία που προσφέρουν χαμηλότερη αντίσταση.

Εξωσυστολίες, ταχυκαρδία και αρρυθμίες (πρόληψη)

Η αδενοσίνη έχει επίσης την ευεργετική ικανότητα να διατηρεί μια φυσιολογική και σωστή συχνότητα του καρδιακού ρυθμού. Μάλιστα, παρακολουθεί την υπερπαραγωγή της αδρεναλίνης, της ορμόνης που αυξάνεται υπό το στρες και επιταχύνει τον καρδιακό παλμό. Επιπλέον, ηρεμεί τον καρδιακό ρυθμό, με δράση παρόμοια με αυτή των β-αναστολέων, από τους οποίους όμως διαφέρει στον μηχανισμό δράσης. Κατά συνέπεια, καταπολεμά τις εξωσυστολίες, την ταχυκαρδία και άλλες αλλοιώσεις του καρδιακού ρυθμού όπως αρρυθμίες, για τις οποίες έχει και προληπτική δράση.

Υπέρταση

Στην υπέρταση, αυτό το μανιτάρι μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση μέσω αγγειοδιαστολής (το αίμα ρέει πιο εύκολα και ασκεί λιγότερη πίεση στα διεσταλμένα αγγεία). Επιπλέον, καθώς εμποδίζει τη σκλήρυνση των αρτηριών, η αρτηριακή πίεση δεν αυξάνεται. Επιπλέον, προλαμβάνει την αθηροσκλήρωση. Με την αντιφλεγμονώδη δράση του επιλύει μικροβλάβες στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων που προκαλούν φλεγμονή στα τοιχώματα και προκαλούν αθηροσκλήρωση.

Εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλες αγγειακές παθήσεις των νεφρών και του αμφιβληστροειδούς

Εξασφαλίζοντας συνεχή παροχή οξυγόνου, το Auricularia προστατεύει όχι μόνο την καρδιά από την υποξία, αλλά και άλλα ζωτικά ή σημαντικά όργανα, όπως ο εγκέφαλος, ο αμφιβληστροειδής χιτώνας του ματιού (που στην περίπτωση του διαβήτη μπορεί να επηρεαστεί, οδηγώντας σε σοβαρή απώλεια όρασης λόγω της μειωμένης ροής του αίματος) και των νεφρών, που αρρωσταίνουν όταν μειώνεται η ροή του αίματος.

Πονοκέφαλος

Η αγγειοδιασταλτική δράση που εγγυάται η αδενοσίνη είναι επίσης χρήσιμη κατά των πονοκεφάλων. Αυτό το πρόβλημα, στην πραγματικότητα, χαρακτηρίζεται από μια αρχική στένωση (στένωση) των εγκεφαλικών αρτηριών, ακολουθούμενη από upstream διαστολή όπου, λόγω της αυξημένης διαπερατότητας του αρτηριακού τοιχώματος, ρέει μια ποσότητα υγρού που συμπιέζει ένα μέρος του εγκεφάλου, προκαλώντας πόνο. Το Auricularia, χάρη στην ικανότητα του να διατηρεί καλή διαστολή των αρτηριών, αποτρέπει την εμφάνιση στένωσης και ως εκ τούτου την εμφάνιση του μηχανισμού που προκαλεί πονοκεφάλους.

Εμβοές

Το Auricularia είναι εξαιρετικό για τις εμβοές, τους θορύβους στο αυτί που προκαλούνται από αλλοίωση της κυκλοφορίας του αίματος λόγω μεταβολών της αρτηριακής πίεσης ή των πλακών χοληστερόλης. Μάλιστα, χάρη στην αγγειοδιαστολή των αρτηριακών αγγείων αποκαθίσταται ομαλή και “αθόρυβη” ροή του αίματος.

Σπασμένα τριχοειδή αγγεία

Το αίμα ανεβαίνει από τα πόδια στην καρδιά χάρη στη βαθιά φλεβική κυκλοφορία. Εάν αυτό το σύστημα είναι εξασθενημένο, πρώτα βλάπτει τη μικροκυκλοφορία και μετά τις σαφηνές φλέβες, τις μεγάλες φλέβες των κάτω άκρων, σχηματίζοντας κιρσούς. Το Auricularia είναι χρήσιμο για τη διατήρηση της ελαστικότητας και της δομής των τριχοειδών αγγείων. Με αυτόν τον τρόπο αποτρέπει το σπάσιμο τους λόγω κακής μικροκυκλοφορίας, που προκύπτει από κακή κυκλοφορία των φλεβών. Αυτές οι κηλίδες εμφανίζονται κυρίως στα πόδια, αλλά και στο πρόσωπο και στο υπόλοιπο σώμα, όπου δεν φαίνονται, αλλά προκαλούν βλάβες, για παράδειγμα, στα νεφρά, τον εγκέφαλο και τον αμφιβληστροειδή.

Κιρσοί σαφηνούς

Οι κιρσοί σχηματίζονται σε ένα πλαίσιο φλεβικής ανεπάρκειας. Το Auricularia είναι ένα φάρμακο που ενισχύει τα τοιχώματα των φλεβών, επειδή ενισχύει δύο βασικά δομικά στοιχεία: το κολλαγόνο και την ελαστίνη. Αντιμετωπίζοντας τη φλεβική ανεπάρκεια στις εν τω βάθει φλέβες του ποδιού, αποτρέπει το σχηματισμό κιρσών. Είναι επίσης χρήσιμο στη θεραπεία των κιρσών, γιατί πρώτα αποφεύγει την επιδείνωση και μετά βελτιώνει σταδιακά την κατάσταση.

Άγχος, αϋπνία και ψυχοσωματικές ασθένειες

Αυτό το μανιτάρι είναι πολύ χρήσιμο και για τη θεραπεία του άγχους, της αϋπνίας, των διαταραχών του ύπνου και των ψυχοσωματικών ασθενειών, ασθένειες που προκαλούν σωματικά συμπτώματα, αλλά έχουν ψυχολογική προέλευση. Σε όλες αυτές τις συνθήκες, καθώς και στο στρες, οι νευρώνες των σχετικών νευρικών κυκλωμάτων απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες αδενοσίνης και εξαντλούνται από αυτόν τον εγκεφαλικό μεσολαβητή, ο οποίος έχει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ηρεμίας. Η μείωση του έχει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη άγχους, αϋπνίας και άλλων ψυχοσωματικών συμπτωμάτων. Το Auricularia, παρέχοντας αδενοσίνη στους νευρώνες, δρα στην αιτία αυτών των ασθενειών, ανακουφίζει τα συμπτώματα και επίσης βελτιώνει τις φυσιολογικές λειτουργίες, αυξάνοντας την ψυχοσωματική αποτελεσματικότητα στο σύνολο της. Με άλλα λόγια, το Auricularia βελτιώνει τη λειτουργία των νευρικών κέντρων που ρυθμίζουν τον ύπνο και την εγρήγορση. Επιπλέον, έχει επίσης άμεση αγχολυτική δράση αυξάνοντας το GABA (GABAergic effect) στα κέντρα όπου παράγεται άγχος (nucleus accumbens, locus coeruleus) και διαταραχές ύπνου (κοιλιακός προοπτικός πυρήνας του πρόσθιου υποθαλάμου). Η αποτελεσματικότητα του είναι ανώτερη από αυτή άλλων φυτών που θεωρούνται χρήσιμα σε αυτές τις περιπτώσεις (όπως η βαλεριάνα και το ινδικό Ginseng Ashwaganda) και προσεγγίζει αυτή ενός χημικού αγχολυτικού φαρμάκου. Το τελευταίο είναι πιο χρήσιμο στην οξεία φάση, ενώ το μανιτάρι είναι αποτελεσματικό μακροπρόθεσμα.

Τρόμος και Νόσος του Parkinson

Το Auricularia είναι πολύ χρήσιμο στη θεραπεία του τρόμου. Ελέγχει και εναρμονίζει τις παρορμήσεις που ανταλλάσσονται μεταξύ των ανώτερων κέντρων του κεντρικού νευρικού συστήματος. Επιπλέον, ομαλοποιεί τις παρορμήσεις που ταξιδεύουν κατά μήκος των περιφερικών νεύρων στους μύες και τα όργανα του σώματος. Τέλος, έχει αντισπασμωδική δράση: απελευθερώνει την ένταση και τη δυσκαμψία των μυών και επίσης μειώνει τον τρόμο.

Μυϊκός πόνος

Το φάρμακο είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις ισχιαλγίας, πόνου στον αυχένα, πόνου στις αρθρώσεις των χεριών, στους ώμους και στα χέρια. Στην πραγματικότητα, δρα ως αντισπασμωδικός παράγοντας, επιλύοντας τη δυσκαμψία, τους σπασμούς και την ένταση των μυών, ως αγγειοδιασταλτικό, αυξάνοντας τη ροή του αίματος που απομακρύνει τους μεσολαβητές πόνου και ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας. Η αντιφλεγμονώδης δράση είναι πολύ σημαντική σε αυτές τις διαταραχές, επειδή η συνεχής μυϊκή ένταση προκαλεί πόνο και φλεγμονή στους τένοντες και τα νεύρα.

Πόνος στις αρθρώσεις

Η αντιφλεγμονώδης δράση του είναι επίσης πολύ χρήσιμη στη ρευματοειδή αρθρίτιδα και στα τραύματα. Η αδενοσίνη είναι ένας φυσικός αντιφλεγμονώδης παράγοντας που αποθηκεύεται στα κύτταρα και αυτόν τον παράγοντα το σώμα τον απελευθερώνει στο αίμα και στη φλεγμονώδη άρθρωση για να επιλύσει τη φλεγμονή (Akkari et al., 2006).

Πολύ υψηλές συγκεντρώσεις (10 έως 100 μΜ) ανιχνεύθηκαν στο αρθρικό υγρό ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα (Haskò & Cronstein, 2004).

Πόνος περιόδου

Είναι επίσης βοηθητικό για τον πόνο της περιόδου, ο οποίος σταδιακά μειώνεται.

* Εν συντομία, είναι χρήσιμο σε:

 • Καρδιακή ασθένεια
  • στεφανιαία νόσο
  • εξωσυστολίες
  • ταχυκαρδία
  • αρρυθμία (πρόληψη)
  • πρόληψη και θεραπεία παθήσεων του κυκλοφορικού
  • αθηρωματικές πλάκες που αποφράσσουν στεφανιαίες και εγκεφαλικές αρτηρίες
  • έμφραγμα και εγκεφαλικό (ως πρόληψη)
 • Ασθένεια του κυκλοφορικού
  • υπέρταση
  • πονοκέφαλος
  • εμβοές
  • διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
  • σπασμένα τριχοειδή αγγεία
  • κιρσοί και περιφερική φλεβική ανεπάρκεια
 • Ψυχοσυναισθηματικές διαταραχές
  • άγχος
  • αϋπνία
  • ψυχοσωματικές ασθένειες
 • Νευρολογική πάθηση
  • τρέμουλο
  • Νόσος του Parkinson
 • Πόνος μυών, αρθρώσεων και εμμήνου ρύσεως
  • πόνος στον αυχένα και τη μέση
  • πόνος στον ώμο
  • πόνος περιόδου
  • ρευματοειδής αρθρίτιδα

Άλλα μανιτάρια που μπορούν να προστεθούν για βελτίωση των αποτελεσμάτων: Ganoderma, Polyporus και Cordyceps.

ΜΕΡΟΣ Ε. Πληροφορίες για καθένα ένα από τα 10 θεραπευτικά μανιτάρια

COPRINUS (Coprinus Comatus, κοπρομανίτης)

Αποτελεσματικό για τον διαβήτη, τις αιμορροΐδες και την ηπατική τοξικότητα

Ονομασίες: shaggy ink cap, lawyer’s wig ή shaggy mane

Συνώνυμα: Agaricus cylindricus Schaeff. (1774), Agaricus comatus O.F.Müll. (1780), Agaricus vaillantii J.F.Gmel. (1792)

Το Coprinus εκτιμάται πάνω από όλα για την ικανότητα του να προάγει τον μεταβολισμό του σακχάρου, να μειώνει το σάκχαρο στο αίμα και να βελτιώνει την υγεία του εντέρου, ενισχύοντας την εντερική ανοσία και καθαρίζοντας το συκώτι.

Ιστορικές πληροφορίες

Ίσως περισσότερο γνωστό ως “ink mushroom”, είναι ένα ταπεινό μανιτάρι που υπάρχει και στα λιβάδια μας. Στην παραδοσιακή ευρωπαϊκή ιατρική θεωρείται ευεργετικό για την πέψη και για τη θεραπεία των αιμορροΐδων. Αυτή η δημοφιλής παράδοση επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά επιστημονικά το 1934, όταν ορισμένοι ερευνητές αποφάσισαν να μελετήσουν τις ιδιότητες του. Έρευνες που διεξήχθησαν τα επόμενα χρόνια επιβεβαίωσαν τα οφέλη του για το έντερο και για τις αιμορροΐδες και, κυρίως, έχουν αναδείξει τις σημαντικές υπογλυκαιμικές του επιδράσεις.

Δυνατά σημεία

Στις μέρες μας, το Coprinus θεωρείται πολύ χρήσιμο για την πρόληψη και τη βελτίωση της υπεργλυκαιμίας και του διαβήτη, γιατί μειώνει σημαντικά την ποσότητα του σακχάρου στο αίμα όταν τα επίπεδα είναι υψηλά. Είναι χρήσιμο τόσο στον διαβήτη τύπου 1 (που συχνά ξεκινά στην παιδική ηλικία), όταν ο βασικός αυτοάνοσος μηχανισμός καταστρέφει την ινσουλίνη, όσο και στον διαβήτη τύπου 2 (τυπικός για ενήλικες), όταν υπάρχει ινσουλίνη αλλά δεν είναι πολύ αποτελεσματική (αυτό ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη). Η υπογλυκαιμική δράση του Coprinus είχε ήδη μελετηθεί πριν από τριάντα χρόνια (Bailey et al., 1984), αλλά μόνο τα τελευταία χρόνια οι σύγχρονες εργαστηριακές τεχνικές έδειξαν ότι αυτή η επίδραση οφείλεται στην παρουσία βαναδίου (vanadium) (Han et al., 2003 και 2006). Το Coprinus είναι επίσης σημαντικό γιατί, θρέφοντας τα βακτήρια γαλακτικού οξέος του εντέρου, αποκαθιστά την εντερική χλωρίδα, έτσι μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά το φούσκωμα του εντέρου που υπάρχει στη χρόνια κολίτιδα και τη δυσκοιλιότητα. Είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό για τις αιμορροΐδες.

Ενεργά συστατικά

Αυτό το μανιτάρι περιέχει ορισμένα ενεργά συστατικά τα οποία είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία του οργανισμού. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • κολλοειδές βανάδιο (colloidal vanadium), ένα πολύ σπάνιο ορυκτό, το οποίο έχει δράση παρόμοια με αυτή της ινσουλίνης. Χάρη σε αυτή την ιδιαιτερότητα μπορεί, όπως φαίνεται από ορισμένες μελέτες, να μειώσει τα υψηλά επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και σακχάρου στο αίμα (δύο σημαντικές παράμετροι στον διαβήτη)
 • μαγγάνιο (manganese), το οποίο συμβάλλει περαιτέρω στον έλεγχο του μεταβολισμού του σακχάρου
 • βιταμίνη C (vitamin C), η οποία υπάρχει μόνο σπάνια στα μανιτάρια
 • τρεαλόζη (trehalose), ένας δισακχαρίτης (αποτελούμενος από δύο μόρια γλυκόζης) που είναι η προτιμώμενη τροφή για βακτήρια γαλακτικού οξέος στο έντερο. Καθώς το Coprinus είναι πολύ πλούσιο σε αυτό το πρεβιοτικό βελτιώνει τη βακτηριακή χλωρίδα του εντέρου, η οποία είναι εξασθενημένη σε πολλές ασθένειες
 • βήτα-γλυκάνες (beta-glucans), ισχυρά ανοσοδιεγερτικά, συμπεριλαμβανομένων των D 1-6-βήτα-γλυκανών που είναι εξαιρετικά σπάνιες στη φύση
 • τερπένια (terpenes), τα οποία είναι ισχυρά ανοσοδιεγερτικά, ικανά να καταπολεμήσουν τη χαμηλή ανοσία και τους επιθετικούς παράγοντες που επιτίθενται στον οργανισμό

1η δύναμη: Ασθένειες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα και τις φλεγμονές

Φλεγμονώδης νόσος και παθογόνα μικρόβια (ή μικροοργανισμοί)

Χάρη στην περιεκτικότητα του σε βήτα-γλυκάνη και τερπένια, το Coprinus διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα εξαιρετικά αποτελεσματικά. Βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα όταν είναι εξασθενημένο και είναι χρήσιμο κατά των ιών και άλλων λοιμωδών παθογόνων μικροβίων. Έχει επίσης αντιβιοτική δράση, προστατεύοντας τον οργανισμό από ασθένειες που προκαλούνται από παθογόνα βακτήρια, όπως αυτές των αεραγωγών, ο πυρετός και η γρίπη. Είναι επίσης πολύ χρήσιμο κατά της κολπικής Candida.

Επιπλέον, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του είναι επίσης σημαντικές. Καταπολεμά και καθιστά ακίνδυνο έναν από τους πιο ισχυρούς παράγοντες (NF-kB), οι οποίοι συντηρούν τις χρόνιες φλεγμονώδεις διεργασίες, καθιστώντας το χρήσιμο σε περιπτώσεις που συνήθως είναι δύσκολο να επιλυθούν (Asatiani et al., 2011). Πολλοί άνθρωποι που το παίρνουν για διαβήτη και άλλες μεταβολικές ασθένειες προστατεύονται, εν αγνοία τους, και από ασθένειες που προκαλούνται από επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Το μανιτάρι, μάλιστα, δεν δρα μόνο όταν τα συμπτώματα είναι ήδη παρόντα, αλλά και ως πρόληψη και προστατεύει από υποτροπές.

* Αναλυτικά είναι αποτελεσματικό κατά:

 • Ασθένειες που οφείλονται σε παθογόνα μικρόβια (ή μικρόβια)
  • γρίπη (Efremenkova et al., 2001)
  • βρογχίτιδα (ό.π.)
  • φαρυγγίτιδα (ό.π.)
  • κολπική Candida (ό.π.)

Άλλα μανιτάρια που μπορούν να προστεθούν για βελτίωση των αποτελεσμάτων: Ganoderma και Agaricus.

2η δύναμη: Ασθένειες που σχετίζονται με την πέψη, το βάρος και τον μεταβολισμό

Μεταβολική νόσος: διαβήτης

Το Coprinus είναι ανεκτίμητο για την καταπολέμηση της επιδείνωσης των μηχανισμών που είναι υπεύθυνοι για το μεταβολισμό του σακχάρου που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη. Επιπλέον, αναζωογονεί και προστατεύει τα β κύτταρα του παγκρέατος, τα οποία παράγουν ινσουλίνη, και αυξάνει την ευαισθησία των μυών, του ήπατος και του εγκεφάλου σε αυτή την ορμόνη. Ως εκ τούτου, έρχεται σε αντίθεση με τη μειωμένη αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης όταν δεν είναι πλέον σε θέση να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα. Αυτό το φάρμακο είναι πολύ αποτελεσματικό τόσο στην πρόληψη του διαβήτη, σε άτομα που παρατηρούν αύξηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, όσο και σε άτομα που έχουν ήδη διαβήτη, για την καταπολέμηση της ύπουλης προόδου της νόσου, η οποία απαιτεί την ποσότητα και τον αριθμό των αντιδιαβητικών φαρμάκων να έχουν αυξηθεί με τα χρόνια. Ο διαβήτης επιδεινώνει την ποιότητα ζωής, σπαταλά ενέργεια, αναγκάζει τους πάσχοντες να ακολουθούν αυστηρή δίαιτα και βλάπτει το κυκλοφορικό σύστημα. Ως εκ τούτου, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή καρδιοκυκλοφορική νόσο, στα πόδια, στις στεφανιαίες, τον εγκέφαλο, τα νεφρά και τον αμφιβληστροειδή.

Πεπτικό σύστημα ασθένεια: εντερική χλωρίδα

Το Coprinus, χάρη στην περιεκτικότητα του σε τρεαλόζη, που τροφοδοτεί τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος, είναι χρήσιμο για την αποκατάσταση της υγείας της εντερικής χλωρίδας, απαραίτητη για την καλή λειτουργία του εντέρου. Έτσι, η εξέλιξη του εντερικού περιεχομένου γίνεται ευκολότερη, η κινητικότητα του εντερικού τοιχώματος βελτιώνεται και η κανονική κίνηση του εντέρου αποκαθίσταται. Σε λίγο, η δυσκοιλιότητα εξαφανίζεται, τα τοιχώματα του εντέρου χαλαρώνουν, η κυκλοφορία του αίματος στο ορθό και ο σφιγκτήρας του πρωκτού βελτιώνεται, οι κιρσοί αδειάζουν και σιγά σιγά τα τοιχώματα των φλεβών επανέρχονται στην κανονική και αρχική τους μορφή. Οι αιμορροΐδες λοιπόν αρχικά μειώνονται σε μέγεθος και μετά εξαφανίζονται. Μια μελέτη που διεξήχθη από τον Dr. Badalyan έδειξε ότι η χρήση του Coprinus είναι χρήσιμη τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων που οφείλονται σε εντερικά πρωτόζωα (Badalyan & Sisakyan, 2005).

* Εν συντομία, είναι χρήσιμο για:

 • Μεταβολική νόσο
  • πρόληψη και θεραπεία του διαβήτη ενηλίκων (τύπος 2) (Bailey et al., 1984, Han et al., 2003 και 2006)
  • βρεφικός διαβήτης τύπου 1 (ό.π.)
 • Ασθένεια του πεπτικού συστήματος
  • φούσκωμα του εντέρου
  • χρόνια κολίτιδα
  • εντερικός πόνος
  • αιμορροΐδες
  • δυσκοιλιότητα
  • μόλυνση από εντερικά πρωτόζωα (Badalyan & Sisakyan, 2005)

Άλλα μανιτάρια που μπορούν να προστεθούν για βελτίωση των αποτελεσμάτων: Grifola, Ganoderma, Auricularia και Cordyceps.

3η δύναμη: Ασθένειες που σχετίζονται με το συκώτι, το δέρμα, τα νεφρά και την άμυνα κατά των ελεύθερων ριζών

Ηπατική νόσος

Το Coprinus ασκεί εξαιρετική καθαριστική δράση στο συκώτι: μπορεί να διεισδύσει ακόμη και στα ηπατικά κύτταρα με υψηλή τοξικότητα (πχ. λόγω φαρμάκων, αλκοόλ και δίαιτας) και να τα καθαρίσει σε βάθος. Το γεγονός ότι είναι σε θέση να μειώσει τα υψηλά επίπεδα τρανσαμινασών δείχνει πώς μπορεί να αποκαταστήσει αυτό το όργανο στην πλήρη υγεία.

* Αναλυτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για:

 • Ηπατική νόσο
 • ηπατική τοξικότητα (Lee et al., 2005)
 • ηπατίτιδα (πχ. λόγω φαρμακευτικών προϊόντων, αλκοόλ και δίαιτας) (ό.π.)

Άλλα μανιτάρια που μπορούν να προστεθούν για βελτίωση των αποτελεσμάτων: Ganoderma, Cordyceps και Polyporus.

ΜΕΡΟΣ Ε. Πληροφορίες για καθένα ένα από τα 10 θεραπευτικά μανιτάρια

CORDYCEPS (Ophiocordyceps sinensis, μανιτάρι κάμπια, παλιότερα γνωστό ως Cordyceps sinensis)

Αυξάνει την ενέργεια, βοηθά στον αθλητισμό, ενισχύει τη σεξουαλικότητα, προστατεύει την καρδιά και τους πνεύμονες

Ονομασίες: caterpillar fungus

Συνώνυμα: Sphaeria sinensis Berk. (1843), Cordyceps sinensis (Berk.) Sacc. (1878)

Είναι ένα μανιτάρι με πολλές χρήσεις. Μάλιστα, ενισχύει τον οργανισμό με τέσσερις θεραπευτικές δυνάμεις. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύει το πεπτικό σύστημα, ιδιαίτερα από εκκολπώματα και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, βελτιώνει το μεταβολισμό του σακχάρου, προάγει τον καθαρισμό και την υγεία του ήπατος, αποτοξινώνει τα νεφρά, ενισχύει την πνευματική και σωματική ενέργεια και προστατεύει το μυαλό, την καρδιά και τα σεξουαλικά όργανα (Ng & Wang , 2005, Paterson, 2008).

Ιστορικές πληροφορίες

Με καταγωγή από το Θιβέτ, το Cordyceps αγαπήθηκε πολύ και χρησιμοποιήθηκε στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για διάφορες ασθένειες εδώ και αιώνες: αναπνευστικές παθήσεις, νεφρικές παθήσεις, ηπατικές διαταραχές, υπερλιπιδαιμία (αυξημένα επίπεδα λίπους στο αίμα), καρδιαγγειακά προβλήματα, υποσεξουαλικότητα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι επιτρέπει στους ανθρώπους να ζουν σε πολύ μεγάλα υψόμετρα, έως και 4000-5000 μέτρα, επειδή αυξάνει την οξυγόνωση των οργάνων και των ιστών. Πραγματικά παραδείγματα της εξαιρετικής απόδοσης που παρέχει το Cordyceps σε περιβάλλον χαμηλής περιεκτικότητας σε οξυγόνο είναι οι άνθρωποι του Θιβέτ, αλλά ακόμα περισσότερο οι Σέρπα, οι αχθοφόροι του βουνού, συνηθίζουν παραδοσιακά να κουβαλούν βάρη ακόμη και έως 40-50 κιλά στους ώμους τους κατά μήκος των απότομων μονοπατιών των Ιμαλαΐων.

Δυνατά σημεία

Ένα από τα δυνατά σημεία του Cordyceps είναι η ικανότητά του να αυξάνει τη σωματική και πνευματική ενέργεια, χαρακτηριστικό που το κάνει πολύ δημοφιλές στους αθλητές, αλλά και σε άτομα με έντονο ρυθμό ζωής. Τα δυνατά του σημεία, ωστόσο, δεν σταματούν εκεί. Ενισχύει τη σεξουαλικότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Η σύγχρονη έρευνα έχει επιβεβαιώσει την πανάρχαια φήμη που απέδωσε η παραδοσιακή κινεζική ιατρική στο Cordyceps για την αποκατάσταση και τη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας. Επιπλέον, έχει εξαιρετικές καρδιοτονωτικές ιδιότητες χρήσιμες στην πρόληψη και θεραπεία καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη και βελτιώνει τον ύπνο. Τέλος, παρέχει έγκυρη υποστήριξη στην αναιμία και στην αναπνευστική ανεπάρκεια και δυναμώνει τα νεφρά.

Ενεργά συστατικά

Το Cordyceps περιέχει πολλές χρήσιμες ουσίες, όπως:

 • βήτα-γλυκάνες (beta-glucans), που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα
 • κορντισεπίνη (δεοξυ-αδενοσίνη / cordycepin (deoxy-adenosine)), ένα μικρό μόριο παρόμοιο με την αδενοσίνη, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Έχει αντιβιοτικές και αντιιικές ιδιότητες, εμποδίζοντας την ανάπτυξη ιών και βακτηρίων εμποδίζοντας την αντιγραφή του DNA ή του RNA τους. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε HIV και ιογενή ηπατίτιδα. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό γιατί αυξάνει την οξυγόνωση του αίματος, συγκρατεί μάλιστα περισσότερο οξυγόνο σε κάθε αναπνευστική πράξη και αποτελεί εξαιρετική πρόληψη της υποξίας της καρδιάς αλλά και όλων των άλλων οργάνων (εγκέφαλος, νεφροί κλπ.). Μειώνει επίσης την υψηλή αρτηριακή πίεση λόγω αγγειοδιαστολής και είναι αραιωτικό του αίματος
 • αδενοσίνη (adenosine), πολύ άφθονη σε αυτό το μανιτάρι. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το Cordyceps έχει εξαιρετική αγγειοδιασταλτική δράση, η οποία προάγει την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα. Η καρδιά, ειδικά, επωφελείται από την αυξημένη προμήθεια που παρέχει περισσότερη δύναμη και μεγαλύτερη υγεία, αλλά και ο εγκέφαλος, τα νεφρά και ο αμφιβληστροειδής, όργανα ζωτικής σημασίας. Η αδενοσίνη μειώνει επίσης την εργασία του καρδιακού μυός, μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και αραιώνει το αίμα. Επιπλέον, μειώνει το άγχος και είναι ένας πολύ αποτελεσματικός αντιφλεγμονώδης παράγοντας
 • κυτόχρωμα P450 (cytochrome P450), είναι το κύριο σύνολο ηπατικών ενζύμων με τα οποία αυτό το όργανο μετασχηματίζει τις ουσίες που φτάνουν στο ήπαρ. Αυτό είναι το καλύτερο από αυτό που μπορεί να προσφέρει η φύση
 • αντιοξειδωτικά ένζυμα (antioxidant enzymes), ιδίως η υπεροξειδική δισμουτάση (SOD), το κύριο ένζυμο κατά των ελεύθερων ριζών
 • πολυσακχαρίτες (polysaccharides) CS-F30 και CS-F10, οι οποίοι σε εργαστηριακές μελέτες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα
 • τερπένια (terpenes), αιθέρια έλαια που του δίνουν ευχάριστο άρωμα και χαρακτηρίζονται από σημαντικό αντιφλεγμονώδες και αντιβιοτικό δυναμικό
 • κορντισεπινικό οξύ (D-μαννιτόλη / cordycepic acid (D-mannitol)), μικροβιοκτόνο για τα ούρα

1η δύναμη: Ασθένειες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα και τη φλεγμονή Φλεγμονώδης νόσος και παθογόνα μικρόβια (ή μικρόβια)

Χάρη στις βήτα-γλυκάνες και τα τερπένια του, ενισχύει τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος με δύο τρόπους. Πολλοί ερευνητές έχουν επισημάνει το γεγονός ότι αφενός ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα έναντι παθογόνων μικροβίων και αφετέρου έχει άμεση μικροβιοκτόνο δράση έναντι βακτηρίων, ιών, Candida και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών (Koh et al., 2002, Kuo et al., 2005 και 2007, Li et al., 2009). Επιπλέον, η κορντισεπίνη αναστέλλει τη σύνθεση του DNA, αποτρέποντας έτσι την αναπαραγωγή ιών και βακτηρίων. Αυτή η δράση αποδεικνύεται για την πλειοψηφία των ιών, συμπεριλαμβανομένου του ιού HIV και για τα βακτήρια (Holliday & Cleaver, 2004). Αντίθετα, τα υγιή κύτταρα δεν αναστέλλονται επειδή διαθέτουν έναν μηχανισμό με τον οποίο μπορούν να επιδιορθώσουν το DNA.

Με την υψηλή περιεκτικότητά του σε αδενοσίνη, η οποία είναι ένας ισχυρός αντιφλεγμονώδης παράγοντας γενικά, το Cordyceps καταπολεμά τις φλεγμονώδεις και επώδυνες ασθένειες. Για το λόγο αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο στην πρόληψη τόσο των φλεγμονωδών ασθενειών όσο και εκείνων που προκαλούνται από παθογόνα μικρόβια. Επιπλέον, αυτό το φάρμακο είναι επίσης σε θέση να μειώσει τα συμπτώματα των υπαρχουσών παθολογιών. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι όταν τα πιο ευάλωτα άτομα, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, παίρνουν το μανιτάρι, περνούν ολόκληρους χειμώνες χωρίς να υποφέρουν από γρίπη, πονόλαιμο ή βρογχίτιδα.

Αλλεργίες, άσθμα και αναπνευστική ανεπάρκεια

Το μανιτάρι είναι επίσης ανεκτίμητο για την αντιμετώπιση των αλλεργιών. Μάλιστα, εκτός από τα ευεργετικά αποτελέσματα που περιγράφηκαν παραπάνω, έχει έναν άλλο πολύ χρήσιμο ρόλο στους ασθματικούς: αυξάνει την ποσότητα οξυγόνου που δεσμεύεται σε κάθε αναπνοή και προλαμβάνει και καταπολεμά τις κρίσεις άσθματος που περιλαμβάνουν συστολή των μυών των βρόγχων.

Για τον ίδιο λόγο, το Cordyceps είναι ένα χρήσιμο βοήθημα για όλους όσους έχουν χαμηλή αναπνευστική αποτελεσματικότητα, όπως εκείνους που πάσχουν από πνευμονικό εμφύσημα.

Αυτοάνοσο νόσημα

Αυτή η θεραπεία εξισορροπεί το ανοσοποιητικό σύστημα ακόμη και σε περίπτωση αυτοάνοσων νοσημάτων, που χαρακτηρίζονται από την παραγωγή αυτοαντισωμάτων που οδηγούν σε χρόνια φλεγμονή, με ολοένα και πιο σοβαρή βλάβη. Είναι ιδιαίτερα ευεργετικό στη ρευματοειδή αρθρίτιδα και σε φλεγμονώδεις παθήσεις των οστών και των αρθρώσεων. Στην πραγματικότητα, προστατεύει τον αρθρικό χόνδρο και επίσης τα οστά από φλεγμονές και φθορά που σχετίζεται με τη γήρανση.

Αναλυτικά είναι χρήσιμο για:

 • Ασθένειες που οφείλονται σε φλεγμονή και παθογόνα μικρόβια
  • ασθένειες που σχετίζονται με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα (Koh et al., 2002, Kuo et al. 2005 και 2007)
  • γρίπη (ό.π.)
  • φαρυγγίτιδα (ό.π.)
  • βρογχίτιδα (ό.π.)
  • έρπης (Holliday & Cleaver, 2004)
  • κυστίτιδα
  • ηπατίτιδα
  • HIV (ό.π.)
  • κολπική Candida
 • Αλλεργίες, άσθμα και αναπνευστική ανεπάρκεια
  • αλλεργίες
  • άσθμα (Lin et al., 2001)
  • εμφύσημα
 • Αυτοάνοσο νόσημα (Chen et al., 1993)
  • ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • αυτοάνοσο νόσημα

Άλλα μανιτάρια που μπορούν να προστεθούν για βελτίωση των αποτελεσμάτων: Ganoderma, Lentinus, Agaricus, Grifola και Auricularia.

2η δύναμη: Ασθένειες που σχετίζονται με την πέψη, το βάρος και το μεταβολισμό πεπτικό σύστημα

Χάρη στην αδενοσίνη και την κορντισεπίνη, που καταπραΰνουν και ενισχύουν τις ψυχολογικές λειτουργίες, το Cordyceps ανακουφίζει από το άγχος που εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό τις εντερικές λειτουργίες. Στην πραγματικότητα, το άγχος μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δυσκοιλιότητα, κολίτιδα και γαστρίτιδα. Αυτό το μανιτάρι είναι σε θέση να επαναφέρει τον τόνο και τη δύναμη στο μυϊκό τοίχωμα του εντέρου, καταπολεμώντας τα εκκολπώματα και το τοίχωμα του στομάχου, προστατεύοντας από διαφραγματοκήλη, προβλήματα γαστροοισοφαγικού σφιγκτήρα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Μεταβολική νόσος

Αυτό το μανιτάρι είναι εξαιρετικό στην πρόληψη και θεραπεία του διαβήτη (Kiho et al., 1993 και 1999). Καταρχήν, χάρη στην παρουσία του κορντισεπινικού οξέος και των πολυσακχαριτών, είναι ευεργετικό στη ρύθμιση των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, χάρη στην αδενοσίνη, προστατεύει την καρδιά και τα αγγεία από τις επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν με την πάροδο του χρόνου.

Εν συντομία, είναι χρήσιμο για:

 • Πεπτικό σύστημα
  • γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • εντερικά εκκολπώματα
 • Μεταβολική νόσο (Kiho et al., 1993 και 1999)
  • υψηλό σάκχαρο στο αίμα
  • διαβήτης

Άλλα μανιτάρια που μπορούν να προστεθούν για βελτίωση των αποτελεσμάτων: Hericium, Ganoderma, Auricularia, Agaricus, Grifola και Coprinus.

3η δύναμη: Ασθένειες που σχετίζονται με το συκώτι, το δέρμα, τα νεφρά και την άμυνα κατά των ελεύθερων ριζών

Ηπατική νόσος

Το Cordyceps είναι πολύ αποτελεσματικό στο συκώτι, χρήσιμο τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία. Πρώτα απ’ όλα, αυξάνει σημαντικά τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα αυτού του οργάνου, που είναι το κύριο βιοχημικό εργαστήριο του σώματος, αλλά και ένα εξαιρετικό καθαριστικό: στην πραγματικότητα, εκτελεί μια ενδελεχή αποτοξίνωση του σώματος, εξαλείφοντας τις ελεύθερες ρίζες, τα επιβλαβή μόρια και ακόμη και επικίνδυνες τοξίνες. Όσον αφορά τις θεραπευτικές του δυνάμεις, πολλοί ερευνητές έχουν δείξει ότι το Cordyceps επαναφέρει τα υψηλά επίπεδα τρανσαμινασών στο φυσιολογικό, ειδικά σε περίπτωση δηλητηρίασης, δυσλειτουργίας και ηπατίτιδας Α, Β και C. Στην τελευταία περίπτωση, αυξάνει επίσης την αντιιική άμυνα του οργανισμού και αποτρέπει την ιοί που ευθύνονται για ασθένεια από την αναπαραγωγή (Yang et al., 1994, Holliday et al., 2005). Στην κίρρωση, πρώτα σταματά τον σχηματισμό ίνωσης και στη συνέχεια τη μειώνει επειδή κάνει επανα-αναρρόφηση ορισμένων μερών (Liu & Shen, 2003). Σε μια μελέτη 22 ασθενών με κίρρωση, η χορήγηση 6-9g Cordyceps την ημέρα για τρεις μήνες βελτίωσε σημαντικά τις ηπατικές παραμέτρους (Holliday et al., 2005).

Νεφρική νόσος

Το Cordyceps υποστηρίζει την υγεία των νεφρών. Μάλιστα, χάρη στην αδενοσίνη, διευκολύνει τη ροή του αίματος και των θρεπτικών ουσιών σε αυτά τα όργανα και προστατεύει τα τριχοειδή αγγεία και τα αγγεία. Επιπλέον, προστατεύει και αναγεννά τα κύτταρα των νεφρικών σωληναρίων, το πραγματικό βιοχημικό εργαστήριο που διαχωρίζει και ανακτά χρήσιμες ουσίες από αυτές που πρέπει να αποβληθούν ως ούρα. Τέλος, προωθεί την απομάκρυνση των τοξινών που διαφορετικά θα παρέμεναν στο αίμα, καταστρέφοντας τα τοιχώματα των αγγείων και των οργάνων στα οποία φτάνουν, ιδιαίτερα το ήπαρ, την καρδιά και τον εγκέφαλο. Σε μια κλινική μελέτη 69 ασθενών που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση νεφρού, το Cordyceps, σε δόση τριών γραμμαρίων την ημέρα, έδειξε ότι προστατεύει το νεφρό από τις παρενέργειες που προκαλούνται από τη χορήγηση κυκλοσπορίνης, βελτιώνει την ανοσολογική λειτουργία και επαναφέρει τα αλλαγμένα επίπεδα στο φυσιολογικό. χωρίς παρεμβολή με ανοσοκατασταλτικά κατά της απόρριψης (Huang et al., 1990).

Δέρμα

Τέλος, το Cordyceps έχει καλλυντική λειτουργία καθώς εξαλείφει τις ελεύθερες ρίζες και τα ένζυμα που επιτίθενται στο κολλαγόνο, την πρωτεΐνη που χαρίζει ελαστικότητα και υποστήριξη στο δέρμα. Επιπλέον, μπλοκάρει μεγάλο ποσοστό των φλεγμονωδών διεργασιών του δέρματος, συμβάλλοντας χρήσιμη σε όλες τις δερματικές παθήσεις φλεγμονώδους προέλευσης, όπως η ακμή, η δερματίτιδα και το έκζεμα.

* Αναλυτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για:

 • Ηπατική νόσο
  • υψηλά επίπεδα τρανσαμινασών (Holliday et al., 2005)
  • ιογενής ηπατίτιδα Α, Β και C (Yang et al., 1994, Holliday et al., 2005)
  • κίρρωση (Liu & Shen, 2003, Holliday et al., 2005)
 • Νεφρική Νόσος
  • χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
  • νεφρίτιδα
  • μεταμόσχευση νεφρού (Holliday & Cleaver, 2004)
  • νέφρωση
 • Δέρμα
  • ακμή
  • δερματίτιδα
  • ρυτίδες
  • έκζεμα

Άλλα μανιτάρια που μπορούν να προστεθούν για βελτίωση των αποτελεσμάτων: Pleurotus, Ganoderma, Cordyceps και Polyporus.

4η δύναμη: Ασθένειες που σχετίζονται με την ενέργεια (μύες, εγκέφαλος, καρδιά, σεξουαλικά όργανα, οστά και αρθρώσεις)

Περισσότερη ενέργεια: αθλητισμός, έντονος ρυθμός ζωής και ανάρρωση

Αυτό το μανιτάρι αυξάνει την οξυγόνωση στο αίμα κατά 4,8% και το ποσοστό εργασίας κατά 8,3% (Yi et al., 2004). Και, μάλιστα, έχει χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων με εκπληκτικά αποτελέσματα. Στους Εθνικούς Αγώνες της Κίνας, για παράδειγμα, στο Πεκίνο, οι Κινέζοι αθλητές κατέπληξαν τον κόσμο με την απίστευτη επίδοσή τους. Στη συνέχεια ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν Cordyceps κατά τη διάρκεια των εβδομάδων προπόνησης και κατά τη διάρκεια των αγώνων. Αρκεί να πούμε ότι η Wang Junxia μείωσε το παγκόσμιο ρεκόρ των 10.000 μέτρων γυναικών κατά 42 δευτερόλεπτα και το παγκόσμιο ρεκόρ των 3.000 μέτρων γυναικών κατά 2 δευτερόλεπτα. Η Qu Yunxia σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 1.500 μέτρα γυναικών. Επιπλέον, και στις τρεις αποστάσεις άλλοι Κινέζοι αθλητές κέρδισαν τα προηγούμενα παγκόσμια ρεκόρ (Steinkraus & Whitfield, 1994).

Αυτό το μανιτάρι ενεργοποιεί επίσης την ψυχική ενέργεια, η οποία βοηθά στη διαχείριση του άγχους που προκύπτει πριν και κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Εξαλείφει επίσης τις ελεύθερες ρίζες ROS, που παράγονται σε μεγάλες ποσότητες κατά τη διάρκεια της άσκησης και οι οποίες βλάπτουν τον οργανισμό αν δεν αποβληθούν. Αυτός είναι ο λόγος που το Cordyceps χρησιμοποιείται ευρέως στον αθλητισμό ειδικά από Ασιάτες αθλητές. Δεν είναι ουσία ντόπινγκ και είναι αποδεκτή από τη ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή) και όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες παγκοσμίως.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το μανιτάρι είναι επίσης χρήσιμο κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης, ως επανορθωτική φροντίδα, για να αναρρώσει γρήγορα. Είναι όμως εξαιρετικά χρήσιμο και για όσους χρειάζονται ενέργεια για τη δουλειά ή την καθημερινότητα. Επιτρέπει στους ανθρώπους να περνούν πλήρως δραστήριες και έντονες μέρες και να έχουν ακόμα λίγη ενέργεια μέχρι το βράδυ, επιτρέποντάς τους να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον χρόνο τους πριν πάνε για ύπνο. Όταν έρθει η ώρα για ύπνο, κάνει τον ύπνο πιο βαθύ και πιο ξεκούραστο.

Το Cordyceps παρέχει όλη αυτή την ενέργεια χάρη στο γεγονός ότι αυξάνει το οξυγόνο, το οποίο, με τη σειρά του, αυξάνει την παραγωγή του ATP, του μορίου ενέργειας που επιτρέπει να ζήσουμε (Manabe et al., 1996). Έτσι, το αίμα μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο και ATP στην καρδιά, τον εγκέφαλο, το συκώτι, τους μύες και κάθε κύτταρο του σώματος, το οποίο με τη σειρά του έχει σημαντικά περισσότερη ενέργεια και αισθάνεται πολύ λιγότερη κόπωση (Dai et al., 2001, Zhu et al, 1998a και 1998β). Αυτή είναι η καθαρή ενέργεια, η οποία δεν έχει καμία σχέση με διεγερτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως η καφεΐνη, η οποία παρέχει ένα νευρικό ερέθισμα αλλά προκαλεί ένταση και αϋπνία. Βελτιώνει την ενέργεια κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, αυξάνει την αντοχή και προάγει την αποκατάσταση μετά την άσκηση, όπως έχουν αποδείξει πολλοί ερευνητές (Holliday & Cleaver, 2008).

Ψυχοσυναισθηματικές διαταραχές

Το Cordyceps μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις διαταραχών της διάθεσης, όπως κατάθλιψη και άγχος: αυξάνει την ψυχική και σωματική ενέργεια, βελτιώνει τη διάθεση και, χάρη στην αδενοσίνη, εξαλείφει το άγχος, την αϋπνία και τα ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Νευρολογικές παθήσεις

Το Cordyceps έχει θετική επίδραση στο νευρικό σύστημα, μέσω διαφόρων μηχανισμών δράσης που βελτιώνουν τη λειτουργικότητα και την υγεία του. Οι δύο κύριοι μηχανισμοί που είναι χρήσιμοι στα νευρικά κέντρα είναι, αφενός, η αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και, αφετέρου, η αύξηση των εγκεφαλικών μεσολαβητών (νορεπινεφρίνη, ακετυλοχολίνη και αδενοσίνη σερτραλίνη). Μια άλλη σημαντική συμβολή του Cordyceps στη νευρολογική νόσο είναι η αύξηση της μυϊκής δύναμης, που συχνά μειώνεται από πολλές τέτοιες ασθένειες. Αυτή η μυϊκή αντιστάθμιση είναι εξαιρετικά σημαντική σε πολλές ασθένειες στις οποίες η κίνηση είναι εξασθενημένη, όπως στη Νόσο του Parkinson, στη πολλαπλή σκλήρυνση (ΣΚΠ) και ούτω καθεξής.

Καρδιαγγειακή νόσος

Η αδενοσίνη κάνει το Cordyceps σύμμαχο για την υγεία της καρδιάς. Στην πραγματικότητα, αυξάνει την αγγειοδιαστολή και, ως εκ τούτου, τη ροή του αίματος σε αυτό και σε άλλα όργανα. Έτσι, όχι μόνο ο καρδιακός μυς οξυγονώνεται καλύτερα, αλλά πρέπει επίσης να λειτουργεί λιγότερο για να εγγυηθεί την κυκλοφορία. Ως αποτέλεσμα, γίνεται ισχυρότερο και τονώνεται καλύτερα, όπως φαίνεται από ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα. Επιπλέον, η αδενοσίνη εξαλείφει το μεγαλύτερο μέρος του οξειδωτικού στρες, έναν άλλο παράγοντα που ευθύνεται για τη βλάβη της καρδιάς κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Cordyceps μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη και τη θεραπεία της καρδιακής προσβολής.

Σε μελέτες σε ανθρώπους, το Cordyceps έχει αποδειχθεί ότι διαθέτει ενδιαφέρουσες καρδιοτονωτικές ιδιότητες. Μια κλινική μελέτη έδειξε ότι στη χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, το Cordyceps που σχετίζεται με συμβατικά φάρμακα βελτιώνει τόσο τις καρδιακές παθήσεις όσο και την ποιότητα ζωής, με λιγότερες παρενέργειες, μεγαλύτερη ενέργεια, ζωτικότητα και ευεξία γενικότερα (Chen, 1995). Στην Κίνα, το Cordyceps είναι μια επίσημα αναγνωρισμένη θεραπεία για τις καρδιακές αρρυθμίες (Yan et al., 2013) επειδή ρυθμίζει τον καρδιακό ρυθμό. Η καρδιοτονωτική του δράση παράγει ενδιαφέροντα οφέλη σε άλλα καρδιακά προβλήματα όπως οι εξωσυστολίες, η ταχυκαρδία και η κολπική μαρμαρυγή. Επιπλέον, η αγχολυτική του δράση βελτιώνει την ποιότητα ζωής των καρδιοπαθών που συχνά ζουν με τον φόβο να αντιμετωπίσουν περαιτέρω προβλήματα, επειδή γνωρίζουν ότι ακόμη και έντονα συναισθήματα, άγχος ή κόπωση μπορεί να προκαλέσουν νέο έμφραγμα.

Τέλος, με την αγγειοδιασταλτική και αντιοξειδωτική του δράση, προστατεύει την κυκλοφορία του εγκεφάλου, των νεφρών και των ματιών, προλαμβάνοντας έτσι την εγκεφαλική ισχαιμία και το εγκεφαλικό (Liu et al., 2010 και 2011).

Ασθένεια του αναπνευστικού

Στο εμφύσημα το Cordyceps αντισταθμίζει τη χαμένη οξυγόνωση λόγω της μειωμένης επιφάνειας ανταλλαγής.

Νόσος του αίματος

Το Cordyceps είναι ένας μεγάλος σύμμαχος στην αναιμία, μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από μείωση της αιμοσφαιρίνης (Hb), της πρωτεΐνης που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά οξυγόνου. Μάλιστα, χάρη στη μεγαλύτερη οξυγόνωση του αίματος, αντισταθμίζει την ανεπάρκεια του οξυγόνου που μεταφέρει η αιμοσφαιρίνη.

Διαταραχές εμμήνου ρύσεως, γονιμότητα και γυναικεία λίμπιντο

Το Cordyceps προάγει τις λειτουργίες του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, διεγείροντας την παραγωγή τόσο των οιστρογόνων όσο και της προγεστερόνης ανάλογα με το τι απαιτείται σε οποιοδήποτε στάδιο του εμμηνορροϊκού κύκλου. Το Cordyceps ωφελεί αυτές τις λειτουργίες χάρη σε μια ουσία, μοναδική στη φύση, που ονομάζεται κορντισεπίνη (Huang et al., 2004). Ενώ οι γυναίκες είναι γόνιμες, βελτιώνει τη λίμπιντο, τη γονιμότητα και είναι χρήσιμο σε ανωμαλίες της εμμήνου ρύσεως. Στην εμμηνόπαυση, αντιθέτως, εξαλείφει τις εξάψεις και μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Παρέχει αποτελέσματα παρόμοια με αυτά της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, αλλά χωρίς παρενέργειες.

Μειωμένη αρρενωπότητα, στυτική δυσλειτουργία, ανικανότητα και ανδρική υπογονιμότητα

Βελτιώνει τη σεξουαλική ζωή και στους άνδρες. Πρώτον, αυξάνει το επίπεδο της τεστοστερόνης, της σημαντικής ορμόνης που ρυθμίζει την επιθυμία, τη στύση και τη σεξουαλική ικανοποίηση, στα κύτταρα των όρχεων (κύτταρα Leydig) (Huang et al., 2001, Pan et al., 2011, Zhu et al., 1998a και 1998b). Επιπλέον, καταπολεμά τη στειρότητα, προάγοντας την αύξηση του αριθμού και της κινητικότητας του σπέρματος. Μια μελέτη 189 ασθενών έδειξε βελτίωση στη σεξουαλικότητα, τόσο όσον αφορά τη στύση όσο και την ανικανότητα (Wan et al., 1988). Άλλες μελέτες έχουν δείξει μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία και σημαντική βελτίωση στην ανικανότητα στο 36% των περιπτώσεων.

* Εν συντομία, είναι χρήσιμο σε:

 • Ενέργεια, σπορ και κούραση (Yi et al., 2004)
  • σπορ
  • έντονος ρυθμός ζωής
  • ανάρρωση
 • Ψυχοσυναισθηματικές διαταραχές
 • άγχος και αϋπνία
 • κατάθλιψη
 • Νευρολογικές παθήσεις
  • Νόσος του Parkinson
  • πολλαπλή σκλήρυνση (ΣΚΠ)
 • Καρδιαγγειακή νόσο (Chen, 1995)
  • καρδιακές παθήσεις, όπως αρρυθμία και καρδιακή προσβολή
  • εγκεφαλικό
 • Νόσο του αίματος
  • αναιμία
 • Σεξουαλική ζωή
  • μειωμένη λίμπιντο (Huang et al., 2001 και 2004)
  • διαταραχές της εμμήνου ρύσεως (Huang et al., 2004)
  • γυναικεία υπογονιμότητα (ό.π.)
  • προεμμηνόπαυση και εμμηνόπαυση (ό.π.)
  • μείωση της ανδρικότητας (Huang et al., 2001, Pan et al., 2011)
  • στυτική δυσλειτουργία και ανικανότητα (ό.π.)
  • ανδρική υπογονιμότητα (ό.π.)

Άλλα μανιτάρια που μπορούν να προστεθούν για βελτίωση των αποτελεσμάτων: Agaricus και Ganoderma.

ΜΕΡΟΣ Ε. Πληροφορίες για καθένα ένα από τα 10 θεραπευτικά μανιτάρια

GANODERMA (Ganoderma lucidum, γανόδερμα το γυαλιστερό)

Για αλλεργίες και εμμηνόπαυση, για να έχεις όμορφο δέρμα και υγιή καρδιά

Ονομασίες: Lingzhi, Reishi

Συνώνυμα: Boletus lucidus (Curtis), Polyporus lucidus (Murrill)

Γνωστό από την αρχαιότητα, το Ganoderma περιέχει πάνω από 400 βιολογικές ουσίες ευεργετικές για τον οργανισμό, που εκτιμώνται για την ικανότητα τους να βελτιώνουν τη σωματική και ψυχική υγεία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο όρος Ganoderma σημαίνει “μανιτάρι για τη μακροζωία” ή “για την αθανασία” και ότι στην Ανατολή είναι σύμβολο τύχης, όπως το τετράφυλλο τριφύλλι για τους δυτικούς πολιτισμούς. Χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία, εκατοντάδες επιστήμονες αποκάλυψαν τα μυστικά αυτής της θεραπείας, την οποία οι αρχαίοι λαοί είχαν ήδη αυτό το μανιτάρι ως πολύτιμο για τις ανεκτίμητες υγιεινές ιδιότητες του. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι παγκοσμίως γνωστό.

Ιστορικές πληροφορίες

Το Ganoderma είναι ένα μανιτάρι που αναπτύσσεται άγρια στο δάσος, προσκολλημένο σε κορμούς δέντρων. Είναι ευρέως διαδεδομένο σε πολλά μέρη του κόσμου, και πολύ γνωστό στους μυκητολόγους. Χρησιμοποιήθηκε πριν από την εποχή του Χριστού, και εμφανίστηκε ήδη στο πρώτο βιβλίο της κινεζικής ιατρικής το 2800 π.Χ., όπου περιγράφηκε ως φάρμακο “ανώτερης ποιότητας” και χωρίς παρενέργειες. Σε όλη την Κινεζική Φαρμακοποιία, το Ganoderma εκτιμάται ιδιαίτερα επειδή αυξάνει την ψυχοσωματική ενέργεια, τονώνει το αίμα και την καρδιά, θρέφει και υποστηρίζει όλα τα όργανα του σώματος, εξαλείφει τη συσσώρευση τοξινών, μειώνει τη βλέννα, καταπολεμά τον βήχα που προκαλείται λόγω κρύων καιρικών συνθηκών.

Επιπλέον, το Ganoderma έχει χρησιμοποιηθεί επίσης σε νοητικό και ψυχολογικό επίπεδο, για να μειώσει τα κενά στη συγκέντρωση, να οξύνει τη νοημοσύνη, να βελτιώσει τη μνήμη, να ενισχύσει τη δύναμη της θέλησης, να χαλαρώσει ένα ταλαιπωρημένο και ανήσυχο μυαλό. Το Ganoderma, μάλιστα, είναι γνωστό λίγο-πολύ παντού, όχι μόνο στις ασιατικές χώρες. Για παράδειγμα, η έρευνα δείχνει ότι οι αυτόχθονες πληθυσμοί του Μεξικού το χρησιμοποιούσαν σε μια σειρά από ασθένειες και ειδικότερα για καρδιακές παθήσεις, τόσο για πρόληψη όσο και για θεραπεία.

Σήμερα, περισσότερα από τέσσερις χιλιάδες χρόνια αργότερα, το Ganoderma συνεχίζει να απολαμβάνει την ίδια φήμη όπως στις πρώτες ημέρες της ανθρώπινης ιστορίας. Επιπλέον, τα τελευταία 50 χρόνια, η έρευνα που διεξάγεται με όλο και πιο εξελιγμένες τεχνικές έχει επιβεβαιώσει τα σημαντικά οφέλη της. Υπάρχουν περισσότερες από 1.000 επιστημονικές μελέτες που έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχουν συλλεχθεί στο PubMed, την παγκόσμια τράπεζα δεδομένων, σχετικά με αυτό το μανιτάρι. Για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι το Ganoderma παρέχει αδενοσίνη, ένα μόριο που δρα αυξάνοντας την ποσότητα του αίματος που φτάνει στην καρδιά, ηρεμώντας και ταυτόχρονα ενισχύοντας τον καρδιακό παλμό, έχει αποδειχθεί ότι περιέχει έναν αντιφλεγμονώδη παράγοντα τόσο καλό όσο η κορτιζόνη και πέντε αντιισταμινικές ουσίες.

Δυνατά σημεία

Η αφθονία των ενεργών συστατικών του κάνει το Ganoderma ένα πλήρες μανιτάρι, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία. Είναι ωφέλιμο για τις γυναίκες επειδή διεγείρει τις ωοθήκες να παράγουν έλλειψη γυναικείων ορμονών και βελτιώνει πολλές γυναικείες διαταραχές όπως η ακανόνιστη έμμηνος ρύση και η ενδομητρίωση, εμποδίζει την ανάπτυξη ινομυωμάτων και καταπολεμά αποτελεσματικά τα συμπτώματα της προεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης. Αντίθετα, στους άνδρες διεγείρει τους όρχεις να παράγουν την ανδρική ορμόνη όταν αυτή είναι ανεπαρκής.

Επιπλέον, δυναμώνει τα οστά και προλαμβάνει την οστεοπόρωση, αυξάνει την ανοσία κατά των αλλεργιών, του άσθματος και των φλεγμονωδών παθήσεων των οστών και βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της καρδιάς, αυξάνοντας την απόδοση της στον αθλητισμό, μετά από ασθένεια και σε ιδιαίτερα έντονη περίοδο. Προστατεύει επίσης από καρδιαγγειακές παθήσεις. Μειώνει τα υψηλά επίπεδα τρανσαμινασών, καθαρίζει το συκώτι, βοηθά στην πέψη και ελέγχει την όρεξη. Τέλος, βοηθά στη βελτίωση της συγκέντρωσης, της μνήμης, της ενέργειας, της μυϊκής δύναμης, της διάθεσης, της οξυγόνωσης των οργάνων και των ιστών και ούτω καθεξής (Wasser, 2005, Sanodiya et al., 2009).

Ενεργά συστατικά

Αυτό το μανιτάρι περιέχει πολύ υψηλές ποσότητες βιολογικών ουσιών που είναι ευεργετικές για την υγεία (Baby et al., 2015, Sanodiya et al., 2009). Πρώτα απ’ όλα, οι βήτα-γλυκάνες, οι οποίες διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα επειδή, στην πράξη, βελτιστοποιούν την αποτελεσματικότητα των λευκών αιμοσφαιρίων, δημιουργώντας ισχυρές αντιιικές και αντιβακτηριακές άμυνες. Επιπλέον, ορισμένες βήτα-γλυκάνες μειώνουν τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, άλλες λειτουργούν ως προστατευτικά του ήπατος και άλλες εξακολουθούν να εμποδίζουν το σχηματισμό ίνωσης. Ένα υποσύνολο βήτα-γλυκανών, οι πολυσακχαρίτες, όπως η ganoderan / γανοδεράνη B και D, είναι υπογλυκαιμικές, επομένως μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, και βελτιώνουν τη χρήση της γλυκόζης στους ιστούς. Το Ganoderma περιέχει επίσης περισσότερα από 130 τριτερπένια (σχεδόν όλα γανοδερικά οξέα / ganoderic acids), τα οποία έχουν πολλές ενδιαφέρουσες ιδιότητες. Τα πιο σημαντικά είναι:

 • ένα αντιφλεγμονώδες που μοιάζει με κορτιζόνη του οποίου η αποτελεσματικότητα είναι ίση με εκείνη της δικλοφενάκης (Voltaren) (Joseph et al., 2009). Συγκεκριμένα, έχει αντιφλεγμονώδη δράση στα αγγειακά τοιχώματα και είναι τονωτικό για τα επινεφρίδια
 • ουσίες που μοιάζουν με ορμόνες που συντίθενται από την υπόφυση, οι οποίες στις γυναίκες διεγείρουν τις ωοθήκες να παράγουν ελλιπείς γυναικείες ορμόνες και στους άνδρες τους όρχεις να παράγουν την ανδρική ορμόνη όταν αυτή λείπει
 • πέντε αντιισταμινικά (ganoderic acid / γανοδερικό οξύ C1, C2 και D) (Kohoda et al., 1985), όπως το κυκλοοκταθείο και το ελαϊκό οξύ
 • τέσσερις αντιιικές ουσίες κατά του HIV: ganoderiol / γανοδεριόλη F και ganodermanontriol / γαναδερμανοντριόλη, (El-Mekkawy et al., 1998), lucidumol-B / λουσιδουμόλη-Β και ganodermanontriol / γαναδερμανοντριόλη (Min et al., 1998)
 • διάφορα μόρια που δρουν ως παυσίπονα, όπως το ganoderic acid / γανοδερικό οξύ A, B, G και η ένωση C6 (Koyama et al., 1997).
 • αντιφλεγμονώδεις ουσίες, όπως ganoderiol / γανοδεριολή F, ganodermanondiol / γανοδερμανονδιόλη και ganodermanontriol / γανοδερμαντριόλη (Min et al., 2001)
 • ganoderic acid / γανοδερικό οξύ Β και C, που μειώνουν τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης (Sonoda et al., 1988; Komoda et al., 1997)

Το μανιτάρι είναι επίσης πλούσιο σε:

 • αδενοσίνη (adenosine), η οποία είναι ένα εξαιρετικό αγγειοδιασταλτικό που δρα στα αιμοφόρα αγγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, του εγκεφάλου, του αμφιβληστροειδούς, των νεφρών, των μυών, του δέρματος και στα περιφερικά αιμοφόρα αγγεία ολόκληρου του σώματος. Είναι επίσης ένας αντιαιμοπεταλιακός παράγοντας, που αραιώνει το αίμα και έχει εξαιρετικές αγχολυτικές και κατά του στρες ιδιότητες, με χαλαρωτική δράση στους μύες, καθώς και ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
 • αντιοξειδωτικά, που εξουδετερώνουν τη δράση των ελεύθερων ριζών, επιβλαβών μορίων που ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση των κυττάρων και των ιστών
 • ηπατικά ένζυμα, μερικά με ιδιότητες αποτοξίνωσης (κυτόχρωμα P-450) και άλλα με αντιοξειδωτικές ιδιότητες (SOD, υπεροξειδάση, καταλάση), τα οποία εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που συσσωρεύονται στο ήπαρ
 • τυροσινάση (tyrosinase), η οποία διατηρεί το δέρμα ωραίο και λείο και ρυθμίζει την παραγωγή μελανίνης (τη χρωστική ουσία που δίνει χρώμα στο δέρμα), εξαλείφοντας τις κηλίδες (Chien et al., 2008)
 • ορισμένες πρωτεΐνες με βιολογική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, η LZ-8 πρωτεΐνη (Ling-Zhi-8 protein), μια πρωτεΐνη που είναι πολύ αποτελεσματική κατά της αναφυλαξίας (σοβαρή αλλεργική αντίδραση)
 • πρεβιοτικά (prebiotics), τα οποία θρέφουν μόνο την υγιή εντερική χλωρίδα, μειώνοντας τα παθογόνα εντερικά βακτήρια (σε συνέργεια με βήτα-γλυκάνες και τερπενοειδή)
 • γλυκομαννάνη (glucomannan), μια φυτική ίνα που τείνει να προάγει το αίσθημα κορεσμού
 • βιταμίνες της ομάδας Β και βιταμίνη D2, η οποία ανοργανοποιεί τα οστά και τα δόντια
 • κυτόχρωμα P-450 (CYP450), μια ομάδα ηπατικών ενζύμων, τα οποία αποτελούν τον κύριο μηχανισμό αποτοξίνωσης του οργανισμού τόσο όσον αφορά τις τοξίνες από το περιβάλλον (φαρμακευτικά και τοξίνες εξωτερικής προέλευσης) όσο και τις ενδογενείς τοξίνες (άχρηστες ουσίες που παράγονται από τον οργανισμό). Είναι πιθανότατα το πιο εξελιγμένο σύστημα αποτοξίνωσης στη φύση και υπάρχει σε ανθρώπους, θηλαστικά και μύκητες
 • αντιοξειδωτικά ένζυμα, όπως το SOD (υπεροξειδική δισμουτάση) και άλλα (υπεροξειδάση, καταλάση, λακκάση), τα οποία εξαλείφουν τις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για τη γήρανση και τις χρόνιες και εκφυλιστικές ασθένειες
 • μακρο-μέταλλα, όπως μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορος, σίδηρος
 • ιχνοστοιχεία, ιδίως γερμάνιο (που τονώνει και παρέχει ενέργεια), ψευδάργυρο και σελήνιο (αντιοξειδωτικό)

1η δύναμη: Ασθένειες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα και τις φλεγμονές

Ασθένειες που προκαλούνται από παθογόνα

Το Ganoderma είναι ένας ισχυρός αντιβακτηριακός και αντιιικός παράγοντας, ο οποίος ενισχύει την ανοσία σε ασθένειες που προκαλούνται από ιούς και βακτήρια, όπως φαίνεται από εκατοντάδες ερευνητικές μελέτες (Wasser, 2005). Έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, εξασφαλίζοντας αποτελέσματα παρόμοια με αυτά της κορτιζόνης, αλλά χωρίς τις τυπικές παρενέργειες αυτού του φαρμάκου, επειδή η δράση του είναι εντελώς διαφορετική. Σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή Stavinoha, φαρμακολόγου στο University of Texas στο Σαν Αντόνιο των ΗΠΑ (Stavinoha et al., 1991 και 1995), το Ganoderma είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη εναλλακτική λύση στη θεραπεία με κορτιζόνη. Μια άλλη επιβεβαίωση της αντιφλεγμονώδους αποτελεσματικότητας του παρέχεται από έρευνα που έδειξε ότι το Ganoderma έχει αντιφλεγμονώδη δράση ίση με αυτή της δικλοφενάκης (Voltaren), ενός ισχυρού αντιφλεγμονώδους φαρμάκου ΜΣΑΦ (Joseph et al., 2009). Η διπλή δράση έναντι παθογόνων μικροοργανισμών και κατά της φλεγμονής είναι χρήσιμη στην πρόληψη και θεραπεία λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος όπως φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, βρογχίτιδα, γρίπη και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, όπως κυστίτιδα. Το μανιτάρι είναι επίσης χρήσιμο για τον ιό του έρπητα, την ηπατίτιδα και την Candida.

Ιογενείς ασθένειες: HIV

Το Ganoderma ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα σε ιογενείς ασθένειες, μέσω δύο μηχανισμών δράσης: πρώτον, ενισχύει την ανοσία κατά των ιών και δεύτερον, εμποδίζει την αναπαραγωγή του ιού. Ως εκ τούτου, είναι πολύ αποτελεσματικό σε ιογενείς ασθένειες, όπως έρπητας, έρπητας ζωστήρας (ιογενής νόσος που προκαλείται από την παιδική ανεμοβλογιά, που επηρεάζει τις νευρικές απολήξεις στο δέρμα), ιογενής ηπατίτιδα Α, Β και C και ο HIV. Στην περίπτωση του HIV, τα τριτερπένια έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλουν την πρωτεάση HIV-1 (Min et al., 1998) καθώς και την πρωτεάση HIV-2 και τα ρετροϊικά ένζυμα (El-Mekkawy et al., 1998, Wasser, 2005). Οι πρωτεάσες είναι ένζυμα HIV που επιτρέπουν στους ιούς να εισέλθουν στα κύτταρα, ενώ τα ένζυμα ρετροϊών είναι εκείνα που χρειάζονται για να εισέλθουν στον κυτταρικό πυρήνα. Τα τερπένια στο Ganoderma εμποδίζουν την αναπαραγωγή του ιού HIV (Wasser, 2005, Gao et al., 2003a). Ο HIV-1 είναι το κυρίαρχο στέλεχος στην Ευρώπη και την Αμερική, ο HIV-2 είναι το κυρίαρχο στέλεχος στην Ασία.

Αλλεργική νόσος: άσθμα και αλλεργίες

Αυτό το μανιτάρι ενισχύει αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σύστημα στις διάφορες μορφές αλλεργίας και άσθματος επειδή

 • είναι αντιφλεγμονώδες
 • έχει πέντε αντιισταμινικά μόρια – τρία μελετήθηκαν από τον καθηγητή Tasaka, Pharmacologist στο Okayama University (Ιαπωνία): 1) τρία ganoderic acids / γανοδερικά οξέα C1, C2 και D (Tasaka et al., 1988a & 1988b) 2) cyclooctasulfur / κυκλοοκταθείο 3) oleic acid / ελαϊκό οξύ (Sanodiya et al., 2009).
 • εξαλείφει την παραγωγή παθογόνων αντισωμάτων. Στην πραγματικότητα, αποκαθιστά την απόκριση της κυτταρικής ανοσίας Th1, την πρώτη γραμμή άμυνας (Powell, 2006).

Αυτοάνοσο νόσημα

Αποκαθιστά επίσης την απόκριση της κυτταρικής ανοσίας Th1 στην περίπτωση αυτοάνοσων ασθενειών, ασθενειών στις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αυτο-αντισώματα που επιτίθενται σε ορισμένα μέρη του σώματος. Επιπλέον, στη ρευματοειδή αρθρίτιδα το Ganoderma δρα και ως αναλγητικό (Ye et al., 2001, Xi et al., 2005). Σε μια μελέτη, το μανιτάρι μείωσε έναν από τους μηχανισμούς που ευθύνονται για την εξέλιξη της νόσου, την αύξηση της προφλεγμονώδους κυτοκίνης IL-18.

* Αναλυτικά είναι αποτελεσματικό κατά:

 • Γρίπη και παρόμοιες ασθένειες που προκαλούνται από ιούς και βακτήρια και άλλα παθογόνα
  • γρίπη
  • πονόλαιμος
  • βρογχίτιδα
  • αμυγδαλίτιδα
  • κυστίτιδα
  • λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
  • Candida
  • έρπης
  • ηπατίτιδα
  • HIV
 • Αλλεργικές ασθένειες (Powell, 2006, Tasaka et al., 1988a και 1988b)
  • αλλεργίες σε γύρη, σκόνη, ακάρεα σκόνης, τρίχωμα ζώων ή άλλα
  • αλλεργίες σε χημικά
  • αλλεργίες στο νικέλιο
  • άσθμα
 • Αυτοάνοσο νόσημα
  • αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto
  • Νόσος του Graves
  • ερυθηματώδης λύκος
  • Σύνδρομο Sjögren
  • ρευματοειδής αρθρίτιδα (Ye et al., 2001)
  • άλλα αυτοάνοσα νοσήματα
 • Φλεγμονώδεις ασθένειες όλων των ειδών (Stavinoha et al., 1991 και 1995, Joseph et al., 2009)
  • αρθρίτιδα
  • ρευματική πολυμυαλγία

Άλλα μανιτάρια που μπορούν να προστεθούν για βελτίωση των αποτελεσμάτων: Cordyceps και Lentinus.

2η δύναμη: Ασθένειες που σχετίζονται με την πέψη, το βάρος και τον μεταβολισμό

Παθήσεις του στόματος

Το Ganoderma, χάρη στις βήτα-γλυκάνες του, είναι πολύ κατάλληλο για την αύξηση της συγκέντρωσης των αντισωμάτων IgA του σάλιου που προστατεύουν το στόμα από μικροοργανισμούς, προλαμβάνοντας τη στοματίτιδα (Lehne et al., 2006). Η αντιφλεγμονώδης δράση συμβάλλει στην υγεία του στόματος.

Παθήσεις του στομάχου και του εντέρου

Αυτό το μανιτάρι διατηρεί το στομάχι και τα έντερα σε καλή υγεία, παρεμβαίνοντας στην πρώτη δυσκολία, για παράδειγμα, στην πέψη και βελτιώνει πραγματικές ασθένειες όπως η γαστρίτιδα και η δυσκοιλιότητα. Το Ganoderma έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικός γαστρικός προστατευτικός: χάρη στην παρουσία πολυάριθμων ευεργετικών ουσιών, προάγει τη λειτουργία του στομάχου (Gao et al., 2002a και 2004c). Σε μια ερευνητική μελέτη βρέθηκε ότι θεραπεύει βλάβες στον γαστρικό βλεννογόνο που προκαλούνται από ένα ερεθιστικό μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ) (ινδομεθακίνη) και αναγέννησε τη γαστρική βλέννα που καλύπτει προστατευτικά τον βλεννογόνο του στομάχου. Το Ganoderma βρέθηκε επίσης ότι είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της γαστρίτιδας με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Kim et al., 1996). Στο έντερο είναι χρήσιμο σε δυσκοιλιότητα, τροφικές δυσανεξίες και αιμορροΐδες.

Μεταβολική νόσος

Το Ganoderma βοηθά στην απώλεια βάρους, ειδικά στην περίπτωση ασθενειών του μεταβολισμού, γιατί βοηθά στην απόρριψη του περιττού λίπους και της χοληστερόλης, κάνοντας το σώμα λεπτό, ελαφρύ και ευκίνητο. Τέλος, καταπολεμά το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, καθιστώντας το ευεργετικό για τον διαβήτη (Gao et al., 2004b).

* Εν συντομία, είναι χρήσιμο για:

 • Ασθένειες του στόματος, του στομάχου και των εντέρων
  • στοματίτιδα (Lehne et al., 2006)
  • γαστρίτιδα (Gao et al., 2002a και 2004c)
  • δυσκολία στην πέψη (ό.π.)
  • τροφική δυσανεξία
  • αιμορροΐδες
  • δυσκοιλιότητα
 • Μεταβολική νόσος
  • υπέρβαρο
  • υψηλό σάκχαρο στο αίμα
  • διαβήτης

Άλλα μανιτάρια που μπορούν να προστεθούν για βελτίωση των αποτελεσμάτων: Grifola και Coprinus.

3η δύναμη: Ασθένειες που σχετίζονται με το συκώτι, το δέρμα, τα νεφρά και την άμυνα κατά των ελεύθερων ριζών

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και αποτοξινωτικά ένζυμα σημαντικά για τον καθαρισμό του ήπατος, του δέρματος και του σώματος από τις τοξίνες και τις ελεύθερες ρίζες.

Δέρμα

Το Ganoderma κάνει το δέρμα πιο όμορφο και έτσι είναι το νούμερο ένα καλλυντικό για τις Ασιάτισσες. Μεταξύ των πολλών χρήσιμων επιδράσεών του, εξαλείφει την ακμή, τη συσσώρευση ακαθαρσιών, τις μικρές ουλές που αφήνει η κυστική ακμή ειδικά, τις κηλίδες γήρανσης και άλλα σημάδια γήρανσης. Το Ganoderma διευκολύνει επίσης τη ροή των θρεπτικών συστατικών και του οξυγόνου στο δέρμα. Δρα επίσης κατά των ασθενειών: εξαλείφει το έκζεμα και τη φλεγμονή που προκαλείται, για παράδειγμα, από αλλεργία στο νικέλιο ή από αλλεργίες εξ επαφής στη βαφή μαλλιών ή ουσίες για επαγγελματική χρήση σε εργοτάξια ή σε εργοστάσια. Στην περίπτωση των αλλεργικών ασθενειών, εξαλείφει τα αντισώματα. Τέλος, ενισχύει τον πολλαπλασιασμό και τη μετανάστευση των ινοβλαστών γύρω από τα τραύματα και τον σχηματισμό κοκκιώδους ιστού, ο οποίος είναι απαραίτητος για την αναγέννηση νέου ιστού. Τα μανιτάρια είναι, στην πραγματικότητα, μια σημαντική πηγή χιτίνης (chitin), η οποία έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει και επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης των πληγών (Chien et al., 2008).

Άμυνα κατά των ελεύθερων ριζών χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα του σε αντιοξειδωτικά, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες γερνούν πρόωρα το δέρμα ή παράγονται ως αποτέλεσμα του καπνίσματος, της φαρμακευτικής αγωγής ή των καρκινογόνων και άλλων χημικών ουσιών. Το Ganoderma ανακουφίζει και μειώνει ουσιαστικά τις παρενέργειες που οφείλονται στη χημειοθεραπεία, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών αυξάνοντας την ενέργεια και τη συνολική ευεξία. Για παράδειγμα η αδριαμυκίνη (adriamycin, Doxorubicin) αυξάνει τις τρανσαμινάσες και βλάπτει την καρδιά, λόγω των ελεύθερων ριζών. Το Ganoderma, μειώνοντας τις ελεύθερες ρίζες, μειώνει τη βλάβη στην καρδιά (Rajasekaran & Kalaimagal, 2012).

Ηπατική νόσο, υψηλά επίπεδα τρανσαμινασών, ηπατική στεάτωση

Το Ganoderma είναι ένα ηπατοπροστατευτικό που φροντίζει το ήπαρ, υποστηρίζοντας τις πολύπλοκες λειτουργίες καθαρισμού και παραγωγής του και απαλλάσσοντας το από τα συμπτώματα δυσλειτουργίας. Στην πραγματικότητα είναι πλούσιο σε καθαριστικά και αντιοξειδωτικά ένζυμα και καταπολεμά τους ιούς που επιτίθενται στο συκώτι. Επιπλέον, μειώνει τα αυξημένα επίπεδα τρανσαμινασών, μια ομάδα ενζύμων που είναι ο κύριος δείκτης στις περισσότερες παθήσεις του ήπατος, τόσο όταν είναι υψηλά λόγω τοξικότητας όσο και όταν είναι υψηλά λόγω συσσώρευσης λίπους (ηπατική στεάτωση). Σε μια μελέτη, το Ganoderma αποδείχθηκε ότι διαθέτει τουλάχιστον τέσσερις ουσίες (τριτερπενοειδή) που προστάτευαν το ήπαρ από τη νέκρωση που φυσιολογικά παράγεται από ένα θανατηφόρο δηλητήριο που είναι τοξικό για το ήπαρ: τον τετραχλωράνθρακα (Lin et al., 2002). Τα ganoderic acids / γανοδερικά οξέα R και S και το ganosporeric acid / γανοσπορερικό οξύ Α, έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν τα ηπατικά κύτταρα σε ποντίκια από ηπατική νέκρωση, αυξάνοντας τη δραστηριότητα των αντιοξειδωτικών ηπατικών ενζύμων (Chen & Yu, 1993, Wang et al., 2002) σε εργαστηριακές μελέτες.

Ηπατίτιδα A και C

Η ηπατίτιδα C είναι φόβος στις μέρες μας γιατί, από μόνη της, ευθύνεται για το 60% όλων των ασθενειών του ήπατος και κυρίως επειδή οδηγεί σε κίρρωση του ήπατος και καρκίνο του ήπατος. Αντίθετα, η ηπατίτιδα Α είναι πολύ σπάνια. Το Ganoderma έχει τέσσερις χρήσιμες δράσεις σε όλες τις ιογενείς μορφές ηπατίτιδας:

 • εμποδίζει την αναπαραγωγή του ιού αναστέλλοντας τα ένζυμα του (πρωτεάσες, ρετροϊοί κλπ.)
 • ενισχύει την αντιιική ανοσία που αποτελείται από λεμφοκύτταρα CD4 και CD8.
 • προστατεύει και προάγει την αναγέννηση των ηπατικών κυττάρων, μειώνοντας τα υψηλά επίπεδα τρανσαμινασών.
 • είναι ένας ισχυρός αντιφλεγμονώδης παράγοντας παρόμοιος με την κορτιζόνη.

Ηπατίτιδα Β

Το Ganoderma μπορεί να θεραπεύσει την ηπατίτιδα Β εξαλείφοντας πλήρως τον ιό HVB από το αίμα. Σε κλινικές μελέτες, η ganopoly (γανόπολη), ένας πολυσακχαρίτης που βρέθηκε στο Ganoderma, προστάτευε το ήπαρ ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα Β: σε έξι μήνες, το 33% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία (17/52) είχαν και πάλι φυσιολογικά επίπεδα τρανσαμινασών και το 13% (7/52) πέτυχε αρνητικότητα ορού για τον ιό HVB (Gao et al., 2002b). Σε μια άλλη μελέτη, το γανοδερικό οξύ απέτρεψε την αναπαραγωγή του ιού της ηπατίτιδας Β (HBV) στα ηπατικά κύτταρα (Li & Wang, 2006).

Βλάβη από το κάπνισμα

Το Ganoderma έχει αποδειχθεί ότι εξουδετερώνει την ηπατική βλάβη που προκαλείται από το βενζοπυρένιο που παράγεται από το κάπνισμα (Lakshmi et al., 2006). Το Ganoderma και ειδικότερα το γανοδερικό οξύ προστατεύουν επίσης το συκώτι από βλάβες από άλλες τοξικές χημικές ουσίες, όπως ο τετραχλωράνθρακας.

Νόσος της χοληδόχου κύστης

Το Ganoderma διευκολύνει την παραγωγή και έκκριση χολής, η οποία βοηθά και διευκολύνει την πέψη στο λεπτό έντερο. Είναι επίσης χρήσιμο όταν η χοληδόχος κύστη αρχίζει να δυσλειτουργεί και παράγει χολική άμμο και χολόλιθους.

Κίρρωση

Το Ganoderma αρχικά επιβραδύνει και στη συνέχεια μειώνει (ή και αποτρέπει) την εναπόθεση ινώδους στο ήπαρ, τη διαδικασία που οδηγεί σε κίρρωση του ήπατος.

Νεφρική Νόσος

Αυτό το μανιτάρι προστατεύει τα νεφρά, τα οποία έχουν ως αποστολή να φιλτράρουν το αίμα και να απομακρύνουν τα απόβλητα. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην παρουσία φλεγμονής των νεφρών, νεφρίτιδας, νεφρίτιδας, εστιακής τμηματικής σπειραματοσκλήρωσης (FSGS) και νεφρικής ανεπάρκειας επειδή έχει αντιφλεγμονώδη δράση παρόμοια με την κορτιζόνη και αυξάνει τη ροή του αίματος, η οποία συχνά μπορεί να μειωθεί σε νεφρική νόσο και μόλυβδο. στην ασθένεια (Futrakul et al., 2003 και 2004).

Προβλήματα προστάτη: Καλοήθης υπερπλασία

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη ωφελείται επίσης πολύ από τη χρήση του Ganoderma. Αυτή είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από διόγκωση του προστάτη που εμποδίζει τη ροή των ούρων. Το Ganoderma μπορεί να βελτιώσει τη ροή των ούρων και να μειώσει την αύξηση του όγκου του προστάτη επειδή αναστέλλει την 5-αλφα-ρεδουκτάση που μετατρέπει την τεστοστερόνη σε DH-τεστοστερόνη, υπεύθυνη για τη διεύρυνση του προστάτη. Επιπλέον, μπλοκάρει άλλες βιοχημικές οδούς που οδηγούν σε διόγκωση του προστάτη (Noguchi et al., 2008, Zaidman et al., 2008).

* Αναλυτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για:

 • Δέρμα
  • δίνει ένα πιο ομοιογενές μαύρισμα (Chien et al., 2008)
  • φλεγμονώδης δερματίτιδα (Stavinoha et al., 1991 και 1996)
  • αλλεργική δερματίτιδα (Powell, 2006)
  • αλλεργία στο νικέλιο (ό.π.)
  • αλλεργία σε βαφές μαλλιών ή άλλες χημικές ουσίες (ό.π.)
  • έκζεμα
  • ακμή
  • κυστική ακμή και ουλές
  • ρυτίδες
  • ηλιακό έγκαυμα
  • κηλίδες λόγω ηλικίας
 • Άμυνα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες
  • γήρανση του δέρματος
  • χημειοθεραπεία (Rajasekaran & Kalaimagal, 2012)
 • Ασθένειες του ήπατος και της χοληδόχου κύστης
  • υψηλή τρανσαμινάση (Gao et al., 2003b)
  • λιπώδες ήπαρ (ό.π.)
  • ηπατίτιδα (ό.π.)
  • κίρρωση (ό.π.)
  • πέτρες στη χολή (ό.π.)
  • χολική άμμος (ό.π.)
 • Νεφρική Νόσο
  • χρόνια νεφρίτιδα (ή σπειραματονεφρίτιδα) (Futrakul et al., 2003 και 2004)
  • νέφρωση (Futrakul et al., 2003)
  • εστιακή τμηματική σπειραματοσκλήρωση (FSGS) (Futrakul et al., 2003 και 2004)
  • χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (ό.π.)
 • Προβλήματα προστάτη
  • καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (Noguchi et al., 2008)

Άλλα μανιτάρια που μπορούν να προστεθούν για βελτίωση των αποτελεσμάτων: Agaricus και Lentinus.

4η δύναμη: Ασθένειες που σχετίζονται με την ενέργεια (μύες, εγκέφαλος, καρδιά, σεξουαλικά όργανα, οστά και αρθρώσεις)

Κούραση και αθλητισμός

Το Ganoderma είναι επίσης ευεργετικό γιατί αυξάνει την οξυγόνωση του αίματος, τη ροή του αίματος στα όργανα και την καρδιακή απόδοση. Ως εκ τούτου, οι μύες, η καρδιά και ο εγκέφαλος λειτουργούν καλύτερα ως αποτέλεσμα της λήψης περισσότερου οξυγόνου και διατροφής. Επιπλέον, αυτό το μανιτάρι αυξάνει την ενέργεια που παράγεται από κάθε κύτταρο, ενισχύοντας ουσιαστικά τη σωματική ζωτικότητα που οδηγεί σε βελτιωμένα αποτελέσματα στον αθλητισμό και στην καθημερινή ζωή.

Άγχος και έλλειψη επιθυμίας να κάνουμε πράγματα

Αυτή η θεραπεία επιτρέπει την καλύτερη αντιμετώπιση του άγχους, ανακουφίζει από το άγχος και βελτιώνει τον ύπνο (Wang et al., 2001), μειώνει επίσης την ελαφριά κατάθλιψη λόγω καθημερινών θεμάτων, βελτιώνει τη διάθεση, τον ενθουσιασμό, το κίνητρο και την επιθυμία να κάνουμε πράγματα (Tang et al., 2005). Τέλος, βοηθά στη νευρολογική δομή των κέντρων μνήμης του εγκεφάλου (Zhou et al., 2012).

Καρδιαγγειακή νόσο

Το Ganoderma είναι σύμμαχος για την καρδιά, γιατί είναι εξαιρετικό καρδιοτονωτικό: αυξάνει την ενεργειακή απόδοση της καρδιάς, η οποία επιτυγχάνει καλύτερα αποτελέσματα με λιγότερη προσπάθεια: πρώτον, προάγει την αγγειοδιαστολή των αρτηριών. Αυτό αυξάνει τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα, ειδικά στα πιο σημαντικά ζωτικά όργανα όπως η καρδιά και ο εγκέφαλος, αλλά και τα νεφρά, τα μάτια και τα πόδια (Berne, 1980, Toda et al., 1982). Επιπλέον, μειώνει την αρτηριακή πίεση εάν είναι υψηλή (Lee & Rhee, 1990), έχει αποτέλεσμα αραίωσης του αίματος, που διευκολύνει τη ροή του αίματος και αντιοξειδωτική δράση, η οποία προστατεύει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία από βλάβες που προκαλούνται από τις υπεύθυνες ελεύθερες ρίζες. για καρδιακές παθήσεις και οι οποίες αυξάνονται όταν φθάνει λιγότερο οξυγόνο στην καρδιά. Τέλος, ένα παράγωγο της αδενοσίνης (5′-δεοξυ-5′-(μεθυλοσουλφονυλ)αδενοσίνη) και του γανοδερμικού οξέος S αναστέλλει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων (in vivo και στον άνθρωπο).

Στεφανιαία νόσος

Το Ganoderma μειώνει τη βλάβη στην καρδιά που προκαλείται από την αύξηση των ελεύθερων ριζών στην περίπτωση της κατάχρησης αλκοόλ (Wong et al., 2004), της χρήσης της αδριαμυκίνης (δοξορουβικίνη) – ενός φαρμάκου χημειοθεραπείας, (Von Hoff et al., 1979, Rajasekaran και Kalaimagal, 2012) και γηρατειά (Sudheesh et al., 2009).

Νευρολογικές παθήσεις

Το Ganoderma μπορεί να έχει τα ακόλουθα ευεργετικά αποτελέσματα για νευρολογικές παθήσεις (Liu, 1999):

 • προστατεύει την κυκλοφορία στον εγκέφαλο, μειώνοντας τον κίνδυνο αγγειακής νόσου.
 • βοηθά στην αναγέννηση των νευρικών κυττάρων και των νεύρων, προάγοντας την αποκατάσταση των κατεστραμμένων τμημάτων.
 • επιβραδύνει τη συσσώρευση επιβλαβών ουσιών στα νευρικά κύτταρα, όπως οι ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προάγουν τον εκφυλισμό των ίδιων των κυττάρων.

Νόσος του Parkinson

Στη Νόσο του Parkinson, το Ganoderma προστατεύει τους ντοπαμινεργικούς νευρώνες στο μεσεγκέφαλο (substantia nigra), που ελέγχουν την κίνηση, από εκφυλισμό (Zhu et al., 2005). Έχει αποδειχθεί ότι είναι χρήσιμο στην πρόληψη και στη θεραπεία (Zhang et al., 2011). Η χορήγηση Ganoderma σε πειραματόζωα με Νόσο του Parkinson αύξησε το επίπεδο της ντοπαμίνης και ως εκ τούτου μείωσε τα συμπτώματα (Phan et al., 2015).

Τρόμος

Αυτό το μανιτάρι είναι πολύ αποτελεσματικό στη μείωση του τρόμου.

Πολλαπλή σκλήρυνση (ΣΚΠ)

Στη πολλαπλή σκλήρυνση το Ganoderma βοηθά στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων νεύρων, διεγείροντας τη σύνθεση ορισμένων πρωτεϊνών των νεύρων (Zhang et al., 2006).

Σεξουαλικά προβλήματα

(Shimizu et al., 2009)

Το Ganoderma προάγει την παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης, υποστηρίζοντας τις γυναικείες σεξουαλικές λειτουργίες.

Διαταραχές εμμήνου ρύσεως, απώλεια λίμπιντο, μειωμένη γονιμότητα

Αυτό το μανιτάρι καταπολεμά τις διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, τη μειωμένη λίμπιντο, τη μειωμένη γονιμότητα.

Ενδομητρίωση

Είναι εξαιρετικό για την ενδομητρίωση.

Προεμμηνόπαυση και εμμηνόπαυση

Είναι χρήσιμο στην προεμμηνόπαυση, όταν τείνει να διατηρεί τις εμμηνορροϊκές περιόδους μέχρι την ηλικία που σταματούν. Στην εμμηνόπαυση εξαλείφει συμπτώματα όπως εξάψεις, που είναι και τα πιο συχνά.

Στους άνδρες

Είναι χρήσιμο και για τους άνδρες: προάγει την παραγωγή τεστοστερόνης, βοηθά τις ανδρικές σεξουαλικές λειτουργίες και καταπολεμά τη μειωμένη γονιμότητα.

Προβλήματα αρθρώσεων και μυών

Το Ganoderma προστατεύει τα οστά και τους μύες γιατί:

 • ενισχύει τα οστά, τον αρθρικό χόνδρο και τον συνδετικό ιστό που υποστηρίζουν το δέρμα και τα όργανα.
 • προστατεύει αρθρώσεις που υπόκεινται σε φθορά και φλεγμονή.
 • έχει χαλαρωτική, αναλγητική και αντισπασμωδική δράση.

Οστεοπόρωση

Αυτό το μανιτάρι ενισχύει τα οστά και τον συνδετικό ιστό. Χάρη στο ganoderic acid DM, επιβραδύνει τη δράση των οστεοκλαστών, κυττάρων που καταστρέφουν τα οστά (Miyamoto et al., 2009). Αυτή η διαδικασία επιδεινώνεται από την οξέωση που προκαλείται από μια διατροφή πλούσια σε ζωικές πρωτεΐνες και δημητριακά, το στρες και τον καθιστικό τρόπο ζωής.

* Εν συντομία, είναι χρήσιμο στις ακόλουθες περιπτώσεις

 • Άγχος και έλλειψη επιθυμίας να κάνουμε πράγματα
  • άγχος (Tang et al., 2005)
  • ήπια αγχώδη-καταθλιπτικά συμπτώματα (ό.π.)
  • αϋπνία και διαταραγμένος ύπνος (ό.π.)
  • ψυχοσωματικές ασθένειες (ό.π.)
 • Κούραση και άθληση
  • αθλητισμός
  • έντονος ρυθμός ζωής
  • ανάρρωση
 • Καρδιαγγειακή νόσο
  • καρδιακή ασθένεια
  • εξωσυστολίες
  • ταχυκαρδία
  • ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού (Rajasekaran & Kalaimagal, 2012)
  • καρδιακή προσβολή (ό.π.)
 • Προβλήματα αρθρώσεων και μυών
  • οστεοπόρωση (Miyamoto et al., 2009, Shimizu et al., 2009)
  • μυϊκές συσπάσεις
  • πόνος στον τράχηλο της μήτρας
 • Νευρολογικές παθήσεις
  • πολλαπλή σκλήρυνση (ΣΚΠ) (Zhang et al., 2006)
  • Νόσος του Πάρκινσον (Zhang et al., 2011, Zhang et al., 2006)
  • τρέμουλο (Zhang et al., 2011)
 • Σεξουαλικά προβλήματα
  • διαταραχές της εμμήνου ρύσεως (Shimizu et al., 2009)
  • μειωμένη λίμπιντο (ό.π.)
  • μειωμένη γυναικεία γονιμότητα (ό.π.)
  • ενδομητρίωση (ό.π.)
  • προεμμηνόπαυση (ό.π.)
  • εμμηνόπαυση (ό.π.)
  • μειωμένη ανδρική γονιμότητα

Άλλα μανιτάρια που μπορούν να προστεθούν για βελτίωση των αποτελεσμάτων: Cordyceps, Auricularia, Lentinus, Hericium και Agararicus.

ΜΕΡΟΣ Ε. Πληροφορίες για καθένα ένα από τα 10 θεραπευτικά μανιτάρια

GRIFOLA (Grifola frondosa, κασταμανίτης)

Μειώνει το σάκχαρο στο αίμα, καίει λίπος και καταπολεμά την εντερική δυσανεξία

Ονομασίες: hen-of-the-woods, maitake (“dancing mushroom”), ram’s head ή sheep’s head)

Συνώνυμα: Boletus frondosus Dicks. (1785), Polyporus frondosus Fr.

Αυτό το μανιτάρι εκτιμάται ιδιαίτερα επειδή είναι λιποκαυστήρας που μπορεί να μειώσει τον λιπώδη ιστό και υπογλυκαιμικό παράγοντα, χρήσιμο στην πρόληψη και τη θεραπεία του διαβήτη. Επιπλέον, έχει τη σπάνια ικανότητα να διεγείρει την παραγωγή αιμοσφαιρίων και είναι ικανό να απελευθερώσει το έντερο από τροφικές δυσανεξίες που επιβάλλουν διατροφικούς περιορισμούς.

Ιστορικές πληροφορίες

Στην Αρχαία Κίνα και την Αρχαία Ιαπωνία, το Grifola είχε μεγάλη φήμη και πουλήθηκε ακόμη και για το βάρος του σε ασήμι. Το ιαπωνικό όνομα του δίνει μια ακριβή ιδέα για το πώς θεωρούνταν στο παρελθόν: σημαίνει “το μανιτάρι που χορεύει”, δηλώνοντας τη χαρά όσων το έβρισκαν. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, το Grifola έχει γίνει διεθνώς γνωστό, λόγω της αποτελεσματικότητάς του ως ανοσοδιεγερτικού και αντιδιαβητικού παράγοντα και του γεγονότος ότι μπορεί να μειώσει τον λιπώδη ιστό. Η εργασία του Ιάπωνα καθηγητή Nakai (Nakai et al., 1999) έδωσε περαιτέρω ώθηση στην έρευνα, όπως καταδεικνύεται από την ενδιαφέρουσα εργασία του Ιάπωνα καθηγητή Minamino (Minamino et al., 2004 και 2008) και της κορεατικής ομάδας με επικεφαλής τον καθηγητή Jung. Σήμερα, το επιστημονικό ενδιαφέρον για αυτό το μανιτάρι έχει εκτιναχθεί, καθιστώντας το πολύ δημοφιλές σε όλη την Ανατολική Ασία, στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Βόρεια Ευρώπη.

Δυνατά σημεία

Το Grifola αδυνατίζει το σώμα γιατί βοηθά στην απόρριψη του συσσωρευμένου λίπους με δύο μηχανισμούς: αφενός το λίπος χρησιμοποιείται περισσότερο (φαινόμενο καύσης λίπους), (Jung et al., 2004) και αφετέρου δεν συσσωρεύεται. Αυτοί οι δύο μηχανισμοί βοηθούν επίσης στη μείωση της όρεξης, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το φάρμακο είναι ένα τόσο πολύτιμο στήριγμα στη δίαιτα.

Μειώνει επίσης την υπεργλυκαιμία (υψηλό σάκχαρο στο αίμα) και την αντίσταση στην ινσουλίνη, μια προδιαβητική κατάσταση κατά την οποία οι υποδοχείς ινσουλίνης που βρίσκονται σε διάφορα μέρη του σώματος (ήπαρ, μύες, εγκέφαλος) είναι λιγότερο ευαίσθητοι. Το Grifola είναι χρήσιμο τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία του πλήρους διαβήτη. Ο διαβήτης είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία, έλλειψη ενέργειας και κακή ρύθμιση της ινσουλίνης, της ορμόνης που επιτρέπει στο σάκχαρο στο αίμα να εισέλθει στα κύτταρα.

Αυτό το μανιτάρι διεγείρει επίσης τον μυελό των οστών να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια όταν αυτά λείπουν (σε αναιμία) και λευκά αιμοσφαίρια όταν λείπουν (σε λευκοπενία). Έχει δύο αξιοσημείωτες επιδράσεις στο έντερο: η πρώτη είναι η πεπτική ώθηση, η οποία ενισχύει τη λειτουργία των πεπτικών ενζύμων και η δεύτερη είναι μια αντιφλεγμονώδης δράση. Για το λόγο αυτό είναι χρήσιμο σε τροφική δυσανεξία, που συχνά προκαλεί πόνο και διάρροια, και στη Νόσο του Crohn. Τέλος, όπως και τα περισσότερα άλλα μανιτάρια, έχει σημαντικές ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες, μαζί με εξαιρετική αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση, χρήσιμο σε κάθε είδους πόνο, από την ημικρανία έως τον οστεοαρθρικό πόνο.

Ενεργά συστατικά

Όπως όλα τα θεραπευτικά μανιτάρια, το Grifola είναι επίσης πλούσιο σε βήτα-γλυκάνες και συγκεκριμένα περιέχει τα κλάσματα:

 • Maitake D fraction, ικανή να διεγείρει την παραγωγή πολυδύναμων βλαστοκυττάρων, τα οποία δημιουργούν ερυθρά αιμοσφαίρια ή λευκά αιμοσφαίρια ανάλογα με τις ανάγκες του σώματος
 • SX fraction (β-γλυκάνη), ένας χρήσιμος υπογλυκαιμικός παράγοντας: ενισχύει την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας, μειώνει άμεσα το σάκχαρο στο αίμα και αυξάνει τη χρήση του σακχάρου στο αίμα από τα κύτταρα
 • factor / παράγοντας Χ (β-γλυκάνη) και MT-alpha-glucan / MT-άλφα-γλυκάνη, που είναι χρήσιμοι στον διαβήτη για τη μείωση της γλυκόζης και την ομαλοποίηση της λειτουργίας της ινσουλίνης
 • HPLC fraction (υδατοδιαλυτό) που αναστέλλει το σχηματισμό λιπώδους ιστού

Επιπλέον, αυτό το μανιτάρι περιέχει ένα ηπατοπροστατευτικό μόριο εξαιρετικά χρήσιμο για την υγεία του ήπατος και διαθέτει αντι-COX 1 (το COX 1 είναι ένα ένζυμο που εμπλέκεται σε φλεγμονώδεις και επώδυνες διεργασίες) που έχει αναλγητική και φλεγμονώδη δράση.

1η δύναμη: Ασθένειες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα και τη φλεγμονή

Φλεγμονώδεις ασθένειες και παθογόνα μικρόβια (ή μικρόβια)

Είναι ένα από τα μανιτάρια με τις μεγαλύτερες ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες: οι βήτα-γλυκάνες και τα τερπένια του ενισχύουν το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα έναντι ιών, βακτηρίων και άλλων μολυσματικών παραγόντων. Έχει εξαιρετική αποτελεσματικότητα τόσο στην πρόληψη όσο και στην επούλωση. Δεν είναι μόνο αποτελεσματικό κατά των λιγότερο επιθετικών ιών, όπως η γρίπη, αλλά και κατά των πιο επιθετικών ιών, όπως ο HIV και οι μικροοργανισμοί που προκαλούν ιογενή ηπατίτιδα Β. Χάρη στην αντιφλεγμονώδη και αναλγητική του δράση, χρησιμοποιείται επίσης για ασθένειες χαρακτηρίζεται από πόνο ή/και φλεγμονή, για παράδειγμα στον πονοκέφαλο (Zhang et al., 2002).

* Αναλυτικά είναι αποτελεσματικό κατά:

 • Φλεγμονώδεις ασθένειες και παθογόνα μικρόβια (ή μικρόβια)
  • γρίπη
  • άλλες ασθένειες που προκαλούνται από ιούς και βακτήρια
  • κάθε είδους πονοκέφαλος, συμπεριλαμβανομένης της ημικρανίας (Zhang et al., 2002)
  • HIV (Nanba et al., 2000, Zhuang & Wasser, 2004)
  • ηπατίτιδα Β (Lee et al., 2000)

Άλλα μανιτάρια που μπορούν να προστεθούν για να βελτιώσουν τα αποτελέσματα: Ganoderma, Lentinus και Auricularia.

2η δύναμη: Ασθένειες που σχετίζονται με την πέψη, το βάρος και τον μεταβολισμό

Ασθένεια του πεπτικού συστήματος

Το Grifola είναι πολύ καλός ρυθμιστής του εντέρου και έχει εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, με δράση παρόμοια με αυτή του πιο ευρέως χρησιμοποιούμενου αντιφλεγμονώδους φαρμάκου Asacol (μεσαλαμίνη). Για το λόγο αυτό είναι χρήσιμο σε πολλά διαφορετικά γαστρεντερικά προβλήματα, από τροφική δυσανεξία έως χαλαρά κόπρανα, από εναλλασσόμενες συνήθειες του εντέρου στη Νόσο του Crohn, από κολίτιδα έως ευερέθιστο έντερο, από γαστρεντερίτιδα έως ελκώδη κολίτιδα. Επιπλέον, διεγείροντας τα ένζυμα στο πάγκρεας, ιδίως τη θρυψίνη, την αμυλάση και τη λιπάση, ενισχύει την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στο λεπτό έντερο.

Υπέρβαρο

Αυτό το μανιτάρι είναι λιποκαυστικό, δηλαδή βοηθά στη μείωση της συσσώρευσης λιπώδους ιστού, ειδικά αν σχετίζεται με σωματική άσκηση, λόγω του γεγονότος ότι προωθεί τη χρήση λίπους για παραγωγή ενέργειας, διατηρώντας έτσι την επιθυμία για γλυκά και υδατάνθρακες υπό έλεγχο. Στην πραγματικότητα, η χρήση λίπους έρχεται σε αντίθεση με την υπογλυκαιμία, η οποία είναι η κατάσταση που προκαλεί την όρεξη. Είναι επομένως πολύ χρήσιμο όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος (Minamino et al., 2008). Επιπλέον, αναστέλλει την παραγωγή λιπώδους ιστού, επειδή μπλοκάρει ορισμένα βιοχημικά βήματα που είναι απαραίτητα για το σχηματισμό λιποκυττάρων. Αυτή η αναστολή συμβαίνει παρουσία κορτιζόνης (Minamino et al., 2004 και 2008).

Διαβήτης

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη θετική του επίδραση στον διαβήτη τύπου 2. Ορισμένες μελέτες για τον διαβήτη έχουν αποδείξει την ικανότητα του να μειώνει το σάκχαρο στο αίμα, ειδικά λόγω του SX fraction (Zhuang & Wasser, 2004). Αυτή η ασθένεια, που συνήθως επηρεάζει τους ενήλικες, προέρχεται από την αντίσταση στην ινσουλίνη, που είναι όταν η ινσουλίνη δεν είναι πλέον αποτελεσματική. Στην πράξη, η ινσουλίνη συνεχίζει να υπάρχει στο αίμα, αλλά δεν είναι πλέον σε θέση να παρέχει σάκχαρο στα κύτταρα. Για να χρησιμοποιήσουμε μια μεταφορά: η ινσουλίνη χτυπά το κουδούνι του κυττάρου, τον υποδοχέα ινσουλίνης, αλλά ο υποδοχέας οξειδώνεται και επομένως κάνει λίγο θόρυβο, έτσι το κύτταρο δεν ακούει και δεν ανοίγει την πόρτα στο σάκχαρο. Το σάκχαρο, που δεν μπορεί να εισέλθει, συσσωρεύεται στο αίμα και το επίπεδο σακχάρου στο αίμα αυξάνεται. Και τα κύτταρα που χρειάζονται συνεχώς σάκχαρο, όπως οι μύες, ο εγκέφαλος και το συκώτι, μένουν χωρίς αυτό. Στον διαβήτη το Grifola είναι χρήσιμο στη μείωση των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, μέσω αυτών των ενεργειών:

1. προωθεί τη χρήση της γλυκόζης, βοηθώντας τη να περάσει από το αίμα στο κύτταρο, όπου μπορεί να δημιουργήσει ζωτική ενέργεια και σωματική και πνευματική αντοχή.

2. Είναι αντιοξειδωτικό και επανενεργοποιεί αργά τους οξειδωμένους υποδοχείς ινσουλίνης.

3. ενισχύει τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη (Manohar et al., 2002).

* Εν συντομία, είναι χρήσιμο για:

 • Ασθένεια του πεπτικού συστήματος
  • τροφικές δυσανεξίες (Lee et al., 2010)
  • χαλαρά κόπρανα (ό.π.)
  • ευερέθιστο έντερο (ό.π.)
  • εναλλασσόμενες συνήθειες του εντέρου (ό.π.)
  • κολίτιδα (ό.π.)
  • γαστρεντερίτιδα (ό.π.)
  • Νόσος του Crohn (ό.π.)
 • Μεταβολικά νοσήματα
  • υπέρβαρο (Minamino et al., 2004, 2008)
  • υψηλό σάκχαρο αίματος (Manohar et al., 2002)
  • διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2 (ό.π.)

Άλλα μανιτάρια που μπορούν να προστεθούν για βελτίωση των αποτελεσμάτων: Lentinus, Auricularia, Ganoderma, Agaricus, Coprinus και Cordyceps.

3η δύναμη: Ασθένειες που σχετίζονται με το συκώτι, το δέρμα, τα νεφρά και την άμυνα κατά των ελεύθερων ριζών

Ηπατική νόσο

Αυτό το μανιτάρι είναι ένα ισχυρό ηπατοπροστατευτικό, το οποίο μειώνει τα υψηλά επίπεδα τρανσαμινασών (ALT και ASP) που υπάρχουν σε δυσλειτουργίες που προκαλούνται από χημικές και βιολογικές τοξίνες όπως η Dgalactosamine, μια καρκινογόνος ουσία που σχηματίζεται από παθογόνα βακτήρια στο έντερο παρουσία κρέατος. Επιπλέον, είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μανιτάρια στην ιογενή ηπατίτιδα Α, Β και C, επίσης αποτελεσματικό για το ανοσοποιητικό με τις διεγερτικές του ιδιότητες (Lee et al., 2000).

Δέρμα

Έχει θετικά αποτελέσματα στο δέρμα: βοηθά στο κατεστραμμένο δέρμα να επανέλθει και να είναι πιο όμορφο και πάλι και είναι χρήσιμο στη δερματίτιδα επειδή ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα κατά των ελεύθερων ριζών, εξουδετερώνει τους φλεγμονώδεις παράγοντες και καταπολεμά τα σημάδια γήρανσης (Hyde et al., 2010).

Προστάτης

Η χρήση του Grifola είναι ευεργετική για την υγεία του προστάτη. Αντιπαραβάλλει τη διεύρυνση του προστάτη και βελτιώνει τη ροή των ούρων που δεν εμποδίζεται πλέον από την αύξηση του όγκου του προστάτη (Boh & Berovic, 2007).

* Αναλυτικά είναι αποτελεσματικό κατά:

 • Ηπατική νόσος
  • υψηλά επίπεδα τρανσαμινασών (Lee et al., 2000)
  • ηπατική δηλητηρίαση λόγω χημικών και βιολογικών τοξινών (Lee et al., 2000)
  • ηπατίτιδα Α, Β και C (Lee EW et al. 2000)
 • Δέρμα
  • ακμή (Hyde et al., 2010)
  • δερματίτιδα (Park et al., 2014)
 • Προβλήματα προστάτη
  • καλοήθης υπερπλασία του προστάτη

Άλλα μανιτάρια που μπορούν να προστεθούν για να βελτιώσουν τα αποτελέσματα: Pleurotus και Ganoderma.

4η δύναμη: Ασθένειες που σχετίζονται με την ενέργεια (μύες, εγκέφαλος, καρδιά, σεξουαλικά όργανα, οστά και αρθρώσεις)

Ενέργεια

Το Grifola αυξάνει τα αποτελέσματα στον αθλητισμό και καταπολεμά την κούραση (Jung et al., 2004).

Ασθένειες του αίματος

Πολλές ασθένειες του αίματος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκύπτουν από ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία, μπορούν να ωφεληθούν από τη χρήση του Grifola. Στην πραγματικότητα, αυτό το μανιτάρι, χάρη στο fraction MD-βήτα-γλυκάνης, διεγείρει την παραγωγή πολυδύναμων βλαστοκυττάρων, τα οποία δημιουργούν ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια ή αιμοπετάλια ανάλογα με τις ανάγκες του σώματος (Lin et al., 2007). .

* Εν συντομία, είναι χρήσιμο για:

 • Ενέργεια
  • αθλητισμός (Jung et al., 2004)
  • κούραση (ό.π.)
 • Ασθένειες του αίματος
  • αναιμία (Lin et al., 2007)
  • λευκοπενία (ό.π.)

Άλλα μανιτάρια που μπορούν να προστεθούν για βελτίωση των αποτελεσμάτων: Cordyceps και Agaricus.

ΜΕΡΟΣ Ε. Πληροφορίες για καθένα ένα από τα 10 θεραπευτικά μανιτάρια

HERICIUM (Hericium erinaceus, ερίκιο το αγκαθωτό)

Δυναμώνει το στομάχι, το μυαλό και το νευρικό σύστημα

Ονομασίες: lion’s mane mushroom, mountain-priest mushroom, bearded tooth fungus και bearded hedgehog

Συνώνυμα: Hydnum erinaceus Bull. (1781), Clavaria erinaceus, Dryodon erinaceus

Είναι από τα λίγα μανιτάρια που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική γιατί έχει εξαιρετική γεύση. Αλλά το Hericium είναι περισσότερο γνωστό για την προστατευτική του δράση για το στομάχι, το νευρικό σύστημα και το μυαλό.

Ιστορικές πληροφορίες

Το Hericium είναι ένα βρώσιμο μανιτάρι που φύεται στην Κίνα και την Ιαπωνία, αλλά και στην Ευρώπη. Χάρη στην εξαιρετική του γεύση, εκτιμάται πολύ στη μαγειρική. Επιπλέον, στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό για τη θεραπεία ασθενειών του στομάχου, του νευρικού συστήματος και των νεύρων, για τη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος και για την αποκατάσταση της φυσικής δύναμης του σώματος, επειδή έχει σημαντική δράση στη βελτίωση της ενέργειας και των γνωστικών λειτουργιών. Για να επισημάνουν τα πολλά οφέλη του για σωματικές και γνωστικές δραστηριότητες, οι αρχαίοι σοφοί επινόησαν ακόμη και το ρητό “Hericium nerves of steel & the memory of a lion(νεύρα από ατσάλι Hericium και μνήμη λιονταριού). Η φήμη του σίγουρα δεν έχει μειωθεί με τα χρόνια: οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι τόσο ισχυρές που έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των σύγχρονων επιστημόνων.

Δυνατά σημεία

Αυτό το μανιτάρι έχει μια πολύ ιδιαίτερη δύναμη: έχει ιδιότητες επιδιόρθωσης των κυττάρων του νευρικού συστήματος, τόσο του κεντρικού (εγκεφάλου, ΚΝΣ) όσο και των περιφερικών (νεύρα, ΠΝΣ, ΑΝΣ), που καταστρέφονται από την καθημερινή φθορά, τα γηρατειά και τις ασθένειες. Λειτουργεί, όπως φαίνεται από πολυάριθμες μελέτες, διεγείροντας τη σύνθεση του NGF (Nerve Growth Factor), της κύριας πρωτεΐνης που μπορεί να αναγεννήσει τα κατεστραμμένα μέρη των νευρώνων. Γι’ αυτό το μανιτάρι αυτό παίζει σημαντικό ρόλο σε ασθένειες στις οποίες αλλοιώνεται ή εκφυλίζεται το νευρικό σύστημα. Η ανακάλυψη αυτής της πρωτεΐνης, του NGF, είναι το αποτέλεσμα της έρευνας της καθηγήτριας Rita Levi Montalcini, η οποία έλαβε το Νόμπελ Ιατρικής το 1986 για την έρευνα της σε αυτό το θέμα.

Το Hericium είναι επίσης ιδιαίτερα αποτελεσματικό στο στομάχι, όπου είναι ευεργετικό τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία. Αναγεννά το βλεννογόνο του στομάχου, ακόμη και στην ατροφική γαστρίτιδα όταν έχει υποστεί σοβαρή βλάβη. Επιπλέον, μπορεί να αποκαταστήσει όλες τις πεπτικές λειτουργίες, αποκαθιστώντας το στομάχι σε πλήρη υγεία και, χάρη στη μικροβιοκτόνο δράση του, μπορεί να απαλλαγεί αποτελεσματικά από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Αυξάνει επίσης την προστατευτική βλέννα του γαστρικού τοιχώματος. Έτσι, η οξύτητα για άλλη μια φορά είναι της κατάλληλης ποσότητας για να εξασφαλίσει καλή πέψη, το φαγητό δεν λιμνάζει, το φούσκωμα μειώνεται και μετά εξαφανίζεται. Τέλος, το Hericium είναι ένας ισχυρός ανοσοδιεγερτικός, αντιφλεγμονώδης και αντιβακτηριδιακός παράγοντας, όλα χάρη στις βήτα-γλυκάνες, τα τερπένια και τα πολυπεπτίδια του.

Ενεργά συστατικά

Το Hericium είναι μια πραγματική συγκέντρωση ουσιών χρήσιμων για την υγεία.

Συγκεκριμένα περιέχει:

 • βήτα-γλυκάνες (beta-glucans), οι οποίες έχουν ανοσοδιεγερτικά και αντιβακτηριακά αποτελέσματα.
 • τριτεπερτένια (tritepertenes), αιθέρια έλαια με διαφορετικά αποτελέσματα: αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακά, αντιβακτηριακά, αντιιικά και αντι-Candida
 • πολυσακχαρίτες και πολυπεπτίδια (polysaccharides και polypeptides), ισχυροί αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακοί παράγοντες που μπορούν επίσης να μειώσουν το λίπος και τη χοληστερόλη
 • ερινασίνες (erinacines), που είναι μια ομάδα μορίων με ιδιότητες χρήσιμες για την υγεία, βοηθούν στην πέψη, έχουν μικροβιοκτόνο δράση, είναι εξαιρετικά χρήσιμες στη γαστρίτιδα. και είναι εξαιρετικοί νευροπροστατευτές
 • φαινόλες (phenols), ιδίως ερικενόνη (hericenone) και ερικένιο (hericene), που διεγείρουν τον νευρικό αυξητικό παράγοντα NGF.
 • διτερπενοειδή του μυκηλίου, τα οποία μαζί με τις ερινασίνες / erinacines Η και Ι, καταπολεμούν την υψηλή χοληστερόλη
 • σελήνιο (selenium), ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό, το οποίο προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες (επιβλαβή μόρια) από το εσωτερικό ή από το εξωτερικό, από περιβαλλοντικούς ρύπους και την υπεριώδη ακτινοβολία
 • διάφορα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη D, λεκτίνες, ιδιαίτερα αντιτοξικά λιπαρά οξέα, μέταλλα (αξίζει να τονιστεί, ειδικότερα, η υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και φώσφορος και η χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο) και ιχνοστοιχεία

1η δύναμη: Ασθένειες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα και τη φλεγμονή

Φλεγμονώδεις ασθένειες και παθογόνα μικρόβια (ή μικρόβια)

Το Hericium, χάρη στις βήτα-γλυκάνες, τα τερπένια και τα πολυπεπτίδια του, διεγείρει και ενισχύει ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, καταπολεμώντας διάφορους τύπους μικροοργανισμών. Είναι επομένως πολύ χρήσιμο σε μεγάλο αριθμό ασθενειών που προκαλούνται από παθογόνα. Η μικροβιοκτόνος δράση που εγγυώνται οι ερινασίνες και οι βήτα-γλυκάνες καθιστά αυτό το μανιτάρι εξαιρετικά χρήσιμο κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.

* Αναλυτικά είναι αποτελεσματικό κατά:

 • Φλεγμονώδεις ασθένειες και παθογόνα μικρόβια (ή μικρόβια)
  • γρίπη
  • φαρυγγίτιδα
  • βρογχίτιδα
  • κυστίτιδα
  • ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού με ή χωρίς γαστρίτιδα

Άλλα μανιτάρια που μπορούν να προστεθούν για βελτίωση των αποτελεσμάτων: Ganoderma και Lentinus.

2η δύναμη: Ασθένειες που σχετίζονται με την πέψη, το βάρος και τον μεταβολισμό

Ασθένεια του πεπτικού συστήματος

Όλες οι ασθένειες και τα συμπτώματα που επηρεάζουν το στομάχι μπορούν να ωφεληθούν από τη χρήση του Hericium, από φούσκωμα λόγω αργής ή κακής πέψης, από πόνο στην οξύτητα, από στασιμότητα των τροφίμων έως την γαστρίτιδα. Αυτό το μανιτάρι, στην πραγματικότητα, αναγεννά τον βλεννογόνο (το επιφανειακό στρώμα των κυττάρων) του στομάχου, το οποίο ανακτά την κανονική του λειτουργικότητα, επιτρέποντας στην πέψη να προχωρήσει κανονικά. Οι δύο τύποι αδένων που υπάρχουν στον βλεννογόνο αρχίζουν να παράγουν, αντίστοιχα, προστατευτική βλέννα για την κάλυψη των τοιχωμάτων και φυσιολογική οξύτητα. Σε μια μελέτη σε ποντίκια, η επούλωση από γαστρικό έλκος ήταν 91% (Yu et al., 1999). Τονώνει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντιμικροβιακή δράση, εξαλείφοντας αποτελεσματικά την παρουσία του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (Shang et al., 2013).

Είναι επίσης χρήσιμο με την παρουσία γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, δηλαδή την ανάβαση όξινου γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο, όπου προκαλεί κάψιμο και φλεγμονή. Μάλιστα, βελτιώνοντας την πέψη, αποτρέπει τη στασιμότητα και τη ζύμωση των τροφών, την παραγωγή αερίων και το φούσκωμα και την επιστροφή προς τα πάνω ή που οδηγεί στο σχηματισμό διαφραγματοκήλης.

* Εν συντομία, είναι χρήσιμο για:

 • Ασθένεια του πεπτικού συστήματος
  • φούσκωμα στομάχου (Yu et al., 1999)
  • γαστρίτιδα (Shang et al., 2013)
  • γαστρίτιδα με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Shang et al., 2013)
  • γαστροδωδεκαδακτυλίτιδα με ή χωρίς Helicobacter pylori (Shang et al., 2013, Yu et al., 1999)
  • ατροφική γαστρίτιδα (Hua, 2009)
  • γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (Shang et al., 2013, Yu et al., 1999)
  • διαφραγματοκήλη

Άλλα μανιτάρια που μπορούν να προστεθούν για βελτίωση των αποτελεσμάτων: Ganoderma, Auricularia και Cordyceps.

3η δύναμη: Ασθένειες που σχετίζονται με το συκώτι, το δέρμα, τα νεφρά και την άμυνα κατά των ελεύθερων ριζών

Δερματικές πληγές και βλεννογόνοι

Το Hericium βελτιώνει την επούλωση των τραυμάτων του δέρματος, τόσο των επιφανειακών όσο και των βαθιών. Στην πραγματικότητα, αναπλάθει το δέρμα, τους βλεννογόνους και τους συνδετικούς ιστούς, όπως προκύπτει από μια ενδιαφέρουσα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Μαλαισία, όπου το Hericium χρησιμοποιείται ευρέως (Abdulla et al., 2011).

* Εν συντομία, είναι χρήσιμο στις ακόλουθες περιπτώσεις

 • Τραύματα του δέρματος και των βλεννογόνων
  • δερματικά τραύματα (Abdulla et al., 2011)
  • διαβητικά έλκη (ό.π.)

4η δύναμη: Ασθένειες που σχετίζονται με την ενέργεια (μύες, εγκέφαλος, καρδιά, σεξουαλικά όργανα, οστά και αρθρώσεις)

Ψυχολογικά και νευρολογικά νοσήματα

Το μυαλό και το νευρικό σύστημα ωφελούνται πολύ από τη χρήση του Hericium. Αυτό το μανιτάρι βελτιώνει την ψυχολογική γαλήνη, γιατί ασκεί αγχολυτική και αντικαταθλιπτική δράση. Είναι λοιπόν χρήσιμο για την αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης, αλλά και για την καταπολέμηση της κόπωσης, της απώλειας μνήμης, της δυσκολίας συγκέντρωσης, του στρες, της έντασης, της πνευματικής και σωματικής εξάντλησης. Βελτιώνει την ψυχική ενέργεια και την αντοχή, μειώνεται από ψυχοσυναισθηματικά προβλήματα, την καθημερινή ζωή και τον αθλητισμό. Επιπλέον, έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε νευρολογικές παθήσεις: για παράδειγμα, έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε περιπτώσεις απώλειας μνήμης σε ηλικιωμένους, για γνωστική εξασθένηση και στα αρχικά στάδια της άνοιας (Phan et al., 2015). Τα νευρολογικά συμπτώματα μειώθηκαν και οι υψηλότερες γνωστικές λειτουργίες, όπως η σκέψη και η μνήμη, βελτιώθηκαν (Kim et al., 2014). Ο μηχανισμός δράσης που τονίστηκε από τους ερευνητές περιελάμβανε ενδιαφέρουσες επανορθωτικές επιδράσεις στους νευρώνες.

Αλλά ακόμα πιο εντυπωσιακές είναι οι μελέτες που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια από τον Dr. Wong και άλλους ερευνητές στο University of Kuala Lumpur (Μαλαισία), οι οποίες απέδειξαν την αναγέννηση του νευρικού ιστού. Εάν το Hericium χορηγηθεί τις πρώτες ημέρες μετά από ένα τραύμα, μπορεί να επιδιορθώσει ακόμη και σοβαρές βλάβες στα περιφερικά νεύρα. Αυτό οφείλεται στη δράση του Hericium στον παράγοντα ανάπτυξης των νεύρων, ο οποίος υπάρχει σε κάθε νευρώνα. Το Hericium, διεγείροντας αυτήν την πρωτεΐνη, διευκολύνει σημαντικά τη φυσιολογική διαδικασία που επιδιορθώνει τα κατεστραμμένα τμήματα του νευρικού ιστού (Wong et al., 2012 και 2014, Thongbai et al., 2015). Επιπλέον, ορισμένοι ερευνητές έχουν έγγραφα ανέφερε την ικανότητά του να επιδιορθώνει τη βλάβη στο έλυτρο της μυελίνης. Αυτή η διαδικασία της νόσου είναι υπεύθυνη για τη σκλήρυνση κατά πλάκας (Kolotushkina et al., 2003, Moldavan et al., 2007).

Αγχώδης-καταθλιπτική διαταραχή

Η λήψη του Hericium έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα συμπτώματα της μικτής αγχώδους-καταθλιπτικής διαταραχής και επίσης εκείνα της εμμηνοπαυσιακής κατάθλιψης. Μείωσε το άγχος και τη μελαγχολία και αύξησε την πνευματική συγκέντρωση. Η αγχολυτική και αντικαταθλιπτική του δράση πιστεύεται ότι προκαλείται από την αύξηση του NGF (Nagano et al., 2010).

Πολλαπλή σκλήρυνση

Το μανιτάρι του Hericium είναι σε θέση να διεγείρει την επισκευή των νευρικών ιστών, όπως έχει τεκμηριωθεί από διάφορες ερευνητικές ομάδες. Αναγεννά κατεστραμμένα μέρη τόσο του νευρώνα όσο και του ελύτρου της μυελίνης (Kolotushkina et al., 2003). Αυτές οι ιδιότητες είναι χρήσιμες για την αντιμετώπιση της εξέλιξης της νόσου καθώς προστατεύουν τον νευρικό ιστό.

Δυσκολίες μνήμης και άνοια

Το Hericium διατηρεί την υγεία των νευρικών κυττάρων και επίσης βελτιώνει τη μνήμη και τη συγκέντρωση, καθιστώντας αυτό το φάρμακο μια εξαιρετική επιλογή για την επιβράδυνση της γήρανσης της εγκεφαλικής λειτουργίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εξασθένηση της μνήμης και της πνευματικής ενέργειας ή στην εμφάνιση πιο σοβαρών διαταραχών, όπως δυσκολία στον υπολογισμό και τη σκέψη, την άνοια και τη Νόσο του Alzheimer. Σε μια διπλά-τυφλή μελέτη στην Ιαπωνία σε 30 ηλικιωμένους ασθενείς με ήπια άνοια, η λήψη Hericium 3g την ημέρα για 4 μήνες βελτίωσε τη γνωστική λειτουργία καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου (Kawagishi & Zhuang, 2008). Προστατεύει επίσης τις λειτουργίες και ενισχύει την υγεία των χολινεργικών νευρώνων που είναι υπεύθυνοι για ανώτερες γνωστικές λειτουργίες (εγκέφαλος, μετωπιαίος λοβός και διεγκέφαλος) που, εκφυλιζόμενοι, οδηγούν στη γνωστική έκπτωση τυπική της Νόσου του Alzheimer (Friedman, 2015).

Νόσος του Parkinson

Το Hericium είναι επίσης χρήσιμο στην πρόληψη και θεραπεία σοβαρών νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η Νόσος του Parkinson χάρη στην ικανότητα του να διεγείρει τις λειτουργίες με τις οποίες οι νευρώνες επιδιορθώνουν τη βλάβη που προκαλείται από τη διαδικασία της νόσου. Επίσης σε αυτή την περίπτωση η χρήση του έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει τα νευρολογικά συμπτώματα (Kim et al., 2014). Γενικά, είναι σημαντικό για την υγεία του εγκεφάλου και των νεύρων.

* Εν συντομία, είναι χρήσιμο για:

  • κούραση
 • Μυαλό
  • στρες
  • άγχος (Nagano et al., 2010)
  • κατάθλιψη (ό.π.)
 • Νευρολογική πάθηση
  • πολλαπλή σκλήρυνση (ΣΚΠ) (Kolotushkina et al., 2003)
  • δυσκολίες μνήμης (Mori et al., 2009)
  • γήρανση της εγκεφαλικής λειτουργίας (ό.π.)
  • Νόσος του Parkinson (Kim et al., 2014)
  • αγγειακή άνοια (Mori et al., 2009)
  • Νόσος του Alzheimer (ό.π.)

Άλλα μανιτάρια που μπορούν να προστεθούν για βελτίωση των αποτελεσμάτων: Auricularia, Ganoderma και Cordyceps.

ΜΕΡΟΣ Ε. Πληροφορίες για καθένα ένα από τα 10 θεραπευτικά μανιτάρια

LENTINUS (Lentinus edodes)

Για φούσκωμα του εντέρου, αλλεργίες και τερηδόνα

Ονομασίες: Shiitake

Συνώνυμα: –

Το είδος ονομάστηκε Lentinus το 1878 από τον Άγγλο βοτανολόγο Berkeley, λόγω της ομοιότητας του καπακιού του με το σχήμα ενός φακού. Το παραδοσιακό ιαπωνικό όνομά του, “Shiitake” προέρχεται από τις λέξεις “shii” (δρυς) και “take” (μανιτάρι) και σημαίνει: μανιτάρι που αναπτύσσεται φυσικά σε βελανιδιές. Αναπτύσσεται, μάλιστα, σε δάση βελανιδιάς σε χαμηλές θερμοκρασίες. Στις μέρες μας χρησιμοποιείται κυρίως για την ενίσχυση των εντέρων, του ανοσοποιητικού συστήματος και των οστών.

Ιστορικές πληροφορίες

Στην Κίνα το 1500, κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Μινγκ (1368-1644), το μανιτάρι Lentinus ήταν ήδη πολύ γνωστό, όχι μόνο στη μαγειρική, αλλά κυρίως στην ιατρική. Θεωρήθηκε ανεκτίμητο φάρμακο για ασθένειες του εντέρου, της αναπνευστικής οδού, του ήπατος και των οστών, για την εξασθένηση που προκύπτει από τα γηρατειά και για την αύξηση της ενέργειας. Στο πέρασμα των αιώνων έχει χρησιμοποιηθεί για τη γρίπη, τον πυρετό, τη βρογχίτιδα, τον βήχα, τις αλλεργίες, τις ασθένειες του εντέρου, τις ασθένειες των οστών και των δοντιών.

Το Lentinus ήταν το πρώτο μανιτάρι που μελετήθηκε από επιστήμονες στη σύγχρονη εποχή και για το λόγο αυτό εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο γνωστά και εκτιμώμενα θεραπευτικά μανιτάρια. Έγινε γνωστό το 1964, αφού οι ιαπωνικές υγειονομικές αρχές αποφάσισαν να προωθήσουν μια σειρά επιδημιολογικών μελετών σχετικά με τον επιπολασμό και την κατανομή των κύριων χρόνιων ασθενειών σε ολόκληρη τη χώρα. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν μια πολύ περίεργη κατάσταση: σε δύο περιοχές της χώρας, η ασθένεια απουσίαζε σχεδόν εξ ολοκλήρου και ο πληθυσμός ήταν πολύ μακρόβιος. Στη συνέχεια, τα ιδρύματα χρηματοδότησαν άλλες μελέτες για να ανακαλύψουν τα μυστικά της εξαιρετικής υγείας και μακροζωίας του πληθυσμού σε αυτές τις δύο περιοχές. Αποδείχθηκε ότι είναι περιοχές στις οποίες φυτρώνει το Lentinus και χρησιμοποιείται ευρέως στη διατροφή. Ήταν η χρήση του Lentinus, επομένως, για να κάνει την υγεία “ιδιαίτερη” σε αυτές τις περιοχές. Μετά από αυτά τα ευρήματα, το φάρμακο εξαπλώθηκε αστραπιαία σε όλη την Ιαπωνία και πέρα από αυτήν, κερδίζοντας διεθνή αναγνώριση.

Δυνατά σημεία

Αν και πολύ δημοφιλές, το Lentinus δεν διαθέτει όλες τις δυνάμεις των πιο ολοκληρωμένων μανιταριών. Ωστόσο, είναι αξεπέραστο σε ορισμένους τομείς: για το έντερο, το ανοσοποιητικό σύστημα και τη στοματική κοιλότητα. Πρώτον, είναι εξαιρετικό στην προστασία των εντέρων. Στην πραγματικότητα, θρέφει τα εντερικά βακτήρια γαλακτικού οξέος που καταπολεμούν τα εχθρικά βακτήρια, τα βακτήρια που ζυμώνουν, τα βακτήρια που προκαλούν φούσκωμα και σήψη, τα οποία παράγουν τοξίνες και καρκινογόνες ουσίες. Ως αποτέλεσμα, ενισχύει την άμυνα του ανοσοποιητικού που βρίσκεται στο έντερο και αποκαθιστά την υγεία σε αυτό το όργανο. Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι η εντερική άμυνα είναι η βάση για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ολόκληρο το σώμα, είναι χρήσιμο για την πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών που προκαλούνται από ιούς και βακτήρια, όπως γρίπη, βρογχίτιδα, κυστίτιδα, έρπης, ηπατίτιδα, HIV και ηπατίτιδα. Τέλος, καταπολεμά τις κοιλότητες των δοντιών και την πέτρα και προάγει την υγεία των οστών.

Ενεργά συστατικά

Αυτό το μανιτάρι περιέχει περισσότερα από εκατό ενεργά συστατικά χρήσιμα για τον οργανισμό. Τα κυριότερα είναι:

 • βήτα-γλυκάνες (beta-glucans), ισχυροί ανοσοδιεγέρτες και αντιιικοί και αντιβακτηριδιακοί παράγοντες. Το πιο χρήσιμο είναι το lentinan, ένα φάρμακο που εγκρίθηκε από το Ιαπωνικό Υπουργείο Υγείας το 1976 και χρησιμοποιείται τακτικά σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό κατά των ιών της γρίπης, της πολιομυελίτιδας και του HIV (Wasser, 2005, Yamamoto et al., 1997). Είναι επίσης αποτελεσματικό κατά των βακτηρίων και των παρασίτων
 • οξαλικό οξύ (oxalic acid) που, όπως οι β-γλυκάνες, έχει αντιβακτηριδιακή δράση
 • Ac2P, ένας πολυσακχαρίτης παρόμοιος με τις βήτα-γλυκάνες, ο οποίος αναστέλλει την αναπαραγωγή ορισμένων ιών (Poucheret et al., 2006)
 • τερπενοειδή (terpenoids), αιθέρια έλαια που ενισχύουν την ανοσία
 • τρεαλόζη (trehalose), ένα σάκχαρο που θρέφει τα βακτήρια γαλακτικού οξέος του εντέρου. Παίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ισορροπίας της εντερικής βακτηριακής χλωρίδας
 • βιταμίνη D2 (vitamin D2) και εργοστερόλη (ergosterol), που προάγουν την ανοργανοποίηση των οστών και των δοντιών
 • αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένης της υπεροξειδικής δισμουτάσης (SOD), χρήσιμα κατά των ελεύθερων ριζών, των επιβλαβών μορίων που οδηγούν σε διάφορες ασθένειες
 • ένζυμα που βοηθούν την πέψη και πολλές ζωτικές διεργασίες των κυττάρων
 • εριταδενίνη (eritadenine), μια ουσία που μειώνει λίγο τα λιπίδια, η οποία μειώνει ελαφρώς την ολική χοληστερόλη

1η δύναμη: Ασθένειες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα και τις φλεγμονές

Ασθένειες που προκαλούνται από παθογόνα μικρόβια

Όταν το έντερο είναι υγιές, ολόκληρο το σώμα είναι υγιές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Lentinus είναι τόσο χρήσιμο: διατηρώντας ένα υγιές έντερο προάγει την υγεία σε ολόκληρο το σώμα. Το Lentinus επαναπληθαίνει το έντερο με υγιή βακτήρια γαλακτικού οξέος. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα του σε τρεαλόζη, θρέφει τα εντερικά βακτήρια γαλακτικού οξέος που αυξάνουν και μειώνουν την ποσότητα των εχθρικών βακτηρίων: βακτήρια ζύμωσης, που προκαλούν φούσκωμα και σηπτικά βακτήρια, που παράγουν τοξίνες και καρκινογόνες ουσίες. Επιπλέον, αυτά τα εχθρικά βακτήρια ελέγχονται επίσης από β-γλυκάνες και τερπένια, ένα δεύτερο όπλο για την εξάλειψη των παθογόνων μικροοργανισμών. Δημιουργεί ένα στερεό ανοσοποιητικό φράγμα για την προστασία του εντέρου από ιούς, βακτήρια (Staphylococcus aureus και άλλα) και Candida albicans (μύκητες), καθώς και από τοξίνες και χημικά πρόσθετα που δεν μπορούν επομένως να φτάσουν στο αίμα και στα όργανα του σώματος. Επιπλέον, το έντερο, όπου και πάλι κατοικείται από υγιή εντερική χλωρίδα, ενισχύει την εντερική άμυνα του ανοσοποιητικού που αποτελούν τη βάση του αμυντικού συστήματος ολόκληρου του οργανισμού. Περιέχει επίσης εριταδενίνη, centinamycin A και B και άλλες ενώσεις προικισμένες με αντιβακτηριακές και αντιιικές ιδιότητες.

Αλλεργική και αυτοάνοση νόσος

Αυτό το μανιτάρι προστατεύει (τόσο ως πρόληψη όσο και ως θεραπεία) τα έντερα και τον οργανισμό από ασθένειες που προκαλούνται από παθογόνα μικρόβια, αλλά και από αλλεργικά και αυτοάνοσα νοσήματα. Στην πραγματικότητα, τα αντισώματα και τα αυτοαντισώματα σχηματίζονται όταν η εντερική ανοσία είναι εξασθενημένη (Yamada et al., 2007). Τέλος, είναι μοναδικό στο ότι προστατεύει από τη μούχλα, ακόμη και από τοξική μούχλα, όπως οι μυκοτοξίνες αφλατοξίνης.

Φλεγμονώδης νόσος

Σε χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες που αντιμετωπίζονται με κορτιζόνη, όπως η χρόνια αρθρίτιδα και η χρόνια πολυμυαλγία ρευματική, το Lentinus έχει την ικανότητα να εξουδετερώνει ένα μέρος των μηχανισμών ενεργοποίησης.

* Αναλυτικά είναι αποτελεσματικό κατά:

 • Γρίπη και παρόμοιες ασθένειες που προκαλούνται από ιούς και βακτήρια (Wasser, 2005)
  • γρίπη (που προκαλείται από ιούς και βακτήρια) (Wasser, 2005)
  • Streptococcus influenza (ό.π.)
  • πονόλαιμος, φαρυγγίτιδα (ό.π.)
  • βρογχίτιδα (ό.π.)
  • ωτίτιδα (ό.π.)
  • κυστίτιδα (ό.π.)
  • αντιβιοτικά (παρενέργειες)
 • Ασθένειες που προκαλούνται από ιούς και άλλα μικρόβια
  • επιχείλιες πληγές
  • έρπης γεννητικών οργάνων
  • ιός θηλώματος (Hobbs, 2000)
  • πρωτόζωα (Badalyan, 2004)
 • Αλλεργίες όλων των τύπων
  • αλλεργίες στο νικέλιο, τη σκόνη, τα ακάρεα, το τρίχωμα κλπ. (Yamada et al., 2007)
  • άσθμα (ό.π.)
 • Αυτοάνοσα νοσήματα όλων των τύπων
  • Θυρεοειδίτιδα Hashimoto
  • Νόσος του Graves
  • ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • ΣΕΛ (συστηματικός ερυθηματώδης λύκος)
  • σκληρόδερμα
  • Σύνδρομο Sjögren
  • αυτοάνοσα νοσήματα όλων των τύπων
 • Φλεγμονώδεις ασθένειες όλων των τύπων
  • χρόνια αρθρίτιδα (Wasser, 2005)
  • πολλαπλή σκλήρυνση
  • ρευματική πολυμυαλγία
  • ασθένειες που αντιμετωπίζονται με κορτιζόνη

Άλλα μανιτάρια που μπορούν να προστεθούν για βελτίωση των αποτελεσμάτων: Ganoderma και Agaricus (Cordyceps για το άσθμα).

2η δύναμη: Ασθένειες που σχετίζονται με την πέψη, το βάρος, τον μεταβολισμό

Ασθένεια του πεπτικού συστήματος

Αυτό το μανιτάρι είναι ο καλύτερος σύμμαχος του εντέρου και είναι χρήσιμο σε πολλές διαφορετικές καταστάσεις. Είναι εξαιρετικό κατά του φουσκώματος του εντέρου και τις διαταραχές που προκαλούνται από μια διατροφή πλούσια σε ζωικές πρωτεΐνες: φλεγμονή, κοιλιακός κολικός, δυσανεξίες και μερικές φορές χαλαρά κόπρανα ή διάρροια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πρώτον, χάρη στην περιεκτικότητά του σε τρεαλόζη, τρέφει τα πιο σημαντικά βακτήρια γαλακτικού οξέος (Lactobacillus brevis και Bifidobacterium breve) και, δεύτερον, χάρη στις γλυκάνες και τα τερπένια του, εξαλείφει τα παθογόνα (Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Enterococcus και Faeecalis). Candida albicans) όπως φαίνεται σε μια ενδιαφέρουσα ερευνητική μελέτη (Kuznetsov et al., 2004). Επιπλέον, κάνει απαλό μασάζ στο έντερο με τις ίνες του, διευκολύνοντας την εντερική λειτουργία. Ενισχύει επίσης την τοπική ανοσία: με αυτόν τον τρόπο οι τοξίνες και οι ακαθαρσίες μειώνονται και δεν περνούν από τα εντερικά τοιχώματα ούτε εισέρχονται στην κυκλοφορία. Το Lentinus είναι επίσης χρήσιμο επειδή αναστέλλει τα επιβλαβή ένζυμα που παράγονται από παθογόνα βακτήρια (Mizuno et al., 2009).

* Εν συντομία, είναι χρήσιμο για:

 • Ασθένεια του πεπτικού συστήματος
  • φούσκωμα (Bae et al., 1997, Kuznetsov et al., 2004, Mizuno et al., 2009)
  • διατροφή πλούσια σε ζωικές πρωτεΐνες (ό.π.)
  • φλεγμονή του εντέρου (ό.π.)
  • εντερική δυσανεξία
  • χαλαρά κόπρανα ή διάρροια (Bae et al., 1997)
  • κοιλιακός κολικός (ό.π.)
  • κολίτιδα (ό.π.)
  •  σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ό.π.)
  • Candida, ζύμες και εντερικά παράσιτα
  • Νόσος του Crohn
  • αναιμία λόγω μειωμένης απορρόφησης σιδήρου
  • κοιλιοκάκη σε ενήλικες

Άλλα μανιτάρια που μπορούν να προστεθούν για βελτίωση των αποτελεσμάτων: Grifola, Ganoderma και Auricularia.

3η δύναμη: Ασθένειες που σχετίζονται με το συκώτι, το δέρμα, τα νεφρά και την άμυνα κατά των ελεύθερων ριζών

Δέρμα

Οι δερματικές παθήσεις ωφελούνται πολύ από τη χρήση του Lentinus. Αυτό το μανιτάρι, μάλιστα, αποβάλλει τις τοξίνες και τις ακαθαρσίες που προέρχονται από το έντερο και συσσωρεύονται στο δέρμα.

* Αναλυτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για:

 • Δέρμα
  • ακμή
  • δερματίτιδα
  • δερματικές ασθένειες

Άλλα μανιτάρια που μπορούν να προστεθούν για βελτίωση των αποτελεσμάτων: Ganoderma και Agaricus.

4η δύναμη: Ασθένειες που σχετίζονται με την ενέργεια (μύες, εγκέφαλος, καρδιά, σεξουαλικά όργανα, οστά και αρθρώσεις)

Προβλήματα στο στόμα

Το Lentinus μειώνει και εξαλείφει την οδοντική πλάκα, επειδή εμποδίζει τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για τον σχηματισμό της να αποικίσουν το στόμα (Shouji, 2000; Zaura et al., 2011, Signoretto et al., 2011). Ως αποτέλεσμα, είναι χρήσιμο για την καταπολέμηση της πέτρας, αλλά και της τερηδόνας, της ουλίτιδας και των αποστημάτων, που προκαλούνται από τη συσσώρευση πλάκας (Ciric, 2010 και 2011). Ενισχύει την ανοσία της στοματικής κοιλότητας και εξισορροπεί τη βακτηριακή χλωρίδα, η οποία, όταν αλλοιωθεί, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, ουλίτιδα, αποστήματα, περιοδοντική νόσο, τερηδόνα και πέτρα (Shouji, 2000, Zaura et al., 2011).

Νόσος των οστών

Η φακή είναι ευεργετική για τα οστά. Σύμφωνα με τον καθηγητή Halpern (ΗΠΑ) η μεγάλη αποτελεσματικότητα του Lentinus στην ανοργανοποίηση των οστών συνδέεται με το γεγονός ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνη D2, μια ουσία απαραίτητη για την εναπόθεση μετάλλων στα οστά. Προωθεί την επανα-αναρρόφηση των οστών και αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου, επειδή βοηθά το έντερο να αφομοιώσει και να απορροφήσει καλύτερα τα μέταλλα.

* Συνοπτικά, είναι χρήσιμο στη θεραπεία των παρακάτω περιπτώσεων

 • Προβλήματα στο στόμα
  • φούσκωμα (Shouji, 2000, Zaura et al., 2011, Signoretto et al., 2011)
  • τερηδόνα (Shouji, 2000, Zaura et al., 2011)
  • ουλίτιδα (Ciric et al., 2010, 2011)
  • πυόρροια (ό.π.)
  • αποστήματα (ό.π.)
  • οστεοπόρωση των γνάθων (η οποία αποκλείει τα οδοντικά εμφυτεύματα)
 • Ασθένειες των οστών (Halpern, 2007)
  • οστεοπόρωση (Halpern, 2007, Lee et al., 2009)
  • κατάγματα οστών (Halpern, 2007)

Άλλα μανιτάρια που μπορούν να προστεθούν για βελτίωση των αποτελεσμάτων: Ganoderma και Cordyceps.

ΜΕΡΟΣ Ε. Πληροφορίες για καθένα ένα από τα 10 θεραπευτικά μανιτάρια

PLEUROTUS (Pleurotus ostreatus)

Αποβάλλει τη χοληστερόλη από τις αρτηρίες

Ονομασίες: Oyster mushroom, oyster fungus, hiratake ή pearl oyster mushroom

Συνώνυμα: –

Το μανιτάρι Pleurotus είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες για τη μείωση της χοληστερόλης και τη διατήρηση των αρτηριών ανοιχτές, αποφεύγοντας το σχηματισμό επικίνδυνων αθηρωματικών πλακών που προκαλούν καρδιακές παθήσεις.

Ιστορικές πληροφορίες

Το Pleurotus, που ονομάζεται επίσης “oyster mushroom”, είναι μερικές φορές διαθέσιμος και στα σούπερ μάρκετ. Στην πραγματικότητα, είναι βρώσιμο. Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική δεν χρησιμοποιείται πολύ. Αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο και έχει μελετηθεί εκτενώς στην Τσεχία από τον Dr. Bobek. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον επιστημόνων στην Κορέα, τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Δυνατά σημεία

Αυτό το μανιτάρι εκτιμάται κυρίως για την ικανότητα του να μειώνει την υψηλή χοληστερόλη. Εμποδίζει τόσο τη σύνθεση της χοληστερόλης από το ήπαρ (το οποίο παράγει τα δύο τρίτα της συνολικής χοληστερόλης) όσο και την υπερβολική απορρόφηση της χοληστερόλης διατροφικής προέλευσης. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη και θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων: μάλιστα προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία από το σχηματισμό αθηρωματικών πλακών (που σχηματίζονται κυρίως από χοληστερόλη). Κατά συνέπεια, τα αιμοφόρα αγγεία διατηρούν το πλάτος και την ελαστικότητά τους, αυξάνοντας την ποσότητα του αίματος που κυκλοφορεί στο σώμα, μια επίδραση που είναι ιδιαίτερα σημαντική στα όργανα που κινδυνεύουν περισσότερο. Τέλος, το Pleurotus αραιώνει το αίμα και μειώνει τον φόρτο εργασίας της καρδιάς.

Ενεργά συστατικά

Ανάμεσα στις διάφορες χρήσιμες ουσίες περιλαμβάνονται στο Pleurotus, πιθανώς η τιμητική θέση ανήκει στη λοβαστατίνη (lovastatin), η οποία εξουδετερώνει την παραγωγή χοληστερόλης από το ήπαρ. Είναι η βάση των στατινών, φαρμακευτικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται για την υπερχοληστερολαιμία (υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα). Ως φυτικό σύμπλεγμα δεν έχει τις ίδιες παρενέργειες με την αντίστοιχη χημική λοβαστατίνη, γιατί περιέχει άλλες ουσίες που δρουν σε όλα τα άλλα στάδια που οδηγούν στη μείωση της περίσσειας χοληστερόλης. Ωστόσο, αυτό το μανιτάρι περιέχει και άλλα σημαντικά ενεργά συστατικά, ιδίως:

 • βήτα-γλυκάνες / beta-glucans (β-1,3/1,6-D-γλυκάνες), ισχυροί αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, αντιβιοτικά ευρέος φάσματος (Iwalokun et al., 2007) και παυσίπονα. Η pleuran είναι η πιο γνωστή βήτα-γλυκάνη και είναι ένας αντιφλεγμονώδης παράγοντας χρήσιμος στην κολίτιδα (Nosal’ova et al., 2001) και στην αρθρίτιδα (Bergendiova et al., 2011)
 • άλφα-γλυκάνες / alpha-glucans (1,3/1,4) οι οποίες, μαζί με τις βήτα-γλυκάνες, τρέφουν τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος, ιδιαίτερα τους γαλακτοβάκιλλους και τα bifidobacteria (Synytsya et al., 2009)
 • αντιοξειδωτικά ένζυμα, όπως η υπεροξειδική δισμουτάση (SOD): είναι το μανιτάρι με τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δύναμη, χρήσιμο για την εξάλειψη των ελεύθερων ριζών, των μορίων που όταν συντίθενται επιταχύνουν υπερβολικά τη γήρανση των κυττάρων και των ιστών
 • ηπατικά ένζυμα όπως το κυτόχρωμα P450, με το οποίο το ήπαρ αφομοιώνει και μετατρέπει όλες τις ουσίες που πρέπει να υποστούν επεξεργασία
 • αδενοσίνη (adenosine) η οποία, με την αγγειοδιασταλτική της δράση, αυξάνει τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα. Αυτή η δράση είναι ιδιαίτερα σημαντική στο επίπεδο των ζωτικών οργάνων όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, τα νεφρά και τα μάτια, αλλά και σε όλο το υπόλοιπο σώμα. Επιπλέον, είναι ένα εξαιρετικό αγχολυτικό
 • γ-αμινοβουτυρικό οξύ / γ-aminobutyric acid (GABA), το οποίο έχει καταπραϋντικά και αντι-στρες αποτελέσματα σε ψυχοφυσικό επίπεδο (στο μυαλό και στους μύες), (Chirinang και Intarapichet, 2009)
 • χιτοζάνη (chitosan) που μειώνει την απορρόφηση της χοληστερόλης και των λιπών στο έντερο (Synytsya et al., 2009)

1η δύναμη: Ασθένειες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα και τις φλεγμονές

Φλεγμονώδεις ασθένειες και παθογόνα μικρόβια

Το Pleurotus έχει εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: η δράση του μειώνει τις προφλεγμονώδεις κυτοκίνες TNF-α, IL-1 και IL-6, οι οποίες προκαλούν φλεγμονή. Οι εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, με αποτελέσματα παρόμοια με εκείνα του Voltaren (diclofenac), ενός πολύ ισχυρού αντιφλεγμονώδους φαρμάκου, έχουν αποδειχθεί στο εργαστήριο και στην αρθρίτιδα (Rovenský et al., 2011). Η αποτελεσματικότητα του είναι παρόμοια με αυτή του Ganoderma, το οποίο έχει επίσης παρόμοια αποτελεσματικότητα με αυτή του Voltaren. Χάρη σε αυτές τις εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες είναι χρήσιμο σε πολλές φλεγμονώδεις ασθένειες, τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία. Πράγματι, τα άτομα που παίρνουν αυτό το μανιτάρι προστατεύονται καλά από φλεγμονώδη συμπτώματα όπως πονόλαιμος, βρογχίτιδα, πόνος στην πλάτη, αρθρίτιδα (Rovenský et al., 2011). Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην προστατίτιδα. Έχει επίσης ένα ευρύ αντιβακτηριακό φάσμα, το οποίο είναι χρήσιμο για την εξάλειψη παθογόνων βακτηρίων, όπως αποδεικνύεται από ενδιαφέρουσα έρευνα που διεξήχθη στη Νιγηρία στο University of Lagos (Iwalokun et al., 2007).

* Αναλυτικά είναι αποτελεσματικό κατά:

 • Γρίπη και παρόμοιες ασθένειες που προκαλούνται από ιούς και βακτήρια
  • πυρετός (Bergendiova et al., 2011)
  • γρίπη (ό.π.)
  • πονόλαιμος (φαρυγγίτιδα) (ό.π.)
  • βρογχίτιδα (ό.π.)
  • βρογχίτιδα λόγω καπνίσματος (Bezalel et al., 1996)
  • κυστίτιδα
  • προστατίτιδα
 • Φλεγμονώδεις ασθένειες
  • αρθρίτιδα (Rovenský et al., 2011)
  • φλεγμονώδεις ασθένειες (Nosal’ova et al., 2001)

Άλλα μανιτάρια που μπορούν να προστεθούν για να βελτιώσουν τα αποτελέσματα: Lentinus και Ganoderma.

2η δύναμη: Ασθένειες που σχετίζονται με την πέψη, το βάρος και τον μεταβολισμό

Ασθένειες του εντέρου

Το Pleurotus, χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση του, είναι χρήσιμος στην κολίτιδα, τόσο στη θεραπεία όσο και στην πρόληψη (Jedinak et al., 2011, Nosal’ova et al., 2000). Περιέχει επίσης ένα χρήσιμο πρεβιοτικό, το οποίο θρέφει βακτήρια γαλακτικού οξέος που είναι απαραίτητα για την υγεία του εντέρου: γαλακτοβάκιλλους για το λεπτό έντερο και bifidobacteria για το κόλον (Synytsya et al., 2009). Τα bifidobacteria είναι τα πιο σημαντικά για θρέψη, γιατί μειώνονται εύκολα με την ηλικία και με τη χρήση ορισμένων φαρμάκων (αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη φάρμακα). Τα bifidobacteria και οι γαλακτοβάκιλλοι είναι επίσης χρήσιμα επειδή αποδομούν ορισμένες καρκινογόνες Ν-νιτροζαμίνες, που παράγονται από παθογόνο εντερική χλωρίδα.

Μεταβολικά νοσήματα

Αυτό το μανιτάρι μειώνει τόσο τη συνολική χοληστερόλη όσο και την LDL, τη λεγόμενη “κακή χοληστερόλη”, δρώντας σε διάφορα επίπεδα: εμποδίζει την παραγωγή από το ήπαρ, μειώνει την εντερική απορρόφηση και αυξάνει την αποβολή της μέσω της χολής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, το συκώτι, την καρδιά, τις καρωτίδες και την αορτή. Αυτό μειώνει επίσης τον καρδιαγγειακό κίνδυνο αφού αν η χοληστερόλη δεν είναι πολύ υψηλή δεν εναποτίθεται στις αρτηρίες. Ως εκ τούτου, οι αθηρωματικές πλάκες, οι οποίες εμποδίζουν την κυκλοφορία, δεν σχηματίζονται και οι ήδη υπάρχουσες μειώνονται σε μέγεθος. Επιπλέον, όταν είναι απαραίτητο, μειώνει το επίπεδο των τριγλυκεριδίων, ενός άλλου τύπου εξίσου επιβλαβούς λίπους που ή αναδύεται κυρίως από διατροφικές υπερβολές και αυξάνει την καλή χοληστερόλη “HDL”, η οποία προστατεύει από βλάβες που προκαλούνται από την κακή χοληστερόλη (Bobek et al. 1995, Bobek & Galbavý, 1999).

* Εν συντομία, είναι χρήσιμο για:

 • Παθήσεις του εντέρου
  • κολίτιδα (Nosal’ova et al., 2000, Synytsya et al., 2009)
 • Μεταβολικά νοσήματα
  • υψηλή χοληστερόλη (Bobek et al., 1995)
  • υψηλά τριγλυκερίδια (ό.π.)
  • αρτηριοσκλήρωση (απόφραξη) των αρτηριών (ό.π.)
  • διαβήτης

Άλλα μανιτάρια που μπορούν να προστεθούν για βελτίωση των αποτελεσμάτων: Auricularia, Grifola.

3η δύναμη: Ασθένειες που σχετίζονται με το συκώτι, το δέρμα, τα νεφρά και την άμυνα κατά των ελεύθερων ριζών

Ηπατική νόσο

Το συκώτι, ειδικά με την παρουσία ηπατικής στεάτωσης (ή μεγέθυνσης ήπατος) και ηπατίτιδας, ωφελείται πολύ από τη χρήση αυτού του μανιταριού. Πρώτον, το μανιτάρι στρειδιών εξουδετερώνει τη συσσώρευση χοληστερόλης στο συκώτι, υπεύθυνη για τη στεάτωση. Είναι χρήσιμο τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία, την απόρριψη του υπάρχοντος λίπους. Επιπλέον, χάρη στη λοβαστατίνη και στα ένζυμα που καταπολεμούν τα λίπη, βοηθά στην αποτοξίνωση των ηπατικών κυττάρων και, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του στα πιο σημαντικά ηπατικά ένζυμα (όπως το κυτόχρωμα P-450), μειώνει τα υψηλά επίπεδα τρανσαμινασών ( αυξάνει την ποσότητα των ενζύμων στο ήπαρ) (Bobek & Galbavý, 1999). Τέλος, αυτή η φαρμακευτική ουσία προστατεύει το συκώτι αυξάνοντας τις αντιοξειδωτικές άμυνες, οι οποίες αποτελούνται κυρίως από SOD (υπεροξειδική δισμουτάση) και γλουταθειόνη (GSH). Σε μια μελέτη σε ποντίκια προστάτευσε τα ζώα από τον τετραχλωράνθρακα, ο οποίος είναι εξαιρετικά τοξικός για το ήπαρ (Jayakumar et al., 2006).

Νεφρική νόσος

Αυτό το φάρμακο είναι τόσο χρήσιμο για τα νεφρά που σε ορισμένες μελέτες η χορήγηση του βελτίωσε τα επίπεδα κρεατινίνης και ουρίας, διευκολύνοντας τη ροή του αίματος στις αρτηρίες του σπειράματος (Sirag, 2009).

Αυτός είναι ο λόγος που το Pleurotus είναι εξαιρετικά χρήσιμο τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία νεφρικών παθήσεων ακόμα και όταν είναι χρόνιες, όπως η εστιακή τμηματική σπειραματοσκλήρωση (FSGS), η νεφρίτιδα και η νέφρωση. Επιπλέον, αυξάνει τη γλουταθειόνη (GSH), ένα σημαντικό συστατικό της αντιοξειδωτικής άμυνας, η οποία μειώνεται με την ηλικία σε ζωτικά όργανα όπως τα νεφρά, ο εγκέφαλος, η καρδιά και το ήπαρ (Jayakumar et al., 2010).

Ασθένειες που προκαλούνται από ελεύθερες ρίζες

Ο Pleurotus αυξάνει τα αντιοξειδωτικά ένζυμα, προστατεύοντας από ασθένειες που προκαλούνται από ελεύθερες ρίζες, όπως ο καταρράκτης (Isai et al., 2009), ο οποίος συνδέεται με οξειδωτική βλάβη και οι καρδιακές και εγκεφαλικές παθήσεις στην τρίτη ηλικία (Jayakumar et al., 2007). Η αντιοξειδωτική του δράση καθιστά το Pleurotus ισχυρό σύμμαχο κατά των βλαβών που προκαλούνται από το κάπνισμα, το οποίο αυξάνει δραματικά την παραγωγή ελεύθερων ριζών. Τέλος, μειώνει και εξαλείφει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας.

* Αναλυτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για:

 • Ηπατική νόσο
  • ηπατική στεάτωση (διογκωμένο ήπαρ) (Bobek et al., 1995)
  • ηπατίτιδα
 • Νεφρική Νόσος
  • εστιακή τμηματική σπειραματοσκλήρωση (FSGS) (Sirag, 2009)
  • νέφρωση
  • νεφρίτιδα
  • στένωση των νεφρικών αρτηριδίων (Bobek & Galbavý, 1999)
  • χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (σπειραματική αγγειακή νόσο)
 • Ασθένειες που προκαλούνται από ελεύθερες ρίζες
  • πρόληψη καταρράκτη (Isai et al., 2009)
  • βλάβη λόγω καπνίσματος (Bezalel et al., 1996)
  • χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία (ό.π.)

Άλλα μανιτάρια που μπορούν να προστεθούν για βελτίωση των αποτελεσμάτων: Ganoderma, Polyporus και Cordyceps.

4η δύναμη: Ασθένειες που σχετίζονται με την ενέργεια (μύες, εγκέφαλος, καρδιά, σεξουαλική όργανα, οστά και αρθρώσεις)

Καρδιαγγειακές παθήσεις

Ο Pleurotus προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, γιατί μειώνει και σταματά την εκφυλιστική διαδικασία που προκαλείται από την αρτηριοσκλήρωση, που είναι ο σχηματισμός των αρτηριοσκληρωτικών πλακών που προκαλούν προοδευτική απόφραξη των αρτηριών. Ο Dr. Bobek, ερευνητής του Research Institute of Nutrition in Bratislava (Σλοβακία), είναι ίσως ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες στον κόσμο σχετικά με την ευεργετική σχέση μεταξύ του μανιταριού στρειδιού και του σχηματισμού πλακών χοληστερόλης. Ένα από τα ερευνητικά του έργα έδειξε ότι το Pleurotus μείωσε:

 • την ολική χοληστερόλη αίματος κατά 65%
 • την χοληστερόλη εναποτίθεται με τη μορφή πλακών στην καρδιά κατά 47%
 • την χοληστερόλη που εναποτίθεται με τη μορφή πλακών στην αορτή κατά 79%
 • την χοληστερόλη που συσσωρεύεται στο ήπαρ κατά 60% (ως στεάτωση)

Το αποτέλεσμα ήταν μια σημαντική μείωση της στεφανιαίας βλάβης και της ίνωσης του μυοκαρδίου.

Το Pleurotus δρα εξαλείφοντας τις ελεύθερες ρίζες που ενεργοποιούν τη χοληστερόλη και καταπολεμά τη φλεγμονή του τοιχώματος της αρτηρίας, που είναι η αρχική αιτία της αθηροσκληρωτικής διαδικασίας. Μειώνει την απορρόφηση λίπους και χοληστερόλης στο έντερο, χάρη στη χιτοζάνη, ενώ στο συκώτι μειώνει την παραγωγή χοληστερόλης για να απελευθερωθεί στα αιμοφόρα αγγεία χάρη στη λοβαστατίνη.

Ψυχολογικές διαταραχές

Τέλος, χάρη στην περιεκτικότητά του σε GABA (γ-αμινοβουτυρικό οξύ), τον μεσολαβητή του εγκεφάλου που εξουδετερώνει το άγχος, αυτό το μανιτάρι παράγει χαλαρωτικά και κατά του στρες αποτελέσματα σε ψυχοφυσικό επίπεδο, βελτιώνοντας τόσο το μυαλό όσο και το σώμα (Chirinang και Intarapichet, 2009).

* Εν συντομία, είναι χρήσιμο στις ακόλουθες περιπτώσεις.

 • Καρδιαγγειακές ασθένειες
  • καρδιαγγειακή νόσο (Bobek & Galbavý, 1999)
  • αθηρωματικές πλάκες (ό.π.)
  • στένωση λόγω καρωτιδικών πλακών (ό.π.)
  • στένωση λόγω στεφανιαίων πλακών (ό.π.)
 • Ψυχολογικές διαταραχές
  • στρες και άγχος (Chirinang & Intarapichet, 2009)

Άλλα μανιτάρια που μπορούν να προστεθούν για βελτίωση των αποτελεσμάτων: Ganoderma, Auricularia

ΜΕΡΟΣ Ε. Πληροφορίες για καθένα ένα από τα 10 θεραπευτικά μανιτάρια

POLYPORUS (Polyporus umbellatus)

Εξαιρετικό για τριχόπτωση, υψηλή αρτηριακή πίεση, κατακράτηση υγρών και νεφρική νόσο

Ονομασίες: lumpy bracket και umbrella polypore

Συνώνυμα: Dendropolyporus umbellatus (Pers.) Jülich

Αυτό το μανιτάρι αναπτύσσεται επίσης στα δάση και εκτιμάται ιδιαίτερα για τη διουρητική του δράση, η οποία διευκολύνει τη λειτουργία των νεφρών, εξουδετερώνει τις νεφρικές παθήσεις, εξαλείφει την περίσσεια νατρίου, αδυνατίζει τα πρησμένα πόδια, προάγει τη λεμφική παροχέτευση, μειώνει την υπέρταση. Το Polyporus είναι επίσης σε θέση να σταματήσει την τριχόπτωση και να προωθήσει την αναγέννηση.

Ιστορικές πληροφορίες

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική το Polyporus χρησιμοποιείται εδώ και 4000 χρόνια και εκτιμάται ιδιαίτερα για την ισχυρή φυσική διουρητική του δράση. Μάλιστα, στο παλαιότερο κινεζικό εγχειρίδιο για τη γεωργία και τα φαρμακευτικά φυτά, που χρονολογείται από το 2800 π.Χ. και με τίτλο “The Divine Farmer’s Materia Medica Classic” (Shen Nong Ben Cao Jing), η διουρητική του δράση και η ικανότητα του να εξαλείφει το οίδημα και την κατακράτηση υγρών τονίζεται ιδιαίτερα. Τα τελευταία 20 χρόνια η φήμη του έχει επιβεβαιωθεί, χάρη σε έρευνες που έχουν δείξει πώς το Polyporus ολοκληρώνει και ενσωματώνει ουσίες που λείπουν ή είναι ελλιπείς όχι μόνο στον κόσμο των φαρμακευτικών φυτών, αλλά και στη συμβατική ιατρική. Μια μελέτη του 1995, για παράδειγμα, επιβεβαίωσε ότι αυτό το μανιτάρι είναι χρήσιμο σε παθήσεις των νεφρών, συμπεριλαμβανομένων των πέτρες στα νεφρά, ενώ έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 1994, η οποία εξέτασε την επίδραση 80 διαφορετικών κινεζικών φαρμακευτικών φυτών στην ανάπτυξη των μαλλιών, αποκάλυψε ότι το Polyporus είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Δυνατά σημεία

Το Polyporus έχει πολύ αποτελεσματικές διουρητικές ιδιότητες, με δράση παρόμοια με αυτή ενός χημικού διουρητικού αλλά με τη διαφορά ότι το τελευταίο έχει την παρενέργεια της μείωσης του καλίου. Το Polyporus λειτουργεί σε συνέργεια με τα νεφρά, γιατί αποβάλλει την περίσσεια νερού και νατρίου, όπως και τα νεφρά. Επιπλέον, διατηρεί τα αποθέματα καλίου του σώματος, ένα μέταλλο απαραίτητο για τη ζωή των κυττάρων και, ειδικότερα, για την καρδιά και τους μύες, ειδικά το καλοκαίρι, όταν η έλλειψη καλίου λόγω της εφίδρωσης προκαλεί πόνο και μυϊκή ένταση ειδικά στα πόδια. και μερικές φορές κράμπες. Το Polyporus, χάρη σε αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι πολύ χρήσιμο στη νεφρική νόσο.

Η διουρητική του δράση είναι πολύ χρήσιμη και στην υπέρταση, μάλιστα, μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση, διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος και επίσης αποφορτίζει την καρδιά, βοηθώντας την να καταβάλει λιγότερη προσπάθεια. Επιπλέον, επιλύει την κατακράτηση υγρών αποβάλλοντας τα περιττά υγρά χωρίς να μειώνει την αρτηριακή πίεση όταν είναι χαμηλή ή φυσιολογική. Ένα άλλο δυνατό σημείο του Polyporus είναι ότι προστατεύει τα μαλλιά: περιέχει ουσίες που εμποδίζουν τα μαλλιά να εξασθενήσουν και να πέσουν. Τέλος, αυτό το φάρμακο είναι ένας φυσικός διεγέρτης του ανοσοποιητικού, χρήσιμος σε κυστίτιδα, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και του προστάτη, καθώς και σε ιούς γρίπης και σε ασθένειες της αναπνευστικής οδού.

Ενεργά συστατικά

Ορισμένες ενώσεις που έχουν πολλές σημαντικές βιολογικές επιδράσεις υπάρχουν στο Polyporus umbellatus, όπως:

ακουαπορίνες / aquaporins (AQP1, AQP2 και AQP3) τρεις πρωτεΐνες που βοηθούν στην αποβολή της περίσσειας νερού και νατρίου (Na). Καταφέρνουν να αποβάλουν μια ποσότητα υγρού παρόμοια με αυτή που αφαιρείται από τη φουροσεμίδη, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο διουρητικό (Zhang et al., 2010).

 • βήτα γλυκάνες (beta glucans) 1-3 και 1-6, πολύ σπάνιες στη φύση
 • τερπενοειδή / terpenoids (αιθέρια έλαια) και οι προαναφερόμενες βήτα γλυκάνες, διαθέτουν εξαιρετικές φυσικές ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες, ιδιαίτερα χρήσιμες σε κυστίτιδα, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, του προστάτη και της αναπνευστικής οδού
 • στεροειδή (steroids), όπως η πολυπορουστερόνη / polyporusterone Α, Β και η ακετοσυριγγόνη (acetosyringone), τρία μόρια που διεγείρουν την αναγέννηση της τρίχας. Είναι επίσης προικισμένα με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες (ιδιαίτερα, η πολυπορουστερόνη Β)
 • μαννιτόλη (mannitol), ένας ισχυρός αντιβακτηριακός παράγοντας που δρα στο ουροποιητικό σύστημα
 • εργόνη (ergone) (ένα παράγωγο της βιταμίνης D2), η οποία είναι υπεύθυνη για τη διουρητική δράση
 • εργοστερόλη (ergosterol), προβιταμίνη / provitamin D2, η οποία προάγει την ανοργανοποίηση στα μαλλιά και τα οστά
 • μέταλλα όπως κάλιο, ασβέστιο και σίδηρος, περιέχει ιδανική αναλογία καλίου και νατρίου (5 έως 1)
 • ιχνοστοιχεία, όπως μαγγάνιο, χαλκός και ψευδάργυρος

1η δύναμη: Ασθένειες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα και τις φλεγμονές

Παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος

Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε κυστίτιδα και ουρολοιμώξεις, τόσο ως πρόληψη (προστατεύει την ουροδόχο κύστη και το ουροποιητικό σύστημα) όσο και ως θεραπεία. Στους άνδρες είναι εξαιρετικά χρήσιμο σε λοιμώξεις του προστάτη, ενώ στις γυναίκες σε φλεγμονές του κόλπου (ιδιαίτερα λόγω βακτηρίων Chlamydia).

Φλεγμονώδεις ασθένειες και παθογόνα μικρόβια (ή μικρόβια)

Αυτό το μανιτάρι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα σε ασθένειες που προκαλούνται από ιούς και βακτήρια και επίσης δρα ως αντιμικροβιακός παράγοντας. Για το λόγο αυτό προστατεύει και από τη γρίπη, τον πυρετό και τη βρογχίτιδα. Ασκεί επίσης αντιφλεγμονώδη δράση χάρη στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες (επιβλαβή μόρια) που σχηματίζονται κατά τη φλεγμονή, αυτό ο σχηματισμός δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο που οδηγεί σε χρόνια φλεγμονώδη νόσο (Zhang et al., 1991).

* Αναλυτικά είναι αποτελεσματικό κατά:

 • Ασθένειες του ουροποιητικού και του αναπνευστικού συστήματος που προκαλούνται από ιούς και βακτήρια
  • κυστίτιδα
  • λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
  • κολπίτιδα, τραχηλίτιδα (χλαμύδια και άλλα παθογόνα) (Li et al., 2000)
  • προστατίτιδα (ό.π.)
  • ασθένειες που οφείλονται σε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα
  • πυρετός για τη θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας
  • γρίπη
  • βρογχίτιδα
  • πονόλαιμος
  • βακτηριακές ασθένειες

Άλλα μανιτάρια που μπορούν να προστεθούν για να βελτιωθούν τα αποτελέσματα: Lentinus.

2η δύναμη: Ασθένειες που σχετίζονται με το συκώτι, το δέρμα, τα νεφρά και την άμυνα κατά των ελεύθερων ριζών

Νεφρική Νόσος

Το Polyporus είναι ίσως ο μεγαλύτερος σύμμαχος της υγείας των νεφρών που υπάρχει στη φύση. Μάλιστα, διευκολύνει την παραγωγή ούρων και την αποβολή των άχρηστων ουσιών. Είναι λοιπόν χρήσιμο σε όλες τις νεφρικές παθήσεις, ακόμη και στις πιο σοβαρές, όπως η νεφρική ανεπάρκεια, η σπειραματοσκλήρωση (FSGS), η νεφρίτιδα και η νεφρίτιδα με απώλεια πρωτεΐνης (πρωτεϊνουρία). Είναι εξαιρετικό στην επίλυση των λίθων στα νεφρά: χάρη στην αποβολή μεγαλύτερης ποσότητας κιτρικού, μειώνει τον σχηματισμό λίθων ασβεστίου και την οξύτητα των ούρων, προστατεύοντας το ουροποιητικό σύστημα.

Κολικός νεφρού

Επίσης σε αυτή την περίπτωση ο μυϊκός πόνος είναι πολύ βίαιος λόγω του σπασμού του ουρητήρα, του πόρου που πηγαίνει από το νεφρό στην ουροδόχο κύστη. Ο ουρητήρας μπορεί να φράξει λόγω πέτρας στα νεφρά. Το Polyporus έχει αλκαλοποιητική δράση στα ούρα, τείνει να εμποδίζει το σχηματισμό λίθων που διεγείρονται από την οξύτητα των ούρων (Wang et al., 2004). Επιπλέον, έχει διουρητική δράση που, προάγοντας την αποβολή των υγρών με τα ούρα, μερικές φορές επιτρέπει στον λίθο να περάσει στην ουροδόχο κύστη και να αποβληθεί, λύνοντας το πρόβλημα.

Κατακράτηση υγρών

Αυτό το μανιτάρι βοηθάει πολύ στη θεραπεία της κατακράτησης νερού, γιατί λόγω της ισχυρής διουρητικής του δράσης προάγει τη λειτουργία των νεφρών και βοηθά τα νεφρά να απομακρύνουν την περίσσεια υγρών και νατρίου, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες (Zhang et al., 2010). Κατά συνέπεια, αδυνατίζει τα πρησμένα πόδια και τους αστραγάλους, εξαφανίζει τον πόνο και τα κάνει πιο όμορφα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις αρχές της άνοιξης, για να απαλλαγούμε από τα υγρά και τις τοξίνες που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, για τη μείωση της κατακράτησης νερού λόγω της ζέστης.

Φλεβική ανεπάρκεια

Το Polyporus παρέχει έγκυρη υποστήριξη σε περίπτωση φλεβικής ανεπάρκειας και, ως εκ τούτου, για την κυκλοφορική και λεμφική στάση που επιδεινώνεται όταν στέκεστε και κάθεστε ακίνητοι για μεγάλες περιόδους.

Ηπατική νόσος

Η χρόνια ηπατίτιδα Β εξακολουθεί να είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας παγκοσμίως. Το Polyporus έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας Β σε ορισμένες κλινικές δοκιμές και έχει επιτύχει θετικά αποτελέσματα στους δείκτες αντιγραφής του HBV και στην ανωμαλία της ALT (Shi et al., 1998, Liu et al., 2001, Xiong, 1993). Το Polyporus μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για τη θεραπεία της κίρρωσης με ασκίτη, μια μη φυσιολογική συσσώρευση υγρού στην κοιλιά: αφενός βοηθά στην αποτοξίνωση των ηπατικών κυττάρων, ενώ αφετέρου αποβάλλει τα υγρά.

Προβλήματα με τα μαλλιά και τα νύχια

Τέλος, η “καλλυντική” χρήση του Polyporus. Αποτρέπει την πτώση των μαλλιών, τα προστατεύει από τη γήρανση και προωθεί την αναγέννηση, χάρη σε δύο ουσίες: τις πολυπορουστερόνες Α και Β, που έχουν χημική δομή παρόμοια με αυτή της κορτιζόνης, των οιστρογόνων και των ανδρογόνων. είναι οι ορμόνες που καθορίζουν τα μέταλλα, οι ουσίες που ενισχύουν και ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της τρίχας, αλλά και κάνουν πιο δυνατά τα οστά και τα νύχια. Γι’ αυτό αυτό το μανιτάρι είναι πολύ χρήσιμο για εύθραυστα μαλλιά, γυροειδή αλωπεκία (συχνή τριχόπτωση που εμφανίζεται με την ηλικία), αδύναμα νύχια και επίσης για την οστεοπόρωση.

Ασθένειες που προκαλούνται από ελεύθερες ρίζες

Χάρη στις πολυπορουστερόνες Α, Β και την ακετοσυριγγόνη, προικισμένες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση (ιδίως η πολυπορουστερόνη Β), καταπολεμά τις ασθένειες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, ιδιαίτερα τις καρδιαγγειακές διαταραχές (επίσης και χάρη στη διουρητική της δράση).

* Αναλυτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για:

 • Νεφρική Νόσος
  • νεφρική ανεπάρκεια (Yuan et al., 2004)
  • εστιακή τμηματική σπειραματοσκλήρωση (ό.π.)
  • νεφρίτιδα (ό.π.)
  • νέφρωση (ό.π.)
  • πέτρες στα νεφρά (Wang et al., 2004, Koide et al., 1995)
 • Νόσος κατακράτησης υγρών
  • πρησμένα πόδια και αστραγάλους (Yuan et al., 2004, Zhang et al., 2010)
  • φλεβική ανεπάρκεια
 • Ηπατική νόσο
  • ηπατίτιδα Β (Shi et al., 1998, Xiong, 1993, Liu et al., 2001)
  • κίρρωση με ασκίτη (ό.π.)
 • Προβλήματα με τα μαλλιά και τα νύχια
  • τριχόπτωση (Inaoka et al., 1994, Ishida et al., 1999)
  • αλωπεκία (ό.π.)
  • αδύναμα νύχια
 • Ασθένειες που προκαλούνται από ελεύθερες ρίζες
  • ασθένειες που προκαλούνται από ελεύθερες ρίζες: αθηροσκλήρωση, πλάκες χοληστερόλης, αγγειακές παθήσεις (Sekiya et al., 2005).

Άλλα μανιτάρια που μπορούν να προστεθούν για βελτίωση των αποτελεσμάτων: Auricularia, Ganoderma, Cordyceps, Grifola και Lentinus.

3η δύναμη: Ασθένειες που σχετίζονται με την ενέργεια (μύες, εγκέφαλος, καρδιά, σεξουαλικά όργανα, οστά και αρθρώσεις)

Υπέρταση

Δεδομένου ότι είναι διουρητικό, το Polyporus μειώνει τον όγκο του αίματος και, ως εκ τούτου, την υψηλή αρτηριακή πίεση (Zhang et al., 2010). Η μείωση γίνεται σταδιακά. Σε ήπιες περιπτώσεις, είναι σε θέση να αποκατασταθεί φυσιολογική αρτηριακή πίεση, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις συμβάλλει ωστόσο στη μείωση της δόσης των συμβατικών φαρμάκων. Ως αποτέλεσμα, η καρδιά διευκολύνεται στη δουλειά της και προστατεύεται καλύτερα.

Διαταραχές του αίματος

Αυτό το μανιτάρι έχει επίσης αντιοξειδωτική δράση που προστατεύει τη μεμβράνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων από τις ελεύθερες ρίζες, κάτι που είναι εξαιρετικά ευεργετικό στις διάφορες μορφές αιμολυτικής αναιμίας και θαλασσαιμίας.

Πόνος και μυϊκές κράμπες

Το καλοκαίρι, το γεγονός ότι βοηθά στην ανάκτηση του καλίου που χάνεται στον ιδρώτα το καθιστά εξαιρετικό φάρμακο για μυϊκούς πόνους και κράμπες. Στην πράξη, αυτό το μανιτάρι είναι σε θέση να αποκαταστήσει, σε νεφρικό επίπεδο, την ποσότητα καλίου που χρειάζονται τα κύτταρα του σώματος γενικά και ειδικότερα από τους μύες. Επιπλέον, το Polyporus συνεισφέρει επίσης με τη δική του άφθονη περιεκτικότητα σε κάλιο. Στο μανιτάρι Polyporus, μάλιστα, η αναλογία καλίου και νατρίου είναι 5:1, όπως ακριβώς θα έπρεπε να είναι στη διατροφή μας, ενώ η μέση αναλογία στα τρόφιμα που τρώμε είναι 1:2, επίσης λόγω βιομηχανικών πρόσθετων.

Προβλήματα οστών

Οι πολυπορουστερόνες Α και Β είναι παρόμοιες με τα οιστρογόνα και τα ανδρογόνα, ορμόνες που καθορίζουν τα μέταλλα στα οστά και τα κάνουν και τα νύχια πιο δυνατά. Αυτός είναι ο λόγος που αυτό το μανιτάρι είναι πολύ χρήσιμο και για την οστεοπόρωση.

* Εν συντομία, είναι χρήσιμο στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Καρδιοκυκλοφορική νόσος
  • υψηλή αρτηριακή πίεση (Yuan et al., 2004)
 • Νόσος του αίματος
  • αιμολυτική αναιμία
  • θαλασσαιμία (Sekiya et al., 2005)
 • Μυϊκά προβλήματα
  • μυϊκές κράμπες και πόνος
 • Προβλήματα οστών
  • οστεοπόρωση

Άλλα μανιτάρια που μπορούν να προστεθούν για βελτίωση των αποτελεσμάτων: Auricularia, Ganoderma, Cordyceps και Grifola.

Βιβλιογραφικές αναφορές

AGARICUS (Agaricus brasiliensis)

Για να απαλλαγείς από τις αλλεργίες, να έχεις όμορφο δέρμα, λεπτό σώμα και περισσότερη ενέργεια

 • Bernardshaw S, Hetland G, Ellertsen LK, Tryggestad AMA, Johnson E. (2005): “An extract of the medicinal mushroom Agaricus blazei Murill differentially stimulates production of pro-inflammatory cytokines in human monocytes and human vein endothelial cells in vitro.” Inflammation, 29 (4-6):147-153.
 • Bernardshaw S, Hetland G, Grinde B, Johnson E. (2006): “An extract of the mushroom Agaricus blazei Murill protects against lethal septicemia in a mouse model of fecal peritonitis.” Shock, 25(4):420-425.
 • Chien CC, Tsai ML, Chen CC, Chang SJ, Tseng, CH. (2008): “Effects on tyrosinase activity by the extracts of Ganoderma lucidum and related mushrooms.” Mycopathologia, 166(2):117-120.
 • De Sousa Cardozo FTG, Camelini CM, Mascarello A, José Rossi M, José Nunes R, Monte Barardi CR, de Mendonça MM, Simões CMO. (2011): “Antiherpetic activity of a sulfated polysaccharide from Agaricus brasiliensis mycelia.” Antiviral research, 92(1):108-114.
 • Di Naso FC, De Mello RN, Bona S, Dias AS, Porawski M, Ferraz ABF, Richter MF, Marroni NP. (2010): “Effect of Agaricus blazei Murill on the pulmonary tissue of animals with streptozotocin-induced diabetes.” Experimental Diabetes Research. Article ID 543926, 8 pages, 2010.
 • Ellertsen LK and Hetland G. (2009): “An extract of the medicinal mushroom Agaricus blazei Murill can protect against allergy.” Clinical and Molecular Allergy, 7:6.
 • Grinde B, Hetland G, Johnson E. (2006): “Effects on gene expression and viral load of a medicinal extract from Agaricus blazei in patients with chronic hepatitis C infection.” International Immunopharmacology, 6:1311-1314.
 • Hetland G, Johnson E, Lyberg T, Bernardshaw S, Tryggestad AMA, Grinde B. (2008): “Effects of the medicinal mushroom Agaricus blazei Murill on immunity, infection and cancer.” Scandinavian Journal of Immunology, 68(4):363-370.
 • Hsu CH, Liao YL, Lin SC, Hwang KC, Chou P. (2008a): “The mushroom Agaricus blazei Murill in combination with Metformin and Gliclazide improves insulin resistance in type 2 diabetes: a randomized, doubleblinded and placebo-controlled clinical trial.” The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 13(1):97-102.
 • Hsu CH, Hwang KC, Chiang YH, Chou P. (2008b): “The mushroom Agaricus blazei Murill extract normalizes liver function in patients with chronic hepatitis B.” Journal of Alternative and Complementary Medicine, 14 (3):299-301.
 • Hyde KD, Bahkali AH, Moslem MA. (2010): “Fungi an unusual source for cosmetics.” Fungal diversity, 43(1):1-9.
 • Inuzuka H, Yoshida T. (2002): “Clinical utility of ABCL (Agaricus Mushroom Extract) treatment for C-type hepatitis.” Japanese Pharmacology and Therapeutics, 30:103-107.
 • Morimoto T, Takagi M, Mizuno M. (2008): “Oral Administration of Agaricus brasiliensis extract downregulates serum immunoglobulin E levels by enhancing Th1 Response.” International Journal of Medicinal Mushrooms, 10(1), 15-24.
 • Osaki Y, Kato T, Yamamoto K, Okubo J, Miyazaki T. (1994): “Antimutagenic and bactericidal substances in the fruit body of a Basidiomycete Agaricus blazei Jun-17.” Yakugaku zasshi: Journal of the Pharmaceutical Society of Japan, 114(5):342-350.
 • Takimoto H, Kato H, Kaneko M, and Kumazawa Y. (2008) “Amelioration of skewed Th1/Th2 balance in tumor-bearing and asthma-induced mice by oral administration of Agaricus blazei extracts.” Immunopharmacology and Immunotoxicology, 30(4):747-760.
 • Vitak TY, Wasser SP, Nevo E, Sybirna NO. (2015): “The Effect of the Medicinal Mshrooms Agaricus brasiliensis and Ganoderma lucidum (Higher Basidiomycetes) on the Erythron System in Normal and Streptozotocin-Induced Diabetic Rats.” International journal of medicinal mushrooms, 17(3):277-286.
 • Yurkiv B, Wasser SP, Nevo E, Sybirna NO. (2015): “The effect of Agaricus brasiliensis and Ganoderma lucidum medicinal mushroom administration on the L-arginine/nitric oxide system and rat leukocyte apoptosis in experimental Type 1 diabetes mellitus.” International journal of medicinal mushrooms, 17(4):339-350.
 • Zhang C, Gao X, Sun Y, Sun X, Wu Y, Liu Y, Yu H, Cui G. (2015): “Anxiolytic Effects of royal sun medicinal mushroom, Agaricus brasiliensis (Higher Basidiomycetes) on ischemia-induced anxiety in rats.” International journal of medicinal mushrooms, 17(1):1-10.

AURICULARIA (Auricularia auriculae-judae)

Για την προστασία του μυαλού, της καρδιάς, των εντέρων και των αρθρώσεων

 • Acharya K, Samui K, Rai M, Dutta BB, Acharya R. (2004): “Antioxidant and nitric oxide synthase activation properties of Auricularia auricula.” Indian l Exp Biol, 42(5):538-40.
 • Agarwal KC, Russo FX, Parks RE Jr. (1982): “Inhibition of human and rat platelet aggregation by extracts of Mo-er (Auricularia auricula).” Thromb Haemost, 48(2):162-5.
 • Chang JS, Kim HJ, Bae JT, Park SH, Kim SE, Kim OM, Lee KR. (1998): “Inhibition effects of A. auricula-judae-judae methanol extract on lipid peroxidation and liver damage in benzo(α)pyrene-treated mice.” J. Korean Soc. Food Sci. Nutr., 27:712-717.
 • Chang ST, Miles PG. (1989): Edible Mushrooms and their Cultivation, CRC Press, Boca Raton. Chen DG. (1995): “Effects of Jinshuibao capsule on the quality of life of patients with heart failure.” J Admin Trad Chin Med, 5:40-43.
 • Chen G, Luo YC, Ji BP, Li B, Guo Y, Li Y, Su W, Xiao ZL. (2008): “Effect of polysaccharide from Auricularia auricula on blood lipid metabolism and lipoprotein lipase activity of ICR mice fed a cholesterol-enriched diet.” Journal of Food Science, 73(6):H103-H108.
 • Chen Q. (1989): “Antilipemic effect of polysaccharides from Auricularia auricula, Tremella fuciformis, and Tremella fuciformis spores.” Zhongguo Yaoke Daxue Xuebae, 20:344-347.
 • Cheung PCK. (1996): “The hypocholesterolernic effect of two edible mushrooms: Auricularia auricula (tree-ear) and Tremella fuciformis (white jelly-leaf) in hypercholesterolemic rats.” Nutr. Res, 16(10):1721-1725.
 • Cheung PCK. (1998): “Plasma and hepatic cholesterol levels and fecal neutral sterol excretion are altered in hamsters fed straw mushroom diets.” J Nutr, Sep 128:1512-1516.
 • Fan L, Zhang S, Yu L, Li M. (2006): “Evaluation of antioxidant property and quality of breads containing Auricularia auricula polysaccharide flour.” Food Chem, 101:1158-63.
 • Fan YM, Xu MY, Wang LY, Zhang Y, Zhang L, Yang H, Wang P, Cui P. (1989): “The effect of edible black tree fungus (Auricularia auricula) on experimental atherosclerosis in rabbits.” Chinese Medical Journal, 102(2):100-105.
 • Jeong H, Yang BK, Jeong YT, Kim GN, Jeong YS, Kim SM, Mehta P, Song CH. (2007): “Hypolipidemic effects of biopolymers extracted from culture broth, mycelia, and fruiting bodies of Auricularia auricula-judae in dietaryinduced hyperlipidemic rats.” Mycobiology, 35(1):16-20.
 • Jeong SC, Cho SP, Yang BK, Gu VA, Jang Jll, Huh TL, Song CH. (2004): “Production of an anti-complement exo-polymer produced by Auricularia auricula-judae in submerged culture.” Biotechnol Lett, 26(11):923-7.
 • Luo YC, Chen G, Li B, Ji BP, Guo Y, Tian F. (2009): “Evaluation of antioxidative and hypolipidemic properties of a novel functional diet formulation of Auricularia auricula and Hawthorn.” Innovat. Food Sci. Emerg. Tech., 10:215-221.
 • Mau JL, Chao GR, Wu KT. (2001): “Antioxidant properties of methanolic extracts from several ear mushrooms.” J. Agric. Food Chem., 49:5461-5467.
 • Misaki A, Kakuta M, Sasaki T, Tanaka M, Miyaji H. (1981): “Studies on interrelation of structure and antitumor effects of polysaccharides: antitumor action of periodate modified, branched (1→3)-β-D-glucan of Auricularia auricula-judae, and other polysaccharides containing (1→3)- glycosidic linkages.” Carbohyd Res, 92:115–29.
 • Misaki A, Kakuta M. (1995): “Kikurage (tree-ear) and shirokikurage (white jelly-leaf): Auricularia auricula and Tremella fuciformis.” Food Rev lnt, 11(1):219-224.
 • Shi YL, James AE, Benzie IF, Buswell JA (2002): “Mushroom-derived preparations in the prevention of H202-induced oxidative damage to cellular DNA” Teratog Carcinog Mutagen, 22(2):103-11.
 • Steinkraus DC, et al. (1994): “Chinese caterpillar fungus and world record runners.” Am Entomol, Winter:235-239.
 • Takeujchi H, He P, Mooi LY. (2004): “Reductive effect of hot-water extracts from woody ear (Auricularia auricula-judae Quel.) on food intake and blood glucose concentration in genetically diabetic KKAy mice.” 1 Nutr Sci Vitaminol, Aug 2004; 50(4):300-4.
 • Ukai S, Kiho T, Hara C, Kuruma I, Tanaka Y. (1983): “Polysaccharides in fungi. XIV. Anti-inflammatory effect of the polysaccharides from the fruit bodies of several fungi.” J Pharmaeobiodyn, 6(12):983-90.
 • Wu Q, Tan ZP, Liu HD, Gao L, Wu SJ, Luo JW, Zhang WZ, Zhao TL, Yu JF, Xu XH. (2010): “Chemical characterization of Auricularia auricula polysaccharides and its pharmacological effect on heart anti-oxidant enzyme activities and left ventricle ejection fraction in aged mice.” Int. J. Biol Macromol, 46:284-288.
 • Yoon JS, Yu MA, Pyun YR, Hwang JK, Chu DC, Juneja RL. (2003): “The nontoxic mushroom Auricularia auricula contains a polysaccharide with anticoagulant activity mediated by antithrombin.” Thromb Res, 112:151-8.
 • Yuan Z, He P, Cui J, Takeuchi H. (1998): “Hypoglycemic effect of watersoluble polysaccharide from Auricularia auricula-judae Quel. on genetically diabetic KK-Ay mice.” Biosci Biotechnol Biochem, 62:1898-903.
 • Yuan Z, He P, Takeuchi H. (1998): “Ameliorating effects of watersoluble polysaccharides from woody ear (Auricularia auricula-judae Quel) in genetically diabetic KK-Ay mice.” J Nutr Sci Vitaminol, 44(6):829-40.
 • Zeng XV, Li YD, He F, Chen LL, Lin MD. (1994): Pharmacological actions of hyphae body of Auricularia auricula (L. ex Hook) Underw and its alcoholic extract. Zhongguo Zhong Yao Za Zhi, 19(7):430-2,448.
 • Zhang H, Wang ZY, Zhang Z, Wang X. (2011): “Purified Auricularia auricular-judae polysaccharide (AAP I-a) prevents oxidative stress in an ageing mouse model.” Carbohydr. Polym., 84:638-648.
 • Zhang H, Wang ZY, Yang L, Yang X, Wang X, Zhang Z. (2011): “In Vitro antioxidant activities of sulfated derivatives of polysaccharides extracted from Auricularia auricular” Int. J. Mol. Sci., 12:3288-3302.
 • Zhang L, Yang L. (1995): “Properties of Auricularia auricula-judae beta-Dglucan in dilute solution.” Biopolymers, 36(6):695-700.
 • Zhou H, Chen Q, Wang S. (1989): “Anti-aging effect of the polysaccharides from Auricularia auricula and Tremella fuciformis.” Zhongguo Yaoke Duxue Xuebao 20(5):303-306.
 • Zuo JC, Zeng YQ, He XW, Wang QX. (2008): “Effect of Auricularia auricula polysaccharide on PBMCs proliferation and cytokine expression in vitro.” Zhong Yao Cai, 31(1):76-9.

COPRINUS (Coprinus comatus)

Αποτελεσματικό για τον διαβήτη, τις αιμορροΐδες και την ηπατική τοξικότητα

 • Asatiani MD, Wasser SP, Nevo E, Ruimi N, Mahajna JA, Reznick A. (2011): “The shaggy ink cap medicinal mushroom, Coprinus comatus (of mull.: fr.) pers.(Agaricomycetideae) substances interfere with H2O2 induction of the Nf-Kb pathway through inhibition of lχbα phosphorylation in Mcf7 breast cancer cells.” International Journal Of Medicinal Mushrooms, 13(1):19-25.
 • Badalyan S, Sisakyan S. (2005): “Study of antiprotozoal activity and mitogenic effects within some medicinal mushrooms.” International Journal of Medicinal Mushrooms, 7:382-383.
 • Bailey CJ, Turner SL, Jakeman KJ, Hayes WA. (1984): “Effect of Coprinus comatus on plasma glucose concentrations in mice.” Planta Med., 50 (6):525-6.
 • Efremenkova OV, Ershova EY, Tolstykh IV, Zenkova VA, Dudnik YV. (2001): “The revealing of antimicrobial activity of strains of the genus Coprinus” Mikol Fitopatol, 35(6):32-7.
 • Han C, Yuan J, Wang Y, Li L. (2006): “Hypoglycemic activity of fermented mushroom of Coprinus comatus rich in vanadium.” J Trace Elem Med Biol., 2006 20(3):191-6.
 • Han C, Xing F, Jiang F, Wang Y. (2003): “A study on co-effects of Coprinus comatus fermentation liquid and sodium vanadate on the process of inhibiting ascension of blood glucose in mice.” Edible Fungi of China, 22(1):39-40.
 • Lee KA, Lee JS, Yoon JD, Chung MW, Ha, HC, Lee JS. (2005): “Hepatoprotective effects of waxy brown rice cultured with Agrocybe cylindracea (DC.) Gillet.” International Journal of Medicinal Mushrooms, 7(3):351-352.

CORDYCEPS (Cordyceps sinensis)

Αυξάνει την ενέργεια, βοηθά στον αθλητισμό, ενισχύει τη σεξουαλικότητα, προστατεύει την καρδιά και τους πνεύμονες

 • Chen JR, Yen JH, Lin CC, Tsai WJ, Liu WJ, Tsai JJ, Lin SF, Liu HW. (1993): “The effects of Chinese herbs on improving survival and inhibiting anti-ads DNA antibody production in lupus mice.” American Journal of Chinese Medicine, 21:257-262.
 • Chen SZ, Chu JZ. (1996): “NMR an IR studies on the characterization of cordycepin and 2’deoxyadenosine.” Zhongguo Kangshengsu Zaxhi, 21:9-12.
 • Chen DG. (1995): “Effects of Jinshuibao capsule on the quality of life of patients with heart failure.” J Admin Trad Chin Med, 5:40-43.
 • Dai G, Bao T, Xu C, Cooper R, Zhu JS. (2001): “CordyMax Cs-4 improves steady-state bioenergy status in mouse liver.” J Altern Complement Med, 7:231-240.
 • Holliday J, Cleaver J. (2004): “On the Trail of the Wild Yak: Ancient Cordyceps in the Modern World.” Online posting. Holliday J, Cleaver M, Wasser SP. (2005): “Cordyceps.” Encyclopedia of dietary supplements. Marcel Dekker: 1-13.
 • Holliday J, Cleaver MP. (2008): “Medicinal value of the caterpillar fungi species of the genus Cordyceps (Fr.) Link (Ascomycetes). A review.” International Journal of Medicinal Mushrooms, 10(3):219-234.
 • Huang BM, Hsiao KY, Chuang PC, Wu MH, Pan HA, Tsai SJ. (2004): “Upregulation of Steroidogenic Enzymes and Ovarian 17β-Estradiol in Human Granulosa-Lutein Cells by Cordyceps sinensis Mycelium”, in Biol. Reprod., 70(5):1358-64.
 • Huang BM, Hsu CC, Tsai SJ, Sheu CC, Leu SF. (2001): “Effects of Cordyceps sinensis on testosterone production in normal Mouse Leydig cells.” Life Science, 69:2593-2602.
 • Huang BM, Jiang L, Xu J, Mi J. (1990): “In order to protect the kidney from cyclosporin nephrotoxicity, we recommend that cyclosporin should be coadministered with Cordyceps sinensis in kidney-transplanted recipients.” Department of Clinical Pharmacology Clin Pharmacokinet 18(1990):491-498.
 • Kiho T, Hui J, Yamane A, Ukai S. (1993): “Hypoglycemic activity and chemical properties of a polysaccharide from the cultural mycelium of Cordyceps sinensis.” Biol Pharm Bull, 16(12):1291-356.
 • Kiho T, Ookubo K, Usui S, Ukai S, Hirano K. (1999): “Structural features and hypoglycemic activity of a polysaccharide (CS-F10) from the cultured mycelium of Cordyceps sinensis.” Biol Pharm Bull, 22:966-970.
 • Kiho T, Yamane A, Hui J, Usui S, Ukai S. (2000): “Hypoglycemic activity of a polysaccharide (CS-F30) from the cultural mycelium of Cordyceps sinensis and its effect on glucose metabolism in mouse liver.” Phytother Res, 14(8):647-9.
 • Koh JH, Yu KW, Suh HJ, Choi YM, Ahn TS. (2002): “Activation of macrophages and the intestinal immune system by an orally administered decoction from cultured mycelia of Cordyceps sinensis.” Bioscience, biotechnology, and biochemistry, 66(2):407-411.
 • Kuo CF, Chen CC, Luo YH, Huang RY, Chuang WJ, Sheu CC, Lin YS. (2005): “Cordyceps sinensis mycelium protects mice from group A streptococcal infection.” Journal of medical microbiology, 54(8):795-802.
 • Kuo CF, Chen CC, Lin CF, Jan MS, Huang RY, Luo YH, Chuang WJ, Sheu CC, Lin YS. (2007): “Abrogation of streptococcal pyrogenic exotoxin Bmediated suppression of phagocytosis in U937 cells by Cordyceps sinensis mycelium via production of cytokines.” Food Chem Toxicol, 45(2):278-85.
 • Li CY, Chiang CS, Tsai ML, Hseu RS, Shu WY, Chuang CY, Sun YC, Chang YS, Lin JG, Chen CS, Huang CL, Hsu IC. (2009): “Two-sided effect of Cordyceps sinensis on dendritic cells in different physiological stages.” Journal of leukocyte biology, 85(6):987-995.
 • Lin XX, Xie QM, Shen WH, Chen Y. (2001): “Effects of fermented Cordyceps powder on pulmonary function in sensitized guinea pigs and airway inflammation in sensitized rats.” Zhongguo Zhong Yao Za Zhi, 26:22-625.
 • Liu FA, Zheng X, (1993) Study of Cordyceps sinensis on anti-laryngeal carcinoma. J. Norman Bethune University Med Sci, 19(1):57-58.
 • Liu YK, Shen W. (2003): “Inhibitive effect of Cordyceps sinensis on experimental hepatic fibrosis and its possible mechanism.” World Journal of Gastroenterology, 9(3):529-533.
 • Liu Z, Li P, Zhao D, Tang H, Guo J. (2011): “Anti-inflammation Effects of Cordyceps sinensis Mycelium in Focal Cerebral Ischemic Injury Rats.” Inflammation, 34(6):639-644.
 • Manabe N, Sugimoto M, Azuma Y, Taketomo N, Yamashita A, Tsuboi H, Tsunoo A, Kinjo N, Nian-Lai, H, Miyamoto H. (1996): “Effects of the mycelial extract of cultured Cordyceps sinensis on in vivo hepatic energy metabolism in the mouse.” Jpn Journal Pharmacol, 70(1):85–88.
 • Ng TB, Wang HX. (2005): “Pharmacological actions of Cordyceps, a prized folk medicine.” Journal of Pharmacy and Pharmacology, 57(12):1509-1519.
 • Pan BS, Lin CY, Huang BM. (2011): “The effect of cordycepin on steroidogenesis and apoptosis in MA-10 Mouse Leydig tumor cells.” Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 8(1):1-14.
 • Paterson RR. M. (2008): “Cordyceps – A traditional Chinese medicine and another fungal therapeutic biofactory?” Phytochemistry, 69(7):1469-1495.
 • Steinkraus DC, Whitfield JB. (1994). “Chinese caterpillar fungus and world record runners.” American Entomologist, 40(4):235-239.
 • Wan F, Guo Y, Deng X. (1988): “Sex hormone-like effects of JinShuiBao (CS-4) capsule: Pharmacological and clinical studies.” Chinese Trad Pat Med, 9:29-31.
 • Xiao Y, Huang XZ, Zhu JS. (2004): “Randomized double-blind placebocontrolled clinical trial and assessment of fermentation product of Cordyceps sinensis (Cs-4) in enhancing aerobic capacity and respiratory function of the healthy elderly volunteers.” Chinese Journal of Integrative Medicine, 10(3):187-192.
 • Yamaguchi N, Yoshida J, Ren LJ, Chen H, Miyazawa Y, Fujii Y, Huang YX, Takamura S, Suzuki S, Koshimura S, et al.(1990): “Augmentation of various immune reactivities of tumor bearing hosts with an extract of Cordyceps sinensis.” Biotherapy, 2:199-205.
 • Yan XF, Zhang ZM, Yao HY, Guan Y, Zhu JP, Zhang LH, Jia YL, Wang RW. (2013): “Cardiovascular protection and antioxidant activity of the extracts from the mycelia of Cordyceps sinensis act partially via adenosine receptors.” Phytotherapy Research, 27(11):1597-1604.
 • Yang YZ, Wang LS, Deng HY, Ma YS, Wu HS. (1994): “Short term observation of treating chronic hepatitis B and post hepatic cirrhosis with Xin Gan Bao.” Res Chinese Materia Medica, (1):19-20;62.
 • Yi X, Huang XZ, Zhu JS. (2004): “Randomized double-blind placebocontrolled clinical trial and assessment of fermentation product of Cordyceps sinensis (Cs-4) in enhancing aerobic capacity and respiratory function of the healthy elderly volunteers.” Chinese Journal of Integrative Medicine, 10(3):187-192.
 • Zhang Z. (1995): “Clinical and laboratory studies of jinshuibao in scavenging oxygen free radicals in elderly senescent Xu zheng patients.” J Admin Trad Chin Med, 5:14-18.
 • Zhu JS, Halpern GM, Jones K. (1998a): “The scientific rediscovery of an ancient Chinese herbal medicine: Cordyceps sinensis: part I.” The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 4(3):289-303.
 • Zhu JS, Halpern GM, Jones K. (1998b): “The scientific rediscovery of a precious ancient Chinese herbal regimen: Cordyceps sinensis: part II.” The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 4(4):429-457.

GANODERMA (Ganoderma lucidum)

Για αλλεργίες και εμμηνόπαυση, για να έχεις όμορφο δέρμα και υγιή καρδιά

 • Baby S, Johnson AJ, Govindan B. (2015): “Secondary metabolites from Ganoderma.” Phytochemistry, 114:66-101.
 • Chen RY, Yu DQ. (1993): “Studies on the triterpenoid constituents of the spores from Ganoderma lucidum Karst.” J. Chin. Pharm. Sci., 2:91-96.
 • Chien CC, Tsai ML, Chen CC, Chang SJ, Tseng, CH. (2008): “Effects on tyrosinase activity by the extracts of Ganoderma lucidum and related mushrooms.” Mycopathologia, 166(2):117-120.
 • El-Mekkawy S, Meselhy MR, Nakamura N, Tezuka Y, Hattori M, Kakiuchi N, Shimotohno K, Kawahata T, Otake T. (1998): “Anti-HIV-1 and anti-HIV-1-protease substances from Ganoderma lucidum.” Phytochemistry, 49:1651-1657.
 • Futrakul N, Boonyen M, Patumraj S, Siriviriyakul P, Tosukho-wong P, Futrakul P. (2003): “Treatment of glomerular endothelial dysfunction in steroid-resistant nephrosis with Ganoderma lucidum, vitamins C, E and vasodilators.” Clin Hemorheol Microcirc., 29(3-4):205-10.
 • Futrakul N, Panichakul T, Butthep P, Futrakul P, Jetanalin P, Patumraj S, Siriviriyakul P. (2004): “Ganoderma lucidum suppresses endothelial cell cytotoxicity and proteinuria in persistent proteinuric focal segmental glomerulosclerosis (FSGS) nephrosis.” Clin Hemorheol Microcirc., 31(4):267-272.
 • Gao YH, Zhou SF, Wen JB, Huang M, Xu A. (2002a): “Mechanism of the antiulcerogenic effect of Ganoderma lucidum polysaccharides on indomethacin-induced lesions in the rat.” Life Science, 72:731-45.
 • Gao YH, Zhou SF, Chen G, Dai X, Ye J, Gao H. (2002b): “A Phase I/II study of a Ganoderma lucidum (Curt.: Fr.) P. Karst. (Ling Zhi, Ganoderma Mushroom) extract in patients with chronic hepatitis B.” International Journal of Medicinal Mushrooms, 4:321-327.
 • Gao YH, Zhou SF, Huang M, Xu A (2003a): “Antibacterial and antiviral value of the genus Ganoderma P. Karst. species (Aphyllophoromycetideae): a review.” International Journal of Medicinal Mushrooms, 5(3):235-246.
 • Gao YH, Huang M, Lin ZB, Zhou SF. (2003b): “Hepatoprotective Activity and the Mechanisms of Action of Ganoderma lucidum (Curt.: Fr.) P. Karst. (Ling Zhi, Ganoderma Mushroom) (Aphyllophoromycetideae) (Review).” International Journal of Medicinal Mushrooms, 5:111-31.
 • Gao YH, Chen G, Dai X, Ye J, Zhou SH. (2004a): “A phase I/II study of Ling Zhi Mushroom Ganoderma lucidum (W. Curt.: Fr.) Lloyd (Aphyllophoromycetideae) extract in patients with coronary heart disease.” International Journal of Medicinal Mushrooms, 6(4):327-334.
 • Gao YH, Lan J, Dai X, Ye J, Zhou SH. (2004b): “A phase I/II study of Ling Zhi mushroom Ganoderma lucidum. (W. Curt.: Fr.) Lloyd (Aphyllophoromy-cetideae) extract in patients with type II diabetes mellitus.” International Journal of Medicinal Mushrooms, 6(1):33-39.
 • Gao YH, Tang W, Gao H, Chan E, Lan J, Zhou SF. (2004c): “Ganoderma lucidum polysaccharide fractions accelerate healing of acetic acid-induced ulcers in rats.” Journal of Medicinal Food, 7(4):417-21.
 • Hikino H, Ishiyama M, Suzuki Y, Konno C. (1989): “Mechanisms of hypoglycemic activity of ganoderan B: a glycan of Ganoderma lucidum fruit bodies.” Planta Med., 55(5):423-28.
 • Hirotani M, Ino C, Furuya T, Shiro M. (1986): “Ganoderic acids T, S and R, new triterpenoids from the cultured mycelia of Ganoderma lucidum.” Chem. Pharm. Bull., 34:2282-2285.
 • Joseph S, Baby S, Varughese G, Thozhuthumparambal PS, Kai-noor J. (2009): “Antioxidative and antiinflammatory activities of the chloroform extract of Ganoderma lucidum found in South India.” Scienza Pharmaceutica, 77:111-21.
 • Kim DH, Bae EA Jang IS, Han MJ. (1996): “Anti-Helicobacter pylori activity of mushrooms.” Arch. Pharm. Res., 19:447-449.
 • Kohoda H, Tokumoto W, Sakamoto K, Fujii M, Hirai Y, Yamasaki K, Komoda Y, Nakamura H, Ishihara S, Uchida M. (1985): The biologically active constituents of Ganoderma lucidum (Fr.) Karst. histamine releaseinhibitory triterpenes. Chem. Pharm. Bull., 33:1367-1374.
 • Koyama K, Imaizumi T, Akiba M, Kinoshita K, Takahashi K, Suzuki A, Yano S, Horie S, Watanabe K, Naoi Y. (1997): “Antinociceptive components of Ganoderma lucidum.” Planta Med., 63:224-227.
 • Lakshmi B, Ajith TA, Nayana J, Janardhanan KK. (2006): “Anti-mutagenic activity of methanolic extract of Ganoderma lucidum and its effect on hepatic damage caused by benzo[a]pyrene.” Journal of Ethnopharmacology, 107:297-303.
 • Lee SY, Rhee HM. (1990): “Cardiovascular effects of mycelium extract of Ganoderma lucidum: inhibition of sympathetic outflow as a mechanism of its hypotensive action.” Chemical and Pharmaceutical Bulletin, 38:1359-64.
 • Li YQ, Wang SF. (2006): “Anti-hepatitis B activities of ganoderic acid.” Biotechnol Lett, 28:837-841.
 • Lin ZB, Wang MY, Liu Q, Che QM. (2002): “Effects of total triterpenoids extract from Ganoderma lucidum (Curt.: Fr.) P. Karst. (Ganoderma Mushroom) on experimental liver injury models induced by carbon tetrachloride or D-galactosamine in mice.” International Journal of Medicinal Mushrooms, 4:337-342.
 • Liu GT. (1999): “Recent advances in research of pharmacology and clinical applications of Ganoderma P. Karst. species (Aphyllophoromycetideae) in China.” International Journal of Medicinal Mushrooms, 1(1): 63-68.
 • Li YQ, Wang SF. (2006): “Antihepatitis B activities of ganoderic acid.” Biotechnol Lett, 28:837-841.
 • Min BS, Gao JJ, Hattori M, Lee HK, Kim YH. (2001): “Anticomplement Activity of Terpenoids from the Spores of Ganoderma lucidum.” Planta Med., 67:811-14.
 • Min BS, Nakamura N, Miyashiro H, Bae KH, Hattori M. (1998): “Triterpenes from the spores of Ganoderma lucidum and their inhibitory activity against HIV-1 protease.” Chemical and Pharmaceutical Bulletin, 46:1607-12.
 • Miyamoto I, Liu J, Shimizu K, Sato M, Kukita A, Kukita T, Kondo R. (2009): “Regulation of osteoclastogenesis by ganoderic acid DM iso lated from Ganoderma lucidum.” Eur J Pharmacol, 602:1.
 • Noguchi M, Kakuma T, Tomiyasu K, Kurita Y, Kukihara H, Koni- shi F, Kumamoto S, Shimizu K, Kondo R, Matsuoka K. (2008): “Effect of an extract of Ganoderma lucidum in men with lower urinary tract symptoms: a double-blind, placebo-controlled randomized and dose-ranging study.” Asian Journal of Andrology, 10:651-658.
 • Phan CW, David P, Naidu M, Wong KH, Sabaratnam V. (2015): “Therapeutic potential of culinary-medicinal mushrooms for the management of neurodegenerative diseases: diversity, metabolite and mechanism.” Critical reviews in biotechnology, 35(3):355-368.
 • Powell M. (2006): “The Use of Ganoderma lucidum in the management of histamine-mediated allergic responses.” Collin J, Brown L. (Eds.): Townsend Letter for Doctors and Patients. Seattle, Washington, Consolidated Press, pp. 26-30.
 • Rajasekaran M., Kalaimagal C. (2012): “Cardioprotective effect of a medicinal mushroom, Ganoderma lucidum against Adriamycin induced toxicity.” International Journal of Pharmacology, 8:252-258.
 • Sanodiya BS, Thakur GS, Baghel RK, Prasad GBKS, Bisen PS. (2009): “Ganoderma lucidum: a potent pharmacological macrofungus.” Current pharmaceutical biotechnology, 10(8):717-742.
 • Shimizu K, Miyamoto I, Liu J, Konishi F, Kumamoto S, Kondo R. (2009): “Estrogen-like activity of ethanol extract of Ganoderma lucidum.” Journal of Wood Science, 55(1):53-59.
 • Sonoda Y, Sekigawa Y, Sato Y. (1988): “In vitro effects of oxygenated lanosterol derivatives on cholesterol biosynthesis from 24, 25-dihydrolanosterol.” Chem. Pharm. Bull., 36:966-973.
 • Stavinoha W, Satsangi N, Weintraub S. (1995): “Study of the antiinflammatory efficacy of Ganoderma lucidum.” Kim BK, Kim YS. (Eds.): Recent Advances in Ganoderma lucidum research”, The Pharmaceutical Society of Korea, pp. 3-7.
 • Stavinoha W, Slana J, Weintraub S, Mobley P. (1991): “The antiinflammatory activity of Ganoderma lucidum.” Third International Symposium on Ganoderma lucidum, pp. 9-21.
 • Sudheesh NP, Ajith TA, Janardhanan KK. (2009): “Ganoderma lucidum (Fr.) P. Karst enhances activities of heart mitochondrial enzymes and respiratory chain complexes in the aged rat.” Biogerontology, 10(5):627-636.
 • Tang W, Gao Y, Chen G, Gao H, Dai X, Ye JY. (2005): “A Randomized, double-blind and placebo-controlled study of a Ganoderma lucidum polysaccharide extract (ganopoly) in neurasthenia.” Journal of Medicinal Food, 8:53-58.
 • Tasaka K, Akagi M, Miyoshi K, Mio M, Makino T. (1988a): “Antiallergic constituents in the culture medium of Ganoderma lucidum. (I). Inhibitory effect of oleic acid on histamine release.” Agents Actions, 23:153-156.
 • Tasaka K, Mio M, Izushi K, Akagi M, Makino T. (1988b): “Antiallergic constituents in the culture medium of Ganoderma lucidum. (II). The inhibitory effect of cyclooctasulfur on histamine release”, Agents Actions, 23:157-160.
 • Von Hoff DD, Layard MW, Basa P, Davis HL, Von Hoff AL, Rozencweig M, Muggia FM. (1979): “Risk factors for doxorubicin-induced congestive heart failure.” Annals of internal medicine, 91(5):710-717.
 • Wang MY, Liu Q, Che QM, Lin ZB. (2002): “Effects of total triterpenoids extract from Ganoderma lucidum (Curt.: Fr.) P. Karst. (Ganoderma Mushroom) on experimental liver injury models induced by carbon tetrachloride or dgalactosamine in mice.” International Journal of Medicinal Mushrooms, 4:337-342.
 • Wang XL, Meng SY, Wang CP. (2001): “Clinical trials of Ganoderma lucidum on 60 patients suffered insomnia.” Zhongguo yi yao xue bao, Zhon- ghua quan guo Zhong yi xue hui zhu ban = Acta Medica Sinica, 16:47-49.
 • Wasser SP. (2005): “Ganoderma or Ling Zhi (Ganoderma lucidum).” Encyclopedia of Dietary Supplements. Wong KL, Chao HH, Chan P, Chang LP, Liu CF. (2004): “Antioxidant activity of Ganoderma lucidum in acute ethanol-induced heart toxicity”, Phytother. Res., 18(12):1024-26.
 • Xi BY, Kwok WC, Kwok MLE, Shan TL, Chung LP, Bing YY, Wai KLC. (2005): “Immunomodulatory effects of lingzhi and san-miao-san supplementation on patients with rheumatoid arthritis.” Immunopharmacology and immunotoxicology, 28(2):197-200.
 • Ye J, Gao Y, Chen G. (2001): “A pilot study of Ganoderma lucidum in Rheumatic Arthritis.” Proc. Int. Symposium Ganoderma Sci., pp. 1-3.
 • Zaidman BZ, Wasser SP, Nevo E, Mahajna J. (2008): “Coprinus comatus and Ganoderma lucidum interfere with androgen receptor function in LNCaP prostate cancer cells.” Molecular biology reports, 35(2):107-117.
 • Zhang R, Xu S, Cai Y, Zhou M, Zuo X, Chan P. (2011): “Ganoderma lucidum protects dopaminergic neuron degeneration through inhibition of microglial activation.” Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. Article ID 156810, 9 pages, 2011.
 • Zhang W, Zeng YS, Yang W, Wei L, Cheng JJ, Chen SJ. (2006): “Primary study on proteomics about Ganoderma lucidum spores promoting survival and axon regeneration of injured spinal motor neurons in rats.” J Chin Integr Med/Zhong Xi Yi Jie He Xue Bao, 4(3):298-302.
 • Zhou Y, Qu ZQ, Zeng YS, Lin YK, Li Y, Chung P, Wong R, Hägg U. (2012): “Neuroprotective effect of preadministration with Ganoderma lucidum spore on rat hippocampus”. Exp. Toxicol. Pathol., 64(7-8):673-80.
 • Zhu WW, Liu ZL, Xu HW, Chu WZ, Ye QY, Xie AM, Li JR. (2005): “Effect of the oil from ganoderma lucidum spores on pathological changes in the substantia nigra and behaviors of MPTP-treated mice.” Di yi jun yi da xue xue bao Academic journal of the first medical college of PLA, 25(6):667- 671.

GRIFOLA (Grifola frondosa)

Μειώνει το σάκχαρο στο αίμα, καίει λίπος και καταπολεμά την εντερική δυσανεξία

 • Boh B, Berovic M. (2007): “Grifola frondosa (Dicks.: Fr.) SF Gray (Maitake mushroom): medicinal properties, active compounds, and biotechnological cultivation.” International Journal of medicinal mushrooms, 9(2):89-108.
 • Hyde KD, Bahkali AH, Moslem MA. (2010): “Fungi an unusual source for cosmetics.” Fungal diversity, 43(1):1-9.
 • Jung K, Kim IH, Han D. (2004): “Effect of medicinal plant extracts on forced swimming capacity in mice.” Journal of ethnopharmacology, 93(1):75-81.
 • Lee EW, He P, Kawagishi H, Sugiyama K. (2000): “Suppression of D- galactosamine-induced liver injury by mushrooms in rats.” Bioscience, bio-technology, and biochemistry, 64(9):2001-2004.
 • Lee JS, Park SY, Thapa D, Choi MK, Chung IM, Park YJ, Yong CS, Choi HG, Kim JA. (2010): “Grifola frondosa water extract alleviates intestinal inflammation by suppressing TNF-α production and its signaling.” Experimental molecular medicine, 42(2):143-154.
 • Lin H, Cheung SW, Nesin M, Cassileth BR, Cunningham-Rundles S. (2007): “Enhancement of umbilical cord blood cell hematopoiesis by Grifola beta-glucan is mediated by granulocyte colony-stimulating factor production.” Clinical and Vaccine Immunology, 14(1):21-27.
 • Manohar V, Talpur NA, Echard BW, Lieberman S, Preuss HG. (2002): “Effects of a water-soluble extract of Maitake mushroom on circulating glucose/insulin concentrations in KK mice.” Diabetes, Obesity and Metabolism, 4(1):43-48.
 • Minamino K, Yanaga Y, Masui H, Ohtsuru M. (2004): “Effects of a watersoluble bioactive factor from Grifola frondosa, the mushroom Maitake on adipocyte differentiation.” Food Science and Technology Research, 10(4):416-419.
 • Minamino K, Nagasawa Y, Ohtsuru M. (2008): “A water-soluble extract from Grifola frondosa, Maitake mushroom, decreases lipid droplets in brown adipocyte tissue cells. Journal of nutritional science and vitaminology, 54(6):497-500.
 • Nanba H, Kodama N, Schar D, Turner D. (2000): “Effects of Maitake (Grifola frondosa) glucan in HIV-infected patients.” Mycoscience, 41(4):293-295.
 • Nakai R, Masui H, Horio H, Ohtsuru, M. (1999): “Effect of Maitake (Grifola frondosa) water extract on inhibition of adipocyte conversion of C3H10T1/2B2C1 cells.” Journal of nutritional science and vitaminology, 45(3):385-389.
 • Park HS, Hwang YH, Kim MK, Hong GE, Lee HJ, Nagappan A, Yumnam S, Kim EH, Heo JD, Lee SJ, Won CK, Kim GS. (2014): “Functional polysaccharides from Grifola frondosa aqueous extract inhibit atopic dermatitis-like skin lesions in NC/Nga mice.” Bioscience, biotechnology, and biochemistry, (ahead-of-print), 1-8.
 • Zhang Y, Mills GL, Nair MG. (2002): “Cyclooxygenase inhibitory and antioxidant compounds from the mycelia of the edible mushroom Grifola frondosa” J Agric Food Chem., 50(26):7581-5.
 • Zhuang C, Wasser SP. (2004): “Medicinal value of culinary-medicinal Maitake mushroom Grifola frondosa (Dicks.:Fr.) SF Gray (Aphyllophoromycetideae). Review.” International Journal of Medicinal Mushrooms, 6:287–313.

HERICIUM (Hericium erinaceus)

Δυναμώνει το στομάχι, το μυαλό και το νευρικό σύστημα

 • Abdulla MA, Fard AA, Sabaratnam V, Wong KH, Kuppusamy UR, Abdullah N, Ismail S. (2011): “Potential Activity of Aqueous Extract of Culinary-Medicinal Lion’s Mane Mushroom, Hericium erinaceus (Bull.: Fr.) Pers. (Aphyllophoromycetideae) in Accelerating Wound Healing in Rats.” International journal of medicinal mushrooms, 13(1):33-39.
 • Friedman M. (2015): “Chemistry, nutrition, and health-promoting properties of Hericium erinaceus (Lion’s Mane) mushroom fruiting bodies and Mycelia and their bioactive compounds.” Journal of Agricultural and Food Chemistry, 63(32):7108-7123.
 • Hua Y. (2009): “Mechanism of Hericium particles on treatment of chronic atrophic gastritis.” Medical Journal of West China, 10(4).
 • Kawagishi H, Zhuang C. (2008): “Compounds for dementia from Hericium erinaceum.” Drugs of the Future, 33(2):149.
 • Kolotushkina EV, Moldavan MG, Voronin KY, Skibo GG. (2003): “The influence of Hericium erinaceus extract on myelination process in vitro.” Fiziol Zh, 49(1):38-45.
 • Kim YO, Lee SW, Kim JSA. (2014): “Comprehensive review of the therapeutic effects of Hericium erinaceus in neurodegenerative disease.” J. Mushrooms, 12(2):77-81.
 • Mori K, Inatomi S, Ouchi K, Azumi Y, Tuchida T. (2009): “Improving effects of the mushroom Yamabushitake (Hericium erinaceus) on mild cognitive impairment: a double-blind placebo-controlled clinical trial.” Phytotherapy Research, 23(3):367-372.
 • Moldavan M, Grygansky AP, Kolotushkina OV, Kirchhoff B, Skibo GG, Pedarzani P. (2007): “Neurotropic and trophic action of lion’s mane mushroom Hericium erinaceus (Bull.: Fr.) Pers. (Aphyllophoromycetideae) extracts on nerve cells in vitro.” International Journal of Medicinal Mushrooms, 9(1):15-28.
 • Nagano M, Shimizu K, Kondo R, Hayashi C, Sato D, Kitagawa K, Ohnuki K. (2010): “Reduction of depression and anxiety by 4 weeks Hericium erinaceus intake.” Biomed Res., 31:231-237.
 • Phan CW, David P, Naidu M, Wong KH, Sabaratnam V. (2015): “Therapeutic potential of culinary-medicinal mushrooms for the management of neurodegenerative diseases: diversity, metabolite, and mechanism.” Critical reviews in biotechnology, 35(3):355-368.
 • Shang X, Tan Q, Liu R, Yu K, Li P, Zhao GP. (2013): “In vitro anti-Helicobacter pylori effects of medicinal mushroom extracts, with special emphasis on the Lion’s Mane mushroom, Hericium erinaceus (Higher Basidiomycetes).” International journal of medicinal mushrooms, 15(2):165-174.
 • Thongbai B, Rapior S, Hyde KD, Wittstein K, Stadler M. (2015): “Hericium erinaceus, an amazing medicinal mushroom.” Mycological Progress, 14(10):1-23.
 • Wong KH, Kanagasabapathy G, Naidu M, David P, Sabaratnam V. (2014): “Hericium erinaceus (Bull.:Fr.) Pers., a medicinal mushroom, activates peripheral nerve regeneration.” Chinese journal of integrative medicine, 1-9:427-446.
 • Wong KH, Naidu M, David RP, Bakar R, Sabaratnam V. (2012): “Neuroregenerative potential of lion’s mane mushroom, Hericium erinaceus (Bull.: Fr.) Pers. (Higher Basidiomycetes), in the treatment of peripheral nerve injury (Review).” International journal of medicinal mushrooms, 14(5):427-446.
 • Yu CG, Xu ZM, Zhu QK. (1999): “Cytoprotective Effects of Hericium Erinaceus on Gastric Mucosa in Rats [J].” Chinese Journal of Gastroenterology, (2):013.

LENTINUS (Lentinus edodes)

Για φούσκωμα του εντέρου, αλλεργίες και τερηδόνα

 • Badalyan SM. (2004): “Antiprotozoal activity and mitogenic effect of mycelium of culinary-medicinal Shiitake mushroom Lentinus edodes (Berk.) Singer (Agaricomycetideae).” International Journal of Medicinal Mushrooms, 6:131-138.
 • Bae EA, Kim DH and Han MJ. (1997): “Effect of Lentinus edodes on the growth of intestinal lactic acid bacteria.” Arch Pharmac Res, 20:443-447.
 • Ciric L, Pratten J, Wilson M, Spratt D. (2010): “Development of a novel multi-triplex qPCR method for the assessment of bacterial community structure in oral populations.” Environmental Microbiology Reports, 2(6):770-774.
 • Ciric L, Tymon A, Zaura E, Lingström P, Stauder M, Papetti A, Signoretto C, Pratten J, Wilson M, Spratt D. (2011): “In vitro assessment of Shiitake mushroom (Lentinus edodes) extract for its antigingivitis activity.” J Biomed Biotechnol, 507908.
 • Hobbs C. (2000): “Medicinal value of Lentinus edodes (Berk.) Sing. A literature review.” International Journal of Medicinal Mushrooms, 2:287-302.
 • Kuznetsov OIU, Mil’kova EV, Sosnina AE, Sotnikova NIU. (2004): “Antimicrobial action of Lentinus edodes juice on human microflora.” Zhurnal mikrobiologii, epidemiologii, i immunobiologii, (1):80-82.
 • Lee GS, Byun HS, Yoon KH, Lee JS, Choi KC, Jeung, EB. (2009): “Dietary calcium and vitamin D2 supplementation with enhanced Lentinus edodes improves osteoporosis-like symptoms and induces duodenal and renal active calcium transport gene expression in mice.” European journal of nutrition, 48(2):75-83.
 • Mizuno M, Nishitani Y, Hashimoto T, Kanazawa K. (2009): “Different suppressive effects of fucoidan and lentinan on IL-8 mRNA expression in in vitro gut inflammation.” Bioscience, biotechnology, and biochemistry, 73(10):2324-2325.
 • Shouji N. (2000): “Anticaries effect of a component from Shiitake (an edible mushroom).” Caries Res, 34:94-98.
 • Signoretto C, Burlacchini G, Marchi A, Grillenzoni M, Caval- leri G, Ciric L, Lingström P, Pezzati E, Daglia M, Zaura E, Pratten J, Spratt DA, Wilson M, Canepari P. (2011): “Testing a low molecular mass fraction of a mushroom (Lentinus edodes) extract formulated as an oral rinse in a cohort of volunteers.” Journal of Biomedicine and Biotechnology, 7:1-7.
 • Wasser SP. (2005): “Shiitake (Lentinus edodes).” Encyclopedia of dietary supplements, Marcel Dekker, New York (USA). pp. 653-664.
 • Yamada J, Hamuro J, Hatanaka H, Hamabata K, Kinoshita S. (2007): “Alleviation of seasonal allergic symptoms with superfine β-1, 3- glucan: a randomized study.” Journal of allergy and clinical immunology, 119(5):1119-1126.
 • Yamamoto Y, Shirono H, Kono K, Ohashi Y. (1997): “Immunopotentiating Activity of the Water-soluble Lignin Rich Fraction Prepared from LEM-The Extract of the Solid Culture Medium of Lentinus edodes Mycelia-.” Bioscience, biotechnology, and biochemistry, 61(11):1909-12.
 • Zaura E, Buijs MJ, Hoogenkamp MA, Ciric L, Papetti A, Signo- retto C, Stauder M, Lingström P, Pratten J, Spratt DA, Wilson M. (2011): “the effects of fractions from Shiitake mushroom on composition and cariogenicity of dental plaque microcosms in an in vitro caries model.” Journal of Biomedicine and Biotechnology, 10:1-10.

PLEUROTUS (Pleurotus ostreatus)

Αποβάλλει τη χοληστερόλη από τις αρτηρίες

 • Bergendiova K, Tibenska E, Majtan J. (2011): “Pleuran (β-glucan from Pleurotus ostreatus) supplementation, cellular immune response and respiratory tract infections in athletes.” European journal of applied physiology, 111(9):2033.
 • Bezalel L, Hadar Y, Cerniglia CE. (1996): “Mineralization of polycyclic aromatic hydrocarbons by the white rot fungus Pleurotus ostreatus.” Applied and environmental microbiology, 62(1):292-295.
 • Bobek P, Galbavý S. (1999): “Hypocholesterolemic and antiatherogenic effect of oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) in rabbits.” Nahrung, Oct. 43(5):339-42.
 • Bobek P, Hromadová M, Ozdín L. (1995): “Oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) reduces the activity of 3-hydroxy-3-methylglutaryl CoA reductase in rat liver microsomes.” Experientia, 51(6):589-591.
 • Chirinang P, Intarapichet KO. (2009): “Amino acids and antioxidant properties of the oyster mushrooms, Pleurotus ostreatus and Pleurotus sajor-caju.” Science Asia, 35:326-331.
 • Isai M, Elanchezhian R, Sakthivel M, Chinnakkaruppan A, Rajamohan M, Jesudasan CN, Geraldine P. (2009): “Anticataractogenic effect of an extract of the oyster mushroom, Pleurotus ostreatus, in an experimental animal model.” Current eye research, 34(4):264-273.
 • Iwalokun BA, Usen UA, Otunba AA, Olukoya DK. (2007): “Comparative phytochemical evaluation, antimicrobial and antioxidant properties of Pleurotus ostreatus.” African Journal of Biotechnology, 6(15):1732-1739.
 • Jayakumar T, Ramesh E, Geraldine P. (2006): “Antioxidant activity of the oyster mushroom, Pleurotus ostreatus, on CCl4-induced liver injury in rats.” Food Chem Toxicol, 44:1989-96.
 • Jayakumar T, Thomas PA, Geraldine P. (2007): “Protective effect of an extract of the oyster mushroom, Pleurotus ostreatus, on antioxidants of major organs of aged rats.” Exp Gerontol, 42:183-91.
 • Jayakumar T, Thomas PA, Ramesh E, Geraldine P. (2010): “An extract of the Pleurotus ostreatus mushroom bolsters the glutathione redox system in various organs of aged rats.” Journal of medicinal food, 13(4):771-778.
 • Jedinak A, Dudhgaonkar S, Wu QL, Simon J, Sliva, D. (2011): “Antiinflammatory activity of edible oyster mushroom is mediated through the inhibition of NF-kB and AP-1 signaling.” Nutr J, 10:52.
 • Nosal’ova V, Bobek P, Cerna S, Galbavý S, Stvrtina S. (2001): “Effects of pleuran (beta-glucan isolated from Pleurotus ostreatus) on experimental colitis in rats.” Physiological research/Academia Scientiarum Bohemoslovaca, 50(6):575-581.
 • Rovenský J, Stančíkova M, Švík K, Bauerová K, Jurčovičová J. (2011): “The effects of β-glucan isolated from Pleurotus ostreatus on methotrexate treatment in rats with adjuvant arthritis.” Rheumatology international, 31(4):507-511.
 • Sirag HM. (2009): “Biochemical and hematological studies for the protective effect of oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) against glycerol-induced acute renal failure in rats.” J Biol Sci, 9:746-752.
 • Synytsya A, Míčková K, Synytsya A, Jablonský I, Spěváček J, Erban V, Čopíková J. (2009): “Glucans from fruit bodies of cultivated mushrooms Pleurotus ostreatus and Pleurotus eryngii: Structure and potential prebiotic activity.” Carbohydrate Polymers, 76(4):548-556.

POLYPORUS (Polyporus umbellatus)

Εξαιρετικό για τριχόπτωση, υψηλή αρτηριακή πίεση, κατακράτηση υγρών και νεφρική νόσο

 • Inaoka Y, Shakuya A, Fukazawa H, Ishida H, Nukaya H, Tsuji K, Kuroda H, Okada M, Fukushima M, Kosuge T. (1994): “Studies on active substances in herbs used for hair treatment. I. Effects of herb extracts on hair growth and isolation of an active substance from Polyporus umbellatus F.” Chem Pharm Bull, 42(3):530-3.
 • Ishida H, Inaoka Y, Shibatani J, Fukushima M, Tsuji K. (1999): “Studies of the active substances in herbs used for hair treatment. II. Isolation of hair regrowth substances, acetosyringone and Polyporusterone A and B, from Polyporus umbellatus Fries.” Biol Pharm Bull, 22(11):1189-92.
 • Koide T, Yamaguchi S, Utsunomiya M, Yoshioka YT, Sugiyawia K. (1995): “The inhibitory effect of kampou extracts on in vitro calcium oxalate crystallization and in vivo stone formation in an animal model.” International Journal of Urology, 2(2):81-86.
 • Li JJ, Tu YY, Tong JZ, Wang PT. (2000): “Inhibitory activity of Dianthus superbus L. and 11 kinds of diuretic Traditional Chinese medicines for urogenital Chlamydia trachomatis in vitro.” Zhongguo Zhong Yao Za Zhi, 25(10):628-30.
 • Liu J, McIntosh H, Lin H. (2001): “Chinese medicinal herbs for chronic hepatitis B: a systematic review.” Liver, 21(4):280-286.
 • Sekiya N, Hikiami H, Nakai Y, Sakakibara I, Nozaki K, Kouta K, Shimada Y, Terasawa K. (2005): “Inhibitory effects of triterpenes isolated from Chuling (Polyporus umbellatus) Fries on free radical-induced lysis of red blood cells.” Biol Pharm Bull, 28(5):817-21.
 • Shi JJ, Miao F, Liu FL. (1998): “Therapeutic effect of medicinal herbs and western drugs on hepatitis B virus.” World J Gastroenterol, 4(Suppl 2):61- 62.
 • Wang JH, Wang SY, Shi TL, Zhang CR, Xu H, Lai Z, Geng, XY. (2004): “Study on the mechanism of Zhuling decoction on refraining the formation of calculus of kidney.” Hunan Guiding J TCM, 10:80-82.
 • Xiong LL. (1993): “Therapeutic effect of combined therapy of Salvia miltiorrhizae and Polyporus umbellatus polysaccharide in the treatment of chronic hepatitis B.” Zhongguo Zhong Xi Yi Jie He Za Zhi. 13(9):533-5,
 • 516-7. Yuan D, Mori J, Komatsu KI, Makino T, Kano Y. (2004): “An antialdosteronic diuretic component (drain dampness) in Polyporus sclerotium.” Biol Pharm Bull, 27(6):867-70.
 • Zhang G, Zeng X, Han L, Wei JA, Huang H. (2010): “Diuretic activity and kidney medulla AQP1, AQP2, AQP3, V2R expression of the aqueous extract of sclerotia of Polyporus umbellatus FRIES in normal rats.” Journal of ethnopharmacology, 128(2):433-437.
 • Zhang YH, Liu YL, Yan SC. (1991): “Effect of Polyporus umbellatus polysaccharide on function of macrophages in the peritoneal cavities of mice with liver lesions.” Zhong Xi Yi Jie He Za Zhi (Chinese Journal of Modern Developments in Traditional Medicine), 11:198,225-226.