Μενού

Βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης (παρενέργειες κάνναβης)
b01 memory-loss

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Short-Term Memory Loss” https://www.marijuanadoctors.com/side-effects/short-term-memory-loss/

Medical content reviewed by Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer, Updated on January 25, 2019)

Προκαλεί η κάνναβη απώλεια μνήμης;

Εάν είσαι ήδη ασθενής που κάνει ιατρική χρήση της κάνναβης, πιθανότατα γνωρίζεις την επίδραση της κάνναβης στην μνήμη. Παίρνεις τα φάρμακά σου και ξαφνικά δεν μπορείς να θυμηθείς πού είναι το πορτοφόλι σου ή μπαίνεις σε ένα δωμάτιο και ξεχνάς γιατί μπήκες εκεί. Αυτό μπορεί να είναι ένα ανησυχητικό συναίσθημα, αλλά μην ανησυχείς. Η απώλεια μνήμης είναι μια κοινή παρενέργεια και μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Οι μελέτες τώρα αναφέρουν αυτό που ήδη γνωρίζουμε. Υπάρχει σχέση μεταξύ της κάνναβης και της απώλειας μνήμης. Ωστόσο, αυτά τα ερευνητικά προγράμματα δείχνουν ότι επηρεάζει μόνο τις βραχυπρόθεσμες μνήμες και δεν θα προκαλέσει μακροπρόθεσμη απώλεια μνήμης. Γιατί όμως συμβαίνει; Και υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να το αποφύγουμε;

Πώς επηρεάζει η κάνναβη την μνήμη μας;

Ο λόγος που η κάνναβη επηρεάζει την μνήμη μας είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο είναι μια χρήσιμη φαρμακευτική θεραπεία, είναι λόγω της σύνδεσης της κάνναβης με το ενδοκανναβινοειδές σύστημα (ΕΚΣ) που έχουμε όλοι μας στο σώμα μας. Η κάνναβη αποτελείται από περισσότερες από εκατό ενώσεις που ονομάζονται κανναβινοειδή και σε αυτές περιλαμβάνονται η CBD και η THC. Αυτά τα (φυτο-, έξω-) κανναβινοειδή είναι παρόμοια στην δομή με τα (ένδο-) κανναβινοειδή που βρίσκονται φυσικά στο ΕΚΣ μας.

Τα κανναβινοειδή του σώματός μας λειτουργούν ως νευροδιαβιβαστές, στέλνοντας σήματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων σε όλο το σώμα και των εγκεφαλικών κυττάρων. Αυτό επιτρέπει στο ΕΚΣ να χρησιμεύσει ως γέφυρα μεταξύ του μυαλού και του σώματός μας. Τα κανναβινοειδή επηρεάζουν πολλές διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, όπως αυτές που είναι υπεύθυνες για την κίνηση, την αντίληψη των αισθήσεων, το συναίσθημα, την σκέψη και την μνήμη. Το κανναβινοειδές THC που βρίσκεται στην κάνναβη επηρεάζει ιδιαίτερα τον ιππόκαμπο, όπου δημιουργούνται νέες μνήμες.

Μόνο εάν κάποιος χρησιμοποιεί ακατάλληλη ποσότητα κάνναβης υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την λειτουργία μνήμης του εγκεφάλου μας. Μια ερευνητική μελέτη από το University of Lausanne διαπίστωσε ότι όσοι κάπνιζαν κάνναβη κάθε μέρα για πέντε χρόνια ή περισσότερο, είχαν φτωχότερη λεκτική μνήμη, η οποία συνδέεται με το σχηματισμό βραχυπρόθεσμης μνήμης[1]. Αυτό δεν συνέβαινε με όσους κάπνιζαν λιγότερο.

[1] “What happens when you get stoned every single day for five years(Τι συμβαίνει όταν καταναλώνεις κάνναβη κάθε μέρα για πέντε χρόνια) https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2016/02/01/what-happens-when-you-get-stoned-every-single-day-for-five-years/

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η σχέση μεταξύ απώλειας μνήμης και κατανάλωσης κάνναβης είναι γραμμική. Ουσιαστικά, όσο περισσότερο κάπνιζε κάποιος κάνναβη, τόσο χειρότερη ήταν η μνήμη του. Ωστόσο, ανακάλυψε επίσης ότι άλλες γνωστικές λειτουργίες, όπως η ικανότητα εστίασης και επεξεργασίας, δεν επηρεάζονταν από την ποσότητα κάνναβης που χρησιμοποίησε ο συμμετέχων.

Πρόληψη της απώλειας μνήμης που προκαλείται από την κάνναβη

Για να αποφύγεις τυχόν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην μνήμη σου λόγω της χρήσης κάνναβης, το κλειδί είναι το μέτρο. Εν τω μεταξύ, εδώ είναι μερικά πράγματα που είναι γνωστό ότι βελτιώνουν την λειτουργία του εγκεφάλου, διατηρώντας τον σε κορυφαία φόρμα:

* Υγιεινή διατροφή: Η παροχή απαραίτητων θρεπτικών συστατικών στο σώμα και τον εγκέφαλο είναι ζωτικής σημασίας για έναν πιο υγιή εαυτό. Έχει αποδειχθεί ότι οι δίαιτες πλούσιες σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες Β είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου. Βοηθούν στη δημιουργία μυελίνης, μιας προστατευτικής μόνωσης με βάση το λίπος που περιβάλλει τους νευρώνες του εγκεφάλου.

* Άσκηση: Όλοι γνωρίζουμε ότι η άσκηση βοηθά το σώμα, αλλά ήξερες ότι βοηθάει και τον εγκέφαλό σου; Βοηθά στην παραγωγή νέων νευρώνων, ειδικά στις περιοχές που είναι υπεύθυνες για την μνήμη.

* Ύπνος: Ο ύπνος είναι μια σημαντική κατάσταση για όλους μας. Ξυπνάμε νιώθοντας ανανεωμένοι και γεμάτοι ενέργεια, αλλά είναι επίσης και ο χρόνος στον οποίο οι βραχυπρόθεσμες αναμνήσεις μας μετατρέπονται σε μακροπρόθεσμες. Η στέρηση ύπνου επηρεάζει αυτή την απαραίτητη λειτουργία. Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου προκαλεί δυσκολίες στην εστίαση ή την πλήρη δέσμευση.

* Ασκήσεις ψυχικής υγείας: Εάν ανησυχείς για την διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου σου, απλές εγκεφαλικές ασκήσεις βοηθούν να εξασκήσεις δεξιότητες λεκτικής μνήμης. Αυτά περιλαμβάνουν παιχνίδια μνήμης, απομνημόνευση ποιημάτων, γραφή, παρακολούθηση διαλέξεων και μια πάρα πολλές άλλες συναρπαστικές δραστηριότητες.