Μενού

Κατανόηση του γονότυπου, του φαινότυπου και χημειότυπου στην κάνναβη
b00 980

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: “Understanding cannabis phenotypes, genotypes and chemotypes”, https://dutch-passion.com/en/blog/understanding-cannabis-phenotypes-genotypes-and-chemotypes-n980

July 17th 2020)

Είχες ποτέ μια σοδειά από φυτά κάνναβης μιας ποικιλίας που ήταν απλά τόσο καλή, που θέλεις να καλλιεργήσεις ξανά τα φυτά της για να πάρεις το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα; Και μετά, στην επόμενη συγκομιδή, με έκπληξη διαπιστώνεις ότι αυτή η τελευταία σοδειά από φυτά της ίδιας ποικιλίας μοιάζει ελαφρώς διαφορετική από την σοδειά της προηγούμενης καλλιέργειας. Η δομή των μπουμπουκιών sativa που κάποτε απολάμβανες μπορεί τώρα να είναι ελαφρώς πιο indica. Είναι ο ίδιος σπόρος της ίδιας ποικιλίας κάνναβης, οπότε τι μπορεί να έχει συμβεί;

Τι είναι οι φαινότυποι της κάνναβης;

Δύο παράγοντες επηρεάζουν τον τρόπο ανάπτυξης κάθε φυτού κάνναβης, η γενετική και το περιβάλλον.

Η γενετική σύνθεση του φυτού, που ονομάζεται επίσης γονότυπος (ο τύπος από τους γονείς, η γενετική, η κληρονομικότητα, genotype), καθορίζει τον τύπο ανάπτυξης. Ο γονότυπος επιτρέπει στο φυτό να εκφράζει μια σειρά διαφορετικών δυνατοτήτων ανάπτυξης. Αλλά είναι το συγκεκριμένο εσωτερικό περιβάλλον (οι συνθήκες καλλιέργειας από την φύτευση του σπόρου έως την συγκομιδή) που παρέχεται από τον καλλιεργητή (ή από τις συνθήκες που επικρατούν σε μια καλλιέργεια εξωτερικού χώρου, για τους υπαίθριους καλλιεργητές) που επιτρέπει έναν συγκεκριμένο τύπο χαρακτηριστικών να εκφραστεί και να κυριαρχήσει στο φυτό.

Αυτή η φυσική έκφραση/ εμφάνιση ενός γονότυπου ονομάζεται φαινότυπος (ο τύπος της εμφάνισης, αυτό που φαίνεται, phenotype ή pheno). Αυτό σημαίνει απλώς τα χαρακτηριστικά που το περιβάλλον βγάζει από την ή πάνω στην, γενετική του φυτού. Το περιβάλλον, επομένως, μπορεί να κατευθύνει τις διάφορες ιδιότητες των φυτών, συμπεριλαμβανομένου του χρώματος, του σχήματος, της οσμής και της παραγωγής ρητίνης.

Ο οδηγός μας στην γενετική της κάνναβης θα μας εξηγήσει το πώς εξελίχθηκε το φυτό της κάνναβης και οι επακόλουθοι φαινότυποι που προκύπτουν από τις αυτόχθονες (land-race) ποικιλίες στην τωρινή σύγχρονη γενετική της κάνναβης.

Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα αυξήσει την κατανόηση πάνω στον καθορισμό των χαρακτηριστικών για κάθε ποικιλία και τις διάφορες λεπτές διαφορές στους φαινοτύπους των φυτών της κάνναβης που καλλιεργούνται από την ίδια ποικιλία.

Κατανόηση του γονότυπου, του φαινότυπου και χημειότυπου στην κάνναβη


Γιατί χρησιμοποιείται ο φαινότυπος για την περιγραφή των ποικιλιών της κάνναβης;

Πριν από την ανθρώπινη παρέμβαση, η κάνναβη μεγάλωνε μόνη της στην φύση και προσαρμόζονταν στις συγκεκριμένες κλιματικές και περιβαλλοντικές συνθήκες που αντιμετώπιζε. Οι ποικιλίες Indica[1] προσαρμόστηκαν σε σκληρότερες, ψυχρότερες συνθήκες και ευδοκιμούσαν σε ορεινές περιοχές, παράγοντας έτσι πολύ συχνά κοντά και θαμνώδη φυτά. Τα φυτά είχαν συχνά πλατιά φύλλα και άνθιζαν γρηγορότερα από ότι αυτά του υποείδους sativa. Οι ποικιλίες Sativa[2] προσαρμόστηκαν μέσω της φυσικής επιλογής για να αντιμετωπίσουν καλά τις τροπικές συνθήκες της ζούγκλας και της ζώνης κοντά στον ισημερινό, παράγοντας συχνά λιγνά και ψηλά φυτά με λεπτά φύλλα.

[1] “Indica Seeds(Σπόροι από ποικιλίες Indica) https://dutch-passion.com/en/indica-seeds

[2] “Sativa Seeds(Σπόροι από ποικιλίες Sativa) https://dutch-passion.com/en/sativa-seeds

Καθώς οι καλλιεργητές κάνναβης έκαναν διασταυρώσεις από αυτές τις ποικιλίες, κατέστη σαφές ότι οι νέες υβριδικές ποικιλίες (με διασταύρωση ανάμεσα σε ποικιλίες του υποείδους Indica και του υποείδους Sativa) θα μπορούσαν να παράγουν μια σειρά φαινοτύπων και γονότυπων. Για ορισμένους καλλιεργητές, η ευρεία επιλογή διαφορετικών φαινοτύπων στο χώρο καλλιέργειάς τους είναι ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα. Η ποικιλία διαφορετικών φυτών προσφέρει μια επιλογή γεύσεων, αρωμάτων και παραγωγή υψηλών προδιαγραφών. Ωστόσο, πολλοί καλλιεργητές (ειδικά οι μεγάλης κλίμακας εμπορικοί καλλιεργητές) αποδίδουν πολύ υψηλή αξία σε μια συγκομιδή σχεδόν πανομοιότυπων φυτών και πολλοί προτιμούν να χρησιμοποιούν κλώνους αντί για σπόρους για να έχουν έτσι φυτά που θα είναι πανομοιότυπα με τα επιλεγμένα φυτά-μητέρες.

* Ψηλοί φαινότυποι:

Ένας ψηλός φαινότυπος (upright phenotype) είναι ο όρος που χρησιμοποιείται συνήθως για έναν φαινότυπο κάνναβης με ψηλότερη, λεπτή δομή φυτού που εμφανίζει περισσότερα χαρακτηριστικά sativa από ότι έναν θαμνώδη και κοντό φαινότυπο που είναι χαρακτηριστικά μιας indica ποικιλίας.

Κατανόηση του γονότυπου, του φαινότυπου και χημειότυπου στην κάνναβη


Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των γονότυπων και των φαινοτύπων;

Τα φυτά και τα ζώα έχουν αναπτυχθεί με την ίδια βασική αρχή της εξέλιξης. Σε κάθε ζωντανό οργανισμό υπάρχει ένας γενετικός κώδικας στο DNA του, γνωστός ως γονότυπος. Δεν μοιάζουν όλα τα φυτά κάνναβης που έχουν τον ίδιο γονότυπο. Αυτό συμβαίνει επειδή η εμφάνιση των φυτών επηρεάζεται από τις συνθήκες καλλιέργειας και το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνουν. Παρομοίως, δεν έχουν το ίδιο γονότυπο όλα τα φυτά κάνναβης που έχουν την ίδια εξωτερική εμφάνιση.

Ο γονότυπος (γενετικός κώδικας) φέρει τις βασικές γενετικές πληροφορίες που θα ελέγχουν / καθορίζουν την επακόλουθη ανάπτυξη και εμφάνιση του φυτού κάνναβης. Ο γονότυπος δεν είναι ένα άκαμπτο και αμετάβλητο σύνολο γενετικών οδηγιών τις οποίες το φυτό κάνναβης πρέπει να υπακούει με κάθε κόστος. Είναι πιο ακριβές να σκεφτόμαστε τον γονότυπο ως τα βασικά γενετικά όρια που καθορίζουν μια σειρά δυνατοτήτων. Το περιβάλλον καλλιέργειας που δίνουμε στο φυτό καθορίζει ποια συγκεκριμένα μέρη του γονότυπου θα είναι διαθέσιμα για να εμφανιστούν.

Κατανόηση του γονότυπου, του φαινότυπου και χημειότυπου στην κάνναβη


Γονότυπος + περιβάλλον + αλληλεπιδράσεις γονότυπου = Φαινότυπος

Ένας θηλυκοποιημένος σπόρος Blueberry[3] θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε ένα φυτό που θα παράγει όμορφες μπλε αποχρώσεις στα μπουμπούκια και τα φύλλα στον υπαίθριο κήπο σου. Αλλά ο ίδιος ακριβώς σπόρος, αν καλλιεργηθεί σε έναν εσωτερικό χώρο με υψηλότερες θερμοκρασίες, δεν θα εκφράσει σχεδόν ποτέ αυτά τα χρώματα. Ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσεται ο σπόρος Blueberry, το περιβάλλον που παρέχεται και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του φυτού και του περιβάλλοντος είναι οι παράγοντες που καθορίζουν τον φαινότυπο.

[3] “Blueberry, 1970’s Original Blueberry(Ποικιλία Blueberry, Original Blueberry του 1970) https://dutch-passion.com/en/cannabis-seeds/blueberry

Αν και ο γονότυπος του Blueberry φέρει τις γενετικές πληροφορίες που παράγουν μπλε και μοβ χρώματα στα μπουμπούκια, είναι το περιβάλλον (και συγκεκριμένα η θερμοκρασία σε αυτό το περιβάλλον) που θα διευκολύνει ή όχι την εμφάνιση αυτού του χρωματισμού. Οι πράσινες και μπλε παραλλαγές / εκδόσεις του Blueberry είναι διαφορετικοί φαινότυποι της ίδιας ποικιλίας. Άλλες πορφυρές ποικιλίες όπως το Purple #1[4] και το Auto Blackberry Kush[5] εμφανίζουν επίσης εκφράσεις χρώματος που μπορεί να επηρεαστούν από τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

[4] “Purple #1, Purple Afghani(Purple #1, Purple Afghani) https://dutch-passion.com/en/cannabis-seeds/purple-1

[5] “Auto Blackberry Kush, Auto Blackberry Kush feminized(Αυτόματη Blackberry Kush, Αυτόματης ανθοφορίας ποικιλία Blackberry Kush θηλυκοποιημένη) https://dutch-passion.com/en/cannabis-seeds/auto-blackberry-kush

Ένας καλός τρόπος για να κατανοήσουμε τον φαινότυπο στα φυτά της κάνναβης και το πώς αυτός προκύπτει, είναι με την ακόλουθη εξίσωση:

* Τύπος φαινοτύπου:

(Γονότυπος φυτού + περιβάλλον) + αλληλεπιδράσεις γονότυπου με το περιβάλλον = Φαινότυπος

Οι περιβαλλοντικές επιδράσεις στους φαινοτύπους των φυτών κάνναβης

Ένας φαινότυπος[6] κάνναβης περιγράφει την φυσική εμφάνιση / μορφή των φυτών, το πως αναπτύσσονται βλαστικά τα φυτά, την βιοχημεία και τη συμπεριφορά τους. Ο φαινότυπος μιας συγκεκριμένης ποικιλίας κάνναβης προκύπτει από δύο βασικούς παράγοντες: τον γονότυπο[7] (γενετικός κώδικας) και την επίδραση των εξωτερικών περιβαλλοντικών παραγόντων. Και οι δύο αυτοί καθοριστικοί παράγοντες μπορεί να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους επηρεάζοντας και περαιτέρω τον φαινότυπο.

[6] “Phenotype(Φαινότυπος) https://en.wikipedia.org/wiki/Φαινότυπος

[7] “Genotype(Γονοτύπος) https://en.wikipedia.org/wiki/Genotype

Ορισμένα γονίδια παράγουν έναν συγκεκριμένο φαινότυπο κάνναβης μόνο σε συγκεκριμένες περιβαλλοντικές συνθήκες. Για παράδειγμα, ο μοβ χρωματισμός σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Ορισμένοι φαινότυποι θα μπορούσαν να είναι το αποτέλεσμα πολλαπλών περιβαλλοντικών επιδράσεων. Όπως θα σου πει οποιοσδήποτε έμπειρος καλλιεργητής κάνναβης, το περιβάλλον παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της συνολικής ποιότητας, στην παραγωγή της ρητίνης, του αρώματος, των χρωμάτων και του μεγέθους του κάθε φυτού της κάνναβης. Θα μπορούσαμε να έχουμε ένα φυτό με μια γενετική από μια εξαιρετικά υψηλής απόδοσης ποικιλία όπως η Auto Ultimate[8], αλλά εάν τα φυτά καλλιεργηθούν σε κακές/ δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες, το πλήρες γενετικό δυναμικό του φυτού δεν θα επιτευχθεί ποτέ εντελώς.

[8] “Auto Ultimate, The Ultimate X Auto Mazar(Auto Ultimate, Ultimate X Auto Mazar) https://dutch-passion.com/en/cannabis-seeds/auto-ultimate

Μια επιβεβαίωση αυτής της πραγματικότητας είναι να καλλιεργήσει κάποιος κλώνους από το ίδιο φυτό-μητέρα σε δύο διαφορετικά περιβάλλοντα, με διαφορετικά συστήματα καλλιέργειας, διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και σε διαφορετικά μέσα καλλιέργειας, εκεί θα δούμε ότι θα έχουμε και διαφορετικά τελικά αποτελέσματα.

Θα μπορούσαμε να δώσουμε πανομοιότυπους κλώνους κάνναβης σε δύο διαφορετικούς καλλιεργητές που καλλιεργούν με/σε διαφορετικές συνθήκες τα φυτά τους. Τα φυτά που θα παραχθούν από τους καλλιεργητές μπορεί να μοιράζονται την ίδια πανομοιότυπη γενετική, αλλά θα μπορούσαν να καταλήξουν να φαίνονται εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους λόγω του τρόπου με τον οποίο το περιβάλλον κατευθύνει και επηρεάζει την ανάπτυξη των φυτών. Ακόμη και μικρές διαφορές στην επιλογή / χρήση των θρεπτικών ουσιών θα επηρεάσουν την ανάπτυξη και το τελικό αποτέλεσμα του κάθε φυτού.

Δεδομένου ότι τα μοσχεύματα / κλώνοι κάνναβης μπορεί να καταλήξουν να φαίνονται αρκετά διαφορετικά όταν καλλιεργούνται σε διαφορετικούς χώρους καλλιέργειας, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα πακέτα σπόρων κάνναβης θα δώσουν επίσης διαφορετικά αποτελέσματα από τον έναν καλλιεργητή στον άλλο. Ακόμη και όταν η γενετική της κάνναβης έχει σταθεροποιηθεί και διασταυρωθεί επαγγελματικά από μια κορυφαία εταιρεία σπόρων και ακόμη και σε βελτιστοποιημένες συνθήκες εσωτερικής καλλιέργειας, μπορεί και πάλι να περιμένουμε να δούμε παραλλαγές μεταξύ των φυτών που καλλιεργούνται από σπόρους.

Κατανόηση του γονότυπου, του φαινότυπου και χημειότυπου στην κάνναβη


Γιατί οι σπόροι της κάνναβης μου μεγαλώνουν διαφορετικά, ακόμη και αν οι συνθήκες είναι πανομοιότυπες από καλλιέργεια σε καλλιέργεια;

Ακόμη και οι νόμιμοι παραγωγοί κάνναβης με άδεια καλλιέργειας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων αγωνίζονται να διατηρήσουν το ίδιο περιβάλλον από την μια καλλιέργεια στην επόμενη, από την μια περίοδο στην άλλη. Οι θερμοκρασίες ποικίλλουν συχνά από καλλιέργεια σε καλλιέργεια λόγω των εποχών. Η υγρασία είναι ένας άλλος λεπτός παράγοντας που επηρεάζει το περιβάλλον ανάπτυξης. Οι συνθήκες φωτισμού ενός μεγάλου χώρου έχουν διακυμάνσεις επίσης συχνά, οι λαμπτήρες HPS αρχίζουν να δείχνουν μια μετρήσιμα μειωμένη απόδοση μετά από κάθε καλλιέργεια.

Ακόμη και μικρές διακυμάνσεις στις εντάσεις φωτός στο επίπεδο του θόλου επηρεάζουν το ποια γενετικά χαρακτηριστικά θα εκφραστούν από τα φυτά. Οι καλλιεργητές που χρησιμοποιούν αποθήκες γεμάτες με κλώνους θα παρατηρήσουν διαφορές στην απόδοση και την περιεκτικότητα σε κανναβινοειδή καθώς οι περιβαλλοντικές τους συνθήκες ποικίλλουν από την μια καλλιέργεια στην επόμενη. Οι κοινότητες καλλιέργειας μοιράζονται συχνά κλώνους που προέρχονται από ειδικά επιλεγμένα για αυτόν τον σκοπό φυτά-μητέρες μεταξύ των καλλιεργητών της κοινότητας. Συνήθως αυτά τα φυτά, παρά την ίδια γενετική, θα αναπτυχθούν διαφορετικά στο έδαφος, σε κοκοφοίνικα ή σε μια υδροπονική εγκατάσταση. Ακόμη και οι κλώνοι κάνναβης (που ουσιαστικά είναι ταυτόσημα φυτά) έχουν την τελική τους εμφάνιση να καθοδηγείται / καθορίζεται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες που θα βιώσουν αυτά τα φυτά.

Τι γίνεται με τους φαινοτύπους ποικιλιών αυτόματης ανθοφορίας;

Οι σπόροι από αυτόματης ανθοφορίας ποικιλίες κάνναβης, εκφράζουν επίσης διαφορετικούς φαινοτύπους, όπως κάνουν και οι σπόροι ποικιλιών φωτοπεριόδου. Όταν καλλιεργούμε σπόρους αυτόματης άνθησης είναι πολύ πιθανό να έχουμε μια σειρά από φαινότυπους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σπόροι ποικιλιών αυτόματης άνθισης έχουν σταθερό κύκλο ζωής. Εάν τα φυτά στρεσαριστούν λόγω κάποιον μη βελτιστοποιημένων συνθηκών (έλλειψη χώρου για την ρίζα, ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες, κακή τροφοδοσία με λίπασμα, κλπ.), τότε το φυτό μπορεί να επηρεαστεί μόνιμα. Αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με την παραλλαγή που εμφανίζεται στον φαινότυπο του φυτού.

Κατανόηση του γονότυπου, του φαινότυπου και χημειότυπου στην κάνναβη

Εύκολος οδηγός για επιλεγμένη αναπαραγωγή φαινότυπου στην κάνναβη

Πώς να επιλέξεις τους καλύτερους φαινότυπους σπόρων κάνναβης

Απλά κοιτάζοντας έναν σπόρο κάνναβης δεν θα σου πει τίποτα για τα είδη των αποτελεσμάτων που θα πάρεις από αυτόν. Αντ’ αυτού, πρέπει να εξετάσεις το ιστορικό της εταιρείας των σπόρων κάνναβης που προμηθεύει αυτούς τους σπόρους. Μια καλή τράπεζα σπόρων κάνναβης θα έχει πίσω της τουλάχιστον μια ή δυο δεκαετίες με σοβαρές εμπειρίες αναπαραγωγής. Θα ξέρει πώς να αναπαράγει ποικιλίες κάνναβης που θα παράγουν ένα στενό σύνολο ευρέως παρόμοιων φυτών από την ίδια γενετική πηγή (γενετική σταθερότητα). Φυσικά, θα δεις και πάλι διαφορές από το ένα φυτό στο άλλο. Αυτό συμβαίνει πάντα όταν καλλιεργούμε από σπόρους. Όμως, μια καλή ποικιλία θα δείξει μια πιο αυστηρή γκάμα αποτελεσμάτων από τους σπόρους μιας ασταθούς ποικιλίας που προήλθε με/από κακές τεχνικές αναπαραγωγής.

Γιατί χρησιμοποιείται ο φαινότυπος για την περιγραφή των ποικιλιών κάνναβης;

Από τότε που οι καλλιεργητές κάνναβης άρχισαν να καλλιεργούν την κάνναβη, παρατηρήθηκαν μικρές διαφορές μεταξύ των μεμονωμένων φυτών. Η ελληνική λέξη “φαίνω” σημαίνει και “εμφανίζομαι και εμφανίζω, φαίνομαι, φανερώνομαι”. Οι φαινότυποι είναι μια απλή περιγραφή που εξηγεί αυτές τις παραλλαγές ή “τύπους”.

Πώς και πότε προσδιορίζεται ο φαινότυπος στην κάνναβη

Οι περισσότεροι καλλιεργητές τείνουν να φυτεύουν τους σπόρους και να επικεντρώνονται στη διασφάλιση των συνθηκών καλλιέργειας που είναι όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο τέλειο. Μόλις ο καλλιεργητής παρέχει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες καλλιέργειας σε εσωτερικούς χώρους, εναπόκειται στους σπόρους κάνναβης το τι θα παραδώσουν. Το ιστορικό του φαινότυπου στα φυτά κάνναβης από την τελευταία καλλιέργεια μας δεν θα καθορίσει τους φαινότυπους που θα εμφανιστούν στην επόμενη καλλιέργεια. Έτσι, εάν βρούμε έναν φαινότυπο κάνναβης που θεωρούμε ότι είναι ο φαινότυπος των ονείρων μας, μπορεί να θέλουμε να τον διατηρήσουμε, αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν επιστρέψουμε το φυτό στο στάδιο της βλάστησης (re-veg)[9] και το κάνουμε ένα φυτό-μητέρα για να παίρνουμε μοσχεύματα και να φτιάχνουμε κλώνους.

[9] “A Guide to Re-Vegging Cannabis Plants” (Ένας οδηγός για επαναφορά φυτών κάνναβης στο στάδιο της βλάστησης) https://www.leafly.com/news/growing/how-to-re-veg-marijuana-plants-after-harvest

Κατανόηση του γονότυπου, του φαινότυπου και χημειότυπου στην κάνναβη


Πώς να εντοπίζεις χαρακτηριστικά φαινοτύπου στην κάνναβη

Εάν καλλιεργήσεις ένα πακέτο 10 θηλυκοποιημένων σπόρων από μια υβριδική ποικιλία κάνναβης, πιθανότατα θα είσαι σε θέση να ομαδοποιήσεις τα τελικά φυτά σε μερικές ευρείες κατηγορίες. Ίσως θα παρατηρήσεις μερικούς φυτά με ψηλότερους φαινότυπους λόγω κυρίαρχης sativa. Ενδέχεται επίσης να εντοπίσεις μερικούς φαινοτύπους με κοντόχονδρα, θαμνώδη και κοντύτερα φυτά λόγω κυρίαρχης indica. Μπορεί να βρεις ότι τα υπόλοιπα φυτά βρίσκονται κάπου στη μέση, δείχνοντας έναν υβριδικό φαινότυπο κάνναβης. Ωστόσο, ο παρατηρητής καλλιεργητής μπορεί να είναι σε θέση να διακρίνει μερικούς διαφορετικούς φαινότυπους ακόμη και σε εκείνα τα φυτά που εμφανίζουν ισορροπημένους υβριδικούς φαινότυπους.

Είναι κάθε σπόρος ένας διαφορετικός φαινότυπος κάνναβης;

Όχι εάν η αναπαραγωγή του έχει γίνει καλά. Μια επαγγελματική τράπεζα σπόρων θα έχει αφιερώσει αρκετό χρόνο για να διασταυρώσει και να σταθεροποιήσει τους σπόρους κάνναβης για να τους κάνει όσο το δυνατόν πιο συνεπείς στην απόδοσή τους.

Κατά την αναπαραγωγή υβριδίων κάνναβης πόσους διαφορετικούς φαινότυπους μπορούμε να αναμένουμε;

Εκτός αν καλλιεργείς από/με κλώνους, μπορείς πάντα να περιμένεις να εκφραστούν αρκετοί φαινότυποι. Με μια καλά αναπαραγόμενη ποικιλία κάνναβης από έναν παραγωγό σπόρων, μπορείς να περιμένεις περίπου 3-4 κύριους φαινότυπους από ένα πακέτο 10 σπόρων κάνναβης. Περιστασιακά θα βρεις ασυνήθιστους και σπάνιους φαινότυπους κάνναβης, που χαρακτηρίζονται από μια ασυνήθιστη εμφάνιση, γεύση ή άρωμα. Τέτοιοι φαινότυποι κάνναβης είναι συχνά πολύτιμοι.

Πώς παίρνεις έναν μοβ φαινότυπο κάνναβης;

Θα πρέπει να ξεκινήσεις με σπόρους κάνναβης που είναι γνωστό ότι παράγουν μοβ άνθη, όπως η Auto Blackberry Kush[10]. Εάν χρησιμοποιήσεις περιβάλλον με χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (με σβηστά τα φώτα) αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να μεγιστοποιήσεις τις πιθανότητες να αποκτήσεις φαινοτύπους με μοβ φυτά κάνναβης[11]. Η καλλιέργεια σπόρων κάνναβης σε εξωτερικούς χώρους, με δροσερές νυχτερινές θερμοκρασίες, είναι ένας άλλος τρόπος.

[10] “Auto Blackberry Kush, Auto Blackberry Kush feminized” (Auto Blackberry Kush, Auto Blackberry Kush θηλυκοποιημένη) https://dutch-passion.com/en/cannabis-seeds/auto-blackberry-kush

[11] “Purple Weed Seeds(Σπόροι μοβ κάνναβης) https://dutch-passion.com/en/purple-weed-seeds

Κατανόηση του γονότυπου, του φαινότυπου και χημειότυπου στην κάνναβη


Σπόροι κάνναβης, φαινότυποι και γονότυποι

Κάθε σπόρος κάνναβης έχει τον μοναδικό γονότυπο που επηρεάζει την απόκρισή του σε ένα δεδομένο σύνολο συνθηκών καλλιέργειας (ή εξωτερικών συνθηκών). Πολλοί καλλιεργητές αναμένουν ότι οι σπόροι από την ίδια ποικιλία κάνναβης θα έχουν απολύτως πανομοιότυπη γενετική και με την ίδια ανάπτυξη. Δεδομένων όσων γνωρίζουμε για τους γονότυπους και την επακόλουθη ανάπτυξη, αυτή η προσδοκία είναι λανθασμένη.

Πολλοί καλλιεργητές χρησιμοποιούν τον όρο φαινότυπος για να περιγράψουν τις παραλλαγές που λαμβάνουν από την ίδια ποικιλία σπόρων κάνναβης. Ωστόσο, μπορεί να είναι χρήσιμο να τους θεωρήσουμε ως διαφορετικούς γονότυπους. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν είναι μόνο το περιβάλλον που καθοδηγεί την έκφραση ενός συγκεκριμένου φαινοτύπου, αλλά και ο γονότυπος.

Εάν αγοράσεις μερικούς σπόρους κάνναβης μιας συγκεκριμένης ποικιλίας, θα έχεις πραγματικά μια συλλογή μελών της οικογένειας αυτής της συγκεκριμένης ποικιλίας. Αυτά θα μοιραστούν την πολύ στενή γενετική με χιλιάδες αδέλφια. Αλλά είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτά δεν είναι πανομοιότυπα αδέλφια. Οι γονότυποι που περιέχονται στους σπόρους κάνναβης είναι συνήθως πολύ κοντά, με μικρές αλλά κρίσιμες διαφορές.

Ακριβώς όπως τα ανθρώπινα δίδυμα μπορούν να μοιράζονται πολλές κοινές γενετικές από τους ίδιους γονείς, ωστόσο ο καθένας έχει τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα και εμφάνιση που διαμορφώνεται εν μέρει από το περιβάλλον, την διατροφή και στις συνθήκες που έζησαν καθώς μεγάλωναν. Αυτό μοιάζει πολύ με τους φαινότυπους της κάνναβης.

Σπόροι CBD, σπόροι THC και χημειοτύπος

Ένας σχετικά νέος όρος στην κοινότητα κάνναβης είναι ο χημειοτύπος (chemotype)[12]. Καθώς οι παραγωγοί κάνναβης άρχισαν να καλλιεργούν επιλεκτικά φυτά κάνναβης για να είναι πλούσια σε συγκεκριμένα κανναβινοειδή, πχ. σε CBD, η εργαστηριακή ανάλυση έδειξε ότι ο τύπος των κανναβινοειδών μπορεί να ποικίλει σημαντικά.

[12] “Chemotype(Χημικός τύπος) https://en.wikipedia.org/wiki/Chemotype

Μερικοί σπόροι θα μπορούσαν να παράγουν ένα πλούσιο σε CBD αποτέλεσμα, άλλοι ένα πλούσιο σε THC αποτέλεσμα και οι υπόλοιποι μπορεί να είναι κάπου στη μέση με μια αναλογία 1:1 THC προς CBD. Μία από τις προκλήσεις για τους παραγωγούς είναι η σταθεροποίηση του προφίλ κανναβινοειδών με τον επιθυμητό χημειότυπο. Αυτό μπορεί να είναι πχ. μια αναλογία 1:1 THC:CBD.

Στο μέλλον είναι πιθανό να δούμε σπόρους κάνναβης που θα παράγουν φυτά πλούσια σε άλλα κανναβινοειδή όπως CBDV, CBG και άλλα.

Βελτιστοποίηση των συνθηκών καλλιέργειας και των φαινοτύπων της κάνναβης

Δεν θα ξέρεις τι φαινότυπους θα λάβεις στα φυτά κάνναβης όταν ξεκινάς την καλλιέργεια σου. Αλλά μπορείς να μεγιστοποιήσεις τις πιθανότητες ξεκινώντας με υψηλής ποιότητας σπόρους κάνναβης[13] από μια εταιρεία σπόρων με ισχυρό ιστορικό. Μπορείς επίσης να βελτιστοποιήσεις τις συνθήκες καλλιέργειας στον εσωτερικό χώρο καλλιέργειας.

[13] “Cannabis Seeds(Σπόροι κάνναβης) https://dutch-passion.com/en/cannabis-seeds

Η καλλιέργεια κάτω από φώτα LED είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος για να βελτιώσεις την ποιότητα της συγκομιδής σου στο επόμενο επίπεδο χάρη στο βελτιστοποιημένο φάσμα και τη μειωμένη θερμική πίεση στα φυτά.

Σχετικά άρθρα:

* “Growing cannabis outdoors” (Καλλιέργεια κάνναβης σε εξωτερικούς χώρους) https://dutch-passion.blog/growing-cannabis-outdoors/

* “What does the appearance of a cannabis seed indicate” (Τι δείχνει η εμφάνιση ενός σπόρου κάνναβης) https://dutch-passion.com/en/blog/what-does-the-appearance-of-a-cannabis-seed-indicate-n899

* “How to optimise your cannabis growing conditions” (Πώς να βελτιστοποιήσεις τις συνθήκες καλλιέργειας της κάνναβης) https://dutch-passion.blog/perfecting-and-optimizing-conditions-in-your-grow-room/

Κατανόηση του γονότυπου, του φαινότυπου και χημειότυπου στην κάνναβη