Μενού

Κεφάλαιο 4. Θεραπευτικές ιδιότητες των μανιταριών
b00 Healing Mushrooms

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από το βιβλίο: “Healing Mushrooms – A practical guide to healing mushrooms (2020)(Θεραπευτικά μανιτάρια – Ένας πρακτικός οδηγός για τα θεραπευτικά μανιτάρια), σελίδα 12 https://cannalib.eu/healing-mushrooms-a-practical-guide-to-healing-mushrooms-2020/

by Richard Bray)

Τα μανιτάρια δεν είναι ούτε φυτά ούτε λαχανικά, είναι μια τάξη από μόνα τους και σχηματίζουν το δικό τους βασίλειο. Για να κατανοήσουμε τις θεραπευτικές δυνατότητες των μανιταριών, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε από τι αποτελείται ένα μανιτάρι και πώς αναπαράγεται. Σε αυτό το βιβλίο, θα υπάρχουν αναφορές σε διαφορετικά μέρη του μανιταριού καθώς μερικές φορές είναι μόνο ένα μέρος ενός μανιταριού που μελετάται ή/και έχει δείξει χρησιμότητα.

Τα βασικά για τα μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι πιο κοντά σε σχέση με τα ζώα, ωστόσο μοιάζουν με φυτά στη δομή τους. Αποτελούνται από μυκήλιο, από ένα συνήθως καρπικό σώμα, και από σπόρια, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις. Μπορούν να αναπτυχθούν στο έδαφος, σε ζωντανά δέντρα, σε νεκρά δέντρα, σε πριονίδι, σε κομπόστ και ως παρασιτικά σε έντομα. Το βασίλειο είναι εξαιρετικά περίπλοκο και η τρέχουσα έρευνα εξακολουθεί να αγγίζει μόνο την επιφάνεια.

Μυκήλιο

Αυτό είναι το βλαστικό σώμα που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των μυκήτων. Είναι συγκρίσιμο με το ριζικό σύστημα ενός φυτού. Αποτελείται από μακριές λευκές υφές που μοιάζουν με πλέγμα ή νήματα. Το μυκήλιο στερεώνεται στον ξενιστή του και εξαπλώνεται, συχνά αρκετά ευρέως. Μεγάλο μέρος του είναι υπόγειο ή κάτω από το φλοιό δέντρων και δεν είναι άμεσα ορατό στον επίδοξο τροφοσυλλέκτη. Ωστόσο, αυτό ποικίλλει πολύ ανάλογα με τον τύπο μανιταριού. Για ορισμένα είδη, το μυκήλιο είναι εύκολο να εντοπιστεί ή να βρεθεί, με λίγο σκάψιμο ή τράβηγμα του φλοιού του δέντρου.

Το μυκήλιο πρέπει να υπάρχει για να παράγει το καρπικό σώμα, το φυσικό μανιτάρι, όπως το ξέρουμε. Είναι ένας δείκτης για το πού πρόκειται να αναπτυχθεί ένα μανιτάρι. Τα μανιτάρια δεν θα αναπτυχθούν ποτέ σε μέρος όπου δεν έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο μυκηλίων.

Το μυκήλιο αναπτύσσεται σε μέρη όπου έχουν εγκατασταθεί τα σπόρια (που είναι οι “σπόροι” των μανιταριών). Για να παράγει το μυκήλιο ένα φυσικό μανιτάρι, πρέπει να συναντηθούν δύο σπόρια, να παράγουν και τα δύο μυκήλιο και να ενωθούν μεταξύ τους. Η ένωση τους σηματοδοτεί το στάδιο καρποφορίας των μυκήτων.

Υπάρχουν μερικά μανιτάρια που ποτέ ή σπάνια περνούν από το στάδιο του μυκηλίου.

Καρπικό Σώμα

Αυτή είναι η εκδήλωση του μανιταριού, είναι η εικόνα που βλέπεις όταν σκέφτεσαι ένα μανιτάρι, είναι το καρπικό σώμα. Ωστόσο, δεν μοιάζουν όλα με ένα κλασικό μανιτάρι όπως το μανιτάρι button mushroom. Τα καρπικά σώματα είναι αρκετά διαφορετικά. Το βασίλειο με τα καρπικά σώματα μανιταριών είναι ένα άγριο βασίλειο, που μερικές φορές φαίνεται να μην ανήκουν σε αυτόν τον κόσμο.

Σπόρια

Μόλις ωριμάσει ένα καρπικό σώμα, παράγει σπόρια, συνήθως στην κάτω πλευρά του σώματος. Τα σπόρια είναι σαν τους σπόρους ενός φυτού. Τα σπόρια πέφτουν ή ο άνεμος τα απομακρύνει και αν προσγειωθούν σε ευνοϊκές συνθήκες, θα βλαστήσουν. Κάθε μανιτάρι απελευθερώνει χιλιάδες σπόρια. Τα σπόρια που ταξιδεύουν είναι σημαντικά γιατί τα μανιτάρια είναι ριζωμένα στο έδαφος και δεν έχουν άλλο τρόπο εξάπλωσης. Η αναπαραγωγή εξαρτάται από τα σπόρια που απελευθερώνονται.

Όταν τα σπόρια βλασταίνουν, παράγουν μυκήλιο. Δύο συμβατά σπόρια πρέπει να συναντηθούν και να δημιουργήσουν μυκήλιο μαζί για να δημιουργήσουν ένα καρπικό σώμα. Μόλις δημιουργήσουν μυκήλιο μαζί, ο κύκλος ξεκινά εκ νέου.

Κεφάλαιο 4. Θεραπευτικές ιδιότητες των μανιταριών

Η πλειονότητα των φαρμακευτικών ιδιοτήτων (από διάφορες ουσίες) βρίσκεται στο καρπικό σώμα. Οι δοκιμές που διεξάγονται συχνά χρησιμοποιούν ολόκληρο το μανιτάρι, καθώς έχει τη μεγαλύτερη πιθανή χρησιμότητα. Άλλες δοκιμές εξάγουν ιδιότητες από το σώμα και τις απομονώνουν για να καθορίσουν τα ακριβή οφέλη που παρέχονται. Αυτό είναι σημαντικό για να κατανοήσουμε συγκεκριμένα ποια μέρη των μυκήτων έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Τα επιμέρους στοιχεία είναι πιο εύκολο να μελετηθούν και να κατανοηθούν όταν απομονώνονται από το μεγαλύτερο σώμα. Επιπλέον, απομονώνοντας τα στοιχεία, είναι δυνατό να μεγεθυνθούν τα δυνατά σημεία και να φτιάξουμε ένα ισχυρότερο φάρμακο.

Η διαφορά έχει μεγάλο αντίκτυπο. Ένα άτομο μπορεί να χρειαστεί να καταναλώσει 6-8 ουγγιές (170 με 230 γραμμάρια περίπου) ολόκληρου μανιταριού για να λάβει την ίδια φαρμακευτική δόση που βρίσκεται σε ένα συμπυκνωμένο εκχύλισμα.

Σε φαρμακευτικά σκευάσματα, το μυκήλιο χρησιμοποιείται μερικές φορές σε συνδυασμό με το καρπικό σώμα. Το μυκήλιο δεν έχει τις ίδιες ιδιότητες με το σώμα και έχει αποδειχθεί ότι προσθέτει αξία στα φαρμακευτικά συστατικά των μυκήτων. Ωστόσο, αυτό ποικίλλει πολύ ανάλογα με τον τύπο μανιταριού. Η συγκομιδή του μυκηλίου δεν είναι πάντα εύκολη, ειδικά κατά την αναζήτηση τροφής στην φύση (το λεγόμενο foraging). Επίσης, η συγκομιδή του μυκηλίου μπορεί να βλάψει την αποικία των μανιταριών εμποδίζοντας τη μελλοντική ανάπτυξη.

Φαρμακευτικές ιδιότητες

Έρευνες σε όλα τα είδη και τις ποικιλίες μανιταριών δείχνουν ότι περιέχουν συγκεκριμένες ιδιότητες που έχουν ιατρικές δυνατότητες. Οι μύκητες είναι γνωστό ότι έχουν αντιοξειδωτικά, ενισχύουν την υγεία του ανοσοποιητικού, μειώνουν τη φλεγμονή, καταπολεμούν τα καρκινικά κύτταρα, ενισχύουν την εγκεφαλική δραστηριότητα και ενισχύουν θετικά τη γνωστική λειτουργία.

Το μανιτάρι Lion’s Mane, για παράδειγμα, έχει επιδείξει την ικανότητα να αυξάνει την υγεία του εγκεφάλου μέσω ενός φυσικού πεπτιδίου, που ονομάζεται NGF (αυξητικός παράγοντας νεύρων). Αυτό είναι σημαντικό επειδή δοκιμάζεται συγκεκριμένα για την αύξηση της επιβίωσης των νευρώνων στον εγκέφαλο που επηρεάζονται από νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η Νόσος του Alzheimer και η άνοια. Με την τρέχουσα έλλειψη επιτυχημένων θεραπειών που διατίθενται σε άτομα που υποφέρουν από αυτές τις παθήσεις, τα μανιτάρια μπορεί να διαδραματίσουν πολύ κρίσιμο ρόλο.

Το μανιτάρι Chaga, το μανιτάρι Reishi και το μανιτάρι Cordyceps είναι γνωστό ότι αυξάνουν την αντιοξειδωτική δράση. Τα αντιοξειδωτικά είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που επιτίθενται στο σώμα και επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης. Καθώς γερνάμε, οι ελεύθερες ρίζες γίνονται πιο εμφανείς στο σώμα μας και επιταχύνουν τη φθορά του μυαλού και του σώματός μας. Η βελτίωση των επιπέδων αντιοξειδωτικών στο σώμα μας είναι ένας φυσικός τρόπος για την καταπολέμηση των σημαδιών της γήρανσης.

Κεφάλαιο 4. Θεραπευτικές ιδιότητες των μανιταριών

Τιμές ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity / Ικανότητα απορρόφησης ριζών οξυγόνου) κορυφαίων αντιοξειδωτικών τροφών (ανά 100 γραμμάρια)

Εκτός από την αύξηση των αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην καταπολέμηση των μειονεκτημάτων της γήρανσης, πολλοί μύκητες επιδεικνύουν την ικανότητα να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό είναι σημαντικό για τους γηράσκοντες πληθυσμούς, καθώς η ανοσία συχνά μειώνεται στους ηλικιωμένους. Το ανοσοποιητικό σύστημα φθείρεται με την πάροδο του χρόνου και είναι γνωστό ότι παλεύει για την αποτελεσματική καταπολέμηση ασθενειών, ακόμη και εκείνων όπως η γρίπη, τις οποίες θα μπορούσε κάποτε να καταπολεμήσει. Υπάρχουν επίσης πολλές ασθένειες που μειώνουν το ανοσοποιητικό και επηρεάζουν όλες τις ηλικίες, όχι μόνο τους ηλικιωμένους. Το μανιτάρι Chaga, ειδικότερα, έχει δείξει σημαντική αποτελεσματικότητα στην προώθηση της υγείας του ανοσοποιητικού. Το μανιτάρι Shiitake έχει επίσης αποδειχθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ειδικά με άτομα που καταπολεμούν τον καρκίνο.

Μια άλλη φαρμακευτική χρήση των μανιταριών είναι η μείωση της φλεγμονής. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της αρθρίτιδας, συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η ανεπεξέργαστη φλεγμονή περιορίζει σημαντικά την ικανότητα ενός ατόμου να λειτουργήσει. Το μανιτάρι Lion’s Mane, το μανιτάρι Chicken of the Woods και το μανιτάρι Shiitake, για να αναφέρουμε μόνο μερικά, μελετώνται για την αποτελεσματικότητά τους στη μείωση και, ενδεχομένως, στην εξάλειψη της φλεγμονής.

Τα φάρμακα για την καταπολέμηση του καρκίνου είναι μεγάλη επιχείρηση παγκοσμίως και η αποτελεσματικότητά τους ποικίλλει ευρέως. Υπάρχουν τόσοι πολλοί τύποι καρκίνου, που είναι δύσκολο να κατανοήσουμε όλες τις ιδιότητες και τις αιτίες τους. Οι μύκητες διερευνώνται για τη θεραπεία όλων των τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα και του ήπατος. Κάθε καρκίνος είναι διαφορετικός και κάθε φαρμακευτική θεραπεία μανιταριών πρέπει να διαμορφώνεται για κάθε συγκεκριμένο. Μερικά μανιτάρια, όπως το μανιτάρι Reishi και το μανιτάρι Chaga, έχουν επιδείξει ευρύτερες ικανότητες για πολλούς τύπους καρκίνου.

Αν και οι ίδιες οι ιδιότητες των μυκήτων έχουν επαληθευτεί, αυτό που χρειάζεται ακόμα έρευνα είναι ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρούν με το ανθρώπινο σώμα και ο καλύτερος τρόπος για να επωφεληθείτε από αυτές. Αυτός ο τομέας μελέτης έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 5-10 χρόνια καθώς το ενδιαφέρον αυξάνεται.

Θεμελιώδεις φαρμακευτικές ιδιότητες των μανιταριών

Πολυσακχαρίτες, συγκεκριμένα βήτα-D-γλυκάνη και πρωτεογλυκάνες

Οι πολυσακχαρίτες παρουσιάζουν δυνατότητα ρύθμισης του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυξάνουν την ανοσολογική απόκριση και προσαρμόζονται στις ανάγκες του οργανισμού. Όλα τα μανιτάρια έχουν κάποιο είδος πολυσακχαρίτη, αν και ο τύπος και η ποσότητα ποικίλλουν πολύ.

Πολλά φυτά έχουν πολυσακχαρίτες, αν και όχι τόσο πολύπλοκους όσο τα μανιτάρια ή με τόσες πολλές ανοσολογικές δυνατότητες.

Κεφάλαιο 4. Θεραπευτικές ιδιότητες των μανιταριών

Κεφάλαιο 4. Θεραπευτικές ιδιότητες των μανιταριών

Πρωτεΐνες

Όλα τα μανιτάρια έχουν κάποια ποσότητα πρωτεΐνης και πολλά είναι αρκετά πλούσια σε πρωτεΐνες. Εκτός από τη θρεπτική αξία, οι πρωτεΐνες σε πολλά μανιτάρια έχουν επίσης δείξει δυνατότητες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τριτερπένια (τριτερπενοειδή)

Αυτά αποτελούνται από τερπένια, τα οποία είναι μια διαφορετική ομάδα οργανικών ενώσεων. Βρίσκονται φυσικά σε φυτά, ζώα και μύκητες. Οι χρήσεις είναι πολλαπλές και περίπλοκες, επιστημονικά. Το τριτερπένιο σκουαλένιο (squalene), που βρέθηκε στο έλαιο από συκώτι καρχαρία, ήταν πρόδρομος των σύγχρονων στεροειδών.

Φαινόλες

Οι φυσικές χημικές ενώσεις, οι φαινόλες χρησιμοποιούνται σε αντισηπτικά, απολυμαντικά και μυκητοκτόνα.

Στερόλες

Μια υποομάδα στεροειδών, οι στερόλες απαντώνται φυσικά σε ζώα, φυτά και μανιτάρια. Η χοληστερόλη είναι μια στερόλη. Είναι απαραίτητα για τη δομή της κυτταρικής μεμβράνης.

Στατίνες

Η στατίνη είναι ένα φάρμακο που μειώνει τη χοληστερόλη. Αρχικά απομονώθηκαν από μανιτάρια και συγκεκριμένα μύκητες Aspergillus. Πολλά μανιτάρια περιέχουν υψηλά επίπεδα στατινών που απαντώνται στη φύση.

Τα μανιτάρια αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο και ακόμη και το ίδιο είδος μπορεί να μην έχει τις ίδιες βιοδραστικές ιδιότητες. Μια μελέτη του 2015 για τους πολυπόρους προσδιόρισε ότι η τοποθεσία και το μέσο ανάπτυξης επηρεάζουν τη χημική σύνθεση[1]. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό όταν εξετάζονται οι φαρμακευτικές ιδιότητες των μυκήτων και η πιθανή επούλωση τους. Το F.pinicola που συλλέγεται σε μια περιοχή μπορεί να μην έχει τα ίδια βιοενεργά στοιχεία με ένα που καλλιεργείται σε μια γειτονική περιοχή. Ενώ φαίνεται ότι οι φαρμακευτικές ιδιότητες εξακολουθούν να υπάρχουν σε κάθε ένα, είναι ο βαθμός αποτελεσματικότητας που αμφισβητείται.

Για τους οργανισμούς που ερευνούν τις βέλτιστες πρακτικές για την καλλιέργεια φαρμακευτικών μανιταριών, αυτό πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω. Σε τελική ανάλυση, το στέλεχος με τις καλύτερες φαρμακευτικές ιδιότητες είναι αυτό που χρειάζεται για τη θεραπεία ασθενειών και πρέπει να γίνουν δοκιμές για την επιλογή αυτού. Το μέσο πάνω στο οποίο αναπτύσσονται παίζει επίσης ρόλο. Πολλά μανιτάρια αναπτύσσονται σε διάφορα μέσα, για παράδειγμα, δέντρα, σάπια κούτσουρα και πριονίδι. Στις εργασίες καλλιέργειας μανιταριών, οι καλλιεργητές επιλέγουν γενικά το μέσο καλλιέργειας με βάση την ευκολία χρήσης και την παραγωγικότητα. Το εάν το μέσο καλλιέργειας είναι ο καλύτερος τύπος καλλιέργειας για ιατρική χρήση συχνά παραβλέπεται[2].

Τρέχοντα γνωστά βιολογικά ενεργά συστατικά στα μανιτάρια:

* Tolypocladium inflatum – μια πηγή για το ανοσοκατασταλτικό κυκλοσπορίνη, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της Νόσου του Crohn και της ψωρίασης. Χρησιμοποιείται επίσης για να σταματήσει τις απορρίψεις κατά τη διάρκεια μεταμοσχεύσεων οργάνων. Αυτός ο μύκητας παράγει επίσης αντιαμοβίνη (antiamoebin), η οποία δείχνει πολλά υποσχόμενη στη θεραπεία της ελονοσίας.

* Μανιτάρι Almond mushroom (Agaricus subrufescens) – ένα βιοδραστικό στεροειδές ανακαλύφθηκε και απομονώθηκε από αυτό το μανιτάρι Cordyceps (Ophiocordyceps sinensis), που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία κορντισεπίνης (cordycepin), το οποίο αντιμετωπίζει τον ασυνήθιστα γρήγορο καρδιακό ρυθμό. Η κορντισεπίνη παρασκευάζεται πλέον συνθετικά.

* Το μανιτάρι Devil’s Tooth (Hydnellum peckii) παράγει ατρομεντίνη (atromentin). Η ατρομεντίνη έχει αποδειχθεί ότι σκοτώνει μεμονωμένα κύτταρα λευχαιμίας. Μπορεί επίσης να θεραπεύσει την “κατάσταση λείων μυών”, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα στα βρέφη.

* Μανιτάρι Shiitake (Lentinula edodes) – πηγή για το Lentinan και το AHCC, τα οποία επί του παρόντος μελετώνται ως θεραπεία για τον καρκίνο.

* Μανιτάρι Split Gill (Schizophyllum commune) – η πηγή για τη σχιζοφυλλάνη (schizophyllan) που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στη χορήγηση φαρμάκων.

* Μανιτάρι Turkey Tail (Coriolus versicolor) – μια συνδεδεμένη με πρωτεΐνη πηγή PSP (πολυσακχαριδικό πεπτίδιο) που έχει αποδειχθεί πολλά υποσχόμενο ως αντικαρκινική θεραπεία. Επιπλέον, το PSK (πολυσακχαρίτης κρεστίνης) το οποίο έχει μελετηθεί και εξακολουθεί να μελετάται ως θεραπεία για τον καρκίνο. Επιπλέον, ένα πεπτίδιο που απομονώθηκε από το μανιτάρι Turkey Tail έχει δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 μειώνοντας το σάκχαρο στο αίμα.

* Μανιτάρι Reishi (Ganoderma lucidum) – παράγει γανοδερικό οξύ, ένα τριτερπενοειδές, το οποίο είναι αντιβακτηριακό, αντιφλεγμονώδες, αντιιικό, αντι-υπερτασιακό και αντιοξειδωτικό.

* Aspergillus terreus – αυτός ο μύκητας μούχλας χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία της πρώτης γενιάς στατινών, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη μείωση της χοληστερόλης.

Δύο επιτυχημένες εφαρμογές φαρμακευτικών μανιταριών

Αυτές οι μελέτες είναι δύο από τις πολλές που καταδεικνύουν την πραγματική αποτελεσματικότητα των μανιταριών στη θεραπεία ιατρικών παθήσεων. Ενώ πολλές μελέτες διεξάγονται ακόμη, με ακριβή αποτελέσματα σε εκκρεμότητα, αυτές οι δύο είναι αδιαμφισβήτητες ιστορίες επιτυχίας. Η πλειονότητα των εκχυλισμάτων μανιταριών είναι ακόμα σε δοκιμαστική φάση και δεν έχουν περάσει από ανθρώπινη δοκιμή. Ωστόσο, αυτά τα δύο εκχυλίσματα έχουν περάσει από κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους και έχουν δείξει φανταστικά αποτελέσματα.

Μελέτη περίπτωσης πρώτη: Εκχύλισμα AHCC για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Ένα εκχύλισμα από το μανιτάρι Basidiomycete, το οποίο περιλαμβάνει μανιτάρι Shiitake, μελετάται για τις επιδράσεις του στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό το εκχύλισμα, που ονομάζεται AHCC (active hexose correlated compound / ενεργή συσχετισμένη ένωση εξόζης), βελτίωσε το ανοσοποιητικό σύστημα των ποντικών που υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία. Συγκεκριμένα, αύξησε την αντοχή σε ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις. Όταν χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της κολίτιδας, έδειξε πολλά υποσχόμενα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

Έχουν γίνει μελέτες σε ανθρώπους σε ασθενείς με ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα και κίρρωση. Το AHCC ενίσχυσε τη λειτουργία του ήπατος σε αυτούς τους ασθενείς, καθώς και αυξημένη αντικαρκινική δραστηριότητα. Σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο, το AHCC έδειξε δυνατότητα στη θεραπεία των ανεπιθύμητων ενεργειών που προκαλούνται από τη χημειοθεραπεία. Από την άλλη πλευρά, δεν έδειξε αποτελέσματα όταν χρησιμοποιήθηκε με ασθενείς με καρκίνο του προστάτη σε πρώιμο στάδιο.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες για το AHCC περιλαμβάνουν κνησμό και διάρροια.

Συμπέρασμα: Αυτό το εκχύλισμα, που βρίσκεται φυσικά στο μανιτάρι Shiitake, καθώς και σε άλλα μανιτάρια, μπορεί δυνητικά να θεραπεύσει τον καρκίνο. Έχει πολύ λιγότερες παρενέργειες από τα περισσότερα φάρμακα για την καταπολέμηση του καρκίνου που κυκλοφορούν σήμερα. Τα μανιτάρια Shiitake καλλιεργούνται μαζικά και είναι διαθέσιμα εύκολα από όλο τον κόσμο, φρέσκα και εκχυλίζονται.

Μελέτη περίπτωσης δεύτερη: Εκχύλισμα PSK για τη θεραπεία του καρκίνου

Ο PSK (πολυσακχαρίτης κρεστίνη, ένας πολυσακχαρίτης συνδεδεμένος με πρωτεΐνη), συστατικό του Coriolus versicolor (Turkey Tail), έχει μελετηθεί εκτενώς για την αποτελεσματικότητα του στη θεραπεία του καρκίνου. Έρευνες δείχνουν ότι λειτουργεί καλύτερα σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία.

Μια μελέτη του 1994 στην Ιαπωνία μελέτησε ασθενείς με γαστρικό καρκίνο που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση και υποβάλλονταν σε χημειοθεραπεία[3]. Όσοι έλαβαν PSK έζησαν περισσότερο και είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο. Μια μεγαλύτερη μελέτη το 2007 σε ασθενείς με χειρουργική επέμβαση στομάχου με καρκίνο του στομάχου έδειξε ότι οι ασθενείς που έλαβαν PSK με χημειοθεραπεία έζησαν περισσότερο[4].

Σε ασθενείς με καρκίνο του ορθού σταδίου 2 και σταδίου 3 χορηγήθηκε PSK σε συνδυασμό με θεραπείες χημειοθεραπείας και ακτινοβολίας. Το PSK αύξησε τα κύτταρα που σκοτώνουν τον καρκίνο[5]. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου στους οποίους χορηγήθηκε PSK ζούσαν περισσότερο και είχαν μειωμένες υποτροπές καρκίνου[6].

Το PSK που χορηγήθηκε σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα που υποβάλλονταν σε χημειοθεραπεία έδειξε βελτιωμένη ανοσολογική λειτουργία, αυξημένο σωματικό βάρος, βελτιωμένη ευεξία, λιγότερα συμπτώματα που σχετίζονται με τον όγκο και εκτεταμένα ποσοστά επιβίωσης[7].

Δεν υπάρχουν γνωστοί κίνδυνοι ή ανεπιθύμητες παρενέργειες σε όλες τις κλινικές δοκιμές χρήσης PSK.

Τα εκχυλίσματα που βασίζονται στο PSK έχουν εγκριθεί από την ιαπωνική κυβέρνηση ως θεραπεία για τον καρκίνο και χρησιμοποιείται παράλληλα με τη χημειοθεραπεία, τη χειρουργική επέμβαση και την ακτινοβολία. Είναι ένα φάρμακο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ιαπωνία.

Παραπομπές

[1] Dresch P, D Aguanno MN, Rosam K, Grienke U, Rollinger JM, Peintner U. “Fungal strain matters: colony growth and bioactivity of the European medicinal polypores Fomes fomentarius, Fomitopsis pinicola and Piptoporus betulinus(Θέματα μυκητιακών ποικιλιών: ανάπτυξη αποικιών και βιοδραστικότητα των ευρωπαϊκών φαρμακευτικών πολυπόρων Fomes fomentarius, Fomitopsis pinicola και Piptoporus betulinus) AMB Express. 2015;5(1):4

[2] Matsui, Yoichi et al., “Improved prognosis of postoperative hepatocellular carcinoma patients when treated with functional foods: a prospective cohort study” (Βελτιωμένη πρόγνωση ασθενών με μετεγχειρητικό ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα όταν αντιμετωπίζονται με λειτουργικά τρόφιμα: μια προοπτική μελέτη κοόρτης) Journal of Hepatology. Volume 37, Issue 1,78-86

[3] Nakazato H, Koike A, Saji S, Ogawa N, Sakamoto J. “Efficacy of immunochemotherapy as adjuvant treatment after curative resection of gastric cancer. Study Group of Immunochemotherapy with PSK for Gastric Cancer” (Αποτελεσματικότητα της ανοσοχημειοθεραπείας ως επικουρική θεραπεία μετά από θεραπευτική εκτομή του καρκίνου του στομάχου. Ομάδα Μελέτης Ανοσοχημειοθεραπείας με ΠΣΚ για Καρκίνο Γαστρικού) Lancet. 1994 May 7;343(8906):1122-6

[4] Hirahara N, Edamatsu T, Fujieda A, Fujioka M, Wada T, Tajima Y. “Protein-bound polysaccharide-K (PSK) induces apoptosis via p38 mitogen-activated protein kinase pathway in promyelomonocytic leukemia HL-60 cells” (Ο δεσμευμένος σε πρωτεΐνη πολυσακχαρίτης-Κ (PSK) επάγει απόπτωση μέσω της οδού κινάσης πρωτεΐνης ενεργοποιημένης από το μιτογόνο p38 σε κύτταρα προμυελομονοκυτταρικής λευχαιμίας HL-60) Anticancer Res. 2012 Jul;32(7):2631-7

[5] Ohwada S, Ikeya T, Yokomori T, Kusaba T, Roppongi T, Takahashi T, Nakamura S, Kakinuma S, Iwazaki S, Ishikawa H, Kawate S, Nakajima T, Morishita Y. “Adjuvant immunochemotherapy with oral Tegafur/Uracil plus PSK in patients with stage II or III colorectal cancer: a randomised controlled study” (Επικουρική ανοσοχημειακή θεραπεία με από του στόματος Tegafur/Uracil plus PSK σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου II ή III: μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη) Br J Cancer. 2004 Mar 8;90(5):1003-10

[6] Torisu M, Hayashi Y, Ishimitsu T, Fujimura T, Iwasaki K, Katano M, Yamamoto H, Kimura Y, Takesue M, Kondo M, et al. “Significant prolongation of disease-free period gained by oral polysaccharide K (PSK) administration after curative surgical operation of colorectal cancer” (Σημαντική παράταση της περιόδου απαλλαγμένης από νόσο που επιτυγχάνεται με την από του στόματος χορήγηση πολυσακχαρίτη Κ (PSK) μετά από θεραπευτική χειρουργική επέμβαση καρκίνου του παχέος εντέρου) Cancer Immunol Immunother. 1990;31(5):261-8

[7] Tsang KW, Lam CL, Yan C, Mak JC, Ooi GC, Ho JC, Lam B, Man R, Sham JS, Lam WK. “Coriolus versicolor polysaccharide peptide slows progression of advanced non-small cell lung cancer” (Το πεπτίδιο πολυσακχαρίτη Coriolus versicolor επιβραδύνει την εξέλιξη του προχωρημένου μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα) Respir Med. 2003 Jun;97(6):618-24