Μενού

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης στη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ)
b01 Attention-deficit_hyperactivity-disorder-ADHD-and-Medical-Cannabis

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “” https://marijuanadoctors.com/conditions/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd/)

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής (ΔΕΠ) [μια παλαιότερη ονομασία και μορφή της διαταραχής] και η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) [η σημερινή ονομασία της διαταραχής], είναι μια χρόνια διαταραχή που επηρεάζει το 6% έως 9% των παιδιών και περίπου το 5% των ενηλίκων παγκοσμίως. Από τις παρορμήσεις και την υπερκινητικότητα έως την ελλειμματική προσοχή, αυτή η κατάσταση επηρεάζει συνήθως τα παιδιά, αλλά μπορεί να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια και της ενήλικης ζωής τους.

Τι είναι η ΔΕΠ-Υ;

Η ΔΕΠ-Υ είναι μια διαταραχή που προκαλεί προβλήματα εστίασης και προσοχής σε εργασίες λόγω του ότι το μυαλό βρίσκεται σε περιπλάνηση. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να δυσκολεύονται να καθίσουν ακίνητοι. Η κατάσταση συχνά ξεκινά νωρίς στην παιδική ηλικία. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ΔΕΠ-Υ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην εργασία, στο σχολείο, στο σπίτι και στις σχέσεις.

Η ΔΕΠ-Υ συνήθως διαγιγνώσκεται στην ηλικία των επτά ετών, σύμφωνα με τα Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Τα αγόρια διαγιγνώσκονται με τη διαταραχή δύο φορές περισσότερο σε αριθμό, από ότι τα κορίτσια. Οι ενήλικες μπορούν επίσης να λάβουν μια διάγνωση με τη διαταραχή.

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης στη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ)

Τύποι ΔΕΠ-Υ

Η ΔΕΠ-Υ εμφανίζει τρία τυπικά πρότυπα όπως:

* Ελλειμματική προσοχή: Όταν αντιμετωπίζεις έλλειψη προσοχής, δυσκολεύεσαι να διατηρήσεις την εστίαση, δεν έχεις επιμονή και είσαι αποδιοργανωμένος, αλλά αυτά τα ζητήματα δεν οφείλονται σε έλλειψη κατανόησης ή σε περιφρόνηση. Η έλλειψη προσοχής στην ΔΕΠ-Υ είναι αυτό που συνήθως αναφέρεται ως ΔΕΠ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής).

* Υπερκινητικότητα: Αυτός ο τύπος ΔΕΠ-Υ χαρακτηρίζεται από την τακτική μετακίνηση, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου δεν είναι απαραίτητο / κατάλληλο. Είσαι ανήσυχος, μιλάς πολύ ή χτυπάς το πόδι σου κάτω υπερβολικά. Μπορεί να είσαι ανήσυχος και να ζαλίζεις τους άλλους με συνεχή δραστηριότητα, ειδικά σε περιπτώσεις ενηλίκων.

* Παρορμητικότητα: Κάνεις βιαστικές, αλόγιστες ενέργειες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να βλάψουν τον εαυτό σου ή τους άλλους. Πάντα αναζητάς την άμεση ικανοποίηση. Οι παρορμητικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να διακόπτουν τους άλλους υπερβολικά, να είναι κοινωνικά παρεμβατικοί ή να μην μπορούν να λάβουν υπόψη τους τις συνέπειες σημαντικών αποφάσεων.

Τα συμπτώματα σου καθορίζουν τον τύπο της ΔΕΠ-Υ την οποία αντιμετωπίζεις και μπορεί και τα δύο, συμπτώματα και τύπος, να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Είναι μια δια βίου πρόκληση για πολλούς, αλλά η θεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων και της ποιότητας της ζωής σου.

Τι προκαλεί τη ΔΕΠ-Υ;

Η ΔΕΠ-Υ επηρεάζει την ικανότητα του ασθενούς να σκέφτεται χωρίς διακοπή, μια ταλαιπωρία που μπορεί να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα του να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες με ευκολία. Επειδή αυτή η κατάσταση μπορεί να έχει μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο στους ασθενείς, είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε τους παράγοντες κινδύνου και τις αιτίες που σχετίζονται με τη ΔΕΠ-Υ για να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης της.

Μία από τις κύριες αιτίες της ΔΕΠ-Υ είναι η γενετική. Πολλοί ερευνητές χαρακτηρίζουν τη ΔΕΠ-Υ ως γενετική διαταραχή λόγω του μεγάλου ποσοστού των ασθενών που κληρονομούν αυτή την πάθηση και είναι και παιδιά.

Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένοι εξωτερικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στο σχηματισμό της ΔΕΠ-Υ. Διάφορες αιτίες που πρέπει να ληφθούν υπόψη περιλαμβάνουν:

* Κάπνισμα ή ποτό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από την μέλλουσα μητέρα

* Επίπεδα πρόσληψης ζάχαρης

* Έκθεση σε μόλυβδο

* Εγκεφαλικό τραύμα

Ενώ οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να μην είναι πάντα η βασική αιτία της ΔΕΠ-Υ σε/για έναν ασθενή, μπορούν όμως να επιδεινώσουν την κατάσταση και να επιδεινώσουν και τα συμπτώματα.

Ιστορικό της ΔΕΠ-Υ

Ο Sir Alexander Crichton έδωσε το πρώτο παράδειγμα μιας κατάστασης παρόμοιας με τη ΔΕΠ-Υ το 1798.

Το 1902, η ΔΕΠ-Υ ορίστηκε για πρώτη φορά από τον Sir George Still, έναν βρετανό παιδίατρο, ως “ένα μη φυσιολογικό ελάττωμα ηθικού ελέγχου στα παιδιά”. Τα ευρήματα του αποκάλυψαν ότι κάποια παιδιά που επηρεάζονται, δεν μπορούσαν να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους με τον ίδιο τρόπο όπως τα συνηθισμένα παιδιά, ωστόσο, αυτά εξακολουθούσαν να είναι κανονικής ευφυίας.

Ο FDA ενέκρινε το Benzedrine το 1936 και το Ritalin το 1955 ως πιθανά φάρμακα για τη θεραπεία της ΔΕΠ-Υ. Καθώς οι διαγνώσεις αυξήθηκαν και οι γιατροί κατανοούσαν καλύτερα τη διαταραχή, το Ritalin έγινε πιο δημοφιλές και εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο συνηθισμένες θεραπείες που συνταγογραφούνται σήμερα.

Πολλοί άνθρωποι έχουν μικτά συμπτώματα ΔΕΠ-Υ και αυτά συνεχίζουν να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Τα μικρότερα παιδιά έχουν μεγαλύτερη τάση να δείχνουν υπερκινητικότητα, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες συχνά δείχνουν περισσότερα σημάδια έλλειψης προσοχής.

Σήμερα, η ΔΕΠ-Υ αναγνωρίζεται ως μια από τις πιο διαγνωσμένες παιδικές διαταραχές που συνεχίζονται και στην ενήλικη ζωή. Σύμφωνα με την Attention Deficit Disorder Association (ADDA):

* Περίπου το 5% των ενηλίκων στις ΗΠΑ παλεύουν με ΔΕΠ-Υ που σημαίνει πάνω από 11 εκατομμύρια άτομα.

* Η ΔΕΠ-Υ δεν περιορίζεται στα παιδιά και μπορεί να παραμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου. Περίπου τα δύο τρίτα ή περισσότερα των παιδιών με τη διαταραχή έχουν προκλήσεις και συμπτώματα που συνεχίζονται στην ενήλικη ζωή και απαιτούν θεραπεία.

Η ομάδα υπεράσπισης Children and Adults with Attention-Deficit / Hyperactivity Disorder (CHADD) λέει ότι:

* Περίπου το 2% των παιδιών ηλικίας 18 ετών ή κάτω έχουν ΔΕΠ-Υ, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση 175 ερευνητικών μελετών σε παγκόσμιο επίπεδο.

* Παγκοσμίως, ο μέσος επιπολασμός στους ενήλικες είναι 3,4%.

Συμπτώματα και παρενέργειες της ΔΕΠ-Υ

Βασικές συμπεριφορές στη ΔΕΠ-Υ είναι η υπερκινητικότητα, η παρορμητικότητα και η έλλειψη προσοχής. Μερικά άτομα θα αντιμετωπίζουν μόνο μια από αυτές τις ενδεικτικές συμπεριφορές, ενώ άλλα θα είναι αντιμέτωπα με περισσότερες από αυτές ή και όλες. Τα παιδιά συχνά αντιμετωπίζουν τη συνδυασμένη μορφή της ΔΕΠ-Υ. Η υπερκινητικότητα είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της ΔΕΠ-Υ στην προσχολική ηλικία.

Ενώ όλοι οι άνθρωποι από καιρό σε καιρό θα έχουν κάποια μη εστιασμένη κινητική δραστηριότητα, παρορμητικότητα και έλλειψη προσοχής, σε αυτούς με τη διαταραχή, αυτές οι συμπεριφορές:

* Εμφανίζονται πιο συχνά

* Είναι πιο σοβαρές

* Μειώνουν ή παρεμποδίζουν την ικανότητα να λειτουργεί το άτομο στην εργασία, στο σχολείο ή κοινωνικά

Η αναγνώριση μιας αύξησης σε αυτές τις συμπεριφορές είναι το πρώτο βήμα προς τη λήψη μιας διάγνωσης.

1. Έλλειψη προσοχής

Όταν ζεις με το σύμπτωμα της έλλειψης προσοχής, μπορεί συχνά:

* Να δυσκολεύεσαι να διατηρήσεις την προσοχή σου σε εργασίες όπως συνομιλίες, μακροσκελή διάβασμα ή διαλέξεις

* Να χάνεις ή να παραβλέπεις λεπτομέρειες ή κάνεις λάθη λόγω απροσεξίας κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων όπως πχ. στη δουλειά σου

* Να μην ακούς και να μην ακολουθείς οδηγίες, να ξεκινάς εργασίες, αλλά να μην τις συνεχίζεις γρήγορα ή να χάνεις εύκολα την εστίαση σου

* Να αποτυγχάνεις να ολοκληρώσεις εργασίες στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας

* Να φαίνεται ότι δεν παρακολουθείς / δεν ακούς όταν οι άλλοι σου μιλούν απευθείας

* Να δυσκολεύεσαι να οργανώσεις δραστηριότητες και εργασίες όπως η διατήρηση των αντικειμένων και των υλικών σε τάξη, η αποτυχία τήρησης των προθεσμιών και η κακή διαχείριση του χρόνου και η ατημέλητη εργασία

* Να μην σου αρέσουν ή να αποφεύγεις εργασίες που απαιτούν πνευματική προσπάθεια, όπως η συμπλήρωση εντύπων, η προετοιμασία εκθέσεων ή η αναθεώρηση μεγάλων εγγράφων

* Να χάνεις πράγματα όπως μολύβια, εργαλεία, βιβλία, κλειδιά, πορτοφόλια και κινητά τηλέφωνα απαραίτητα για δραστηριότητες και εργασίες

* Να είσαι ξεχασιάρης σε καθημερινές δραστηριότητες όπως θελήματα, αγγαρείες, τήρηση ραντεβού και επιστροφή κλήσεων

* Να αποσπάται εύκολα η προσοχή σου από άσχετα ερεθίσματα ή σκέψεις

2. Υπερκινητικότητα – Παρορμητικότητα

Τα συμπτώματα της υπερκινητικότητας – παρορμητικότητας, κυρίως στα παιδιά, μπορεί να περιλαμβάνουν το:

* Να στριφογυρίζεις και να είσαι σε ανησυχία όταν κάθεσαι

* Να είσαι ανήσυχος όταν θα πρέπει να μείνεις καθιστός, όπως στο γραφείο ή στην τάξη

* Να έχεις αδυναμία να ασχοληθείς ήσυχα με ένα χόμπι

* Να μιλάς ασταμάτητα

* Να είσαι συνεχώς σε κίνηση ή να ενεργείς σαν να μην μπορείς να ηρεμήσεις

* Να απαντάς προτού κάποιος ολοκληρώσει την ερώτηση του, να μιλάς πριν να είναι η σειρά σου ή πριν τελειώσουν οι προτάσεις των άλλων

* Να πετάγεσαι ή να διακόπτεις σε δραστηριότητες άλλων, σε συζητήσεις ή σε παιχνίδια

* Να δυσκολεύεσαι να περιμένεις στη σειρά σου

Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν έξι ή περισσότερα συμπτώματα που να εμπίπτουν σε έναν συγκεκριμένο τύπο κατηγορίας για να λάβουν μια διάγνωση για ΔΕΠ-Υ.

Δεδομένου ότι τα συμπτώματα ΔΕΠ-Υ μπορούν να επηρεάσουν τις σχέσεις σου και την απόδοση σου στην εργασία, μπορεί επίσης να αντιμετωπίσεις ψυχολογικά ζητήματα από την παιδική ηλικία και αργότερα.

* Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Όταν ζεις με ΔΕΠ-Υ, μπορεί να αντιμετωπίζεις χαμηλή αυτοεκτίμηση που προκαλείται από τα συμπτώματα της διαταραχής. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να προέρχεται από δυσκολίες που αντιμετωπίζεις στην εργασία και μπορεί να εμφανιστεί με οποιοδήποτε από τα συμπτώματα ΔΕΠ-Υ. Αυτές οι προκλήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε κακή απόδοση και σε χαμηλές επιδόσεις που αυξάνουν τη χαμηλή αυτοεκτίμησή σου.

* Άγχος: Μπορεί να αναπτύξεις άγχος μαζί με τη ΔΕΠ-Υ. Η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει έντονη ανησυχία σχετικά με θέματα απόδοσης ή οργανωτικά. Αυτά τα ζητήματα μπορεί να προκαλέσουν άγχος και, όταν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα σου να σκέφτεσαι καθαρά και να οδηγήσουν σε σωματικά συμπτώματα όπως εφίδρωση, ταχυκαρδία και τρόμο.

* Κατάθλιψη: Η κατάθλιψη είναι μια άλλη πιθανότητα όπου θα μπορούσες να βιώσεις μια αλλαγή στη διάθεση σου, όπως η αδυναμία και η επίμονη θλίψη. Μπορεί να αισθάνεσαι ένα συντριπτικό αίσθημα ενοχής, επιδεινώνοντας έτσι την κατάθλιψη σου. Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να επηρεάσει τη συμπεριφορά σου προκαλώντας πράγματα όπως προβλήματα με τον ύπνο και τη συγκέντρωση.

Οι τρέχουσες διαθέσιμες θεραπείες για την ΔΕΠ-Υ και οι παρενέργειες τους

Η θεραπεία της ΔΕΠ-Υ βασίζεται σε συνδυασμό φαρμάκων και σε θεραπεία συμπεριφοράς. Εάν θεραπεία της διαταραχής είναι σε παιδιά, η συνταγογραφούμενη δόση που χρησιμοποιείται θα εξαρτηθεί από το πόσο χρονών είναι το παιδί. Οι ενήλικες μπορούν επίσης να επωφεληθούν από αυτές τις θεραπείες.

1. Φάρμακα

Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει τα ακόλουθα φάρμακα για τη ΔΕΠ-Υ:

* Μεθυλφαινιδάτες, όπως Concerta, Ritalin ή Metadate CD

* Αμφεταμίνες, όπως Dexedrine ή Adderall

Εάν αντιμετωπίζεις ενοχλητικές παρενέργειες από αυτά τα διεγερτικά φάρμακα ή εάν αυτά δεν λειτουργούν, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ένα μη διεγερτικό φάρμακο όπως:

* Kapvay (Κλονιδίνη)

* Strattera (Ατομοξετίνη)

* Intuniv (Γουανφασίνη)

Ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα φάρμακα μόνα τους ή να τα συνδυάσει με άλλα φάρμακα. Οι παρενέργειες των φαρμάκων για τη ΔΕΠ-Υ περιλαμβάνουν:

* Μειωμένη όρεξη

* Ευερεθιστότητα και κυκλοθυμία

* Προβλήματα ύπνου

* Στομαχόπονοι και πονοκέφαλοι

* Τικ

* Καθυστερημένη ανάπτυξη

* Επανεμφάνιση συμπτωμάτων ή ευερεθιστότητα μετά τη παύση λήψης των φαρμάκων

Ο γιατρός μπορεί είτε να αλλάξει τη δοσολογία του φαρμάκου, τον τύπο του φαρμάκου ή τον τύπο χορήγησης του φαρμάκου, εάν οι παρενέργειες γίνουν πρόβλημα. Ο στόχος είναι να προσδιοριστεί το τι θα προσφέρει τα περισσότερα οφέλη με τις ελάχιστες παρενέργειες στον ασθενή.

2. Θεραπεία συμπεριφοράς

Η θεραπεία συμπεριφοράς βοηθάει τους γονείς να διδάξουν στρατηγικές για τη βελτίωση της συμπεριφοράς του παιδιού τους, όπως η θετική ενίσχυση. Τα παιδιά θα μάθουν δεξιότητες επικοινωνίας, επίλυσης προβλημάτων και αυτοπροστασίας. Για μεγαλύτερη επιτυχία, οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν θεραπεία συμπεριφοράς σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή, παρά μόνο με την θεραπεία συμπεριφοράς.

Η συμβουλευτική βοηθά να αναγνωριστούν τυχόν προβληματικές συμπεριφορές που υπάρχουν και να μάθουμε στρατηγικές για να τις αντιμετωπίσουμε. Η συμβουλευτική μπορεί επίσης να ωφελήσει τα μέλη της οικογένειας, επιτρέποντας τους να αντιμετωπίσουν τις παράπλευρες επιπτώσεις της ΔΕΠ-Υ.

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τη ΔΕΠ-Υ, η διαταραχή μπορεί να αντιμετωπιστεί. Για πολλούς ανθρώπους, ωστόσο, οι τρέχουσες θεραπευτικές επιλογές είναι είτε αναποτελεσματικές είτε προκαλούν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Αλλά θα μπορούσε να υπάρξει μια νέα απάντηση για τους ασθενείς με ΔΕΠ-Υ που αναζητούν καλύτερη θεραπεία και αυτή η απάντηση είναι η ιατρική χρήση της κάνναβης.

Πώς είναι η ιατρική χρήση της κάνναβης είναι μια αποτελεσματική θεραπεία;

Μια δημοσιευμένη μελέτη[1] του 2015 στην Γερμανία, εξέτασε τις επιδράσεις της κάνναβης σε 30 ασθενείς που δεν ανταποκρίνονταν στο Ritalin ή στο Adderall. Τα περισσότερα από τα άτομα που ακολούθησαν θεραπεία κάνναβης παρουσίασαν μειωμένη παρορμητικότητα, βελτιωμένο ύπνο και καλύτερη απόδοση.

[1] “7th European Workshop on Cannabinoid Research and IACM 8th Conference on Cannabinoids in Medicine”, 17-19 Σεπτεμβρίου 2015, Sestri Levante, Ιταλία, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ http://cannabis-med.org/nis/data/file/abstractbook.pdf

Οι επιπτώσεις της ΔΕΠ-Υ είναι διαφορετικές στις γυναίκες[2] από ότι στους άνδρες. Οι γυναίκες φαίνεται να λαμβάνουν λιγότερες διαγνώσεις και να υποφέρουν περισσότερο από άγχος[3], κατάθλιψη[4], παχυσαρκία και διατροφικές διαταραχές από ότι οι άνδρες. Οι άνδρες, ωστόσο, είναι πιο πιθανό να βιώσουν θυμό, να προκαλέσουν αυτοκινητιστικά ατυχήματα και να έχουν προβλήματα συμπεριφοράς.

[2] “ADHD in WomenΔΕΠ-Υ στις γυναίκες) https://www.webmd.com/add-adhd/adhd-in-women#1

[3] “Medical Marijuana for Anxiety Disorders(Η ιατρική χρήση της κάνναβης για τις αγχώδεις διαταραχές) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/anxiety-disorders/

[4] “Using Marijuana for Depression & Anxiety(Χρήση της κάνναβης για την κατάθλιψη και το άγχος) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/major-depression/

Οι πιο κοινές θεραπείες για τη ΔΕΠ-Υ είναι η μεθυλφαινιδάτη και τα διεγερτικά αμφεταμίνης όπως το Ritalin και το Adderall. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και αυξάνουν τη συγκέντρωση και την εστίαση.

Όμως, αυτό που δεν κάνουν αυτά τα φάρμακα είναι να βοηθούν στην χαλάρωση. Είναι επίσης γνωστό ότι προκαλούν ναυτία, καταστέλλουν την όρεξη και προκαλούν κοιλιακές κράμπες και διάρροια. Μπορούν ακόμη και να μειώσουν τον ύπνο. Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η κάνναβη.

Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η χρήση κάνναβης είναι ευεργετική για άτομα που έχουν ΔΕΠ και ΔΕΠ-Υ. Ενώ έχουν υπάρξει πολλές προκαταλήψεις ότι η κάνναβη επιδεινώνει τη ΔΕΠ-Υ, πολλοί βιολόγοι ειδικοί πιστεύουν ότι η κάνναβη είναι σημαντικά υπεύθυνη για τη βελτίωση της ζωής των ατόμων που ζουν με ΔΕΠ-Υ.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένας από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλει στην ΔΕΠ-Υ είναι η έλλειψη ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής σημαντικός για τη ρύθμιση της προσοχής, της μνήμης και άλλων γνωστικών διεργασιών. Το Ritalin, το Adderall και άλλα φάρμακα έχουν σχεδιαστεί για να διεγείρουν την παραγωγή ντοπαμίνης, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της ικανότητας συγκέντρωσης του ασθενούς. Αυτά τα φάρμακα, ωστόσο, έχουν ως συνέπεια ένα ευρύ φάσμα σοβαρών παρενεργειών και μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε δυνητικά σοβαρά συμπτώματα στέρησης.

Ένας τομέας στον οποίο η ιατρική χρήση της κάνναβης για τη ΔΕΠ-Υ έχει δείξει πολλά υποσχόμενη είναι ο τρόπος που τα κανναβινοειδή[5] αλληλεπιδρούν με την ικανότητα του εγκεφάλου να διαχειρίζεται την ντοπαμίνη. Η έρευνα βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια, αλλά δείχνει ότι η κάνναβη μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ντοπαμίνης. Φαίνεται να λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με το Ritalin καθώς συνδέεται με την ντοπαμίνη και βοηθά στην επιβράδυνση της μεταβολικής διάσπασης της ουσίας.

[5] “Guide to Cannabinoids(Οδηγός για τα κανναβινοειδή) https://www.marijuanadoctors.com/resources/cannabinoids/

Η κάνναβη μπορεί να είναι σε θέση να διορθώσει την ανεπάρκεια ντοπαμίνης ενός πάσχοντος από ΔΕΠ-Υ, αλλά πρέπει να χορηγείται στη σωστή δόση. Όταν χρησιμοποιείται σωστά, μπορεί να βοηθήσει στη συγκέντρωση και να κάνει τις επίπονες εργασίες ρουτίνας πιο διαχειρίσιμες για τους ασθενείς. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξομάλυνση των εναλλαγών της διάθεσης.

Ποια συμπτώματα της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας μπορεί να αντιμετωπίσει η ιατρική χρήση της κάνναβης;

Μια γνωστή επίδραση της κάνναβης είναι η χαλάρωση. Αλλά μπορεί να αναρωτιέσαι για το πώς λειτουργεί η κάνναβη για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της ΔΕΠ-Υ.

Όπως ίσως ήδη γνωρίζεις, όταν έχεις ΔΕΠ-Υ, συχνά δυσκολεύεσαι να παραμείνεις συγκεντρωμένος και είσαι υπερκινητικός. Εξαιτίας αυτού, πολλοί γιατροί πιστεύουν ότι η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της παρορμητικότητας σε ασθενείς με ΔΕΠ-Υ.

Η κάνναβη μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των διεγερτικών φαρμάκων όπως είναι τα προβλήματα ύπνου, η νευρικότητα και η απώλεια όρεξης.

Συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ που αντιμετωπίζονται με την ιατρική χρήση της κάνναβης

Η μεθυλφαινιδάτη και η αμφεταμίνη μπορεί να είναι επιβλαβείς για το σώμα μας, ιδιαίτερα όταν αυξάνουμε τη δόση ή ξεκινάμε για πρώτη φορά τη θεραπεία. Ενδέχεται να προκαλέσουν ταραχή, υπερβολική νευρικότητα και ενθουσιασμό. Η κάνναβη από την άλλη βοηθά στην ανακούφιση ορισμένων από τις δυσάρεστες παρενέργειες αυτών των φαρμάκων. Η κάνναβη μπορεί:

* Να διεγείρει την όρεξη

* Να βελτιώσει τον ύπνο

* Να χαλαρώσει και ηρεμήσει

* Να μειώσει τη ναυτία

Δεδομένου ότι η κάνναβη στην αντιμετώπιση της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας μειώνει το άγχος, σε ηρεμεί και σε βοηθά να δώσεις προσοχή, είναι μια αγαπημένη θεραπευτική επιλογή για πολλά άτομα που ζουν με ΔΕΠ-Υ. Μπορεί να σε εξουθενώσει διανοητικά όταν αισθάνεσαι ταραγμένος και στην πρίζα όλη τη μέρα, επομένως είναι λογικό οι άνθρωποι να στρέφονται προς το βότανο για να βρουν λίγη ηρεμία.

Επιπλέον, μπορεί να είναι δύσκολο να “απενεργοποιηθείς” μετά τη χρήση διεγερτικών φαρμάκων όλη την ημέρα. Μια καταπραϋντική δόση κάνναβης μπορεί να ηρεμήσει το ανήσυχο σώμα και να προσφέρει ψυχική ηρεμία.

Πώς να καταναλώσεις κάνναβη για την αντιμετώπιση της ΔΕΠ-Υ

Εάν είσαι ασθενής με ΔΕΠ-Υ που ενδιαφέρεται να εξερευνήσει ένα σχέδιο ιατρικής θεραπείας με κάνναβη, το πρώτο σου βήμα θα είναι να επαληθεύσεις τους ισχύοντες νόμους περί κάνναβης που εφαρμόζονται στην πολιτεία σου ή/και στη χώρα σου. Επί του παρόντος, η ιατρική χρήση της κάνναβης δεν είναι νόμιμη σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ. Στις πολιτείες όπου επιτρέπεται η χρήση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, η ΔΕΠ-Υ μπορεί να μην αποτελεί ειδική προϋπόθεση.

Οι σύγχρονοι επαγγελματίες της ιατρικής έχουν αποδείξει ότι η κάνναβη είναι μια αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για ασθενείς που ζουν με ΔΕΠ-Υ. Αλλά σε αντίθεση με τα παραδοσιακά φάρμακα, η κάνναβη προσφέρει πολλαπλές μεθόδους πρόσληψης, καθιστώντας την έτσι μια προτιμώμενη επιλογή λόγω της ευελιξίας της. Το πώς θα αποφασίσεις να καταναλώσεις[6] την κάνναβη θα παίξει σημαντικό ρόλο στο να βρεις ανακούφιση.

[6] “How to Use Medical Cannabis(Πώς να χρησιμοποιήσεις την κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς) https://www.marijuanadoctors.com/resources/methods-medicating-cannabis/

Δεδομένου ότι πολλοί ασθενείς με ΔΕΠ-Υ είναι παιδιά, το κάπνισμα δεν μπορεί να είναι μια επιλογή, επομένως, παρακάτω παραθέτουμε μερικές εναλλακτικές μεθόδους φιλικές προς τα παιδιά για να μπορούν να λάβουν θεραπεία με κάνναβη που να είναι εξίσου αποτελεσματική όπως και με τους ενήλικες.

1. Βάμματα και υπογλώσσια σπρέι

Η μικροδοσολόγηση (εκκίνηση με μικρή δόση και σταδιακή αργή αύξηση) είναι μια έγκυρη εναλλακτική μέθοδος. Τα εκχυλισμένα κανναβινοειδή συνδυάζονται με διάλυμα γλυκερίνης, αλκοόλ ή έλαιο τριγλυκεριδίων μέσης αλυσίδας (MCT), συνήθως είτε από φοινικέλαιο ή έλαιο καρύδας. Με τα υπογλώσσια σπρέι, απλά ψεκάζουμε ή ρίχνουμε τη δόση μας κάτω από τη γλώσσα και αφήνουμε να απορροφηθεί από τον ιστό που περιβάλει το εσωτερικό του στόματος[7].

[7] “Medical Marijuana Tinctures(Ιατρικά βάμματα κάνναβης) https://www.marijuanadoctors.com/resources/methods-medicating-cannabis/tinctures/

2. Βρώσιμα

Τα βρώσιμα είναι ένας απλός αλλά διακριτικός τρόπος για πολλούς ασθενείς για να απολαμβάνουν τα απαραίτητα φάρμακα κάνναβης. Η επίδραση της κάνναβης που καταναλώνεται ως βρώσιμο είναι συχνά πιο μακροχρόνια[8]. Μερικές βρώσιμες λιχουδιές κάνναβης μπορεί να περιλαμβάνουν:

* Ποπ κορν

* Μπάρες σοκολάτας

* Μπισκότα

* Παγωτό

* Μείγματα ξηρών καρπών

* Ζελεδάκια

* Γλειφιτζούρια

[8] “Methods of Medicating: Edibles(Μέθοδοι φαρμακευτικής αγωγής με κάνναβη: Βρώσιμα) https://www.marijuanadoctors.com/resources/methods-medicating-cannabis/edibles/

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι λιχουδιές είναι νόστιμες και δεν μπορούμε να πούμε ότι περιέχουν κάνναβη.

3. Υπόθετα

Με τα υπόθετα μπορεί να γίνει χορήγηση κάνναβης (συνήθως εκχύλισμα κάνναβης) σε μορφή κατάλληλη για απορρόφηση από το παχύ έντερο, όπως και κάθε άλλο φάρμακο σε μορφή υπόθετου. Η απορρόφηση γίνεται μέσα από τα τοιχώματα του εντέρου προς την πυλαία φλέβα στο τμήμα της κοντά στον γαστρεντερικό σωλήνα[9].

[9] “Methods of Medicating: Suppositories(Μέθοδοι φαρμακευτικής αγωγής με κάνναβη: Υπόθετα) https://www.marijuanadoctors.com/resources/methods-medicating-cannabis/suppositories/

Επειδή η ΔΕΠ-Υ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καθημερινή αίσθηση ευεξίας του ασθενούς, είναι σημαντικό να βρεθεί μια μέθοδος παράδοσης που προσφέρει γρήγορη αλλά αποτελεσματική ανακούφιση. Για πολλούς, οι μέθοδοι πρόσληψης που περιγράφονται παραπάνω επιτρέπουν στους χρήστες να ελέγχουν με ασφάλεια τα συμπτώματα τους με ελάχιστες έως καθόλου δυσμενείς επιπτώσεις.

Οι καλύτερες ποικιλίες κάνναβης για την αντιμετώπιση της ΔΕΠ-Υ

Δεδομένου ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να δείξει ακριβώς το πώς και το εάν η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με ΔΕΠ-Υ, οι πληροφορίες και τα στοιχεία περιορίζονται κυρίως σε προσωπικά ανεκδοτικά στοιχεία, δηλ δεν υπάρχουν επίσημες και δημοσιευμένες μελέτες και έρευνες. Μπορεί να χρειαστεί να πειραματιστείς λίγο με διαφορετικές ποικιλίες για να δεις τι είναι πιο χρήσιμο για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων σου από την ΔΕΠ-Υ. Παρακάτω είναι μια μικρή λίστα ποικιλιών που οι άνθρωποι βρήκαν χρήσιμες για τη θεραπεία των συμπτωμάτων τους[10].

[10] “10 Top Medical Marijuana Strains for Your Health(10 κορυφαίες ποικιλίες κάνναβης για ιατρική χρήση) https://www.marijuanadoctors.com/blog/top-medical-marijuana-strains/

Γενικά, οι ποικιλίες του υποείδους sativa είναι γνωστό ότι ανεβάζουν την διάθεση του χρήστη λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας τους σε THC (και το μείγμα τερπενίων), ενώ οι ποικιλίες του υποείδους indica θα κάνουν τον χρήστη να αισθάνεται πιο κουρασμένος και χαλαρός λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε CBD (και το διαφορετικό μείγμα τερπενίων). Το ίδιο ισχύει για τις ποικιλίες υβρίδια όπου υπάρχουν ανάμεικτα τα χαρακτηριστικά του υποείδους sativa και του υποείδους indica[11].

[11] “Indica vs. Sativa, Effects, Strains & More(Ποικιλίες του υποείδους Indica εναντίον σε ποικιλίες του υποείδους Sativa, Επιδράσεις, ποικιλίες & περισσότερα) https://www.marijuanadoctors.com/resources/cannabis-indica-vs-sativa/

1. Ποικιλίες για ψυχική ενέργεια και δέσμευση

Αυτές οι ποικιλίες του υποείδους sativa βοηθούν στη μείωση της έλλειψης προσοχής:

* Cinex

* Sour Diesel

* Green Crack

2. Ποικιλίες για ηρεμιστική εστίαση

Αυτές οι ποικιλίες ηρεμούν το μυαλό, μειώνοντας το άγχος και την παρορμητικότητα:

* True OG

* Blueberry Headband

3. Ποικιλίες για την αντιμετώπιση των παρενεργειών από φάρμακα που χορηγούνται για τις ΔΕΠ και ΔΕΠ-Υ

Αυτές οι ποικιλίες του υποείδους indica προκαλούν ύπνο και ενισχύουν την όρεξη:

* Goo

* Jupiter OG

Και πάλι όμως, πέρα από τις παραπάνω ποικιλίες, υπάρχουν δεκάδες άλλες που μπορείς να δοκιμάσεις, ώστε να βρεις ποια ή ποιες από αυτές αποτελούν την ιδανική θεραπεία για τη δική σου ΔΕΠ-Υ.

Παρενέργειες της κατανάλωσης κάνναβης

Η κάνναβη εκτιμάται ιδιαίτερα στην ιατρική κοινότητα για την ικανότητα της να αντιμετωπίζει με επιτυχία προβληματικά συμπτώματα χωρίς να προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες κατά τη διαδικασία χρήσης της. Μπορεί όμως κάποιος να παρατηρήσει κάποιες παρενέργειες[12] όταν χρησιμοποιεί κάνναβη. Κάποιες από αυτές είναι:

* Αυξημένη όρεξη

* Κούραση

* Αισθήματα χαλάρωσης

[12] “Medical Marijuana Side Effects(Παρενέργειες από την κατανάλωση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς) https://www.marijuanadoctors.com/resources/medical-marijuana-side-effects/

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης και η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής (ΔΕΠ)

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Medical Marijuana and Attention Deficit Disorder (ADD)” https://www.marijuanadoctors.com/conditions/attention-deficit-disorder-add/)

Μια συνήθως αναπτυξιακή κατάσταση όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής (ΔΕΠ) είναι μια κατάσταση με συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσει η ιατρική χρήση της κάνναβης. Επειδή η ΔΕΠ μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως παρορμητικότητα, ανησυχία και έλλειψη προσοχής που μπορεί να επηρεάσουν την εργασία ή το σχολείο, είναι σημαντικό να γίνει η διαχείριση της κατάστασης με μια θεραπεία όπως αυτή της κάνναβης. Ας διερευνήσουμε περισσότερα σχετικά με την ΔΕΠ, τα συμπτώματά της και το πώς η θεραπεία με κάνναβη μπορεί να βοηθήσει.

Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο τι είναι η ΔΕΠ, ποια είναι τα συμπτώματα της, ποιες θεραπείες υπάρχουν και μερικές άλλες βασικές πληροφορίες.

Τι είναι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής;

Η ΔΕΠ είναι μια αναπτυξιακή, νευροβιολογική αναπηρία που επηρεάζει περίπου το 3-5% των παιδιών σχολικής ηλικίας.

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης στη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ)

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τον όρο ΔΕΠ-Υ και ΔΕΠ εναλλακτικά. Η επίσημη ονομασία είναι Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας. Ωστόσο, ακόμη και ορισμένοι επαγγελματίες συνεχίζουν να αποκαλούν τη διαταραχή με το όνομα που δόθηκε το 1980, δηλαδή ΔΕΠ. Τα ευρήματα και η πρόοδος των επιστημονικών δοκιμών στο πεδίο άλλαξαν την ονομασία της διαταραχής σε αυτό που είναι σήμερα. Σήμερα, οι ερευνητές έχουν υποστηρικτικά στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι η ΔΕΠ δεν είναι μια συγκεκριμένη διαταραχή. Αντίθετα, έχει πολλές παραλλαγές.

Τύποι Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής

Με βάση τα κύρια χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την πάθηση, υπάρχουν πλέον τρεις υποτύποι ΔΕΠ. Τα συμπτώματα συμπεριφοράς χωρίζονται σε παρορμητικότητα, έλλειψη προσοχής και υπερκινητικότητα. Οι τρεις υποτύποι για την ΔΕΠ είναι:

* Κυρίως συνδυασμένος τύπος

* Κυρίως τύπος έλλειψης προσοχής

* Κυρίως υπερκινητικός-παρορμητικός τύπος

Αυτοί οι υποτύποι αναγνωρίζουν ότι ορισμένοι ασθενείς με ΔΕΠ έχουν ελάχιστο ή καθόλου πρόβλημα με το να κάθονται ακίνητοι, αλλά θα δείχνουν έλλειψης προσοχής που οδηγεί σε μεγάλη δυσκολία να παραμείνουν συγκεντρωμένοι σε δραστηριότητες ή εργασίες.

Άλλοι ασθενείς με ΔΕΠ μπορεί να μην έχουν προβλήματα με την προσοχή σε μια δραστηριότητα ή εργασία. Ωστόσο, καταλήγουν να χάνουν την εστίαση επειδή είναι κυρίως υπερκινητικά-παρορμητικά, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να ελέγξουν την κίνηση και την παρόρμηση τους.

Ο συνδυασμένος τύπος είναι ο πιο διαδεδομένος υποτύπος. Με αυτόν τον τύπο, τα συμπτώματα είναι ενδεικτικά τριών από αυτά τα χαρακτηριστικά:

* Έλλειψη προσοχής

* Υπερκινητικότητα

* Παρορμητικότητα

Τι προκαλεί τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής;

Αν και η ακριβής αιτία της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής δεν είναι γνωστή, η γενετική και η κληρονομικότητα φαίνεται να είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη της ΔΕΠ. Η έκθεση σε μόλυβδο, ορισμένες ασθένειες όπως η εγκεφαλίτιδα ή η μηνιγγίτιδα και η έκθεση σε ουσίες όπως το κάπνισμα τσιγάρων και η κατανάλωση αλκοόλ in-utero (δηλ. κατά τη διάρκεια της κύησης) αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης ΔΕΠ.

Στατιστικά στοιχεία για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής

Σύμφωνα με το National Institute of Mental Health:

* 1% των ενηλίκων στον πληθυσμό των ΗΠΑ έχει ΔΕΠ.

* Το 7% αυτών των περιπτώσεων είναι σοβαρές.

* Ο επιπολασμός της ΔΕΠ σε ενήλικες σε όλη τη ζωή στις ΗΠΑ είναι 8,1%.

Ιστορικό της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής

Η ΔΕΠ έχει αποκαλεστεί με πολλές ονομασίες στη διάρκεια της ιστορίας από την πρώτη της καταγραφή στην ιατρική έρευνα στα τέλη του 1700. Το 1968 συμπεριλήφθηκε στα διαγνωστικά εγχειρίδια των επαγγελματιών υγείας. Και, για λίγο, η ΔΕΠ ονομαζόταν “Ελάχιστη Δυσλειτουργία του Εγκεφάλου” (Minimal Brain Dysfunction). Καθώς η κατανόηση και η έρευνα αυτής της διαταραχής συνέχισε να αυξάνεται κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, η περιγραφή της διάγνωσης και η ονομασία της διαταραχής εξελίχθηκαν.

Δοκιμές σε εργαστηριακούς αρουραίους τη δεκαετία του ‘40 έδειξαν ότι το Ritalin θα μπορούσε να αυξήσει τη διαχειρισιμότητα και την εστίαση στα άτομα με ΔΕΠ, η οποία δεν αναγνωρίστηκε επίσημα ως διαταραχή μέχρι τη δεκαετία του ‘80. Το Adderall ήταν το επόμενο φάρμακο που κυκλοφόρησε το 1996.

Οι διαγνώσεις ΔΕΠ αυξάνονται και στα παιδιά, αυξήθηκε από 7,8% το 2003 σε 9,5% το 2007 και στη συνέχεια 11% το 2011 με 2012.

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης στη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ)

Συμπτώματα και παρενέργειες της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής

Η ΔΕΠ δεν είναι μια διαταραχή που επηρεάζει μόνο παιδιά. Ακόμα κι αν τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν στα παιδικά χρόνια, η κατάσταση μπορεί να συνεχιστεί και στην ενήλικη ζωή. Ενώ η υπερκινητικότητα φαίνεται να βελτιώνεται κατά την εφηβεία, οι ασθενείς μπορεί να αντιμετωπίζουν έναν συνεχή αγώνα με θέματα όπως η αποδιοργάνωση, η έλλειψη προσοχής και ο κακός έλεγχος των παρορμήσεων.

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης στη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ)

Τα συμπτώματα της ΔΕΠ μπορεί να κυμαίνονται από ήπια σε σοβαρά, ανάλογα με το περιβάλλον και τη φυσιολογία του ασθενή. Μπορεί κάποιος να είναι ελαφρώς υπερκινητικός και απρόσεκτος όταν εκτελεί μια εργασία που δεν του αρέσει, αλλά μπορεί και να διατηρεί την εστίαση του σε αυτά που του αρέσουν. Ή μπορεί να αντιμετωπίζει πιο σοβαρά συμπτώματα που μπορεί να επηρεάσουν την εργασία και τις κοινωνικές του καταστάσεις.

Επιπλέον, εάν έχεις και κάποια άλλη πάθηση όπως άγχος ή κατάθλιψη, μπορεί αυτό να επιδεινώσει τα συμπτώματα σου.

Τα συμπτώματα στους ενήλικες μπορεί να εκδηλωθούν διαφορετικά από ότι στα παιδιά. Μπορεί να έχουμε προβλήματα με την εκτελεστική λειτουργία που είναι ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό της ΔΕΠ. Η εκτελεστική λειτουργία είναι η εγκεφαλική δραστηριότητα που διαχειρίζεται την ικανότητα μας να παρακολουθούμε τη συμπεριφορά μας οργανώνοντας και προγραμματίζοντας. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίζουμε περιλαμβάνουν την παρορμητικότητα και έλλειψη προσοχής και την ανησυχία.

Μπορεί επίσης να αντιμετωπίζουμε μαθησιακά, συμπεριφορικά και συναισθηματικά προβλήματα.

Όταν αντιμετωπίζουμε υπερκινητικά – παρορμητικά συμπτώματα, ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται συνεχώς “εν κινήσει” και ανήσυχος καθώς επιχειρεί να κάνει διάφορες εργασίες ταυτόχρονα. Συχνά μιλά και ενεργεί πριν σκεφτεί.

Τρέχουσες θεραπείες που είναι διαθέσιμες για την αντιμετώπιση της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και οι παρενέργειες τους

Η ΔΕΠ επί του παρόντος δεν έχει θεραπεία που να οδηγεί στην ίαση ή στην πλήρη ύφεση της διαταραχής. Ωστόσο, ορισμένες θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της λειτουργίας και στη μείωση των συμπτωμάτων. Οι συνήθεις θεραπείες για τη ΔΕΠ περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, ψυχοθεραπεία ή συνδυασμό και των δύο.

Φαρμακευτική αγωγή

Για πολλούς ασθενείς με ΔΕΠ, τα φάρμακα μειώνουν την παρορμητικότητα και την υπερκινητικότητα. Τα φάρμακα μπορεί επίσης να βελτιώσουν την ικανότητα μας για μάθηση, εστίαση και εργασία. Τα διεγερτικά είναι συνήθως η πρώτη γραμμή θεραπείας για τη ΔΕΠ.

1. Διεγερτικά

Αν και τα διεγερτικά μπορεί να ακούγονται λίγο ασυνήθιστα για χρήση στη θεραπεία της ΔΕΠ, είναι αποτελεσματικά. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι χρήσιμα επειδή αυξάνουν τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην προσοχή και τη σκέψη. Παραδείγματα διεγερτικών περιλαμβάνουν τη μεθυλφαινιδάτη ή αμφεταμίνη.

Οι παρενέργειες των διεγερτικών μπορεί να περιλαμβάνουν:

* Μειωμένη όρεξη

* Προβλήματα ύπνου

* Στομαχόπονοι και πονοκέφαλοι

* Καθυστερημένη ανάπτυξη

* Τικ

* Ευερεθιστότητα μετά την εξάντληση του φαρμάκου

* Κυκλοθυμία

2. Μη διεγερτικά

Τα μη διεγερτικά χρειάζονται περισσότερο χρόνο από τα διεγερτικά για να αρχίσουν να δρουν, αλλά εξακολουθούν να βοηθούν στη βελτίωση της παρορμητικότητας, της εστίασης και της προσοχής σε ασθενείς με ΔΕΠ. Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ένα μη διεγερτικό εάν κάποιος αντιμετωπίζει ενοχλητικές παρενέργειες από τα διεγερτικά ή εάν τα διεγερτικά φάρμακα δεν ήταν αποτελεσματικά. Παραδείγματα μη διεγερτικών περιλαμβάνουν την γουανφασίνη και την ατομοξετίνη.

Ανάλογα με το ποιο είναι το μη διεγερτικό φάρμακο, οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν:

* Απώλεια όρεξης

* Στομαχικές διαταραχές

* Ναυτία

* Απώλεια βάρους (λόγω λιγότερης όρεξης)

* Καταστολή

* Κούραση

* Ζάλη

* Αλλαγές στη διάθεση

* Χαμηλή πίεση αίματος

* Αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό

3. Αντικαταθλιπτικά

Αν και η FDA (ο αντίστοιχος ΕΟΦ στις ΗΠΑ) δεν έχει απαραίτητα εγκρίνει τα αντικαταθλιπτικά για τη χρήση τους στη θεραπεία της ΔΕΠ ειδικά, οι γιατροί μερικές φορές τα συνταγογραφούν σε ενήλικες ασθενείς με τη διαταραχή. Τα τρικυκλικά είναι τα κοινά αντικαταθλιπτικά που συνταγογραφούνται. Λειτουργούν παρόμοια με τα διεγερτικά επηρεάζοντας τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου, τη ντοπαμίνη και τη νορεπινεφρίνη.

Ορισμένες παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών μπορεί να περιλαμβάνουν:

* Αϋπνία

* Απώλεια όρεξης

* Εθισμός

* Τικ

* Συναισθηματικά προβλήματα

* Πονοκέφαλοι

* Στομαχόπονοι

Οι διάφορες μάρκες αντικαταθλιπτικών έχουν τις πιθανές παρενέργειες τους και τα οφέλη τους. Ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσει μερικούς διαφορετικούς τύπους ή δόσεις προτού βρει αυτό που ταιριάζει καλύτερα στα συμπτώματα του κάθε ασθενή.

4. Ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία είναι μια άλλη θεραπεία για τη ΔΕΠ, αλλά μπορεί να μην αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα συμπτώματα της διαταραχής. Ωστόσο, όταν ο γιατρός προσθέτει τη ψυχοθεραπεία στη φαρμακευτική αγωγή ή σε άλλο κάποιο σχέδιο θεραπείας αντιμετώπισης της ΔΕΠ, μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή και την οικογένεια του να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις καθημερινές προκλήσεις της διαταραχής.

Στα παιδιά και τους εφήβους, οι δάσκαλοι και οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν στο να ακολουθήσουν οδηγίες και να παραμείνουν οργανωμένοι με εργαλεία όπως η τήρηση προγράμματος και ρουτίνας, επιβράβευσης και επαίνου για την καλή συμπεριφορά και χρήση φορέων οργάνωσης σημειωματάριων και εργασιών.

Στους ενήλικες, ένας θεραπευτής ή ένας πάροχος ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της ΔΕΠ με εργαλεία όπως η διάσπαση μεγάλων εργασιών σε μικρότερες εργασίες και η τήρηση της ρουτίνας.

Εάν θέλεις να θεραπεύσεις τα συμπτώματα της ΔΕΠ, αλλά δεν θέλεις να υποφέρεις από τις σκληρές παρενέργειες των φαρμάκων, η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να είναι μια καλύτερη εναλλακτική λύση.

Όπως συμβαίνει με όλες τις μορφές φαρμακευτικής χρήσης της κάνναβης, πρέπει να γίνει εκτενής συζήτηση με τον θεράποντα γιατρό για να προσδιοριστεί ο καλύτερος τρόπος χορήγησης της κάνναβης για την αντιμετώπιση της ΔΕΠ. Εάν ο γιατρός σου πιστεύει ότι η κάνναβη θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη, καλό θα ήταν να μιλήσεις με έναν ειδικό στο τοπικό ειδικό κατάστημα διάθεσης κάνναβης (dispensary) για να μάθεις σχετικά με τις ποικιλίες της κάνναβης που είναι οι πιο συνηθισμένες και οι πιο αποτελεσματικές για τη θεραπεία της διαταραχής.

Πώς είναι η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής;

Το να ζεις με ΔΕΠ μπορεί να είναι αποκαρδιωτικό και αγχωτικό. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς με ΔΕΠ έχουν βρει ανακούφιση και άνεση χρησιμοποιώντας κάνναβη. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη[1] του 2014 υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι που είναι παρορμητικοί και υπερκινητικοί τείνουν να είναι πιο πιθανό να στραφούν για θεραπεία στο βότανο.

[1] Mallory Loflin, Mitch Earleywine, Joseph De Leo, Andrea Hobkirk “Subtypes of attention deficit-hyperactivity disorder (ADHD) and cannabis use” (Υποτύποι διαταραχής ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) και χρήσης κάνναβης) Subst Use Misuse. 2014 Mar;49(4):427-34.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24093525/

Περίληψη

Αυτή η μελέτη εξέτασε τη συσχέτιση μεταξύ των υποτύπων της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) και της χρήσης κάνναβης σε ένα δείγμα 2.811 τωρινών χρηστών. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν το 2012 από μια εθνική έρευνα των ΗΠΑ για χρήστες κάνναβης. Μια σειρά από logistic regression equations και chi-squares αξιολογήθηκαν για αναλογικές διαφορές μεταξύ των χρηστών. Όταν ρωτήθηκαν για τα συμπτώματα ΔΕΠ-Υ που έχουν βιώσει όταν δεν χρησιμοποιούν κάνναβη, ένα υψηλότερο ποσοστό ημερήσιων χρηστών πληρούσε τα κριτήρια συμπτωμάτων για διαγνώσεις ΔΕΠ-Υ των υποτύπων που περιλαμβάνουν υπερκινητικά-παρορμητικά συμπτώματα από τον υποτύπο έλλειψης προσοχής. Για τους μη καθημερινούς χρήστες, οι αναλογίες των χρηστών που πληρούσαν τα κριτήρια συμπτωμάτων δεν διέφεραν ανά υποτύπο. Αυτά τα αποτελέσματα έχουν συνέπειες για τον εντοπισμό ποια άτομα με ΔΕΠ-Υ μπορεί να είναι πιο πιθανό να αυτο-χορηγήσουν κάνναβη. Επιπλέον, αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν έμμεσα την έρευνα που συνδέει τους σχετικούς υποδοχείς κανναβινοειδών με τον ρυθμιστικό έλεγχο”.

Η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από αυτήν την πάθηση να μπορούν να αυξήσουν την προσοχή τους, να εστιάσουν την προσοχή τους σε ένα συγκεκριμένο θέμα και να διατυπώσουν ιδέες στις σκέψεις τους που δεν μπορούσαν πριν. Η κάνναβη βοηθάει πραγματικά τους πάσχοντες από ΔΕΠ να παραμείνουν στην εργασία τους και να διατηρήσουν τη ζωή τους σε ένα καλό δρόμο. Η κάνναβη, στην πιο φυσική της μορφή, είναι μια από τις πιο ασφαλείς και θεραπευτικά δραστικές ουσίες που γνωρίζει ο άνθρωπος.

Τα οφέλη της ιατρικής χρήσης της κάνναβης για την αντιμετώπιση της ΔΕΠ είναι αναμφισβήτητα, καθώς η αποδοχή αυτής της μορφής φαρμάκου συνεχίζει να αυξάνεται σε εθνικό επίπεδο, ελπίζουμε ότι περισσότεροι ασθενείς θα μπορέσουν μια μέρα να επωφεληθούν από αυτό.

Μια μελέτη[2] του 2009 εξήγησε τη διασύνδεση μεταξύ του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος σε ασθενείς με ΔΕΠ και της ντοπαμίνης.

[2] D Centonze, M Bari, B Di Michele, S Rossi, V Gasperi, A Pasini, N Battista, G Bernardi, P Curatolo, M Maccarrone “Altered anandamide degradation in attention-deficit/hyperactivity disorder” (Τροποποιημένη αποδόμηση ανανδαμιδίου στη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας) Neurology. 2009 Apr 28;72(17):1526-7.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19398708/

[Δεν υπάρχει διαθέσιμη περίληψη]

Σε ασθενείς με ΔΕΠ, η υδρολάση αμιδίου λιπαρού οξέος (FAAH), το ένζυμο που απαιτείται για τη διάσπαση του ανανδαμιδίου, είναι ανεπαρκής. Όταν παρουσιάζεται αυτό το είδος ανισορροπίας στο σώμα, εξαντλείτε το απόθεμα ντοπαμίνης πολύ γρήγορα, καθιστώντας δύσκολη την εστίαση. Η λήψη κάνναβης, ωστόσο, ρυθμίζει αυτή την παροχή ντοπαμίνης και τη διάθεση του ασθενή.

Συμπτώματα της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής που αντιμετωπίζονται με την ιατρική χρήση της κάνναβης

Μερικά συμπτώματα της ΔΕΠ που αντιμετωπίζονται με κάνναβη περιλαμβάνουν:

* Υπερπαρορμητικότητα: Οι υποδοχείς CB1 μειώνουν και ρυθμίζουν τη νευρωνική δραστηριότητα και παράγουν ένα ηρεμιστικό αποτέλεσμα.

* Κρίσεις πανικού: Η THC, μια από τις χημικές ενώσεις της κάνναβης, συνδέεται στους υποδοχείς CB1 και παράγει χαλάρωση.

* Άγχος: Η CBD λειτουργεί ως παράγοντας κατά του άγχους και συνδέεται έμμεσα τους υποδοχείς CB2.

* Έλλειψη προσοχής: Η THC θα επιβραδύνει την υπερδραστηριότητα του εγκεφάλου, έτσι θα μπορείς να παραμένεις συγκεντρωμένος στην εργασία.

* Υπερευαισθησία σε καταστάσεις που προκαλούν άγχος: Η CBD και η THC βοηθούν στην ανακούφιση του φόβου και του άγχους.

* Αϋπνία: Δεδομένου ότι η THC επιβραδύνει σχετικά τον εγκέφαλο, βοηθά στην προώθηση της υπνηλίας.

* Καταθλιπτική τάση: Όταν η THC συνδέεται με τους υποδοχείς CB1, επιτρέπει την απελευθέρωση σεροτονίνης.

Ακολουθούν μερικοί άλλοι τρόποι με τους οποίους η κάνναβη μπορεί να δράσει ευεργετικά. Μπορεί να:

* Διεγείρει την όρεξη. Όταν λαμβάνουμε Adderall και κάποια άλλα φάρμακα, η όρεξη μας μπορεί να μειωθεί. Εάν δεν τρώμε αρκετά, αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας. Η θεραπεία με κάνναβη για τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της όρεξης.

* Αντιμετωπίσει τη ναυτία. Ορισμένα φάρμακα για τη ΔΕΠ μπορούν επίσης να μας προκαλέσουν ναυτία για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, γι’ αυτό πολλοί ασθενείς στρέφονται στη κάνναβη. Στην πραγματικότητα, έχουν υπάρξει πολυάριθμες μελέτες που αποδεικνύουν πόσο ευεργετική είναι η κάνναβη για τη ναυτία.

* Απελευθερώσει ντοπαμίνη. Όπως αναφέρθηκε, το βότανο βοηθά επίσης το σώμα μας να απελευθερώσει ντοπαμίνη και αυτό βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για ασθενείς με ΔΕΠ που αγωνίζονται επίσης με διαταραχές της διάθεσης. Η απελευθέρωση ντοπαμίνης συνδέεται επίσης με την ανταμοιβή, η οποία σχετίζεται με άλλες βασικές διαδικασίες του σώματος που ελέγχουν την όρεξη, την προσοχή, τον ύπνο και τη μάθηση.

Οι ασθενείς παρουσίασαν επίσης βελτιωμένο ύπνο σε άλλες περιπτώσεις. Όλοι οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν κάνναβη και dronabinol, μια συνθετική μορφή της THC που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ναυτίας και του εμέτου. Παρόλο που ήταν μια μικρή μελέτη περίπτωσης, οι ερευνητές εξακολουθούν να είναι σίγουροι ότι η κάνναβη είναι μια αποτελεσματική επιλογή θεραπείας για ασθενείς με ΔΕΠ, ιδιαίτερα σε εκείνους που δεν ανταποκρίνονται καλά σε τυπικές μεθόδους θεραπείας.

Τρόποι χρήσης της κάνναβης για την αντιμετώπιση της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής

Πολλοί ασθενείς που έχουν ΔΕΠ είναι παιδιά, γεγονός που καθιστά την χορήγηση[3] της κάνναβης ιδιαίτερη. Μια αποτελεσματική εναλλακτική μέθοδος είναι το βάμμα. Είναι ένα υγρό, όπως το λάδι, που περιέχει εκχύλισμα κάνναβης. Αυτό το εκχύλισμα προέρχεται από τα μπουμπούκια ή τα άνθη του θηλυκού φυτού.

[3] “How to Use Medical Cannabis(Πώς να χρησιμοποιήσεις τη κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς) https://www.marijuanadoctors.com/resources/methods-medicating-cannabis/

Η λήψη βάμματος γίνεται υπογλώσσια. Τα βάμματα μπορεί να προέρχονται από την εκχύλιση φυτών μια ποικιλίας είναι να αποτελούν μείγμα από εκχυλίσεις πολλών διαφορετικών ποικιλιών. Αυτά τα σκευάσματα είναι συνήθως μεγάλης συγκέντρωσης, πράγμα που σημαίνει ότι οι ασθενείς δεν χρειάζεται να πάρουν πολύ για να λάβουν την ποσότητα που χρειάζονται για να βρουν ανακούφιση, συνήθως μερικές σταγόνες 2-3 φορές τη μέρα είναι αρκετές.

Τα βάμματα συνήθως δρουν πολύ γρήγορα, σε μερικά μόλις λεπτά. Οι ασθενείς συχνά αναφέρουν αισθήματα ηρεμίας σχεδόν αμέσως μετά τη χορήγηση μιας δόσης. Αλλά μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να προσδιορίσει κάποιος το πόσο ακριβώς θα πρέπει να παίρνει. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι μπορεί να χρειαστεί να πάρουν λίγο περισσότερο για να επιτύχουν τα αποτελέσματα που αναζητούν.

Οι καλύτερες ποικιλίες κάνναβης για την αντιμετώπιση της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής

Ορισμένες ποικιλίες κάνναβης μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή να παραμείνει παραγωγικός και συγκεντρωμένος, ενώ άλλες μπορούν να του προσφέρουν ένα ηρεμιστικό αποτέλεσμα.

Ποικιλίες για διανοητική δέσμευση και αντοχή στις ενεργειακές καταπονήσεις μπορεί να είναι:

* Sour Diesel (Sativa)

* Cinex (Sativa)

* Green Crack (Sativa)

Ποικιλίες για ηρεμία και εστίαση μπορεί να είναι:

* Blueberry Headband (Hybrid)

* True OG (Indica)

Υπάρχουν επίσης ποικιλίες που βοηθούν στην αντιμετώπιση των παρενεργειών από τα φάρμακα για ΔΕΠ, όπως η έλλειψη όρεξης και η αϋπνία. Αυτές περιλαμβάνουν:

* Goo (Indica)

* Jupiter OG (Indica)

Παρενέργειες από την λήψη κάνναβης για την αντιμετώπιση της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής

Όταν χρησιμοποιείς κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς, να θυμάσαι ότι όπως με οποιοδήποτε φάρμακο, μπορεί να υπάρχουν κάποιες παρενέργειες. Ωστόσο, οι παρενέργειες αυτού του βοτάνου τείνουν να είναι λιγότερο σκληρές από εκείνες της παραδοσιακής ιατρικής. Ορισμένες ανεπιθύμητες παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν:

* Πείνα: Η κάνναβη μπορεί να σε κάνει να πεινάσεις ή να έχεις τα λεγόμενα “munchies(λιγούρες). Απλώς φρόντισε να έχεις προμηθευτεί υγιεινά τρόφιμα και σνακ για να καταναλώσεις όταν εμφανιστεί αυτή η παρενέργεια.

* Κόκκινα μάτια: Αυτή η παρενέργεια δεν είναι επιβλαβής, αλλά μπορεί να μην θέλεις να την βλέπουν οι άλλοι, καθώς πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν τι προκαλεί τα “αιματοβαμμένα” μάτια. Μπορείς αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις κάποιες μη συνταγογραφούμενες οφθαλμικές σταγόνες για να βοηθήσεις με τον κατευνασμό της ερυθρότητας.

* Υπνηλία: Εάν χρησιμοποιείς κάποια ποικιλία από το υποείδος indica, ενδεχομένως θα μπορούσε να σου προκαλέσει υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρεμποδίζοντας έτσι τις καθημερινές σου λειτουργίες. Μπορείς αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις μια ποικιλία του υποείδους sativa ή μια υβριδική ποικιλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και να έχεις την ποικιλία του υποείδους indica για τη νύχτα.

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής (ΔΕΠ) & Έρευνα της ιατρικής χρήσης κάνναβης

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Attention Deficit Disorder (ADD) & Medical Marijuana Research”, https://www.marijuanadoctors.com/resources/medical-marijuana-research-studies/attention-deficit-disorder-add-medical-marijuana-research/)

Ενώ ο επίσημος όρος είναι διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ), μπορεί να τη γνωρίζεις και ως διαταραχή ελλειμματικής προσοχής (ΔΕΠ). Όπως και να την ονομάσουμε, αυτή η κατάσταση προκαλεί δυσκολίες που σχετίζονται με την εστίαση και την έλλειψη προσοχής, την εκτέλεση εργασιών, την υπερκινητικότητα και τον έλεγχο των παρορμήσεων. Μερικοί άνθρωποι έχουν μόνο ένα σύμπλεγμα αυτών των συμπτωμάτων, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν μια συνδυασμένη μορφή τους.

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη ΔΕΠ με την ιατρική χρήση της κάνναβης;

Μερικοί ασθενείς με ΔΕΠ έχουν βρει επιτυχία με το φάρμακο κάνναβης, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να βελτιώσει την εστίαση και να μειώσει την υπερκινητικότητα και την παρορμητικότητα όταν λαμβάνεται σωστά. Γιατροί και επιστήμονες έχουν αρχίσει να ερευνούν τα οφέλη της κάνναβης για ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΠ.

Μπορούν οι ενήλικες με ΔΕΠ να βρουν ανακούφιση από την κάνναβη;

Οι περιπτωσιολογικές μελέτες[1] που έχουμε σχετικά με τη θεραπεία με τη χρήση κάνναβης στη ΔΕΠ προτείνουν ότι μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να ανακουφίσουμε τα συμπτώματα της διαταραχής. Έτσι, οι Γερμανοί γιατροί Eva Milz και Franjo Grotenhermen θέλησαν να προσθέσουν σε αυτή τη βάση γνώσεων δημιουργώντας τη δική τους έρευνα. Δεδομένου ότι η Γερμανία επιτρέπει τη φαρμακευτική χρήση της κάνναβης από ασθενείς που έχουν ήδη δοκιμάσει άλλες θεραπείες, είχαν διαθέσιμους ασθενείς με τους οποίους μπορούσαν να εργαστούν στο ιατρείο της Grotenherm.

[1] Aleksi Mikael Markunpoika Hupli “Medical Cannabis for Adult Attention Deficit Hyperactivity Disorder: Sociological Patient Case Report of Cannabinoid Therapeutics in Finland” (Ιατρική χρήση της κάνναβης για τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας ενηλίκων: Αναφορά περίπτωσης κοινωνιολογικού ασθενούς της Cannabinoid Therapeutics στη Φινλανδία) Med Cannabis Cannabinoids. 2019 Jan;1(2):112–118.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8489316/

Περίληψη

Αυτή η εργασία παρουσιάζει μια λεπτομερή αναφορά περιστατικού ενός γονέα άνδρα ασθενούς που διαγνώστηκε στην ενήλικη ζωή (στην ηλικία των 33 ετών) με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) και υποβλήθηκε αρχικά σε θεραπεία με μεθυλφαινιδάτη άμεσης αποδέσμευσης (Ritalin® 10mg δύο φορές την ημέρα). Αφού αντιμετώπισε ανεπιθύμητες παρενέργειες από την παρατεταμένη χρήση αυτού του φαρμάκου και στη συνέχεια άλλα φάρμακα του συνταγογραφήθηκαν ως εναλλακτικά, ο ασθενής ανακάλυψε ότι στα θεραπευτικά κανναβινοειδή (cannabinoid therapeutics, CTs) είχαν γίνει πειράματα εντός της ΕΕ για τη θεραπεία ασθενών με ΔΕΠ-Υ. Ακολούθως, αξιολογήθηκε από γιατρό στη Γερμανία (Ιούνιος 2010) ο οποίος του συνταγογράφησε CTs (Bedrocan®, Bediol®). Ένας Φινλανδός νευρολόγος επιβεβαίωσε αργότερα τα δύο συνταγογραφούμενα φάρμακα (Bedrocan®, Οκτώβριος 2010, Bediol®, Μάιος 2011) στη χώρα μόνιμης διαμονής του ασθενούς (Φινλανδία). Κατά τη διάρκεια προσβασης μιας περιόδου 5 ετών, και το Bedrocan®, το οποίο περιέχει κυρίως Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη (Δ9-THC), βρέθηκε να είναι χρήσιμο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ΔΕΠ-Υ στον ασθενή, ιδιαίτερα στην κακή ανοχή στην απογοήτευση, τις εκρήξεις θυμού, την πλήξη και προβλήματα που σχετίζονται με τη συγκέντρωση. Το δεύτερο φάρμακο CT, το Bediol®, το οποίο περιέχει τόσο dronabinol (συνθετική Δ9-THC) όσο και το φυτοκανναβινοειδές κανναβιδιόλη, βρέθηκε ότι εξουδετερώνει τις υπερβολικές επιδράσεις του dronabinol στο Bedrocan® καθώς και ότι προσφέρει και άλλα ιατρικά οφέλη (πχ. βελτιωμένος ύπνος). Εκτός από την αναφορά περίπτωσης, αυτό το έγγραφο προσφέρει επίσης μια σύντομη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας που περιβάλλει τα ιατρικά οφέλη των CTs για τη ΔΕΠ-Υ, η οποία περιλαμβάνει μελέτες παρατήρησης, αναφορές κλινικών περιπτώσεων και ένα τυχαιοποιημένο κλινικό πείραμα. Αυτό το άρθρο εξετάζει επίσης εν συντομία το ενδοκανναβινοειδές σύστημα σε σχέση με τη ΔΕΠ-Υ, αν και απαιτείται περισσότερη προκλινική και κλινική έρευνα για τον καθορισμό των βέλτιστων επιπέδων κανναβινοειδών, τερπενίων και δοσολογικών σχημάτων, τα οποία ποικίλλουν μεταξύ διαφορετικών ασθενών με ΔΕΠ-Υ”.

Για να καταλάβουν πώς το φάρμακο κάνναβης επηρέασε τους ασθενείς στο Grotenherm, οι δύο ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά πιστοποιητικά για 30 από αυτούς. Επικεντρώθηκαν στις προηγούμενες θεραπείες κάθε ασθενούς, στο ιστορικό τους με τη ΔΕΠΥ και στο θεραπευτικό σχήμα κάνναβης.

Από τους 30 ασθενείς, μόνο οκτώ εξακολουθούσαν να λαμβάνουν τυπικά διεγερτικά για ΔΕΠ. Οι άλλοι 22 έπρεπε να σταματήσουν να τα παίρνουν λόγω παρενεργειών ή λόγω έλλειψης ανακούφισης. Κάθε άτομο είχε μειωμένα συμπτώματα ΔΕΠ όταν χρησιμοποιούσε κάνναβη, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων εστίασης, αϋπνίας και ελέγχου των παρορμήσεων.

Η χρήση κάνναβης επηρεάζει τον έλεγχο των παρορμήσεων σε άτομα με ΔΕΠ-Υ;

Μια κοινή ανησυχία όταν πρόκειται για την ιατρική θεραπεία με κάνναβη για ΔΕΠ είναι ότι θα επιδεινώσει προβλήματα όπως η παρορμητικότητα και η συγκέντρωση. Οι Rasmussen et al.[2] αναζήτησαν για να ανακαλύψουν το πώς η κάνναβη επηρέασε την αναστολή απόκρισης για ασθενείς με και χωρίς ΔΕΠ. Με άλλα λόγια, ήθελαν να καταλάβουν το πώς κάθε παράγοντας αλλάζει τον χρόνο που χρειάστηκαν για να σκεφτούν μια ενέργεια πριν την κάνουν.

[2] Jerod Rasmussen, B J Casey, Theo G M van Erp, Leanne Tamm, Jeffery N Epstein, Claudia Buss, James M Bjork, Brooke S G Molina, Katerina Velanova, Daniel H Mathalon, Leah Somerville, James M Swanson, Tim Wigal, L Eugene Arnold, Steven G Potkin, MTA Neuroimaging Group “ADHD and Cannabis Use in Young Adults Examined Using fMRI of a Go/NoGo Task” (ΔΕΠ-Υ και χρήση κάνναβης σε νεαρούς ενήλικες που εξετάστηκαν με χρήση fMRI μιας εργασίας Go/NoGo) Brain Imaging Behav. 2016 Sep;10(3):761–771.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4840078/

Περίληψη

Ιστορικό: Τα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για κατάχρηση ουσιών. Η αναστολή απόκρισης είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της ΔΕΠ-Υ, ωστόσο οι συνδυασμένες επιδράσεις της ΔΕΠ-Υ και της τακτικής χρήσης ουσιών στα νευρωνικά δίκτυα που σχετίζονται με την αναστολή απόκρισης είναι άγνωστες.

Μέθοδοι: Δεδομένα λειτουργικής απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (fMRI) βάσει εργασιών από νεαρούς ενήλικες με ΔΕΠ-Υ στην παιδική ηλικία με (n=25) και χωρίς (n=25) χρήση κάνναβης ≥ μηνιαία το προηγούμενο έτος συγκρίθηκαν με μια τοπική κανονιστική ομάδα σύγκρισης (LNCG) με (n=11) και χωρίς (n=12) χρήση κάνναβης. Τα δεδομένα συμπεριφοράς και fMRI Go/NoGo αξιολογήθηκαν για τις κύριες και αλληλεπιδράσεις της διάγνωσης της ΔΕΠ-Υ και της χρήσης κάνναβης.

Αποτελέσματα: Οι συμμετέχοντες με ΔΕΠ-Υ έκαναν σημαντικά περισσότερα σφάλματα προμήθειας στις δοκιμές NoGo παρά στους ελέγχους. Οι συμμετέχοντες με ΔΕΠ-Υ είχαν επίσης λιγότερη μετωποβρεγματική και μετωποστενιαία δραστηριότητα, ανεξάρτητα από τη χρήση κάνναβης. Δεν παρατηρήθηκαν κύριες επιδράσεις της χρήσης κάνναβης στην αναστολή απόκρισης ή στη λειτουργική ενεργοποίηση του εγκεφάλου. Βρέθηκε μια αλληλεπίδραση της διάγνωσης της ΔΕΠ-Υ και της χρήσης κάνναβης στον δεξιό ιππόκαμπο και στην παρεγκεφαλιδική ρίζα, με αυξημένη στρατολόγηση αυτών των περιοχών σε άτομα-ελέγχους που χρησιμοποιούν κάνναβη κατά τη διάρκεια της αναστολής της σωστής απόκρισης.

Συμπεράσματα: Οι συμμετέχοντες με ΔΕΠ-Υ είχαν μειωμένη αναστολή απόκρισης σε συνδυασμό με λιγότερη μετωπική/βρεγματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από το ιστορικό χρήσης κάνναβης. Η χρήση κάνναβης δεν επηρέασε την αναστολή απόκρισης συμπεριφοράς. Η χρήση κάνναβης συσχετίστηκε με την ενεργοποίηση του ιππόκαμπου και της παρεγκεφαλίδας, περιοχές πλούσιες σε υποδοχείς κανναβινοειδών, σε συμμετέχοντες LNCG αλλά όχι με ΔΕΠ-Υ. Αυτό μπορεί να αντανακλά τη στρατολόγηση αντισταθμιστικών κυκλωμάτων στην κάνναβη με χρήση ελέγχων αλλά όχι συμμετεχόντων με ΔΕΠ-Υ. Μελλοντικές μελέτες που στοχεύουν τη λειτουργία του ιππόκαμπου και της παρεγκεφαλιδικής εξαρτώμενης λειτουργίας σε αυτές τις ομάδες μπορεί να παρέχουν περαιτέρω εικόνα για το πώς αυτό το κύκλωμα μεταβάλλεται από τη ΔΕΠ-Υ και τη χρήση κάνναβης”.

Η ομάδα εργάστηκε με τέσσερις ομάδες που κατηγοριοποιήθηκαν με βάση τη χρήση κάνναβης και τη διάγνωση ΔΕΠ. Ζήτησαν από τα άτομα να ολοκληρώσουν ορισμένες εργασίες και παρακολουθούσαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους ενώ έκαναν ορισμένες δραστηριότητες.

Κανένα από τα υποκείμενα δεν επηρεάστηκε από τη χρήση κάνναβης – μόνο η διάγνωση της ΔΕΠ άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν στις εργασίες που ολοκλήρωσαν. Η εγκεφαλική τους δραστηριότητα έδειξε ότι οι χρήστες κάνναβης με ΔΕΠ είχαν έλλειμμα κανναβινοειδών, το οποίο αντικατέστησε η χρήση κάνναβης.

Τι αναφέρουν τα άτομα με ΔΕΠ-Υ για τη φαρμακευτική αγωγή με κάνναβη;

Στην εποχή του διαδικτύου, συχνά απευθυνόμαστε σε άλλους για συμβουλές σε θέματα όπως η υγειονομική περίθαλψη. Έτσι, οι Mitchell et al.[3] εξέτασαν τα πρότυπα περιεχομένου σε διαδικτυακές συζητήσεις φόρουμ σχετικά με την κάνναβη και τη ΔΕΠ. Ήθελαν να δουν πώς οι ασθενείς με ΔΕΠ-Υ αναφέρονταν για τις επιπτώσεις της κάνναβης στα συμπτώματα τους.

[3] John T Mitchell, Maggie M Sweitzer, Angela M Tunno, Scott H Kollins, F Joseph McClernon, Karen Lidzba “‘I Use Weed for My ADHD’: A Qualitative Analysis of Online Forum Discussions on Cannabis Use and ADHD” (“Χρησιμοποίησα κάνναβη για τη ΔΕΠ μου”: Μια ποιοτική ανάλυση των διαδικτυακών συζητήσεων φόρουμ σχετικά με τη χρήση κάνναβης και τη ΔΕΠ-Υ) PLoS One. 2016;11(5):e0156614.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4882033/

Περίληψη

Ιστορικό: Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) αποτελεί παράγοντα κινδύνου για προβληματική χρήση κάνναβης. Ωστόσο, κλινικά και ανεκδοτικά στοιχεία υποδηλώνουν μια ολοένα και πιο δημοφιλής αντίληψη ότι η κάνναβη είναι θεραπευτική για τη ΔΕΠ-Υ, μεταξύ άλλων μέσω διαδικτυακών πόρων. Δεδομένου ότι το διαδίκτυο χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο ως πηγή πληροφοριών για την υγειονομική περίθαλψη και μπορεί να επηρεάσει τις αντιλήψεις, πραγματοποιήσαμε μια ποιοτική ανάλυση των διαδικτυακών συζητήσεων στο φόρουμ, που αναφέρονται επίσης ως νήματα, σχετικά με τις επιπτώσεις της κάνναβης στην ΔΕΠ-Υ για να χαρακτηρίσουμε συστηματικά το περιεχόμενο που μπορεί να βρουν οι ασθενείς και οι φροντιστές για τη ΔΕΠ-Υ και την κάνναβη.

Μέθοδοι: Εντοπίστηκαν συνολικά 268 ξεχωριστά θέματα φόρουμ. Το είκοσι τοις εκατό (20%) επιλέχθηκαν τυχαία, τα οποία απέδωσαν 55 ξεχωριστά νήματα φόρουμ (μέσος αριθμός μεμονωμένων αναρτήσεων ανά νήμα φόρουμ = 17,53) βαθμολογήθηκαν από τρεις αξιολογητές (Cohen’s kappa = 0,74). Ένα τελικό δείγμα 401 αναρτήσεων σε αυτά τα θέματα του φόρουμ έλαβε τουλάχιστον μία έγκριση για προκαθορισμένα θέματα μετά από διαδικασίες ποιοτικής κωδικοποίησης.

Αποτελέσματα: Είκοσι πέντε (25%) τοις εκατό των μεμονωμένων δημοσιεύσεων ανέφεραν ότι η κάνναβη είναι θεραπευτική για τη ΔΕΠ-Υ, σε αντίθεση με το 8% ότι είναι επιβλαβής, το 5% ότι είναι ταυτόχρονα θεραπευτική και επιβλαβής και το 2% ότι δεν έχει καμία επίδραση στη ΔΕΠ-Υ. Αυτό το μοτίβο ήταν γενικά συνεπές όταν λαμβανόταν υπόψη το έτος κάθε ανάρτησης. Η μεγαλύτερη αποδοχή των θεραπευτικών έναντι των επιβλαβών επιδράσεων της κάνναβης δεν γενικεύτηκε στη διάθεση, σε άλλες ψυχιατρικές καταστάσεις (μη ΔΕΠ-Υ) ή σε γενικούς τομείς της καθημερινής ζωής. Προέκυψαν πρόσθετα θέματα (πχ. η κάνναβη θεωρείται ότι έχει εγκριθεί από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης).

Συμπεράσματα: Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν κλινικές συστάσεις ή συστηματική έρευνα που να υποστηρίζει τα ευεργετικά αποτελέσματα της χρήσης κάνναβης για τη ΔΕΠ-Υ, οι διαδικτυακές συζητήσεις δείχνουν ότι η κάνναβη θεωρείται θεραπευτική για τη ΔΕΠ-Υ – αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εντοπίζει μια τέτοια τάση. Αυτός ο τύπος διαδικτυακών πληροφοριών θα μπορούσε να διαμορφώσει τις αντιλήψεις των ασθενών και των φροντιστών με ΔΕΠ-Υ και επηρεάζει τη χρήση κάνναβης και την κλινική φροντίδα”.

Η ομάδα επέλεξε συνολικά 268 θέματα φόρουμ για την κάνναβη και τη ΔΕΠ για αρχή. Στη συνέχεια επέλεξαν τυχαία το 20%, ή τα 55, από αυτά τα νήματα. Στη συνέχεια, αφαίρεσαν εννέα νήματα που δεν είχαν σχετικά δεδομένα. Όλες οι αναρτήσεις κωδικοποιήθηκαν και αναλύθηκαν ως προς το συναίσθημα σχετικά με τη χρήση κάνναβης για ΔΕΠ.

Ένας σημαντικός αριθμός αναρτήσεων υποστήριξε την ιδέα ότι η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα ΔΕΠ. Ενώ το 25% είχε ένα εντελώς θετικό μήνυμα, μόνο το 8% είχε αρνητική αντίληψη. Αυτές οι τάσεις δείχνουν ότι πολλοί από τους ασθενείς σε αυτά τα φόρουμ βρήκαν ανακούφιση με την ιατρική χρήση της κάνναβης.

ΔΕΠ-Υ και CBD (Κανναβιδιόλη)

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “ADHD and CBD” https://www.marijuanadoctors.com/conditions/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd/cbd/)

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) επηρεάζει την εστίαση και την παρορμητικότητα ενός ατόμου και μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας και υπόβαθρου. Μπορεί επίσης κάποιος να έχει ΔΕΠ-Υ ακόμα κι αν δεν έχει συμπτώματα υπερκινητικότητας. Μερικοί άνθρωποι αποκαλούν αυτό το είδος διαταραχή ελλειμματικής προσοχής (ΔΕΠ), αλλά οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου κατηγοριοποιούν όλους τους τύπους κάτω από τον όρο ΔΕΠ-Υ λόγω της προόδου στην έρευνα.

Οι τρεις υποτύποι της ΔΕΠ-Υ είναι: ο τύπος Κυρίως Υπερκινητικός-Παρορμητικός, ο τύπος Κυρίως Ελλειμματικής Προσοχής και ο τύπος Κυρίως Συνδυασμένος. Οι επαγγελματίες καθορίζουν τον υποτύπο που κάποιος έχει βλέποντας το τι είδους συμπτώματα εμφανίζει. Μπορεί να είναι κυρίως συμπτώματα που σχετίζονται με την υπερκινητικότητα και τον έλεγχο των παρορμήσεων (τύπος υπερκινητικός-παρορμητικός) ή με προβλήματα ελλειμματικής προσοχής (τύπος ελλειμματικής προσοχής) ή, θα μπορούσε να υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός συμπτωμάτων και από τις δύο ομάδες (τύπος συνδυασμένος).

Τα άτομα με ΔΕΠ-Υ μπορεί να έχουν συμπτώματα αρκετά σοβαρά ώστε να εμποδίζουν την καθημερινή τους λειτουργία. Η καθημερινότητα απαιτεί οργάνωση, εστίαση, μνήμη και να μπορεί κάποιος να παραμένει συγκεντρωμένος. Όταν κάποιος έχει δυσκολίες με αυτές τις δραστηριότητες, είναι δύσκολο να κάνει αυτό που οι νευροτυπικοί άνθρωποι θεωρούν “εύκολες” εργασίες.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά συστήματα υποστήριξης και θεραπείες εκεί έξω για να βοηθήσουν και σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η κανναβιδιόλη (CBD).

Πώς συνδέεται η ΔΕΠ-Υ με το Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα;

Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα είναι ένα δίκτυο κυτταρικών υποδοχέων και ενώσεων που ρυθμίζουν τις σωματικές μας λειτουργίες. Το σώμα μας δημιουργεί ενδοκανναβινοειδή, που στέλνουν μηνύματα στους υποδοχείς CB1 και CB2 για να ενημερώσουν τις διαδικασίες του σώματος μας πότε να ξεκινήσουν και πότε να σταματήσουν.

Ωστόσο, μερικές φορές το ενδοκανναβινοειδές μας σύστημα απορυθμίζεται, και αυτό συμβάλλει σε διαταραχές όπως η ΔΕΠ-Υ. Μπορούμε να θεραπεύσουμε ασθενείς με την χρήση εξωγενών κανναβινοειδών, τα λεγόμενα εξωκανναβινοειδή ή κανναβινοειδή από εξωτερικές πηγές, για να διορθώσουμε αυτή τη δυσρύθμιση.

Αν και δεν κατανοούμε πλήρως τις αιτίες πίσω από τη ΔΕΠ-Υ, οι επιστήμονες έχουν βρει στοιχεία ότι συνδέεται με έλλειψη ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο μας που διατηρεί τις γνωστικές λειτουργίες όπως η μνήμη και η εστίαση. Όταν δεν έχουμε αρκετή από αυτήν, τότε αδυνατούμε ή δυσκολευόμαστε να εκτελέσουμε επαρκώς αυτές τις διαδικασίες.

Λοιπόν, τι σχέση μπορεί να έχει η ντοπαμίνη με το ενδοκανναβινοειδές σύστημα; Οι υποδοχείς κανναβινοειδών εμφανίζονται συχνά σε κύτταρα που έχουν επίσης και υποδοχείς ντοπαμίνης. Αυτός ο συνεντοπισμός κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι τα κανναβινοειδή θα μπορούσαν να επηρεάσουν την απελευθέρωση ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη συνδέεται επίσης με το ανανδαμίδιο, που είναι ένα από τα βασικά ενδοκανναβινοειδή μας.

Χρήση της CBD για τη ρύθμιση του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος και την αύξηση της ντοπαμίνης

Η CBD αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης και αντιμετωπίζει τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη ΔΕΠ-Υ εξισορροπώντας τις λειτουργίες που σχετίζονται με το ενδοκανναβινοειδές σύστημα. Ενώ δεν συνδέεται άμεσα με υποδοχείς όπως κάνει η τετραϋδροκανναβινόλη (THC), συνδέεται έμμεσα στους υποδοχείς και εμποδίζει άλλους πομπούς να προσκολληθούν σε αυτούς. Ενεργώντας με αυτόν τον τρόπο, η CBD μπορεί να αυξήσει τα οφέλη ενώσεων όπως η THC.

Δεδομένου ότι οι ασθενείς με ΔΕΠ-Υ έχουν περισσότερο ανανδαμίδιο στον εγκέφαλο τους, μπορούν να επωφεληθούν από την ικανότητα της CBD να μετριάσει το FAAH. Το FAAH είναι ένα ένζυμο που διασπά το ανανδαμίδιο, επομένως η αύξηση των επιπέδων του ενζύμου επιτρέπει στο σώμα μας να ρυθμίζει τα επίπεδα του ανανδαμιδίου πιο αποτελεσματικά. Τα ισορροπημένα επίπεδα ανανδαμιδίου εμποδίζουν το σώμα μας να ξεμείνει από ντοπαμίνη πολύ γρήγορα.

Τα κανναβινοειδή όπως η CBD εξισορροπούν επίσης τα επίπεδα ντοπαμίνης και μειώνουν την αισθητηριακή είσοδο. Ενώ μπορεί κάποιος να νομίζει ότι η χαμηλότερη αισθητηριακή εισροή είναι κάτι το κακό, οι ασθενείς με ΔΕΠ-Υ συχνά έχουν πάρα πολύ από αυτήν. Η ρυθμιζόμενη ντοπαμίνη διευκολύνει τον εγκέφαλο σε άτομα με ΔΕΠ-Υ να επεξεργάζεται τις σκέψεις και να εστιάζει. Μειώνει επίσης την υπερδιέγερση που προκαλείται από υπερβολική νευροδιαβίβαση.

Εκτός από τον μετριασμό της ντοπαμίνης και άλλων νευροδιαβιβαστών, η CBD επηρεάζει τα συμπτώματα που προκαλούνται από τη ΔΕΠ-Υ. Πολλά άτομα με ΔΕΠ-Υ βιώνουν άγχος ως μια συννοσηρή πάθηση. Η CBD ηρεμεί χωρίς να προκαλεί τις παρενέργειες που έχουν τα συμβατικά φάρμακα κατά του άγχους. Βελτιώνει επίσης τον ύπνο και μειώνει την κατάθλιψη.

Πώς να χρησιμοποιήσεις την CBD για τη θεραπεία της ΔΕΠ-Υ

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα φυτοκανναβινοειδή της κάνναβης για να μειώσεις τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ. Εάν στην περιοχή σου μπορείς να έχεις νόμιμα φάρμακο με THC, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα προϊόν με υψηλή περιεκτικότητα σε CBD με λίγη THC για να επωφεληθείς από τα οφέλη που αυξάνουν την ντοπαμίνη. Αλλά, μπορείς επίσης να καταναλώσεις και μόνο CBD. Η χρήση μόνο CBD δεν προκαλεί την ευφορικότητα που καμιά φορά προκαλείται από την THC, καθιστώντας την έτσι ιδανική για χρήση από παιδιά.

Το φάρμακο CBD διατίθεται σε πολλές μορφές. Στην πραγματικότητα, μπορείς να το βρεις σε τόσους πολλούς τύπους όπως υπάρχουν και τα φαρμακευτικά σκευάσματα με THC. Ορισμένοι καλλιεργητές προσφέρουν ποικιλίες κάνναβης με μεγάλες περιεκτικότητες σε CBD για ασθενείς που θέλουν να επικεντρωθούν στα οφέλη της. Υπάρχουν σκευάσματα σε μορφή ελαίων, βαμμάτων, επιθεμάτων και χαπιών. Ωστόσο, δεν είναι παντού νόμιμα τα σκευάσματα που περιέχουν CBD.

Ο σωστός τύπος φαρμάκου CBD για τον κάθε ασθενή εξαρτάται από τον τρόπο ζωής και τις ιατρικές του ανάγκες. Ποιο συνηθισμένα είναι τα σκευάσματα σε έλαια.

Οι καλύτερες ποικιλίες κάνναβης για την ΔΕΠ-Υ

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης στη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ)

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Best Strains for ADHD”, https://www.marijuanadoctors.com/blog/best-strains-for-adhd/ Posted by Marijuana Doctors on 10/06/2019 in Ailments and Conditions)

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) δεν αποτελεί μια προϋπόθεση για ιατρική συνταγογράφηση της κάνναβης, στις πολιτείες των ΗΠΑ όπου υπάρχει η νομιμοποίηση της ιατρικής χρήσης της κάνναβης. Ωστόσο, μια μελέτη δείχνει ότι έως και το 25% των χρηστών κάνναβης που έχουν την διαταραχή, αναφέρουν ότι η κάνναβη επηρεάζει θετικά τα συμπτώματα τους.

Ποιες είναι όμως οι καλύτερες ποικιλίες για την αντιμετώπιση της ΔΕΠ-Υ; Ποιο είδος κάνναβης θα πρέπει να ζητήσεις αν μπεις σε ένα ειδικό κατάστημα διάθεσης κάνναβης για να αγοράσεις λίγο από το βότανο;

Ας προσφέρουμε μερικές συστάσεις.

Ποια είναι η καλύτερη ποικιλία για τη ΔΕΠ-Υ;

Εάν ενδιαφέρεσαι να χρησιμοποιήσεις κάνναβη για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της ΔΕΠ-Υ, συνιστούμε να ξεκινήσεις με μια ποικιλία που ονομάζεται ACDC. Αυτή η ποικιλία είναι το καλύτερο για να ξεκινήσεις.

Η ACDC περιέχει πολύ χαμηλά επίπεδα τετραϋδροκανναβινόλης (THC), η οποία είναι η χημική ουσία στην κάνναβη που προκαλεί τα γνωστά ψυχοδραστικά αποτελέσματα. Οι ποικιλίες με υψηλή περιεκτικότητα σε THC μπορεί, αν χρησιμοποιηθούν λάθος, να προκαλέσουν άγχος και παράνοια, έτσι πολλοί άνθρωποι με ΔΕΠ-Υ προτιμούν να αποφεύγουν αυτές τις παρενέργειες με ποιο “ήπιες” ποικιλίες.

Η ACDC, από την άλλη πλευρά, έχει τόσο χαμηλά επίπεδα THC που συχνά χαρακτηρίζεται ακόμα και ως “THC-free” από τα ειδικά καταστήματα διάθεσης της κάνναβης.

Θα μιλήσουμε περισσότερα για αυτή τη ποικιλία, καθώς και μερικές άλλες συστάσεις, παρακάτω.

Περισσότερες ποικιλίες κάνναβης για τη ΔΕΠ-Υ

Όπως συζητήσαμε παραπάνω, τα άτομα με ΔΕΠ-Υ τείνουν να απολαμβάνουν ποικιλίες που περιέχουν χαμηλά επίπεδα THC. Κυρίως όμως, αν έχεις ΔΕΠ-Υ, θα ήθελες να αναζητήσεις και να δοκιμάσεις ποικιλίες με περισσότερη κανναβιδιόλη ή ακόμα και ποικιλίες με περισσότερη κανναβιδιόλη από ότι τετραϋδροκανναβινόλη.

Τούτου λεχθέντος, εδώ είναι μια λίστα με ορισμένες άλλες ποικιλίες που μπορεί να λειτουργήσουν καλά για εσένα, εάν έχεις ΔΕΠ-Υ:

* Harlequin

* Cannatonic

* Blue Dream

* Green Crack

* Strawberry Cough

* Sour Tsunami

Θα περιηγηθούμε σε κάθε μια από αυτές τις ποικιλίες παρακάτω για να εξηγήσουμε γιατί μπορεί να είναι καλές για άτομα με διαταραχές υπερκινητικότητας. Αλλά πρώτα, ας μιλήσουμε για μερικά σημαντικά σημεία σχετικά με τη χρήση κάνναβης για την αντιμετώπιση της ΔΕΠ-Υ.

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης στη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ)

Κατανόηση σχετικά με τη ΔΕΠ-Υ και τη κάνναβη

Η ΔΕΠ-Υ προκαλείται από μια χημική ανισορροπία στον εγκέφαλο. Συγκεκριμένα, ο εγκέφαλος όταν υπάρχει η διαταραχή έχει μια ανισορροπία στη ντοπαμίνη και τη νορεπινεφρίνη, που είναι νευροδιαβιβαστές που παίζουν ρόλο στη ρύθμιση της εστίασης και των παλμικών μας αποκρίσεων.

Η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει με τη ΔΕΠ-Υ επειδή πιστεύεται ότι αυξάνει την ποσότητα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι προϊόντων κάνναβης και ορισμένα από αυτά μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ.

Να θυμάσαι ότι, η κάνναβη περιέχει πολλές διαφορετικές χημικές ενώσεις, οι δύο κύριες είναι η THC και η CBD.

Η THC, η οποία είναι γνωστή για τις ψυχοδραστικές της επιδράσεις, μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργικότητα και την εστίαση σε ορισμένα άτομα. Ωστόσο, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άγχος και παράνοια σε άλλους, καθιστώντας την μια λιγότερο προβλέψιμη επιλογή καθώς απαιτεί πιο προσεκτικό χειρισμό όταν την καταναλώνουμε.

Η CBD, μια μη ψυχοδραστική ένωση, είναι γνωστή για τις δυνατότητες της να μειώνει το άγχος και να βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι με ΔΕΠ-Υ (αν και σίγουρα όχι όλοι) τείνουν να απολαμβάνουν ποικιλίες κάνναβης με υψηλότερη περιεκτικότητα σε CBD.

Είναι καλύτερη μια ποικιλία του υποείδους Indica από ότι μια ποικιλία του υποείδους Sativa για τη ΔΕΠ-Υ;

Σύντομη απάντηση: κανένας τύπος κάνναβης δεν είναι “καλύτερος” ή “χειρότερος” για άτομα με ΔΕΠ-Υ.

Τόσο οι ποικιλίες του υποείδους indica όσο και αυτές του υποείδους sativa έχουν μοναδικά χαρακτηριστικά που μπορούν ενδεχομένως να βοηθήσουν στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων ΔΕΠ-Υ. Ωστόσο, ο καθένας μας έχει τις δικές του εκτιμήσεις.

Οι ποικιλίες του υποείδους Sativa συνδέονται συχνά με τονωτικά αποτελέσματα και επιδράσεις ενεργοποίησης. Ωστόσο, συνήθως περιέχουν υψηλότερα επίπεδα THC από τις αντίστοιχες ποικιλίες του υποείδους Indica.

Από την άλλη πλευρά, οι ποικιλίες Indica είναι γνωστές για τα χαλαρωτικά και καταπραϋντικά τους αποτελέσματα. Συνήθως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε CBD, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υπερκινητικότητας και στην προώθηση της ηρεμίας σε μερικούς ανθρώπους.

Πολλά άτομα με ΔΕΠ-Υ απολαμβάνουν τα χαλαρωτικά αποτελέσματα των ποικιλιών του υποείδους Indica. Άλλοι διαπιστώνουν ότι βιώνουν μια αίσθηση “κλειδώματος στον καναπέ” που δεν ευνοεί την παραγωγικότητα ή τη λειτουργία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ταυτόχρονα, μερικοί άνθρωποι απολαμβάνουν τη δημιουργική ενέργεια που νιώθουν από τη χρήση ποικιλιών του υποείδους Sativa. Ενώ μπορεί να επιδεινώσει το άγχος και την ανησυχία σε μερικούς ανθρώπους, άλλοι βρίσκουν ότι μειώνει την απόσπαση προσοχής και την παρορμητικότητα τους.

Τελικά, εξαρτάται από τις προτιμήσεις του ατόμου.

Μερικές ποικιλίες που συστήνουμε για τα άτομα με ΔΕΠ-Υ

Εντάξει, τώρα ας δούμε μια λίστα με λεπτομέρειες για μερικές από τις καλύτερες ποικιλίες για χρήση στην αντιμετώπιση της ΔΕΠ-Υ. Εδώ είναι μερικές ποικιλίες που τείνουν να αρέσουν στα άτομα με ΔΕΠ-Υ, μαζί με μερικές πληροφορίες για την κάθε μια από αυτές:

ACDC

Όπως συζητήσαμε παραπάνω, πιστεύουμε ότι η ACDC είναι η καλύτερη ποικιλία για να ξεκινήσεις εάν θέλεις να αρχίσεις να χρησιμοποιείς προϊόντα κάνναβης για τη διαχείριση της ΔΕΠ-Υ. Αυτή είναι μια ποικιλία κάνναβης υψηλής περιεκτικότητας σε CBD με μια αναλογία CBD-προς-THC τόσο υψηλή όσο 20:1 ή και περισσότερο.

Αυτή η ποικιλία είναι γνωστό ότι έχει ελάχιστες ψυχοδραστικές επιδράσεις και ότι παρέχει μια ηρεμιστική και ξεκάθαρη εμπειρία. Υπάρχει χαμηλός κίνδυνος μιας “κακιάς” εμπειρίας, οπότε μπορείς να πειραματιστείς με τις επιπτώσεις της χωρίς να νιώσεις ψυχοδραστικές επιδράσεις.

Harlequin

Οι περισσότερες ποικιλίες έχουν λίγο περισσότερη THC από την ACDC, το οποίο απολαμβάνουν πολλοί άνθρωποι. Για παράδειγμα, η Harlequin έχει αναλογία 1:1 THC προς CBD. Αυτό το μείγμα επιτρέπει μια αίσθηση χαλάρωσης μαζί με μια ήπια ευφορία.

Cannatonic

Η Cannatonic είναι άλλη μια ποικιλία με αναλογία THC προς CBD 1:1. Λέγεται συχνά ότι παρέχει διανοητική διαύγεια και μια συνολική αίσθηση ευεξίας.

Sour Tsunami

Η Sour Tsunami έχει επίσης αναλογία THC προς CBD 1:1. Προσφέρει ανακούφιση από το άγχος και την ανησυχία χωρίς το ίδιο επίπεδο επίδρασης με ορισμένες ποικιλίες κάνναβης με υψηλή περιεκτικότητα σε THC.

Blue Dream

Αν θέλεις η κάνναβη να σε κάνει να αισθάνεσαι λίγο πιο χαρούμενος, δες σχετικά με τη δοκιμή της ποικιλίας Blue Dream. Είναι μια ποικιλία που κυριαρχούν τα χαρακτηριστικά του υποείδους sativa, και συχνά περιέχει περισσότερη THC από ότι CBD, αλλά είναι γνωστό ότι παρέχει μια αίσθηση πνευματικής διαύγειας και κινήτρου.

Λάβε υπόψη ότι είναι απαραίτητο να είσαι προσεκτικός με τις ποικιλίες που περιέχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε THC, καθώς μπορούν να επιδεινώσουν το άγχος σε μερικούς ανθρώπους.

Green Crack

Η Green Crack είναι άλλη μια ποικιλία με έντονα τα χαρακτηριστικά του υποείδους sativa, αν και θεωρείται κάπως “βαριά” για αυτό το υποείδος, σε αυτή την ποικιλία η ποσότητα της THC συνήθως υπερτερεί της ποσότητας της CBD. Δεν συνιστάται για όσους είναι ευαίσθητοι στην THC, αλλά μπορεί να προσφέρει μια ενεργητική και ξεκάθαρη υπεροχή που κάποια άτομα με ΔΕΠ-Υ βρίσκουν θεραπευτική.

Strawberry Cough

Παρόμοια με την Green Crack, αυτή η ποικιλία έχει συνήθως περισσότερη THC από ότι CBD. Ωστόσο, μπορεί να είναι διεγερτική και να ευνοεί τη συγκέντρωση, καθιστώντας την έτσι μια δημοφιλή ποικιλία μεταξύ ορισμένων ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ.