Μενού

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης και η Δυσθυμική διαταραχή
b01 marijuana-for-dysthymic-disorder

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctor, “Medical Marijuana and Dysthymic Disorder” https://www.marijuanadoctors.com/conditions/dysthymic-disorder/)

Η δυσθυμική διαταραχή έχει πολλές ονομασίες, όπως δυσθυμία και επίμονη καταθλιπτική διαταραχή. Η πάθηση μπορεί να αναπτυχθεί κατά την παιδική ηλικία, αλλά οι γιατροί μπορεί να μην τη διαγνώσουν τότε. Ενώ η υποτροπή είναι μια πραγματικότητα, η θεραπεία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα, ψυχοθεραπεία και την ιατρική χρήση της κάνναβης, μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες να απολαύσουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τι είναι η δυσθυμική διαταραχή;

Η ετυμολογία του όρου μας βοηθά να κατανοήσουμε το εύρος και τον ορισμό του. Ο όρος δυσθυμία έχει ελληνική προέλευση, είναι σύνθετη λέξη που αποτελείται από το πρόθεμα “δυσ-”, που σημαίνει “κακός” ή “άρρωστος” και την λέξη “θυμός” που θα πει ψυχή και σημαίνει επίσης και “συναισθήματα”, στα νέα ελληνικά χρησιμοποιείται: α) ως συνώνυμο της λέξης κακόκεφος και β) ως ψυχιατρική έννοια για να δηλώσει έναν τύπο κλινικής κατάθλιψης. Συνολικά, η δυσθυμία είναι μια ήπια και χρόνια μορφή κατάθλιψης που χαρακτηρίζεται από χαμηλή διάθεση.

Δεν είναι αρκετά σοβαρή ως διαταραχή ώστε ανταποκρίνεται στις οδηγίες για τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, αλλά η δυσθυμία τείνει να διαρκεί περισσότερο από ότι η μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Τεχνικά, η μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και η δυσθυμία / επίμονη καταθλιπτική διαταραχή είναι δύο ξεχωριστές καταστάσεις, αλλά υπάρχουν αλληλεπικαλύψεις.

Ένας γιατρός θα διαγνώσει κάποιον με δυσθυμική διαταραχή εάν έχει χαμηλή ή καταθλιπτική διάθεση που επιμένει για τουλάχιστον δύο χρόνια ή ένα χρόνο, για παιδιά και εφήβους, και που διαρκεί το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και εμφανίζεται τις περισσότερες ημέρες.

Τα άτομα με δυσθυμία μπορεί να έχουν παροδικές περιόδους όπου έχουν φυσιολογική διάθεση. Ωστόσο, τυπικά, στα άτομα με τη διαταραχή κυριαρχεί η πεσμένη πνευματική διάθεση, έναντι της κανονικής ή της καλής διάθεσης. Είναι οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας που διαγιγνώσκουν την πάθηση, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη εργαστηριακές εξετάσεις για τη διάγνωση της.

Οι δυσθυμικές διαταραχές εμφανίζονται με τουλάχιστον δύο από τα ακόλουθα συμπτώματα:

* Απελπισία

* Χαμηλή αυτοεκτίμηση

* Κούραση

* Αϋπνία ή υπερυπνία

* Υπερφαγία ή χαμηλή όρεξη

* Δυσκολία συγκέντρωσης

Σε αντίθεση με τη μείζονα ή την κλινική κατάθλιψη, η δυσθυμική διαταραχή δεν έχει σημαντική επίδραση στις νοητικές, κινητικές και ψυχικές ικανότητες, αλλά μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη σωματική και ψυχολογική ευεξία και να περιορίσει ορισμένες λειτουργίες. Τα άτομα με δυσθυμία / επίμονη καταθλιπτική διαταραχή μπορούν συχνά να καταφέρνουν να περνούν τη μέρα τους κάπως, αλλά μπορεί να μην αισθάνονται καλά συναισθηματικά και διανοητικά.

Συμπτώματα της δυσθυμικής διαταραχής

Η δυσθυμία είναι μια ήπια και χρόνια μορφή κατάθλιψης που μπορεί να σε κάνει να χάσεις το ενδιαφέρον σου για δραστηριότητες που κάποτε απολάμβανες και να σε κάνει να αισθάνεσαι μια γενική κακή διάθεση, απελπισία και ανεπαρκή αυτοεκτίμηση. Ενώ τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, τα κοινά συμπτώματα της επίμονης καταθλιπτικής διαταραχής περιλαμβάνουν:

* Συχνή καταθλιπτική διάθεση ή θλίψη

* Χαμηλή αυτοεκτίμηση

* Δυσκολία στον ύπνο ή υπερβολικός ύπνος

* Κακή όρεξη

* Απώλεια ενδιαφέροντος για καθημερινές δραστηριότητες

* Έλλειψη παραγωγικότητας

* Αίσθημα απελπισίας και ανεπάρκειας

* Αποφυγή κοινωνικών καταστάσεων

* Δυσκολία συγκέντρωσης

* Μη κινητοποιημένος

* Το να είσαι αναποφάσιστος

Η δυσθυμία δεν είναι τόσο σοβαρή όσο η μείζονα κατάθλιψη, αλλά η καταθλιπτική σου διάθεση μπορεί να είναι οπουδήποτε από ήπια έως σοβαρή. Οι άνθρωποι στη ζωή σου μπορεί να σε περιγράψουν ως μελαγχολικό, κυκλοθυμικό, οξύθυμο, που διαρκώς παραπονιέται ή ότι είσαι ανίκανος να περάσεις καλά. Τα συμπτώματα μπορεί να έρχονται και να φεύγουν για χρόνια και η ένταση μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

Τα άτομα που έχουν δυσθυμική διαταραχή κινδυνεύουν να υποτροπιάσουν και αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα στην ζωή τους, όπως συζυγικά, οικονομικά και επαγγελματικά ζητήματα και αναποδιές. Διατρέχουν επίσης κίνδυνο να αναπτύξουν διπλή κατάθλιψη, η οποία συμβαίνει όταν έχεις ήδη μια δυσθυμική διαταραχή και αντιμετωπίζεις ταυτόχρονα ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο.

Αιτίες της δυσθυμικής διαταραχής

Οι γιατροί δεν έχουν προσδιορίσει τον ακριβή λόγο / αιτία για οποιαδήποτε μορφή δυσθυμικής διαταραχής, αλλά μπορεί να υπάρχουν αρκετοί αιτιολογικοί παράγοντες που σχετίζονται με αυτήν. Οι βιολογικές αλλαγές και η χημεία του εγκεφάλου είναι πιθανό να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη μιας δυσθυμικής διαταραχής. Υπάρχει επίσης μια γενετική συνιστώσα στην κατάθλιψη. Τραυματικά γεγονότα της ζωής, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσθυμία, όπως και το άγχος. Επίσης, άτομα που έχουν πρόβλημα κατάχρησης ουσιών μπορεί να αναπτύξουν τη διαταραχή.

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης και η Δυσθυμική διαταραχή

Η δυσθυμία είναι πιο συχνή στην παιδική και εφηβική ηλικία. Είναι επίσης πιο κοινή στις γυναίκες. Αυτή η ήπια μορφή κατάθλιψης τείνει επίσης να εμφανίζεται με άλλους τύπους ψυχικών ασθενειών, όπως οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάχρηση ουσιών.

Τύποι κατάθλιψης

Η δυσθυμική διαταραχή είναι μια ήπια περίπτωση κατάθλιψης που εμφανίζεται σε πολλές μορφές. Χωρίς θεραπεία, η δυσθυμία μπορεί να επιδεινωθεί σε άλλους τύπους κατάθλιψης, όπως η μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης και η Δυσθυμική διαταραχή

Άλλες μορφές κατάθλιψης που σχετίζονται με τη δυσθυμική διαταραχή περιλαμβάνουν τις ακόλουθες.

* Μείζονα καταθλιπτική διαταραχή: Αυτή είναι η πιο κοινή μορφή κατάθλιψης και επηρεάζει περισσότερους από 16 εκατομμύρια ενήλικες κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

* Προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή (ΠΕΔΔ): Πρόκειται για μια σοβαρή μορφή προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου που αντιστοιχεί με συναισθηματικά και σωματικά συμπτώματα. Η ΠΕΔΔ προκαλεί ακραίες αλλαγές στη διάθεση που ενδέχεται να διαταράξουν πολλούς τομείς της ζωής. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν επτά έως 10 ημέρες πριν από την περίοδο μιας γυναίκας και μπορεί να περιλαμβάνουν υπερβολικό θυμό, κυκλοθυμία, θλίψη, απελπισία και άγχος.

* Επιλόχειος κατάθλιψη: Περίπου το 15% των γυναικών εμφανίζουν κατάθλιψη μετά τον τοκετό. Η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να περιορίσει σημαντικά την ικανότητα σου να λειτουργείς και να δυσκολέψει και τη φροντίδα του μωρού σου.

* Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή: Αυτός ο τύπος κατάθλιψης προκαλεί συμπτώματα μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής μόνο κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης εποχής, συνήθως το χειμώνα.

Κατά τη διάγνωση δυσθυμικών διαταραχών, οι γιατροί προσπαθούν να αποκλείσουν τις διπολικές διαταραχές επειδή αντιμετωπίζουν τις δύο καταστάσεις με διαφορετικό τρόπο.

Επιδράσεις της δυσθυμικής διαταραχής

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν διάγνωση δυσθυμίας για παρά πολύ καιρό μετά την ανάπτυξη της, επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι η χαμηλή διάθεση είναι χαρακτηριστικό της προσωπικότητας και δεν σκέφτονται να ενημερώσουν το γιατρό τους. Η δυσθυμική διαταραχή μπορεί επίσης να εμφανιστεί με άλλες ψυχικές διαταραχές και να καλυφθεί από τα πιο έντονα συμπτώματα άλλων ασθενειών.

Χωρίς θεραπεία, η δυσθυμία μπορεί να συνεχιστεί για χρόνια και να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης μιας πιο σοβαρής μορφής κατάθλιψης, ειδικά μετά από μεγάλα στρεσογόνα γεγονότα. Από μόνη της, η δυσθυμική διαταραχή μπορεί επίσης να επηρεάσει πολλούς τομείς της ζωής σου και να σε οδηγήσει στο να δυσκολεύεσαι στον ύπνο, σε προβλήματα συγκέντρωσης, σε προβλήματα όρεξης, σε απάθεια και σε έλλειψη κινήτρων. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να δυσκολέψουν τη διατήρηση της εργασίας, των σχέσεων και της γενικής υγείας σου.

Στατιστικά δυσθυμικής διαταραχής

Η ερευνητική κοινότητα έχει συγκεντρώσει αρκετά στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη δυσθυμική διαταραχή. Αυτά είναι:

* Οι γιατροί υπολογίζουν ότι έως και το 6% του πληθυσμού στις ΗΠΑ πάσχει από δυσθυμία.

* Η δυσθυμία επηρεάζει περίπου το 11% των εφήβων ηλικίας 13 έως 18 ετών.

* Περίπου ένας στους πέντε ενήλικες άνω των 18 ετών βιώνουν δυσθυμία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

* Οι γυναίκες βιώνουν δυσθυμία περισσότερο από τους άνδρες.

* Περίπου το 5% του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ έχει μια επίμονη καταθλιπτική διαταραχή κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Anxiety and Depression Association of America.

* Έως και το 36% των εξωτερικών ασθενών σε περιβάλλοντα ψυχικής υγείας έχουν δυσθυμία, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Affective Disorders.

* Μια 10ετής μελέτη παρακολούθησης διαπίστωσε ότι το 74% των ατόμων με δυσθυμία εμφάνισαν ανάρρωση από τη διαταραχή, αλλά το ποσοστό υποτροπής ήταν 71%.

* Μια παρατήρηση 23 μηνών αποκάλυψε ποσοστό υποτροπής άνω του 45%.

* Μόνο το 61% των ενηλίκων με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή λαμβάνουν θεραπεία.

Τρέχουσες θεραπείες που είναι διαθέσιμες για τη δυσθυμική διαταραχή και οι παρενέργειες τους

Συνήθως απαιτείται συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής για τη θεραπεία της δυσθυμικής διαταραχής. Μερικές φορές οι γιατροί και οι θεραπευτές συνιστούν αλλαγές στον τρόπο ζωής.

* Φάρμακα: Η δυσθυμία συνήθως ανταποκρίνεται καλά σε μια σειρά αντικαταθλιπτικών όπως τα σεροτονινεργικά φάρμακα και οι αναστολείς επαναπρόσληψης νορεπινεφρίνης, αν και αυτά τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν αρκετές παρενέργειες. Ανάλογα με τη φαρμακευτική αγωγή, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία, αυξημένη όρεξη, αύξηση βάρους, ναυτία, χαμηλή λίμπιντο, αϋπνία και δυσκοιλιότητα.

* Ψυχοθεραπεία: Η ψυχοθεραπεία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει διαπροσωπική θεραπεία και γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, είναι πιο αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με φαρμακευτική αγωγή. Η θεραπεία ομιλίας μπορεί να σε βοηθήσει να μάθεις πώς να αντιμετωπίζεις τα συναισθήματα σου και να αντιμετωπίζεις τα συναισθήματα κατάθλιψης και άγχους. Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις τον κίνδυνο υποτροπής μιας δυσθυμικής διαταραχής.

* Ενεργοποίηση συμπεριφοράς: Εδώ, ένας θεραπευτής σε βοηθά να μάθεις ποιες δραστηριότητες θα μπορούσε να παραμελείς ως αποτέλεσμα της επίμονης καταθλιπτικής σου διαταραχής. Ο στόχος είναι να ενσωματώσεις ξανά αυτές τις δραστηριότητες στη ζωή σου για να επηρεάσεις θετικά τη διάθεση σου.

* Αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής: Η προσαρμογή ορισμένων συνηθειών θα μπορούσε να σε βοηθήσει να ανακουφίσεις την επίμονη καταθλιπτική διαταραχή. Αυτά περιλαμβάνουν τον επαρκή ύπνο, την ενσωμάτωση μιας υγιεινής διατροφής, τη συμμετοχή σε τακτική σωματική άσκηση, τον καθορισμό μικρών στόχων, την παρακολούθηση της πρόσληψης αλκοόλ και την αποχή από τη χρήση ουσιών και ναρκωτικών.

* Αυτοθεραπείες με συμπληρώματα: Μερικοί άνθρωποι παίρνουν υπερικό (Βάλσαμο / St. John’s wort) για ήπιες περιπτώσεις.

Αν και δεν υπάρχει τρόπος να αποτραπεί η δυσθυμική διαταραχή, η ιατρική κοινότητα προτείνει να προσέχουμε την εμφάνιση της σε παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο να την αναπτύξουν στην παιδική τους ηλικία, κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους ή ακόμα και στα πρώτα ενήλικα χρόνια τους.

Δυστυχώς, υπάρχει ένα κοινό θέμα με αυτή τη διαταραχή, σύμφωνα με το οποίο ένας σημαντικός αριθμός πασχόντων δεν απολαμβάνει σταθερή ανάρρωση. Οι γιατροί και οι ψυχοθεραπευτές συνιστούν θεραπεία συντήρησης για τη μείωση του κινδύνου υποτροπής.

Πώς και γιατί η κάνναβη μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τη δυσθυμική διαταραχή

Όπως έχουμε ήδη πει, η δυσθυμική διαταραχή είναι ένας τύπος κατάστασης διάθεσης που χαρακτηρίζεται από ευερέθιστη διάθεση ή ήπια κατάθλιψη που διαρκεί πάνω από δύο χρόνια. Έχει λιγότερα συμπτώματα και είναι λιγότερο σοβαρή από τη μείζονα κατάθλιψη.

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η κάνναβη βοηθά σε ορισμένες ψυχιατρικές παθήσεις, κυρίως στην διπολική διαταραχή και στην κατάθλιψη. Μερικά άτομα την αποκαλούν ακόμη και “green Prozac” (το Prozac της φύσης). Ο emeritus professor of psychiatry, Lester Grinspoon, της Harvard School of Medicine, πιστεύει ότι η κάνναβη έχει τεράστιες δυνατότητες στη θεραπεία ψυχικών ασθενειών. Αλλά, όπως όλα τα φάρμακα, μπορεί να μην λειτουργεί για όλους ή να γίνει λάθος στην επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας και της κατάλληλης δόσης.

Ορισμένες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε νεαρούς ενήλικες και χρήστες που κατανάλωναν κάνναβη για ψυχαγωγικούς σκοπούς έδειξαν ποικίλα αποτελέσματα. Κάποιες μελέτες έδειξαν αρνητική σχέση μεταξύ της χρήσης κάνναβης και της κατάθλιψης ή του άγχους, ενώ άλλες έδειξαν μια θετική σχέση. Κάποιες δεν έδειξαν καμία σύνδεση αυτών των δυο. Λόγω του διαφορετικού μοτίβου του αποτελέσματος, οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στη χρήση κάνναβης, παράγοντες που επηρεάζουν την κατάθλιψη και το άγχος (θετικά ή αρνητικά). Επίσης, μεγάλο μέρος της έρευνας είναι αντιφατικό και καμία έρευνα δεν είναι πραγματικά πειστική[1].

[1] “Can Medical Cannabis Ease Anxiety and Depression Symptoms?(Μπορεί η ιατρική χρήση της κάνναβης να ανακουφίσει τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης;) https://psychcentral.com/depression/medical-marijuana-for-anxiety-and-depression

Επίσης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι απλές σχέσεις μεταξύ της χρήσης κάνναβης και των συμπτωμάτων της κατάθλιψης διέφεραν από εκείνες των πιο περίπλοκων μοντέλων. Ουσιαστικά, όταν η χρήση κάνναβης ήταν το μόνο υπό εξέταση, υπήρξε ένας θετικός σύνδεσμος. Ωστόσο, τα μοντέλα που περιλάμβαναν άλλους παράγοντες, όπως πολλαπλούς παράγοντες ιδιοσυγκρασίας και προσωπικότητας, μαζί με την αρχική κατάθλιψη ή το άγχος, έδειξαν μια πιο αρνητική σχέση.

Ποιες παρενέργειες και συμπτώματα της δυσθυμίας μπορεί να θεραπεύσει ιατρική χρήση της κάνναβης;

Η ιατρική χρήση της κάνναβης στην θεραπεία της δυσθυμικής διαταραχής μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μιας ποικιλίας σχετικών συμπτωμάτων, όπως:

* Χαμηλή όρεξη

* Κατάθλιψη

* Άγχος

* Κακή εστίαση και συγκέντρωση

* Δυσκολία στον ύπνο

* Θλίψη

* Αύξηση ή απώλεια βάρους

* Απώλεια απόλαυσης ή ενδιαφέροντος για τα πράγματα που ήταν ευχάριστα

* Αισθήματα απελπισίας

* Χαμηλή ενέργεια ή κόπωση

Μόλις οι γιατροί αξιολογούν τα συμπτώματα της κατάθλιψης, όπως και με τη δυσθυμική διαταραχή, συχνά συνταγογραφούν φάρμακα, πολλά από τα οποία είναι αντικαταθλιπτικά. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τις παρενέργειες πολλών αντικαταθλιπτικών να είναι δυσάρεστες ή ακόμη και επιβλαβείς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι χειρότερες από τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Ορισμένες από αυτές τις ανεπιθύμητες παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών περιλαμβάνουν:

* Απώλεια βάρους

* Απώλεια όρεξης

* Νευρικότητα

* Ναυτία

* Αϋπνία

* Κούραση

* Πονοκέφαλος

Η ιατρική χρήση της κάνναβης για την δυσθυμική διαταραχή μπορεί να λειτουργήσει καλά στη θεραπεία αυτών των τύπων παρενεργειών.

Οι καλύτερες ποικιλίες της κάνναβης για χρήση στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της δυσθυμίας

Η κάνναβη σε σχέση με τις συνθήκες υγείας φαίνεται ότι βοηθά με ορισμένα συμπτώματα, αλλά όταν πρόκειται για διαταραχές της διάθεσης, η κάνναβη τείνει να κάνει ένα βήμα παραπέρα θεραπεύοντας και δημιουργώντας μια διαρκή επίδραση. Ορισμένες ποικιλίες κάνναβης για χρήση στην αντιμετώπιση της δυσθυμικής διαταραχής φαίνεται να επηρεάζουν θετικά και συγκεκριμένα σε σχέση με την κατάθλιψη, καθώς και την καταθλιπτική πλευρά της διπολικής διαταραχής.

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης και η Δυσθυμική διαταραχή

Παρόλο που η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων των συμπτωμάτων διαταραχών της διάθεσης, όπως η έλλειψη όρεξης, η αϋπνία, η επιθετικότητα, η κόπωση κλπ., μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από την ίδια την κατάθλιψη σε ορισμένα άτομα.

Ορισμένες ποικιλίες κάνναβης που δυνητικά είναι χρήσιμες στην αντιμετώπιση της δυσθυμίας που θα μπορούσε κάποιος να δοκιμάσει είναι:

* Headband (υβρίδιο)

* Lamb’s Bread (Sativa)

* Green Crack (Sativa)

* Northern Lights (Indica)

* Cannatonic (υβρίδιο)

Μπορεί να χρειαστεί να συνεργαστείς με τον γιατρό σου που γνωρίζει για την κάνναβη ή με έναν έμπειρο budtender (υπάλληλος σε ειδικά καταστήματα διάθεσης κάνναβης) για να βρεις ποια μπορεί να είναι για σένα η καλύτερη ποικιλία κάνναβης.

Οι καλύτερες μέθοδοι χρήσης της κάνναβης για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της δυσθυμικής διαταραχής

Ένας καλός εμπειρικός κανόνας όταν ξεκινάς για πρώτη φορά για να χρησιμοποιήσεις κάνναβη για τη θεραπεία της δυσθυμικής διαταραχής είναι να ξεκινήσεις με μια χαμηλή δόση και με αργή αύξηση να βρεις ποια είναι η δική σου δόση. Θα πρέπει να προσέξεις ότι αναλόγως με τον τρόπο / μέθοδο χορήγησης οι επιδράσεις τις κάνναβης γίνονται αντιληπτές σε διαφορετικό χρόνο. Επομένως, η αργή αύξηση είναι ο τρόπος για βρεις την δική σου δόση.

Παρακάτω είναι μερικές μορφές χορήγησης κάνναβης που μπορείς να δοκιμάσεις.

Εισπνοή: Με τις μεθόδους εισπνοής, τα αποτελέσματα είναι σχεδόν άμεσα. Η μέθοδος της εισπνοής μπορεί να είναι με ατμοποίηση, με άτμιση ή με άλλο τρόπο.

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης και η Δυσθυμική διαταραχή
Από του στόματος χορήγηση: Όταν καταναλώνεις κάνναβη από το στόμα, η απορρόφηση είναι πιο αργή με μειωμένη κυκλοφορία του φαρμάκου στο σύστημα σου και καθυστερημένα επίπεδα αιχμής THC, όμως όταν ξεκινήσει η επίδραση τότε διαρκεί και πολύ περισσότερο από την μέθοδο της εισπνοής. Οι μορφές λήψης κάνναβης από το στόμα περιλαμβάνουν:

* Βρώσιμα

* Βάμματα ή σπρέι

* Πόσιμα έλαια

* Κάψουλες και χάπια

Υπάρχουν επίσης μέθοδοι με σκευάσματα τοπικής εφαρμογής, όπως κρέμες, λοσιόν, βάλσαμα και αλοιφές. Μια ιδιαίτερη κατηγορία αυτής της μεθόδου είναι τα διαδερμικά έμπλαστρα.