Μενού

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης και η Σχιζοσυναισθηματική διαταραχή
b01 marijuana-for-schizoaffective-disorder

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Medical Marijuana and Schizoaffective Disorder” https://marijuanadoctors.com/conditions/schizoaffective-disorder/)

Η σχιζοσυναισθηματική διαταραχή έχει κοινά συμπτώματα με τη σχιζοφρένεια και τη διπολική διαταραχή. Αυτά περιλαμβάνουν αυξημένες διαθέσεις, θυμό, κόπωση, κατάθλιψη ή άγχος, κοινωνική απόσυρση και άλλα. Ευτυχώς, υπάρχει η κάνναβη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής και η έρευνα έχει ήδη δείξει ότι το βότανο βοηθά με αυτά και άλλα συμπτώματα των διαταραχών της διάθεσης.

Τι είναι η σχιζοσυναισθηματική διαταραχή;

Η σχιζοσυναισθηματική διαταραχή είναι ένας τύπος διαταραχής ψυχικής υγείας. Είναι χρόνια και χαρακτηρίζεται ως επί το πλείστον από συμπτώματα σχιζοφρένειας όπως αυταπάτες και παραισθήσεις.

Οι γιατροί ταξινομούν την πάθηση μαζί με άλλες διαταραχές της διάθεσης, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και της μανίας.

Το περιεχόμενο από την National Alliance on Mental Health για τη διπολική διαταραχή και τη σχιζοφρένεια προσφέρει διάφορους πόρους που αλληλοεπικαλύπτονται για τη σχιζοσυναισθηματική διαταραχή. Δεδομένου ότι αυτή η διαταραχή δεν μελετάται τόσο καλά όσο οι άλλες δύο διαταραχές, οι ερευνητές δανείζονται παρεμβάσεις για τη σχιζοσυναισθηματική διαταραχή από τις θεραπευτικές προσεγγίσεις των άλλων δύο διαταραχών.

Πολλά άτομα με σχιζοσυναισθηματική διαταραχή λαμβάνουν συχνά εσφαλμένη διάγνωση αρχικά για σχιζοφρένεια ή για διπολική διαταραχή, καθώς μοιράζεται παρόμοια συμπτώματα με αυτές και με άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας.

Περίπου το 0,3% του πληθυσμού στις ΗΠΑ έχει σχιζοσυναισθηματική διαταραχή. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες εμφανίζουν την πάθηση με τον ίδιο ρυθμό, αλλά οι άνδρες τείνουν να εμφανίσουν την πάθηση σε μικρότερη ηλικία. Η φαρμακευτική αγωγή και η θεραπεία μπορούν να βοηθήσουν στην αποτελεσματική διαχείριση της διαταραχής. Οι συνυπάρχουσες διαταραχές χρήσης ουσιών απαιτούν ολοκληρωμένη θεραπεία.

Συμπτώματα της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής

Τα συμπτώματα της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των ασθενών. Η πορεία της πάθησης συχνά περιλαμβάνει κύκλους σοβαρών συμπτωμάτων που ακολουθούνται από κάποια βελτίωση για μια περίοδο με λιγότερο σοβαρά συμπτώματα.

Τα συμπτώματα και τα σημάδια της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής εξαρτώνται επίσης από τον τύπο που έχει κάποιος, δηλαδή τον διπολικό ή τον καταθλιπτικό τύπο. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι:

* Ψευδαισθήσεις: Το να βλέπει κάποιος πράγματα ή να ακούει φωνές που δεν υπάρχουν.

* Παραισθήσεις: Το να έχει κάποιος σταθερές, ψευδείς πεποιθήσεις παρά τα αντίθετα στοιχεία.

* Διαταραχή επικοινωνίας: Το να δίνονται απαντήσεις μόνο εν μέρει σε ερωτήσεις ή το να δίνει κάποιος απαντήσεις που δεν σχετίζονται καθόλου.

* Συμπτώματα κατάθλιψης: Αίσθημα λύπης, κενότητας ή το να νιώθεις κάποιος άχρηστος.

* Διαταραχή της ακαδημαϊκής, επαγγελματικής και κοινωνικής λειτουργικότητας: Επίδραση στην καθημερινή ζωή.

* Περίοδοι ξαφνικής αύξησης της ενέργειας ή μανιακής διάθεσης: Αυτές είναι οι συμπεριφορές εκτός χαρακτήρα.

* Προβλήματα με τη διαχείριση της προσωπικής φροντίδας: Η σωματική εμφάνιση ή η καθαριότητα δεν τηρούνται.

Αιτίες της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής

Δεν υπάρχουν πολλά γνωστά για τη γενετική αυτής της διαταραχής. Ορισμένες έρευνες προτείνουν παραλλαγές σε συγκεκριμένα γονίδια, όλα με μικρό αποτέλεσμα, αναμεμειγμένα για να αυξήσουν τον κίνδυνο να αναπτύξει ένα άτομο τη διαταραχή. Θα μπορούσαν επίσης να υπάρχουν γενετικές παραλλαγές με πιο εμφανή αποτελέσματα σε ορισμένα προσβεβλημένα άτομα ή οικογένειες, ωστόσο, στον γενικό πληθυσμό, αυτές οι παραλλαγές είναι σπάνιες και δεν είναι σαφές ποια ακριβώς γονίδια εμπλέκονται.

Τα γονίδια που ερευνήθηκαν ως πιθανοί συνεισφέροντες στη σχιζοσυναισθηματική διαταραχή έχουν διαφορετικές λειτουργίες στον εγκέφαλο. Περιλαμβάνουν μερικά που ρυθμίζουν τους καθημερινούς κιρκάδιους ρυθμούς του σώματος όπως ο κύκλος ύπνου-εγρήγορσης και άλλα που βοηθούν στον έλεγχο της μετανάστευσης ή της κίνησης των νευρικών κυττάρων κατά την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ωστόσο, άλλα στέλνουν και λαμβάνουν χημικά εγκεφαλικά σήματα.

Πολλά γονίδια που οι ερευνητές έχουν συνδέσει με τον κίνδυνο της διαταραχής δίνουν οδηγίες για τη δημιουργία τμημάτων ενός υποδοχέα για γάμμα-αμινο βουτυρικό οξύ (GABA), έναν νευροδιαβιβαστή που στέλνει τα σήματα του εγκεφάλου. Ο κεντρικός ρόλος του GABA είναι να εμποδίζει τον εγκέφαλο να υπερφορτωθεί με πάρα πολλά σήματα.

Πολλές από τις γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με τη σχιζοσυναισθηματική διαταραχή φαίνεται επίσης να συνδέονται με τη διπολική διαταραχή ή τη σχιζοφρένεια. Άλλες φαίνονται να είναι πιο συγκεκριμένες για τη σχιζοσυναισθηματική διαταραχή. Ωστόσο, είναι δύσκολο να ερευνήσει κανείς τη γενετική της πάθησης, καθώς έχει τόσο σημαντική επικάλυψη με αυτές τις άλλες δύο διαταραχές ψυχικής υγείας.

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης και η Σχιζοσυναισθηματική διαταραχή

Σε ορισμένες έρευνες, οι ειδικοί μελετούν άτομα με σχιζοσυναισθηματική διαταραχή στην ίδια ομάδα με άλλα με διπολική διαταραχή ή σχιζοφρένεια. Επομένως, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβουμε ποιες γενετικές παραλλαγές επηρεάζουν κάθε μία από αυτές τις διαγνώσεις.

Τύποι της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής

Υπάρχουν δύο τύποι αυτής της πάθησης και οι δύο προκαλούν κάποια συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της σχιζοφρένειας. Αυτοί οι δύο τύποι είναι:

* Καταθλιπτικός τύπος: Προκαλεί μόνο μείζονα καταθλιπτικά συμβάντα

* Διπολικός τύπος: Προκαλεί μείζονα καταθλιπτικά και μανιακά συμβάντα

Φυσικές επιδράσεις της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής

Οι επιπλοκές για τα άτομα με αυτή την πάθηση είναι παρόμοιες με εκείνες για μείζονες διαταραχές της διάθεσης και τη σχιζοφρένεια. Αυτές είναι:

* Πρόβλημα παραμονής σε πρόγραμμα θεραπείας

* Κατάχρηση ουσιών

* Μανιακές συμπεριφορές όπως ασωτία και ξόδεμα χρημάτων

* Αυτοκτονική συμπεριφορά

Ψυχικές επιδράσεις της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής

Υπάρχουν λίγα στοιχεία που υποστηρίζουν τη διαχείριση της κατάθλιψης στον διπολικό τύπο της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής. Μπορεί να είναι ένα τρομακτικό έργο για τους γιατρούς να διαχειριστούν τη διπολική κατάθλιψη. Πολλά άτομα με διπολική διαταραχή περνούν το 80% του χρόνου τους στο καταθλιπτικό στάδιο της πάθησης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nervous and Mental Disease. Σε αντίθεση με την πλήρη μανία, τα άτομα και τα μέλη της οικογένειας συχνά δεν αναγνωρίζουν τη διπολική κατάθλιψη, η οποία μπορεί να επηρεάσει την έγκαιρη διάγνωση της διαταραχής και τη θεραπεία της.

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης και η Σχιζοσυναισθηματική διαταραχή

Η θεραπεία για τη διπολική κατάθλιψη είναι αρκετά δύσκολη, καθώς υπάρχουν μόνο λίγα φάρμακα που έχουν εγκριθεί για την πάθηση. Ορισμένα στοιχεία υποστηρίζουν ότι η σχιζοσυναισθηματική κατάθλιψη έχει χειρότερη έκβαση από τη μη ψυχωτική και ψυχωτική κατάθλιψη.

Στατιστικά στοιχεία για την σχιζοσυναισθηματική διαταραχή

Στατιστικά στοιχεία που αναφέρει το Epocrates δείχνουν ότι:

* Σύμφωνα με περιφερειακές μελέτες, ο επιπολασμός της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής στη διάρκεια της ζωής κυμαίνεται από 0,32 έως 1,1%.

* Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι, οι εισαγωγές ως εσωτερικοί ασθενείς για ψύχωση για σχιζοσυναισθηματική διαταραχή είναι περίπου 10 έως 30%.

* Περίπου το 30% των ατόμων με σχιζοσυναισθηματική διαταραχή αναπτύσσουν την πάθηση κάτω από την ηλικία των 25 ετών, ένα 30% μεταξύ 25 και 35 ετών και ένα άλλο 30% άνω των 35 ετών.

* Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η σχιζοσυναισθηματική διαταραχή δεν είναι τόσο συχνή όσο η σχιζοφρένεια.

Ιστορικό της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής

Το 1933, ο Jacob Kasanin επινόησε τον όρο “schizoaffective psychosis” (σχιζοσυναισθηματική ψύχωση). Αναγνώρισε σε ορισμένα άτομα μια συνύπαρξη συμπτωμάτων που υποδηλώνουν τόσο διαταραχή της διάθεσης όσο και σχιζοφρένεια.

Ο Kasanin περιέγραψε τα άτομα με σχιζοσυναισθηματική διαταραχή, σε σύγκριση με αυτά με σχιζοφρένεια, ότι αντιμετωπίζουν:

* Αρκετά καλή ψυχοκοινωνική προσαρμογή πριν από την ασθένεια

* Λιγότερη κοινωνική παθητικότητα ή απόσυρση

* Μια απότομη συναισθηματική παρουσίαση

* Σχετικά καλή ανάρρωση

* Συντομότερη πορεία ασθένειας

Σύμφωνα με αυτή τη διατύπωση, η αρχική έκδοση του Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) το 1952 και η δεύτερη έκδοση το 1968 θεωρούσε τη σχιζοσυναισθηματική διαταραχή ως υποτύπο της σχιζοφρένειας.

Τρέχουσες θεραπείες που είναι διαθέσιμες για τη σχιζοσυναισθηματική διαταραχή και οι παρενέργειες τους

Οι θεραπείες για αυτή την πάθηση ποικίλλουν. Τα φάρμακα που θα μπορούσαν να συνταγογραφήσουν οι γιατροί περιλαμβάνουν:

1. Αντιψυχωσικά

Μερικές παρενέργειες των αντιψυχωσικών είναι:

* Υπνηλία

* Θολή όραση

* Αύξηση βάρους

* Ξηροστομία

* Μυϊκοί σπασμοί ή τρόμος

2. Αντικαταθλιπτικά

Μερικές παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών είναι:

* Ξηροστομία

* Ναυτία

* Αύξηση βάρους και αυξημένη όρεξη

* Θολή όραση

* Απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας

* Άλλα σεξουαλικά ζητήματα όπως μειωμένος οργασμός ή στυτική δυσλειτουργία

* Δυσκοιλιότητα

* Αϋπνία

* Υπνηλία και κόπωση

3. Σταθεροποιητές διάθεσης

Μερικές παρενέργειες των σταθεροποιητών της διάθεσης είναι:

* Πονοκέφαλος

* Υπνηλία

* Δυσκοιλιότητα

* Αλλαγές διάθεσης

* Καούρα

* Διάρροια

* Μύτη με καταρροή ή μπουκωμένη μύτη ή άλλα συμπτώματα που μοιάζουν με κρύωμα

* Ζάλη

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι επωφελής και να βοηθήσει με τη διαχείριση των συμπτωμάτων κάποιου με σχιζοσυναισθηματική διαταραχή. Μέσω της ψυχοθεραπείας, ο ασθενής θα μάθει τρόπους βελτίωσης των σχέσεων και της επίλυσης προβλημάτων. Όλες οι συνεδρίες έχουν εφαρμογή σε πραγματικές περιστάσεις. Μπορεί να μάθει πώς να διαχειρίζεται καταστάσεις και τα οικονομικά του ή τις δεξιότητες του για να βρει μια καριέρα και να είναι επιτυχημένος σε αυτήν.

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης και η Σχιζοσυναισθηματική διαταραχή

Μια άλλη επιλογή για τους ασθενείς είναι η ομαδική ψυχοθεραπεία. Η ομαδική ψυχοθεραπεία μπορεί να τους βοηθήσει να μάθουν πώς να επικοινωνούν με άλλους ανθρώπους και να αυξήσουν αποτελεσματικά την κοινωνική τους αλληλεπίδραση. Μπορεί επίσης να τους βοηθήσει να διαχειριστούν τα συμπτώματα τους όταν δεν μπορούν να επιλυθούν εξ ολοκλήρου μόνο με τα φάρμακα.

Πρόσφατες εξελίξεις στη σχιζοσυναισθηματική διαταραχή

Οι γιατροί απέκτησαν πρόσφατα μια ολόκληρη σειρά νέων εργαλείων για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας, από ενέσιμα μακράς δράσης και νέα αντιψυχωσικά πρώτης γραμμής έως τις αυξανόμενες γνώσεις σχετικά με τη γενετική πίσω από τη σχιζοφρένεια.

Έχουν υπάρξει μερικοί γενετικοί δείκτες που δείχνουν υπόσχεση που φαίνεται ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον ίδιο τύπο εγκεφαλικής βλάβης που συμβαίνει στη σχιζοφρένεια.

Πώς και γιατί η κάνναβη μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τη σχιζοσυναισθηματική διαταραχή

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κανναβιδιόλη (CBD), μια φυτική χημική ουσία, ένα κανναβινοειδές που προέρχεται από την κάνναβη, μπορεί να προσφέρει ουσιαστική ανακούφιση από τη σχιζοφρένεια, η οποία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το πώς αισθάνεται κάποιος, το πως σκέφτεται και το πως συμπεριφέρεται.

Οι ερευνητές στο University of Wollongong ανακάλυψαν για πρώτη φορά ότι η CBD θα μπορούσε να προσφέρει νέους τύπους ανακούφισης από τα συμπτώματα τους, σε ασθενείς με σχιζοφρένεια, αναλύοντας το τι έχει αποκαλύψει η επιστήμη για αυτό το κανναβινοειδές μέχρι στιγμής. Για να κατανοήσουν τον αντίκτυπο που έχει η CBD στη γνωστική λειτουργία που σχετίζεται με τη σχιζοφρένεια, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια ενδελεχή ανασκόπηση 27 υπόλοιπων μελετών για το κανναβινοειδές και βρήκαν μερικές αξιοσημείωτες νέες κατανοήσεις σχετικά με την πιθανή θεραπευτική αξία αυτής της φυτικής χημικής ουσίας[1].

[1] “Cannabis Shows Promise In Treating Schizophrenia And Tourette Syndrome(Η κάνναβη δείχνει υπόσχεση στη θεραπεία της σχιζοφρένειας και του Συνδρόμου Tourette) https://www.forbes.com/sites/janetwburns/2017/08/28/cannabis-shows-promise-in-treating-schizophrenia-and-tourette-syndrome/

Ένας από τους ερευνητές σχολίασε σε μια ανακοίνωση ότι η CBD θα μπορούσε να προσφέρει άμεση νευρολογική υποστήριξη για μια ολόκληρη σειρά καταστάσεων που επηρεάζουν τον εγκέφαλο σε ένα εύρος που καλύπτει από την άνοια έως τη σχιζοφρένεια[2]. Είπαν ότι βρήκαν πως η CBD όχι μόνο βελτιώνει τη μνήμη και τη μάθηση σε υγιείς εγκεφάλους, αλλά μπορεί να βελτιώσει πτυχές της μνήμης και της μάθησης σε καταστάσεις που συνδέονται με γνωστική εξασθένηση όπως συμβαίνει στη Νόσο του Alzheimer, καθώς και στις νευροφλεγμονώδεις και νευρολογικές διαταραχές όπως:

* Μηνιγγίτιδα

* Ηπατική εγκεφαλοπάθεια

* Εγκεφαλική ελονοσία

* Σήψη

[2] “Cannabis-derived compound may help treat schizophrenia(Η ένωση που προέρχεται από την κάνναβη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της σχιζοφρένειας) https://www.medicalnewstoday.com/articles/317768

Η έρευνα δείχνει ότι η CBD παρέχει κάποιες προστατευτικές επιδράσεις καθώς μειώνει την γνωστική εξασθένηση που συνδέεται με την λανθασμένη χρήση της THC, του κύριου ψυχοδραστικού συστατικού της κάνναβης.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν ένα τεστ χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο αρουραίου για να δουν τις δυνατότητες που έχει η CBD για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της γνωστικής σχιζοφρένειας. Διαπίστωσαν ότι η τακτική χρήση της CBD φαινόταν να μειώνει την κοινωνική απόσυρση και τα γνωστικά ελλείμματα που τείνουν να ταλαιπωρούν τους ανθρώπους με σχιζοφρένεια, την οποία οι ερευνητές προσομοίωσαν στους αρουραίους μέσω της χρήσης προγεννητικής λοίμωξης από Poly(I:C). Βρήκαν ότι η CBD θα μπορούσε να επαναφέρει τη μνήμη εργασίας και την αναγνώριση σε φυσιολογικά επίπεδα καθώς και την κοινωνική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με άλλες έρευνες, η CBD μειώνει επίσης την εγκεφαλική βλάβη που σχετίζεται με ισχαιμικές ή νευροεκφυλιστικές καταστάσεις. Η CBD έχει επίσης θετικά αποτελέσματα στη μείωση των ψυχωτικών, καταθλιπτικών και αγχωδών συμπεριφορών. Επίσης, η CBD διευκολύνει τη νευρογένεση και επηρεάζει τη συναπτική πλαστικότητα[3].

[3] Alline C Campos, Manoela V Fogaça, Andreza B Sonego, Francisco S Guimarães “Cannabidiol, neuroprotection and neuropsychiatric disorders” (Κανναβιδιόλη, νευροπροστασία και νευροψυχιατρικές διαταραχές) Pharmacol Res. 2016 Oct:112:119-127.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26845349/

Περίληψη

Η κανναβιδιόλη (CBD) είναι ένα μη ψυχοτομιμητικό φυτοκανναβινοειδές που προέρχεται από το φυτό Cannabis sativa. Έχει πιθανά θεραπευτικά αποτελέσματα σε ένα ευρύ φάσμα νευροψυχιατρικών διαταραχών. Η CBD μειώνει την εγκεφαλική βλάβη που σχετίζεται με νευροεκφυλιστικές ή/και ισχαιμικές καταστάσεις. Έχει επίσης θετικά αποτελέσματα στην άμβλυνση των ψυχωτικών, αγχωδών και καταθλιπτικών συμπεριφορών. Επιπλέον, η CBD επηρεάζει τη συναπτική πλαστικότητα και διευκολύνει τη νευρογένεση. Οι μηχανισμοί αυτών των επιδράσεων δεν είναι ακόμη απολύτως σαφείς, αλλά φαίνεται να περιλαμβάνουν πολλαπλούς φαρμακολογικούς στόχους. Στην παρούσα ανασκόπηση, συνοψίσαμε τους κύριους βιοχημικούς και μοριακούς μηχανισμούς που έχουν συσχετιστεί με τα θεραπευτικά αποτελέσματα της CBD, εστιάζοντας στη συνάφεια τους με τη λειτουργία του εγκεφάλου, τη νευροπροστασία και τις νευροψυχιατρικές διαταραχές”.

Ποιες παρενέργειες και συμπτώματα της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής μπορεί να θεραπεύσει η ιατρική χρήση της κάνναβης;

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η CBD μειώνει τα γνωστικά συμπτώματα στη σχιζοφρένεια. Οι μελέτες διαπίστωσαν ότι η “χρόνια” χρήση CBD μειώνει τα γνωστικά ελλείμματα και την κοινωνική απόσυρση σε άτομα με σχιζοφρένεια.

Η σχιζοσυναισθηματική διαταραχή μπορεί να προκαλέσει διάφορες διαθέσεις καθώς και συμπεριφορικά και ψυχολογικά συμπτώματα όπως:

* Παροξυσμός ή θυμός

* Γενική δυσαρέσκεια

* Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ)

* Απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης

* Κούραση

* Άγχος και κατάθλιψη

* Κοινωνική απόσυρση

* Κατάχρηση αλκοόλ ή άλλων ουσιών

* Μη φυσιολογική κινητική συμπεριφορά, όπως παιδικότητα ή απρόβλεπτη ταραχή

* Ακατάλληλη συναισθηματική αντίδραση

Χρησιμοποιώντας την κάνναβη για τη σχιζοσυναισθηματική διαταραχή, τα άτομα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων.

Καθώς η CBD μείωσε τα συμπτώματα σε ασθενείς σε μια μελέτη, αύξησε επίσης τα επίπεδα ανανδαμιδίου. Αυτό είναι μια ένωση που βοηθά στη μείωση του στρες και στην ανακούφιση του άγχους[4].

[4] F M Leweke, D Piomelli, F Pahlisch, D Muhl, C W Gerth, C Hoyer, J Klosterkötter, M Hellmich, D Koethe “Cannabidiol enhances anandamide signaling and alleviates psychotic symptoms of schizophrenia” (Η κανναβιδιόλη ενισχύει τη σηματοδότηση του ανανδαμιδίου και ανακουφίζει τα ψυχωτικά συμπτώματα της σχιζοφρένειας) Transl Psychiatry. 2012 Mar;2(3):e94.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3316151/

Περίληψη

Η κανναβιδιόλη είναι ένα συστατικό της κάνναβης που δεν ενεργοποιεί άμεσα τους κανναβινοειδείς υποδοχείς, αλλά αναστέλλει μέτρια την αποδόμηση του ενδοκανναβινοειδούς ανανδαμίδιο. Αναφέραμε προηγουμένως ότι μια αύξηση των επιπέδων ανανδαμιδίου στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό συσχετίστηκε αντιστρόφως με τα ψυχωσικά συμπτώματα. Επιπλέον, η ενισχυμένη σηματοδότηση ανανδαμιδίου οδήγησε σε χαμηλότερο ρυθμό μετάβασης από τις αρχικές πρόδρομες καταστάσεις σε ειλικρινή ψύχωση καθώς και σε αναβολή της μετάβασης. Στη μεταφραστική μας προσέγγιση, πραγματοποιήσαμε μια διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή κανναβιδιόλης έναντι αμισουλπρίδης, ενός ισχυρού αντιψυχωσικού, στην οξεία σχιζοφρένεια για να αξιολογήσουμε την κλινική συνάφεια των αρχικών μας ευρημάτων. Και οι δύο θεραπείες ήταν ασφαλείς και οδήγησαν σε σημαντική κλινική βελτίωση, αλλά η κανναβιδιόλη εμφάνισε ένα σημαντικά ανώτερο προφίλ παρενεργειών. Επιπλέον, η θεραπεία με κανναβιδιόλη συνοδεύτηκε από σημαντική αύξηση των επιπέδων ανανδαμιδίου στον ορό, η οποία συσχετίστηκε σημαντικά με κλινική βελτίωση. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η αναστολή της απενεργοποίησης του ανανδαμιδίου μπορεί να συμβάλει στις αντιψυχωτικές επιδράσεις της κανναβιδιόλης, που δυνητικά αντιπροσωπεύει έναν εντελώς νέο μηχανισμό στη θεραπεία της σχιζοφρένειας”.

Οι καλύτερες ποικιλίες κάνναβης για χρήση την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής

Τα άτομα με σχιζοσυναισθηματική διαταραχή πιθανότατα θα θέλουν να αποφύγουν ορισμένους τύπους φυτών κάνναβης που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε THC. Η CBD, ωστόσο, είναι μη ψυχοδραστική και είναι και ένα ισχυρό αντιψυχωσικό. Η CBD εξουδετερώνει επίσης τις επιπτώσεις από την κατανάλωση μεγάλης δόσης THC. Μπορείς να δοκιμάσεις ποικιλίες κάνναβης που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε CBD και χαμηλή περιεκτικότητα σε THC.

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης και η Σχιζοσυναισθηματική διαταραχή

Μερικές καλές ποικιλίες κάνναβης για τη σχιζοσυναισθηματική διαταραχή είναι:

* Charlotte’s Web (Υποείδος Indica): Δημιουργεί ένα αναζωογονητικό, χαλαρωτικό και χαρούμενο αποτέλεσμα ενώ βοηθά με την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, του άγχους, του στρες, του πόνου και της κούρασης.

* Avidekel (υβρίδιο): Βοηθά στην χαλάρωση και στο να σε κάνει κοινωνικό και χαρούμενο. Βοηθά επίσης στο άγχος, στην κατάθλιψη, στο στρες και στην κούραση.

* Remedy (υβρίδιο με κυρίαρχα τα χαρακτηριστικά του υποείδους Indica): Βοηθά στον πόνο, στο άγχος και στην αϋπνία και δημιουργεί ένα χαρούμενο, απαλό και χαλαρωτικό συναίσθημα.

* ACDC (υβρίδιο): Έχει αντικαταθλιπτικές και αντιψυχωσικές ιδιότητες, που σε κάνουν να νιώθεις πιο χαλαρός, φιλικός και ανανεωμένος ενώ αντιμετωπίζεις το άγχος και το στρες σου.

* Brainstorm Haze (υβρίδιο με κυρίαρχα τα χαρακτηριστικά του υποείδους Sativa): Σε κάνει να νιώθεις πιο κοινωνικός και χαρούμενος, ενώ αντιμετωπίζει την κατάθλιψη, το άγχος, τον πόνο, την κούραση και πολλά άλλα.

Οι καλύτερες μέθοδοι θεραπείας με κάνναβη για τη θεραπεία των παρενεργειών και των συμπτωμάτων της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής

Η βασική αρχή για τη δοσολογία της κάνναβης είναι το να ξεκινήσεις με χαμηλές δόσεις και να προχωρήσεις σε αργή αύξηση (ανά κάποιες ημέρες) μέχρι να επιτύχεις το αποτέλεσμα που αναζητάς. Επίσης διαφορετικές μέθοδοι έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά στις επιδράσεις, πιο γρήγορα, πιο αργά, πιο έντονα, πιο ήπια, για μικρότερο χρόνο, για μεγαλύτερο χρόνο και άλλα πολλά.

Έτσι λοιπόν ας δούμε ορισμένες μεθόδους χορήγησης κάνναβης για την αντιμετώπιση της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής:

1. Εισπνοή

Η μέθοδος της εισπνοής επιτρέπει με την λήψη μικρών δόσεων και με μερικά μόνο λεπτά αναμονή ανάμεσα στις λήψεις, να βρεις και να προσαρμόσεις ακριβώς την δική σου δόση. Έχει γρήγορη επίδραση και έτσι μπορείς να αντιληφθείς την ένταση των επιδράσεων σχεδόν αμέσως (αν αυτό που εισπνέεις περιέχει και THC). Η λήψη με εισπνοή οδηγεί το εισπνεόμενο υλικό (ατμός, αέρια) στους πνεύμονες σου όπου απορροφάται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος μέσω των τριχοειδών αγγείων σου. Αυτή η μέθοδος έχει σχετικά μικρή διάρκεια επιδράσεων.

Μερικά παραδείγματα μεθόδων εισπνοής είναι το άτμισμα (ηλ. τσιγάρο) ή η ατμοποίηση.

2. Από του στόματος χορήγηση

Πολλά άτομα προτιμούν τη χορήγηση του βοτάνου από το στόμα. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος έχει πιο αργή απορρόφηση, με χαμηλότερη, πιο καθυστερημένη κορύφωση επίδρασης της THC και μειωμένη βιοδιαθεσιμότητα και της CBD και και της THC λόγω του μεταβολισμού της κάνναβης από την πεπτική οδό. Παρόλα αυτά η μέθοδος έχει ήπια εξέλιξη των επιδράσεων και μεγαλύτερη χρονική διάρκεια αυτών.

Παραδείγματα αυτής της μεθόδου είναι τα βρώσιμα, τα ποτά, τα βάμματα και τα έλαια υπογλώσσιας χορήγησης. Η υπογλώσσια χορήγηση έχει πιο γρήγορη έναρξη των επιδράσεων από ότι η κατάποση καθώς μεγάλο μέρος των ουσιών από το σκεύασμα απορροφώνται από τον βλεννογόνο του στόματος. Ενώ η κατάποση ακολουθεί την αργή διαδικασία του μεταβολισμού όπως γίνεται και με τις τροφές που καταναλώνουμε.

Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι, μια από αυτές αξίζει να αναφερθεί γιατί αποτελεί την πιο τέλεια μέθοδο (από πολλές απόψεις) χορήγησης της κάνναβης, τα διαδερμικά έμπλαστρα. Με τα διαδερμικά έμπλαστρα έχουμε συνεχή παροχή συγκεκριμένης μικροδόσης των φυτικών χημικών ουσιών της κάνναβης, κατευθείαν στο αίμα, όλο το 24ώρο χωρίς να εισπνέουμε ούτε και να καταναλώνουμε την κάνναβη με κατάποση.