Μενού

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης για την Περιφερική Νευροπάθεια
zc01 marijuana-and-peripheral-neuropathy

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Medical Marijuana for Peripheral Neuropathy” https://www.marijuanadoctors.com/conditions/peripheral-neuropathy/
Medical content reviewed by Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer, Updated on April 14, 2020)

Η περιφερική νευροπάθεια είναι μια χρόνια και πολύπλοκη κατάσταση που επηρεάζει σχεδόν 20 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ[1]. Τα συμπτώματα της κατάστασης είναι μούδιασμα, αδυναμία και πόνος, ιδιαίτερα στα άκρα όπως τα πόδια και τα χέρια. Πρόσφατα, οι άνθρωποι άρχισαν να στρέφονται στην ιατρική χρήση της κάνναβης για την αντιμετώπιση της περιφερικής νευροπάθειας για να ανακουφίσουν τον πόνο που σχετίζεται με την πάθηση.
[1] “Peripheral Neuropathy Fact Sheet” (Δελτίο Στοιχείων της Περιφερικής Νευροπάθειας) https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Fact-Sheets/Peripheral-Neuropathy-Fact-Sheet

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης για την Περιφερική Νευροπάθεια

Τι είναι η Περιφερική Νευροπάθεια;
Η περιφερική νευροπάθεια εμφανίζεται όταν υπάρχει νευρική βλάβη. Όχι μόνο προκαλεί μούδιασμα, πόνο και αδυναμία στα πόδια και τα χέρια, αλλά επηρεάζει και άλλα μέρη του σώματος.

Πολλά άτομα με περιφερική νευροπάθεια συνήθως περιγράφουν τον πόνο που βιώνουν ως κάψιμο, τσιμπήματα ή μυρμήγκιασμα. Τα συμπτώματα βελτιώνονται σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα εάν αυτό που προκαλεί την περιφερική νευροπάθεια είναι μια κατάσταση που επιδέχεται θεραπείας, όπως ο διαβήτης.

Το περιφερικό νευρικό σύστημα στέλνει πληροφορίες από τον/στον νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο σε άλλες περιοχές του σώματος. Μια κοινή αιτία περιφερικής νευροπάθειας είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, αλλά η πάθηση μπορεί να προκύψει από μια ποικιλία άλλων αιτιών όπως λοιμώξεις και τραυματισμούς.

Τύποι Περιφερικής Νευροπάθειας
Η περιφερική νευροπάθεια μπορεί να προκληθεί από:
* Μια γενετική προδιάθεση
* Διαβήτη
* Αλκοολισμό
* Έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες
* Φλεγμονή
* Λοιμώξεις
* Υποσιτισμό
* Συμπίεση νεύρων και τραυματισμούς

Ορισμένα φάρμακα, όπως τα φάρμακα για τον καρκίνο ή τον/το HIV/AIDS, μπορεί επίσης να την προκαλέσουν. Όταν κάποιος έχει περιφερική νευροπάθεια και δεν γνωρίζουμε την αιτία, αυτή αναφέρεται ως “ιδιοπαθής”.

Ιστορικό της Περιφερικής Νευροπάθειας
Υπάρχουν λίγες πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό και την επίπτωση της νευροπάθειας σε άτομα με μη-ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το 8% των ασθενών με μη-ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη (non-insulin-dependent diabetes mellitus, NIDDM) βρέθηκε να έχουν κλινική νευροπάθεια όταν διαγνώστηκαν[2]. Για άτομα που είχαν διαβήτη για 25 χρόνια, το ποσοστό αυξάνεται στο 50%.
[2] J Partanen, L Niskanen, J Lehtinen, E Mervaala, O Siitonen, M Uusitupa “Natural History of Peripheral Neuropathy in Patients With Non-Insulin-Dependent Diabetes Mellitus” (Ιστορικό της περιφερικής νευροπάθειας σε ασθενείς με μη ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη) N Engl J Med. 1995 Jul 13;333(2):89-94.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7777034/
Περίληψη
Ιστορικό: Υπάρχουν λίγες πληροφορίες σχετικά με την επίπτωση και το ιστορικό της νευροπάθειας σε ασθενείς με μη-ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη (non-insulin-dependent diabetes mellitus, NIDDM).
Μέθοδοι: Μελετήσαμε ασθενείς με νεοδιαγνωσθέντα NIDDM και άτομα ελέγχου τόσο στη βασική γραμμή όσο και 5 και 10 χρόνια αργότερα. Η πολυνευροπάθεια διαγνώστηκε βάσει κλινικών κριτηρίων (πόνος και παρααισθησίες) και ηλεκτροδιαγνωστικών μελετών (τιμές ταχύτητας αγωγής νεύρων και τιμές απόκρισης-πλάτους). Διερευνήσαμε την σχέση μεταξύ μεταβολικών μεταβλητών (αποτελέσματα δοκιμών ανοχής γλυκόζης από το στόμα, συγκεντρώσεων λιπιδίων στον ορό και ινσουλίνης και τιμές γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης) και της ανάπτυξης πολυνευροπάθειας.
Αποτελέσματα: Σε 10 χρόνια, 36 ασθενείς με NIDDM και 8 άτομα ελέγχου πέθαναν. 86 ασθενείς και 121 άτομα ελέγχου ολοκλήρωσαν τη μελέτη. Όταν τελείωσε η μελέτη, το 18% των ασθενών έλαβαν θεραπεία μόνο με δίαιτα, το 59% μόνο με υπογλυκαιμικά φάρμακα από το στόμα, 12% μόνο με ινσουλίνη και 11% με ινσουλίνη και από του στόματος υπογλυκαιμικούς παράγοντες. Στη βασική γραμμή, ο επιπολασμός της συγκεκριμένης ή πιθανής πολυνευροπάθειας μεταξύ των ασθενών με NIDDM ήταν 8,3%, σε σύγκριση με 2,1% μεταξύ των ατόμων ελέγχου. Αυτές οι τιμές 10 χρόνια αργότερα ήταν 41,9% και 5,8% αντίστοιχα. Ο αριθμός των ασθενών με NIDDM που είχαν ανωμαλίες στην αγωγιμότητα των νεύρων στα πέλματα και στα πόδια αυξήθηκε από 8,3% στη βασική γραμμή σε 16,7% μετά από 5 χρόνια και σε 41,9% μετά από 10 χρόνια. Η μείωση στα αισθητήρια και κινητικά πλάτη, που δείχνει την καταστροφή των αξόνων, ήταν πιο έντονη από την επιβράδυνση των ταχυτήτων αγωγιμότητας των νεύρων, γεγονός που υποδηλώνει απομυελίνωση. Μεταξύ των ασθενών με NIDDM, εκείνοι με πολυνευροπάθεια είχαν χαμηλότερο γλυκαιμικό έλεγχο από αυτούς χωρίς. Οι χαμηλές συγκεντρώσεις ινσουλίνης στον ορό πριν και μετά την από του στόματος χορήγηση γλυκόζης συσχετίστηκαν με την ανάπτυξη πολυνευροπάθειας, ανεξάρτητα από το βαθμό γλυκαιμίας.
Συμπεράσματα: Ο επιπολασμός της πολυνευροπάθειας μεταξύ των ασθενών με NIDDM αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, και η αύξηση μπορεί να είναι μεγαλύτερη σε ασθενείς με υποϊνσουλιναιμία”.

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης για την Περιφερική Νευροπάθεια

Ο επιπολασμός των ασθενών με NIDDM με πολυνευροπάθεια αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να είναι πιο εμφανής σε ασθενείς με υποϊνσουλιναιμία, η οποία είναι μια κατάσταση στην οποία υπάρχουν ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα.

Συμπτώματα Περιφερικής Νευροπάθειας
Τα συμπτώματα της περιφερικής νευροπάθειας συνήθως ξεκινούν με τσιμπήματα, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών. Μπορεί να εξαπλωθεί στα χέρια ή τα πόδια και να προκαλέσει πάγωμα, κάψιμο, οξύ ή απότομο πόνο, που συχνά επιδεινώνεται την νύχτα.

Ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται περιοδικό ή συνεχή πόνο, αλλά γενικά, αισθάνεται τον πόνο και στις δύο πλευρές του σώματος εξίσου και στα δύο πόδια και στα χέρια. Μερικοί τύποι περιφερικής νευροπάθειας αναπτύσσονται ξαφνικά. Άλλοι έρχονται σταδιακά για πολλά χρόνια.

Τα συμπτώματα περιφερικής νευροπάθειας συχνά περιλαμβάνουν:
* Ψυχρός πόνος ή αίσθημα καύσου
* Αίσθηση σαν να φοράμε μια αόρατη κάλτσα ή γάντι
* Απώλεια συντονισμού και ισορροπίας
* Έντονος, αιχμηρός, σαν τρύπημα, σαν κάψιμο, απότομος πόνος ή σαν να μας διαπερνά ηλεκτρισμός
* Πρόβλημα στον ύπνο λόγω του πόνου στα πέλματα και στα πόδια
* Μυϊκές συσπάσεις ή κράμπες
* Μυϊκή αδυναμία
* Ασυνήθιστη εφίδρωση
* Δυσκολία στην κίνηση των χεριών ή στο περπάτημα
* Ανωμαλίες στον παλμό ή την αρτηριακή πίεση
* Αδυναμία αίσθησης των ποδιών
* Αδυναμία συγκράτησης αντικειμένων

Τα συμπτώματα που αντιμετωπίζει ο ασθενής εξαρτώνται από το ποια από τα περιφερειακά νεύρα έχουν βλάβη. Έχουμε τρεις τύπους περιφερικών νεύρων: τα αισθητήρια, τα κινητικά και τα αυτόνομα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις νευροπάθειας και οι τρεις τύποι νεύρων επηρεάζονται μαζί, ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις επηρεάζονται μόνο ένας ή δύο. Οι περισσότεροι ασθενείς με αυτή την πάθηση πάσχουν από πολυνευροπάθεια, όπου συμβαίνει ταυτόχρονα βλάβη σε πολλά νεύρα.

Επιδράσεις της Περιφερικής Νευροπάθειας
Η νευρική βλάβη από αυτήν την κατάσταση μπορεί να έχει διαρκείς συνέπειες που περιλαμβάνουν τις ακόλουθες σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις.
* Προβλήματα στην κίνηση: Επειδή η περιφερική νευροπάθεια μπορεί να επηρεάσει τα κινητικά νεύρα, θα μπορούσε ο ασθενής να αντιμετωπίσει μερική ή ολική απώλεια μυών και ελέγχου της κίνησης. Για παράδειγμα, μπορεί να αντιμετωπίσει παράλυση συγκεκριμένων μερών του σώματος, όπως τα πόδια ή τα χέρια. Θα μπορούσε επίσης να αναπτυχθεί μυϊκή ατροφία, όπου χάνεται κάποιος μυϊκός ιστός ή δεν υπάρχει επιδεξιότητα ή μυϊκός έλεγχος, επηρεάζοντας την ικανότητα της εκτέλεσης εργασιών με λεπτές κινήσεις, όπως η γραφή. Εάν έχουν καταστραφεί τα αυτόνομα νεύρα που ελέγχουν τις ακούσιες λειτουργίες, μπορεί επίσης να επηρεαστεί και η κίνηση.
* Απώλεια βάρους: Μερικοί ασθενείς με περιφερική νευροπάθεια χάνουν βάρος λόγω των συμπτωμάτων της βλάβης των αυτόνομων νεύρων. Μετά το φαγητό, μπορεί να αισθανθούν ναυτία και έμετο. Τα αυτόνομα συμπτώματα της περιφερικής νευροπάθειας προκαλούν την αίσθηση της πληρότητας αφού καταναλωθεί ακόμη και μια μικρή ποσότητα τροφής, επηρεάζοντας έτσι το βάρος. Οι ασθενείς με βλάβη κινητικού νεύρου στο λαιμό τους δυσκολεύονται να καταπιούν και αυτό τους οδηγεί στο να τρώνε λιγότερο.
* Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Τα συμπτώματα της περιφερικής νευροπάθειας μπορεί να μειώσουν την αυτοεκτίμηση. Για παράδειγμα, μπορεί να προκύψουν προβλήματα ανικανότητας για τα οποία κάποιος να αισθάνεται μειωμένη αυτοεκτίμηση. Ένα άλλο πρόβλημα που σχετίζεται με την περιφερική νευροπάθεια είναι η ακράτεια ούρων, η οποία μπορεί να επηρεάσει επίσης την αυτοεκτίμηση του ασθενή.
* Άγχος και κατάθλιψη: Όπως με τον χρόνιο πόνο και με τις δυσλειτουργίες αισθητηρίων-κίνησης, οι περιφερικές νευροπάθειες μπορούν να προκαλέσουν ψυχιατρικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του άγχους. Στην πραγματικότητα, τα ευρήματα από μια μελέτη σε 54 ασθενείς κατέληξε στην διαπίστωση υψηλής συχνότητας εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους σε ασθενείς με περιφερική νευροπάθεια[3] συνδεδεμένη με την σοβαρότητα του πόνου.
[3] “Anxious and depressive symptoms and their correlation with pain severity in patients with peripheral neuropathy” (Συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης και η συσχέτισή τους με τη σοβαρότητα του πόνου σε ασθενείς με περιφερική νευροπάθεια) https://www.scielo.br/scielo.php?pid=s0101-81082009000100007&script=sci_arttext&tlng=en

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης για την Περιφερική Νευροπάθεια

Στατιστικά για την Περιφερική Νευροπάθεια
Σύμφωνα με το ίδρυμα Foundation for Peripheral Neuropathy[4]:
* Περίπου το 70% των διαβητικών ασθενών έχουν περιφερική νευροπάθεια.
* Περίπου το 40% των ασθενών με καρκίνο έχουν περιφερική νευροπάθεια.
* Περίπου το 30% των ασθενών με HIV/AIDS έχουν περιφερική νευροπάθεια.
[4] “Foundation for Peripheral Neuropathy” (Ίδρυμα Περιφερικής Νευροπάθειας) https://www.foundationforpn.org/

Τρέχουσες διαθέσιμες θεραπείες για την περιφερική νευροπάθεια και οι παρενέργειές τους
Οι στόχοι της θεραπείας είναι η αντιμετώπιση της υποκείμενης κατάστασης που προκαλεί στην περιφερική νευροπάθεια ώστε να ανακουφιστούν τα συμπτώματα. Εάν δεν εντοπίζεται η υποκείμενη κατάσταση στις εργαστηριακές εξετάσεις, ο γιατρός σας μπορεί να παρακολουθεί στενά τον ασθενή για να δει εάν παρουσιάζεται βελτίωση στη νευροπάθεια.

Φάρμακα
Μαζί με φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία τυχόν υποκείμενων παθήσεων που έχουν συσχετίσει με την περιφερική νευροπάθεια στον ασθενή, άλλα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων αυτών παρακάτω, μπορούν επίσης να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της νευροπάθειας.

Ανακούφιση πόνου: Για ήπια συμπτώματα, μπορεί να βοηθήσει κάποιο μη-συνταγογραφούμενο φάρμακο για τον πόνο, όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Εάν τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά, ο γιατρός σας μπορεί να δώσει συνταγογραφούμενα παυσίπονα όπως οξυκωδόνη ή τραμαδόλη. Ωστόσο, αυτά τα οπιοειδή μπορεί να οδηγήσουν σε εθισμό, οπότε ο γιατρός θα πρέπει να τα συνταγογραφήσει μόνο όταν άλλα φάρμακα δεν μπορούν να ανακουφίσουν αποτελεσματικά τον πόνο.

Παρενέργειες των αναλγητικών
Ανάλογα με το φάρμακο, μπορεί να εμφανιστούν:
* Ζάλη, αίσθημα λιποθυμίας ή ζαλάδα
* Δυσκοιλιότητα
* Ναυτία ή έμετος
* Υπνηλία

Φάρμακα κατά των κρίσεων: Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα, όπως πρεγκαμπαλίνη ή γκαμπαπεντίνη, για τη θεραπεία του νευρικού πόνου.

Παρενέργειες φαρμάκων κατά των κρίσεων
Ο ασθενής μπορεί να αντιμετωπίσει:
* Ναυτία
* Ζάλη
* Ίλιγγο
* Έμετο
* Τρόμο
* Κόπωση
* Θολή όραση
* Αταξία
* Πονοκέφαλο

Σκευάσματα τοπικής εφαρμογής: Τα φάρμακα, όπως η κρέμα καψαϊκίνης, μπορεί να προσφέρουν μέτριες βελτιώσεις στα συμπτώματα της περιφερικής νευροπάθειας. Ενδέχεται να υπάρξει κάποιος ερεθισμός και κάψιμο του δέρματος στην περιοχή όπου εφαρμόζεται η κρέμα. Μπορεί επίσης να εφαρμοστούν επιθέματα λιδοκαΐνης στο δέρμα για την ανακούφιση από τον πόνο.

Παρενέργειες των επιθεμάτων λιδοκαΐνης
Ο ασθενής μπορεί να αντιμετωπίσει:
* Ζάλη
* Υπνηλία
* Μούδιασμα στο σημείο εφαρμογής του έμπλαστρου

Αντικαταθλιπτικά: Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά όπως η δοξεπίνη και η αμιτριπτυλίνη και οι γιατροί τα συνταγογραφούν επίσης για την ανακούφιση του πόνου.

Οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης όπως το Cymbalta μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο της περιφερικής νευροπάθειας που σχετίζεται με τον διαβήτη.

Παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών
Ο ασθενής μπορεί να αντιμετωπίσει:
* Ναυτία
* Ζάλη
* Ξηροστομία
* Δυσκοιλιότητα
* Μειωμένη όρεξη
* Υπνηλία

Ανταλλαγή πλάσματος και ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη
Εάν κάποιος έχει μια φλεγμονώδη κατάσταση, ο γιατρός μπορεί να συστήσει θεραπείες για την προσωρινή καταστολή της δραστηριότητας του ανοσοποιητικού συστήματος (ανοσοκαταστολή). Η ανταλλαγή πλάσματος είναι το φιλτράρισμα του αίματος για την απομάκρυνση αντισωμάτων και διαφορετικών πρωτεϊνών από αυτό και στη συνέχεια επιστροφή του στο σώμα. Η ανοσοσφαιρίνη είναι όταν χορηγούνται στο σώμα υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών που δρουν όπως ανοσοσφαιρίνες ή αντισώματα.

Διαδερμική ηλεκτρική νευρική διέγερση (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation, TENS)
Με την TENS, ο γιατρός τοποθετεί ηλεκτρόδια στο δέρμα για να παρέχει ασθενείς και ποικίλες συχνότητες ηλεκτρικού ρεύματος. Η TENS εφαρμόζεται συνήθως για ένα μήνα, 30 λεπτά την ημέρα.

Φυσικοθεραπεία
Όταν αντιμετωπίζουμε μυϊκή αδυναμία, αυτός ο τύπος θεραπείας μπορεί να βοηθήσει να βελτιωθούν οι κινήσεις μας. Εκτός από τη φυσικοθεραπεία, μπορεί επίσης να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ειδικά στηρίγματα, για τα πόδια ή τα χέρια, αναπηρικό καροτσάκι ή περιπατητή, ανάλογα με το επίπεδο κίνησης και κινητικότητας του ασθενή. Μερικοί ασθενείς δοκιμάζουν το ξηρό τρίψιμο για να αυξήσουν την κυκλοφορία και να βελτιώσουν τον νευροπαθητικό πόνο μέσω διέγερσης των νεύρων.

Χειρουργική επέμβαση
Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη εάν έχουμε πίεση σε νεύρα που προκαλεί την νευροπάθεια, όπως η πίεση που ασκείται από έναν όγκο. Ενδέχεται να έχουμε αποστράγγιση, αιμορραγία ή πρήξιμο στο σημείο της χειρουργικής επέμβασης.

Τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής
Για να βοηθηθεί κάποιος στην διαχείριση της περιφερική του νευροπάθειας, μπορεί να:
1. Φροντίζει τα πόδια του ελέγχοντας τακτικά για φουσκάλες και κοψίματα και φορώντας παπούτσια με επένδυση και χαλαρές βαμβακερές κάλτσες.
2. Σταματήσει το κάπνισμα.
3. Ασκείται.
4. Αποφεύγει την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
5. Τρώει υγιεινά γεύματα.
6. Παρακολουθεί την γλυκόζη στο αίμα εάν είναι προδιαβητικός ή έχει διαβήτη.

Η ιατρική χρήση της κάνναβης για την περιφερική νευροπάθεια είναι μια άλλη επιλογή που μπορούσε να κάποιος να ακολουθήσει.

Πώς και γιατί η κάνναβη μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την περιφερική νευροπάθεια
Πρόσφατα, η κάνναβη έχει δείξει υπόσχεση για την παροχή ανακούφισης σε ασθενείς που δεν βρίσκουν ανακούφιση από άλλους τύπους θεραπείας. Αυτή η αποτελεσματικότητα οφείλεται κυρίως στη σχέση της ουσίας με το εσωτερικό μας Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα (ΕΚΣ). Η εισπνοή κάνναβης μπορεί να αποτρέψει τον πόνο της νευροπάθειας στον διαβήτη[5] χωρίς να επηρεάζει σημαντικά την γνωστική λειτουργία, σύμφωνα με νέα μελέτη. Και, όσο υψηλότερη είναι η δόση που χρησιμοποιούμε, τόσο περισσότερη ανακούφιση έχουμε στον πόνο μας.
[5] “Inhaled Cannabis Promising for Painful Diabetic Neuropathy” (Η εισπνεόμενη κάνναβη υπόσχεται αντιμετώπιση της επίπονης νευροπάθειας στον διαβήτη) https://www.medscape.com/viewarticle/848539

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης για την Περιφερική Νευροπάθεια

Τα περιφερικά μας νεύρα εντοπίζουν αισθήσεις πόνου και περιέχουν υποδοχείς κανναβινοειδών που μπορεί να επηρεάσει μιας οποιαδήποτε μορφής κατανάλωση κάνναβης. Όταν οι CBD και THC εισέρχονται στο σώμα μας, ενεργοποιούν τους υποδοχείς CB1 και CB2 του σώματός μας (άμεσα ή έμμεσα) για να ρυθμίσουν το κεντρικό νευρικό μας σύστημα και τους νευροδιαβιβαστές, βοηθώντας στη διαχείριση των επιπέδων του πόνου μας.

Μια μελέτη του 2010 έδειξε ότι η εισπνοή εφάπαξ δόσης 25mg 9,4% THC φυτικής κάνναβης τρεις φορές την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα, βοήθησε στη μείωση της έντασης του πόνου[6], στη βελτίωση του ύπνου και ήταν καλά ανεκτή.
[6] Mark A Ware, Tongtong Wang, Stan Shapiro, Ann Robinson, Thierry Ducruet, Thao Huynh, Ann Gamsa, Gary J Bennett, Jean-Paul Collet “Smoked cannabis for chronic neuropathic pain: a randomized controlled trial” (Καπνιζόμενη κάνναβη για τον χρόνιο νευροπαθητικό πόνο: μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή) CMAJ. 2010 Oct 5;182(14):E694–E701.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2950205/
Περίληψη
Ιστορικό: Ο χρόνιος νευροπαθητικός πόνος επηρεάζει το 1% -2% του ενήλικου πληθυσμού και συχνά είναι ανθεκτικός στην τυπική φαρμακολογική θεραπεία. Οι ασθενείς με χρόνιο πόνο ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν κάνναβη με κάπνισμα για να ανακουφίσουν τον πόνο, να βελτιώσουν τον ύπνο και να βελτιώσουν τη διάθεση τους.
Μέθοδοι: Ενήλικες με μετατραυματικό ή μεταχειρουργικό νευροπαθητικό πόνο ανατέθηκαν τυχαία να λάβουν κάνναβη σε τέσσερις δραστικότητες (0%, 2,5%, 6% και 9,4% τετραϋδροκανναβινόλη) για τέσσερις περιόδους 14 ημερών σε μια διασταυρούμενη δοκιμή. Οι συμμετέχοντες εισπνέουν μία εφάπαξ δόση 25mg μέσω μια πίπας τρεις φορές την ημέρα για τις πρώτες πέντε ημέρες σε κάθε κύκλο, ακολουθούμενη από μια περίοδο εκπλύσης εννέα ημερών. Η μέση ημερήσια ένταση πόνου μετρήθηκε χρησιμοποιώντας μια αριθμητική κλίμακα βαθμολογίας 11 σημείων. Καταγράψαμε επιπτώσεις στη διάθεση, τον ύπνο και την ποιότητα ζωής, καθώς και τις ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Αποτελέσματα: Στρατολογήσαμε 23 συμμετέχοντες (μέση ηλικία 45,4 [τυπική απόκλιση 12,3] ετών, 12 γυναίκες [52%]), εκ των οποίων 21 ολοκλήρωσαν τη δοκιμή. Η μέση ημερήσια ένταση πόνου, μετρούμενη στην κλίμακα αριθμητικής βαθμολογίας 11 σημείων, ήταν χαμηλότερη στην προκαθορισμένη πρωτογενή αντίθεση 9,4% έναντι 0% τετραϋδροκανναβινόλης (5,4 έναντι 6,1, αντίστοιχα, διαφορά = 0,7, διάστημα εμπιστοσύνης 95% [CI] 0,02-1,4). Παρασκευάσματα με ενδιάμεση δραστικότητα απέδωσαν ενδιάμεσους αλλά μη σημαντικούς βαθμούς ανακούφισης. Οι συμμετέχοντες που έλαβαν 9,4% τετραϋδροκανναβινόλη ανέφεραν βελτιωμένη ικανότητα να κοιμούνται (ευκολότερα, p = 0,001, γρηγορότερα, p <0,001, με περισσότερη υπνηλία, p = 0,003) και βελτιωμένη ποιότητα ύπνου (λιγότερη εγρήγορση, p = 0,01) σε σχέση με 0% τετραϋδροκανναβινόλη. Δεν βρήκαμε διαφορές στη διάθεση ή την ποιότητα ζωής. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες που σχετίζονται με την ουσία κατά τη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία οι συμμετέχοντες έλαβαν 9,4% τετραϋδροκανναβινόλη ήταν πονοκέφαλος, ξηροφθαλμία, αίσθημα καύσου σε περιοχές νευροπαθητικού πόνου, ζάλη, μούδιασμα και βήχας. Συμπέρασμα: Μια εφάπαξ εισπνοή 25mg φυτικής κάνναβης με 9,4% τετραϋδροκανναβινόλη τρεις φορές την ημέρα για πέντε ημέρες μείωσε την ένταση του πόνου, βελτίωσε τον ύπνο και ήταν καλά ανεκτή. Υποδεικνύονται περαιτέρω μακροπρόθεσμες μελέτες ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. (International Standard Randomized Controlled Trial Register No. ISRCTN68314063)”. Μια άλλη μελέτη του 2013 έδειξε ότι οι ερευνητές συνέκριναν την ιατρική χρήση της κάνναβης με το τυπικό φάρμακο νευροπαθητικού πόνου, η κάνναβη μείωσε αποτελεσματικά τον πόνο[7] σε μικρές δόσεις 1,29% και μεσαίες δόσεις 3,53%. [7] Barth Wilsey, Thomas D Marcotte, Reena Deutsch, Ben Gouaux, Staci Sakai, Haylee Donaghe “Low Dose Vaporized Cannabis Significantly Improves Neuropathic Pain” (Η κάνναβη σε χαμηλή δόση που χορηγείται με ατμοποίηση βελτιώνει σημαντικά τον νευροπαθητικό πόνο) J Pain. 2013 Feb;14(2):136–148. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3566631/ Περίληψη “Πραγματοποιήσαμε μια διπλά-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διασταυρούμενη μελέτη που αξιολόγησε την αναλγητική αποτελεσματικότητα της χορήγησης κάνναβης με ατμοποίηση σε άτομα, η πλειονότητα των οποίων παρουσίαζε νευροπαθητικό πόνο παρά την παραδοσιακή θεραπεία. Τριάντα εννέα ασθενείς με κεντρικό και περιφερικό νευροπαθητικό πόνο υποβλήθηκαν σε τυποποιημένη διαδικασία για εισπνοή είτε μέσης δόσης (3,53%), είτε χαμηλής δόσης (1,29%), είτε εικονικού φαρμάκου κάνναβης με το κύριο αποτέλεσμα να είναι η ένταση πόνου VAS. Αξιολογήθηκαν επίσης οι ψυχοδραστικές παρενέργειες και η νευροψυχολογική απόδοση. Τα μοντέλα παλινδρόμησης μικτών αποτελεσμάτων έδειξαν αναλγητική απόκριση στην χορήγηση κάνναβης με ατμοποίηση. Δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ των αποτελεσμάτων των δύο δραστικών ομάδων δόσεων (p > 0,7). Ο αριθμός που απαιτείται για τη θεραπεία (number needed to treat, NNT) για επίτευξη μείωσης πόνου 30% ήταν 3,2 για εικονικό φάρμακο έναντι χαμηλής δόσης, 2,9 για εικονικό φάρμακο έναντι μέσης δόσης και 25 για μέση δόση έναντι χαμηλής δόσης. Δεδομένου ότι αυτοί οι NNT είναι συγκρίσιμοι με αυτούς των παραδοσιακών φαρμάκων νευροπαθητικού πόνου, η κάνναβη έχει αναλγητική αποτελεσματικότητα, με την χαμηλή δόση να είναι, για όλες τις προθέσεις και σκοπούς, τόσο αποτελεσματική για την ανακούφιση του πόνου όσο η μέση δόση. Τα ψυχοδραστικά αποτελέσματα ήταν ελάχιστα και καλά ανεκτά, και οι νευροψυχολογικές επιδράσεις ήταν περιορισμένης διάρκειας και ήταν εύκολα αναστρέψιμες εντός 1-2 ωρών. Η χορήγηση κάνναβης με ατμοποίηση, ακόμη και σε χαμηλές δόσεις, μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική επιλογή για ασθενείς με ανθεκτικό στη θεραπεία νευροπαθητικό πόνο”.

Ποιες παρενέργειες και συμπτώματα της περιφερικής νευροπάθειας μπορεί να θεραπεύσει η ιατρική χρήση της κάνναβης;
Η κάνναβη για την περιφερική νευροπάθεια, παρά τις χαμηλές ενεργές συγκεντρώσεις κανναβινοειδών, μείωσε τον χρόνιο πόνο που συνδέεται με την περιφερική νευροπάθεια[8] σε συμμετέχοντες σε μια άλλη μελέτη. Μείωσε επίσης και τον οξύ πόνο τους. Η ανακούφιση από τον πόνο που έδωσε η ιατρική χρήση της κάνναβης κατά τη διάρκεια της μελέτης ήταν ισοδύναμη ή ακόμη καλύτερη από την ανακούφιση από τον πόνο άλλων φαρμάκων όπως τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, τα αντισπασμωδικά και άλλα φάρμακα που αξιολογήθηκαν για την περιφερική νευροπάθεια.
[8] “Marijuana for Painful Peripheral Neuropathy?” (Κάνναβη για την επίπονη περιφερική νευροπάθεια;) https://www.jwatch.org/ac200704300000001/2007/04/30/marijuana-painful-peripheral-neuropathy

Ο χρόνιος πόνος από την νευροπάθεια μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες ή και χρόνια[9] και είναι επίμονος. Συνήθως προκαλείται από νευρική βλάβη και μπορεί να αφήσει τους ασθενείς σε μια αίσθηση απελπισίας.
[9] “Neuropathy After Breast Cancer Chemo Can Last for Years” (Η νευροπάθεια μετά από χημειοθεραπεία για τον καρκίνο του μαστού μπορεί να διαρκέσει για χρόνια) https://www.medscape.com/viewarticle/885106

Αυτός ο πόνος μπορεί να γίνει τόσο συντριπτικός που τελικά προκαλεί κατάθλιψη στους ασθενείς. Οι ασθενείς συχνά στρέφονται σε ισχυρά συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως η οξυκωδόνη και Vicodin έστω και μόνο για μια μικρή ανακούφιση για να περάσουν την ημέρα.

Για πολλά χρόνια, αυτά τα ισχυρά χημικά φάρμακα ήταν οι μόνες επιλογές που είχαν οι ασθενείς που έπρεπε να αντιμετωπίσουν τον χρόνιο πόνο τους και συχνά οδήγησαν σε εξάρτηση. Ωστόσο, η κάνναβη γίνεται πλέον πιο διαδεδομένη και τόσο οι ασθενείς όσο και οι ερευνητές βρίσκουν ότι μπορεί να είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση σε αυτά τα σκληρά, δυνητικά εθιστικά συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Η θεραπεία της κάνναβης για την περιφερική νευροπάθεια μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα της περιφερικής νευροπάθειας όπως:
* Οξύς, απότομος, σαν κάψιμο ή μαχαιριά πόνος
* Μυϊκές συσπάσεις ή κράμπες
* Εφίδρωση ή ξηρότητα- η κάνναβη έχει αντιχολινεργική δράση
* Μυϊκή αδυναμία
* Δυσκολία στον ύπνο λόγω πόνου στα πέλματα και στα πόδια
* Άγχος και κατάθλιψη
* Φλεγμονή

Οι ερευνητές συνεχίζουν να εξετάζουν τον μηχανισμό του πώς λειτουργεί η κάνναβη στη θεραπεία των συμπτωμάτων της περιφερικής νευροπάθειας. Μία θεωρία είναι ότι το φυσικό Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα που υπάρχει ενσωματωμένο στο σώμα μας (που σχετίζεται επίσης με διάφορες λειτουργίες όπως η μνήμη, ο πόνος, η όρεξη και η διάθεση) λειτουργεί παράλληλα με το σύστημα ενδορφίνης από ορισμένες απόψεις και το σύστημα ενδορφίνης παίζει σημαντικό και γνωστό ρόλο στη διαχείριση του πόνου .

Οι καλύτερες ποικιλίες κάνναβης για χρήση για συμπτώματα περιφερικής νευροπάθειας και των παρενεργειών της θεραπείας της
Ορισμένες ποικιλίες κάνναβης για την περιφερική νευροπάθεια θα μπορούσαν να βοηθήσουν έναν ασθενή να βρει ανακούφιση από τον πόνο και από τα άλλα συμπτώματα της περιφερικής νευροπάθειας. Ακολουθούν ορισμένες ποικιλίες που χωρίζονται με βάση ανάλογα του χημικού προφίλ τους από τα τερπένια που περιέχουν, από τα κανναβινοειδή τους και από τις αναλογίες CBD με THC. Επίσης, ο ασθενής μπορεί σε συνεργασία με τον γιατρό που γνωρίζει για την κάνναβη ή το budtender να μάθει και για άλλες ποικιλίες κάνναβης που μπορεί να είναι χρήσιμες για χρήση στην περιφερική νευροπάθεια.

1. Afghan Kush (Indica): Μια καλή ποικιλία εάν κάποιος υποφέρει από πόνο στην πλάτη ή στους μυς. Έχει αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και θα βοηθήσει στο να μείνει κάποιος χαλαρός.
2. White Widow (υβρίδιο): Μια ποικιλία που είναι ένα ισορροπημένο υβρίδιο γνωστό για τις ιδιότητες του με επιδράσεις που προάγουν τον ύπνο, αντιμετωπίσουν το άγχος και ανακουφίζουν από τον πόνο. Ο ασθενής θα επωφεληθεί πολύ από αυτήν την ποικιλία εάν παλεύει με τον χρόνιο πόνο. Θα του δώσει επίσης μια ώθηση ενέργειας για να τον βοηθήσει να συνεχίσει δυναμικά όλη την ημέρα ενώ θα κρατά κάτω από διαχείριση τον πόνο.
3. Jack Flash (υβρίδιο): Ένα ιδανικό υβρίδιο με κυρίαρχη την Sativa, μια ποικιλία που είναι καλή για τη διαχείριση του πόνου όλη την ημέρα. Είναι ελαφρώς ενεργοποιητική και αναζωογονητική, μοιάζει πολύ με την ενίσχυση που έχουμε από την καφεΐνη. Είναι νευροπροστατευτική, παυσίπονη και έχει ακόμη και αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινικά αποτελέσματα.
4. ACDC (υβρίδιο): Μια αποτελεσματική ποικιλία με ισχυρή αναλγητική δράση, παρέχει τόσο THC όσο και CBD.
5. Harlequin (Sativa): Μια χρήσιμη ποικιλία για την καταπολέμηση της φλεγμονής και του πόνου.
6. Green Crack (Sativa): Βοηθά στη θεραπεία του πόνου που σχετίζεται με φλεγμονή, κατάθλιψη και άγχος.
7. Remedy (υβρίδιο): Αντιμετωπίζει τον πόνο που σχετίζεται με φλεγμονή των νεύρων και μειώνει το άγχος και το στρες. Λειτουργεί επίσης καλά για το πρήξιμο των μυών και στον πόνο.

Οι καλύτερες μέθοδοι θεραπείας με κάνναβη για χρήση στην θεραπεία των παρενεργειών και συμπτωμάτων της περιφερικής νευροπάθειας
Οι ασθενείς με περιφερική νευροπάθεια μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια ποικιλία μεθόδων για την λήψη της κάνναβης.
* Εισπνοή: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παραδοσιακές μεθόδους εισπνοής για να λάβουμε την κάνναβη, αντί όμως για το κάπνισμα υπάρχει η πολύ καλύτερη μέθοδος εισπνοής, η ατμοποίηση.
* Βρώσιμα: Αντί της εισπνοής της κάνναβης για την περιφερική νευροπάθεια, έχουμε την επιλογή των βρώσιμων. Τα βρώσιμα κάνναβης, όπως τα brownies και τα μπισκότα, παρέχουν αποτελεσματική ανακούφιση από τα συμπτώματα, αλλά για ορισμένους ασθενείς, προσθέτουν επίσης και την λήψη βασικών θερμίδων.
* Συμπυκνωμένες μορφές κάνναβης: Μια άλλη εναλλακτική μέθοδος για τους ασθενείς είναι τα συμπυκνωμένα εκχυλίσματα και έλαια κάνναβης. Κάποια από αυτά είναι για ατμοποίηση και κάποια για υπογλώσσια χορήγηση.
* Τοπική εφαρμογή κάνναβης: Τα σκευάσματα τοπικής εφαρμογής μπορεί να διαθέτουν τόσο CBD όσο και THC ενώ έρχονται σε διάφορες μορφές όπως βάλσαμο, λοσιόν και αλοιφές.