Μενού

The Psychedelic Handbook – A practical guide to Psilocybin, LSD, Ketamine, MDMA, and DMT/Ayahuasca (2022) [Το εγχειρίδιο των ψυχεδελικών - Ένας πρακτικός οδηγός για την ψιλοκυβίνη, το LSD, την κεταμίνη, την MDMA και την DMT/Ayahuasca]
The Psychedelic Handbook-A practical guide to psilocybin, LSD, ketamine, MDMA, and ayahuasca (2022)

by

Rick Strassman, MD

Πρόλογος

Οι σπόροι για το βιβλίο “The Psychedelic Handbook” εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στα παιδικά μου όνειρα. Τα όνειρα, όπως και οι ψυχεδελικές εμπειρίες, ξεκαθαρίζουν για εμάς συναισθήματα και σκέψεις που, ενώ υπάρχουν ήδη στο μυαλό μας, παραμένουν απογοητευτικά σκοτεινά στην κανονική κατάσταση της συνείδησης. Τόσο τα ψυχεδελικά όσο και τα όνειρα, επομένως, είναι διανοητική εκδήλωση ή αποκάλυψη του νου, η παραδοσιακή κατανόηση της λέξης “ψυχεδελικό”.

Τα όνειρά μου ήταν το πέταγμα και η συνοδευτική χαρά του. Υπήρχε μια ελευθερία και χαρά, ένα νέο επίπεδο οικειότητας με τον εαυτό μου και μια καθηλωτική οπτική προοπτική του κόσμου γύρω μου. Έτσι, όταν είχα την πρώτη μου ψυχεδελική εμπειρία στα τέλη της εφηβείας μου, ένιωσα οικεία. Ταυτόχρονα, έπρεπε να μάθω περισσότερα, τόσο για την ψυχεδελική εμπειρία προσωπικά όσο και για το πώς λειτουργούσαν τα ψυχεδελικά. Από εκείνο το σημείο και μετά, μέσα από το κολέγιο, την ιατρική σχολή και την εκπαίδευση στην ψυχιατρική και κλινική έρευνα, δεν έχασα ποτέ από τα μάτια μου αυτούς τους μακροπρόθεσμους στόχους.

Οι ουσίες που παράγουν ψυχεδελικά αποτελέσματα είναι πρώτα και κύρια χημικές ουσίες, ειδικά μόρια με συγκεκριμένες ιδιότητες. Ακόμη και στο κολέγιο, ήταν σαφές για μένα ότι η χημεία ήταν απαραίτητη για την κατανόηση του πώς τα ψυχεδελικά επηρεάζουν το μυαλό. Η χημεία πάντα με γοήτευε, ειδικά τα πυροτεχνήματα. Η δημιουργία πυροτεχνημάτων παρείχε μια ικανοποιητική πνευματική πρόκληση, τα αποτελέσματα της οποίας ήταν συναρπαστικές επιδείξεις χρώματος, ήχου και μυρωδιάς. Υπήρχε το πρόσθετο στοιχείο του κινδύνου, το να πατάς στην άκρη του απαγορευμένου για να έχεις πρόσβαση σε συναρπαστικές αισθήσεις και συναρπαστικά συναισθήματα. Ξεκίνησα το κολέγιο ως μάστερ χημείας, νομίζοντας ότι θα γίνω μεγιστάνας πυροτεχνημάτων. Η οικογένεια και οι φίλοι με προέτρεψαν να ακολουθήσω την ιατρική. Ωστόσο, ποτέ δεν εγκατέλειψα τελείως την αγάπη μου για τα λαμπερά χρώματα και τα νευρικά συναισθήματα, απλώς μετέφερα τη θέση τους από τον έξω κόσμο στο εσωτερικό του μυαλού. Έτσι μπήκα στην ψυχεδελική έρευνα. Είναι μια κλασική περίπτωση του “search is me-search”.

Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη μου ψυχεδελική εμπειρία, μια ηλιόλουστη και κρύα μέρα του Νοεμβρίου στο Αλμπουκέρκη το 1990, τα όνειρα μου έγιναν πραγματικότητα. Αυτό ήταν όταν χορήγησα την πρώτη δόση του ισχυρού ψυχεδελικού φαρμάκου DMT στο χέρι ενός ανθρώπου εθελοντή στο General Clinical Research Center of the University του Νέου Μεξικού. Τα US National Institutes of Health χρηματοδότησαν, και η FDA και η DEA ενέκριναν αυτό το έργο, μια σειρά αυστηρών μελετών ψυχοφαρμακολογικής δόσης-απόκρισης. Θέλαμε να προσδιορίσουμε τι έκαναν η DMT και η ψιλοκυβίνη σε μια ομάδα υγιών ανθρώπων εθελοντών.

Είχα ανακαλύψει προηγουμένως την πρώτη γνωστή λειτουργία της μελατονίνης στους ανθρώπους στην αναζήτηση μου για ένα “μόριο του πνεύματος”. Τώρα, με έναν καθηγητή παιδιατρικής νευροενδοκρινολογίας να βοηθά στην ανάπτυξη αυτής της μελέτης, εφάρμοσα τις ίδιες ψυχοφαρμακολογικές αρχές στην εξέταση των επιδράσεων των ψυχεδελικών φαρμάκων.

Αυτές οι μελέτες ξεκίνησαν την αναγέννηση στην κλινική έρευνα στα ψυχεδελικά στις ΗΠΑ. Πριν ολοκληρώσω το έργο πέντε χρόνια αργότερα, είχα χορηγήσει τετρακόσιες δόσεις DMT σε διάφορες περιεκτικότητες σε περισσότερα από πενήντα άτομα. Αρχίσαμε επίσης να χορηγούμε ψιλοκυβίνη, το κύριο συστατικό των μαγικών μανιταριών, σε εθελοντές. Αυτή ήταν η πρώτη νέα αμερικανική μελέτη με αυτήν την ένωση επίσης. Δώσαμε ψιλοκυβίνη μόνο είκοσι φορές, αλλά με αυτόν τον τρόπο δημιουργήσαμε προκαταρκτικά δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις των διαφόρων δόσεων και παρείχαμε καθοδήγηση για μεταγενέστερες αμερικανικές μελέτες με αυτήν. Αυτά τα πρωτόκολλα καθιέρωσαν τις ρυθμιστικές και επιστημονικές πλατφόρμες που χρησιμοποίησαν όλες οι μετέπειτα αμερικανικές μελέτες. Επιπλέον, η κλίμακα αξιολόγησης της επίδρασης των ψυχεδελικών ουσιών που αναπτύξαμε στο UNM στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 συνεχίζει να χρησιμοποιείται ευρέως στον ερευνητικό κόσμο. Τώρα, βλέπουμε μια πραγματική έκρηξη ενδιαφέροντος για τις ψυχεδελικές ουσίες: ακαδημαϊκά, επιστημονικά, μέσα ενημέρωσης, θρησκευτικά, θεραπευτικά και εμπορικά. Μια προσιτή, εμπεριστατωμένη, ουδέτερη, εξειδικευμένη εισαγωγή σε αυτές τις ενώσεις είναι επομένως επίκαιρη.

Η γνώση για τα ψυχεδελικά και τον καλύτερο τρόπο χρήσης τους απαιτεί κάτι περισσότερο από απλή επιστημονική κατάρτιση. Επίσης απαραίτητη είναι μια πολυδιάστατη προσέγγιση του νου, και κατ’ επέκταση, του πνεύματος. Έχοντας επίγνωση αυτού, χρόνια πριν ξεκινήσω τις σπουδές μου στο Νέο Μεξικό, ξεκίνησα αρκετές μακροχρόνιες ασχολίες με πνευματικούς και ψυχολογικούς κλάδους.

Ψυχολογικά, πέρασα ένα τετραετές μάθημα κλασικής ψυχανάλυσης, το “χρυσό πρότυπο” της φροϋδικής ψυχοθεραπείας, στα τριάντα μου. Ξάπλωσα στον καναπέ, έως και πέντε ημέρες την εβδομάδα, με τον αναλυτή μου να κάθεται (κυρίως) ήσυχα πίσω μου και στο πλάι μου. Αυτό ήταν το αποκορύφωμα του ενδιαφέροντος και της εμπλοκής μου σε αυτό το είδος αυτοεξέτασης που είχε ξεκινήσει μια δεκαετία νωρίτερα ως φοιτητής ιατρικής στο Μπρονξ. Κατά τη διάρκεια της ανάλυσης μου, απέκτησα από πρώτο χέρι γνώση της έντονης σχέσης που αναπτύσσεται όταν κάποιος μπαίνει οικειοθελώς σε μια ψυχολογικά βρεφική, αβοήθητη και βαθιά κατάσταση για χάρη μεγαλύτερης αυτογνωσίας. Έμαθα για τη δύναμη της εμπιστοσύνης σε έναν σταθερό, διακριτικό, ενσυναισθητικό οδηγό που βοηθά στην πλοήγηση σε τρομακτικές και πρωτόγονες αναμνήσεις και συναισθήματα. Αργότερα, χρησιμοποίησα αυτό το αναλυτικό πρότυπο όταν υποστήριξα εθελοντές λήψης DMT και ψιλοκυβίνης μέσω των δικών τους, κατά καιρούς, συγκεχυμένων ψυχεδελικών εμπειριών.

Πνευματικά, μεγάλωσα ως Εβραίος και είχα ένα μπαρ μιτζβά. Ωστόσο, ασχολήθηκα με τον Βουδισμό στις αρχές των είκοσι μου και σπούδασα και ασκήθηκα για πάνω από είκοσι χρόνια υπό την επίβλεψη ενός από τους παλαιότερους ναούς του Ζεν στις ΗΠΑ. Έκανα χειροτονία και βοήθησα να βρω και να διαχειριστώ μια συνδεδεμένη ομάδα διαλογισμού για πολλά χρόνια.

Στα σαράντα μου, επέστρεψα στις εβραϊκές μου ρίζες και άρχισα εντατική μελέτη της Εβραϊκής Βίβλου, η οποία οδήγησε σε ένα βιβλίο για τα ψυχεδελικά και τις εβραϊκές βιβλικές προφητείες[1]. Αυτό το δεκαοκτάχρονο έργο απαιτούσε μια βαθιά βουτιά στην εβραϊκή Βίβλο, την εβραϊκή γλώσσα, τη μεσαιωνική μεταφυσική και θεολογία. Δύο εξαιρετικοί μέντορες έδωσαν ευγενικά συμβουλές στην πορεία: ένας ακαδημαϊκός σύγχρονος ορθόδοξος ραβίνος και ένας Ισραηλινός καθηγητής της μεσαιωνικής εβραϊκής φιλοσοφίας.

Η εμπειρία μου στη συνεργασία με ανθρώπους εκτείνεται πέρα από τον κόσμο της έρευνας. Κατά τη διάρκεια των έντεκα χρόνων μου στους ακαδημαϊκούς, θεράπευα επίσης ψυχιατρικούς ασθενείς, εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς, σε διάφορα περιβάλλοντα. Μετά την αποχώρηση μου από το πανεπιστήμιο, εργάστηκα αποκλειστικά στον κλινικό κόσμο για τα επόμενα δεκατρία χρόνια σε κοινοτικά κέντρα ψυχικής υγείας καθώς και σε ιδιωτικό ιατρείο ψυχοθεραπείας και ψυχοφαρμακολογίας. Αυτό αντιστοιχεί σε ένα τέταρτο του αιώνα θεραπείας σχεδόν χιλίων ασθενών, που κυμαίνονται από τους πιο οπισθοδρομικούς και ψυχωτικούς δολοφόνους και τοξικομανείς έως ακαδημαϊκούς υψηλής λειτουργικότητας, επαγγελματίες του λευκού κολάρου και καλλιτέχνες. Οι κλινικές μου δεξιότητες με εξυπηρέτησαν καλά κατά τη διάρκεια της ψυχεδελικής ερευνητικής μου εργασίας και οι ψυχεδελικές ερευνητικές μου δεξιότητες με εξυπηρέτησαν καλά στην κλινική μου εργασία.

Μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο, έχω εκπαιδεύσει και καθοδηγήσει ψυχιάτρους στην ψυχοθεραπεία και την ψυχοφαρμακολογία, φοιτητές ιατρικής και μεταπτυχιακούς φοιτητές που σπουδάζουν διαφορετικούς κλάδους όπως η νευροεπιστήμη και η ποιμαντική συμβουλευτική. Έχω υπηρετήσει ως κριτής και συντάκτης για χειρόγραφα που υποβάλλουν οι επιστήμονες για δημοσίευση σε επιστημονικά περιοδικά και έχω συντάξει ή συνυπογράψει περίπου πενήντα επιστημονικές εργασίες με κριτές. Επιπλέον, έχω συμβουλέψει τακτικά ακαδημαϊκούς, κυβερνητικούς, εμπορικούς και μη κερδοσκοπικούς φορείς για περισσότερα από τριάντα χρόνια.

Το βιβλίο μου το 2001, το “DMT: The Spirit Molecule”[2], έχει εμπνεύσει μια γενιά ψυχεδελικών ψυχοθεραπευτών, ερευνητών και νευροεπιστημόνων. Το Spirit Molecule έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από δώδεκα γλώσσες και πούλησε ένα τέταρτο του εκατομμυρίου αντίτυπα. Ήταν επίσης η έμπνευση για ένα επιτυχημένο ομώνυμο ντοκιμαντέρ, του οποίου έκανα συμπαραγωγή, σχετικά με την έρευνα της DMT.

Τέλος, ξέρω για αυτές τις ουσίες. Με διάφορα μέσα και σε διάφορες ρυθμίσεις, είμαι προσωπικά εξοικειωμένος με τις επιπτώσεις κάθε ουσίας που συζητώ σε αυτό το εγχειρίδιο.

Η πρόθεση μου να περιγράψω το υπόβαθρό μου, προσωπικό, ακαδημαϊκό, ψυχολογικό και θρησκευτικό, είναι για να υπογραμμίσω την προσέγγιση μου στις ψυχεδελικές ουσίες. Δεν γράφω ως υπέρμαχος ή αντίπαλος των ψυχεδελικών ουσιών, ούτε είμαι νεοφερμένος στο χώρο. Αντίθετα, δεν πιστεύω ότι γνωρίζουμε αρκετά για το τι κάνουν τα ψυχεδελικά, πώς το κάνουν ή τη θετική και αρνητική τους δυνατότητα να έρθουν κατηγορηματικά στη μία ή την άλλη πλευρά. Επομένως, η θέση μου είναι να συνοψίσω τι γνωρίζουμε, τι όχι και γιατί έχει σημασία: επιστημονικά, ψυχολογικά και πνευματικά.

[1] Rick Strassman, DMT and the Soul of Prophecy (Ρότσεστερ, Βερμόντ: Park Street Press, 2014).

[2] Rick Strassman, DMT: The Spirit Molecule (Ρότσεστερ, Βερμόντ: Park Street Press, 2001).

Εισαγωγή

Στις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60, τα ψυχεδελικά ήταν οι “θαυματουργές ουσίες” της ψυχιατρικής. Ανέβασαν την ψυχιατρική από τον ψυχαναλυτικό καναπέ στον εγκέφαλο, εισάγοντας τη νέα πειθαρχία της ψυχοφαρμακολογίας, πώς οι επιδράσεις των ουσιών στη χημεία του εγκεφάλου αλλάζουν τη συνείδηση μας. Ενώ τα αντιψυχωσικά και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα εμφανίστηκαν επίσης αυτή την εποχή, τα ψυχεδελικά υποσχέθηκαν τη μεγαλύτερη επανάσταση στη φροντίδα της ψυχικής υγείας. Η γοητεία τους περιελάμβανε την παροχή ψυχεδελικής υποβοηθούμενης ψυχοθεραπείας για δυσεπίλυτες συναισθηματικές και εθιστικές διαταραχές, κλειδιά για το ξεκλείδωμα των μυστικών της ψύχωσης, εκπαιδευτικά βοηθήματα για την ενίσχυση της ενσυναίσθησης στους ψυχοθεραπευτές και μια συντόμευση για τη δημιουργικότητα και την πνευματική φώτιση.

Ωστόσο, όσο γρήγορα ανέβηκε το αστέρι των ψυχεδελικών, τόσο γρήγορα και έπεσε. Η κοινωνική αναταραχή της δεκαετίας του ‘60 και ο βαθμός στον οποίο τα ψυχεδελικά συνέβαλαν σε αυτή τη χαοτική ιστορική περίοδο, έστρεψαν το κοινό και την κυβέρνηση εναντίον τους. Η χρήση ψυχεδελικών από τον άνθρωπο πέρασε στην παρανομία και το πεδίο της κλινικής έρευνας εισήλθε σε δύο δεκαετίες αναστολής. Τώρα, για άλλη μια φορά, τα ψυχεδελικά βρίσκονται στο επίκεντρο.

Παντού ακούμε και διαβάζουμε για μια “ψυχεδελική αναγέννηση”. Οι επιστήμονες των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου ερευνούν μανιωδώς τα ψυχεδελικά και τα νέα ακαδημαϊκά κέντρα που είναι αφιερωμένα στην μελέτη τους εμφανίζονται κάθε λίγους μήνες, λαμβάνοντας δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από ενθουσιώδεις φιλάνθρωπους. Αυτό το mainstreaming των ψυχεδελικών προσελκύει εξαιρετικά επιχειρηματικά κεφάλαια και δεκάδες νέες ψυχεδελικές νεοφυείς επιχειρήσεις αναζητούν θέση. Ακόμη και σε αυτό το πρώιμο στάδιο, αρκετές νέες εταιρείες έχουν αποτιμήσεις μεγαλύτερες από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Γύρω από αυτές τις ουσίες υπάρχουν τόσοι πολλοί ισχυρισμοί και αντεγκλήσεις, ελπίδες και φόβοι, πληροφορίες και παραπληροφόρηση. Πώς αντιλαμβανόμαστε αυτό το μεγάλο ενδιαφέρον, επιστημονικό, πολιτιστικό, μέσα ενημέρωσης, πνευματικό και εμπορικό;

Ξεκινάω αυτό το εγχειρίδιο με την ιστορία των ψυχεδελικών. Πολλές από αυτές τις ουσίες απαντώνται στον φυσικό κόσμο και οι ιθαγενείς τις χρησιμοποιούν εδώ και χιλιετίες, για παράδειγμα, η ψιλοκυβίνη στα “μαγικά” μανιτάρια, η DMT στο ayahuasca, η μεσκαλίνη στο πεγιότ, η 5-μεθοξυ-DMT στο δηλητήριο φρύνων, η ibogaine στο φυτό iboga και η σαλβινορίνη Α στο Salvia divinorum. Η σύγχρονη δυτική ψυχεδελική έρευνα ξεκίνησε με τον εντοπισμό και την απομόνωση αυτών των ενώσεων και αργότερα τον χαρακτηρισμό και τη σύνθεση τους. Χρησιμοποιώντας αυτές τις φυσικές ουσίες ως δομικά στοιχεία, εμφανίστηκαν αργότερα νέα συνθετικά ψυχεδελικά: LSD, κεταμίνη και MDMA.

Στη συνέχεια, δίνω μια γενική περιγραφή του πώς τα ψυχεδελικά μας κάνουν να νιώθουμε, σωματικά και συναισθηματικά, τις επιπτώσεις τους σε αυτό που ακούμε και βλέπουμε, τις διαδικασίες σκέψης μας και την αίσθηση του εαυτού μας. Οι αλλοιωμένες καταστάσεις της συνείδησης τα ψυχεδελικά παράγουν κοινά χαρακτηριστικά με άλλες, μη ναρκωτικές, αλλοιωμένες καταστάσεις όπως ψύχωση, όνειρα και πνευματικές εμπειρίες. Αυτές οι ομοιότητες έχουν οδηγήσει στον εκπληκτικό αριθμό ονομάτων που έχουν δώσει οι άνθρωποι σε αυτές τις ουσίες. Θα αποσυσκευάσω αυτά τα ονόματα και θα προτείνω ότι αυτό που λέμε ψυχεδελικά καθορίζει σε σημαντικό βαθμό το τι κάνουν.

Συζητώ τι μάθαμε για τα πιθανά οφέλη αυτών των ουσιών τα τελευταία πενήντα χρόνια, τόσο θεραπευτικά όσο και ως εργαλεία για την ενίσχυση της ευεξίας. Καμία ουσία τόσο ισχυρή όσο τα ψυχεδελικά δεν είναι μόνο “καλή”, ωστόσο, και εδώ θα εξετάσω επίσης τις ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Τα επόμενα τρία κεφάλαια συνοψίζουν όσα γνωρίζουμε για το πώς λειτουργούν τα ψυχεδελικά: βιολογικά και ψυχολογικά. Αυτά τα κεφάλαια για τους “μηχανισμούς δράσης” μου δίνουν την ευκαιρία να αφεθώ σε ένα από τα αγαπημένα μου θέματα, τη μεσαιωνική μεταφυσική, και πώς αυτή η αρχαία πειθαρχία μπορεί να ρίξει φως στην κατανόηση των πολύπλοκων επιπτώσεων των ψυχεδελικών. Και τι θα έλεγες για τις “πνευματικές” ιδιότητες των ψυχεδελικών; Τι είναι, πώς προκύπτουν και πώς μπορεί οι πεποιθήσεις μας γι’ αυτές να οδηγήσουν σε μια ολισθηρή πλαγιά θρησκευτικής μισαλλοδοξίας;

Περισσότερο από κάθε άλλη ουσία, τα ψυχεδελικά γεφυρώνουν το χάσμα μυαλού-σώματος. Οι βιολογικές και ψυχολογικές τους επιπτώσεις είναι αδύνατο να διαχωριστούν. Οι βιολογικές επιδράσεις της κάθε ουσιας τροποποιούν την εμπειρία μας και η εμπειρία μας τροποποιεί τις βιολογικές επιδράσεις της ουσίας. Αυτό μας οδηγεί στην κριτική ιδέα του “set and setting”.

Το “set αναφέρεται στο ποιοι είμαστε τη στιγμή της κατάποσης των ουσιών και το “setting” αναφέρεται στο περιβάλλον που το παίρνουμε. Αυτοί οι δύο παράγοντες καθορίζουν πώς κάθε μεμονωμένη εμπειρία με ψυχεδελικές ουσίες παίρνει τη μοναδική της μορφή. Οι εμπειρίες που είναι θετικές ή αρνητικές, χρήσιμες ή επιβλαβείς, γεμάτες ιδέες ή γεμάτες ευχαρίστηση στρέφονται σε θέματα set and setting. Τα set and setting μπορεί επομένως να βοηθήσουν στην εξήγηση των επιπτώσεων που μοιάζουν με πανάκεια των ψυχεδελικών. Ότι επιθυμούμε να κάνουν είτε δίνοντας τα είτε λαμβάνοντας τα, το κάνουν.

Πιστεύω ότι το set and setting φαινόμενο δείχνει πώς τα ψυχεδελικά μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση του μυστηρίου της απόκρισης εικονικού φαρμάκου, πώς οι πεποιθήσεις και η υποκειμενική εμπειρία μας τροποποιούν τη βιολογία μας. Ένα κομμάτι αυτού του παζλ είναι μια συναρπαστική νέα έρευνα που δείχνει ότι τα ψυχεδελικά διεγείρουν την ανάπτυξη νέων νευρώνων στον εγκέφαλο καθώς και αυξάνουν την πολυπλοκότητα των συνδέσεων τους. Αυτά είναι τα “ψυχοπλαστικά” αποτελέσματα των ψυχεδελικών.

Στη συνέχεια, γράφω για μεμονωμένες ψυχεδελικές ουσίες, το ιστορικό τους, τη βοτανική, τη φαρμακολογία, τις συνήθεις δόσεις και τον τρόπο με τον οποίο τα λαμβάνει κανείς. Θα εξετάσω τη χρονική πορεία κάθε ουσίας, τις μοναδικές ψυχολογικές ή/και βιολογικές επιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων των δυσμενών, και τη νομική τους κατάσταση.

Κάθε εγχειρίδιο πρέπει, εξ ορισμού, να παρέχει πρακτικές συμβουλές. Επομένως, το μεγαλύτερο κεφάλαιο αυτού του βιβλίου κάνει ακριβώς αυτό. Ενώ ούτε εγώ ούτε οι εκδόσεις Ulysses Press υποστηρίζουμε τη λήψη ουσιών ή την παραβίαση του νόμου, υπάρχουν εκείνοι που είναι αρκετά περίεργοι να τολμήσουν σε αυτήν την περιοχή για να αποδεχτούν τους συνακόλουθους κινδύνους. Επομένως, είναι σημαντικό να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη και να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές συνέπειες. Σε αυτό το κεφάλαιο θα αναφερθώ επίσης στην αυξανόμενη ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σεξουαλική και άλλα είδη κακοποίησης στα χέρια εκείνων που χορηγούν ψυχεδελικά σε διάφορα περιβάλλοντα.

Η μικροδοσολόγηση, η λήψη μη ψυχεδελικών δόσεων ενός ψυχεδελικού, γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Θα συνοψίσω αυτά που γνωρίζουμε, και περισσότερο στην ουσία, αυτά που δεν γνωρίζουμε, σχετικά με τη μικροδοσολόγηση. Το νομικό τοπίο των ψυχεδελικών αλλάζει γρήγορα και το επόμενο έως τελευταίο κεφάλαιο θα σε βοηθήσει να πλοηγηθείς στις τρέχουσες τάσεις στην “αποινικοποίηση” και τη “νομιμοποίηση”. Στις καταληκτικές μου παρατηρήσεις, υπογραμμίζω την πρόθεση μου να γράψω αυτό το εγχειρίδιο, δηλαδή ως μια έκδοση εκπαιδευτικός πόρος και μοιράζομαι τον ενθουσιασμό μου για μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα.

Περιεχόμενα

Μέρος Ι: Τι είναι οι ψυχεδελικές ουσίες;

 • Κεφάλαιο 1: Τι είναι τα ψυχεδελικά;
  • Ιστορία
  • Set and Setting
  • Βιογραφικά έρευνας σε ανθρώπους
  • Τύποι ψυχεδελικών ουσιών
  • Φυσικές επιδράσεις
  • Ψυχολογικές επιδράσεις
  • Οι εμπειρίες επικοινωνίας κοντά στον θάνατο και εξωγήινοι
 • Κεφάλαιο 2: Τα πολλά ονόματα για τα ψυχεδελικά: Γιατί έχουν σημασία
  • Παραισθησιογόνο, ψυχοτομιμητικό και σχιζοτοξίνη, ψυχεδελικά και ψύχωση
  • Ονειρογόνο: Ψυχεδελικά και όνειρα
  • Εντακτογόνο και εμπαθογόνο
  • Ενθεγόνο και μυστικομιμητικό: Ψυχεδελικά και πνευματική εμπειρία
  • Ψυχεδελικό: Εκδήλωση μυαλού ή αποκάλυψη μυαλού
  • Και πάλι, set and setting
 • Κεφάλαιο 3: Σε τι χρησιμεύουν τα ψυχεδελικά; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι τους;
  • Πιθανά oφέλη
  • Πιθανοί κίνδυνοι

Μέρος II: Πώς λειτουργούν τα ψυχεδελικά;

 • Κεφάλαιο 4: Πώς λειτουργούν τα ψυχεδελικά: Ο εγκέφαλος
  • Πώς τα ψυχεδελικά μπαίνουν στον εγκέφαλο
  • Ψυχεδελικά και νευροεπιστήμη
  • Φαρμακολογία
  • Νευροενδοκρινολογία
  • Δίκτυα εγκεφάλου και συνδεσιμότητα
  • Ψυχοπλατογόνα
  • Ανοσολογικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις
 • Κεφάλαιο 5: Πώς λειτουργούν τα ψυχεδελικά: Το μυαλό
  • Το ψυχαναλυτικό / ψυχοδυναμικό μοντέλο του Φρόυντ
  • Βουδιστική ψυχολογία Abhidharma
  • Μεσαιωνική μεταφυσική
  • Σημείωση για τα όντα
  • Υποκειμενική εμπειρία και αποτέλεσμα
 • Κεφάλαιο 6: Ψυχεδελικά, πανάκεια, placebos και ψυχοπλατογόνα
  • Πανάκεια και εικονικό φάρμακο
  • Μια πιο προσεκτική ματιά στο Set and Setting
  • Τα ψυχεδελικά και το φαινόμενο Placebo
  • Μη ψυχεδελικά ψυχοπλαστογόνα ψυχεδελικά

Μέρος ΙΙΙ: Οι ψυχεδελικές ουσίες

 • Κεφάλαιο 7: Κλασικά ψυχεδελικά
  • Mescaline, Peyote και San Pedro
  • LSD
  • Ψιλοκυβίνη
  • DTM και Ayahuasca
  • The Toad” – 5-Methoxy-DMT (5-MeO-DMT)
  • Ibogaine
 • Κεφάλαιο 8: MDMA
  • Ψυχοφαρμακολογία
  • Δόση και οδοί χορήγησης
  • Επιδράσεις / παρενέργειες
  • Ανοχή και εθισμός
  • Νευροτοξικότητα
  • Νομική κατάσταση
  • Περίληψη
 • Κεφάλαιο 9: Κεταμίνη
  • Φαρμακολογία
  • Δόση και οδοί χορήγησης
  • Υποκειμενικές επιδράσεις
  • Θεραπευτικές χρήσεις
  • Δυσμενείς επιδράσεις
  • Νομική κατάσταση
 • Κεφάλαιο 10: Salvia Divinorum / Salvinorin A
  • Ιστορία
  • Χημεία / φαρμακολογία
  • Δόση και οδοί χορήγησης
  • Επιδράσεις / παρενέργειες
  • Δυσμενείς επιδράσεις
  • Νομική κατάσταση

Μέρος IV: Πρακτικές κατευθυντήριες γραμμές

 • Κεφάλαιο 11: Πώς να ταξιδέψεις
  • Μακροχρόνια προετοιμασία
  • Βραχυπρόθεσμη προετοιμασία
  • Υγεία
  • Απόφαση για τη δόση
  • Διευκρινιστική πρόθεση
  • Σχέδια τελευταίας στιγμής
  • Σύνθεση
  • Ταξιδεύοντας με άλλους
  • Ο sitter
  • Το ταξίδι
  • Το κακό ταξίδι
  • Το πλαίσιο της έρευνας
  • Ενσωμάτωση
  • Και τώρα τι;
 • Κεφάλαιο 12: Μικροδοσόγηση
  • Δόσεις μικροδόσεων
  • Ουσίες
  • Αγωγή
  • Αποτελέσματα από έρευνες
  • Στοιχεία κλινικής έρευνας
  • Καρδιακές επιδράσεις;
  • Συμπεράσματα
 • Κεφάλαιο 13: Ο Νόμος
  • Ο νόμος The Controlled Substances Act του 1970
  • Αποποινικοποίηση και νομιμοποίηση
 • Κεφάλαιο 14: Επίλογος

The Psychedelic Handbook – A practical guide to Psilocybin, LSD, Ketamine, MDMA, and DMT/Ayahuasca (2022) [Το εγχειρίδιο των ψυχεδελικών - Ένας πρακτικός οδηγός για την ψιλοκυβίνη, το LSD, την κεταμίνη, την MDMA και την DMT/Ayahuasca](το βιβλίο σε μορφή αρχείου PDF)