Μενού

Your Brain on Plants (2018) [Ο εγκέφαλός σου υπό την επίδραση των φυτών]
Your Brain on Plants (2018)

Improve the Way You Think and Feel with Safe, and Proven, Medicinal Plants and Herbs / Βελτίωσε τον τρόπο που σκέφτεσαι και αισθάνεσαι με ασφαλή και αποδεδειγμένα φαρμακευτικά φυτά και βότανα

by

Nicolette Perry, PhD

and

Elaine Perry, PhD

Δες το νευρικό σου σύστημα ως το κλειδί για τη μέγιστη υγεία”.

Γαληνός

Εισαγωγή

Φυτά και εγκέφαλος

Οτιδήποτε μπορεί να σε παρακινήσει να στραφείς στα φυτά για την υγεία, να ξέρεις ότι δεν είσαι ο μόνος. Από τις αρχές του εικοστού πρώτου αιώνα, οι ετήσιες πωλήσεις βοτανικών συμπληρωμάτων έχουν διπλασιαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και η παγκόσμια αγορά φυτικών προϊόντων ξεπερνά πλέον τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Η επιστημονική έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο τα φυτά βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου αυξάνεται εκθετικά.

Μια ματιά στο τμήμα με τα τσάγια από βότανα του σούπερ μάρκετ ή του καταστήματος υγιεινής διατροφής λέει πολλά για το πώς τα φυτά για την υγεία αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας και δεν είναι μόνο οι χορτοφάγοι και οι βίγκαν που βάζουν τα φυτά στο επίκεντρο της διατροφής τους, όλοι καταλαβαίνουμε καλύτερα πώς τα φρούτα, τα λαχανικά και άλλα φυτά βελτιώνουν τη συνολική υγεία και ευεξία μας.

Η κατανάλωση φυτών για την υγεία δεν είναι καινούργια, απλά αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε περισσότερα για όλο αυτό. Ήδη από τον πρώτο αιώνα ο Ιπποκράτης είχε πει: “Ας είναι η τροφή σας το φάρμακο σας και το φάρμακο σας να η τροφή σας” και το 1906 ο Okakura Kakuzo έγραψε στο “The Book of Tea”, “το τσάι ξεκίνησε ως φάρμακο και εξελίχθηκε σε ρόφημα”. Η επιστήμη δείχνει τώρα ότι το τσάι (Camellia sinensis) είναι μόνο ένα από τα πολλά αρχαία και παραδοσιακά χρησιμοποιούμενα φυτά που ενισχύουν τη νοητική ικανότητα. Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές τροφές, προετοιμασμένες να διατηρήσουν τις βιοδραστικές τους ενώσεις, έχει άμεσες επιδράσεις στη σηματοδότηση του εγκεφάλου και μακροπρόθεσμα προστατευτικά αποτελέσματα, όπως ο έλεγχος της φλεγμονής, η οξείδωση, ακόμη και οι εναποθέσεις πρωτεϊνών που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο που γερνά. Αν και μακροπρόθεσμα οφέλη περιμένουν κλινικές δοκιμές, υπάρχουν πειστικά στοιχεία ότι η μεσογειακή διατροφή, η κατανάλωση κάρυ και η κατανάλωση χυμού φρούτων μειώνουν τη γνωστική έκπτωση στις ομάδες που τα καταναλώνουν. Είτε ως τρόφιμο, μπαχαρικό, βάμμα ή κάψουλα, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μεταφέρεις βιοενεργά βοτανικά στον εγκέφαλο σου ως προληπτικά φάρμακα, για ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας ή για θεραπεία μιας πάθησης.

Your Brain on Plants (2018) [Ο εγκέφαλός σου υπό την επίδραση των φυτών]

Το Papaver somniferum (παπαρούνα οπίου) περιέχει αναλγητική μορφίνη

Με περισσότερα από 100 εγκεφαλικά σήματα (νευροδιαβιβαστές), 100 δισεκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα, εκατοντάδες τρισεκατομμύρια συνδέσεις και ηλεκτρικά ρεύματα που ταξιδεύουν με ταχύτητα έως και 300 μίλια (483 χλμ.) την ώρα, είναι εκπληκτικό ότι τα δίκτυα στον ανθρώπινο εγκέφαλο λειτουργούν τόσο καλά… τον περισσότερο καιρό.

Στόχος μας δεν είναι απλώς να σου πούμε ποια φυτά λειτουργούν στον εγκέφαλο, αλλά να εξηγήσουμε πώς και γιατί λειτουργούν. Η κατανόηση των επιμέρους συστατικών των φυτών είναι το κλειδί για να ανακαλύψεις πώς ενισχύουν ή θρέφουν τον εγκέφαλο.

Όλοι γνωρίζουμε την ιδέα ότι τα φυτά παρέχουν στο σώμα μας διατροφή, αλλά λιγότερο γνωστό είναι το γεγονός ότι πολλά φυτά περιέχουν επίσης χημικές ουσίες που φτάνουν στα εγκεφαλικά μας κύτταρα και επηρεάζουν διαφορετικές οδούς που συνδέονται με το να είσαι ήρεμος, να κοιμάσαι καλά και να νιώθεις θετικός. Το κάνουν αυτό αυξάνοντας ή μειώνοντας τη δραστηριότητα των νευρώνων, πιο συγκεκριμένα μιμούμενοι, ενισχύοντας ή μπλοκάροντας τα σήματα πομπού μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.

Φυτικές χημικές ουσίες όπως η αναλγητική μορφίνη από την παπαρούνα οπίου, η διεγερτική καφεΐνη από το φυτό του καφέ και η ηρεμιστική κανναβιδιόλη στην κάνναβη λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Το σαφράν, το “μελανό κίτρινο” (Echinacea “Mellow Yellow”) από την Ινδία και τη Μεσόγειο, ενισχύει το σήμα σεροτονίνης που ανεβάζει τη διάθεση τόσο αποτελεσματικά όσο οι SSRIs (εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης) για την κατάθλιψη. Το ευρωπαϊκό φασκόμηλο ενισχύει το σήμα μνήμης του εγκεφάλου της ακετυλοχολίνης, γεγονός που του χαρίζει μια θέση στο Κεφάλαιο 2: Ενισχυτικά γνώσης. Ορισμένες χημικές ουσίες που υπάρχουν σε ορισμένα φυτά είναι σημαντικά για τη συνολική υγεία του εγκεφάλου. Διατηρούν και προστατεύουν τους νευρώνες ελέγχοντας τη βλάβη λόγω φλεγμονής ή οξείδωσης ή ενισχύοντας την ανάπτυξη των νευρώνων.

Γιατί κάποιος να λάβει βοτανικά βάλσαμα για τον εγκέφαλο;

Τα βοτανικά βάλσαμα για τον εγκέφαλο λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο από τη συμβατική ιατρική, επειδή τα φυτικά εκχυλίσματα είναι “πολυφάρμακα”, πράγμα που σημαίνει ότι περιέχουν μια σειρά συστατικών, το καθένα με διαφορετικά οφέλη για την υγεία, σε αντίθεση με τα φαρμακευτικά σκευάσματα της μιας ουσίας. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να εργαστούν σε περισσότερες από μία πτυχές του εγκεφάλου με ευεργετικά αποτελέσματα. Τα φυτικά φάρμακα αναγνωρίζονται από ανώτατη αρχή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναγνωρίζει τη χρήση της βοτανοθεραπείας στις αναπτυσσόμενες (και όλο και πιο ανεπτυγμένες) χώρες ως βασικό συστατικό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Γιατροί και φαρμακοποιοί σε μέρη της Ευρώπης συνταγογραφούν φυτικά φάρμακα παράλληλα με την κύρια ιατρική, για παράδειγμα το βότανο βάλσαμο (St. John’s wort) για την κατάθλιψη. Τα παραδοσιακά φυτικά φάρμακα, εφόσον παράγονται, συνταγογραφούνται και χρησιμοποιούνται σωστά, έχουν μακρά κληρονομιά ασφαλούς χρήσης απλώς και μόνο επειδή έχουν χρησιμοποιηθεί για εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες χρόνια.

Τα περισσότερα φυτικά φάρμακα έχουν λιγότερες παρενέργειες σε σύγκριση με τα φαρμακευτικά σκευάσματα και μερικά δεν έχουν καθόλου. Τα φυτικά φάρμακα είναι γενικά ευχάριστα στη λήψη και, ανάμεσα στις περιγραφές των φυτών, θα βρεις προτάσεις για την παρασκευή καταπραϋντικών ή διεγερτικών τσαγιών, muffins γεμάτα με ευεργετικά φυτά, ένα μαξιλάρι λυκίσκου για να κοιμηθείς, ένα αρωματικό σπρέι δωματίου ή μια κρέμα για ένα χαρούμενο πρόσωπο. Ένα πράγμα είναι σίγουρο, ότι τα φυτικά εκχυλίσματα είναι πολύ πιο ευχάριστα για να γίνουν μέρος της καθημερινότητας σας από ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα για μικρές παθήσεις και για μακροχρόνια χρήση ως προστατευτικά.

Your Brain on Plants (2018) [Ο εγκέφαλός σου υπό την επίδραση των φυτών]

Βοτανικά βάλσαμα για τον εγκέφαλο που μόλις έχουν συλλεχθεί από τον κήπο Dilston Physic Garden

Φυτά με πολλαπλές φαρμακευτικές ουσίες

Τα βοτανικά βάλσαμα εγκεφάλου είναι πολυφαρμακευτικά με την έννοια ότι πολλές χημικές ουσίες σε αυτά έχουν αθροιστική δράση και προσφέρουν πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τα γνωστά μας μονοχημικά φάρμακα. Μια σειρά χημικών ουσιών στο αντικαταθλιπτικής επίδραση βότανο βάλσαμο δρουν σε πολλαπλά εγκεφαλικά σήματα για να τονώσουν τη διάθεση καθώς και να μειώσουν τη φλεγμονή και τον πόνο. Σε μια ελεγχόμενη δοκιμή, οι ενώσεις του κακάο (μεθυλξανθίνες όπως η θεοβρωμίνη και η καφεΐνη) ενίσχυσαν τις ευεργετικές επιδράσεις των φλαβονοειδών του κακάο στην καρδιαγγειακή λειτουργία. Και ο συνδυασμός φυτών έχει πρόσθετα αποτελέσματα, η πιπερίνη στο μαύρο πιπέρι ενισχύει τη βιοδιαθεσιμότητα της χημικής ουσίας του κουρκουμά (την κουρκουμίνη) που καταστρέφει την κατάθλιψη, κατά 2.000%.

Φυσικά, υπάρχουν και καλοί λόγοι για να καταναλώσεις ένα μόνο φυτικό χημικό ή φάρμακο. Η τυποποίηση των πολύπλοκων χημικών συστατικών δεν αποτελεί πρόβλημα (όπως στα εκχυλίσματα ολόκληρων φυτών) και η δόση είναι εύκολο να ρυθμιστεί. Τα μισά νέα φάρμακα τα τελευταία τριάντα χρόνια προέρχονται από φυτά, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων θεραπειών για τον πόνο, την άνοια, την ελονοσία και τον καρκίνο. Έτσι, αν προτιμάς να παίρνεις το φάρμακο σου με την μορφή ενός χημικού σε χάπι, μπορείς να προσβλέπεις στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων από μερικά από τα βάλσαμα για τον εγκέφαλο που περιγράφονται σε αυτό το βιβλίο.

Your Brain on Plants (2018) [Ο εγκέφαλός σου υπό την επίδραση των φυτών]

Το φαινόμενο Dilston

Η εστίαση αυτού του βιβλίου είναι στα φυτά που έχουν θετικές επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία και είμαστε ενθουσιασμένοι από την αυξανόμενα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν τις επιπτώσεις των φυτών στο μυαλό και τον εγκέφαλο. Για εμάς ξεκίνησε με τις πανεπιστημιακές μας σπουδές, οι οποίες διεξήχθησαν μαζί με μια ομάδα νευροεπιστημόνων, φαρμακολόγων και κλινικών ιατρών, στα πρωτοποριακά χρόνια της δεκαετίας του ‘90, όταν ξεκίνησε η έρευνα στη φυτική ιατρική. Σήμερα η έρευνα μας σε φυτά για τη βελτίωση της μνήμης, της προσοχής και της διάθεσης συνεχίζεται στο Dilston Physic Garden όπου συνεργαζόμαστε με ιατρικούς βοτανολόγους, πανεπιστήμια, τους Royal Botanic Gardens, το Kew και ερευνητικούς φορείς για να διευρύνουμε τη γνώση και την κατανόηση.

Από τις πρώτες μέρες της δεκαετίας του ‘90, οι άνθρωποι επισκέπτονταν το Dilston Physic Garden για να μάθουν περισσότερα για τα ευεργετικά φυτά, να τα εκτιμήσουν στο φυσικό τους περιβάλλον και να απολαύσουν ένα μοναδικά αναζωογονητικό περιβάλλον. Με αυτό το βιβλίο, θέλαμε να μοιραστούμε λίγο από αυτό το φαινόμενο Dilston είτε ψάχνεις για μια ήπια ανακούφιση ή την ανακούφιση από ένα συγκεκριμένο σύμπτωμα.

Σε αυτές τις σελίδες θα βρεις αναλυτικά προφίλ πενήντα έξι φυτών που έχουμε επιλέξει προσεκτικά ως τα κορυφαία φυτά για το μυαλό και τη διάθεση με βάση την απόδοση τους σε κλινικές δοκιμές. Έχουμε συμπεριλάβει άλλα φυτά που υποστηρίζονται καλά από την παραδοσιακή χρήση και τις εργαστηριακές δοκιμές, και αυτά μπορεί να είναι αυτά που πρέπει να προσέξουμε για το μέλλον.

Your Brain on Plants (2018) [Ο εγκέφαλός σου υπό την επίδραση των φυτών]

Οι επισκέπτες έρχονται στο Dilston Physic Garden για να μάθουν περισσότερα για τα ευεργετικά φυτά, να τα εκτιμήσουν στο φυσικό τους περιβάλλον και να απολαύσουν ένα μοναδικά αναζωογονητικό περιβάλλον

Πώς να χρησιμοποιήσεις το βιβλίο

Τα πενήντα έξι φυτά που επιλέχθηκαν για συμπερίληψη ομαδοποιούνται σε κεφάλαια και στα Κεφάλαια 1 έως 5 παρατίθενται σύμφωνα με το βάρος των επιστημονικών αποδεικτικών στοιχείων τους, πρώτα εκείνα με την περισσότερη επιστήμη πίσω από αυτά. Αυτή η κατάταξη δεν έχει εφαρμοστεί στα Extra Energizers στο Κεφάλαιο 6, επειδή τα επιστημονικά στοιχεία για “ψυχική κόπωση” και “έλλειψη ζωτικότητας” είναι πιο δύσκολο να τεκμηριωθούν. Τα φυτά που αλλάζουν το μυαλό στο Κεφάλαιο 7 παρατίθενται με σειρά από το πιο ήπιο έως το ισχυρότερο. Και, τέλος, στο Κεφάλαιο 8 δεν έχουν ταξινομηθεί επειδή τα αποτελέσματα τους είναι τόσο μεγάλα που είναι αδύνατο να γίνουν συγκρίσεις.

Κάθε κεφάλαιο ανοίγει με μια εξήγηση του πώς τα φυτά και τα συστατικά τους επηρεάζουν τον εγκέφαλο και τους βασικούς μηχανισμούς που εμπλέκονται. Μαζί με τα βασικά φυτά, υπάρχουν πρόσθετες περιγραφές φυτών που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για εκατοντάδες χρόνια και φυτών που έρχονται στο επίκεντρο του επιστημονικού ελέγχου και κατά κάποιο τρόπο στη διαδικασία απόκτησης αναγνώρισης.

Your Brain on Plants (2018) [Ο εγκέφαλός σου υπό την επίδραση των φυτών]

Your Brain on Plants (2018) [Ο εγκέφαλός σου υπό την επίδραση των φυτών]

Your Brain on Plants (2018) [Ο εγκέφαλός σου υπό την επίδραση των φυτών]

Η έρευνα σε φυτά που βελτιώνουν τη μνήμη, την προσοχή και τη διάθεση συνεχίζεται και τα φυτά που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για αιώνες αποτελούν συχνά το επίκεντρο της επιστημονικής έρευνας.

Καταχώρηση φυτού

Κάτω από κάθε καταχώρηση φυτών θα βρεις τις ακόλουθες πληροφορίες.

Φωτογραφία του φυτού για λόγους αναγνώρισης.

Η κοινή ονομασία του φυτού προηγείται της πολύ σημαντικής βοτανικής ονομασίας, η οποία είναι αυτή που πρέπει να βασιστείς όταν πρόκειται για τη σωστή αναγνώριση του φυτού.

Σύντομη περιγραφή των βασικών πλεονεκτημάτων του φυτού για την υγεία.

Σχετικά με το φυτό

Περιγράφει τα βασικά φυσικά χαρακτηριστικά του φυτού, την εγγενή προέλευσή του, το προτιμώμενο περιβάλλον ανάπτυξης και πληροφορίες για διάφορα μέρη του φυτού.

Ιστορία και λαογραφία

Όπου κι αν ζουν, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν πάντα τα φυτά που φυτρώνουν γύρω τους, για παράδειγμα, το ηρεμιστικό πασιφλόρα χρησιμοποιείται ευρέως στη Νότια Αμερική. Μια μακρά περίοδος παραδοσιακής χρήσης παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την ασφαλή χρήση του φυτού και τις επιπτώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Για παράδειγμα, το βότανο βάλσαμο, ένα πολύ γνωστό φυτό για την ήπια κατάθλιψη, είναι επίσης γνωστό ως “chase devil”, αναφερόμενο στον Μεσαίωνα, όταν πιστευόταν ότι η κατάθλιψη προκαλείται από κατοχή πνεύματος.

Τι λένε οι επιστήμονες

Η επιστημονική υποστήριξη είναι το σημείο εκκίνησης για ένα φυτό που πρέπει να καταγραφεί πλήρως στο βιβλίο και αντανακλά τον τρόπο που εργαζόμαστε. Πώς αποφασίζουμε ότι ένα φυτό έχει περάσει το όριο σε επιστημονικά στοιχεία; Η χημεία και οι εργαστηριακές μελέτες βοηθούν να εξηγηθεί πώς λειτουργεί το φυτό, αλλά οι μελέτες σε ανθρώπους είναι απαραίτητες, όπως για κάθε φαρμακευτικό προϊόν. Σε μελέτες σε ανθρώπους, οι ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές είναι το “χρυσό πρότυπο”. Ισχυρές κριτικές και μετα-ανάλυση πολλαπλών δοκιμών για σύγχρονα φάρμακα επιβεβαιώνουν την αξία φυτών όπως η άρνικα για τον ήπιο πόνο και το υπερικό για τη βελτίωση της διάθεσης.

Βασικά συστατικά

Τα φυτικά συστατικά που επηρεάζουν τον εγκέφαλο είναι “δευτερογενείς μεταβολίτες”, χημικές ουσίες που παράγονται από το φυτό για να διατηρήσουν την υγεία του στο περιβάλλον του που τυγχάνει να ωφελούν και την υγεία μας, και όχι τα συστατικά των φυτικών τροφίμων που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως πρωτεΐνες, λίπη. μέταλλα και βιταμίνες. Τα κύρια γνωστά βιοενεργά συστατικά επισημαίνονται για κάθε φυτό, αν και κάθε φυτό μπορεί να περιέχει από 40 έως 200 ή περισσότερες χημικές ουσίες και ορισμένες μπορούν να λειτουργήσουν συνεργατικά. Η χημική περιεκτικότητα και οι αναλογίες μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το πού καλλιεργείται το φυτό (υψόμετρο, τύπος εδάφους, ώρες ηλιακού φωτός για παράδειγμα) και αναφέρονται διακυμάνσεις σε μεμονωμένες χημικές ουσίες έως και 20%.

Your Brain on Plants (2018) [Ο εγκέφαλός σου υπό την επίδραση των φυτών]

Το Salvia officinalis (ευρωπαϊκό φασκόμηλο) συμπεριλήφθηκε στις εργαστηριακές δοκιμές από τους συγγραφείς λόγω της μακροχρόνιας φήμης του σε παλιά βότανα για να βοηθήσουν τη μνήμη

Οι γνωστές φυτικές χημικές ουσίες, όπως τα φλαβονοειδή στα βατόμουρα, βρίσκονται δίπλα σε αυτές που είναι λιγότερο γνωστές, όπως η κινεόλη από το φασκόμηλο και η ζουγκλόνη από τα καρύδια.

Πολλά από τα φυτά σε αυτό το βιβλίο παρέχουν οφέλη πέρα από τον εγκέφαλο. Μερικά δρουν στην κυκλοφορία, το μεταβολισμό και τα πεπτικά συστήματα που είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου, όπως μεταβολικά (αντιδιαβητικά) και καρδιαγγειακά οφέλη. Όπου αυτές οι επιδράσεις είναι εμφανείς, περιλαμβάνονται. Αυτά τα φυτά έχουν πολλά άλλα σωματικά αποτελέσματα, όπως είναι βασικά αντιιικά και αντιβακτηριακά (ακόμη και οι αγρότες στρέφονται σε αυτά για να διατηρήσουν τα ζώα υγιή στην αντιβακτηριακή αντίσταση στα συμβατικά αντιβιοτικά).

Πως να γίνεται η λήψη του

Η δόση υποδεικνύει μία ή περισσότερες από τις κοινές μεθόδους λήψης του φυτού και είναι στο εύρος που προτείνουν οι ιατροί βοτανολόγοι. Οι δόσεις έχουν ελεγχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο για να είναι συνεπείς με εκείνες που χρησιμοποιούνται σε κλινικές δοκιμές, οι οποίες αναφέρουν την ασφάλεια καθώς και την αποτελεσματικότητα του φυτού. Αυτές είναι πολύ γενικές κατευθυντήριες γραμμές και τα αποτελέσματα των φυτών μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τα άτομα ανάλογα με το βάρος, την ηλικία, τη διατροφή και το κλινικό ιστορικό και τη σύνθεση. Θα χρειαστεί να συμβουλευτείς ένα έγκυρο βιβλίο βοτανοθεραπείας ή έναν εγγεγραμμένο ιατρικό βοτανολόγο για την ακριβή δόση ή εάν το αγοράσεις να το λάβεις σύμφωνα με τις αναγραφόμενες οδηγίες του προϊόντος.

Ορισμένα φυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια σε κανονικά επίπεδα για τρόφιμα, ενώ άλλα είναι ειδικά για μια πάθηση και πρέπει να λαμβάνονται μόνο στη συνιστώμενη δόση, ανεπιθύμητες παρενέργειες μπορεί να εμφανιστούν σε εσφαλμένα επίπεδα δόσης. Οι βοτανοθεραπευτές συχνά ξεκινούν έναν ασθενή με χαμηλότερη δόση για ορισμένα φυτικά φάρμακα και υποδεικνύουν ότι μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να δράσουν (και ορισμένοι λένε ότι όσο περισσότερο διαρκεί ένα σύμπτωμα ή μια κατάσταση, τόσο περισσότερο θα χρειαστεί να δράσει το φυτό). Άλλα φυτά μπορεί να έχουν ταχεία έναρξη, όπως η μέντα για τον πόνο, η βαλεριάνα και ο λυκίσκος για τον ύπνο.

Για κάθε φυτό δίνεται ο τυπικός ή πιο δημοφιλής τρόπος λήψης του φυτού, είτε πρόκειται για τσάι, βάμμα, κάψουλα ή δισκίο. Αν ένα φυτό τρώγεται ως τρόφιμο το αναφέρουμε. Ο καλύτερος τρόπος για να λάβεις ένα φυτό μπορεί να εξαρτηθεί από την πιο αποτελεσματική μέθοδο για τη μεταφορά ενεργών συστατικών στον εγκέφαλο.

Βεβαιώσου ότι είσαι εξοικειωμένος με τις διάφορες μεθόδους λήψης φυτών διαβάζοντας την ενότητα “Πώς να χρησιμοποιήσεις το βιβλίο” (σελίδα 7) και το γλωσσάρι (σελίδα 202).

Είναι δυνατό να καλλιεργήσεις φαρμακευτικά φυτά με τον ίδιο τρόπο που καλλιεργείς φρούτα και λαχανικά. Βεβαιώσου ότι καλλιεργείς το σωστό φυτό ελέγχοντας τη βοτανική ονομασία, χρησιμοποίησε τα σωστά μέρη του φυτού, κάνε συγκομιδή στον σωστό χρόνο (όταν τα ενεργά φυτικά χημικά είναι στο υψηλότερο επίπεδο), κάνε αποξήρανση εντός 7 έως 10 ημερών σε αεριζόμενες συνθήκες και μακριά από το φως του ήλιου και αποθήκευσε σε μια σκούρα χάρτινη σακούλα, χαλαρά σφραγισμένη για να αποφύγεις την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων. Μπορεί να προκύψει μεταβλητότητα στη συγκέντρωση των συστατικών και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα φυτά που καλλιεργούνται βιολογικά μπορεί να περιέχουν περισσότερα βιοενεργά συστατικά.

Your Brain on Plants (2018) [Ο εγκέφαλός σου υπό την επίδραση των φυτών]

Πολλά από τα βάλσαμα εγκεφάλου σε αυτό το βιβλίο μπορούν να καλλιεργηθούν στο σπίτι και να συγκομιστούν για ξήρανση. Αποθήκευσε τα σε σκούρες χάρτινες σακούλες σε δροσερό και ξηρό μέρος

Ασφάλεια

Συμβουλές ασφαλείας ειδικά για το κάθε φυτό παρέχονται εδώ, αλλά είναι επίσης σημαντικό να διαβάσεις τη δήλωση αποποίησης ευθύνης στη σελίδα vi. Οι γνώσεις και οι βέλτιστες πρακτικές στη φυτική ιατρική και τη φαρμακολογία αλλάζουν συνεχώς και καθώς διεξάγονται νέες έρευνες, όπως και στην επικρατούσα ιατρική, θα αλλάξουν και οι αντενδείξεις με άλλα φάρμακα. Πάντα να συμβουλεύεσαι έναν εγγεγραμμένο βοτανολόγο ή τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για τις πιο πρόσφατες πληροφορίες εάν είσαι έγκυος, εάν λαμβάνεις οποιοδήποτε φάρμακο ή έχεις οποιαδήποτε πάθηση.

Η διαβούλευση με έναν ιατρό βοτανολόγο ή/και φαρμακοποιό είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις ποια φυτά μπορεί να είναι καλύτερα για εσένα, ειδικά εάν ο συνήθης πάροχος υγειονομικής περίθαλψης δεν είναι ειδικός. Η εκπαίδευση και οι σχετικές οδηγίες για τη χρήση των φυτών διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Στην Ασία, η χρήση φυτοφαρμάκων είναι κυρίαρχη. Στη Μέση Ανατολή και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί συνταγογραφούν ή συνιστούν φυτικά καθώς και φαρμακευτικά σκευάσματα και στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο η φυτική ιατρική δεν είναι ακόμη κυρίαρχη και θα πρέπει να συμβουλευτείς έναν εγγεγραμμένο επαγγελματία στη βοτανοθεραπεία. Επίλεξε έναν εξειδικευμένο ιατρό βοτανολόγο ή άλλο επαγγελματία (για παράδειγμα, στην αρωματοθεραπεία, στη γιόγκα ή στο τάι τσι) που έχει τη σχετική εκπαίδευση, επαγγελματική συνδρομή και ασφάλιση. Μπορείς επίσης να λάβεις αξιόπιστες πληροφορίες για ασφαλή φυτά που μπορείς να τις προσπελάσεις από το σπίτι από έγκυρες διαδικτυακές πηγές και εγχειρίδια.

Σημαντικοί κανονισμοί σχετικά με τη χρήση του φυτού μπορούν επίσης να παρατίθενται εδώ.

Your Brain on Plants (2018) [Ο εγκέφαλός σου υπό την επίδραση των φυτών]

Το χαμομήλι είναι ένα από τα παλαιότερα γνωστά φαρμακευτικά φυτά και ένα δημοφιλές τσάι από βότανα για την προώθηση του ύπνου και την ανακούφιση από το άγχος

Περιεχόμενα

Κεφάλαιο 1. Ηρεμιστικά βάλσαμα, φυτά για την ανακούφιση του στρες και του άγχους: Kava-Kava, Ashwagandha, Passionflower, Gotu Kola, Bitter Orange, Pergamot, Motherwort

Κεφάλαιο 2. Ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας, φυτά για τη βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης: Chinese Clubmoss, Bacopa, Sage, Nigella, Rosemary, Peppermint, Walnut, Blueberry

Κεφάλαιο 3. Blues busters (αντικαταθλιπτικά), φυτά που ανεβάζουν τη διάθεση, εξισορροπούν τις εναλλαγές της διάθεσης και ανακουφίζουν από ήπια κατάθλιψη: St. John’s Wort, Turmeric, Saffron, Black Cohosh, Skullcap, Clary Sηλικία, Chai Hu, Rose

Κεφάλαιο 4. Προαγωγείς ύπνου, φυτά που φέρνουν ύπνο και ευχάριστα όνειρα: Valerian, Hop, Chamomile, Jujube ή Suan Zao Ren, Tart Cherry, California Poppy, Vervain

Κεφάλαιο 5. Παυσίπονα, φυτά που ανακουφίζουν τον πόνο: Cannabis, Arnica, Cayenne Pepper, Comfrey, White Willow, Feverfew, Aloe Vera

Κεφάλαιο 6. Επιπλέον δυναμωτικά, φυτά για την καταπολέμηση της πνευματικής κόπωσης και την αποκατάσταση της ζωτικότητας: Astragalus, Ginkgo, Green Tea, Licorice, Garlic, Nettle, Ginger

Κεφάλαιο 7. Φυτά που αλλάζουν τον νου, φυτά που αλλάζουν τη συνειδητή μας εμπειρία με θετικό τρόπο: Citrus Fruits, Frankincense, Mugwort, Catnip, Wormwood, Wild Lettuce, Divine Sage

Κεφάλαιο 8. Φυτέψτε πανάκεια, ευεργετικά προϊόντα: Lavender, Lemon Balm, Roseroot, Ginseng, Cocoa

Πόροι:

  • Το μέλλον για τα φαρμακευτικά φυτά και τα βότανα
  • Γλωσσάρι
  • Φυτικοί πόροι
  • Συνιστώμενη ανάγνωση
  • Επιστημονικές Αναφορές
  • Ευρετήριο

Your Brain on Plants (2018) [Ο εγκέφαλός σου υπό την επίδραση των φυτών](το βιβλίο σε μορφή αρχείου PDF)