Μενού

Ξηροστομία και Δίψα (παρενέργειες κάνναβης)
b01 2-dry-mouth

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Dry Mouth and Thirst” https://www.marijuanadoctors.com/side-effects/dry-mouth-thirst/

Medical content reviewed by Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer, Updated on January 25, 2019)

Γιατί η κάνναβη προκαλεί ξηροστομία

Πολλά φάρμακα προκαλούν ξηροστομία και η κάνναβη είναι ένα από αυτά. Όταν έχεις ξηροστομία, το στόμα σου έχει μια αίσθηση ότι είναι στεγνό σαν να είσαι αφυδατωμένος, ακόμα και όταν πίνεις κανονική ποσότητα νερού.

Οι περισσότεροι ασθενείς δεν θεωρούν την ξηροστομία ως αρνητικό παράγοντα όταν σταθμίζουν τα οφέλη και τα μειονεκτήματα της χρήσης φαρμάκου κάνναβης. Ωστόσο, δεν τους αρέσει να έχουν ξηροστομία. Με μερικά απλά κόλπα, μπορείς να σταματήσεις να νιώθεις ότι το το στόμα σου είναι στεγνό.

Παρενέργειες της ιατρικής χρήσης της κάνναβης

Ανάλογα με την κατάστασή σου, οι παρενέργειες της ιατρικής χρήσης της κάνναβης μπορούν επίσης και να σε βοηθήσουν. Ενώ μια παρενέργεια όπως η υπνηλία θα μπορούσε να ενοχλήσει έναν ασθενή, θα μπορούσε να βοηθήσει έναν άλλο ασθενή που έχει προβλήματα ύπνου. Με τον ίδιο τρόπο, οι ασθενείς με περίσσεια σάλιου χρησιμοποιούν μερικές φορές την κάνναβη λόγω της ιδιότητας της να στεγνώνει το στόμα.

Πολλοί ασθενείς εκφράζουν ότι αντιμετωπίζουν και άλλες παρενέργειες από την κάνναβη, όπως άγχος, ευθυμία και αϋπνία.

Πώς η κάνναβη προκαλεί ξηροστομία

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ξηροστομία που σχετίζεται με την κάνναβη προέρχεται μόνο από το κάπνισμα, δηλ. ότι είναι το κάπνισμα που προκαλεί ή επιδεινώνει την ξηροστομία. Ωστόσο, η ξηροστομία προέρχεται από χημικές αντιδράσεις και όχι από τον καπνό αυτόν καθ’ αυτόν.

Η κάνναβη περιέχει διάφορες ενώσεις που ονομάζονται κανναβινοειδή. Οι επαγγελματίες της κάνναβης συνήθως επικεντρώνονται στην τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και στην κανναβιδιόλη (CBD) όταν μιλούν για τα κανναβινοειδή, επειδή έχουμε τις περισσότερες γνώσεις για αυτά τα δυο.

Όμως, ξέρεις ότι και το ίδιο μας το σώμα παράγει κανναβινοειδή, τα ονομάζουμε ενδοκανναβινοειδή; Έχουμε τους δικούς μας υποδοχείς για αυτά στον εγκέφαλο και στο σώμα μας. Στους κανναβινοειδείς υποδοχείς συνδέονται τα κανναβινοειδή (είτε αυτά είναι ενδο- είτε είναι εξω-) και έτσι έχουμε τα οφέλη τους στο σώμα μας. Ένα μέρος του σώματός μας που περιέχει κανναβινοειδείς υποδοχείς είναι ο υπογνάθιος αδένας, ο οποίος παράγει το μεγαλύτερο μέρος του σάλιου στο στόμα μας. Παράγει επίσης ένζυμα που βοηθούν το σάλιο να διασπάσει τα άμυλα.

Όταν τα κανναβινοειδή αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς εκεί, οι υπογνάθιοι αδένες παράγουν λιγότερο σάλιο και ένζυμα. Έτσι, το στόμα μας δεν θα έχει τόσες πολλές ουσίες για να το κρατήσουν υγρό. Ως εκ τούτου, θα έχουμε ξηροστομία.

Αντιμετώπιση της ξηροστομίας που προκαλείται από την κάνναβη

Οι ασθενείς που δεν επιθυμούν να έχουν αυτές τις μειωμένες ποσότητες σάλιου λόγω της κάνναβης έχουν μερικές επιλογές για να διαχειριστούν αυτήν την επίδραση. Χρησιμοποιώντας ορισμένες μεθόδους διαχείρισης εύκολα θα μπορέσεις να το αντιμετωπίσεις.

Ο ευκολότερος τρόπος για να μειώσεις τα συμπτώματα της ξηροστομίας είναι να τα αποφύγεις εντελώς. Εάν διαπιστώσεις ότι κάποιο σκεύασμα κάνναβης δεν προκαλεί ξηροστομία, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτό έναντι κάποιου άλλου που την προκαλεί. Η εύρεση της κατάλληλης θεραπείας για τον καθένα απαιτεί λίγο πειραματισμό, επομένως μην φοβάσαι να δοκιμάσεις κάποιο άλλο σκεύασμα εάν αυτό είναι ενδεδειγμένο.

Δεν μπορείς να αποφύγεις την ξηροστομία όταν παίρνεις κάνναβη; Εδώ είναι μερικές συμβουλές:

* Να πίνεις άφθονο νερό. Ενώ κανονικά ούτως ή άλλως θα πρέπει να προσέχουμε και να παραμένουμε ενυδατωμένοι, οι ασθενείς που εμφανίζουν ξηροστομία θα πρέπει να πίνουν ακόμη περισσότερο νερό. Μπορεί κάποιος επίσης να μασήσει τσίχλα ή να χρησιμοποιήσει στοματικό διάλυμα που περιέχει ξυλιτόλη, η οποία αυξάνει την παραγωγή σάλιου.

* Να αποφεύγεις την κατανάλωση άλλων ουσιών που στεγνώνουν το στόμα. Τόσο το αλκοόλ όσο και ο καπνός μπορεί να στεγνώσουν το στόμα μας και να επιδεινώσουν τα συμπτώματά μας. Τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνες όπως ο χυμός φρούτων και το τσάι μπορούν επίσης να κάνουν κάτι τέτοιο, γι’ αυτό συνιστούμε το νερό έναντι οποιουδήποτε άλλου ποτού.

Τα συμπτώματα της ξηροστομίας δεν θα έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες αφού σταματήσεις κάποιος να παίρνει φάρμακο κάνναβης, αυτή η παρενέργεια προκαλεί απλώς μια μικρή ενόχληση.