Μενού

Κόκκινα μάτια (παρενέργειες κάνναβης)
b01 red-eyes

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Red Eyes” https://www.marijuanadoctors.com/side-effects/red-eyes/

Medical content reviewed by Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer, Updated on January 30, 2019)

Μια κοινή παρενέργεια της χρήσης κάνναβης είναι τα κόκκινα μάτια. Για πολλούς ανθρώπους, κάθε φορά που κάνουν χρήση κάνναβης, τα μάτια τους φαίνονται σαν να είναι αιματοβαμμένα. Αυτό θεωρείται μια από τις παρενέργειες όταν κάποιος έχει καπνίσει κάνναβη. Ωστόσο, άλλοι δεν φαίνεται να έχουν τόσο πολύ μια τέτοια παρενέργεια. Γιατί συμβαίνει αυτό; Και τι προκαλεί αυτή την κλισέ εμφάνιση που έχει συνδεθεί άμεσα με την χρήση κάνναβης;

Τα κόκκινα μάτια δεν είναι κάτι επιβλαβές και ούτε θα έχει κάποιος μακροπρόθεσμες επιπτώσεις εξαιτίας αυτών. Στην πραγματικότητα, για πολλούς ανθρώπους που κάνουν ιατρική χρήση της κάνναβης η κύρια παρενέργεια των κόκκινων ματιών είναι ο λόγος που λαμβάνουν φάρμακα κάνναβης.

Τι προκαλεί τα κόκκινα μάτια;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να κάνουν τα μάτια μας να φαίνονται κόκκινα ή με έντονη αιμάτωση μετά την χρήση κάνναβης. Οι κύριοι λόγοι που εμφανίζονται τα κόκκινα μάτια είναι:

* Μειωμένη αρτηριακή πίεση: Ένας από τους λόγους που η ιατρική χρήση της κάνναβης είναι μια χρήσιμη θεραπεία, είναι λόγω της ικανότητας της THC να μειώνει την αρτηριακή πίεση. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο ως φάρμακο για το γλαύκωμα, καθώς η κατάσταση προκαλείται από αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση. Ωστόσο, όταν η αρτηριακή πίεση μειώνεται, προκαλεί διαστολή των αγγείων και των τριχοειδών αγγείων. Αυτή η αυξημένη ροή αίματος κάνει τα μάτια να φαίνονται κόκκινα.

* Ερεθισμός από τον καπνό: Για κάποιους τα μάτια τους είναι απλώς ευαίσθητα στον καπνό, δεν έχει σημασία αν είναι από κάνναβη, από ταμπάκο ή από φωτιά, τα μάτια τους θα κοκκινίσουν και θα ερεθιστούν.

* Αλλεργία: Εάν έχεις αλλεργία στην κάνναβη ή στο κάπνισμα, η χρήση του φυτού ή το κάπνισμα του είναι πολύ πιθανό να κάνει τα μάτια σου κόκκινα. Ωστόσο, οι αλλεργίες στην κάνναβη είναι πολύ σπάνιες.

Πως να απαλλαγείς από τα κόκκινα μάτια

Αν δεν έχεις αλλεργία στην κάνναβη, η αιτία για τα κόκκινα μάτια είναι αβλαβής. Για κάποιους, είναι ακόμη και ευεργετικό. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι απλώς να το αφήσεις να φύγει από μόνο του φυσικά. Καθώς αυτή δεν είναι μια μακροπρόθεσμη παρενέργεια, συνήθως εξαφανίζεται μετά από λίγες ώρες.

Ωστόσο, εάν χρειάζεται να βγεις έξω, δεν θα θέλεις απαραίτητα να έχεις κόκκινα μάτια. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς μπορείς να ελαχιστοποιήσεις την εμφάνιση των κόκκινων ματιών:

* Δοκιμάστε μια διαφορετική ποικιλία: Εάν η ποικιλία που χρησιμοποιείς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε THC, δεν έχει σημασία αν θα την καταναλώσεις με κάπνισμα ή ως βρώσιμο, είναι πιο πιθανό να κάνει τα μάτια σου κόκκινα. Δοκίμασε προϊόντα από ποικιλίες με υψηλή περιεκτικότητα σε CBD ή CBN.

* Δοκίμασε να καταναλώσεις με κατάποση: Εάν ο καπνός ερεθίζει τα μάτια σου, δοκίμασε μια διαφορετική μέθοδο κατανάλωσης / χορήγησης, όπως το άτμισμα ή τα βρώσιμα.

* Χρησιμοποίησε σταγόνες για τα μάτια: Η χρήση οφθαλμικών σταγόνων που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την μείωση της ερυθρότητας των ματιών μπορεί να βοηθήσουν. Συστέλλουν τα αγγεία στο μάτι, με αποτέλεσμα να φαίνονται λιγότερο κόκκινα. Είναι καλή ιδέα να έχεις μαζί σου κάποιο σκεύασμα και να χρησιμοποιείς τις σταγόνες πολλές φορές την ημέρα.

* Να πίνεις πολλά υγρά: Εάν είσαι αφυδατωμένος, ο καπνός μπορεί να στεγνώσει τα μάτια σου, με αποτέλεσμα να φαίνονται πιο κόκκινα.

* Κάλυψη / απόκρυψη: Αν και είναι κλισέ, όταν είσαι έξω, δοκίμασε να φορέσεις γυαλιά ηλίου. Αυτό θα αποτρέψει τους άλλους από το να δουν την ερυθρότητα στα μάτια σου.

* Χρήση πάγου: Χρησιμοποίησε κάποια κομπρέσα με παγωμένο νερό για πέντε λεπτά σε κάθε μάτι για να μειώσεις την ερυθρότητα.