Μενού

Αυξημένος καρδιακός ρυθμός (παρενέργειες κάνναβης)
b01 Increased Heart Rate

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Increased Heart Rate” https://www.marijuanadoctors.com/side-effects/increased-heart-rate/

Medical content reviewed by Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer, Updated on January 25, 2019)

Είτε κάνεις ιατρική χρήση της κάνναβης, είτε παίρνεις φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, είτε παίρνεις συνταγογραφούμενα φάρμακα, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τις πιθανές παρενέργειες τους. Μία από τις πιθανές παρενέργειες της κάνναβης που θα πρέπει να συζητήσεις με τον γιατρό ή τον θεραπευτή σου είναι ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός.

Πιθανές παρενέργειες της ιατρικής χρήσης της κάνναβης

Όταν ξεκινάς να χρησιμοποιείς την κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς, μπορεί να αντιμετωπίσεις μια σειρά από παρενέργειες, όπως τα κόκκινα μάτια ή η πείνα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός ή ο θεραπευτής σου μπορεί να σου συστήσει την ιατρική χρήση της κάνναβης ακριβώς λόγω των παρενεργειών της. Οι καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, για παράδειγμα, μπορεί να βασίζονται στην κάνναβη για να λειτουργήσει αυτή ως ένα διεγερτικό της όρεξης.

Ως ασθενής που κάνει χρήση της κάνναβης θα πρέπει να γνωρίζεις ότι οι παρενέργειες σταθμίζονται από τα οφέλη. Ο ρόλος των θεραπευτών είναι να δημιουργήσουν ένα σχέδιο θεραπείας που να σου προσφέρει περισσότερα πλεονεκτήματα παρά μειονεκτήματα.

Πώς η ιατρική χρήση της κάνναβης προκαλεί αυξημένο καρδιακό ρυθμό;

Όπως και με τις άλλες πιθανές παρενέργειες της κάνναβης, τα κανναβινοειδή είναι η αιτία. Περισσότερα από 100 διαφορετικά κανναβινοειδή υπάρχουν στην κάνναβη, αλλά τα δύο κύρια και περισσότερο γνωστά είναι η τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και η κανναβιδιόλη (CBD). Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η THC είναι υπεύθυνη για την αύξηση των καρδιακών παλμών στους χρήστες της κάνναβης.

Όταν κάποιος κάνει χρήση της κάνναβης, η THC διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία του. Για ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση, αυτή η επίδραση είναι θετική, καθώς μειώνει την αρτηριακή τους πίεση. Ωστόσο, όταν η καρδιά σου αναγνωρίσει αυτή την ξαφνική αλλαγή της πίεσης, αρχίζει να αντλεί γρηγορότερα.

Σημάδια αυξημένου καρδιακού παλμού από την ιατρική χρήση της κάνναβης

Το πιο αξιοσημείωτο σύμπτωμα ενός αυξημένου καρδιακού παλμού είναι το να νιώθεις ότι η καρδιά σου χτυπάει (αίσθηση των παλμών) ή ότι χτυπάει δυνατά, εάν έχεις καταναλώσει ποτέ υπερβολική καφεΐνη, η εμπειρία είναι σχεδόν ίδια. Μπορείς να μετρήσεις τον καρδιακό σου ρυθμό μετρώντας τους σφυγμούς σου, ένα φυσιολογικό εύρος σφυγμών για ενήλικες είναι από 60 έως 100 παλμούς ανά λεπτό (BPM).

Μακροπρόθεσμες παρενέργειες από αυξημένο καρδιακό ρυθμό

Ένας αυξημένος καρδιακός ρυθμός από την ιατρική χρήση της κάνναβης εξαφανίζεται καθώς χάνεται και η επίδραση της επήρειας, αλλά μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις ώρες. Ενώ ένας σταθερός αυξημένος καρδιακός ρυθμός, που ονομάζεται ταχυαρρυθμία, εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία σου, μια σύντομη ώθηση λόγω άσκησης ή λόγω της κάνναβης δεν αποτελεί έναν τέτοιον κίνδυνο.

Το να έχεις ανησυχίες για αυτήν την παρενέργεια είναι κατανοητό, ειδικά εάν η καρδιαγγειακή σου υγεία δεν είναι και η καλύτερη. Υπάρχουν τρόποι για να αποτρέψεις αυτήν την παρενέργεια.

Πως να αποφύγεις και πως να διαχειριστείς έναν αυξημένο καρδιακό ρυθμό από την κάνναβη

Μερικές τεχνικές για την διαχείριση του αυξημένου καρδιακού ρυθμού που προκαλείται από την ιατρική χρήση της κάνναβης είναι:

* Επιλογή μιας ποικιλίας με χαμηλή περιεκτικότητα σε THC: Επειδή είναι η THC που αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς, βρες μια ποικιλία με χαμηλή περιεκτικότητα σε THC και υψηλή περιεκτικότητα σε CBD. Πολλοί ασθενείς προτιμούν την ικανότητα της CBD να περιορίζει τις ψυχοδραστικές επιδράσεις της THC. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείς κάποιο σκεύασμα, πχ. ένα έλαιο, τότε θα πρέπει να επιλέξεις ένα μικρότερης περιεκτικότητας σκεύασμα.

* Υιοθέτησε ένα πρόγραμμα μικροδοσολογίας: Για ασθενείς που μόλις αρχίζουν να χρησιμοποιούν την κάνναβη, η μικροδοσολόγηση βοηθά το σώμα να προσαρμοστεί σε αυτήν. Επίσης έτσι δεν θα καταναλώσει κάποιος πολύ κάνναβη μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού θα πρέπει να περιμένει αρκετή ώρα μεταξύ των δόσεων. Να γνωρίζεις ότι και ο τρόπος χορήγησης αλλάζει το πόσο γρήγορα, με την ένταση και για πόση ώρα επιδρούν οι φυτικές χημικές ουσίες της κάνναβης στο σώμα μας.