Μενού

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης και ο Υπεραερισμός
b01-marijuana-for-hyperventilation

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Medical Marijuana and Hyperventilation” https://www.marijuanadoctors.com/conditions/hyperventilation/)

Ο υπεραερισμός μπορεί να είναι συνηθισμένος, αλλά μπορεί επίσης να είναι πολύ τρομακτικός. Κατά τη διάρκεια ενός οξέος επεισοδίου υπεραερισμού, αρχίζεις να αναπνέεις πολύ γρήγορα και να εκπνέεις πολύ διοξείδιο του άνθρακα. Καθώς τα επίπεδα CO2 πέφτουν, τα αιμοφόρα αγγεία στενεύουν και θα αισθανθείς ζάλη και πόνο στο στήθος.

Ενώ ο υπεραερισμός μπορεί να έχει συντριπτική αίσθηση και να είναι ακόμη και επώδυνος, υπάρχουν επιλογές θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης και της ιατρικής χρήσης της κάνναβης, για να σε βοηθήσουν να αναπνέεις κανονικά και να αποτρέψεις επεισόδια υπεραερισμού.

Τι είναι ο υπεραερισμός;

Ο υπεραερισμός είναι ένα συχνό αναπνευστικό πρόβλημα κατά το οποίο ένα άτομο αναπνέει πολύ γρήγορα. Για μερικούς ανθρώπους, ένα σοβαρό επεισόδιο υπεραερισμού μπορεί να μοιάζει σαν να έχει λαχανιάσει.

Η φυσιολογική αναπνοή περιλαμβάνει μια υγιή ανταλλαγή μεταξύ της εισπνοής οξυγόνου στους πνεύμονες σου και της εκπνοής διοξειδίου του άνθρακα προς τα έξω. Όταν έχεις υπεραερισμό, προκαλείται ανισορροπία στην ποσότητα του οξυγόνου που εισπνέεις και στην ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που εκπνέεις, καθώς αρχίζεις να εκπνέεις περισσότερο από ότι εισπνέεις.

Μερικές φορές ονομάζεται υπερβολική αναπνοή ή γρήγορη βαθιά αναπνοή, αυτή η ανισορροπία προκαλεί ταχεία πτώση του διοξειδίου του άνθρακα στο σώμα σου. Καθώς τα επίπεδα CO2 πέφτουν, στενεύουν τα αιμοφόρα αγγεία που παρέχουν αίμα στον εγκέφαλο και αυτό προκαλεί συμπτώματα όπως ζαλάδα.

Ο υπεραερισμός είναι συνήθως μια ασυνήθιστη αντίδραση σε άτομα που εμφανίζεται λόγω φοβίας ή άγχους. Για άλλους, ο υπεραερισμός είναι μια απάντηση σε έντονες συναισθηματικές καταστάσεις όπως ο θυμός ή η κατάθλιψη. Σε οξείες περιπτώσεις υπεραερισμού, αυτή η γρήγορη αναπνοή εμφανίζεται ως κρίση πανικού σε ένα μεμονωμένο περιστατικό.

Συμπτώματα του υπεραερισμού

Τα χαμηλά επίπεδα CO2 που προκαλούν στένωση των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο είναι υπεύθυνα για τα συμπτώματα του υπεραερισμού. Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα επεισόδια υπεραερισμού διαρκούν έως και 30 λεπτά και μπορεί να εμφανιστούν με συμπτώματα όπως:

* Βαθιά, γρήγορη αναπνοή

* Πόνος στο στήθος

* Ζαλάδα

* Ζάλη

* Σύγχυση

* Εφίδρωση

* Ξηροστομία

* Αίσθηση σαν τσιμπήματα από καρφίτσες και βελόνες, ειδικά στα χέρια και το στόμα

* Κούραση

* Μυϊκοί σπασμοί στα χέρια και τα πόδια

Μπορεί να εμφανίσεις κάποια συμπτώματα που δεν σχετίζονται με τον υπεραερισμό, όπως ρέψιμο ή φούσκωμα, πονοκεφάλους, αλλαγές στην όραση και συσπάσεις.

Αιτίες του υπεραερισμού

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν υπεραερισμό. Στους περισσότερους ανθρώπους, είναι μια απάντηση στο στρες, το άγχος ή τον πανικό και έρχεται με τη μορφή κρίσης πανικού. Ωστόσο, ορισμένες ψυχικές και σωματικές καταστάσεις και άλλες συγκεκριμένες καταστάσεις μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε υπεραερισμό. Για παράδειγμα, η αιμορραγία ή η μόλυνση μπορεί να προκαλέσουν υπεραερισμό, όπως και η υπερβολική δόση ασπιρίνης και η πνευμονική εμβολή.

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης και ο Υπεραερισμός

Οι παράγοντες κινδύνου που μπορεί να πιο πιθανά να σου προκαλέσουν υπεραερισμό, περιλαμβάνουν καρδιακές διαταραχές, άσθμα, ΧΑΠ και άλλες πνευμονικές διαταραχές και διαταραχές πανικού.

Οι παρακάτω είναι μερικές από τις πιο κοινές αιτίες γρήγορης αναπνοής:

* Άγχος: Στους περισσότερους ανθρώπους, το άγχος είναι η κύρια αιτία του υπεραερισμού. Ο υπεραερισμός μπορεί να προκαλέσει τρομακτικά συμπτώματα που μιμούνται μια σοβαρή ασθένεια, αυξάνοντας τον υπεραερισμό και επιδεινώνοντας τα συμπτώματα σου.

* Άσθμα: Ο υπεραερισμός είναι πολύ πιο συχνός σε άτομα με άσθμα από τον γενικό πληθυσμό. Περίπου το 29% των ατόμων με άσθμα εμφανίζουν συμπτώματα υπεραερισμού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Primary Care Respiratory Journal.

Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στον υπεραερισμό περιλαμβάνουν:

* Εγκυμοσύνη

* Έμφραγμα

* ΧΑΠ

* Διαβητική κετοξέωση

* Ταξιδεύοντας σε ψηλά υψόμετρα

Τύποι υπεραερισμού

Υπάρχουν δύο κύριες μορφές υπεραερισμού. Αυτές είναι:

* Οξύς υπεραερισμός: Ο οξύς υπεραερισμός είναι μια ξαφνική και ασυνήθιστη απάντηση σε στρεσογόνες, τρομακτικές ή συναρπαστικές καταστάσεις.

* Σύνδρομο υπεραερισμού: Γνωστό και ως χρόνιος υπεραερισμός, το σύνδρομο υπεραερισμού είναι όταν ένα άτομο βιώνει συχνά γρήγορη αναπνοή. Όταν η αναπνοή δεν επανέρχεται στο φυσιολογικό μετά από μια στρεσογόνο κατάσταση, τα συμπτώματα μπορεί να συνεχιστούν και να οδηγήσουν σε χρόνιο υπεραερισμό. Εάν έχεις σύνδρομο υπεραερισμού, μπορεί να εμφανίσεις επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού. Το σύνδρομο υπεραερισμού συνήθως λανθασμένα διαγιγνώσκεται ως άσθμα ή διαταραχή πανικού, καθώς αυτές οι καταστάσεις έχουν πολλά από τα ίδια συμπτώματα. Εάν έχεις επαναλαμβανόμενα συμπτώματα διαταραχής υπεραερισμού, είναι σημαντικό να ενημερώσεις το γιατρό σου.

Επιπτώσεις του υπεραερισμού

Αν και ο υπεραερισμός δεν είναι συνήθως επικίνδυνος, τα επεισόδια υπεραερισμού μπορεί να είναι πολύ τρομακτικά. Όταν έχεις υπεραερισμό, μπορεί να νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά και αυτό το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα σου.

Τα συμπτώματα του υπεραερισμού παρεμβαίνουν επίσης στη ζωή του ασθενή και δυσκολεύουν τη διατήρηση των σχέσεων και της εργασίας. Τα σωματικά συμπτώματα του υπεραερισμού προκαλούν επίσης σημαντική ενόχληση και φόβο.

Στατιστικά του υπεραερισμού

Μερικά συλλεγμένα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον υπεραερισμό περιλαμβάνουν:

* Περίπου το 50% των ατόμων με διαταραχή πανικού έχουν επεισόδια με υπεραερισμό.

* Περίπου το 70% των υγιών εγκύων γυναικών εμφανίζουν δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή. Ο υπεραερισμός που προκαλείται από την εγκυμοσύνη είναι ένα κοινό αποτέλεσμα αλλαγών στον μεταβολικό ρυθμό, την εγκεφαλική ροή αίματος και πολλούς άλλους παράγοντες.

* Περίπου το 8% των ατόμων χωρίς άσθμα εμφανίζουν υπεραερισμό, αν και ο επιπολασμός είναι πολύ υψηλότερος σε άτομα με καρδιακές και πνευμονικές διαταραχές, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Primary Care Respiratory Journal.

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης και ο Υπεραερισμός

Τρέχουσες θεραπείες που διατίθενται για τον υπεραερισμό και οι παρενέργειες τους

Η συμπεριφορική ή η γνωστική θεραπεία είναι η τυπική θεραπεία για τον υπεραερισμό, η οποία σε βοηθάει να παραμείνεις ήρεμος και να αυξήσεις τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα όταν έχεις επεισόδια. Όταν αντιμετωπίζεις ένα οξύ επεισόδιο υπεραερισμού, αυτό μπορεί να αυξήσει το άγχος σου και να επιδεινώσει τα συμπτώματα σου, αναγκάζοντας σε να αναπνέεις αυτόματα ακόμα πιο γρήγορα και να εστιάζεις υπερβολικά στην αναπνοή σου. Ο γιατρός σου μπορεί να σε καθοδηγήσει σε τεχνικές αναπνοής και χαλάρωσης που μπορεί να σε βοηθήσουν να αποτρέψεις την εμφάνιση μιας επίθεσης.

Ο γιατρός σου μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα εάν τα συμπτώματα σου ή η συχνότητα του υπεραερισμού σου είναι σοβαρά. Τα φάρμακα κατά του άγχους συνταγογραφούνται συνήθως για υπεραερισμό, επειδή συχνά αυτός προκαλείται από το στρες και το άγχος.

Εάν ο υπεραερισμός σου οφείλεται σε άγχος, στρες ή κρίσεις πανικού, οι αυτοθεραπείες που μπορείς να δοκιμάσεις περιλαμβάνουν γιόγκα, διαλογισμό και άσκηση. Μπορείς επίσης να κάνεις ασκήσεις αναπνοής όπου αναπνέεις από την κοιλιά και το διάφραγμα σε αντίθεση με το θωρακικό τοίχωμα.

Εάν αντιμετωπίσεις ένα επεισόδιο γρήγορης αναπνοής για πρώτη φορά, είναι σημαντικό να αναζητήσεις ιατρική βοήθεια για να αποκλείσεις κάποια πιθανή σοβαρή αιτία.

Πρόσφατες εξελίξεις στη θεραπεία του υπεραερισμού

Μία από τις πιο καινοτόμες εξελίξεις στη θεραπεία του υπεραερισμού είναι η ανάπτυξη μιας νέας αναπνευστικής θεραπείας. Αυτή η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαταραχή πανικού ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα να ομαλοποιήσουν την αναπνοή τους για να μειώσουν τον υπεραερισμό τους πιο γρήγορα από την τυπική γνωστική θεραπεία. Η θεραπεία, που ονομάζεται θεραπεία CART (Capnometry-Assisted Respiratory Training), σε βοηθά να μάθεις να αναπνέεις με τρόπο που να αντιστρέφει τον υπεραερισμό.

Σε αντίθεση με την τυπική θεραπεία, η οποία έχει στόχο τη μείωση του πανικού και του άγχους για την ανακούφιση των σωματικών συμπτωμάτων, η τεχνική αναπνοής αυξάνει τα επίπεδα CO2 για να σταματήσει τα σωματικά συμπτώματα.

Πώς και γιατί η κάνναβη μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τον υπεραερισμό

Η κανναβιβαρόλη (Cannabivarol, CBV), που βρίσκεται σε φυτά κάνναβης από ποικιλίες του υποείδους sativa, είναι ένα μη ψυχοδραστικό κανναβινοειδές. Είναι αντίστοιχο της κανναβινόλης (CBN) και είναι επίσης προϊόν οξείδωσης της τετραϋδροκανναβιβαρίνης (THCV). Η THCV φαίνεται να είναι μια πιθανή θεραπεία με κανναβινοειδή για:

* Υπεραερισμό, υπερβολική αναπνοή

* Σύνδρομο υπεραερισμού

* Αναπνευστική ανεπάρκεια

Το άγχος και το στρες μπορούν να προκαλέσουν υπεραερισμό. Ορισμένες έρευνες σχετικά με τη θεραπευτική αξία της ιατρικής χρήσης της κάνναβης δείχνουν ότι βοηθά με τον υπεραερισμό, θεραπεύοντας τις υποκείμενες αιτίες της πάθησης και ιδιαίτερα το άγχος.

Οι ασθενείς συχνά βρίσκουν επιθυμητές ιδιότητες στην επίδραση της κάνναβης στη μείωση του άγχους, στη βελτίωση της διάθεσης και στην ήπια καταστολή, ειδικά όταν παλεύουν με άγχος και πόνο.

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης και ο Υπεραερισμός

Το άγχος δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί. Παρά το πόσο σοβαρό είναι το άγχος σου, μπορεί να κάνει τις συνήθως απλές δραστηριότητες να φαίνονται συντριπτικές, ακόμη και αδύνατες μερικές φορές. Το ίδιο το άγχος, με ή χωρίς υπεραερισμό, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από ανεπιθύμητα συμπτώματα όπως:

* Αισθήματα τρόμου ή ανησυχίας

* Αϋπνία

* Κτύπος ή ταχυπαλμία

* Αδυναμία συγκέντρωσης

* Κούραση

* Ανησυχία

Τα άτομα μερικές φορές θεωρούν ότι είναι δύσκολο να αποκτήσουν την κατάλληλη θεραπεία για το άγχος. Η ίδια θεραπεία δεν θα λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο για κάθε ασθενή, καθώς όλοι αντιδρούμε διαφορετικά στη φαρμακευτική αγωγή για το άγχος και έχουμε μοναδική χημεία ο καθένας στον εγκέφαλο του.

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται δουλειά για να βγάλουν τα προς το ζην. Ή, μπορεί να πηγαίνουν στο σχολείο, να προσφέρουν εθελοντικά κάπου ή να φροντίζουν το νοικοκυριό τους. Είτε έτσι είτε αλλιώς, το άγχος βλάπτει την ικανότητα τους να εκτελούν αυτές τις απαραίτητες εργασίες. Το άγχος είναι πραγματικό και όταν προκαλεί υπεραερισμό, κάνει τα πράγματα χειρότερα. Η ιατρική χρήση της κάνναβης για την αντιμετώπιση του υπεραερισμού προσφέρει ελπίδα.

Ποιες παρενέργειες και συμπτώματα του υπεραερισμού μπορεί να θεραπεύσει η ιατρική χρήση της κάνναβης;

Τα κοινά συμπτώματα στα οποία μπορεί να βοηθήσει η κάνναβη για την θεραπεία του υπεραερισμού είναι:

* Μυϊκοί σπασμοί σε χέρια και πόδια

* Διαταραχές ύπνου

* Πόνος στο στήθος

* Ανησυχία και νευρικότητα

* Διεγερτική χρήση

* Κρίση πανικού

* Λοίμωξη όπως πνευμονία ή σήψη

* Πνευμονοπάθειες, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή πνευμονική εμβολή

* Έντονος πόνος

* Άγχος

Η κάνναβη ανακουφίζει επίσης την κατάθλιψη, ένα άλλο σύμπτωμα του υπεραερισμού. Καλμάρει την επιθετικότητα και ηρεμεί τις εναλλαγές της διάθεσης και τη συναισθηματική αναστάτωση.

Η ιατρική χρήση της κάνναβης στην αντιμετώπιση του υπεραερισμού που προκαλείται από άγχος και πανικό

Η θεραπεία για τον υπεραερισμό συνήθως λαμβάνει υπόψη την αιτία. Για παράδειγμα, ένα άτομο που έχει κρίσεις πανικού θα λάβει θεραπεία για τις κρίσεις πανικού. Εάν ο υπεραερισμός δεν θεωρηθεί ως μια επείγουσα ιατρική κατάσταση, μπορεί να αντιμετωπιστεί με ασκήσεις αναπνοής, μία από τις οποίες είναι η στερεότυπη αναπνοή με ασκούς για κρίσεις πανικού.

Η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να αντιμετωπίσει την υποκείμενη αιτία σε ορισμένες περιπτώσεις. Λογικό είναι βέβαια ότι το κάπνισμα της κάνναβης σε αυτή την περίπτωση αντενδείκνυται λόγω του ότι αυτή η μέθοδος λήψης επιβαρύνει σημαντικά τα πνευμόνια και την αναπνοή. Εάν ένας γιατρός κρίνει ότι η κάνναβη είναι κατάλληλη για τη θεραπεία της υποκείμενης αιτίας, θα καθορίσει τις δόσεις και την δοσολογία για τη χρήση του φαρμάκου. Μπορεί να μην συμπίπτουν με τις κρίσεις υπεραερισμού, αλλά μάλλον θα λειτουργήσει προληπτικά. Μπορεί επίσης να χορηγηθεί σε χάπι ή βρώσιμη μορφή.

Τόσο η έρευνα όσο και τα ανεκδοτικά στοιχεία δείχνουν ότι η κάνναβη μπορεί και να ανακουφίσει αλλά και να επιδεινώσει το άγχος. Τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό έχει να κάνει με την ατομική ανοχή, την αντίδραση, τη δοσολογία και τον τύπο/ποικιλία της κάνναβης.

Εάν ένα άτομο χρησιμοποιεί κάνναβη για πρώτη φορά για τη θεραπεία του άγχους και τη μείωση ή την εξάλειψη των κρίσεων υπεραερισμού, θα πρέπει να παρακολουθείται από γιατρό για να διασφαλιστεί ότι το φάρμακο λειτουργεί. Εάν επιδεινώσει το άγχος, μπορεί να είναι πολύ άβολο για τον πάσχοντα. Ωστόσο, δεν θα δημιουργήσει επείγουσα ιατρική κατάσταση ούτε θα προκαλέσει υπεραερισμό λόγω άγχους για να γίνει μια επείγουσα ιατρική κατάσταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο υπεραερισμός είναι επείγουσα ανάγκη, αλλά οι κρίσεις πανικού συνήθως δεν είναι. Παρόλα αυτά, είναι πολύ άβολες και μπορεί ακόμη και να είναι και εξουθενωτικές.

Η ιατρική χρήση της κάνναβης στην αντιμετώπιση του υπεραερισμού που προκαλείται από άλλα φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα, ιδιαίτερα η ασπιρίνη και τα διεγερτικά, μπορεί να προκαλέσουν υπεραερισμό. Ενώ η κάνναβη είναι απίθανο να καταπολεμήσει τις παρενέργειες αυτών των φαρμάκων ενώ εμφανίζονται, μπορεί να αντικαταστήσει αυτά τα φάρμακα σε άτομα που αντιδρούν με κρίσεις υπεραερισμού, σε ορισμένες περιπτώσεις. Η σωστή δόση κάνναβης μπορεί σίγουρα να αντικαταστήσει την ασπιρίνη ως αναλγητικό σε άτομα που την ανέχονται.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ακόμη και ότι η κάνναβη μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση στην πρόσληψη κοκαΐνης σε εθισμένα εργαστηριακά ζώα. Ως εκ τούτου, τα άτομα εθισμένα σε ουσίες μπορούν να στραφούν στην κάνναβη για να μειώσουν ή να ανακουφίσουν τον εθισμό τους και τον υπεραερισμό που τους προκαλεί.

Η ιατρική χρήση της κάνναβης στην αντιμετώπιση του υπεραερισμού που προκαλείται από πνευμονική νόσο

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η κάνναβη δρα ως βρογχοδιασταλτικό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να ανοίξει τους μικρούς αεραγωγούς και να διευκολύνει την αναπνοή. Σε περιπτώσεις όπου ο υπεραερισμός προκαλείται από πνευμονική νόσο, αυτό μπορεί να αποτρέψει τις κρίσεις υπεραερισμού. Ωστόσο, η χρήση κάνναβης με κάπνισμα δεν είναι ασφαλές για πνευμονικά προβλήματα, καθώς ο καπνός ερεθίζει τους πνεύμονες. Σε άλλες μορφές, όπως η εισπνοή με ατμοποίηση κάνναβης, θα μπορούσε να παρέχει μια ασφαλή μέθοδο για άτομα με πνευμονικές παθήσεις, όπως το εμφύσημα.

Οι καλύτερες ποικιλίες κάνναβης για χρήση στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων υπεραερισμού και για τις παρενέργειες της θεραπείας του

Δεδομένου ότι το άγχος είναι μια κύρια αιτία υπεραερισμού, η εύρεση των κατάλληλων ποικιλιών κάνναβης για την αντιμετώπιση του υπεραερισμού ξεκινά με εκείνες για την καταπολέμηση του άγχους. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ άγχους και κάνναβης είναι πολύπλοκη. Σε ορισμένους ασθενείς, ακόμη και μια μικρή δόση τους παρέχει ανακούφιση από τον πανικό, το στρες, την ανησυχία και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με το άγχος.

Άλλοι, δυστυχώς, μπορεί να εμφανίσουν οξυμένο άγχος και αυξημένη παράνοια με το βότανο. Αυτή η αντίδραση είναι κοινή και πιθανότατα προκαλείται από το ποσοστό της περιεκτικότητας σε THC στην κάθε διαφορετική ποικιλία. Τα καλά νέα όμως είναι ότι μπορεί κάποιος εύκολα να βρει πολλές ποικιλίες που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κανναβιδιόλη (CBD) και ελάχιστη έως καθόλου σε THC.

Μερικές δυνητικά ευεργετικές ποικιλίες για την καταπολέμηση του άγχους είναι:

* Head Cheese (υβρίδιο): Βοηθά επίσης στον πόνο, την κατάθλιψη και το στρες

* Hawaiian Punch (Sativa): Καταπολεμά την κούραση, την κατάθλιψη και το στρες

* Rockstar (Indica): Λειτουργεί επίσης εξαιρετικά για την κατάθλιψη, την αϋπνία, το στρες και τον πόνο

* LA Woman (υβρίδιο): Καταπολεμά επίσης το άγχος, τον πόνο και την κατάθλιψη

Άλλες ισχυρές ποικιλίες για την αντιμετώπιση του άγχους είναι:

* Cookies Girl Scout (υβρίδιο)

* Chocolate Chunk (Indica)

* Northern Lights (Indica)

* Granddaddy Purple (Indica)

Οι καλύτερες μέθοδοι θεραπείας με κάνναβη για τις παρενέργειες και τα συμπτώματα του υπεραερισμού

Όσον αφορά την κάνναβη και τον υπεραερισμό, είναι πιο ενδεδειγμένο να χρησιμοποιήσει κάποιος κάνναβη με λήψη από το στόμα, καθώς η εισπνοή (ειδικά το κάπνισμα) θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την αναπνοή. Αν πάλι χρειάζεται να γίνει λήψη με εισπνοή τότε αυτή μπορεί να γίνει με ατμοποίηση.

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης και ο Υπεραερισμός

Ορισμένες μέθοδοι χορήγησης κάνναβης μπορεί να είναι:

* Βρώσιμα

* Πόσιμα

* Διαδερμικά

* Με υπογλώσσια πρόσληψη

Στην κατάποση (βρώσιμα ή πόσιμα) θα πρέπει να γνωρίζεις πως χρειάζεται να γίνει πρώτα η διαδικασία της πέψης και μετά να περάσουν οι ουσίες της κάνναβης στο αίμα για να επιδράσουν, αυτό μπορεί να χρειαστεί αρκετή ώρα για να συμβεί. Ένα λάθος που κάνουν συχνά οι αρχάριοι χρήστες κάνναβης με τα βρώσιμα ή/και τα πόσιμα σκευάσματα κάνναβης είναι ότι θεωρούν πως η δόση που κατανάλωσαν δεν ήταν αρκετή, λόγω του ότι καθυστερεί η επίδραση, και παίρνουν και δεύτερη δόση με συνέπεια όταν ξεκινήσει η επίδραση να είναι αρκετά μεγάλη και να αυξάνεται καθώς ξεκινά και η επιπλέον επίδραση από την δεύτερη δόση. Οπότε προσοχή και υπομονή μέχρι να επιδράσει η κάνναβη όταν γίνεται λήψη με αυτόν τον τρόπο.